1/10/2013 - 1/11/2013

του Γιώργου Δελαστίκ
Απολαυστική από πολιτική σκοπιά ήταν η δήλωση την Κυριακή το πρωί στο Μega του νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ότι «κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση γιατί καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος». Ουσιαστικά τίναξε στον αέρα το πολιτικό σκηνικό.

Ήταν ταυτόχρονα μια εξαιρετικά χρήσιμη τοποθέτηση, καθώς λειτούργησε ως καταλύτης για την αποκάλυψη πολλών πολιτικών θέσεων που μέχρι την Κυριακή αποκρύπτονταν επιμελώς.
Πρώτα πρώτα, η δήλωση Τζιτζικώστα έφερε με θεαματικό τρόπο στο προσκήνιο τα πραγματικά αισθήματα της συντριπτικής πλειονότητας των στελεχών, μελών, οπαδών και ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι σιχαίνονται κυριολεκτικά το ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία του κόμματος τους μαζί του σε κυβερνητικό επίπεδο.

Έχοντας πλήρη επίγνωση αυτών των αισθημάτων, ο Απ. Τζιτζικώστας ως αδίστακτος πολιτικός καιροσκόπος προσπάθησε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του αφενός μέσω του προσεταιρισμού ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και αφετέρου εκφράζοντας την απέχθεια των δεξιών ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ.«Έκαψε» έτσι, βέβαια, το πολιτικό του μέλλον και είναι ήδη «τελειωμένος» πολιτικά ο ίδιος, μετά τη χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας αποδοκιμασία εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου.

Οι δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι δεν κατάλαβε πως είναι εντελώς διαφορετικά τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντα του Αντώνη Σαμαρά, η πολιτική καριέρα του οποίου θα τελειώσει τη νύχτα της ήττας του στις βουλευτικές εκλογές (όποτε κι αν γίνουν αυτές), και τα πολιτικά συμφέροντα της επιβίωσης της ΝΔ ως κόμματος μετά τον Σαμαρά.

Χαστούκι στον Βενιζέλο
Οι δηλώσεις Τζιτζικώστα αποτέλεσαν ισχυρότατο πολιτικό ράπισμα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Έδειξαν εμπράκτως ότι αυτό το νομικό κατασκεύασμα περί χαρακτηρισμού ενός κόμματος ως «εγκληματικής οργάνωσης» με στόχο να μπορεί η κάθε κυβέρνηση να εξοντώνει πολιτικούς της αντιπάλους παραβιάζοντας το Σύνταγμα, που δεν επιτρέπει την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων, στράφηκε, έστω και σε φραστικό επίπεδο, εναντίον των εμπνευστών του. Όσο κι αν δεν προσέλαβε νομικές διαστάσεις, η πολιτική ζημιά που υπέστησαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο Βενιζέλος είναι πραγματικά τεράστια.

Δεν θέλει και πολύ. Μεγάλο μέρος των Ελλήνων θεωρεί γενικά και αόριστα τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ «κλέφτες» που ρήμαξαν την Ελλάδα, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία πέραν της περίπτωσης Τσοχατζόπουλου.

Όταν, λοιπόν, λέει αυτό το πράγμα ένα εκλεγμένο στέλεχος της ΝΔ όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, στέλεχος κόμματος που κυβερνά από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις του εκλαμβάνονται από τον κόσμο ως πανηγυρική επιβεβαίωση της υποτιθέμενης φύσης του ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν ο ίδιος ο Τζιτζικώστας τις αναιρεί υπό την ασφυκτική πολιτική πίεση του Μεγάρου Μαξίμου.

Κυβερνητική υποκρισία
Κατά τη διάρκεια των θυελλωδών πολιτικών συζητήσεων που πυροδότησαν οι δηλώσεις Τζιτζικώστα αποκαλύφθηκε και η απύθμενη υποκρισία της κυβέρνησης Σαμαρά στο χειρισμό του «αντιναζιστικού αγώνα» που υποτίθεται ότι διεξάγει εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Όπως ομολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε προς τις περιφέρειες εγκύκλιο, η οποία απαιτούσε την αυστηρή εφαρμογή του πρωτοκόλλου για τις παρελάσεις. Το πρωτόκολλο αυτό όμως απαιτεί συν τοις άλλοις την πρόσκληση όλων των βουλευτών που έχουν εκλεγεί στην περιφέρεια ή στο νομό που γίνεται η κάθε παρέλαση -άρα και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής φυσικά.

Το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή, απαιτούσε με την εγκύκλιο του να κληθούν όλοι οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Χρυσής Αυγής, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε στο Μega ότι έκρινε πως ο κάθε περιφερειάρχης θα είχε το πολιτικό κριτήριο να αποφασίσει ποιους βουλευτές θα καλέσει!

Ωκεανός υποκρισίας! Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παρίστανε δηλαδή τη… «μωρή παρθένα» της δημοκρατικής νομιμότητας, μη αναλαμβάνοντας η ίδια την πολιτική ευθύνη της απαγόρευσης συμμετοχής στους προσκεκλημένους των παρελάσεων βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά έκλεινε πονηρά το μάτι στους περιφερειάρχες -στον κάθε πολιτικό «βλαχοδήμαρχο» δηλαδή, που θα έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας- να αποφασίσουν αυτοί… ποια κόμματα είναι νόμιμα και ποια όχι!

Ασύλληπτο! Εξωφρενικό! Είχαν απόλυτο δίκιο στελέχη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, προερχόμενα από τη ΝΔ, τα οποία κατήγγειλαν δημοσίως, ακόμη και από τηλεοράσεως, αυτή την υπέρμετρη υποκρισία της κυβέρνησης.

Καμμένος σε Τσίπρα
Το πολιτικό κλίμα, πάντως, βαραίνει διαρκώς για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Η πλήρης πλέον απομόνωση της στο εσωτερικό της χώρας οδηγεί σε ένταση τόσο των ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ όσο και των διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τη γραμμή που ακολουθούν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Όλοι παίρνουν θέσεις για τη μετασαμαρική εποχή της ΝΔ και τη μεταβενιζελική φάση του διαλυόμενου ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση αποτέλεσε η δημόσια πρόταση που έκανε την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στον Αλφα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος: πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρτίσουν «κοινά ψηφοδέλτια με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση» του Μαΐου. «Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να συνεργαστούν με κόμμα ή βουλευτή που ψήφισε Μνημόνιο», διακήρυξε εκ νέου ο Π. Καμμένος.

«Με τον Αλέξη Τσίπρα καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και συζητάμε δημόσια», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει αμετακίνητος στη στρατηγική επιλογή του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς μεγάλη βλάβη της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική των ΑΝΕΛ καθιστά απολύτως ρεαλιστικό το σχηματισμό αντιμνημονιακής κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις βουλευτικές εκλογές.

«Έτοιμος για όλα, ακόμη και για φυλακή και χειροπέδες», διακήρυξε ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στην αιτούμενη άρση της βουλευτικής ασυλίας του. «Θα συλληφθούμε όλοι όσοι δεν συμφωνούμε με τη μνημονιακή πολιτική. Αλλά θα τους τσακίσουμε και δεν θα μπορέσουν να επιβάλουν τα σχέδια τους», πρόσθεσε.

Δεν δίστασε δε να κατηγορήσει το περιβάλλον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ως «ένα νέο ακροδεξιό τιμ που δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ», υποδηλώνοντας έμμεσα με τον τρόπο αυτό την πρόθεση του να διεκδικήσει τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ στο αναμενόμενο χάος που θα επικρατήσει στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την πιθανότατη ήττα της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Φευγάτος» και ο Κουβέλης
Ένα ακόμη πλήγμα για την κυβέρνηση συνιστά η οριστική πλέον ρήξη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ σε επίπεδο ηγεσιών των δύο κομμάτων. Η ΔΗΜΑΡ «παλινδρόμησε» δήλωσε ο Β. Βενιζέλος, εντάσσοντας το κόμμα του Φώτη Κουβέλη «στην ίδια (με τον ΣΥΡΙΖΑ) ετερόκλητη, ομιχλώδη και ανεύθυνη αντιπολίτευση».

«Ανευ νοήματος» χαρακτήρισε ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης με ανακοίνωση του την πρόταση συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ του αρχηγού του ελάσσονος κόμματος της συγκυβέρνησης, Βαγγέλη Βενιζέλου. «Ο κύριος Βενιζέλος πράγματι δεν παλινδρόμησε. Έκανε την επιλογή του, επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, για την πλήρη σύμπλευση με τη ΝΔ και την αδιέξοδη πολιτική», υπογράμμισε στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Ο τρίτος πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει», πρόσθεσε, αποκλείοντας έτσι για μια ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη χειρότερα για τον Βαγγέλη Βενιζέλο προσωπικά, οι συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη δήλωναν σε οποιονδήποτε τους ρωτούσε ότι τους είναι αδύνατον να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η ΔΗΜΑΡ στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η υπόθεση έχει εξαιρετική σημασία. Κυκλοφορούν διάφορες αναπόδεικτες φήμες για πασοκοειδή τρωκτικά που είχαν ή και έχουν σχέση με την υπόθεση των υποβρυχίων και ως εκ τούτου προκαλούν καχυποψία -ή τουλάχιστον έτσι αντιμετωπίζονται, με καχυποψία- οι έντονες αντιδράσεις κάποιων στελεχών της ΔΗΜΑΡ που αντιτίθενται σφοδρότατα στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Δεν είναι καθαρό αν ανησυχούν μόνο για το πολιτικό μέλλον τους, που το έβλεπαν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης «εταιρικής δημοκρατίας», οι πολίτες που αντιδρούν σε επικίνδυνα επενδυτικά σχέδια χαρα-κτηρίζονται «τρομοκράτες» στις ΗΠΑ, «πειρατές» στη Ρωσία και «εγκληματική οργάνωση» στην Ελλάδα.

Τι κοινό έχει μια 76χρονη από το χωριό Μεγάλη Παναγιά με μια 82χρονη καλόγρια από το Όκλαντ των ΗΠΑ; Η πρώτη καλείται να καταθέσει ως ύποπτη για άσκηση παράνομης βίας γιατί μαζί με άλλους κατοίκους έκλεισε τον δρόμο και παρεμπόδισε εργαζομένους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός!

Η δεύτερη κατηγορείται για παράνομη είσοδο και πρόκληση ζημιών σε εγκαταστάσεις, γιατί μπήκε σε εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών όπλων!

Και τι κοινό έχει ένας 42χρονος επιχειρηματίας από την Ιερισσό με έναν Καναδό ακτιβιστή – μέλος του πληρώματος του πλοίου «Arctic Sunrise» της Greenpeace;

Ο πρώτος προφυλακίστηκε για έξι μήνες και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για ....
συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, επειδή συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά των μεταλλείων χρυσού.

Ο δεύτερος κρατείται από τις ρωσικές αρχές και αντιμετωπίζει την κατηγορία της πειρατείας για τη συμμετοχή του σε ειρηνική διαμαρτυρία της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης για το ξεπούλημα της Αρκτικής στις πολυεθνικές του πετρελαίου.

Οι ταυτόσημες αυτές περιπτώσεις αντιμετώπισης από τις ελληνικές, τις ρωσικές και τις αμερικανικές αρχές πολιτών που αντιτίθενται σε καταστροφικά σχέδια εταιρειών είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της εκτέλεσης του «εταιρικού δόγματος»: συντρίψτε τους ακτιβιστές, κατασκευάστε «οικοτρομοκράτες».

Ένα δόγμα που εκτελείται πανομοιότυπα όπου εφαρμόζεται και στηρίζεται στην άσκηση βαρύτατων διώξεων, που οδηγούν πολίτες σε προφυλακίσεις και πολυετείς φυλακίσεις μόνο και μόνο γιατί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες χρησιμοποιούν επί της ουσίας τις κρατικές αρχές ως εταιρείες σεκιούριτι.

Η μοναδική διαφορά που έχουν οι περιπτώσεις αυτές είναι στο πώς βαπτίζονται οι πολίτες που αντιδρούν. Στις ΗΠΑ, τη χώρα – πρωτομάστορα της ιδιότυπης «εταιρικής δημοκρατίας», χαρακτηρίζονται «οικοτρομοκράτες». Στη Ρωσία βαπτίζονται «πειρατές». Και στην Ελλάδα «εγκληματική οργάνωση».

Κι αν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ το δόγμα αυτό κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα η πρώτη του εφαρμογή στην υπόθεση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική αποτυπώνει την επικίνδυνη στροφή των ελληνικών αρχών και την υιοθέτηση του «εταιρικού δόγματος» σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες για το πώς θα αντιμετωπίζονται εφεξής όσοι έχουν αντίθετη άποψη με εταιρικές – επενδυτικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον μιας περιοχής και τελικά ολόκληρης της χώρας.

Οι 30 «πειρατές» με τα… σκληρά ναρκωτικά

Η κράτηση από τις 19 Σεπτεμβρίου στις φυλακές Μούρμανσκ της Ρωσίας των 28 μελών του πληρώματος του πλοίου της Greenpeace «Arctic Sunrise», καθώς και ενός οπερατέρ και ενός φωτογράφου, αποτελεί τη δεύτερη πιο ακραία αντιμετώπιση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης από ιδρύσεώς της, μετά την ανατίναξη του πλοίου «Rainbow Warrior» το 1985 από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τον θάνατο του φωτογράφου Φερνάντο Περέιρα.

Και είναι ακραία, αφού οι 30 της Αρκτικής κατηγορούνται από τις ρωσικές αρχές για «πειρατεία», κατηγορία που επισείει πολυετή ποινή φυλάκισης για τα μέλη μιας οργάνωσης που είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες για την ειρηνική, μη βίαιη δράση της, που στηρίζεται σε συμβολικές ακτιβιστικές ενέργειες προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα παγκόσμια προβλήματα του περιβάλλοντος.

Η μεθόδευση των ρωσικών αρχών, όμως, δεν σταματά μόνο στην κατηγορία περί πειρατείας, αλλά έχει περάσει σε άλλη επικίνδυνη σφαίρα. Μετά την κατηγορία της πειρατείας, η Επιτροπή Ερευνών ισχυρίστηκε ότι βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες στο πλοίο της Greenpeace καθώς και επικίνδυνες ουσίες, όπως πλουτώνιο, και τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκηθούν και άλλες σοβαρότερες κατηγορίες στους ακτιβιστές της οργάνωσης.

Όπως επισημαίνει η Greenpeace, αντίστοιχες κατηγορίες μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα πλοία που σέβονται τη διεθνή νομοθεσία, αφού υποχρεούνται να έχουν μορφίνη και άλλες παυσίπονες ουσίες σε ασφαλισμένο μέρος στο φαρμακείο τους, ενώ η συσκευή ραντάρ περιέχει μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού.

Η ακραία αντιμετώπιση των ακτιβιστών της Greenpeace από τις ρωσικές αρχές δεν είναι βέβαια καθόλου περίεργη, μια και η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση στοχοποίησε τον κολοσσό Gazprom ως έναν από τους βασικούς υπεύθυνους της καταστροφής της Αρκτικής, αφού η πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya, στην οποία ανέβηκαν συμβολικά οι ακτιβιστές, είναι η πρώτη που ξεκινάει εμπορική εξόρυξη στην Αρκτική.

Όπως αποκάλυψε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, η πλατφόρμα Prirazlomnaya δεν είναι ασφαλής, αφού έχει κατασκευαστεί με κομμάτια από παροπλισμένες πλατφόρμες πετρελαίου, ενώ η Gazprom δεν έχει δημοσιοποιήσει σχέδιο αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας.

Τα συμφέροντα που παίζονται στη μοναδική απάτητη περιοχή του πλανήτη είναι τεράστια, με τις πολυεθνικές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να ετοιμάζουν απόβαση με καταστροφικές επιπτώσεις για ολόκληρο τον πλανήτη. Και αυτό γιατί στην Αρκτική το ρίσκο μιας πετρελαιοκηλίδας είναι ακόμα υψηλότερο, μια και τα παγωμένα νερά, τα παγόβουνα και οι ακραίες καιρικές συνθήκες καθιστούν την εξόρυξη πετρελαίου πολύ επικίνδυνη.
Παράλληλα, αδύνατο είναι και να καθαριστεί μια πετρελαιοκηλίδα στην Αρκτική, αφού η ανάκτηση του πετρελαίου στον πάγο είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς η συνηθισμένη τεχνολογία για τις πετρελαιοκηλίδες αχρηστεύεται στον παχύ πάγο. Αλλά ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πάγος στα νερά, οι ακραίες καιρικές συνθήκες κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων.

Επισημαίνεται ότι η σύλληψη των 30 της Αρκτικής έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πολίτες – ανάμεσά τους 11 νομπελίστες Ειρήνης – να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών. Να σημειωθεί ακόμα ότι πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν υπογράψει την έκκληση της Greenpeace να ανακηρυχθεί η Αρκτική παγκόσμιο καταφύγιο.

Οι «εγκληματίες» της Χαλκιδικής

Η αντίδραση των κατοίκων της Χαλκιδικής στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια και βασίζεται όχι μόνο στις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, αλλά και στη συνεχή αποκάλυψη και τεκμηρίωση όλων των σκοτεινών πτυχών του πολιτικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού σκανδάλου.

Η πρεμούρα όλων των μέχρι σήμερα μνημονιακών κυβερνήσεων να δείξουν «έργο» και «ανάπτυξη» αντιμετωπίστηκε καθολικά και δυναμικά από τους κατοίκους, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ιδιαίτερα βίαιη δράση των αστυνομικών δυνάμεων.
Μπροστά στον κίνδυνο οι ιδιώτες χρυσοθήρες να μην μπορέσουν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους, τέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «εταιρικό δόγμα» για συντριβή των κατοίκων που αντιδρούν μέσα από διώξεις ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Διώξεις ακόμα και σε 76χρονη από το χωριό Μεγάλη Παναγιά, η οποία θα καταθέσει ως ύποπτη για άσκηση παράνομης βίας γιατί μαζί με άλλους κατοίκους έκλεισε τον δρόμο και παρεμπόδισε εργαζομένους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Μέχρι σήμερα τέσσερις κάτοικοι έχουν προφυλακιστεί με βαρύτατες κατηγορίες, εκ των οποίων οι δύο αποφυλακίστηκαν πρόσφατα και έπειτα από εξάμηνη κράτηση, περισσότεροι από 150 κάτοικοι αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές ή κακουργηματικές διώξεις, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 200 προσαγωγές και λήψη DNA από πλήθος κατοίκων με παράνομο τρόπο, ακόμα και μέσα σε λεωφορείο!

Περίπου 30 κάτοικοι – και στο άμεσο μέλλον και περισσότεροι – έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για παραβάσεις που αφορούν το σύνολο σχεδόν του Ποινικού Κώδικα και του αντιτρομοκρατικού νόμου. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων θα απολογηθούν για τις αξιόποινες πράξεις:


♦ της εγκληματικής οργάνωσης,

♦ της κατασκευής – προμήθειας και κατοχής όπλων,
♦ της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης,
♦ της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή,
♦ της έκρηξης από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά συρροή,
♦ της κατασκευής – προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών κατά συρροή,
♦ της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας,
♦ της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κατά συρροή,
♦ της διατάραξης κοινής ειρήνης από άτομα που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες και ενήργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους,
♦ της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας.

Η ακραία αντιμετώπιση των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής, η επιλογή της κυβέρνησης να τους τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί, είναι πιστή εφαρμογή της διαδικασίας που ακολουθείται σε άλλες χώρες κάθε φορά που τίθενται σε αμφισβήτηση τα σχέδια εταιρειών για την ανάπτυξη ενός έργου που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

82χρονη καλόγρια – «τρομοκράτης»

Στις 28 Ιουλίου 2012, η 82χρονη καλόγρια Μέγκαν Ράις, ο 57χρονος ξυλουργός και βετεράνος του αμερικανικού στρατού Γκρεγκ Μπερντιέ – Ομπέντ, καθώς και ο 63χρονος Μάικλ Γουόλι, βετεράνος επίσης, όλοι μέλη της κίνησης Transform Now Plowshares και ακτιβιστές του κινήματος ειρήνης εδώ και πολλά χρόνια, έκοψαν τον φράχτη στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών όπλων Υ12, στο Όκλαντ, και μπήκαν παράνομα στον χώρο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά και συμβολικά για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Αφού διαπίστωσαν ότι η ασφάλεια του εργοστασίου δεν τους είχε καταλάβει, συνέχισαν και έφτασαν ώς τη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου. Έκοψαν και εκεί το συρματόπλεγμα και στη συνέχεια άπλωσαν ένα πανό και άρχισαν να γράφουν συνθήματα. Η διαμαρτυρία τους συνεχίστηκε με χριστιανικά τραγούδια για την ειρήνη και απαγγελίες προσευχών, αφού και οι τρεις είναι μέλη χριστιανικής κίνησης για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.

Έπειτα από λίγη ώρα κατέφθασαν οι άνδρες ασφαλείας του εργοστασίου και οι τρεις ακτιβιστές, χωρίς να φέρουν καμία αντίσταση, παραδόθηκαν.

Όπως διαπίστωσαν οι σεκιουριτάδες, μαζί τους είχαν λουλούδια, κεριά, αντίτυπα της Βίβλου, προκηρύξεις και πένσες για τα σύρματα που έκοψαν.

Το τι ακολούθησε, η μεταχείριση που τους επιφύλαξαν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις του «εταιρικού δόγματος» που έχει στόχο την ολοκληρωτική συντριβή των ακτιβιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις αντιμετωπίστηκαν από τις αρχές ως σαμποτέρ και τρομοκράτες με διάφορους, δήθεν ειδικούς, να κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις και να υποστηρίζουν ότι η ειρηνική διαμαρτυρία της 82χρονης καλόγριας ήταν η σοβαρότερη παραβίαση ασφάλειας πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ιστορία των ΗΠΑ!

Έτσι μέσω δικαστικής μεθόδευσης μια ηλικιωμένη καλόγρια και δύο ακτιβιστές της ειρήνης μετατράπηκαν σε «τρομοκράτες» και αντιμετωπίζουν τώρα ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια! Και μιλάμε για δικαστική μεθόδευση, αφού η πρώτη κατηγορία που τους απαγγέλθηκε ήταν για παράνομη είσοδο στον χώρο, αδίκημα που είναι πταίσμα και που τιμωρείται το πολύ με έναν χρόνο φυλάκιση. Την επομένη της σύλληψής τους, όμως, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε μήνυση εναντίον της 82χρονης καλόγριας και των άλλων δυο ακτιβιστών της ειρήνης για πρόκληση ζημιών σε ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις, μια κατηγορία που τιμωρείται με πέντε χρόνια φυλακή και λίγα 24ωρα μετά πρόσθεσαν κατηγορίες όπως σαμποτάζ σε εργοστάσιο και φθορά κρατικής περιουσίας, που επισείει ποινή έως και 10 χρόνια!

Οι τρεις ακτιβιστές τελικά καταδικάστηκαν για σαμποτάζ στο εργοστάσιο και φθορές σε ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις και αναμένουν στις 28 Ιανουαρίου 2014 να ανακοινώσει το δικαστήριο τι ποινή θα εκτίσουν.

Η αντιμετώπιση των ειρηνικών ακτιβιστών και η καταδίκη τους έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση χιλιάδων πολιτών, που με επιστολές τους ζητούν από τη δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τους τρεις ακτιβιστές της ειρήνης με επιείκεια και να μην τους δικάσει ως τρομοκράτες.

21 μήνες στη φυλακή για ανυπακοή!

Ο ακτιβιστής Τιμ ΝτεΚρίστοφερ, συνιδρυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Peaceful Uprising, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 γιατί με μια ευφυή και συμβολική κίνηση προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες του για την καταστροφή προστατευόμενων περιοχών στη Γιούτα.

Ήταν Δεκέμβριος του 2008 όταν ο Τιμ ΝτεΚρίστοφερ αποφάσισε να παρακολουθήσει μια δημοπρασία αδειών για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εκτάσεις που προστατεύονται ως εθνικά πάρκα.

Αρχικά η πρόθεση του 31χρονου ακτιβιστή ήταν να εκφράσει μαζί με άλλους τη διαμαρτυρία του για το ξεπούλημα και την καταστροφή των εκτάσεων από τις εταιρείες πετρελαίου. Κάποιος, όμως, από τους υπεύθυνους της δημοπρασίας όταν τον είδε να μπαίνει στην αίθουσα τον ρώτησε εάν είναι «πλειοδότης», ο Τιμ απάντησε απλά «ναι» και έκπληκτος διαπίστωσε ότι χωρίς να του ζητήσουν χαρτιά, διαπιστευτήρια κ.λπ., του έδωσαν το νούμερο «70» και το δικαίωμα να συμμετάσχει στη δημοπρασία των εκτάσεων και των δικαιωμάτων τους.
Ο Τιμ τότε αποφάσισε να παίξει μέχρι τέλους το παιχνίδι και άρχισε να «χτυπάει» στη δημοπρασία με αποτέλεσμα να κερδίσει δικαιώματα εξόρυξης σε διάφορες προστατευόμενες εκτάσεις, ύψους 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μόλις το τέχνασμα του Τιμ έγινε αντιληπτό, η δημοπρασία σταμάτησε και κλήθηκαν οι αστυνομικές αρχές. Το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα και χιλιάδες υποστηρικτές του ακτιβιστή κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα χρήματα για να πληρώσουν τα δικαιώματα. Οι δικαστικές αρχές, όμως, του άσκησαν δίωξη για δυο κακουργήματα, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα είχαν συγκεντρωθεί και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ακύρωσε την όλη διαδικασία εκμίσθωσης των προστατευόμενων εκτάσεων στη Γιούτα, δικαιώνοντας τους πολίτες που διαμαρτύρονταν για την καταστροφή.

Έτσι το δικαστήριο τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλακή, εκ των οποίων εξέτισε 21 μήνες, και σε πρόστιμο 10.000 δολαρίων με αποτέλεσμα ο ακτιβιστής να οδηγηθεί στις φυλακές Herlong της Καλιφόρνιας.

Ο εισαγγελέας καταδίκασε τον ακτιβιστή με καθαρά πολιτικούς όρους, αφού στην αγόρευσή του τον κατηγόρησε για πολιτική ανυπακοή και πρότεινε την παραδειγματική τιμωρία του για να λάβουν το μήνυμα όλοι οι πολίτες. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εισαγγελέας: «Η πολιτική ανυπακοή δεν μπορεί να αποτελεί μια αποδεκτή δραστηριότητα, γιατί οδηγεί σε χάος». Εν ολίγοις, αν και ο ακτιβιστής ακολούθησε τους όρους της δημοπρασίας και μπορούσε να πληρώσει τελικά για τα δικαιώματα εξόρυξης, καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή γιατί, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η πρόθεσή του να αγοράσει τα δικαιώματα εξόρυξης για να μην γίνει εξόρυξη θεωρήθηκε εχθρική πολιτική πράξη που εάν δεν τιμωρούνταν παραδειγματικά, θα οδηγούσε και άλλους σε τέτοιου είδους ακτιβιστικές ενέργειες.

από το «ΠΟΝΤΙΚΙ» μέσω του Ε.Πα.Μ. Πάτρας

Δημιουργική Καταστροφή, ή ο Νεοφιλελευθερισμός είναι μια πιο εύπεπτη λέξη για τον Φασισμό

του Αυγερινού Χατζηχρυσού

"Ο Καπιταλισμός έχει και μια δημιουρ-γική καταστροφή μέσα, υπάρχουν κύκλοι, είναι η βάση του Καπιταλισμού" είπε ο Υπουργός Οικονομικών καλεσμένος στον enikos.gr.

Την καταστροφή την βλέπουμε όλοι μας. Κλείνουν τα ΕΠΑΣ για χάρη των Ιδιωτικών Σχολών, ώστε να αποκλειστούν οι μάζες από την εκπαίδευση, κλείνουν όλους τους διαύλους της ΕΡΤ για να μοιραστεί η διαφημιστική πίττα στους Εργολάβους, κλείνουν νοσοκομεία, κλείνουν τους εμπόρους.

Ανεργία, πλειστηριασμοί, κατοχικά χαράτσια, υποκριτικά συσσίτια Εκκλησίας σε συνεργασία τηλεοπτικού σταθμού, κεφαλική φορολόγηση των τέκνων.

Είχαμε ξαναπεριγράψει σε προηγούμενη επιφυλλίδα ότι ο Νεοφιλελευθερισμός είναι μια πιο εύπεπτη λέξη για τον Φασισμό.

Χρησιμοποιούν το δεύτερο συνθετικό, το Φιλελευθερισμό, για να αμβλυνθούν οι αντιστάσεις, ....
καθώς και την φυσιοκρατική υλιστική διαλεκτική του, αλλά δεν είναι επ' ουδενί ούτε Φιλελεύθεροι μιας ακόμη κι ο Φιλελευθερισμός έχει, θεωρητικά κάποιες δικλείδες ασφαλείας όπως οι ίσες ευκαιρίες.

Όμως στο ιδεολόγημα των Νεοφιλελευθέρων δεν υπάρχουν αιχμάλωτοι, δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες η μόνη αρχή τους είναι οι κοινωνικός Δαρβινισμός που είχε ως αποκορύφωμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα Στρατόπεδα Συγκεντρώσεως, δηλαδή η επιβίωση του Ικανότερου. Ικανότερου όχι όμως με την φυσική έννοια, του χειροδύναμου, του ευφυή ή το δεξιοτέχνη αλλά του ημετέρου.

Οι Αγορές είναι ο νέος Φύρερ, το Τοτέμ που προσκυνούν όλοι οι Πολιτικοί και οι αγορές οι μόνες που Παράγουν τους "βολικούς" αυτούς πολιτικούς μέσα από των έλεγχο των κομμάτων. Όποιος δεν εντάσσεται σε αυτή την ελίτ των περιούσιων είναι καταδικασμένος σκλάβος φορολογούμενος στην καλύτερη περίπτωση ή απόβλητος άνεργος που θα περιφέρεται μέχρι το φυσικό του τέλος.

«... Δεν αλλάζουν εύκολα οι κοινωνίες αγαπητή. Αλλά όσοι δεν προσαρμόζονται πεθαίνουν έχω να πω!» είχε γράψει στο τουίτερ ο Υπουργός υγείας πριν από ένα χρόνο και πράγματι ο ίδιος άλλαξε και τώρα από βιβλιοπώλης Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για την δική του καριέρα.

Αλλά ο Ιστορικο-υλιστικός εθνομηδενισμός του Καπιταλισμού δεν μπορεί να παράξει λογική, δεν υπάρχει λογική στη ζούγκλα, μόνο το ένστικτο της επιβίωσης και της αλληλοσφαγής. Ακριβώς και γι αυτό το λόγο σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται αυτοχαρακτηρίζονται ως οι μόνοι ορθολογιστές, είτε ως ψύχραιμοι εκσυγχρονιστές του Σημιτικού Μεσαίωνα, είτε ως το Συνταγματικό Τόξο της Σαμαρικής λοιμικής.

Πόσο ορθολογικό είναι όμως, να είσαι φίλος της ελευθερίας και να έχεις αυτοσκοπό να παραδώσεις αυτή την Ελευθερία σε κάποιον αφηρημένο Τραπεζίτη στις Βρυξέλλες κι αυτό να είναι για εσένα "πρόοδος" ;

Αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι αρκετό. Για να είσαι μέλος αυτής της Τραπεζικής Κοινότητας έχει και προαπαιτούμενα, όπως το να είσαι ανταγωνιστικός. Ανταγωνιστικός κόβοντας το μισθό σου, μέχρι να έρθει ο άλλος ο πιο ανταγωνιστικός να σε καταπιεί μέχρι να έρθει ο επόμενος κ.ο.κ. μέχρι να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα σε ένα παιχνίδι που είναι στημένο !

Γιατί δεν είναι πια ο μισθός προϊόν της Εργασίας αλλά ο εργαζόμενος είναι το ίδιο το προϊόν. Με 30% ανεργία όλο και κάποιος θα προσφέρει τα χέρια του για οποιοδήποτε αντίτιμο και η μείωση της αγοραστική δύναμης, οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης, που αυτή οδηγεί σε μείωση της φορολογικής βάσης, που θα καταλήγει σε μεγαλύτερη αύξηση φόρων ώστε να συντηρούνται οι λαίμαργοι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι. Έτσι τα 25 ευρώ στα Νοσοκομεία αύριο θα γίνουν 50 ευρώ, τα είδη πρώτης ανάγκης για να αντισταθμίσουν τις ζημίες, θα ακριβαίνουν.

Η δημιουργία που υπόσχονται ακούγεται πλέον σαν τους Σοσιαλιστικούς Παραδείσους του Τσαουσέσκου που παρουσίαζαν πριν από 40 χρόνια κάποιοι επίσης φωτισμένοι. Αλλά είναι η κόλαση των Αγορών που θα έρθει.

Απέναντι στον ψευδο-ορθολογισμό τους, ο άνθρωπος, έχει την κοινωνία. Ο άλλος δεν είναι η κόλαση μας, όπως λένε οι Δυτικοί σωτήρες μας, δεν είναι κοινωνία το πεδίο εκδήλωσης των ορμέμφυτων ένστικτων της αυτοσυντήρησης πατώντας επί πτωμάτων. Κοινωνείν σημαίνει αλληλεγγύη και κοινωνικές προτεραιότητες κι όχι συντεχνιακές μεθοδεύσεις. Η λύση είναι διάλυση των διαπλεκόμενων κομμάτων, τιμωρία όσων έβαλαν το χέρι στο μέλι και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

από το «ΧΩΝΙ» μέσω του «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους»

Δείτε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Γ. Τράγκα για όλα αυτά που προσέφερε ο Χριστόδουλος στην Ελλάδα, τον αγώνα που έδινε για να μην φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα και τους λόγους που τον βγάλανε από την μέση!

Δίνοντας σας μία μικρή γεύση του βίντεο που ακολουθεί, παραθέτουμε το σχόλιο Ιάπωνα ηπατολόγου που δηλώνει πως είναι πρωτοφανές να υπάρχουν δύο πρωτογενείς καρκίνοι στον ίδιο οργανισμό...freepen.gr
http://www.toxwni.gr/blogosfaira/item/7458-apokalipsi-tou-giorgou-tragka-apo-ti-pethane-o-xristodoulos#sthash.zRNbnfkX.dpuf

Σπύρος Ριζόπουλος

Αγριεύει το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αιφνιδιάζεται από την «εντολή» Σαμαρά να μην φορολογηθούν τελικώς οι…στάνες και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στρέφονται εναντίον του προέδρου του κόμματός τους γιατί πάντα «πιάνει» η ανταρσία των γαλάζιων βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πήγε χθες φορτισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση με τον Σαμαρά, καθώς ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για την πρωθυπουργική απόφαση να υποκύψει στο αντάρτικο των 24 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ζητούσαν εκπτώσεις φόρων για ειδικές κατηγορίες όπως οι αγρότες.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε από πού θα αντλήσει τελικώς τα χρήματα που σκόπευε να εισπράξει από την φορολόγηση των μαντριών και τί θα κάνει τώρα για την κάλυψή τους. Κοινώς από ποιους θα τα πάρει;

Ο Βενιζέλος βλέπει πως ο Σαμαράς παρά την προγραμματική συμφωνία που υπογράφηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα, παίρνει πρωτοβουλίες που βάζουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Γιατί τα λεφτά από τους φόρους σε στάνες και μαντριά έχουν ήδη προϋπολογιστεί και ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης είναι κάτι σαν προαπαιτούμενο για τους δανειστές.

Σήμερα, στο αρμόδιο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι από βουλευτές του κόμματος που θέλουν να ελαφρύνουν -ως συνήθως- τους αγρότες και εμμέσως πλην σαφώς απειλούν και με καταψήφιση…

http://rizopoulospost.com/

ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ

Σε μία φαινομενικά ακατανόητη κίνηση το Βερολίνο συμφώνησε με την Άγκυρα για από κοινού έρευνες υδρογονανθράκων επάνω στην (θεωρητική για την ώρα, αλλά απόλυτα σαφή) ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και λέμε "ακατανόητη" γιατί υποτίθεται ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων η Γερμανία "παίζει" αποκλειστικά Ελλάδα και Κύπρο που άλλωστε είναι "δικά της μαγαζιά" επί το λαϊκότερον.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι ακριβώς έτσι.

Και χθες έπλευσε το γερμανικό ερευνητικό πλοίο «POSEIDON», στην Σμύρνη και πρόκειται να κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες σε πρώτη φάση για ίχνη ένυδρου μεθανίου τα οποία είναι σημάδια για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η υποδοχή του και οι δηλώσεις του Γερμανού προξένου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ούτε προς τον διακρατικό χαρακτήρα, ούτε προς τους σκοπούς του πλοίου:

Ο Γερμανός πρόξενος Σμύρνης, Margit Haberle, το επιδκέφθηκε αμέσως μόλις έδεσε στο λιμάνι και δήλωσε ότι: "Το πλοίο και η αποστολή του συμβολίζουν την μακρά τουρκογερμανική φιλία και συνεργασία. Θα προχωρήσει σε έρευνες το 2014 στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των τουρκικών και γερμανικών επιστημονικών ομάδων στο τομέα της έρευνας ενεργειακών κοιτασμάτων".

Οι έρευνες αυτές των Τούρκων θα γίνουν υπό την επίβλεψη των ειδικών επιστημονικών τμημάτων του πανεπιστήμιου της Σμύρνης, «Dokuz Eylül», και του Κέντρου Θαλασσίων και Περιβαλλοντολογικών Επιστημών του γερμανικού πανεπιστήμιου της Βρέμης.

Το συγκεκριμένο τμήμα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης χρηματοδοτείται από το Ταμείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για διάφορους ερευνητικούς σκοπούς.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα ειδικά μηχανήματα ερευνών και όπως ανέφερε ο Γερμανός καθηγητής, Gerhard Borman, στο πλοίο βρίσκεται μια εδική ομάδα αποτελούμενη από 15 Γερμανούς επιστήμονες που θα εποπτεύσει των ερευνών σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους τους.

Οι έρευνες, όπως ανακοινώθηκε, θα διαρκέσουν περί τις τέσσερεις εβδομάδες και οι δυνατότητες του εδικού αυτού ερευνητικού πλοίου είναι να διεξάγει έρευνες σε βάθος δυο χιλιάδων μέτρων στον βυθό της θάλασσας.

Από το βάθος των ερευνών καταλαβαίνουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν έρευνες στις παραλίες τους, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα, εντός της δυνητικής ελληνικής και της απόλυτα συγκεκριμένης και οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τούρκος καθηγητής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών, Günay Çifçi,ανέφερε ότι το πρόγραμμα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο είχε καταρτιστεί από το 2004 όταν είχαν αρχίσει τότε οι πρώτες έρευνες στον Εύξεινο Πόντο και τώρα η Τουρκία προχωρεί στην διεξαγωγή των ερευνών για ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην ανατολική Μεσόγειο.
Η γερμανική κίνηση είναι ιδιαίτερα ύπουλη. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι "χειροπόδαρα δεμένη" λόγω της εθνικά μειοδοτικής στάσης της ελληνικής πολιτικής ελίτ, πλέον "παίζει δυνατά" με τον έτερο παίκτη της περιοχής.

Αυτή η κίνηση του Βερολίνου, θα μας απασχολήσει πολύ στο άμεσο προσεχές μέλλον

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«ΔΕΝ ΠΗΡΕ…ΕΙΔΗΣΗ (!) ΤΙΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ Η ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ Ή ΤΗΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ; ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ; ΘΕΛΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ»

Συνεχίζεται η κατ’ εξακολούθηση ενδοτική πολιτική σε βάρος της Μακεδονίας μας. Με την εγκληματική αδιαφορία του ΥΠΕΞ έναντι των εθνικών συμφερόντων της χώρας, συνεχίζεται η δρομολόγηση της παράδοσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στις ορέξεις των γειτόνων της FYROM.

Οι αντιδράσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι σε αλλοίωση κειμένου του ΟΗΕ, στο οποίο και προβάλλονταν οι θέσεις της χώρας μας αναφορικά με τα Σκόπια, ήταν ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης
Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή των Παμμακεδονικών Οργανώσεων προς το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, η οποία κοινοποιήθηκε και στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ:

»Δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2013 και με τίτλο «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας [ΠΓΔΜ] ζητεί μεγαλύτερη δράση των Ηνωμένων Εθνών στο «θέμα» του ονόματος», εμφανίστηκε στις ειδήσεις της ιστοσελίδας του ΟΗΕ και περιέγραφε την ομιλία του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ [1].

»Το αρχικό κείμενο, μια σύντομη αλλά ισορροπημένη έκθεση, επισήμαινε τις προοπτικές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ οι οποίες παρουσιάστηκαν παράλληλα με την ομιλία του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι. Ωστόσο, κάποιος φαίνεται να προσβλήθηκε από το αρχικό κείμενο γιατί το άλλαξε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ λίγες μέρες αργότερα. Ως εκ τούτου, παρουσιάστηκαν μόνον οι θέσεις των Σκοπίων ενώ τα ελληνικά επιχειρήματα υπέστησαν λογοκρισία.

»Ενημερωτικά η μικρή πρόταση πως η Μακεδονία είναι το μεγαλύτερο γεωγραφικό και η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, ήταν η μόνη αναφορά που συνόψισε τα ελληνικά επιχειρήματα σε αυτό το δελτίο Τύπου του ΟΗΕ.

«Γιατί δεν παρενέβη η μόνιμη Διπλωματική Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ; Θα αναζητηθούν ευθύνες; Στην περίπτωση που η μόνιμη Διπλωματική Αντιπροσωπεία μας αντελήφθη τις σκανδαλώδεις παρεμβάσεις στα πρακτικά, με ποιόν στα Κεντρικά του ΥΠΕΞ ήλθε σε συνεννόηση για να κάνει η Ελλάδα τα στραβά μάτια», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε διάβημα στον ΟΗΕ και να φέρει προς συζήτηση και έγκριση στη Βουλή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πριν τη συμφωνία με το Νίμιτς και πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΘΕΜΑ: ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη λύπη, οργή και αγανάκτηση, σας μεταφέρω επιστολή των Παμμακεδονικών Οργανώσεων προς το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, οι οποίες διαμαρτύρονται εντόνως για την αλλοίωση κειμένου του ΟΗΕ, στο οποίο και προβάλλονταν οι ελληνικές θέσεις αναφορικά με τα Σκόπια.

Στην επιστολή τους, που παραδόθηκε και στον δικό μου λογαριασμό του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τις ίδιες τις Παμμακεδονικές Οργανώσεις, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Εξοχότατε,

Όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Μακεδόνες οι οποίοι ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ανησυχούμε για ένα συγκεκριμένο περιστατικό σχετικά με την πρόσφατη λογοκρισία σε δελτίο τύπου των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Το Δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2013 και με τίτλο «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας [ΠΓΔΜ] ζητεί μεγαλύτερη δράση των Ηνωμένων Εθνών στο «θέμα» του ονόματος», εμφανίστηκε στις ειδήσεις της ιστοσελίδας του ΟΗΕ και περιέγραφε την ομιλία του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ [1].

Το αρχικό κείμενο, μια σύντομη αλλά ισορροπημένη έκθεση, επισήμαινε τις προοπτικές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ οι οποίες παρουσιάστηκαν παράλληλα με την ομιλία του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι. Ωστόσο, κάποιος φαίνεται να προσβλήθηκε από το αρχικό κείμενο γιατί το άλλαξε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ λίγες μέρες αργότερα. Ως εκ τούτου, παρουσιάστηκαν μόνον οι θέσεις των Σκοπίων ενώ τα ελληνικά επιχειρήματα υπέστησαν λογοκρισία.

Το Δελτίο Τύπου στη συνέχεια έγινε ένα είδος πανηγυρικός για την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, οι ακόλουθες φράσεις εξαλείφθηκαν:

Παράγραφος 4: «…Ο κ. Γκρουέφσκι αναφέρθηκε στη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παρά το γεγονός ότι έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη το 1993, με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Παράγραφος 5: «Η Ελλάδα ονομάζει Μακεδονία την δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή της, που στην αρχαιότητα κατοικούνταν από τους Έλληνες, των οποίων το πιο διάσημο μέλος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος».

Ενημερωτικά η μικρή πρόταση πως η Μακεδονία είναι το μεγαλύτερο γεωγραφικό και η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, ήταν η μόνη αναφορά που συνόψισε τα ελληνικά επιχειρήματα σε αυτό το δελτίο Τύπου του ΟΗΕ.

Το αρχικό Δελτίο Τύπου μπορεί να βρεθεί τόσο στα ελληνικά όσο και στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και blogs εξέφρασαν την απογοήτευση και ανησυχία τους για την λογοκρισία [2], ενώ μια σκοπιανή φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα επικρότησε την δράση του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε ένα αμφισβητήσιμο επίθετο για το όνομα της Ελλάδας, ενώ υπαινίχθη ότι Έλληνες χειρίζονται τις ειδήσεις στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ [3].

Το πρόβλημα του ονόματος μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων είναι πολύπλοκο και ο ΟΗΕ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Για την Ελλάδα δεν είναι απλά ένα όνομα. Το θέμα είναι βαθύτερο και περιλαμβάνει την ιστορία, την πολιτιστική συνέχεια και αυτοδιάθεση από την αρχαιότητα, σύγχρονη εδαφική, την δημογραφική ταυτότητα, και πνευματικά δικαιώματα προϊόντων που εξάγονται.

Ωστόσο, ποιος ήταν ο λόγος που η ελληνική επιχειρηματολογία αποσιωπήθηκε σε αυτή την περίπτωση; Ήταν αναληθής; Τα Σκόπια δεν εισάχθηκαν στον ΟΗΕ ως «ΠΓΔΜ» το 1993 με το ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παράγραφος 2 [4]; Μήπως η ΠΓΔΜ δεν υπέγραψε τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία, αποδεχόμενη τον προσωρινό όρο «ΠΓΔΜ» στο άρθρο 11 της συμφωνίας [5]; Ως φαίνεται ο Πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι αγνόησε τις αποφάσεις της χώρας του και τις επιθυμίες του ΟΗΕ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Επιπλέον, και παρά το γεγονός ότι προτιμούμε να ασχολούμαστε με το παρόν με σκέψεις για το μέλλον, οι Μακεδόνες ήταν πάντα Έλληνες και ζουν στη Μακεδονία τουλάχιστον για 3000 χρόνια – και ναι, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας [6].

Με τέτοιου είδους πράξεις όπως λογοκρισία ελληνικών στοιχείων για το θέμα αυτό, ο ΟΗΕ αγνόησε μια πιο αποδεκτή και ουσιαστικά πιο αρχαία ιστορία, γεγονός που σημαίνει ότι τα επιχειρήματά μας είναι ασήμαντα – ή, ακόμη χειρότερα, άσχετα και ανάξια μνείας.

Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε γιατί οι παραπάνω φράσεις εξαλείφθηκαν, από ποιον, και ποιος επέμενε να εξαλειφθούν;

Με εκτίμηση,

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ- Δημήτρης Χατζής, Ύπατος Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά – Δημήτρης Γιαντσούλης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Γιατί οι παραπάνω φράσεις εξαλείφθηκαν; Από ποιον και ποιος επέμενε να εξαλειφθούν;

2.Γιατί δεν παρενέβη η μόνιμη Διπλωματική Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ; Θα αναζητηθούν ευθύνες;

3.Στην περίπτωση που η μόνιμη Διπλωματική Αντιπροσωπεία μας αντελήφθη τις σκανδαλώδεις παρεμβάσεις στα πρακτικά, με ποιόν στα Κεντρικά του ΥΠΕΞ ήλθε σε συνεννόηση για να κάνει η Ελλάδα τα στραβά μάτια; Παρακαλώ να μου απαντήσετε με συγκεκριμένα ονόματα.

4. Θα προβείτε σε διάβημα στον ΟΗΕ, αναφορικά με τη λογοκρισία που υπέστη το προαναφερόμενο Δελτίο Τύπου;

5.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι με την ατολμία σας και την εγκληματική σας αδιαφορία, παραδίδετε για μία ακόμα φορά την εξωτερική πολιτική της χώρας βορά στις ορέξεις των γειτόνων της FYROM;

6.Πριν τη συμφωνία με το Νίμιτς και πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς, θα φέρετε προς συζήτηση και έγκριση στη Βουλή το θέμα της ονομασίας, που αποφασίζετε ερήμην του Ελληνικού Κοινοβουλίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

“Εάν είχαμε περισσότερο έλεγχο δε θα μειωνόταν ο μισθός στην Ελλάδα”, είπε μιλώντας στο αυστρικό ραδιόφωνο ο Οτμαρ Καράς, που ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας για τη διαφάνεια της τρόικα, από πλευράς ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Εντάξει, έρχονται και ευρωεκλογές σε λίγους μήνες και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θέλει να δείξει ότι δεν είναι αμέτοχο στις εξελίξεις, άσχετο με το αν (όπως ξέρουν όλοι) έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης.

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής κατηγόρησε ευθέως την Τρόικα για αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης σε συνέντευξη του στην αυστριακή ραδιοφωνία.
Η αξιολόγηση της τρόικας από το Ευρωκοινοβούλιο αρχίζει στις 5 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Οικονομίας και Νομισματικής Πολιτικής, και ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί πριν τις ευρωεκλογές.

olympia.gr/

Μία αποκάλυψη μεγατόνων έκανε ο τ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πραίτορας του ΓΑΠ, Χρήστος Μαγκούφης.Σήμερα το πρωΐ ήταν καλεσμένος της Πόπης Τσαπανίδου λόγω της “διαμάχης” που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σημίτη και Παπανδρέου. Ο Πόπη τον είχε καλέσει επειδή ο Μαγκούφης είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα τον Σημίτη “πολιτικό νάνο”. Και έβγαλε λαυράκια.

Ο Χρήστος Μαγκούφης επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο τρόπο αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια: Η κατάρρευση της Ελλάδας ήταν σχεδιασμός μίας συγκεκριμένης συμμορίας που ακόμα και σήμερα κρατά τα ηνία.

“Από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, χάθηκαν 33 τρις δραχμές εκ των οποίων τα 22 τρις, σημερινής αξίας 65 δις Ευρώ, έφυγαν στο εξωτερικό”!

Καταλαβαίνετε για τί μιλάμε; Αναλογιστείτε αυτό το ποσό σε παραγωγική ρευστότητα, να μπαίνει σε βαλίτσες κάποιων επιτήδειων και να βγαίνει ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΑΣ! Εκείνη την περίοδο μάλιστα που η αγοραστική – επενδυτική αξία ήταν απείρως χαμηλότερη! Μιλάμε για ταφόπλακα στην ανάπτυξη και την παραγωγή.

Και όμως, γι’ αυτό το σκάνδαλο δεν τιμωρήθηκε κανένας. Οι ένοχοι όμως είναι ακόμα εδώ. Και δεν μιλάμε μόνο για τους πολιτικούς, αφού μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να τελέσουν αυτό το εθνικό έγκλημα.

Υπάρχουν ακόμα οι τραπεζίτες που υπέθαλψαν, επέτρεψαν και έδωσαν μάλιστα μετοχοδάνεια στον κοσμάκη για να διογκωθεί ο τζίρος του πλιάτσικου. Αυτοί που δήλωναν ότι το χρηματιστήριο θα πάει στις 7,000 μονάδες, λίγο πριν την κατάρρευση. Αυτοί που έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό, ως διοικητές χρεοκοπημένων κρατικών οργανισμών. Αυτοί που μετέπειτα έγιναν και πρωθυπουργοί για να ολοκληρώσουν το έργο τους με το δολοφονικό PSI…

Υπάρχουν τα ΜΜ”Ε’ που οδηγούσαν και κάλυπταν αυτό το εθνικό έγκλημα με τις φυλλάδες τους: “Η Κλωνατέξ θα πάει στις 500,000, σίγουρη η πληροφορία”!

Υπάρχει και η ροή του χρήματος. Ο Πανταλάκης του σκανδάλου της Γενικής Αποθηκών είναι μόνο ένα δείγμα. Για 9 τουλάχιστον χρόνια, έβγαιναν λεφτά με βαλίτσες από εισηγμένες, με το πρόσχημα αγορών Οφσορ εταιρειών που δεν είχαν κανένα ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ περιουσιακό στοιχείο. Εάν τα ψάξετε, θα βρείτε στα διοικητικά συμβούλια αυτών των εταιρειών, βαρύγδουπα ονόματα, “ιστορικών” πολιτικών οικογενειών. Παραμένουν ατιμώρητοι.

Τα άλλα που συμπλήρωσε ο κύριος Μαγκούφης απλώς συμπληρώνουν το κάδρο: Αποκάλεσε τον Σημίτη “εκβιαστή”, μίλησε ευθέως για ψεύτικα στοιχεία και σκανδαλώδη εισαγωγή της χώρας στην ΟΝΕ, είπε για το σκάνδαλο των Ολυμπιακών αγώνων και άλλα πολλά.

Δυστυχώς και αυτός, τόσα χρόνια σιωπούσε και ψήφιζε τα μνημόνια που έφερνε ακριβώς η ίδια η συμμορία. Όπως λησμόνησε να μας πει, ποιός “διεφθαρμένος, απατεώνας και εκβιαστής” έκανε τον Γιώργο Παπανδρέου πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δίνοντας του το βρώμικο δαχτυλίδι…

http://www.logiosermis.net/2013/10/65-video.html#ixzz2jHtKt6kI

του Γιάννης Σιδέρη*

Αυτό τον μήνα με τίτλο «ειδικές οικονομικές ζώνες για προσέλκυση επενδυτών» η Deutsche Welle παρουσιάζει τις «προτάσεις» του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών «για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Μία από τις βασικές προτάσεις είναι η δημιουργία ΕΟΖ.

Το θέμα λοιπόν ανακινείται, την στιγμή που όλα έδειχναν πως είχε παγώσει μετά και τις πολλές αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ειδικά στη Θράκη, αλλά και στην Ήπειρο.
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση προεξάρχοντος του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, φέρεται να επεξεργάζεται συνεχώς το θέμα, θέλοντας η συζήτηση να παραμείνει ανοιχτή.

«Οι ΕΟΖ δεν είναι υποχρεωτικό να αποτελούν γεωγραφική περιοχή, αλλά μπορούν να αντιστοιχούν σε μία θεματική ενότητα για ένα συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας», ....
έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσφατα. Θέτοντας το θέμα όμως στην τελευταία συνάντηση με την τρόικα τον περασμένο Μάιο, το ΔΝΤ ήταν αρνητικό στην δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, άρνηση που είχε εκφράσει επίσης και τον Σεπτέμβρη του 2013.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Νίκος Παπανδρέου στο τεύχος Δεκεμβρίου 2011 της Οικονομικής Επιθεώρησης, κάτω από τον τίτλο «Ειδική Οικονομική Ζώνη, ἡ απάντηση στην υπερφορολόγηση» γράφει: «Ἡ Κυβέρνηση προτίθεται να ερευνήσει το πλαίσιο για μια Ζώνη, πού θα χαρακτηρίζεται από δραστική μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις οι oοποίες επενδύουν ἤ λειτουργούν εκεί (…) Οι Ζώνες μπορούν να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ, όχι όπου να ’ναι, αλλά σε συνοριακές περιοχές, εκεί όπου οι γείτονες δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ήδη φορείς από τη Θράκη, με πρωτοβουλία τού Εμπορικού της Επιμελητηρίου και με επικεφαλής την Κατερίνα Καραγιάννη, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προ-τάσεις…» Μάλιστα ὁ Ν.Π. προτείνει «να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, αποκλειστικά για την Ειδική Οικονομική Ζώνη», γιά τή δουλειά πού σήμερα κάνει ἡ Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων (επικεφαλής ὁ εξόχως πρόθυμος Π. Σελέκος).

Η Κατερίνα Καραγιάννη όμως ποια είναι; Πρόκειται για το πρώην «δεξί χέρι» του επικεφαλής της Deutsche Bank, η οποία σε συνεργασία με το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή (!), οργάνωσε τουρνέ στην «Ελεύθερη Ζώνη του Τσόρλου» για την προώθηση ανάλογου σχεδίου στη Βόρεια Ελλάδα.

Η κ. Καραγιάννη ήταν αυτή που έριξε την ιδέα για τη δημιουργία μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη -την υλοποίηση της οποίας υποστηρίζει ένθερμα η γερμανική καγκελαρία- με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Μάλιστα, η ίδια πρωτοστατεί στην υποβολή σχετικής πρότασης τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην ΕΕ.
Η ίδια έχει δηλώσει: «Ο Δρ. Μπεγκ ήρθε για εμάς εδώ από την Φρανκφούρτη με δικά του έξοδα. Οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες έχουν μεγάλη σημασία. Είμαστε όλοι μάρτυρες της μεγάλης ανάπτυξης που σημείωσαν για την Πολωνία οι ΕΟΖ. Η (Δυτική) Θράκη είναι υποχρεωμένη να γίνει ελεύθερη εμπορική ζώνη. Άλλωστε τρία είναι τα πράγματα που έχουμε ανάγκη: Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. (Ο δρ Χανς Μπεγκ, είναι νομικός με εξειδίκευση στο φορολογικό δίκαιο).

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την ίδια χρονιά δήλωνε: «Ο τόπος μας θέλει καινούργιες ιδέες, εμπειρίες και νέους τρόπους σκέψεις μέσα σε ένα ορθολογικό και ειλικρινές περιβάλλον […] Εμείς για τις ΕΟΖ έχουμε μιλήσει από τον Απρίλιο, ανοίγοντας πρώτοι την διαβούλευση» (21/11/2011). Η Πελοπόννησος είναι μία από τις υποψήφιες περιφέρειες για δημιουργία ΕΟΖ.

Μια άλλη υποψήφια Περιφέρεια είναι η Ήπειρος. Όταν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τσουκαλά προς τον Επίτροπο των Οικονομικών θεμάτων της ΕΕ, κύριο Όλι Ρεν ο επίτροπος απάντησε «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μπορούν να ιδρύονται στην επικράτεια των κρατών – μελών και οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αυτές μπορούν να λαμβάνουν στήριξη για νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων, με την προϋπόθεση ότι η στήριξη αυτή παρέχεται βάσει κανόνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων», στην Ήπειρο πανηγύριζαν. (Δεκέμβριος 2012)

Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σημείωσε ότι η περιοχή της Ηπείρου, «μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε με τη δημιουργία μιας ή και περισσοτέρων Ε.Ο.Ζ. να προσελκύσει επενδύσεις, να τονώσει την οικονομία της και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας που σήμερα είναι δυσεύρετες».

«Οι δηλώσεις Ρεν είναι μια θετική εξέλιξη για την Ήπειρο, αλλά και για την Ελλάδα, αφού δίνεται η ευκαιρία στον Υπουργό Ανάπτυξης να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα, που αφορούν και την περιοχή μας» σημείωσε, με τη σειρά του, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Το ίδιο έτος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κροκίδης, κατέθεσε εγγράφως στους συναρμόδιους υπουργούς κείμενο 12 προτάσεων για οικονομική ανάπτυξη. Η δωδέκατη πρόταση ήταν η δημιουργία Ειδικών Ναυτιλιακών Οικονομικών Ζωνών όπου θα συμπεριλαμβάνει Πέραμα, Ελευσίνα, Σκαραμαγκά, Χαλκίδα, Σύρο, ίσως και τμήμα των ΟΛΠ, ΟΛΘ.

Ο ίδιος μάλιστα, έφτασε να δηλώνει πως όραμά του είναι να γίνει ο Πειραιάς «Χονγκ Κόνγκ».

Στις 12/7/2012 ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με τις ΕΟΖ, δεν ζητάμε χρήματα από τους εταίρους, αλλά να μας δοθεί η δυνατότητα να προσελκύσουμε επενδύσεις, σεβόμενοι το εργασιακό καθεστώς, αλλά με επί μέρους κίνητρα»

Ο κύριος Βρούτσης Υπ. Εργασίας, όμως επίσης το 2012 δηλώνει: : «Δεν θα υπάρξουν στην Ελλάδα ειδικές οικονομικές ζώνες. Με βρίσκει αντίθετο κάτι τέτοιο και προσωπικά ως προς την πολιτική μου πρόταση».

Ωστόσο ο ίδιος είναι που με την μείωση των μισθών και των αποζημιώσεων, σε συνδυασμό με την μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών των επιχειρήσεων, έχει ξεκινήσει την διαδικασία μετατροπής ολόκληρης της Ελλάδας σε ΕΟΖ, πρόταση την οποία είχε καταθέσει ο πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων Πέτερ Κάιτελ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel. Στην ίδια συνέντευξη εξήγησε η Ελλάδα ότι θα εξοπλιστεί με την απαραίτητη και θεμιτή οικονομική βοήθεια (ΕΣΠΑ και κονδύλια από ΕΚΤ;), αλλά και με προσωπικό από την ΕΕ, το οποίο θα συνδιαμορφώνει επί τόπου τις μεταρρυθμίσεις!
Βέβαια το να μετατραπεί ολόκληρη η Ελλάδα σε ΕΟΖ θα ισοδυναμούσε με πλήρη ανατροπή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να κατοχυρωθεί και αυτό θεσμικά!

Στο μεταξύ ο κύρος Φούχτελ κόβει ανενόχλητος βόλτες ανά την Ελλάδα, βρίσκοντας πρόθυμους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, αδελφοποιώντας με αντίστοιχους δήμους της Γερμανίας και προωθώντας με αυτόν τον τρόπο τα σχέδια της χώρας του.

Ωστόσο δύο γεγονότα ήρθαν να ανακόψουν προσωρινά τις επιδιώξεις Γερμανίας και των υποτελών Ελληνικών κυβερνήσεων. Το πρώτο είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, ιδιαίτερα έντονες στην Θράκη αλλά και στην Ήπειρο, μια και ο λαός άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι οι ΕΟΖ δεν είναι κάτι αντίστοιχο με τις ΒΙΠΕ που γνώριζε και δεν έχουν σα στόχο την ανάπτυξη, όπως διατείνονταν οι κυβερνώντες.

Ο Δημ. Καζάκης (οικ. Αναλυτής και Γ.Γ. του ΕΠΑΜ) ήταν από τους πρώτους που ανακύρηξε το θέμα των ΕΟΖ σε μείζον, ενημερώνοντας τον κόσμο περί τίνος πρόκειται. Στις 8 Δεκ 2011 δήλωνε:

«Θέλουν λοιπόν κάποιοι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να «αναπτυχθούν» οι περιοχές τις οποίες εμείς «δεν μπορούμε» να τις αναπτύξουμε, λες και είναι κάτι που βρίσκεται στο γονίδιό μας ως ελάττωμα και θα πρέπει να μας τις «αναπτύξουν» άλλοι… Αυτό που λένε λοιπόν αυτοί οι «επενδυτές» είναι απλό: «θα πάρω τα λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων παρεμφερών προγραμμάτων, για να αναπτύξω την χώρα σου, όμως θα το κάνω μόνο μέσα σε μία Ειδική Οικονομική Ζώνη όπου θα πρέπει να έχω την κυριότητα του συνόλου των ιδιοκτησιών που υπάρχουν σε αυτήν, είτε είναι ιδιωτική είτε δημόσια. Γι’ αυτό τον λόγο ψηφίστηκε στις 29 Ιουνίου ο εφαρμοστικός νόμος ο οποίος προβλέπει ότι η ιδιοκτησία αποσπάται από την κυριότητα. Δηλαδή μπορεί κανείς να έχει την ιδιοκτησία ενός αντικειμένου αλλά όχι απαραίτητα και την κυριότητά του την οποία μπορεί να την έχει άλλος…! Γιατί γίνεται αυτό; Μα για να μπορεί να έρθει ο επενδυτής και να διεκδικήσει δικαίωμα στην ιδιοκτησία, κινητή, ακίνητη αλλά και στο οικονομικό προϊόν που παράγεται σε αυτήν άρα και να πληρωθεί από τον κάτοχό της, για να «αναπτύξει» την περιοχή που περιλαμβάνεται εντός της ΕΟΖ…!»

Το δεύτερο γεγονός που «πάγωσε» (;) την διαδικασία, ήταν το αρνητικά διακείμενο στην πρόταση αυτή ΔΝΤ, όπως εκφράστηκε μέσω των αντιπροσώπων του σε πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις 11/9/2012 αλλά και στις 8/5/2013.

Γιατί όμως η κυβέρνηση επιμένει στην δημιουργία ΕΟΖ στην χώρα μας; Τι (και ποιους) εξυπηρετεί;

Η Γερμανία, ήδη από το 2006, έχει στραφεί προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, με στόχο την ενεργειακή της αυτονομία αλλά και την απαλλαγή της από την επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο το σχέδιο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί προσωρινά. Ένα ατύχημα όμως, επανέφερε βίαια το σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ. Πρόκειται για το πυρηνικό ατύχημα της Φουκοσίμα το 2010. Το αποτέλεσμα; Η επιβάρυνση των καταναλωτών για την υποστήριξη του λογαριασμού υπέρ των ΑΠΕ στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 47% το 2013 μόνο.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, παρά τη δυσφορία για τις αυξήσεις, η κοινή γνώμη δείχνει να υποστηρίζει στην πράξη τη μετάβαση της Γερμανίας προς μια “καθαρή” οικονομία, κι ενώ η αντιπολίτευση δεν προτείνει κάποιον εναλλακτικό δρόμο.

Η καγκελαρία όμως έχει και ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα. Αυτό των πυρηνικών αποβλήτων όπου η ασφαλής τους φύλαξη προϋποθέτει την κατασκευή υπόγειων αποθηκευτικών χώρων, που μπορούν να αντέξουν πολέμους, φυσικές καταστροφές, ακόμα και μια νέα εποχή παγετώνων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, τα κατάλοιπα της πυρηνικής εποχής θα πρέπει να φυλαχθούν σε έναν οριστικό χώρο για ένα εκατομμύριο χρόνια. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που παρουσίασε η γερμανική κυβέρνηση τον Απρίλιο και το οποίο περιλαμβάνει σχέδιο για να επιλεγεί η τοποθεσία φύλαξης των πολύ επικίνδυνων αποβλήτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα παραχθούν 173.442 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων χαμηλής και μεσαίας ακτινοβολίας και 107.430 κυβικά μέτρα ραδιενεργών θρυμματισμένων λίθων. Πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων επιχείρηση που δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν από το 2080 «το νωρίτερο».

Που εμπλέκεται η Ελλάδα αλλά και γενικότερα ο Νότος;

Όταν μια χώρα δεν διαθέτει τους πόρους για να δημιουργήσει τη δική της υποδομή παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, η εναλλακτική λύση είναι να φτιαχτεί η υποδομή από μια άλλη χώρα και να πληρωθεί μέσω της εξαγωγής της ενέργειας στη χώρα αυτή. Κάπως έτσι μπαίνει στο παιχνίδι και ένα ακόμη εργαλείο, αυτό της διακρατικής συνεργασίας για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας όπως προβλέπεται από την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.
Το αντίστοιχο πρόγραμμα στην Ελλάδα έχει την ονομασία «Ήλιος», το οποίο εκπόνησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και προβλέπει την κατασκευή ηλιακών πάρκων, με το παραγόμενο ρεύμα να εξάγεται σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία. Με δικά της μηχανήματα και απέναντί της μια χώρα παραδομένη και διψασμένη για επενδύσεις, είναι βέβαιο ότι η Γερμανία θα κλείσει τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τους όρους του έργου, τα όποια κέρδη θα προκύπτουν για την Ελλάδα, θα διατίθενται αποκλειστικά στην αποπληρωμή του χρέους.

(Άρθρο 13 της σχετικής σύμβασης: «Η Ελλάδα δεσμεύει τα μελλοντικά έσοδα από το πρόγραμμα Ήλιος ή έσοδα από άλλες ιδιωτικοποιήσεις, πέραν αυτών που ήδη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, προκειμένου να μειώσει περαιτέρω το χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρις του ποσού των 15 δις. ευρώ, με σκοπό την αποκατάσταση της δανειοδοτικής ικανότητας του ΕΜΧΣ»)

Όσο για τα πυρηνικά απόβλητα, πολλοί αναρωτηθήκαν σε τι εξυπηρετούσαν οι επιδιώξεις δημιουργίας ΕΟΖ σε έναν άγονο τόπο, όπως η Ήπειρος. Ο νοών νοείτο!

Γιατί οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εμφανίζονται αρνητικοί;

Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ εξυπηρετώντας κατ’ εξοχήν τα αμερικανικά συμφέροντα, βλέποντας την Ελλάδα να μετατρέπεται εξ ολοκλήρου σε προτεκτοράτο των Γερμανών, αντιδρά φυσιολογικά, για γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους.

Δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία των ΕΟΖ για την χώρα μας. Είναι βέβαιο πάντως πως ο εναγκαλισμός μας με την ΕΕ, μόνο το εθνικό συμφέρον δεν προωθεί, πράγμα που γίνεται όλο και πιο φανερό και στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε η δημιουργία ΕΟΖ σε μια χώρα, προϋποθέτει την φτωχοποίηση του λαού της, αλλά και την εισροή λαθρομεταναστών. Και οι δύο προϋποθέσεις καλύπτονται πλήρως στην χώρα μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνο η έξοδός μας από την ΕΕ μπορεί να μας οδηγήσει στην ευημερία!

Υ.Γ. Ελπίζω η ομάδα του Σαμαρά να μην με εγκαλέσει ως «εξτρεμιστή» μια και καταφέρομαι κατά της ΕΕ!

*Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Πάτρας.

του Γιάννη Αλεξανδρόπουλου*

Φέτος το φθινόπωρο, για πρώτη φορά ακούστηκε, τόσο έντονα στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, το αίτημα για γενική πολιτική απεργία. Για πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες, σε συνελεύσεις εργαζομένων, εκφράστηκε η ανάγκη για έναν άλλο τρόπο πάλης των εργαζομένων, για μια άλλη αντίληψη στο πως ο αγώνας, για την σωτήρια της χώρας από τις χρηματαγορές του κόσμου, θα μπορέσει να έχει νικηφόρο αποτέλεσμα.

Η γενική πολιτική απεργία ως εργαλείο αντιμετώπισης, από την πλευρά του λαού, ακραίων πολιτικοκοινωνικών καταστάσεων έχει πίσω του μεγάλη ιστορία.

Παρακάτω αναφέρονται μερικά ιστορικά παραδείγματα πολιτικής ανυπακοής, κυρίως της περιόδου της γερμανικής κατοχής στην χώρα μας.

Στις 13 Απριλίου του 1942 οι υπάλληλοι της τηλεφωνίας, τηλεγραφίας και ταχυδρομείου -οι...
λεγόμενοι τριατατικοί- κατεβαίνουν σε απεργία ζητώντας την βελτίωση της διανομής των τροφίμων έχοντας ταυτόχρονα και άλλα κλαδικά αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους. Η χώρα μόλις έχει βγει από τον τρομερό λοιμό του χειμώνα 1941 ΄42, που στοίχησε χιλιάδες νεκρούς και προσπαθεί ο πληθυσμό της να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Τις επόμενες μέρες την απεργία ακολουθούν και άλλοι κλάδοι, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, με αποτέλεσμα στις 22 Απριλίου να κηρυχθεί η πρώτη καθολική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου προκειμένου να προλάβει την κήρυξη της γενικής απεργίας και ύστερα από εντολή των κατοχικών αρμοστειών εξέδωσε στις 16 Απριλίου νόμο με τον οποίο «όταν η απεργία δημοσίων λειτουργών διενεργείται του κράτους διατελούντος υπό εξαιρετικάς συνθήκας και περιστάσεις, αποτελεί ιδιώνυμον έγκλημα τιμωρούμενον και δια της ποινής του θανάτου…». Οι υπάλληλοι δείλιασαν μπροστά στην τρομερή απειλή; Όχι. Στις 22 Απριλίου νεκρώθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Έξι μέρες διήρκεσε η απεργία και σταμάτησε όταν η κατοχική κυβέρνηση έκανε πολλές παραχωρήσεις.

Θα αναρωτηθεί κανείς αν τα κίνητρα της απεργίας ήταν αποκλειστικά οικονομικά – επιβίωσης ή υπήρχε και κάτι παραπάνω που έκανε τους δημοσίους υπαλλήλους να αψηφούν τα όπλα των κατακτητών; Ναι, η θέληση για αντίσταση στους κατακτητές της πατρίδας τους. Γι’ αυτό και οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση όλο το 1942 και 1943 με συμμετοχή και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα και των εργατικών σωματείων με επιτυχίες σε αιτήματα τους για βελτίωση μισθών, αποφυλάκιση των συλληφθέντων απεργών αλλά και σταμάτημα των εκτελέσεων. Η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει μεταμορφωθεί άμεσα σε μαζικό αντικατοχικό αγώνα.

Οι κορυφώσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων εκδηλώνονται μέσα στο 1943 μετά από δυο αποφάσεις των δυνάμεων της κατοχής.

Η πρώτη: «Περί υποχρεωτικής εργασίας του αστικού πληθυσμού της Ελλάδος». Από τις 24 Φεβρουαρίου του 1943 με μια σειρά απεργιών και διαδηλώσεων στην Αθήνα δίνεται μια σκληρότατη μάχη ενάντια στη μεταφορά εργαζομένων στα πολεμικά εργοστάσια της Γερμανίας που τελικά κερδίζεται με το «πάγωμα» του διατάγματος της επιστράτευσης και την υπόσχεση αύξησης μισθών. Βέβαια το τίμημα ήταν βαρύ με νεκρούς διαδηλωτές, βασανιστήρια και φυλακίσεις όμως η αντιστασιακή αστική πάλη είχε περάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Η δεύτερη: η απόφαση για επέκταση της Βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην κεντρική Μακεδονία. Στις 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε παλλαϊκή πολιτική απεργία που σημείωσε τεράστια επιτυχία και απέτρεψε την βουλγαροποίηση της κεντρικής Μακεδονίας. Ο φόρος αίματος και εδώ ήταν μεγάλος αλλά το φρόνημα του αντιστεκόμενου λαού υψηλό που οδήγησε στους τελευταίους μήνες της κατοχής να υπάρχουν ελεύθερες συνοικίες στην πόλη των Αθηνών, περιοχές που ούτε γερμανοί, ούτε γερμανοτσολιάδες πλησίαζαν.

Παρακάτω αναφέρονται παραδείγματα γενικής πολιτικής απεργίας που σημειώθηκαν και σε άλλες χώρες όπως είναι οι εργατικές κινητοποιήσεις στην διάρκεια του μεσοπολέμου στην Αμερική, οι απεργίες των εργαζομένων στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η γενική απεργία τον Μάη του 1968 στην Γαλλία, και τέλος η πρόσφατη περίπτωση της Αιγύπτου που έριξε τον Μπουμπάρακ και κατόπιν τον Μόρσι.

Η μελέτη των παραπάνω μπορεί να δώσει πληροφορίες και γνώση που θα βοηθήσει στην οργάνωση του δικού μας ξεσηκωμού, της δικής μας πολιτικής απεργίας που θα ελευθερώσει το τόπο μας από ξένους και ντόπιους επικυρίαρχους και θα οδηγήσει στην 4η Συντακτική Εθνοσυνέλευση και σε ένα νέο σύνταγμα για το κτίσιμο της δημοκρατίας με βάσει τα οράματα και τις ανάγκες του λαού μας.

* Ο Γιάννης Αλεξανδρόπουλους είναι μέλος του Ε.Πα.Μ. Πάτρας

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2013/10/blog-post_1756.html

Χωριστά από τον Πάγκαλο

του «Pitsirikos»

Τον ρόλο που παίζει ο Θεόδωρος Πάγκαλος με τις δηλώσεις του -μετά την χρεοκοπία της χώρας και την δική του «συνταξιοδότηση»- δεν είναι δύσκολο να τον αντιληφθεί κάποιος. Η Ελλάδα ήταν πάντα μια μπανανία. Ο Πάγκαλος θα κριθεί από την Ιστορία αλλά, για την ώρα, μοιάζει να πετυχαίνει έναν στόχο του. Ένας από τους στόχους του Θεόδωρου Πάγκαλου πρέπει να είναι η κηδεία του να γίνει ένα τεράστιο πάρτι. Όσο κι αν γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο τραγικό είναι να έχεις αυτή την αηδιαστική φάτσα και να πρέπει να την αντικρίζεις κάθε μέρα στον καθρέφτη και να την περιφέρεις στην κοινωνία, το μίσος για την Ελλάδα και τους Έλληνες που ξεχειλίζει από τις δηλώσεις του Πάγκαλου πρέπει να οφείλεται και στο ότι έχει στόχο να μαζέψει όλους τους Έλληνες στην κηδεία του.

Ο Πάγκαλος θα τα καταφέρει.

Η κηδεία του Πάγκαλου θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα χορεύουν ξέφρενα πάνω στον τάφο του και θα τον ραίνουν με κουράδες.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πρέπει να μισεί και τους συγγενείς του. Αυτός θα ψοφήσει και θα τον...
φάνε τα σκουλήκια αλλά οι συγγενείς του θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν στην ελληνική κοινωνία, κουβαλώντας το επίθετό του.

Οι άνθρωποι θα ζήσουν μια κόλαση.

Όσοι ελπίζουν πως η νέα δήλωση Πάγκαλου για τις παρακολουθήσεις του Αμερικανού πρέσβη από την ΕΥΠ –δήλωση που, συμπτωματικά, εξυπηρετεί απόλυτα τις ΗΠΑ σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία γι’ αυτές- θα αντιμετωπιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας, δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε πριν από τρία χρόνια «Μαζί τα φάγαμε» και, ουσιαστικά, παραδέχτηκε πως αυτός έφαγε.

Γιατί το «Μαζί τα φάγαμε» δεν ήταν τίποτε άλλο από την παραδοχή του Πάγκαλου πως έφαγε.

Το παραδέχτηκε χωρίς να τον ρωτήσει κανείς.

Αν για τους υπόλοιπους Έλληνες ο Πάγκαλος έπρεπε να το αποδείξει, για τον εαυτό του δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως δήλωσε ότι έφαγε.

Το είπε ευθαρσώς.

Αλλά κανένας εισαγγελέας δεν ευαισθητοποιήθηκε.

Κανένας εισαγγελέας δεν κάλεσε τον Πάγκαλο να πει τι έφαγε.

Ίσως, λέω ίσως, επειδή έφαγαν κι αυτοί.

Σχόλιο «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ»: Γιατί δεν τρώνε ακόμα;

Δυστυχώς ισχύει ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ψέμα τόσο πιο δύσκολα πιστεύει κανείς την αλήθεια.

Το εγκληματικό ψέμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το πρωτογενές πλεόνασμα προκαλεί δυσκολίες για να πιστέψουμε το μέγεθος του ελλείμματος, όπως διαπιστώνεται από την ΕΚΤ, την υπεύθυνη για τον δανεισμό καθώς και για την νομισματική και χρηματική πολιτική της χώρας.

Το έλλειμμα για την Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αντιστοιχεί σε 12,086 δις ευρώ. Αυτό το έλλειμμα είναι υπερδιπλάσιο του ελλείμματος του 2009 που αποτέλεσε την αφορμή για την μεγαλύτερη αρπαγή του πλούτου υπέρ των λίγων.

Στα γραφήματα του κειμένου μπορείτε να τα παρατηρήσετε όλα αυτά.

Να υπενθυμιστεί ότι η ΕΚΤ είναι μέλος της τρόικας και συγκεντρώνει τα δικά της στοιχεία για την υπό επιτήρηση χώρα μας με βάση τα οποία καθορίζονται τα νέα μέτρα. Μάλλον δεν έχει πειστεί από τα στοιχεία της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα.

Η εικονική πραγματικότητα για τη δήθεν διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει. Tα δημοσιονομικά έχουν εκτροχιαστεί.

Υπόλογοι για τις ψευδείς ανακοινώσεις και τις αλχημείες αυτή την φορά είναι μαζί με την κυβέρνηση η ΤτΕ και ο Προβόπουλος.

Εδώ τα στοιχεία από την ΕΚΤ

από το Ε.Πα.Μ. Πάτρας

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/

ΤΕΛΙΚΑ, ΟΧΙ ΦΥΛΑΚΗ... ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΘΙΚΙΑ...

Βρίθει από παραλογισμούς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
ΒΑΣΙΛΕΙΟ του παραλόγου, όπου ηγεμονεύουν σύμβουλοι υπουργών με «πρωτοποριακές» ιδέες, έχει γίνει το υπουργείο Οικονομικών. Τελευταίο δείγμα ο παραλογισμός σε συνδυασμό με την προχειρότητα και την άγνοια, που διέπουν τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΕΦ).

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφέροντας ότι το εν λόγω κείμενο είναι προς διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διορθωθούν τα λάθη. Ομως αυτή η θέση δεν μπορεί να καλύψει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.
Χαρακτηριστικό για την ελαφρότητα με την οποία διαχειρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη φορολογική μεταρρύθμιση, είναι ότι ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική της χώρας και θα υπογράψει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όταν ρωτήθηκε για τις εξωφρενικές αλλαγές και τα παράλογα που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (αύξηση προκαταβολής στο 80%, η μη έκπτωση τόκων δανείων για τις επιχειρήσεις κ.ά.), δήλωσε άγνοια λέγοντας: «Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάτι τέτοιο μέσα στο νομοσχέδιο».
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Τρίτη και θα παραμείνει σε διαβούλευση έως και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, δηλαδή μόνο πέντε ημέρες, ξαναγράφεται σχεδόν από την αρχή, επαναφέροντας διατάξεις που καταργήθηκαν, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.
Το ξαναγράφουν από την αρχήΟ Γιώργος Μαυραγάνης, υφυπουργός, ο καθ' ύλην αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος ** Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζεται να μην ισχύσει τελικά η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκπτωση θα διατηρηθεί ώστε να μην προκληθούν μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ διορθώνεται η αρχική διάταξη, αφού, όπως έχει διατυπωθεί, δεν λαμβανόταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
** Εκτός του νέου ΚΦΕ θα μείνει και η αύξηση της αποζημίωσης που υπάρχει στο κείμενο που κατατέθηκε για διαβούλευση και προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 25% από 20% στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στην «Κ.Ε.», η αύξηση του συντελεστή οφείλεται σε «τυπογραφικό λάθος».
** Οι έντονες αντιδράσεις των επιχειρήσεων ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει στο 55% την προκαταβολή φόρου, ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν να αυξηθεί στο 80%.
** Σκέψεις να μην ισχύσουν τελικά υπάρχουν και για τις επιβαρύνσεις που έρχονται με το άρθρο 34, που προβλέπει φορολόγηση με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών σε όσους πιαστούν στα «δίχτυα» των τεκμηρίων. Με τη διάταξη αυτή η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα, αλλά διαθέτουν μία κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.
Πλήγμα στους ανέργουςΟ Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, σύμβουλος του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα επί φορολογικών θεμάτων, αρμόδιος για τη σύνταξη του νομοσχεδίου και επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας την τελευταία περίοδο Σημίτη, όταν η Eurostat κατηγορούσε την Ελλάδα για Greek Statistics Στην περίπτωση που τελικά ισχύσει η διάταξη αυτή θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα κυρίως οι άνεργοι οι οποίοι (αν διαθέτουν αυτοκίνητο ή ακίνητο) θα πιαστούν στα τεκμήρια και θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Για παράδειγμα ένας άγαμος φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα που έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο με τεκμήριο 5.000 ευρώ, θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 8.000 ευρώ (5.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης). Ο φόρος που θα του αναλογεί θα είναι 2.080 ευρώ (8.000 χ 26%).

http://harryklynn.blogspot.gr/

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την επιβεβαιωμένη δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ
«Ο Βαγγέλης δεν μπορεί να αντέξει την ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ, κάτω από την ηγεσία του, θα πάρει εξευτελιστικά ποσοστά στις ευρωεκλογές και θα κινδυνεύσει να μην εκλέξει ευρωβουλευτή». Η φράση αυτή αποδίδεται από την εφημερίδα NEWSBOMB σε στενό συνεργάτη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό την κακή διάθεση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας, παρά τις «ενέσεις», που γίνονται από συγκεκριμένα κέντρα για να διατηρηθεί η κυβερνητική σταθερότητα.
Η τάση δείχνει περαιτέρω αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα με δεδομένη και την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.
Τον υπονομεύουν ΓΑΠ-Σημίτης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της NEWSBOMB, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι απογοητευμένος από τις εξελίξεις. Διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ελπίδες ανάκαμψης και ότι ο ίδιος υπονομεύεται τόσο από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και στελέχη του ιστορικού ΠΑΣΟΚ όσο και από τον κ. Κώστα Σημίτη.

Έχει επίσης διαπιστώσει ότι ηγείται μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, της οποίας το 1/3 κινείται αυτόνομα χωρίς να τον υπολογίζει. Υπάρχουν βουλευτές που έχουν προσωπικές στρατηγικές και δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν κυβερνητικές επιλογές, που έχουν συμφωνηθεί από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Βλέπει επίσης ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας τον έχει στοχοποιήσει για την υπόθεση των υποβρυχίων και ότι ο Σύριζα είναι αποφασισμένος να «σηκώσει» το θέμα όλο το προσεχές χρονικό διάστημα.
Την οριστικοποίηση των αποφάσεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επιτάχυνε η άρνηση του κ. Φώτη Κουβέλη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα συνεργασίας που του απηύθυνε.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της NEWSBOMB, ο κ. Βενιζέλος δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί έναν πολιτικό εξευτελισμό οδηγώντας το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Γνωρίζει ότι σε μία τέτοια περίπτωση, θα φορτωθεί, εξ ολοκλήρου,τις ευθύνες για την εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και την εξαφάνισή του από τον πολιτικό χάρτη, κάτι που δεν το επιθυμεί σε καμία περίπτωση.

Πώς προετοιμάζει την «ηρωϊκή έξοδο»
Στις αρχές του 2014, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο θαύμα που να συνιστά θεαματική βελτίωση των πολιτικών συνθηκών αλλά και της εικόνας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος σκοπεύει, σύμφωνα με τη NEWSBOMB, να προχωρήσει σε μία θεαματική κίνηση. Αυτό εκτιμούν οι δικοί του συνεργάτες στη Χαριλάου Τρικούπη, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Λένε ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός ιδρυτικού συνεδρίου για τη δημιουργία μίας νέας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης. Θα καταστήσει μάλιστα σαφές ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία αυτής της νέας παράταξης.

Με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι θα αναγνωριστεί η προσφορά του από το σύνολο της Κεντροαριστεράς και θα του πιστωθεί πολιτική γενναιότητα και ανιδιοτέλεια.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, αν η κίνηση αυτή του κ. Βενιζέλου θα σημαίνει και την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ αλλά όπως όλα δείχνουν αυτό είναι το λιγότερο που απασχολεί, τώρα, τον κ. Βενιζέλο.
Η υστεροφημία του, η ρεαλιστική ανάλυση της πραγματικότητας αλλά και ο απεγκλωβισμός του από μία καταστροφική και αδιέξοδη πορεία, ήταν τα κριτήρια με τα οποία ο κ. Βενιζέλος πήρε τις αποφάσεις του. Και φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από την πολιτική. Κάθε άλλο. Θα είναι ενεργός πολιτικά, επιλέγοντας ο ίδιος το ρόλο που του ταιριάζει.
Εκτιμά ότι μετά από αυτή την εξέλιξη θα είναι απελευθερωμένος πολιτικά, θα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα και συνδετικό κρίκο των αστικών δυνάμεων της χώρας που θα σταθούν απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Ρεζίλι –όπως του αρμόζει φυσικά- έγινε ο Στουρνάρας όταν κλήθηκε σήμερα να «ενημερώσει» τους Βουλευτές της ΝΔ για το «φορολογικό κουρελόχαρτο» περί ακινήτων. Ο ανεκδιήγητος άρχισε τραυλίζοντας και παραπέμποντας –καθότι παντελώς άσχετος- στον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη. Ευσχήμως αυτός –αφού δεν το χειρίσθηκε διόλου- παρέπεμψε στο σύμβουλο του Στουρνάρα Καραβίτη. Ναι, τον σημιτάνθρωπο του
Χρηματιστηρίου και όχι μόνο, που τον στόλισε κανονικά ο Νικήτας Κακλαμάνης, με το γνωστό του στυλ. Δηλαδή στυλ επιθεώρησης.
Μόλις αυτός άρχισε να ψελλίζει ασυναρτησίες, του την έπεσαν οι Βουλευτές της ΝΔ. Εκτός φυσικά από την Πιπιλή –την «ηρωική» υπερασπίστρια του Παλαιού Ψυχικού, όχι παίζουμε- και τον υιό Ψυχάρη –προσοχή, με «υι» και όχι με «ι»- που άρχισαν «διάλογο» μαζί του. Γιατί αυτό το επίπεδο ταιριάζει και σ’ αυτόν και στον Στουρνάρα. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, «γούτσου-γούτσου» Πιπιλή, Στουρνάρα, Καραβίτη. Α, και Ψυχάρη, μην το ξεχάσουμε!
Φυσικά αρκετοί Βουλευτές αποχώρησαν (Βορίδης, Κακλαμάνης, Παυλόπουλος, Τζαβάρας, ως και οι Μηταράκης και Κικίλιας). Τέτοια ξεφτίλα.
Έμειναν οι Βουλευτές των αγροτικών περιοχών, με επικεφαλής τον «ηρωικό» Δάνη Τζαμτζή που έκαναν τον Στουρνάρα αλοιφή.
Σας το λέμε και θυμηθείτε μας. Το φορολογικό εξάμβλωμα του Στουρνάρα για τα ακίνητα, με την τωρινή του μορφή, δεν θα περάσει. Και ίσως να είναι η αιτία του τέλους του Στουρνάρα. Αμήν και πότε!

http://olympia.gr/

Σχόλιο μας: Αμήν και πότε στο τέλος όλης αυτής τη ψευτοκυβένρησης που κυβερνάει παράνομα και όχι μόνο του στουρνάρα

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ.

Ο Γερμανός στην καταγωγή (και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ) επίτροπος επισκέπτεται την Ελλάδα εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2014...
Αποκρατικοποιήσεις
Αύριο το απόγευμα ο Γερμανός επίτροπος θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη και τον υφυπουργό Μ. Παπαγεωργίου.

Το πρωί της Παρασκευής θα μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Πέρα από την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας, το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να έχει στη «βαλίτσα» του ο Ετινγκερ.
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ενεργειακά θέματα, το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζεται στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, στο χρονοδιάγραμμα της πορείας των έργων για την κατασκευή του αγωγού TAP, καθώς και στις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή...

«Φρένο» στην Gazprom
Σημειώνεται επίσης ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος στο παρελθόν, όταν η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Αλβανία διεκδικούσαν τη διέλευση του αζέρικου αερίου για την ΕΕ μέσω του αγωγού TAP, είχε πάρει θέση υπέρ του ανταγωνιστικού διαδρόμου του West Nabucco. Τελικά επιλέχθηκε ο TAP.
Επιπλέον ο Γκ. Ετινγκερ, όταν ήταν σε εξέλιξη η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ με έκδηλο το ενδιαφέρον της ρωσικής Gazprom, φρόντιζε με κάθε ευκαιρία να τονίζει την ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω διείσδυση του ρωσικού κολοσσού στην ΕΕ. Και όντως η Gazprom δεν εμφανίστηκε...

Κινήσεις στην... ενεργειακή σκακιέρα
Βέβαια, ο Γκ. Ετινγκερ διασκεδάζει αυτές τις εντυπώσεις, καθώς έρχεται στην Αθήνα έχοντας ανακοινώσει προ δεκαπενθημέρου 12 ελληνικά μεγάλα ενεργειακά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Ανάμεσά τους ο αγωγός αερίου TAP, ο ελληνοβουλγαρικός, ο αγωγός Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, καθώς και ο ελληνοϊταλικός αγωγός.
Το γεγονός ότι η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου ακολουθεί εκείνη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα έχει τη σημασία του για την ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής, αν και οι Ρώσοι δηλώνουν ουσιαστικά απρόθυμοι για να παίξουν σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας. Προς το παρόν, τουλάχιστον...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63910614

Στις αρχές Νοεμβρίου θα καθορίσουν οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής μαζί με τους επικεφαλής των επιτροπών, το εύρος της έρευνας που γίνει τις επόμενες βδομάδες από τους ευρωβουλευτές για ο ρόλο της τρόικας στα προγράμματα διάσωσης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στις Βρυξέλλες, η έρευνα αυτή δεν αναμένεται να έχει τη μορφή εξεταστικής επιτροπής με διευρυμένες αρμοδιότητες. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως θα κληθούν πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης να υποστηρίξουν τις απόψεις τους.

Οπως έγινε γνωστό, της έρευνας θα ηγηθούν ο Αυστριακός ευρωβουλευτής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος Othmar Karas μαζί με το Γάλλο σοσιαλιστή συνάδελφό του Liem Hoang Ngoe ενώ θα συμμετάσχουν και ο Βέλγος Philippe Lamberts από τους Πράσινους και ο Ολλανδός Rerk Jan Eppink ως σκιώδεις εισηγητές.

Η διαδικτυακή πύλη euobserver.com σε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ρόλο της τρόικας στα προγράμματα διάσωσης» αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές που ανήκουν στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ πρόκειται να εγκαινιάσουν μία έρευνα στην οποία θα εξεταστεί «η μη διαφανής» εργασία των αξιωματούχων της τρόικας, που αξιολογούν τα προγράμματα στις χώρες, που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βοήθειας.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα και την Ιρλανδία με στόχο να «παράσχει συμβουλές» στις κυβερνήσεις και να επιβλέψει την εφαρμογή των περικοπών στις δαπάνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να ρίξει φως στο ρόλο αυτών των μη- εκλεγμένων αξιωματούχων, σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Η τρόικα της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ διαδραματίζει ένα κύριο ρόλο στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Η εργασία τους εξακολουθεί να είναι μη-διαφανής σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων Sven Giegold. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο έλεγχος από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα συνίσταται στην ακρόαση αξιωματούχων της τρόικας αλλά και ανεξάρτητων ειδικών επί των οικονομικών, που αμφισβητούν τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η τρόικα – συμπεράσματα τα οποία αποδείχθηκαν λανθασμένα σε όλα τα προγράμματα διάσωσης.

Όπως αποδείχθηκε, γράφει η συντάκτρια, η ανεργία αυξήθηκε πολύ, η οικονομία συρρικνώθηκε δραματικά και το δημόσιο χρέος ανέβηκε περισσότερο από ότι προέβλεπαν οι ειδικοί της τρόικας και στις τέσσερις χώρες, που εισήλθαν σε πρόγραμμα διάσωσης.

«Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος έλεγχος για τους λόγους που είχαμε αυτά τα δραματικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά το ενδεχόμενο παραβάσεων του νόμου και κακής διαχείρισης» πρόσθεσε ο Giegold.

Πηγή: http://www.cna.org.cy

Την ώρα που η κοινωνία γονατίζει από την υπερφορολόγηση περιμένοντας τα νέα μέτρα, κατέφθασε και στη χώρα μας ο... ιός των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών! Η νέα περιπέτεια με τους «κοριούς», που ξεκίνησε από τις αποκαλύψεις από το Βερολίνο, εξαπλώνεται με ταχύτητα από το ένα ημισφαίριο στο άλλο, αλλά εμπλέκει και την Ελλάδα (μετά την καταστροφική δήλωση Πάγκαλου) σε μια κρίσιμη στιγμή.
Το κοινό μυστικό της βιομηχανικής και πολιτικής κατασκοπίας, που ουδέποτε -όπως φαίνεται- σταμάτησε, αλλά και η... υποψία χιλιάδων πολιτών ότι τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές παρακολουθούνται από όποιον μπορεί, πλέον παίρνει διαστάσεις ενός «πολέμου» μεταξύ Γερμανίας, ΗΠΑ αλλά και Ρωσίας, με ανακατανομή σφαιρών επιρροής. Το διακύβευμα είναι αυτό και όχι βέβαια το ποιος παρακολουθεί ποιον, μια και πίσω από τις κλειστές κάμαρες όλοι γνωρίζουν την αλήθεια.

Η πικρή εμπειρία που είχε πριν από οκτώ χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τώρα βλέπει με πικρία να δικαιώνεται σε άλλο ένα ζήτημα, λέει πολλά.

Ο «μεγάλος τραγουδιστής»

Ερωτήματα, όμως, προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και για χρόνια υπουργού του «μεγάλου τραγουδιστή» στην υπόθεση Οτσαλάν Θόδωρου Πάγκαλου, που λειτούργησε ως βούτυρο στο ψωμί Αμερικανών και Τούρκων, και τους έδωσε την ευκαιρία να κατηγορήσουν τη χώρα μας. Οσα ισχυρίστηκε ο κ. Πάγκαλος (ότι η Ελλάδα παρακολουθούσε τους πρέσβεις των ΗΠΑ σε Αθήνα και Αγκυρα) προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. Αμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΕΥΠ είναι κατά τον νόμο υπεύθυνη για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και προφανώς αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, προσθέτοντας ότι λειτουργεί σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους.

Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας με αφορμή τις δηλώσεις Πάγκαλου υποστήριξε ότι επιβεβαιώνουν την ήδη εκφρασμένη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου. Ο κ. Δρίτσας αναρωτιέται στη συνέχεια: «Μήπως ο… “έμπειρος” κ. Πάγκαλος διά της καλλιέργειας κλίματος φαιδρότητας σπεύδει να προλάβει, να υποβαθμίσει, να διασκεδάσει και τελικά να καλύψει τη σημασία των αποκαλύψεων του γερμανικού περιοδικού “Spiegel”».

Νίκος Ελευθερόγλου
"δημοκρατία"

του Γιάννου Χαραλαμπίδη
Σύμφωνα με τον Γλαύκο Κληρίδη, κατά την τελευταία επί του θέματος συνάντηση των ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου στην Αθήνα, πριν από την απόφαση του Δεκεμβρίου του 1998, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξήγησε ότι ο στόχος των Αθηνών ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και της Κύπρου στην ΕΕ. Εάν γινόταν κρίση, οι στόχοι αυτοί θα τελούσαν εν κινδύνω και η Ελλάδα δεν είχε πρόθεση να εμπλακεί σε περιπέτειες. Συνεπώς, σε περίπτωση κρίσης δεν θα υπερασπιζόταν την Κύπρο. Εκ των πραγμάτων το «casus belli», που είχε τεθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ακυρωνόταν από τον Κώστα Σημίτη.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, για όσους είχαν ζήσει από κοντά τα γεγονότα και από αυτόπτες μάρτυρες, επισήμανε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα εγκατέλειπε την Κύπρο και ότι «θα έπαιρνε ο ίδιος την υπόθεση πάνω του». Όπως και έγινε. Το Δεκέμβριο του 1998, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέλαβε όλη την ευθύνη και οι S-300 εξορίστηκαν στην Κρήτη!

Η συνάντηση στον Αστέρα

Οι μαρτυρίες συμμετεχόντων στα γεγονότα προς τον γράφοντα αναφέρουν ότι τα πάντα ήταν γνωστά εκ των προτέρων. Περί το Σεπτέμβριο του 1998, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης είχαν καλέσει τον τότε Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Αστέρας στη Βουλιαγμένη. Εκεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανέλαβε το «δύσκολο έργο», να εξηγήσει δηλαδή στον Κασουλίδη, γιατί δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν οι S-300 στην Κύπρο. Και για να είναι πειστικός, άρχισε να αναλύει την ελληνοτουρκική ιστορία, για να επιδείξει ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και ότι η Αθήνα δεν μπορούσε να υπερασπιστεί την Κύπρο! Αυθημερόν, ο κ. Κασουλίδης είχε στείλει μήνυμα προς τον Πρόεδρο Κληρίδη με τον τότε πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Χριστόδουλο Πασιαρδή, ο οποίος πήρε το πρώτο αεροπλάνο και ήρθε στην Κύπρο.

Το μήνυμα ελήφθη. Το ξύλωμα του Δόγματος και της πολιτικής της αποτροπής, η οποία είχε συνταυτιστεί με το ελληνικό casus belli σε περίπτωση τουρκικής προέλασης και τους S-300 απεβίωνε. Και από την πολιτική της αποτροπής, Ελλάδα και Κύπρος μετέπιπταν σε αυτήν του κατευνασμού και της ένταξης στην Ε.Ε. Όμως, με μια διαφορά. Το σενάριο δεν προέβλεπε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά των κρατιδίων του Ανάν! Συγκυριακά και μόνο γλίτωσε από διάλυση η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν εντάχθηκε το 2004 στην Ε.Ε. το ψευδοκράτος ως ισότιμο (όπως υποστήριζε τις 3 Αυγούστου του 2003 ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπερασπιζόμενος το σχέδιο Ανάν) των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα υποβιβαζόταν σε ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος.

Στρατηγικές αλλαγές και ΝΑΤΟ

Της ακύρωσης της άφιξης των S-300 στην Κύπρο ακολούθησε τον Ιανουάριο του 1999 η σύλληψη του Οτσαλάν και ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας, το Μάρτιο οι βομβαρδισμοί σε βάρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και το φθινόπωρο του 1999 η διπλωματία των Σεισμών, δηλαδή η νέα προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία ήταν προαποφασισμένη, αφού ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και νυν Πρωθυπουργός κάλεσε περί το Φεβρουάριο σε αποστολή του στο Παρίσι Κυπρίους (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) και Ελλαδίτες δημοσιογράφους, για να τους εξηγήσει τη νέα πολιτική της επαναπροσέγγισης. Παρόντες ήταν και οι άγνωστοι τότε συνοδοί του, Δημήτρης Δρούτσας (νυν Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών και Παύλος Γερουλάνος νυν Υπουργός Πολιτισμού).

Συνεπώς:

1. Είτε με την εγκατάσταση των S-300 θα εδημιουργείτο ένα νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον, επί τη βάσει του οποίου η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της κρίσης, θα ξανάμπαινε στο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής μέσω Κύπρου, αφαιρώντας από την Τουρκία σημαντικό ρόλο εντός και εκτός ΝΑΤΟ. Και θα ενίσχυε γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά τη θέση της διεθνώς, και θα ήταν αξιόπιστη πλέον η αποτροπή και η αλλαγή των ισοζυγίων δυνάμεων.

2. Είτε θα υποχωρούσε για να πάρει ανταλλάγματα, αποδεχόμενη, όμως, τη συνέχιση της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής, που σηματοδοτήθηκε με την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Σίγουρο, πλέον, είναι ότι η ακύρωση της ανάπτυξης των S-300 στην Κύπρο ήταν τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, ξεκινώντας από τα Βαλκάνια και καταλήγοντας στη Μέση Ανατολή, που σταδιακά αναβάθμιζε γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά την Τουρκία. Μια αναβάθμιση που ξεπερνά τα όρια των ισοζυγίων δυνάμεων και σήμερα θέτει σε κρίση τις σχέσεις της με το Ισραήλ, του οποίου η Άγκυρα απειλεί την πρωτοκαθεδρία ως περιφερειακής δύναμης.

Η θυσία του Δόγματος, η ισχυρή Ελλάδα και η ένταξη στην Ε.Ε.

ΕΠΕΙΔΗ, όμως, περί ανταλλαγμάτων ο λόγος, ως αποτέλεσμα της ακύρωσης της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, ορθό είναι θα εξετάσουμε ποια ήταν η στρατηγική Σημίτη και σε τι αποσκοπούσε. Εάν και πού πέτυχε, εάν και πού απέτυχε και γιατί. Η πολιτική Σημίτη στηριζόταν στην εξής λογική: Να θυσιαστεί το Δόγμα και οι S-300 και η στρατηγική της αποτροπής, για να ληφθούν τα εξής ανταλλάγματα:

1. Να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ για να γίνει ισχυρότερη, και να μπορεί να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και αλλού.

2. Να λυθεί το Κυπριακό και να ενταχθεί η Κύπρος την Ε.Ε. Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα μπήκε μεν στην ΟΝΕ, αλλά με ψεύτικα στοιχεία και κρυφούς δανεισμούς υψηλών επιτοκίων, τους οποίους πληρώνει ώς σήμερα. Τελικώς, έγινε μεν μέλος της ΟΝΕ, όμως καταρρέει σήμερα οικονομικά, λόγω και των κακών πολιτικών και οικονομικών διαχειριστικών ενεργειών των κυβερνήσεων Σημίτη και Κώστα Καραμανλή.

Η Ελλάδα δεν έγινε ποτέ ισχυρή. Και αν τώρα οι Τούρκοι αφαιρούν από την «Κόκκινη Βίβλο» αναφορά τους στο casus belli στο Αιγαίο, είναι ζήτημα συναφές:

Α. Με τα οικονομικά χάλια της Ελλάδας, η οποία δεν συνιστά αποτρεπτική απειλή.

Β. Με το ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία φθάνουν έξω από την Εύβοια και το Σούνιο.

Γ. Με το γεγονός ότι οι γκρίζες ζώνες έχουν εμπεδωθεί στο Αιγαίο, που σημαίνει το πάγωμα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δ. Με το ότι η Τουρκία εμπέδωσε αυτό το οποίο ήθελε: Τη φινλανδοποίηση της Ελλάδας.

Ε. Με το γεγονός ότι οι θεωρίες Νταβούτογλου εμφανίζουν φραστικά τις «αποτρεπτικές και μη απειλές», ως εν δυνάμει χώρους συνεργασίας, εφόσον η Τουρκία έχει ήδη επιβάλει τους όρους της.

Και στην περίπτωση της Ελλάδας, η φινλανδοποίηση είναι γεγονός. Με τη στροφή από τη «hard», δηλαδή τη «σκληρή πολιτική», προς τη «soft», δηλαδή την «ήπια πολιτική», κερδίζει τις εντυπώσει διεθνώς, αλλά και την ουσία της επιβολής των δικών της κανόνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ποια Κύπρος;

ΣΕ ό,τι αφορά την Κύπρο, η αλήθεια για τα αποτελέσματα της πολιτικής Σημίτη, την οποία αποδέχθηκε και υιοθέτησε η Λευκωσία, έχει ήδη λεχθεί: Συγκυριακά γλίτωσε τη διάλυση η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν εντάχθηκε στην Ε.Ε. ως αποτέλεσμα της στρατηγικής Σημίτη, αλλά του όχι των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, το οποίο σχέδιο Ανάν ήταν τμήμα της πολιτικής - στρατηγικής Σημίτη. Συνέβη το εξής αξιοσημείωτο: Το σκηνικό στο Κυπριακό εξελίχθηκε καλύτερα απ' ό,τι προέβλεπε η στρατηγική Αθηνών - Λευκωσίας.

Η στρατηγική αυτή προνοούσε ακύρωση του Δόγματος, διευκόλυνση της πορείας της Τουρκίας για να καταστεί υποψήφιο για ένταξη κράτος και ένταξη των «κρατών του Ανάν» στην ΕΕ, που σήμαινε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανενόχλητη πορεία της Τουρκίας, για πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. Η υπόθεση των S-300 είναι απλώς ένα τμήμα και μόνο της ιστορίας της Κύπρου και του Ελληνισμού γενικότερα, το οποίο, εάν κάποιος αναλύσει ενδελεχώς, θα κατανοήσει το σταθερό στρατηγικό έλλειμμα, που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας ως προς την Τουρκία, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και το διεθνές περιβάλλον. Και διδάσκει ότι ακόμη και όταν κάτι βγαίνει θετικό, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που συνιστά αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών και πολύ περισσότερο προκύπτει από συγκυρίες…
Σημερινή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget