1/1/2014 - 1/2/2014

Δείτε το ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ με πολιτικούς και οικονομολόγους να παραδέχονται αρχικά την ανάγκη παγκόσμιου πολιτεύματος που θα ελέγχει το σύνολο του οικονομίας του πλανήτη και θα στηρίζεται από τους γνωστούς μεγάλο-τραπεζίτες/ιδιώτες.

Όταν αποτύχει και αυτό το εγχείρημα, γιατί είναι προγραμματισμένο να αποτύχει, τότε θα επιβληθεί η παγκόσμια δικτατορία και οι πραγματικοί κοσμοεξουσιαστές θα κάνουν την εμφάνισή τους, μιας και η πυραμίδα της παγκόσμιας διαπλοκής έχει πολλά επίπεδα, σίγουρα άγνωστα στους περισσότερους από εμάς.

Οι πολίτες απογοητευμένοι και εξαρτημένοι από το σύστημα θα αποδεχθούν την όποια λύση προσφερθεί και η οποία δεν θα έχει να κάνει πλέον με δημοκρατία. Όλοι θα έχουν πεισθεί ότι είναι υπαίτιοι για την κατάντια τους.

Η αστυνομία και ο στρατός θα δρουν ενάντια στους πολίτες, ενώ οι αντιφρονούντες θα ονομάζονται τρομοκράτες (τι άλλο) και θα τιμωρούνται παραδειγματικά για τους υπόλοιπους.

Αυτό είναι το σχέδιο και την αφορμή θα δώσουν οι τεχνητές κρίσεις, μιας και πρέπει να επικρατήσει η πλήρης αναρχία, προκειμένου να έρθουν οι «σωτήρες» να «επαναφέρουν» την τάξη.

Δείτε το ντοκιμαντέρ:


http://www.toxwni.gr/blogosfaira/item/11569-i-eleisi-tis-pagkosmias-tirannias-deite-to-eksairetiko-binteo%E2%80%8F

Το πολίτευμα που έχουμε δεν είναι φυσικά δημοκρατία. Μόνο λίγοι πολιτικά αφελείς πιστεύουν πλέον σήμερα το αντίθετο. Στην πραγματικότητα έχουμε ένα αγελαίο πολίτευμα με τον μανδύα του κοινοβουλευτισμού.

Το αγελαίο πολίτευμα δεν απευθύνεται στη λογική. Δεν θέλει μια οργανωμένη κοινωνία ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών που συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων. Θέλει ασύνδετες μάζες και απευθύνεται στα ένστικτα και κυρίως στο αγελαίο ένστικτο. Εργαλεία που χρησιμοποιεί (χαρακτηριστικά του αγελαίου μοντέλου) είναι ο υπερσυγκεντρωτισμός, ο αρχηγισμός, ο ηγετισμός, η τεχνητή πολιτική πόλωση, τα κομματικά μαντριά, το διαίρει και βασίλευε, η τρομοκρατία, η βία και ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Η Δημοκρατία, αντίθετα δεν απευθύνεται στα ένστικτα. Είναι μια ανώτερη λογική διεργασία που απευθύνεται στη λογική. Γι’ αυτό και είναι ένα ευαίσθητο και εύθραυστο πολίτευμα, σε αντίθεση με τη δυναμική ροπή προς την ενστικτώδη αγελαία συμπεριφορά. Η δημοκρατία στην πραγματικότητα είναι μία σύμβαση, μεταξύ ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους για την τήρηση των συμπεφωνημένων. Αυτή η σύμβαση υλοποιείται σε ένα γραπτό κείμενο που ονομάζεται Σύνταγμα. Ένα Σύνταγμα που φυσικά θα πρέπει να το συντάξουν οι ίδιοι οι πολίτες και όχι οι εξουσιαστές τους, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που το Σύνταγμα το συντάσσουν οι εξουσιαστές, είναι φυσικό να διαμορφώνουν πάντα ένα αγελαίο πολίτευμα, κρατώντας για τους εαυτούς τους το ρόλο των ανεύθυνων ηγετών της αγέλης. Θυμίζει άραγε κάτι αυτό;

Πέτρος Χασάπης

http://blogexousia.wordpress.com/

Πως άλλαξαν οι καιροί

Οι εχθροί πλέον του Ελληνισμού δεν είναι ούτε Τούρκοι, ούτε Ενετοί. Είναι φύτρες Ελληνικές που πολεμούν ύπουλα την Ελλάδα και τους Έλληνες, τρομοκρατώντας με επαίσχυντα ψεύδη τον Ελληνικό λαό...

Λέγοντάς του ό τι η παραμονή της Ελλάδας στη στημένη «συμμορία» των Βρυξελλών που στόχος της είναι η αφαίμαξη των πόρων των οικονομικά ασθενέστερων κρατών και η φτωχοποίηση των λαών, είναι η λύση για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, τη στιγμή κατά την οποία η Κυβέρνηση κατ'απαίτηση των δανειστών, απολύει χιλιάδες εργαζομένους οι οποίοι κάλυπταν λειτουργικές ανάγκες του δημοσίου, για εξοικονόμηση πόρων για την πληρωμή των τόκων των δανείων που έχουν καταχρεώσει τη χώρα (και πού πήγαν;).

Σήμερα πλέον οι εχθροί της Ελλάδας είναι Ελληνικές φύτρες, είναι τα σκυλιά που βγαίνουν στα τηλεοπτικά κανάλια τα οποία προσκηνούν τη Μέρκελ και την Τρόϊκα των δανειστών και σκυλοβρίζουν ξεδιάντροπα τις τίμιες φωνές απελπισίας και ανάγκης για την έξοδο της χώρας, της περήφανης χώρας και του περήφανου λαού της, από τη μέγγενη της συμμορίας της Ε.Ε και του Ευρώ που ήταν η αιτία της οικονομικής καταστροφής του Ελληνικού λαού και του χαμού της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Ποιος Έλληνας πατριώτης θα το φανταζόταν ότι Έλληνας πολιτικός με άγρια λύσσα θα μάχονταν για τα μνημόνια και τη συνέχιση της απελπιστικής κατάντιας των Ελλήνων προκειμένου να παρατείνει τη βουλευτική του έδρα στο Κοινοβούλιο; Και δυστυχώς δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο, είναι εκατόν πενήντα δύο τέτοιοι λεβέντες, με κάποιους να ξεχωρίζουν για την αδιαντροπιά και την κακία τους.

Γι' αυτούς ντρεπόμαστε όλοι οι Έλληνες που τους ψηφήσαμε για να μας εκπροσωπήσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι αυτοί που ξεχωρίζουν για την κακία και τη γαϊδουριά που τους χαρακτηρίζει, είναι οι ξεχωριστοί ανεγκέφαλοι βουλευτές της Κυβέρνησης που λόγω και του φασιστικού τους παρελθόντος, επελέγησαν απ'τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο με κριτήριο την προϊστορία τους και την αδιαντροπιά τους, να βρίζουν ακόμα και να προσβάλουν γυναίκες συναδέλφους τους όταν εκφράζουν αντιμνημονιακή γνώμη. Είναι αυτοί που ξεχωρίζουν για την ανήθικη και απάνθρωπη προς τον λαό συμπεριφορά τους, είναι αυτοί που μας αηδιάζουν και μας ντροπιάζουν σαν Έλληνες με τις πολιτικές τους επιλογές και με τα ασύστολα ψεύδη τους, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.

Ο «Μπουμπούκος» έχει βάλει στόχο να καταστρέψει όλες τις υποδομές στη δημόσια υγεία, αφήνοντας δίχως προσωπικό όλα τα περιφερειακά, και όχι μόνο, Νοσοκομεία της χώρας που υπολειτουργούν, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα τους χρόνια πάσχοντες ασθενείς. Καταργεί συστηματικά και μεθοδικά την δημόσια υγεία, σπρώχνοντας τον Ελληνικό λαό στα σαρκοβόρα ιδιωτικά Νοσοκομεία.

Ένα άλλο λαμπρό «αστέρι», Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά, είναι ο Αρβανιτόπουλος που διαδέχτηκε την «μασώνα» μαντάμ Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο Παιδείας. Ξεχνιούνται τα μαρτύρια του Χριστού που είχε και τότε περάσει η Παιδεία; Ε, τώρα ο Αρβανιτόπουλος θα κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην παιδεία. Αλίμονο στους νέους που έχουν όρεξη και διάθεση να ξεστραβωθούν και να σπουδάσουν τις επιστήμες που θα ανεβάσουν στα ύψη το κύρος της Ελλάδας. Σήμερα όμως δυστυχώς, οι νέοι που ξεχώρισαν στα μαθητικά θρανία και πέρασαν με επιτυχία τις δοκιμασίες των εξετάσεων και μπήκαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, βρίσκουν μπροστά τους αξεπέραστες δυσκολίες και ένα πανύψηλο ντουβάρι που λέγεται Υπουργός Παιδείας που τους βάζει αξεπέραστα εμπόδια στα επιστημονικά τους όνειρα. Δυστυχώς είναι η μοίρα της Ελλάδας να έχουμε, ιδιαίτερα στο Υπουργείο Παιδείας, ανθρώπους που κάνουν τους αλχημιστές πειραματιζόμενοι εις βάρος της νεολαίας. Και σας ερωτώ: Είναι ή δεν είναι εχθρός της πατρίδας μας ο κ. Υπουργός Παιδείας; Είναι, είναι, σας άκουσα, σας άκουσα, δεν είμαι κουφός!

Ένας άλλος εχθρός των Ελλήνων είναι ο Υπουργός των Οικονομικών όλων των Ελλήνων, ο Στουρνάρας, ο οποίος είναι πανέτοιμος να βγάλει στο σφυρί και τη μάνα του, προκειμένου να εισπράξει και να είναι συνεπής με τους τροϊκανούς εκπροσώπους των τοκογλύφων δανειστών μας. Σα δε ντρέπεται! Αλλά θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του στον Ελληνικό λαό και τότε θα ψάχνει για λαγούμι να κρυφτεί.

Επιπλέον, είναι όλα τα λαμόγια Υπουργοί που πέρασαν απ'το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα τελευταία είκοσι χρόνια, μαζί με όλους τους στρατιωτικούς υπεύθυνους των εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα πρέπει να ελεγχθούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη για τις όποιες παρανομίες και ατασθαλίες διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ελπίζω και εύχομαι με τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει απ'τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στο χρόνο που διανύουμε, κανένας επίορκος πολιτικός να μη μείνει ατιμώρητος. Η Ελληνική Δικαιοσύνη ας μεριμνήσει ν'ανοίξουν οι πύλες του Κορυδαλλού, ώστε οι κλέφτες του Δημοσίου και όλα τα λαμόγια πολιτικοί που είναι όλοι τους εχθροί του λαού και της χώρας, να περάσουν και να κάνουν τη νέα Κυβέρνηση στον Κορυδαλλό.

Αναστάσιος Μανής
Αχαράβη, Κέρκυρα

http://www.toxwni.gr/apopseis/item/11650-pos-allaksan-oi-kairoi

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου αναφορικά με την κρίση των Ιμίων, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Ράδιο984.

Όπως αποκάλυψε, μέσα από έγγραφα των ΗΠΑ που έχουν αποχαρακτηριστεί , ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος υποχώρησε στο θέμα της σημαίας, πριν ακόμα ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση, υπό τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για το θέμα των Ιμίων.

Παράλληλα , παρουσίασε για πρώτη φορά έγγραφο μετά την κρίση των Ιμίων, όπου οι ΗΠΑ απέκλεισαν στην Τουρκία αντίστοιχη ενέργεια για την Καλόλιμνο 5 μέρες μετά τα Ίμια, αναγνωρίζοντας έτσι την ελληνική κυριαρχία αυτής της βραχονησίδας.


του Γιώργου Δελαστίκ

Εξαιρετικά δύσκολη φαντάζει αυτή τη στιγμή η επιβίωση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου μετά τη βέβαιη ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, η οποία απειλεί πλέον να προσλάβει συντριπτικές για τα δύο κυβερνητικά κόμματα διαστάσεις. Το φάσμα της ενδεχόμενης αποσυνθετικής ήττας προκαλεί εκνευρισμό και προστριβές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, πράγμα που επιταχύνει και διευρύνει την έκταση της εκλογικής τους φθοράς.

Από το 70% έως 80% που είχαν πάρει αθροιστικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στις επτά προηγούμενες ευρωεκλογές από το 1981 έως το 2009, αρχίζει να φαίνεται άπιαστο όνειρο να πάρουν το Μάιο… 30% (!) και τα δύο κόμματα μαζί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον το 40% των ψήφων όσων προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές θα κατευθυνθεί σε άλλα κόμματα!

Θα πρόκειται για πρωτοφανές πολιτικό φαινόμενο σε ευρωεκλογές, το οποίο καθόλου δεν αποκλείεται να σαρώσει αστραπιαία το ήδη καταρρέον πολιτικό σκηνικό.

Πληθώρα βουλευτών και στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναζητούν προσωπική πολιτική διέξοδο μέσα στο κλίμα αυτό και προετοιμάζονται για τη μετά Σαμαρά και Βενιζέλο φάση των κομμάτων τους, επιτείνοντας με τη στάση τους τα αποσαθρωτικά φαινόμενα στον κλυδωνιζόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Κυνηγώντας την… Αριστερά!
Ο φετινός Μάιος των ευρωεκλογών θα είναι ακόμη χειρότερος για το σύστημα από τον προπέρσινο Μάιο των βουλευτικών εκλογών του 2012. Τότε τουλάχιστον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν αθροιστικά 32%, ενώ τέσσερα ακόμη εξωκοινοβουλευτικά κόμματα (Καρατζαφέρης, Ντόρα, Τζήμέρος, Μάνος) της Δεξιάς είχαν 9,4% και ήταν έτοιμα να απορροφηθούν στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους από τη ΝΔ. Επιπροσθέτως, το 6,11% που είχε η ΔΗΜΑΡ ήταν… προσκολλούμενο στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως απέδειξαν οι εξελίξεις μετά τις νέες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Απέναντι σε αυτό το κεντροδεξιό μπλοκ με κεντροαριστερές τσόντες που συσπείρωνε δυνητικά ένα ποσοστό έως 47,5%, τα κόμματα της Αριστεράς συγκέντρωναν ένα 27,5% περίπου – 16,8% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8,48% το ΚΚΕ συν 2,3% για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Τώρα τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν ριζικά. Αν όντως οι κάλπες των ευρωεκλογών επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις που θέλουν την Αριστερά στο σύνολο της (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 40% και τη ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ να μην πιάνουν ούτε 30%, με τη ΔΗΜΑΡ επιπροσθέτως να είναι πλέον προσανατολισμένη στο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα καταρρεύσει ή τουλάχιστον θα κινδυνεύει σοβαρότατα να καταρρεύσει.

Η πολιτική ουσία των ευρωεκλογών δηλαδή είναι ότι για πρώτη φορά ενδέχεται να οδηγήσουν όχι απλώς τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση με πέντε ή και δέκα εκατοστιαίες μονάδες μπροστά από τη ΝΔ, αλλά και την Αριστερά στο σύνολο της να ξεπερνά το 40% των ψήφων!

Σαν να μην έφτανε, μάλιστα, αυτό, οι πιθανοί σύμμαχοι της, η αντιμνημονιακή Δεξιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η καιροσκοπική κεντροαριστερή ΔΗΜΑΡ που στη νέα φάση θα εμφανιστεί ως δήθεν αντιμνημονική προκειμένου να προσκολληθεί σε κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν το δυνάμει νέο κυβερνητικό μπλοκ στο 50%, με τις καθαρά μνημονιακές δυνάμεις να μην έχουν πλέον ούτε 30%!

Αυτό συνιστά ανατροπή εκ βάθρων του πολιτικού σκηνικού.

Το ΠΑΣΟΚ εν τάφω
Εκείνο που αναμένεται να διαλυθεί με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μέσω της αποσύνθεσής του να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο τρόπος διοίκησης του κόμματος από το νυν πρόεδρο του έχει οδηγήσει σε τέτοια πολιτική αποξένωση ώστε ούτε… πέντε δέκα δεν είναι τα στελέχη που παραμένουν σύμμαχοι του. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τόσο οι πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστές» όσο και οι «κηπουροί» του Γιώργου Παπανδρέου είναι απολύτως χρεοκοπημένοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού, σε βαθμό που είναι αδύνατον να ηγηθούν οποιασδήποτε πολιτικής αναγέννησης του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ. Το χειρότερο για τον Ευ. Βενιζέλο είναι πως με το δικό του έμμεσο τρόπο έδειξε διακριτικά ότι θεωρεί το ΠΑΣΟΚ «ξοφλημένο» και ο Αυστριακός ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα. Αυτό σημαίνει η θέση του κοινοβουλευτικού αρχηγού των ευρωσοσιαλιστών ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ευπρόσδεκτη στους κόλπους τους και ότι για να γίνει αυτό δεν τίθεται ως όρος η κάθοδος της στις ευρωεκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ.

Ανοιγμα προς ΣΥΡΙΖΑ

Πολύ έχει χολωθεί ο Βενιζέλος με αυτή τη στάση του Σβόμποντα, αλλά είναι φανερό ότι οι ευρωσοσιαλιστές τον θεωρούν «τελειωμένο» πολιτικά και έτσι δεν τον παίρνουν καθόλου υπόψη τους ό,τι κι αν λέει, όσο κι αν διαμαρτύρεται.

Ο Σβόμποντα, βλέποντας ότι λίγα είναι τα ψωμιά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, προσπαθεί εγκαίρως να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει κόμμα που θα ανήκει στους ευρωσοσιαλιστές, αν όντως διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές.

Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι, βέβαια, κάποιο σοβαρό ή ισχυρό κόμμα, αλλά παρουσιάζει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους ευρωσοσιαλιστές: πιθανότατα θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση που με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ!

Με τη γραμμή αυτή οι ευρωσοσιαλιστές έχουν τους ανθρώπους τους όχι μόνο στη σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όσο διάστημα αυτή υπάρχει, αλλά και στην επόμενη του ΣΥΡΙΖΑ που θα την αντικαταστήσει, πράγμα όντως σπάνιο. Κυβέρνηση πέφτει, κυβέρνηση ανεβαίνει και οι ευρωσοσιαλιστές μέσα σε όλες τις καταστάσεις, έστω κι αν οι δικοί τους είναι… «τσόντα», της «προσκολλήσεως»!

Το σοβαρότερο όμως είναι άλλο. Έχοντας τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρωσοσιαλιστές θα έχουν πολύ ευκολότερη πρόσβαση για να αρχίσουν απευθείας επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα! Ο φιλόδοξος στόχος του Σβόμποντα και των ευρωσοσιαλιστών είναι να προσελκύσουν το μελλοντικό πρωθυπουργό Τσίπρα στη… Σοσιαλιστική Ομάδα! Το ότι ο Τσίπρας είναι αυτή τη στιγμή υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν υποστηριζόμενος από μια άλλη ομάδα, αυτή της Αριστεράς, δεν πτοεί καθόλου τους ευρωσοσιαλιστές.

Πρώτα πρώτα, όλα σχεδόν τα κόμματα που συμμετέχουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς τρέχουν σαν σκυλάκια με τη γλώσσα έξω να συμμετάσχουν σε κυβερνήσεις συνασπισμού με τους σοσιαλιστές, σε όποια χώρα τούς καλέσουν!

Έπειτα, δεν χάνουν και τίποτα να δοκιμάσουν αν ο Τσίπρας είναι πρόθυμος να ενσωματωθεί. Έχουν δει τόσα τα μάτια τους…

Ο νέος… Τατσόπουλος!
Πάνω που ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλάχτηκε από τον Πέτρο Τατσόπουλο, του οποίου οι δηλώσεις χρησιμοποιούνταν συστηματικά από τη ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αφού εντάσσονταν πολύ συχνά στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, νέος πονοκέφαλος εμφανίστηκε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμπεριφέρεται σαν να φιλοδοξεί να γίνει ο νέος… «Τατσόπουλος» του ΣΥΡΙΖΑ!

Πριν από ένα μήνα, ο Γ. Σταθάκης, που είναι τομεάρχης Ανάπτυξης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στα «Επίκαιρα» (τεύχος 218, 19-23/12/2013) ήταν κατηγορηματικός, αναφερόμενος στο ελληνικό δημόσιο χρέος! «Είναι εξόφθαλμα μη βιώσιμο και απαιτεί νέο “κούρεμα”, της τάξης τουλάχιστον του 40%», είχε πει χωρίς περιστροφές.

Την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Σταθάκης έκανε τα στελέχη του κόμματος του να τραβούν τα μαλλιά τους. «Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακά δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «το επαχθές χρέος είναι περίπου στο 5%»!

Δεν έχασε, φυσικά, αυτό το… θείο δώρο του Γ. Σταθάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμα τους και αν μονομερώς θα “διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους” ή μόνο το 5%!» δήλωσε.

Τι να πει κι ο ΣΥΡΙΖΑ; Απάντησε ότι ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν θα χαρακτηριστεί αυτό «επαχθές» ή όχι.

Τι θα γίνει στην πράξη θα το δούμε, αλλά σίγουρα ανησυχούμε.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

του Στάθη
«Μάιν φιούρερ, λαμβάνω την τιμή να αναφέρω ότι η Ομάδα Στρατιών Κέντρου Μπούντεσμπανκ - Γκουντέριαν πλησιάζει σε απόσταση βολής πυροβόλων των 105 mm το Ντνιπροπετρόφσκ επί του Δνείπερου». Ιστορικό ντεζαβού; Οχι! Ιστορικό πρωθύστερο.

Ένα πρωθύστερο που πριν από 10-15 χρόνια θα περιείχε ένα αδιανόητο (λόγω δύο παγκοσμίων πολέμων) οξύμωρο, ενώ σήμερα αποτελεί απλώς μια γεωπολιτική επιλογή που δοκιμάζει τις αντοχές της για το σήμερα και τις προοπτικές της για το αύριο. Η διείσδυση της...
Γερμανίας (και των Ευρωπαίων κολαούζων της) στην Ουκρανία προκαλεί τα φαντάσματα όλων των ευρωπαϊκών αντιθέσεων απ’ την εποχή του Φρειδερίκου της Πρωσίας και τα προσκαλεί σε έναν νέο κολασμένο χορό.

Ήδη απ’ την κρίση και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, η ενοποιηθείσα Γερμανία, υπεργολάβος των ΗΠΑ τότε (όπως και σήμερα), μπήκε στον πειρασμό του ρεβανσισμού, της αναθεώρησης των αποτελεσμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της παλινόρθωσης της Γερμανίας μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, με
φιλοδοξίες που θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να ανεχθούν, ή ακόμα και να ενθαρρύνουν, όσον οι ίδιες είναι απασχολημένες σε πολλά μέτωπα και συνεπώς υπό άλλες προτεραιότητες.

Είκοσι χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μια ματιά στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης προκαλεί ανατριχίλες, ενώ μια ματιά στον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης ξυπνάει εφιάλτες. Από τη FYROM, την Κροατία και τη Σλοβενία έως τις Βαλτικές χώρες και από την Ουκρανία έως την Ιβηρική, η αμερικανογερμανική επιρροή και ο γερμανικός ηγεμονισμός επανασχεδιάζουν την Ευρώπη με γνώμονα το αμοιβαίο ιμπεριαλιστικό συμφέρον.

Σήμερα το Βερολίνο μιλάει μία γλώσσα με ένα στόμα, το στόμα του Μεγάλου Συνασπισμού. Μια γλώσσα που γαβγίζει διαταγές είτε απροσχημάτιστες είτε παρενδεδυμένες. Όπως το δόγμα Μέρκελ: «Ισχυρή Γερμανία μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη». Που στην πραγματικότητα σημαίνει «Ισχυρή Γερμανία μέσα σε μια εξασθενημένη Ευρώπη». Εξαρτώμενη κατά το ένα μέρος απ’ τη Γερμανία και κατεχόμενη κατά το υπόλοιπο.

Σήμερα το χρέος της Γερμανίας ανέρχεται στα 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή στο 82% του ΑΕΠ της χώρας. Με βάση την (εξαμβλωματική άλλωστε) Συνθήκη του Μάαστριχτ, που προβλέπει το χρέος κάθε χώρας-μέλους να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, η Γερμανία θα έπρεπε σήμερα να είναι μια ελεγχόμενη υπό καθεστώς επιτήρησης χώρα! Τολμάει κανείς; (Πιθανόν το... Λίχτενσταϊν, αλλά ουδείς άλλος νομίζω).

Αντιθέτως, η Γερμανία έχει ξεσαλώσει τόσο, ώστε η Μπούντεσμπανγκ να προτείνει 10% φόρο σε καταθέσεις και ακίνητη περιουσία εις όσους πολίτες των οποίων οι χώρες θα εμφανίσουν στο μέλλον δημοσιονομικά προβλήματα. Δεδομένου ότι ουδεμία χώρα που να μην έχει ήδη δημοσιονομικό πρόβλημα υπάρχει, η Γερμανία προετοιμάζει από τώρα το έδαφος να βάλει χέρι σε όποια χώρα μπει (ή είναι) σε κρίση, καθώς και σε όποια χώρα ωθήσει σε κρίση το ίδιο το Δ΄ Ράιχ. Σατανικό
και εξίσου ληστρικό με τις πολιτικές που εφάρμοσε το Γ΄ Ράιχ.

 Η Γερμανία, από καιρό τώρα, παρωθεί την Ευρώπη των υπεσχημένων συγκλίσεων σε ένα χάος θηριωδών αποκλίσεων. Καλλιεργεί συστηματικά τις εθνικές αντιθέσεις (προκαλώντας έτσι εθνικιστικές εξάρσεις) όχι μόνον μεταξύ χωρών Νότου - Βορρά, αλλά μεταξύ όλων των κρατών της Ενωσης. Τα οποία παίρνουν ένα-ένα τη θέση τους σε μια διαβάθμιση που δημιουργεί κι ελέγχει η Γερμανία.

Την ίδια πολιτική που ασκεί σε εθνική βάση η χώρα του Σόιμπλε ασκεί και σε ταξική. Και στο εσωτερικό της και στο εσωτερικό των άλλων χωρών. Το χάσμα μεταξύ πλούτου και φτώχειας, η υφαρπαγή των πόρων και η διαχείριση των ανθρώπων συνιστούν τους βασικούς άξονες της πολιτικής της. Χιλιάδες Ιταλοί πλούσιοι δεν κάνουν μια πλούσια Ιταλία και εκατομμύρια φτωχοί Γερμανοί δεν κάνουν μια φτωχή Γερμανία.

 Όλοι όμως μαζί οι πλούσιοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Έλληνες, Πορτογάλοι κι όλοι οι άλλοι κάνουν μια φτωχή Ευρώπη. Αυτή είναι η πολιτική της Γερμανίας και εξυπηρετεί άριστα τις αστικές ελίτ της Γηραιάς Ηπείρου.

 Μια Ευρώπη των φτωχών που θα παράγουν πλούτο για αυτούς που τον αξίζουν. Κι αυτός είναι ο πραγματικός ρατσισμός πίσω απ’ τους πολυπολιτισμούς και τις πολιτικές ορθότητες που τον επικαλύπτουν.

Μια ματιά στο μικρό χρονικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Την Ευρώπη της ισότιμης συμμετοχής των κρατών, γρήγορα διαδέχθηκε η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Μεγάλη συζήτηση και αντιμαχία είχε ξεσηκώσει στη συνέχεια η δημιουργία ενός άτυπου Διευθυντηρίου στην Ένωση, όπου κουμάντο έκαναν οι ισχυρές (ή φερόμενες ως ισχυρές) χώρες.

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κι εκ του σύνεγγυς η Βρετανία. Γρήγορα το σχήμα αυτό διαδέχθηκε ο Γαλλογερμανικός Άξονας (ουδείς πια μιλούσε για Διευθυντήρια) και εξαιρετικά σύντομα τον εν λόγω Άξονα διαδέχθηκε το Βερολίνο μόνο του - με τη Γερμανική Κομαντατούρ να κάνει κουμάντο στην Ένωση και πάσα άλλη αρχή παυσάτω.

Η δεύτερη Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους ή, αν προτιμάτε το Δ΄ Ράιχ, έχει γεννηθεί. Και τα αίσχη που θα ζήσει η Ευρώπη εκκολάπτονται.

Μόλις χθες, κι ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές, μάθαμε ότι ο Γερμανός Πρόεδρος έκαμε νύξεις, δηλαδή ζήτησε ξεκάθαρα να γίνουν αλλαγές στο Αμυντικό Δόγμα της χώρας του. Να μπορεί δηλαδή η Μπούντεσβερ να εξέρχεται σε επιχειρήσεις εκτός των συνόρων τη Γερμανίας. Βεβαίως η Μπούντεσβερ ήδη επιχειρούσε (εκτός συνόρων) είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είτε ως υποστηρικτική και μη μάχιμη (;) δύναμη (όπως στο Αφγανιστάν).

 Τώρα η Γερμανία, ως μεγάλη οικονομική δύναμη, ζητά να μην παραμένει κολοβωμένη στρατιωτικώς, αλλά να αποκτήσει την ισχύ που της αρμόζει (όπως ήδη πράττει και η Ιαπωνία). Επανεξοπλισμένη με τόκους η Γερμανία, επανεξοπλίζεται και με μια νέα Βέρμαχτ.

Η χώρα της Ραϊχμάρσαλ Μέρκελ «ξαναπαίρνει το Ρουρ» και ετοιμάζει το «Ανσλους». Κάθε «κατευνασμός» απέναντι στους νέους (παλιούς) πειρασμούς αυτού του έθνους που αιματοκύλισε την Ευρώπη δύο φορές (ήδη αποποιείται τις ευθύνες του για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα διαφορετικό απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Ξέρω ότι κάποιοι θα θεωρούν αυτούς τους φόβους υπερβολικούς. Ας θυμηθούν τι δεν χρειαζόταν να λένε πριν 15-20 χρόνια για αυτό το κράτος, και τι είμαστε αναγκασμένοι να λέμε σήμερα. Ίσως σε 15-20 χρόνια να μην μπορούμε να πούμε τίποτα...
από το "enikos.gr"

του Σπύρου Στάλια*

Στην του Έκθεση του Μαρτίου του 2012 το ΔΝΤ (March 2012, IMF Country Report No. 12/57, σελίδες 229, μπορείτε να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο, δυστυχώς μόνο στα Αγγλικά) ένοιωσε την ανάγκη να περιγράψει ένα λεπτομερές σενάριο που αφορά στην έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ. Για πρώτη φορά ένα τέτοιο σενάριο προσήλθε από ένα διεθνές θεσμικό όργανο. Το σημείο αυτό της Έκθεσης επιμελώς απεκρύβη από την ελληνική κοινή γνώμη.

Έως τώρα τέτοια σενάρια είχαν περιγραφεί από ανεξάρτητους οίκους αξιολόγησης, από Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα, από άλλους μελετητές, κυρίως από την Αμερική και την Αγγλία και όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι τελικά η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από το Ευρώ.

Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των απόψεων ήταν ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν εξήλθε από τέτοια κρίση και οδηγήθηκε στην ανάπτυξη με μόνο μέσο την εσωτερική υποτίμηση των...
αμοιβών, την διάλυση του κοινωνικού κράτους με παράλληλη διατήρηση ενός τόσου ισχυρού νομίσματος. Η συνταγή αυτή οδηγεί στην πλήρη καταστροφή.

Η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος για τους λόγους που οδήγησαν το ΔΝΤ στην διατύπωση αυτού του σεναρίου είναι ότι μάλλον θέλει να αποστασιοποιηθεί.

Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά το ΔΝΤ εισάγει το σενάριο της απομάκρυνσης της Χώρας μας από την ζώνη του Ευρώ και την υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος και σαν παράδειγμα χρησιμοποιεί την Αργεντινή κυρίως.

Χαρακτηριστικά η Έκθεση αναφέρει στη ότι ‘η περίπτωση της Αργεντινής είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς είναι πιθανό να εξελιχτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της Ελλάδος μοιάζουν δυσμενεστέρα σε σχέση με την πρότερο διεθνή εμπειρία’ (σελ. 49)’.

Η έκθεση ως προς την Αργεντινή αναφέρει ότι ‘ η χώρα μεταξύ των ετών 1998-2002 είχε παγιδευτεί σε ένα καθοδικό σπιράλ, και η σταθεροποίηση μέσω της εσωτερικής υποτίμησης (όπως η Ελλάδα τώρα) τελικά αποδείχτηκε αδύνατη και έτσι για να επιτευχτεί η ανάκαμψη αποφασίστηκε η υποτίμηση του νομίσματος (σελ.49).’

Τον Ιανουάριο του 2002, το εθνικό νόμισμα αποσυνδέθηκε από το δολάριο και υποτιμήθηκε κατά 70%. Η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών (πτώχευση) σε $155 δις δημοσίου χρέους. Μετά από τη στάση πληρωμών και λόγω της υποτίμησης του νομίσματος, το χρέος ανήλθε στο 150% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 26% το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 11% το βιοτικό επίπεδο επέστρεψε στα επίπεδα του 1968 και η ανεργία έπιασε το 25%.

‘Χρειάστηκαν όμως μόνον μόλις τρεις μήνες, σε πείσμα όλων αυτών, η οικονομία να εισέλθει σε μια αυτοδύναμη και διαρκή ανάπτυξη (σελ.49)’ τονίζει η Έκθεση. Πράγματι από τότε η Αργεντινή είχε μέση ανάπτυξη της τάξης του 8% ετησίως και υπήρξε μια υποδειγματική οικονομία.

Η Ελλάδα πάσχει ακριβώς στα ιδία σημεία, δυσμενέστερα, με εκείνες τις χώρες που υποτίμησαν το νόμισμα τους, όπως ‘υπερβολικό δημόσιο χρέος, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, έλλειψη διεθνών επενδύσεων, ελάχιστες εξαγωγές, δομές καθόλου ευέλικτες στην αγορά εργασίας, παράγωγης και υπηρεσιών, πολιτική και κοινωνική αστάθεια’(σελ.49).

Αλλά αν μια ‘ισχυρή πολιτική βούληση που θα ήταν αποφασιστική για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου (έξοδος από το Ευρώ), που θα απαιτήσει διαρκή προσπάθεια για μια επώδυνη προσαρμογή’ (σελ 49), υιοθετήσει τη δραχμή, τότε η Ελλάδα θα μπει άμεσα στο δρόμο της ανάπτυξης. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 50%, ο πληθωρισμός θα εκτιναχτεί στο 35% με έτος βάσης το 2012 και το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10%. Η ανάκαμψη όμως θα είναι ραγδαία. Το επόμενο έτος το 2014 θα ανέλθει κατά 6% το ΑΕΠ ενώ ο πληθωρισμός θα αποκλιμακώνεται με ταχύτατο ρυθμό κάτω του 5% έως το 2014 (σελ 46).

Μένει να δούμε λοιπόν τι είναι εκείνο που φοβίζει τόσο πολύ την έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ. Η Έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι ‘Οι έμμεσες δευτερογενείς επιπτώσεις είναι πιο ενδιαφέρουσες. Οι αντιλήψεις για την σταθερότητα της αγοράς της Ευρώπης θα τεθούν σε δοκιμασία, και οι επενδυτές θα θεωρήσουν πιθανή και άλλη έξοδο (χώρας) από το Ευρώ (που μια τέτοια πιθανότητα ένα τοίχος προστασίας θα μετρίαζε αλλά δεν θα εξαφάνιζε).

Επιπροσθέτως η χρήση εργαλείων για την διαχείριση της εξόδου από το Ευρώ, όπως πάγωμα καταθέσεων, ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων θα προξενούσε σε άλλες αδύνατες περιοχές του Ευρώ άμεση απόσυρση κεφαλαίων. Εκτός αυτών, τραπεζικές μοχλεύσεις με σκοπό την μείωση των πιστωτικών κίνδυνων θα οδηγούσε πιθανότατα σε μια αυτοεκπληρούμενη κρίση σε ασθενείς χώρες με κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες, (domino effect).

Και η Έκθεση καταλήγει ‘Οι ανταγωνιστές της Ελλάδος (π.χ. στον Τουρισμό) θα απολέσουν δραστηριότητες λόγο της ταχυτάτης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος που θα προέλθει από την υποτίμηση του νομίσματος (σελ.47).

Συνοψίζοντας η Έκθεση του ΔΝΤ δεν περιγράφει μια καταστροφή της Ελλάδος από μια πιθανή υιοθέτηση της δραχμής, όπως ορισμένοι Μνημονιακοί και Τραπεζίτες τρομοκρατούν τον Ελληνικό Λαό, αλλά σημειώνουν την ευεργετική για την ανάπτυξη της χώρας έξοδο από το Ευρώ (σελ. 46 μετά σχεδιαγραμμάτων), πράγμα που το Μνημόνιο καθ’ οιονδήποτε τρόπο ως τώρα δεν εγγυάται αλλά αντιθέτως θα απαιτήσει και νέα επώδυνα μέτρα.

*Ο Σπύρος Στάλιας είναι οικονομολόγου Ph.D π. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΚΕ-ΟΛΠ

του Δημήτρη Μηλάκα

Ας μπούμε στα «παπούτσια» του Σαμαρά. Τον Μάιο πρέπει να βρει καμιά δεκαριά δισεκατομμύρια για να πληρώσει «γραμμάτια» που λήγουν. Πάνω από 7 δισ. θα πρέπει να βρεθούν και τον Αύγουστο. Αυτό το πακετάκι των 17 δισ., προφανώς, δεν εξασφαλίζεται δίχως τη «χορηγία» των δανειστών. Κι αυτοί, όπως είναι γνωστό, δεν δίνουν του αγγέλου τους νερό δίχως προηγουμένως να εξασφαλίσουν τις εγγυήσεις των μνημονίων.

Ας σκεφτούμε τώρα ότι ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο δόσεις των 17 δισ., τις οποίες θα πρέπει να ξεπληρώσουμε δανειζόμενοι και πάλι εντόκως, μεσολαβούν οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ας παραδεχτούμε επίσης ότι ο Σαμαράς μπορεί να είναι αθεράπευτα αισιόδοξος, αλλά σε καμία περίπτωση αφελής. Ως εκ τούτων, γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι...
θα εξέλθει της εκλογικής αναμέτρησης με ισχυρές δόσεις... φούμο. Κατά το κοινώς λεγόμενο, γνωρίζει ότι οι ψηφοφόροι θα τον μαυρίσουν. Θα τον μαυρίσουν πρώτα απ’ όλα γιατί τους είπε ψέματα για να κερδίσει τις εθνικές εκλογές και γιατί το διάστημα που συγκυβερνά δεν κατάφερε να φρενάρει την πορεία προς το χάος, ούτε να δημιουργήσει την παραμικρή χαραμάδα αισιοδοξίας.

Γνωρίζει επίσης ο πρωθυπουργός ότι, στην περίπτωση που η Ν.Δ. χάσει στις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από 5-6 μονάδες και ταυτόχρονα δεν καταφέρει να αναστρέψει τη ροή των δυνάμει ψηφοφόρων του προς τη Χρυσή Αυγή, τότε θα αρχίσει η διαδικασία της απομάκρυνσής του από την ηγεσία του κόμματός του. Δεδομένων τούτων, καθώς και της αναμενόμενης εξαφάνισης της επιρροής του συνεταίρου του στην εξουσία Βενιζέλου, ο Αντ. Σαμαράς κατανοεί πως είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι, διότι σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που έχει να αναμένει είναι η (πολιτική)... σφαγή του.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι έχει τη δυνατότητα να κάνει, τι περιθώρια πρωτοβουλιών έχει ακόμη στη διάθεσή του ο Αντ. Σαμαράς. Μια πρώτη και εύκολη απάντηση είναι η προκήρυξη εθνικών εκλογών πριν από τις ευρωεκλογές μέσα σε κλίμα εκβιασμών και κινδυνολογίας, προκειμένου τουλάχιστον να χάσει (και να αποχωρήσει) αξιοπρεπώς. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχέδιο δραπέτευσης, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ούτε αυτή τη δυνατότητα στα χέρια του. Την έχει παραδώσει κι αυτή στους δανειστές...

*Στην φωτογραφία απεικονίζεται το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Κεφαλονιά μετά από "εντολή Σαμαρά"...

από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»

Με τη φράση: «στην ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος ήταν ένας τρικέφαλος σκύλος- φύλακας στις πύλες του Άδη», ξεκινά το άρθρο του περιοδικού Economist, αναφερόμενος στην τρόικα και τα μέτρα λιτότητας.

«Στη μοντέρνα πολιτική σκηνή της Ελλάδας, η τρόικα είναι ένα τρικέφαλο τέρας που παγιδεύει τη χώρα σε έναν οικονομικό Άδη», επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

«Ως φρουρός των δανειστών που είναι, η τρόικα δεν θα γινόταν ποτέ αγαπητή», γράφει το περιοδικό, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα ο ρόλος της βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς υπάρχει το εξής ερώτημα: «Μήπως το ”τέρας” τρώει τις σάρκες των χωρών τις οποίες υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος ελέγχει το “τέρας” έτσι και αλλιώς»;

http://olympia.gr/

Το κούρεμα, τα χαράτσια, η λιτότητα και η υπερβολική φορολογία μοιάζουν ημίμετρα για την επίλυση του προβλήματος της εξόφλησης του χρέους της χώρας μας

Ένας μαθητής λοιπόν σκέφτηκε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει η Ελλάδα να το αποπληρώσει και να βγάλει και... πλεόνασμα!

arouraios.gr

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τα λεφτά μας και οι θυσίες του ελληνικού λαού από τα συνεχή μνημόνια πιάνουν τελικά τόπο. Όχι όμως στην Ελλάδα που συνεχώς βυθίζεται στα χρέη και στην καταστροφή αλλά στη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για τους Γερμανούς και την αύξηση των συντάξεων τη στιγμή που οι Έλληνες δεν έχουν να φάνε και να πληρώσουν τα φάρμακα τους.

Η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε ενέκρινε νομοσχέδιο βάσει του οποίου οι Γερμανοί μπορούν να πάρουν σύνταξη ακόμη και στο 63ο έτος της ηλικίας τους από το 65ο ή το 67ο έτος που είναι σήμερα.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε με το ίδιο νομοσχέδιο να αυξήσει τις συντάξεις των Γερμανών τη στιγμή που οι συνταξιούχοι σε άλλες χώρες πεθαίνουν της πείνας.

Επιχείρησε να αντιδράσει ο πρώην καγκελάριος Γκ. Σρέντερ λέγοντας πως η μείωση των ορίων ηλικίας συνιστά το «απόλυτο λάθος και στέλνει λάθος σήμα στους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας τους οποίους το Βερολίνο διαρκώς καλεί να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές», αλλά ουδείς συγκινήθηκε.

Μάλλον γιατί και ο κ. Σρέντερ αντέδρασε διότι ξηλώνεται το δικό του ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε πώς δεν πρέπει να υπάρχει «ταβάνι» για το επίδομα ανεργίας, ενώ ήδη το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο υπο την κ. Μέρκελ το αύξανε στα 5 χρόνια.

Είπατε τίποτα; Να λοιπόν που πηγαίνουν τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Περισσότερα από 40 δις ευρώ έχει κερδίσει η Γερμανία από τη λιτότητα που επέβαλε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Ευρωπαικού Νότου.

Και αυτά προέρχονται μόνο από τη μείωση των επιτοκίων, αφού οι αγορές στρέφονται μόνο στα γερμανικά ομόλογα από τη στιγμή που το Βερολίνο διέλυσε τις άλλες οικονομίες, όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Μόνο την περίοδο 2010-2012 η Γερμανία δανείστηκε 73 δις λιγότερα.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου μειώνει συνεχώς τις συντάξεις των Ελλήνων (έχουν υποστεί έως και 9 μειώσεις από το 2010) καταντώντας τες φιλοδώρημα που δεν αρκεί ούτε για ψωμί, καταργεί τις επικουρικές, «πετσοκόβει» το εφάπαξ και αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης.

Οι Γερμανοί και οι εντεταλμένοι τους στην Ελλάδα θέλουν οι Έλληνες να πεθαίνουν δουλεύοντας για να πάρουν σύνταξη στα 63 οι Γερμανοί.

Έφτασαν στο σημείο να μειώσουν και το επίδομα ανεργίας, να φορολογούν τους ανέργους και να τους επιβάλουν και χαράτσι της ΔΕΗ.

Έτσι εννοεί ο κ. Σαμαράς πώς οι κόποι των Ελλήνων πιάνουν τόπο. Μας έκαναν «σκλάβους» για να απολαμβάνουν τη σύνταξη τους οι Γερμανοί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σύμφωνα με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό καθώς δεν έχει χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους και ουσιαστικά αποτελεί φόρο.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Το ύψος του καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ενδεικτικά, το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ για κατανάλωση 700 κιλοβατώρων κυμαίνεται γύρω στα 6,5 ευρώ.

Σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο, στις αποφάσεις του ΣτΕ σημειώνεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο και όχι ειδικό τέλος και αυτό γιατί το ΕΤΜΕΑΡ «δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους». Και δεν τον έχει γιατί δεν αποτελεί ειδική αντιπαροχή, αλλά «αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του νόμου 2773/1999», με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα παραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ακόμη, το ΣτΕ αναφέρει ότι ο νόμος 4001/2011, ο οποίος αναθέτει στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να ορίσει τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του ύψους του ΕΤΜΕΑΡ και αφετέρου, παρέχει εξουσιοδότηση στη ΡΑΕ να καθορίσει τον συντελεστή χρέωσης ανά κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντίθετος στο άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό του Συντάγματος καθορίζει την έννοια του φόρου και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτός να επιβληθεί. Κατά συνέπεια, το ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί να καθοριστεί με υπουργική απόφαση, παρά μόνο με νόμο. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας του θέματος, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια.

Τέλος, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει πολίτες της Αττικής, όπως και διάφορες εταιρείες, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της ΡΑΕ, με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013.

http://www.toxwni.gr/ellada/item/11655-neo-xastouki-ste-sta-xaratsia-tis-kibernisis-antisintagmatiko-to-etmear

«ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ;» ΡΩΤΟΥΣΕ

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όταν η Madonna ήταν το απόλυτο pop idol κυκλοφόρησε η «πληροφορία» που είχε μεταδώσει ο ραδιοσταθμός «κλικ» κατόπιν διαβεβαίωσης γνωστού μόδιστρου ότι η διάσημη τραγουδίστρια έρχεται στην Ελλάδα για συναυλία αλλά και για να πάει στη Μύκονο.

Αποδείχθηκε η μεγαλύτερη δημοσιογραφική «μούφα» περί έλευσης δημοσίου προσώπου μέχρι σήμερα.

Σήμερα, το «ρεκόρ» έσπασε η ψευδής πληροφορία ότι δήθεν ο πρόεδρος και CEO του νοτιοκορεατικού κολοσσού της Samsung Βοο-Keun Yoon έρχεται στην Ελλάδα για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και εν προκειμένου να συζητήσουν τις «κολοσσιαίες επενδύσεις» της εταιρείας στην Ελλάδα.

Η πληροφορία άρχισε να μεταδίδεται από εχθές το απόγευμα από τα «μεγάλα» ΜΜΕ της χώρας και όλοι περίμεναν να δουν τον Βοο-Keun Yoon να διαβαίνει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και να ανταλλάσσει χειραψίες με τον πρωθυπουργό!

Δυστυχώς για αυτούς ούτε και ο Βοο-Keun Yoon το ήξερε!

Το αποτέλεσμα ήταν μόλις το μάθει και αφου πρώτα ρώτησε που «πέφτει η Ελλάδα;» και "ποιος είναι ο Αντώνης Σαμαράς;" εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

«Ο πρόεδρος & CEO της Samsung Electronics Co. Ltd, κ. Βοο-Keun Yoon, δεν βρίσκεται στην Αθήνα σήμερα, ενώ δεν έχει καμία προγραμματισμένη επίσκεψη στη χώρα μας για το προσεχές διάστημα».

Με άλλα λόγια η εταιρεία είπε πως όχι μόνο η επίσκεψη του CEO ακυρώθηκε αλλά ουδέποτε είχε και πρόθεση να επισκεφθεί την Ελλάδα!

Το ερώτημα επομένως από πού ξεκίνησαν τα σχετικά “success story” δημοσιεύματα παραμένει. Ελπίζουμε μόνο να μην ξεκίνησαν από το ίδιο γραφείο που κάποιος είχε την έμπνευση της αφίσας με τα 17 εκατ. €. Γιατί σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι σοβαρό…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Καζάκης ήταν καλεσμένος της γνωστής στιχουργού, Λίνας Νικολακοπούλου σε μια διαφορετική συζήτηση, μαζί με το δημοσιογράφο Μ. Προβατά, στον χώρο πολιτισμού PASSPORT στον Πειραιά, με τον τίτλο :"Ένας λόγος παραπάνω".
http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/

«Ο Κάρολος Παπούλιας είναι σοβαρός πολιτικός...»
Ν. Ευαγγελάτος
_______________________________________________

του «askordoulakos»

Θυμάστε ίσως, τον Παντελή Γιαμαρέλο, ο οποίος στις 22/9/2012, μαζί με το Χαλκιδαίο γιατρό γιατρό, Δημήτρη Αντωνίου, είχαν ασκήσει στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος μήνυση επί εσχάτη προδοσία κατά των 173 βουλευτών που υπερψήφισαν το Α’ Μνημόνιο. Θα θυμάστε βέβαια κι ότι η μήνυσή τους είχε τεθεί στο αρχείο (κρίθηκε αβάσιμη δηλαδή) κι ότι την ίδια τύχη είχαν και πλείστες άλλες μηνύσεις πολιτών, που ασκήθηκαν με το ίδιο περιεχόμενο.

Έλα όμως, που ανακλήθηκε ξαφνικά από το αρχείο η μήνυση των Γιαμαρέλου- Αντωνίου! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με εντολή του Εισαγγελέα Ιωάννη Παναγόπουλου, ανεκλήθηκαν από το αρχείο κι όλες οι υπόλοιπες σχετικές μηνύσεις (πάνω από 15) και συσχετίσθηκαν σε μία ενιαία (προκαταρκτική) δικογραφία με στοιχεία 13094 ΙΔ13-2145. Όπερ (δικονομικώς).....
μεθερμηνευόμενον σημαίνει, ότι έχει αρχίσει πλέον η προανακριτική διαδικασία με την εξέταση όλων των μηνυτών, για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, τελεσθέν από τους 173 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου, του ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη και της Δημοκρατικής Συνεργασίας της Ντόρας Μπακογιάννη. Μερικοί «λεβέντες» μάλιστα, είναι ήδη προετοιμασμένοι για... παν ενδεχόμενο.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι, ότι οι αρμόδιοι δικαστικοί επιβεβαίωσαν ότι η δικογραφία έχει διαβιβαστεί πλέον από την βουλή και βρίσκεται πια στα χέρια τους, ενώ επιπλέον ζήτησαν σχετικές ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ (ιδίως σχετικά με το αρ. 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών) από τρεις Συνταγματολόγους, το Νικολόπουλο του Παντείου Πανεμιστημίου και τους Κασιμάτη, και Κατρούγκαλο της Νομικής Σχολής.

Για το λόγο αυτό, την περασμένη Δευτέρα, 20 Γενάρη, κατόπιν κλήσης από τη γραμματεία του 16ου Πταισματοδίκη Αθήνας, ο Παντελής Γιαμαρέλος πέρασε το κατώφλι του εν λόγω Πταισματοδίκη για προφορική κατάθεση.

Ίσως έχουμε να κάνουμε με κάποιους εκ των ελαχίστων εναπομεινάντων δικαστών, οι οποίοι διατηρούν την προσωπική τους αξιοπρέπεια, ίσως πάλι κάποιοι θύλακες του κρατικού μηχανισμού έχουν τεθεί σε λειτουργία, για τους δικούς τους λόγους. Αν δεν δούμε τη διαρκή εξέλιξη (δικαστική, ή μη) της υπόθεσης, δε μπορούμε να προβούμε σε ασφαλείς εκτιμήσεις και συμπεράσματα.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το λόγο, για τον οποίο ανασύρθηκαν οι παραπάνω μηνύσεις από το αρχείο, οφείλουν όλοι (ιδίως όσοι δραστηριοποιούνται στους χώρους των δικαστηρίων), να στηρίξουν πολιτικά την αποτελεσματική ολοκλήρωση της έρευνας και της διαδικασίας, η οποία θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο, για όποιον τυχόν επιθυμήσει στο μέλλον ν’ ακολουθήσει το δρόμο των ΓΑΠ, Παπαδήμου, Βενιζέλου, Σαμαρά και λοιπών αστέρων του κοινοβουλευτικού γκεσταμπιτισμού. Από μόνες τους, όμως, οι δικονομικές διαδικασίες δεν αρκούν, αν από πίσω δεν υπάρχει ένα πλατύ συλλογικό κίνημα, το οποίο θα αποτελέσει τον πιο αποφασιστικό παράγοντα, που θα μπορεί να πιέσει αποτελεσματικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όχι μόνο για να οδηγηθούν «εν ψυρού» οι προδότες και οι δοσίλογοι του οικονομικού νεοναζισμού, αλλά και για να αξιοποιηθεί η τιμωρία τους ως ισχυρή βάση, με την οποία θα προβούμε σε μονομερή διαγραφή ενός καθ’ ολοκληρία απεχθούς (κι όχι μόνο επαχθούς κ. Σταθάκη) χρέους, το οποίο δημιουργήθηκε-ανά τις δεκαετίες- με όρους πολιτικού και οικονομικού μαυραγοριτισμού.

Και μην ξεχνάμε: Να κρατήσουμε ψηλά, το πνεύμα του Μετώπου!

από το «Βαθύ Κόκκινο»

του Θανάση Καρτερού

Ξέραμε ως τώρα τι σημαίνει διαστολή Σαμαρά -από το Ζάππειο στα μνημόνια. Ξέραμε επίσης τι σημαίνει συστολή Σαμαρά -από τα ζοριλίκια στη Μέρκελ στη δημόσια συγνώμη για τα ζοριλίκια στη Μέρκελ. Ξέραμε τέλος τι σημαίνει στολή Σαμαρά -κουστούμι μπλε, γραβάτα μπλε, ύφος μπλε. Ε, τώρα λοιπόν, τις τελευταίες ώρες, μαθαίνουμε και τι σημαίνει εντολή Σαμαρά.

Έχουμε και λέμε: Με εντολή Σαμαρά ο Βρούτσης τρέχει το πρόγραμμα για 440.000 ευκαιρίες απασχόλησης -ό, τι κι αν σημαίνει αυτό. Με εντολή Σαμαρά τα λεφτά από τις μίζες θα μοιραστούν στους αναξιοπαθούντες. Με εντολή Σαμαρά ο πιλότος του αεροπλάνου που μετέφερε τον υψηλό επιβάτη από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στην Κεφαλονιά. Με εντολή Σαμαρά το σεισμόπληκτο νησί θα επιστρέψει πάραυτα στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Η θαυματουργή φράση -με εντολή Σαμαρά- κάνει πλέον το γύρο των ΜΜΕ, αναπαράγεται ...
με διάφορα σημεία στίξης -θαυμαστικό από τους παράγοντες της ΝΔ, ερωτηματικό από τους εταίρους του ΠΑΣΟΚ, αποσιωπητικά από τους καχύποπτους και πάει λέγοντας. Για να αποδειχτεί κυρίες και κύριοι, ότι στην Ελλάδα των μνημονίων των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που διαπράττονται φυσικά με εντολή Σαμαρά, μια αξία δεν αλλάζει και δεν μεταρρυθμίζεται: Ο ίδιος ο Σαμαράς!

Διότι όλο αυτό το γελοίο νταβαντούρι, οι κόκκινες κορδέλες στο διαδίκτυο, το στημένο σώου της Κεφαλονιάς, οι εντολές για πόλεμο κατά της ανεργίας, μυρίζουν βέβαια εκλογές. Αυτό το καταλαβαίνει και η θεια μ' η Αμερσούδα που φορά τρία βρακιά. Μυρίζουν όμως επίσης και παρελθόν, αμετανόητη προσήλωση στη μπαρούφα, υποτίμηση της νοημοσύνης των ανθρώπων που δυστυχούν -με εντολή Σαμαρά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ο ερίφης αυτός του συντηρητισμού, που η Ελλάδα έχει φορτωθεί ως πρωθυπουργό, αποδεικνύεται το άκρον άωτον της παλαιοκομματικής μπαγιατίλας και του μπαγιάτικου παλαιοκομματισμού.

Και δεν είναι μόνο αφόρητα φιγουρατζήδες -άκου με εντολή Σαμαρά άλλαξε ο πιλότος προορισμό!!! Είναι και επικοινωνιακά σκιτζήδες, και πολιτικά κοπανατζήδες. Ο κόσμος καίγεται κι αυτοί την κοπανάνε τρέχοντας δρομαίως προς τα πίσω -με εντολή Σαμαρά. Προς τη μπούρδα, την ανοησία, την εικονολατρία του αρχηγού, τις πέτσινες υποσχέσεις και τα παλιά καλά φούμαρα. Πιστεύοντας ότι ακόμα μπορούν να ξεγελάνε. Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα; Με εντολή Σαμαρά παιδί μου...

από την «Αυγή»

του Γιώργου Δελαστίκ

Σοκ προκάλεσε ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία η πρόταση της Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της ηγεμονικής χώρας της ΕΕ, όταν μια χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, αντί να τη δανείζουν (με το αζημίωτο, φυσικά) οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ, να επιβάλλει έναν έκτακτο φόρο 10% στις καταθέσεις όλων των πολιτών της, στην ακίνητη περιουσία τους και σε όλα τα ομόλογα ή μετοχές που κατέχουν. Να αρπάζουν δηλαδή οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ένα σοβαρό τμήμα της περιουσίας των πολιτών τους! Καλύτερα να καταληστεύει κάθε κυβέρνηση τον λαό της παρά να δανείζεται από τους Γερμανούς και την ΕΚΤ!

Να κάνουν δηλαδή όλοι οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί που η χώρα τους βρίσκεται σε κρίση πολύ μεγαλύτερη κλοπή της περιουσίας των πολιτών τους από εκείνη που έκανε πέρυσι ο Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κύπρου, σε όσους είχαν την ατυχή ιδέα να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες του νησιού! Η Μπούντεσμπανκ προτείνει όχι μόνο αρπαγή του 10% των καταθέσεων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, αλλά ίδιο φόρο και στα ακίνητα!

Έχεις δηλαδή ένα διαμέρισμα που κάνει 100.000 ευρώ, φέρε δέκα χιλιάρικα! Μιλάμε για....
κυβερνήσεις... ληστοσυμμοριτών! Αν υιοθετηθεί η πρόταση της Μπούντεσμπανκ, το νέο πολίτευμα της Ευρώπης θα είναι ο... ευρω-ληστοσυμμοριτισμός! Οι Γερμανοί, ως γνωστόν, είναι πολύ μεθοδικοί άνθρωποι. Δεν κάνουν προτάσεις του αέρα, έτσι για να πουν κάτι. Έκατσαν και έκαναν τους υπολογισμούς τους. Συνολικά οι 18 χώρες της Eυρωζώνης έχουν αθροιστικό δημόσιο χρέος που υπερβαίνει τα 9 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως μας πληροφορεί το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας (DIW), ένας εφάπαξ φόρος 10% επί των τραπεζικών καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας όλων των πολιτών σε όλες τις χώρες της Eυρωζώνης θα απέφερε 3,85 τρισεκατομμύρια ευρώ! Άρα το δημόσιο χρέος των κρατών της Eυρωζώνης θα έπεφτε στα 5,1 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 55% του ΑΕΠ της Eυρωζώνης. Σωθήκαμε δηλαδή, πέσαμε και κάτω από το 60% του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ! Αλήθεια, το θυμάται κανείς εκείνο το 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος;

Ρωτάμε επειδή το μεσοσταθμικό δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης το 2012, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (τα στοιχεία για το 2013 θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Απριλίου), ανέρχεται σε... 90,6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης! Πενήντα τοις εκατό δηλαδή μεγαλύτερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο που ορίζει το Μάαστριχτ ή 30 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από το όριο!

Οσο για την ίδια τη Γερμανία, το δημόσιο χρέος της το 2012 (το 2013 είναι μεγαλύτερο) ανερχόταν στο 81,9% του ΑΕΠ της, υπερβαίνοντας τα 2,16 τρισεκατομμύρια ευρώ. Της Γαλλίας το δημόσιο χρέος ήταν «μόνο» 1,83 τρισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ανερχόταν στο 90,2% του ΑΕΠ της! Βάσει των μόλις προαναφερθέντων στοιχείων, η Γερμανία και η Γαλλία θα συμπεριληφθούν άραγε στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση; Όχι, φυσικά! «Πριν οι ανήσυχοι Γερμανοί τρέξουν με την τσάπα στον κήπο για να θάψουν τις αποταμιεύσεις ή τις ράβδους χρυσού τους και έτσι να τις διασώσουν από την αρπαγή της εφορίας, πρέπει να σταματήσουν για λίγο. Πρώτα απ' όλα δεν πρόκειται για φόρο επί της περιουσίας στη Γερμανία», ξεκαθαρίζει αμέσως σε άρθρο της η εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και συνεχίζει: «Η Μπούντεσμπανκ μετά βίας τολμάει να υπαινιχθεί για ποια κράτη τέθηκε το θέμα, για παράδειγμα για την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία»!

Των Ελλήνων, των Ισπανών, των Ιταλών θα κατασχεθεί δηλαδή τμήμα της περιουσίας τους, σε καμιά περίπτωση των Γερμανών! Με τη δημόσια υποβολή μιας τέτοιας πρότασης, η Μπούντεσμπανκ υπονομεύει εσκεμμένα τα τραπεζικά συστήματα όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης! Ποιος Έλληνας, Ισπανός ή Ιταλός σοβαρός καταθέτης δεν θα πάρει τα λεφτά του από τις τράπεζες των χωρών αυτών για να τα πάει για σιγουριά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία ή έστω στη Γερμανία, άντε και τη Γαλλία; Τρελός είναι να αφήσει τα λεφτά του στη χώρα του για να του τα αρπάξουν οι κυβερνήσεις κατ' εντολήν των Γερμανών; Είδαμε άλλωστε τη ληστεία των καταθέσεων στην Κύπρο. Αποδυναμώνοντας όμως τις τράπεζες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, οι γερμανικές τράπεζες ενισχύουν την ηγεμονία τους σε όλη την Ευρώπη!

Το Τέταρτο Ράιχ απαιτεί όλοι οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται στα δίχτυα των δικών του, των γερμανικών τραπεζών! Το χειρότερο είναι την ίδια πρόταση της «εφάπαξ» δήθεν αρπαγής μέρους της ατομικής περιουσίας όλων των πολιτών της ΕΕ είχε κάνει και το ΔΝΤ (όπως αναλύαμε σε άρθρο μας στις 17 Οκτωβρίου) προ τριών μηνών. Τα σημάδια πληθαίνουν ότι ετοιμάζουν τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της ανθρωπότητας!

από το «Έθνος»

Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Όθωνα Κουμαρέλλα "Ευρώ ή εθνικό νόμισμα;" στο βιβλιοπωλείο "Αιγηϊς" στον Πειραιά, Βασ. Γεωργίου Α' 11.

Θα μιλήσουν η κ. Φλώρα Παπαδέδε οικονο-μολόγος και ο Γ. Γιωργής στέλεχος της ΔΕΗ και συνδικαλιστής.

Η κρίση στη χώρα βαθαίνει. Όλοι τώρα κατανοούν ότι ο δρόμος, που άλλοι διάλεξαν για μας να ακολουθήσουμε, οδηγεί στην καταστροφή.

Όλοι ψάχνονται. Πίσω από τη φαινομενική αισιοδοξία και τα «success stories» των κυβερνώντων υπάρχει τεράστια σύγχυση, προβληματισμός και αγωνία. Το ίδιο και στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Απλά, όλοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, προσπαθώντας να εγκλωβίσουν για μια ακόμα φορά την κοινωνία σε νέα διλλήματα και νέους εμφύλιους διαχωρισμούς!

Το πολιτικό σύστημα, όμως, αποσαθρώνεται με την ίδια ταχύτητα, ίσως και μεγαλύτερη από τη διάλυση της ίδιας της κοινωνίας που προκαλούν τα μνημόνια και οι πολιτικές που επιβάλλονται. Ωστόσο:

Η ανεργία καλπάζει.

Η φτώχεια εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο.....
Οι νέοι μεταναστεύουν.

Οι περιουσίες ρευστοποιούνται.

Η Δημοκρατία βρίσκεται ξανά στο απόσπασμα.

Η χώρα διαλύεται.
Και όλα αυτά για να σωθούν οι τράπεζες και να μη διαταραχθεί το ευρωσύστημα.
Η ανάγκη για μια νέα Πολιτική, μια πολιτική ρήξης, αδήριτη.

Το μικρό αυτό βιβλίο του Όθωνα Κουμαρέλλα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΣΟΠΤΡΟΝ» έχει αυτόν τον σκοπό: Να ξεδιαλύνει τα πράγματα, να σπάσει την άγνοια, την ανασφάλεια, τον φόβο και να προτείνει τον τρόπο που θα καταστήσει εφικτή την Αναγέννηση της Ελλάδας.

Γραμμένο με όσο το δυνατόν απλούστερη γλώσσα, με τη μέθοδο των πιο συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το θέμα, -και παρά τις αναγκαστικά αναλυτικές αναφορές σε δύσκολα τεχνικοοικονομικά και πολιτικά ζητήματα, που προσπαθεί να εκλαϊκεύσει-, εκπληρώνει πειστικά το σκοπό της συγγραφής του.

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2014/01/1_30.html

Του Κώστα Λαπαβίτσα

Την προηγούμενη εβδομάδα η Αργεντινή υποτίμησε το ‘επίσημο’ πέσο κατά 15%, ενώ το ‘ανεπίσημο’, ή ‘μπλε΄, πέσο υποχώρησε ακόμη περισσότερο. Η κίνηση αυτή έφερε με μιας αναταραχή στις αγορές συναλλάγματος και άλλων αναπτυσσομένων χωρών, όπως η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία.Η ένταση που από μήνες έχει συσσωρευτεί στις διεθνείς συναλλαγές των αναπτυσσομένων χωρών φαίνεται ότι οδηγεί σε νέα συναλλαγματική και χρηματοπιστωτική κρίση, της οποίας η Αργεντινή ίσως αποδειχθεί ο καταλύτης. Οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής ήδη ανέβασαν τα επιτόκια για να προστατεύσουν τα νομίσματά τους. Εκεί όμως που τα πράγματα πηγαίνουν ταχέως προς κρίση είναι η Τουρκία, όπου η κεντρική τράπεζα την Τρίτη εκτόξευσε το επιτόκιο των ρέπος από 4,5% σε 10% και το επιτόκιο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού από 7,75% σε 12% σε μια προσπάθεια να σταματήσει την καθίζηση της λίρας.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ωθούνται σε κρίση για μια ακόμη φορά λόγω της δομής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και το ρόλου των ΗΠΑ σ’ αυτό. Η γιγαντιαία κρίση του 2007-9 έπληξε μεν τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά το βάρος έπεσε στις χώρες του ώριμου καπιταλισμού και κυρίως στις ΗΠΑ. Για την αντιμετώπιση της κρίσης κινητοποιήθηκαν οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες για περίπου τέσσερα χρόνια δημιούργησαν τεράστια ποσά ρευστότητας με στόχο τη διάσωση των τραπεζών και την αποτροπή βαθιάς ύφεσης. Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη. Μόνο στις ΗΠΑ ο Μπεν Μπερνάνκε έχει διαθέσει περίπου 3 τρις δολάρια οδηγώντας τα επιτόκια κοντά στο 0%. Στην ουσία πρόκειται για τεράστια κρατική στήριξη των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες, αφ’ ενός, απολαμβάνουν πρόσβαση σε πάμφθηνο ρευστό και, αφ’ ετέρου, μπορούν να δανείσουν με υψηλότερο επιτόκιο εξασφαλίζοντας κέρδη. Η κρατική αυτή στήριξη είναι και ο κύριος λόγος ανάκαμψης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την κρίση του 2007-9 που σχεδόν έφερε την ολική του καταστροφή.
Μέρος του πάμφθηνου χρήματος, όπως ήταν φυσικό, κατέληξε στις αγορές των αναπτυσσομένων χωρών. Οι ροές κεφαλαίων ανέκαμψαν δυναμικά μετά το 2009 και οι αναπτυσσόμενες χώρες βρέθηκαν ξανά να έχουν στη διάθεσή τους μεγάλη ρευστότητα από το εξωτερικό. Όταν το χρήμα είναι φθηνό, αυτός που το δανείζεται δε δίνει ιδιαίτερη σημασία στο που θα το επενδύσει. Ακόμη και στην κατεστραμμένη Ελλάδα έφθασαν τα απόνερα αυτού του κύματος ρευστότητας, κάνοντας διάφορους να μιλούν για κάποιον (πολύ καλά) κρυμμένο δυναμισμό της οικονομίας που ‘βλέπουν οι ξένοι’.
Πολλά πράγματα έχουν φυσικά αλλάξει στις αναπτυσσόμενες χώρες από την τελευταία μεγάλη τους κρίση, αυτή του 1997-2001. Οι ισοτιμίες είναι πλέον μεταβαλλόμενες και όχι προσδεδεμένες στο δολάριο, υπάρχουν μεγάλα αποθεματικά συναλλάγματος (κυρίως δολαρίου) και έχουν εμφανιστεί μεγάλες εγχώριες αγορές ομολόγων, έχει δηλαδή προχωρήσει η χρηματιστικοποίηση. Η κυριότερη βέβαια διαφορά είναι η εμφάνιση της Κίνας ως τεράστιας αγοράς πρώτων υλών που έχει επιτρέψει σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες να σημειώσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για χρόνια.
Αλλά η ιδέα ότι οι χώρες αυτές αποτελούν σίγουρη και προσοδοφόρα επένδυση για το φθηνό χρήμα από τις ΗΠΑ και αλλού είναι φυσικά μύθος. Οι αναπτυξιακοί τους ρυθμοί εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων είναι η κινεζική ζήτηση. Από το 2012 και μετά οι επιδόσεις πολλών αναπτυσσομένων χωρών είναι κάτω του μετρίου, καθώς υποχωρεί η ανάπτυξη της Κίνας. Η προβληματικοί ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν κίνδυνο βίαιης αντιστροφής των εισροών ξένων κεφαλαίων γεννώντας κρίση. Η ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας το Δεκέμβριο του 2013 ότι πλέον θα περιορίσει τη δημιουργία υπερβολικά φθηνού χρήματος, επέτεινε την ανησυχία για εμφάνιση νέας παγκόσμιας κρίσης που ίσως χαρακτηριστεί από κατάρρευση των ισοτιμιών και εμφάνιση ύφεσης. Αυτό ήταν το κλίμα μέσα στο οποίο η Αργεντινή υποτίμησε το πέσο δραστικά γιγαντώνοντας την αναταραχή στις αγορές συναλλάγματος των αναπτυσσομένων χωρών.
Το παράδοξο είναι ότι οι παράγοντες που καθόρισαν την απόφαση της Αργεντινής μικρή σχέση έχουν με αυτούς που επηρεάζουν την πορεία των υπολοίπων αναπτυσσομένων χωρών. Τα χρόνια που πέρασαν η Αργεντινή δεν είχε σημαντικές εισροές ξένου κεφαλαίου. Πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού το 2001 έκανε παύση πληρωμών και μετά δραστική διαγραφή του χρέους της; Παρά τη συμφωνία που τελικά επήλθε, η χώρα δεν κατόρθωσε να επιστρέψει κανονικά στις αγορές και ο λόγος είναι τα λεγόμενα ‘όρνεα’ των αγορών, κυρίως η εταιρεία Έλιοτ που κατέχει σημαντικό όγκο παλαιών ομολόγων, απαιτεί πλήρη αποπληρωμή και δε δέχεται το 
διακανονισμό που οι άλλοι δανειστές αποδέχθηκαν. Τα ‘όρνεα’ αυτά έχουν πρόσφατα κερδίσει δικαστικές αποφάσεις στα αμερικανικά δικαστήρια και ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν δεν επιτρέπει στην Αργεντινή να επιδιώξει νέο δανεισμό.
Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι λοιπόν η αντιστροφή των διεθνών κεφαλαιακών ροών, αλλά η μεγάλη έξοδος εγχώριου κεφαλαίου. Εδώ τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα και χρειάζεται προσοχή, Το πρώτο που πρέπει να λεχθεί είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα της παύσης πληρωμών του 2001, όπως βιάστηκαν να πουν με τη γνωστή τους χαιρεκακία οι μνημονιακοί κύκλοι στην Ελλάδα. Είναι γνωστό εξάλλου ότι από το 2010 και μετά δεν έχει υπάρξει ευκαιρία να ειπωθεί κάτι κακό για την Αργεντινή που να έχει αφεθεί ανεκμετάλλευτη από τους μνημονιακούς. Η επωδός είναι πάντα η ίδια: ευτυχώς που δεχθήκαμε την Τρόικα και δεν κάναμε του κεφαλιού μας, όπως η Αργεντινή. Ουδεμία σχέση έχει όμως αυτή η αποστροφή με την πραγματικότητα. Μετά την παύση πληρωμών και τη βαθιά κρίση του 2002, η Αργεντινή γνώρισε την πιο επιτυχημένη δεκαετία ανάπτυξης στην ιστορία της που συγκρίνεται μόνο με την Κίνα.
Ο μοχλός ανάκαμψης ήταν η ανάκτηση της εγχώριας αγοράς, αλλά και η έντονη άνοδος των εξαγωγών. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Οι εξαγωγές της Αργεντινής ήταν το 2013 κατά 60% βασισμένες στο αγροτικό τομέα που κυριαρχείται από μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα. Οι εισαγωγές, από την άλλη, είναι κατά 80% προϊόντα του δευτερογενούς τομέα. Η χώρα έχει παρουσιάσει μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα συνεχώς από το 2003, αλλά τα πλεόνασμα φθίνει, ιδίως το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος φαίνεται να είναι η απομείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων λόγω της ανόδου του πληθωρισμού που πλέον είναι πάνω από 20%. Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ως εκ τούτου, πιέζουν από καιρό για μέτρα περιορισμού του πληθωρισμού. Παράλληλα, δεν προχωρούν σε ρευστοποίηση εξαγωγών σόγιας που έχουν ήδη συμφωνηθεί – ύψους 4δις – αλλά προτιμούν να περιμένουν κερδοσκοπώντας με την προοπτική της υποτίμησης.

Τα αγροτικά συμφέροντα σε συμμαχία με το μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο που επιδιώκει την ‘εξομάλυνση’ του χρέους και τη επιστροφή της χώρας στις ‘φυσιολογικές’ δραστηριότητες των παγκοσμίων αγορών, έχουν σταδιακά δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής αναταραχής, με μοχλό την άνοδο του πληθωρισμού την τελευταία διετία. Το αποτέλεσμα είναι έντονη κοινωνική ανησυχία ότι η χώρα κινδυνεύει με κατάρρευση, πράγμα που οδηγεί σε διαρροή κεφαλαίων και άρα σε μεγάλη απώλεια συναλλαγματικών αποθεμάτων. Από περίπου 50δις δολάρια προ διετίας, τα αποθέματα έχουν πέσει κάτω από 30δις σήμερα. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Αργεντινή συνεχίζει να κάνει πληρωμές στο χρέος της από τα αποθέματά της. Δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η ανησυχία της κοινωνίας συντείνει στην εμφάνιση κρίσης.
Στο στόχαστρο των εγχώριων συντηρητικών δυνάμεων, αλλά και των διεθνών καλοθελητών που έχουν ξεσπαθώσει, είναι η ριζοσπαστική κατεύθυνση που έχει πάρει η Αργεντινή τα τελευταία χρόνια, παρά τις αναμφίβολες αδυναμίες της. Το ζητούμενο είναι να φανεί ότι ‘δεν υπάρχει άλλος δρόμος’, ότι όποιος πάει κόντρα ‘στις αγορές’ καταστρέφεται. Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση Φερνάντες και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών, Άξελ Κισιλόφ, είναι τεράστια. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις πιέσεις και κινούμενοι ριζοσπαστικά. Η υποτίμηση που πρόσφατα ανακοινώθηκε, όπως και η μερική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αποτελούν υποχώρηση που δεν πρόκειται να λύσει το εγχώριο πρόβλημα.
Θα είναι σφάλμα και ήττα των εναλλακτικών δυνάμεων παγκοσμίως, αν η κυβέρνηση Φερνάντες προχωρήσει σε συντηρητικές μεθόδους ελέγχου του πληθωρισμού, με περιοριστική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και άλλα μέτρα που θα κάνουν την Αργεντινή μια ακόμη ‘φυσιολογική’ χώρα του παγκόσμιου συστήματος. Έχει απόλυτη σημασία να ληφθούν μέτρα δραστικά που θα λύσουν την κρίση προς όφελος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων περιορίζοντας το επιθετικό εγχώριο κεφάλαιο. Από τις αποφάσεις που θα λάβει το Μπουένος Άιρες θα εξαρτηθούν πολλά και για το πώς οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση που τους επιφυλάσσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

costaslapavitsasΓράφει ο Χάρρυ Κλύνν
ΚΑΙ Γ@Μ#Σ* ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ! ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, ΟΜΩΣ, ΜΗ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΝΑ ΔΑΧΤΥΛΟ...

Ένα αξιοθρήνητο ανθρωπάκι…
Πανικόβλητο…
Εκτός τόπου και χρόνου…
Ένα αξιολύπητο πολιτικό ράκος που νομίζει ότι ακόμα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο…
Λόγος μετεξεταστέου μαθητή της δευτέρας Λυκείου με απειλές, παραινέσεις, ικεσίες, κραυγές και συνοικιακά ξεφωνητά…
Μια πολιτική φούσκα χωρίς κανένα απολύτως περιεχόμενο…
Χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση…
Χωρίς ίχνος στοιχειώδους πολιτικής σκέψης…
Ελληνικέ λαέ, ιδού ο πρωθυπουργός σου!

http://harryklynn.blogspot.gr/

Του Καθ. Δρ. Γ.Ζουγανέλη
Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα του παρόντος πολιτικού συστήματος είναι ότι δεν διαθέτει τεχνολογική εμπειρία και συνεπώς δεν μπορεί να σταθεί επάξια στο πηδάλιο της χώρας.

H ανάγκη να αναλάβουν τα ηνία των κρατών ηγέτες με μεγάλη τεχνολογική μόρφωση (όχι νηπιαγωγοί, δικηγόροι, θεωρητικοί φυσικοί, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, απόστρατοι, νταβατζήδες, τσομπαναρέοι, εκδότες, κοτζαμπάσηδες, εργατοπατέρες, εργολάβοι, κουλοχέρηδες, χλεχλέδες, κλπ) είναι μια πρόταση που αναδύεται αναγκαστικά στην ΕΕ. και είναι ένα θέμα για το οποίο έγραψαν τελευταία και οι Financial Times.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄Λυκείου υπάρχει χάρτης που ονομάζει Μακεδονία, την επικράτεια της σημερινής FYROM. Οι Μακεδόνες διαμαρτυρήθηκαν, το Υπουργείο απάντησε και η Παμμακεδονική δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένη από την απάντηση. Δείτε αναλυτικά:

Ι. Εισαγωγή στο θέμα

H απάντηση του Υπουργείου Παιδείας
16 Ιανουαρίου 2014 Απαντώντας σε επιστολή σας που αφορά στο βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Λυκείου «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως Σήμερα)», σας γνωρίζουμε την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (αρ. πρωτ. 63/08-01-2014), η οποία έχει ως εξής:

«.1. Αντιλαμβανόμαστε την ευαισθησία σας επί καιρίων εθνικών θεμάτων και σας διαβεβαιώνουμε ότι από την ίδια ευαισθησία διακατέχεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για τον λόγο αυτό κατανοούμε την ανησυχία σας λόγω της καταχώρισης του ανωτέρω χάρτη σε σχολικό βιβλίο, μολονότι, όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, το εν λόγω ιστορικό στοιχείο δεν δημιουργεί πρόβλημα.

2. Επισημαίνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή και ευθύνη ζητήματα που έχουν σχέση με τα εθνικά μας θέματα και ως εκ τούτου δεν θα επέτρεπε ποτέ να υπάρχουν στα σχολικά μας βιβλία “αναφορές που οδηγούν τη μαθητιώσα νεολαία σε ιστορικές ανακρίβειες που στοχεύουν την ίδια τους την πατρίδα”, όπως επί λέξει αναφέρετε.

3. Ο εν λόγω χάρτης απεικονίζει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι προφανές, όπως άλλωστε αναγράφεται και στη σχετική λεζάντα, ότι στον χάρτη αναπαρίσταται η κατεχόμενη Ευρώπη με την πολιτική δομή που της είχαν επιβάλει οι κατακτητές. Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είχε “παραχωρηθεί” κατά την περίοδο εκείνη από τους Γερμανούς στη σύμμαχό τους Βουλγαρία και μάλιστα όχι ως κατεχόμενο έδαφος αλλά ως επαρχία του βουλγαρικού κράτους. Η αναγραφή του γεωγραφικού προσδιορισμού αυτής της “επαρχίας” της ναζιστικής Βουλγαρίας γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όσον αφορά το μέγεθος της γραμματοσειράς, που ισχύει και για άλλες επαρχίες βαλκανικών χωρών, όπως η Βεσσαραβία και η Βουκοβίνα (δηλαδή με σαφώς μικρότερη γραμματοσειρά σε σχέση με εκείνη του ονόματος της χώρας στην οποία “ανήκε” η επαρχία). Ως εκ τούτου, με κανένα τρόπο ο όρος “Μακεδονία” δεν υπονοεί στην περίπτωση αυτή διακριτό κράτος, το οποίο άλλωστε δεν υφίστατο κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, στην οποία αναφέρεται ο ιστορικός χάρτης. Επομένως, οποιοσδήποτε συσχετισμός του όρου με τη σημερινή Π.Γ.Δ.Μ. είναι ιστορικά ανακριβής. Μία προσεκτική ανάγνωση του χάρτη δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.

4. Ο χάρτης, άλλωστε, προέρχεται από τις έγκυρες εκδόσεις της Εφημερίδας “Η Καθημερινή” και συγκεκριμένα από το βιβλίο “Ιστορικός Άτλας. 20ος αιώνας. Ο τελικός απολογισμός του αιώνα μας”, έκδοση του 1999, σελ. 101.

5. Το ανωτέρω σχολικό βιβλίο στο οποίο περιέχεται ο εν λόγω χάρτης έχει γραφεί και αξιολογηθεί από ειδικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς με αυξημένα προσόντα και με μακρόχρονη εκπαιδευτική και κοινωνική παρουσία και προσφορά, και κυρίως με ανεπίληπτη στάση ζωής: από πανεπιστημιακούς δασκάλους, σχολικούς συμβούλους, εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συμβούλους του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου – τα ονόματά τους μπορεί να τα αναζητήσει κανείς στο εσώφυλλο του βιβλίου -, πράγμα το οποίο εγγυάται την επιστημονική εγκυρότητά του αλλά και την παιδαγωγική και διδακτική του καταλληλότητα.».

ΙΙΙ. Η ανταπάντηση της Παμμακεδονικής
28 Ιανουαρίου 2014
ΠΡΟΣ: Στυλιανό Μερκούρη
Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
Μαρούσι ΤΚ 15180
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Απαντώντας στην επιστολή σας της 16-1-2014 προς τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου που αφορά το βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου και της Δ΄ Εσπερινού Λυκείου «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως Σήμερα) και την απάντησή σας για το χάρτη που περιέχει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη στη σελίδα 130, καταθέτουμε τα εξής:

Οι απαντήσεις σας κ. Μερκούρη στις δικές μας ερωτήσεις είναι ελλιπείς. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο γιατί πρέπει να υπάρχουν τέτοιες απαράδεκτες αναφορές σε σχολικά βιβλία που προωθούνται για την εκπαίδευση των μαθητών για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Αυτό δε το θλιβερό φαινόμενο αποκτά και μια διαφορετική διάσταση γιατί εμμέσως επιτρέπει να περνούν οι θέσεις της Σκοπιανής προπαγάνδας στην ελληνική παιδεία.

Όπως είχαμε τονίσει στην προηγούμενη επιστολή μας σεβόμαστε και καταλαβαίνουμε πως η ιστορική αλήθεια για το Ολοκαύτωμα είναι ένα από τα πιο απαίσια εγκλήματα της ναζιστικής εποχής. Η δε απάντησή σας πως «Ο χάρτης, άλλωστε, προέρχεται από τις έγκυρες εκδόσεις της Εφημερίδας “Η Καθημερινή” και συγκεκριμένα από το βιβλίο “Ιστορικός Άτλας. 20ος αιώνας. Ο τελικός απολογισμός του αιώνα μας», δεν μας ικανοποιεί. Από πότε εφημερίδες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι πολιτικοποιημένες, γίνονται πηγή ακαδημαϊκής έρευνας; Αν υπήρχε τέτοιος χάρτης από τους κατακτητές εκείνης της εποχής, οι Γερμανοί δεν θα αποκαλούσαν το τραγικό αυτό συμβάν των Εβραίων ως ‘Ολοκαύτωμα’, όπως αναφέρεται στον αμφιβόλου προελεύσεως χάρτη… και άλλωστε η λέξη ‘ολοκαύτωμα’ επινοήθηκε αργότερα από τις χρονολογίες που αναφέρονται στον χάρτη του βιβλίου: «Ολοκαύτωμα 1935-45». Μεταξύ 1935-45 η εξολόθρευση εθνικών ομάδων συνεχιζόταν, η δε λέξη ‘γενοκτονία’ επινοήθηκε από τον ΟΗΕ το 1948.

Κύριε Μερκούρη, αντί για τη δυσνόητη φράση «Ο χάρτης αναπαριστά την πολιτική δομή της Ευρώπης που είχαν επιβάλει κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους οι κατακτητές», θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει ένας αστερίσκος που θα επεξηγούσε πως αναφέρεται στον ευρύτερο χώρο και όχι σε χώρα που φέρνει το όνομα Μακεδονία έξω από την Ελλάδα.

Σας βεβαιούμε δε πως μεταξύ των πολυαρίθμων μελών των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων και ειδημόνων που ασχολείται με το θέμα αυτό και ιδιαίτερα με το θέμα της προπαγάνδας που δυστυχώς έχει διεισδύσει και σε ινστιτούτα ελληνικής παιδείας, όπου κατά τα φαινόμενα έχει βρει εύφορο έδαφος.
Ευελπιστούμε πως θα έχουμε σύντομα απάντηση ζητώντας συγγνώμη από τους Μακεδόνες και διαβεβαιώνοντάς μας πως θα διορθωθεί η σελίδα του προαναφερθέντος βιβλίου.

Με εκτίμηση,
ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ- Δημήτρης Χατζής, Ύπατος Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά – Δημήτριος Γιαντσούλης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια (Εκπροσωπούσα 150 και πλέον Μακεδονικές Οργανώσεις)
Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Πρόεδρος
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, Πρόεδρος
Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, Πρόεδρος
«Ομάδα 21» Μακεδονίας – Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, Πρόεδρος
Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, Πρόεδρος
Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Πρόεδρος
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ”
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Φλώρινας
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Αμυνταίου
Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωρίνης «Αριστοτέλης»
Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Φλώρινας
Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες» Σιταριάς Φλώρινας
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Πολυπλάτανου Φλώρινας
Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Εθνικού – Κρατερού – Αγίας Παρασκευής
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίδα» Μελίτης Φλώρινας
Φορέας ιστορίας και πολιτισμού «Ιερά Δρύς» Κέλλας Φλώρινας
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Αμύντας» Σκοπιάς Φλώρινας
Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης
Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί»
Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας-Αλμωπίας
Λαογραφική Εταιρεία Νομού Πέλλας
Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Έδεσσας «Οι Τημενίδες»
Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»
Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού Έδεσσας «Πατριάρχης Χρύσανθος»
Σύλλογος «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» Αριδαίας
Σύλλογος «Φίλων Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης» Αλμωπίας
Μορφωτικός Σύλλογος Ίδα Εξαπλατάνου «Ιων Δραγούμης»
Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία «Φίλιππος» Γιαννιτσών
Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Καλυβίων
Μορφωτικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Αρχαία Πέλλα»
Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας Έδεσσας
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων Νάουσας «Η Αγία Παρασκευή»
Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος Χαρίεσσας Νάουσσας «Αγιος Δημήτριος»
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλάτανου Νάουσσας
Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς «Τέχνη»
Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας Κιλκίς
Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα – Θεσσαλονίκη
Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός» Θεσσαλονίκη
Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» Θες/νίκη
Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Νικόλαος»
Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Σερρών Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Σκοπηνών Θεσσαλονίκης «Ο Ορφέας»
Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης
Πολιτιστικός Σύλλογος «Εμμανουήλ Παππάς» Θεσσαλονίκης
Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας Χαλκιδικής
Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάπολις Σερρών
Σύλλογος Σιδηροκαστρινών και περιχώρων «Το Ρούπελ»
Πολιτιστικός Μακεδονικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Χαρωπού Σερρών
Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωράφων Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοτουσαίων Σερρών
Σύνδεσμος Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης «Καρτερία»
Σύλλογος Σταρτσοβιτών «ο Άγιος Μηνάς» Νέου Πετριτσίου Σερρών
Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Σερρών-Μελενίκου
Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων Μελενίκου «Η Αρμονία»
Σύλλογος Ευελπίδων Μελενίκου
Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών.
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών.
Συνομοσπονδία Μακεδόνων Λεκανοπεδίου Αττικής.
Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών»
Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας εν Αθήναις
Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού
Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου
Σύνδεσμος Πολιτών Ρήγας
Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Νομού Καστοριάς
Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων
Σύλλογος Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
Κοινοποίηση: Πρωθυπουργό Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά
Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
(με την επιστολή σας της 16-1-2014 συνημμένη)

Ανιχνεύσεις

Ίμια 2014.Η κατάσταση είναι τραγική με τους ψαράδες μας που ενώ είναι σε απόγνωση συνεχίζουν να κάνουν την δουλειά τους, αμυνόμενοι κάποιες φορές με πέτρες έναντι των οπλισμένων τουρκικών πλοίων!
Το βίντεο είναι από κινητά Ελλήνων ψαράδων που δίνουν μάχες καθημερινά με τους τούρκους εισβολείς στα Ίμια και προβλήθηκε στην εκπομπή "ΑΥΤΟΨΙΑ" στον ALPHA.
Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο


Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιαν 2014
http://www.rafailhellas.com/2014/01/2...

«Ο κ. Τσίπρας μας παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από το γραφείο του στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ και συνεισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον Κάρας, που είχε υποστηρίξει τα αντίθετα.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο ίδιος και ο συνεισηγητής της έκθεσης για την Τρόικα, Ότμαρ Κάρας, συναντήθηκαν με τον αρχηγό της Ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. “Σε αυτήν την παραγωγική συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στηρίζει την έρευνα και καλωσόρισε την εμπλοκή του Ε.Κ. στα πεπραγμένα της Τρόικας. Ο κ. Τσίπρας , μας παρουσίασε μια λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και πολιτικές προτάσεις, εγγράφως. Διάβασα προσεκτικά αυτό το έγγραφο, το οποίο μαζί με άλλα στοιχεία που λάβαμε, μας βοήθησε να κατανοήσουμε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλωσορίζω την συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα στην έρευνα που διεξάγουμε και ανυπομονώ να παρουσιάσω μία ισορροπημένη και κατανοητή έκθεση για το ρόλο και τις δράσεις της Τρόικας, με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε από την επίσκεψή μας στην Αθήνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η έρευνα του ΕΚ θέλει να ρίξει φως στη λειτουργία της Τρόικας, αναλύοντας κατά πόσο οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι κατάλληλες. «Για να γίνει αυτό πρέπει να συλλέξουμε στοιχεία από αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο», προσθέτει ο ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών. Καταλήγει λέγοντας ότι η αποστολή του ίδιου και του Ότμαρ Κάρας στην Αθήνα γίνεται με σκοπό να συναντήσουν όχι μόνο αξιωματούχους και υπουργούς, αλλά και για να ακούσουν φωνές δυσαρέσκειας και να εξακριβώσουν ιδίοις όμμασοι την κοινωνική κατάσταση.

http://ysterografa.gr/afieromata/ellada-mnimonio/gallos-evrovouletis-o-tsipras-mas-paroysiase-eggrafos-tis-politikes-protaseis

Στοιχεία-σοκ από την κατάθεση του στην Αλβανία

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
«Εχω κάνει 27 φόνους στην Αλβανία και σειρά δολοφονιών στην Ελλάδα όπου έμενα από 14 ετών και στην Ιταλία. Ακόμη συμμετείχα στη βομβιστική επίθεση τον Μάιο του 2010 στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά από εντολή που μου έδωσε μέλος πολιτικού κόμματος».
Αυτό έχει αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει «Το Βήμα», ο 30χρονος Αλβανός κακοποιός Τζούλιαν Σινάνι που συνελήφθη προ τετραημέρου στα Τίρανα από τις αλβανικές αρχές ασφαλείας. Την ίδια στιγμή ο 27χρονος δραπέτης των φυλακών Τρικάλων Ιλίρ Κούπα, που συνελήφθη προ μερικών ημερών στην γειτονική χώρα, φέρεται να παραδέχθηκε σε κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών ότι «ήμασταν έτοιμοι να επιτεθούμε με εκρηκτικά σε ελληνικές φυλακές για να απελευθερώσουμε συμπατριώτες μας».

Ο 27χρονος αλλοδαπός ανέφερε ότι οργανωτής της αιματηρής απόδρασης από τις φυλακές των Τρικάλων ήταν ο 36χρονος Λίκα Φλαμούρ Σινάνι, από την περιοχή της Κρούγια, που ήταν θείος ενός εκ των δραπετών και ο οποίος σκοτώθηκε, μαζί με τον ανιψιό του Λίκα Ελντισον, σε αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στις 2 Ιουλίου 2013 στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας.

Επιφυλάξεις από την ΕΛ.ΑΣ

Τα νέα αυτά στοιχεία δημιουργούν αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ αφού φαίνεται η σύλληψη των δύο Αλβανών ποινικών να δημιουργεί νέα δεδομένα στις έρευνές της για το οργανωμένο έγκλημα στην χώρα μας, για αναθέσεις δολοφονιών αλλά και για άλλες πιθανές σχέσεις αντιεξουσιαστών με ποινικούς. Και όλα αυτά με το δεδομένο ότι από την πρώτη έρευνα που έγινε στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ το μόνο που υπήρχε για τον 30χρονο Τζούλιαν Σινάνι ήταν μία… τροχαία παράβαση και μόνο.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δήλωναν στο «Βήμα» ότι «αν υπάρξει έστω και μερική επιβεβαίωση όσων αναφέρει κυρίως ο Σινάνι, για τα οποία είμαστε ακόμη ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, θα βρεθούμε προ σημαντικών εκπλήξεων και εξελίξεων». Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν μπόρεσαν ακόμη να τον ανακρίνουν ύστερα από σχετική απαγόρευση του Αλβανού εισαγγελέα ο οποίος «θεωρεί προτεραιότητα να διαλευκανθούν οι δεκάδες ανθρωποκτονίες στην γειτονική χώρα και να πιεσθεί ο Σινάνι να ομολογήσει τα πάντα». Πάντως η εικόνα που έχει μεταφερθεί σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής από Αλβανούς συναδέλφους τους είναι ότι «πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση και ίσως βρίσκονται μπροστά στην δράση ενός από τους πιο αδίστακτους πληρωμένους εκτελεστές».

Εκτελούσε συμβόλαια θανάτου όταν ήταν ανήλικος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα ο Σινάνι ζούσε μαζί με μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα από το 1997 και είχε αρχίσει την εγκληματική δράση του και τα συμβόλαια θανάτου όταν ακόμη ήταν ανήλικος.

Φαίνεται να μετέβαινε πολλές φορές στην γειτονική χώρα και ύστερα από τις αναφερόμενες εγκληματικές πράξεις να επέστρεφε στην χώρα μας, ενώ συχνά πήγαινε και στην Ιταλία. Ο Τζούλιαν Σινάνι φέρεται να ομολόγησε στους Αλβανούς αξιωματούχους την διπλή δολοφονία, το πρωί της Παρασκευής 1ης Ιουλίου 2011, δύο Ελλήνων έξω από το εστιατόριο «Μαμάκας» στη διασταύρωση των οδών Τριπτόλεμου και Περσεφόνης, στο Γκάζι. Ακόμη έχει αναφέρει ότι συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση, στις 15 Μαΐου 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Τότε άγνωστοι είχαν τοποθετήσει ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό σε σακούλα σκουπιδιών που άφησαν στις τουαλέτες για το κοινό, στο υπόγειο του μεγάρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Σινάνι υποστήριξε ότι την σχετική εντολή για την βόμβα στο δικαστήριο του την έδωσε μέλος πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, χωρίς να δίνονται άλλες εξηγήσεις. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που έχουν στείλει τον σχετικό φάκελο στην Αλβανία εκφράζουν πολλές αμφιβολίες για τον ισχυρισμό του.

Η κατάθεση Κούπα

Από την άλλη πλευρά ο Ιλιρ Κούπα ανέφερε διεξοδικά σε Ελληνες αξιωματικούς τι είχε συμβεί με την απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων, με την δολοφονία της 25χρονης ξενοδοχοϋπαλλήλου στη διάρκεια καταδίωξης στα Ισθμια, με την αιματηρή επίθεση στο Δίστομο και τον θάνατο αστυνομικού.
Όπως, ωστόσο, ανέφεραν ανώτατοι αξιωματικοί «ο Κούπα απέφυγε να μιλήσει για όσους προσέφεραν υποστήριξη στους Αλβανούς δραπέτες ενώ μας επιβεβαίωσε αυτά που ήδη ξέραμε. Όμως δεν μας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την φυλακή που είχαν σαν στόχο επίθεσης. Εμείς υποθέτουμε ότι στόχευαν τα σωφρονιστικά καταστήματα του Δομοκού ή του Μαλανδρίνου, με στόχο την απόδραση του Αλκέτ Ριζάι».

Ωστόσο ο Κούπα φέρεται να διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι στην συμπλοκή στη Θεσπρωτία, όπου σκοτώθηκε ο επικίνδυνος αλβανός δραπέτης Μάριο Κόλα, ο τελευταίος δεν έριξε ούτε έναν πυροβολισμό και σκοτώθηκε «εν ψυχρώ». Ωστόσο ο Κούπα - όπως λένε οι αστυνομικοί - δεν μπόρεσε να εξηγήσει πως τραυματίσθηκε στο γόνατο, από σφαίρα καλάσνικοφ, ένας άνδρας των ΕΚΑΜ που βρισκόταν στο σημείο.
ΒΗΜΑ

29 Ιανουαρίου 1941. Ώρα 6 το πρωί. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Μεταξάς, αφήνει την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στην Κηφισιά.
Αμέσως οι φήμες οργιάζουν. Ποιος ευθύνεται;
Ανάμεσα στον λαό ακούγεται και η φράση «οι Άγγλοι τον έφαγαν».
Γιατί όμως κάποιοι θεώρησαν υπεύθυνους τους συμμάχους;


Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, που υπέγραφαν 12 Έλληνες γιατροί, ο Μεταξάς δέκα ημέρες νωρίτερα είχε εμφανίσει φλεγμονή στον φάρυγγα.

«Παρά την έγκαιρον διάνοιξίν του, ως και την μετεγχειρητικήν κατάλληλον θεραπείαν, παρουσίασεν εν συνεχεία τοξιναιμικά φαινόμενα και επιπλοκάς, ως γαστρορραγίαν και ουρίαν και απέθανεν».
Ο πόλεμος με την Ιταλία διεξαγόταν ήδη για 94η ημέρα και η απώλειά του, θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντική.
Την προηγούμενη ημέρα, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ προέδρευσε στο υπουργικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας με συγκίνηση την κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Μεταξά.
Ζήτησε από τους Υπουργούς να «παραμείνουν εις τας θέσεις των υπηρετούντες την πατρίδα».
Από τις πρώτες στιγμές, που μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του Ιωάννη Μεταξά, μέχρι και σήμερα, η φημολογία ότι ο δικτάτορας υπήρξε θύμα ξένων πρακτόρων, δεν σταμάτησε ποτέ.
«Αν είχαμε βάλει τον Μεταξά σε ένα νοσοκομείο στην τρίτη θέση, θα είχε ζήσει», έλεγε αργότερα ο στενός του συνεργάτης και πανίσχυρος υπουργός ασφαλείας Μανιαδάκης.
Κατά την ασθένειά του, τον είδαν και Βρετανοί γιατροί, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι του έκαναν και ενέσεις.

Το σενάριο της ανεπιθύμητης ειρήνης
Ο ισχυρισμός όσων θεωρούν υπεύθυνους του Άγγλους, είναι ότι οι Γερμανοί είχαν προτείνει ανακωχή και ειρήνη.
Αυτό δεν συνέφερε καθόλου τους Βρετανούς, που ήθελαν τις γερμανικές δυνάμεις να σπαταλάνε χρόνο και άνδρες στην Ελλάδα. Η λήξη του πολέμου στρατηγικά δεν τους ευνοούσε. Ο Μεταξάς όμως, έβλεπε θετικά την ειρήνη. Άλλωστε ήταν αμυνόμενος.
Κατά συνέπεια, θεώρησαν ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να τον βγάλουν από τη μέση.
Δεν εμφανίστηκε όμως ποτέ καμία απόδειξη, ότι ο θάνατός του 70χρονου δικτάτορα, δεν ήταν φυσιολογικός.


Η σορός του εκτέθηκε στη Μητρόπολη της Αθήνας, με τιμητική φρουρά τα μέλη της Ε.Ο.Ν.
Πλήθος κόσμου πήγε να τον αποχαιρετίσει για τελευταία φορά, παρά τις πολιτικές διαφωνίες, καθώς θεωρείτο ως ο πολιτικός που είχε εκφράσει το λαϊκό αίσθημα απέναντι στον εισβολέα.
Συγχρόνως, ο μέχρι πρότινος αντιπαθής δικτάτορας, βρισκόταν στο ψηλότερο σκαλοπάτι της δόξας, μετά τις νίκες των Ελλήνων στο αλβανικό μέτωπο.

Η ταφή έγινε την 31η Ιανουαρίου, από το Α” Νεκροταφείο και την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις σε όλους τους ναούς της χώρας.
Ιδιαίτερη τιμή απέδωσε και η Αγγλία, καθώς η βρετανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημόσια κτίρια.
«Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που γινόταν παρόμοια τιμή για ξένο ηγέτη», μετέδιδε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, τουλάχιστον επισήμως, είχαν αρθεί οι αγγλικές επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια του Μεταξά, απέναντι στην αγγλική πολιτική. Άλλωστε, την κρίσιμη ώρα, διάλεξε να ταχθεί εναντίον του άξονα.
Επίσημοι βρετανικοί κύκλοι δήλωναν ότι: «Ημείς οι Άγγλοι μετά σεβασμού υποκλινόμεθα προ της μνήμης του μεγάλου ανδρός ο οποίος εξέλιπε».


Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’, διόρισε νέο πρωθυπουργό τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρο Κορυζή, που είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Η κίνηση αυτή, ερμηνεύθηκε ως στήριξη του παλατιού προς το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. Στη φωτογραφία Γεώργιος Β΄ και Μεταξάς.
Ο Αλέξανδρος Κορυζής, που διαδέχτηκε τον Μεταξά, αυτοκτόνησε μετά από 80 ημέρες, δηλ. την δωδέκατη μέρα της γερμανικής εισβολής.

Δείτε ακόμη το βίντεο απο το ντοκιμαντέρ της «Μηχανής του Χρόνου» για το έπος του ’40: Ο θάνατος του Μεταξά και η γερμανική επίθεση.

http://www.mixanitouxronou.gr/o-thanatos-tou-ioanni-metaxa-giati-kapii-ipostirizoun-oti-ton-dolofonisan-angli-praktores/#sthash.CV3bLUXs.ZDGHJXYQ.dpufhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/01/blog-post_2955.html#.Uus2Oj1_smA

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget