1/8/2013 - 1/9/2013

Ελεύθερες δημόσιες προβολές θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη :

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ 21:30
(Λόγο αυξημένης προσέλευσης και περιορισμένων θέσεων στον Κ.Χ.Νοσότρος)

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 21:00
(Θεολογική Σχολη Α.Π.Θ.)

Μια ταινία του Γιάννη Γιουλούντα (Αύγουστος 2013 Διάρκεια 89')

Διαθέσιμο σε ελεύθερη κυκλοφορία. Μπορείτε να αντιγράψετε την ταινία και οργανώσετε δωρεαν δημόσιες και ιδιωτικές προβολές (Creative Commons).

Μουσική: Τα Λιμάνια Ξένα, Cyril Gontier, Serge Utge-Royo, Jean-Francois Brient, Χασμωδία, Raoul Vaneigem, Madame Nesia, Martyn Jacques, Μεθυσμένα Ξωτικά, Horror Vacui, Alpha Bang

Ελληνικοί Υπότιτλοι: Λίζα Γιουλούντα
Συντονισμός Διάχυση: Μοντ Γιουλούντα και Λουκάς Γιουλούντας

Bρυξέλλες, Δ.Πορφύρης /Π.Σταφυλά

« Να πάρουμε το Νόμπελ Eιρήνης από τον Ομπάμα », τιτλοφορείται άρθρο του Uli Windisch που φιλoξενείται στο ελβετικό Les observateurs.ch . Μεταξύ άλλων αναφέρει :
« Κάποιοι ειδικοί αναλυτές κατηγορούν τον πρόεδρο Ομπάμα ότι θέλει να βοηθήσει τους ισλαμιστές και κυρίως τους λεγόμενους Αδελφούς Μουσουλμάνους , παντού και όπου αυτό είναι δυνατό, χωρίς να υπολογίζει τις καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες.
Οι ΗΠΑ διατείνονται ότι ενεργούν για λόγους ηθικούς ανθρωπιστικούς…την ίδια ώρα οι ΗΠΑ μοιάζουν μ’ένα κράτος αμφιλεγόμενο,αυταρχικό,ολοκληρωτικό που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα νόμιμα και παράνομα για να υπερσπιστεί τα συμφέροντά του περιφρονώντας παράλληλα αυτά όλων των άλλων
χωρών και αδιαφορώντας για τις μαζικές δολοφονίες και διωγμούς των χριστιανών μέσα σ’αυτές τις χώρες χωρίς την παραμικρή αντίδραση…Για να τελειώνουμε με την « Obamamania » ας του πάρουμε το Νόμπελ ειρήνης ενώ αυτός θα χαρτοπαίζει κοιτάζοντας στην τηλεόραση τον πολεμικό του στόλο να επιτίθεται στη Συρία και να σκοτώνει ακόμη περισσότερο κόσμο σαν να πρόκειται για τρομοκράτες.»

Η Iρλανδικής καταγωγής Mairead Maguire, (Nobel ειρήνης 1976), αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο συριακό δήλωσε : « Κατηγορούν τον πρόεδρο Άσσαντ για χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού του αλλά δεν έχουν καμιά απόδειξη γι’ αυτό, αντίθετα οι αντάρτες είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους όπλα. » (Warisacrime.org)
« Το ερώτημα που οφείλει να τεθεί είναι ποιό συμφέρον θα είχε ο Άσσαντ να χρησιμοποιήσει αέριο σαρίν στη γειτονιά που είχαν καταλύσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και μέσα στο ίδιο του το περιβάλλον και σε μια περιοχή όπου μια ενδεχόμενη χρήση θα επέφερε συνέπειες στους ίδιους του τους στρατιώτες. Προσωπικά εγώ , δεν ενστερνίζομαι αυτές τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Άσσαντ».
H ίδια, κάλεσε τον Υπ.Εξ. της Αγγλίας William Hague και τον ομόλογό του της Γαλλίας Laurent Fabius να σταματήσουν να υπεραμύνονται στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία η οποία δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα παρά να βυθίσει τους λαούς της Μέσης Ανατολής σε ακόμη περισσότερη βία και αίμα.
Στην επίσημη έκθεση που συνέταξε μετά από μια 10μερη επίσκεψη σε Λίβανο και Συρία ως επικεφαλής 16μελούς αντιπροσωπείας 8 χωρών, επισημαίνει : « Κατά την επίσκεψή μας επισκεφθήκαμε στρατόπεδα προσφύγων και πληγείσες κοινότητες.Συναντηθήκαμε με θρησκευτικούς ηγέτες, μαχητές, κυβερνητικούς εκπροσώπους, αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης και πολλούς άλλους ,θύτες και θύματα.

1.Από επίσκεψη σε στρατόπεδα προσφύγων στο Λίβανο :

Μια γυναίκα μας είπε : “Πριν την διαμάχη που ξέσπασε είμασταν ευτυχισμένοι και είχαμε μια καλή ζωή (υπήρχε δωρεάν παιδεία ,δωρεάν υγεία ,επιδοτήσεις για το πετρέλαιο στη Συρία),και τώρα ζούμε μέσα στη φτώχεια “. Η κόρη της και ο εγγονός της (φαρμακοποιός και μηχανικός αντίστοιχα) , στο τσιμέντο μην έχοντας ούτε ένα στρώμα μας κατήγγειλαν ότι αυτή η βία ξέσπασε προς γενική έκπληξη όλων και εξαπλώθηκε τόσο αστραπιαία που υπέστησαν σοκ. « Ξένοι μαχητές ήρθαν στη Χομς πήραν τα σπίτια μας ,βίασαν τις γυναίκες, σκότωσαν τους νέους που αρνήθηκαν να ενταχθούν στις τάξεις τους και πολλοί έφυγαν τρομοκρατημένοι. » Μας κατήγγειλαν επίσης ότι οι ξένοι μαχητές προέρχονταν από πολυάριθμες χώρες όπως Λίβυοι, Σαουδάραβες, Τυνήσιοι, Τσετσένοι ,Αφγανοί, Πακιστανοί από τα Ηνωμένα Εμιράτα ,Λιβανέζοι, Ιορδανοί, Τούρκοι ,Ευρωπαίοι, Αυστραλοί.Οι συμμορίες αυτές είναι χρηματοδοτούμενες και εκπαιδευμένες από ξένες κυβερνήσεις.Φορούν ζακέτες αυτοκτονίας σε πολίτες και απειλούν να τους ανατινάξουν αν δεν κάνουν ό,τι τους πουν.Σύριοι πρόσφυγες σε Τουρκία και Ιορδανία αντιμετωπίζονται άσχημα.Κάποιες σύριες κοπέλες προσφυγοπούλες πουλήθηκαν για γάμους εξαναγκασμού στην Ιορδανία.

2.Από επίσκεψη σε Νοσοκομεία:

Επισκεφθήκαμε και είδαμε πολλούς τραυματίες.Ένας μετριοπαθής σουννίτης ιμάμης μας διηγήθηκε πως τον απήγαγαν οι τζιχαιστές, πως τον βασάνισαν του ακρωτηρίασαν ένα αυτί,επιχείρησαν να του κόψουν το λαιμό, τα πόδια και τον εγκατέλειψαν ημιθανή για να πεθάνει…Κατήγγειλε κι αυτός ότι πρόκειται για τζιχαιστές που προέρχονται από το εξωτερικό. Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης μας διαβεβαίωσε ότι έχουν αιχμαλωτίσει τζιχαιστές που προέρχονται από 29 χώρες συμπεριλαμβανομένων τσετσένων και ιρακινών και πολλών άλλων εθνικοτήτων.Το υπουργείο Υγείας μας πρόβαλε ντοκυμαντέρ με φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν οι τζιχαιστές και τον τρόμο που ενσπείρουν αφού δολοφονούν γιατρούς και καταστρέφουν τις νοσοκομειακές υποδομές με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το κράτος να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αυτού του κρίσιμου τομέα.Υπάρχουν 50.000 ξένοι τζιχαιστές που δραστηριοποιούνται στη Συρία.Αυτοί επιδίδονται στην συστηματική καταστροφή των υποδομών του συριακού κράτους (δίκτυο ηλεκτρισμού, πετρελαίου,αερίου,πυλώνες υψηλής τάσης, νοσοκομεία, σχολεία,δημόσια κτίρια, αρχαιολογικούς χώρους, τόπους λατρείας).Με τη βία επιβάλουν τη « Σαρία » και αναστέλουν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του συριακού λαού.Βασανίζουν και σκοτώνουν όσους αρνούνται να συστρατευτούν μαζί τους.Διακατέχονται από ξένες θρησκευτικές πεποιθήσεις ως προς τον συριακό λαό κι αυτό τους διευκολύνει στο να διαπράτουν τις πιο εγκληματικές πράξεις όπως δολοφονίες και βασανιστήρια κατά των αντιπάλων τους.Στο αίσθημα της γενικότερης ανασφάλειας συμβάλει και το φαινόμενο των απαγωγών για οικονομικά οφέλη ή άσκηση πολιτικών πιέσεων.Χιλιάδες αθώοι έχουν εξαφανισθεί ανάμεσά τους και οι δύο επίσκοποι Youhanna Ibrahim και Paul Yazigi καθώς και πάρα πολλοί ιερείς και ιμάμηδες.

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του Eric Denécé Διευθυντή του Γαλλικού Κέντρου Έρευνας Πληροφοριών (CF2R) σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΒFM tv :« Για μια ακόμη φορά είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για ένα καθ’ολοκληρία μοντάζ.Όλα είναι απολύτως πλαστά.Αυτά εξυπηρετούν μια νέα εκστρατεία κατά της κυβέρνησης Άσσαντ…τα βίντεο είναι χονδροηδέστατα.Είναι σκηνοθετημένα.Όλα είναι ενορχηστρωμένα.Το προεδρικό Μέγαρο απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την περιοχή της αποδιδόμενης επίθεσης.Όλοι ξέρουμε ότι το αέριο μεταφέρεται με τον άνεμο και θα έφθανε ως εκεί.Ποτέ ο συριακός στρατός δεν θα επιχειρούσε μια τέτοια ενέργεια εκτός κι αν ήθελε να εξολοθρεύσει τον ίδιο τον Πρόεδρό του αλλά και τους επιθεωρητές του ΟΗΕ που διέμεναν πολύ κοντά στην περιοχή… ».Απέκλεισε επίσης, και με βάση τις εικόνες ότι πρόκειται για στρατιωτικό σαρίν αλλά ενδεχομένως για ένα άλλο αέριο αν κρίνει από τις εικόνες όπου εμφανίζονται άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. « Σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει ότι ευθύνεται η κυβέρνηση .Όμως δεν υπάρχει τίποτα εναντίον της. » Ενώ δήλωσε ότι « πληροφορίες συλλέγουν όλοι ,δεν συλλέγουν μόνο Γαλλία Αγγλία, ΗΠΑ αλλά και Ρωσία, Κίνα, Ιράν και αυτές ποικίλουν ». Αντίστοιχες δηλώσεις του φιλοξενεί και το Le Temps d΄ Algerie.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι αυτοί που υπερθεματίζουν ένα χτύπημα στη Συρία.Ο « Οργανισμός της Ισλαμικής Συνεργασίας » (ΟCI) που συμπεριλαμβάνει 57 μουσουλμανικά κράτη- μέλη κάλεσε την Τετάρτη με ψήφισμά του σε μια αποφασιστική δράση εναντίον της Συρίας που τη θεωρεί νομικά και ηθικά υπεύθυνη για την αποδιδόμενη επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου(Ηuffington Post).H Δύση έσπευσε ν’ανταποκριθεί στα κελεύσματα τους , πριν αναδειχθεί τι πραγματικά συνέβη.

http://olympia.gr/

Συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα επί τέσσερις ώρες, υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου, οι τομείς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και η γραμματεία Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος έκανε την εξής δήλωση:

«Συγκαλέσαμε σήμερα τους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας και τη γραμματεία Ενόπλων Δυνάμεων και
Σωμάτων Ασφαλείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στη Συρία. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και την εμπλοκή της χώρας μας.

Παρότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, από την πρώτη στιγμή, από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ζητήσαμε την επίσημη ενημέρωση στη Βουλή των Ελλήνων, παρότι ο τομεάρχης Εξωτερικών ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η κυβέρνηση προτιμά τη μυστική διπλωματία από την κοινοβουλευτική οδό.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία να κάνει συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και να παίρνει αποφάσεις, αφού ενημερώνεται από την κυβέρνηση, για την εμπλοκή ή μη της χώρας στις εξελίξεις στη Συρία. Αυτό που ζητάμε είναι, πρώτον, την επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, αλλά και τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Το δεύτερο είναι να περιμένουμε όλοι τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, την έκθεση των ελεγκτών, πριν αναληφθεί οποιαδήποτε επιχείρηση ή πρωτοβουλία στην περιοχή της Συρίας.

Και στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Έχουμε αυτή τη στιγμή, δύο απαχθέντες ιεράρχες στην περιοχή και ουδείς έχει ενδιαφερθεί. Οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο χτύπημα δεν αφορούν μόνο την Μέση Ανατολή, αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά και με δικαιοσύνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στην Συρία και βεβαίως να αντιληφθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα, ούτε μέσω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ για εμπλοκή της χώρας. Ας μην προτρέχουν λοιπόν οι κυβερνώντες, και ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Ελλάδα θα πρέπει να καθορίσει τα συμφέροντά της σε σχέση με τις ΑΟΖ και την χάραξη της ΑΟΖ, ιδιαίτερα με χώρες όπως είναι η Αίγυπτος και η Λιβύη».

http://olympia.gr/


37 βυζαντινά πλοία ανέλκυσαν από το λιμάνι της Πόλης

Εκτελούνται μεταφορές βυζαντινών ευρημάτων όχι μόνο για το Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και για το Μετρό της Κωνσταντινούπολης. Μεταφέρθηκαν από το Γενί Καπί, όπου έχουν βρεθεί εδώ και οκτώ χρόνια, τα 37 βυθισμένα πλοία στο πάλαι ποτέ λιμάνι του Θεοδοσίου, απ' όπου περνάει η νέα σιδηροδρομική γραμμή.

«Το παλαιότερο βυθισμένο πλοίο που βρέθηκε είναι περίπου 1.500 ετών, ενώ όλα έχουν υποστεί φθορές από τις δυνάμεις της φύσης» είπε ο επικεφαλής του Τμήματος Ναυτικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και του σχετικού περί βυθισμένων πλοίων προγράμματος του Γενί Καπί, Ουφούκ Κοτζαμπάς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των ερευνών στη θέση αυτή, προκειμένου να συνεχιστεί η εργολαβία.

Για την αποκατάσταση των βυζαντινών πλοίων, που είναι πλέον και το ζητούμενο, γιατί δεν έχουν βρεθεί πουθενά τόσα πολλά μαζί, ανέφερε πως «θα είναι μια ευαίσθητη και μακροχρόνια διαδικασία. Τα πλοία θα ενισχυθούν, με χημικές ουσίες, και θα μπορούν να φιλοξενούν τους επισκέπτες τους». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η ανεκτίμητη αυτή συλλογή που τράβηξε την προσοχή τόσο της κοινής γνώμης όσο και του επιστημονικού κόσμου κατά την ανασκαφή αναμένεται να ενισχύσει πολύ τον πολιτιστικό τουρισμό της Τουρκίας».

Σε αυτή την ανασκαφή, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, έχουν βρεθεί εκτός των πλοίων 10.000 αντικείμενα, καθώς ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της πρωτεύουσας του Βυζαντίου. Το αρχαιολογικό αυτό σύνολο συνιστά τη μεγαλύτερη συλλογή μεσαιωνικής ναυσιπλοΐας στον κόσμο.

Οι μελέτες για το πολύτιμο αυτό ανασκαφικό υλικό βρίσκονται σε εξέλιξη είπε ο κ. Κοτζαμπάς, επισημαίνοντας ότι τα ευρήματα στο Γενί Καπί έχουν εμπνεύσει άλλα συναφή προγράμματα, όπως το «LIMEN: πολιτιστικά λιμάνια από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα», το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει έναν κατάλογο αντικειμένων πολιτισμού σε πολλές παράκτιες πόλεις του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας.

Το κέντρο των επιστημονικών εργασιών που παρήχθησαν ήταν φυσικά η Κωνσταντινούπολη, ενώ ξεκίνησαν ήδη κάποια πιλοτικά έργα στην Πόλη για να προωθήσουν ένα δίκτυο πολιτιστικού τουρισμού που δημιουργείται. Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 1,2 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει δύο χρόνια. Ένα από τα έργα του προγράμματος θα είναι και η κατασκευή ενός πιστού αντιγράφου βυθισμένου πλοίου από αυτά που βρέθηκαν σε αυτή την ανασκαφή. Εχει επιλεγεί το σκάφος υπ. αριθμόν 12, γιατί είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα, σύμφωνα με την υπεύθυνη της ανακασκευής του πλοίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ισίλ Οσαϊζάτ. «Το σκάφος αυτό είναι ένα είδος χρονοκάψουλας όπως το βρήκαμε, με όλο το φορτίο που μετέφερε. Αυτό το δεκάμετρο σκαρί θα ξανανοίξει πανιά στον Μαρμαρά ύστερα από περίπου 1.000 χρόνια».

Η κατασκευή του υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο. Έχουν άλλωστε αναπτύξει εμπειρία στην κατασκευή αντιγράφων αρχαίων πλοίων μετά το πρώτο που κατασκεύασαν, το οποίο παρουσιάστηκε μαζί με το σχετικό βίντεο στην έκθεση που οργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Ντόλλης Γουλανδρή στο Μουσείο Σακίπ Σαπαντζί στον Βόσπορο με τίτλο «Κυκλάδες - δυτική Μικρά Ασία».

Στην εκπληκτική αυτή έκθεση είχαμε δει το ακριβές αντίγραφο ενός προϊστορικού πλοίου όπως αυτό απεικονίζεται σε ένα τηγανόσχημο ελληνικό αγγείο. Το ξύλινο προϊστορικό σκαρί, με τα κατάλληλα φωτιστικά εφέ έμοιαζε να πλέει στα νερά του Αιγαίου. Είχε μήκος 14 μέτρων, και κατασκευάστηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας στο πλαίσιο του «Προγράμματος επανεκκίνησης των κυκλαδικών πλοίων». Το «χτίσιμό» του έδειχνε ότι τα κυκλαδικά πλοία κατασκευάζονταν όπως και τα ιστιοπλοϊκά σήμερα, χωρίς συνδετικά υλικά και καρφιά. Εκμεταλλεύονταν την ιδιότητα του ξύλου να φουσκώνει όταν έρχεται σε επαφή με το νερό.

[Πηγή: Ν.Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία]

του Κώστα Γιαννιώτη

Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τα «χειρουργικά» χτυπήματα των «προστατών» της ειρήνης, των διεθνών «προστατών» των λαών.

Τα ερείπια και τα πτώματα καπνίζουν ακόμα.

Οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί, σαν οργανικό κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής τους, έσπειραν το θάνατο την απόγνωση και την ερήμωση σε όλους τους τόπους από τους οποίους πέρασαν.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ετοιμάζονται να επαναλάβουν την αποτρόπαια δράση τους, πνίγοντας στο αίμα και τη φρίκη μια χώρα, στο όνομα της προστασίας του λαού της!

Το διεθνές δίκαιο ερμηνεύεται εκ μέρους τους μονομερώς και σύμφωνα με τις γεωστρατηγικές...
επιδιώξεις τους.

Έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο μαφιόζικης επιβολής των απόψεών τους, που αναγκάζουν ακόμα και παραδοσιακούς τους συμμάχους (βλ. πολιτικό κατεστημένο της Μ. Βρετανίας) να διχάζεται και να αδυνατεί να πάρει απόφαση συμπόρευσης μαζί τους, στο μαζικό και απροκάλυπτο έγκλημα που προετοιμάζουν.

Έστηναν το σκηνικό τού …εμφυλίου, στη Συρία, δυο ολόκληρα χρόνια τώρα. Χρηματοδότησαν και ενίσχυσαν παντιοτρόπως, μέσω Τουρκίας και Σ. Αραβίας, τους τυχοδιώκτες μισθοφόρους, που στρατολόγησαν από το συρφετό αποβρασμάτων δεκάδων χωρών, για να ενισχύσουν την εικόνα του εμφυλίου, ξεκληρίζοντας έναν ολόκληρο λαό. Βλέποντας ότι χάνουν το παιγνίδι, δε δίστασαν μπροστά στην κτηνωδία. Χρησιμοποίησαν χημικά εναντίον αθώων πολιτών και, κατά κύριο λόγο, εναντίον αθώων παιδιών, με την ελπίδα να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και να την κάνουν συνένοχο στην ολοκλήρωση του εγκλήματος που ετοιμάζουν αυτή τη στιγμή.

Όμως, είναι τόσο απροκάλυπτη η προβοκάτσια που έστησαν, που η διεθνής κοινότητα, στην πλειοψηφία της, αν δεν αντιδρά στα σχέδιά τους, παραμένει, τουλάχιστον, αμήχανη, διστακτική και προβληματισμένη μπροστά στο έγκλημα που τεκταίνεται. Μόνο τα πιο ακραία «κοράκια» του διεθνούς πολιτικού και δημοσιογραφικού κυκλώματος στήθηκαν στο πλευρό τους και κρώζουν φρικαλέα.

Από κοντά τους και κάποιες υποτυπώδεις πολιτικές υπάρξεις, που ποτέ δεν είχαν το ανάστημα να αρθρώσουν δικό τους λόγο, αν πρώτα δεν τον ξερνούσε από το στόμα του το, εκάστοτε, αφεντικό τους.

Αυτό, δυστυχώς, συνέβη και με τη στάση των «ηγετών» της χώρας μας. Όχι μόνο αποδέχονται, αναφανδόν, (δια στόματος Μπένυ) την εγκληματική πρακτική των διεθνών εγκληματιών, αλλά υπερακόντισαν σε απόψεις και θέσεις ακόμα και τον Ομπάμα. Απεφάνθησαν, διέγνωσαν και διαπίστωσαν ότι τη χρήση χημικών την πραγματοποίησαν οι …. καθεστωτικοί. Τέτοια σιγουριά ! Τύφλα να `χει ακόμα και το βρετανικό κοινοβούλιο που αρνήθηκε να συρθεί σ` αυτή την ιστορία, λόγω … αμφιβολιών. Τύφλα να `χουν και οι απεσταλμένοι εμπειρογνώμονες, που ακόμα «ψάχνουν». Τύφλα να `χει ακόμα και η, εξόχως φιλοδυτική μεν αλλά με μυαλό και ένστικτο αυτοπροστασίας δε, εισαγγελέας, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, που δηλώνει ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι τη χρήση χημικών την έκαναν οι αντικαθεστωτικοί. Τύφλα να `χουν και οι, κάθε άλλο παρά φιλοκαθεστωτικοί, «Γιατροί δίχως σύνορα», που δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για χρήση χημικών από πλευράς του καθεστώτος.

Ο … Μπένυ ( ! ), ο εμπειρογνώμων, απεφάνθη και γι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο! Είναι θέσφατο! Για το έγκλημα ευθύνεται το καθεστώς της Συρίας και γι αυτό πρέπει να τιμωρηθεί!

(Είναι η γνωστή στάση και πρακτική των εκ πεποιθήσεως γονυπετών πολιτικών, που γλείφουν ατενίζοντας στα μάτια το «αφεντικό» και προσδοκούν το «μπράβο!» του, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.)

Εδώ γεννιέται το ερώτημα που πιστεύω ότι θα έκανε ο κάθε απλός, αλλά νουνεχής άνθρωπος: Αυτοί οι πολιτικοί που δεν ορρωδούν μπροστά στο αιματοκύλισμα ενός λαού μιας άλλης χώρας, στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των αφεντικών τους, γιατί θα διστάσουν μπροστά στην εξόντωση του λαού της χώρας τους; Άλλωστε δεν το κάνουν, συστηματικά, χρόνια τώρα;

Αν χρειάζονταν χημικά θα το έκαναν, χωρίς κανένα ενδοιασμό! Μέχρι στιγμής δεν τους χρειάζονται γιατί τα καταφέρνουν καλά και με τα οικονομικά μέτρα. Αν κι αυτά αποτύχουν …βλέπουμε.

Αυτοί οι «άνθρωποι» είναι άκρως επικίνδυνοι για τον τόπο. Πρέπει να φύγουν!

Η ιστορία αυτή, αν ξεκινήσει, δεν θα έχει σύντομο και αίσιο τέλος για κανέναν και πολύ περισσότερο για τη χώρα μας. Χρέος του κάθε απλού ανθρώπου αυτού του τόπου είναι να ξεσηκωθεί και να τους διώξει το συντομότερο δυνατό. Πριν να είναι αργά. Το πώς, το λέει καθημερινά, με τη δράση του την πολιτική και τα προτάγματά του, το ΕΠΑΜ.

Ο Κώστας Γιαννιώτης είναι μέλος του Εθν. Συντον. Συμβουλίου του ΕΠΑΜ
http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2013/08/blog-post_4737.html

Τα σύννεφα του πολέμου έχουν πυκνώσει πάνω από τον ουρανό ουρανό της Συρίας και η Δύση φαίνεται αποφασισμένη -για λόγους εμφανείς, αλλά και αδιαφανείς- να πλήξει στρατιωτικά τη χώρα, προφασιζόμενη ότι θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση Ασαντ. Αυτό, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί «θετικό» γεγονός.

Ουδέποτε μια ισοπέδωση χώρας και οι ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματά της έχουν δημιουργήσει κάτι καλύτερο από την προτεραία κατάσταση - με εξαίρεση τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τους οποίους κατέστησαν αναπόφευκτους η μισαλλοδοξία και η μεγαλομανία των Γερμανών.

Οι κίνδυνοι από την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο μακελειό είναι ορατοί. Αν δεν υπάρξει από την πλευρά μας η δέουσα προσοχή και φειδώ στις δηλώσεις, δεν πρέπει να αποκλείουμε τρομοκρατικά «αντίποινα» εις βάρος μας. Επίσης, οφείλουμε να θεωρούμε δεδομένη την πύκνωση των λαθρομεταναστευτικών ρευμάτων, τα καραβάνια της απελπισίας που θα δημιουργηθούν από τους πρόσφυγες, τους ξεριζωμένους, τους ανθρώπους που θα φοβούνται να παραμείνουν στη Συρία της «επόμενης ημέρας».

Για όλα τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η συμμόρφωση του ανεκδιήγητου κ. Βενιζέλου με την κοινή λογική και η προσαρμογή του στη σοβαρότητα που επιβάλλει το υπουργείο στο οποίο προΐσταται. Δεν είναι δυνατόν αυτός ο παρορμητικός και πολλάκις αποτυχημένος πολιτικός να σπεύδει να υπερθεματίζει στην ανάγκη «μιας διεθνούς απάντησης στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εννοώντας σαφώς ότι πρέπει να κηρυχθεί πόλεμος από τη Δύση εναντίον της Συρίας.

Είναι οικτρό και συνάμα γελοίο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών να ξεπερνάει σε φιλοπόλεμη διάθεση και ρητορεία τους ιέρακες του αμερικανικού Πενταγώνου και να αποφαίνεται ότι η κυβέρνηση Ασαντ έκανε χρήση χημικών όπλων. Ποια απ' όλες τις σχολές διπλωματίας ακολουθεί τούτη η επίδειξη αυτοδιασυρμού από τον βουλιμικό για εξουσία αρχηγίσκο του θνήσκοντος ΠΑΣΟΚ;

Η πατρίδα μας μπορεί να εξυπηρετήσει τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της χωρίς να φωνάζει και δίχως να μπαίνει στο στόχαστρο οποιασδήποτε δύναμης. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για «διπλωμάτες» τύπου Βενιζέλου.

δημοκρατία
http://www.dimokratianews.gr/

Ethnic Greeks Slaughtered, Greek Diaspora Silent

Extremism and private interests fuel next Greek Genocide
FOR IMMEDIATE RELEASE— August 29, 2013
The prayers of Foreign Mujahedeen in Syria are moments away from being answered. The United States is days away from becoming the de factor air force of Al-Qaeda, in their struggle to overthrow Syrian Dictator Bashar al-Assad. The eve of a second Greek, Armenian, and Assyrian Genocide is upon us.

Syria is home to a large Arabized ethnic Greek population, as well as a small community of Greek expatriates. Already in Rebel-held areas, ethnic Greeks, Armenians, and Assyrians live in fear of Sharia Law and forced conversion to Islam. What may have started as a secular motivated uprising for Democracy in Syria has now clearly transformed into a full-blown Islamist Revolution. In which, all ethno-religious minorities are being targeted for extermination.

In recent months alone, the world has witnessed a Massacre at Al-Duwayr outside of Homs, in which Jihadists slaughtered women and children, forcing roughly 100 ethnic Greek families to flee in terror. There has also been a mass exodus of Assyrians from Deir al-Zour and Hasakah, and the infamous Khan al-Assal Massacre, in which Jihadists used Chemical Weapons and executed numerous unarmed civilians and soldiers.

These outrageous attacks on our ethnic brethren combined with the continued support for the perpetrators of these crimes have led to the launch of “Operation Antioch” in hopes of preventing another Greek Genocide. Will Greek America sit back and allow our brethren to be used as sacrificial lambs for yet another ill-advised U.S. foreign policy?

We urge all Greek Americans to call their local Senators and Congressmen today and demand their support S. 1201, Protecting Americans from the Proliferation of Weapons to Terrorist Act of 2013, a bipartisan which hopes to stop funding directly and indirectly military operations in Syria.

The Launch of “Operation Antioch” can be seen in the following Video.

Δημοσιεύθηκε στις 29 Αύγ 2013
Operation Antioch is an independently operated campaign to raise awareness about the suffering of the innocent Antiochian Greeks within the ongoing Humanitarian Crisis in Syria

For more information on what is happening to the ethnic Greeks of Syria and what you can do, please visit our blog operationantioch.blogspot.com
========================
Learn more about Operation Antioch
http://operationantioch.blogspot.com

Follow us on Facebook at /operationantioch


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/08/ethnic-greeks-slaughtered-greek.html#.UiGOVtJ7JQA
========================

Δελτίο τύπου της Ενωσης Πολιτών για το Νερό σχετικά με τις προσεχείς ενέργειές της

Η κίνηση πολιτών Κ 136, που αγωνίζεται εδώ και 2 χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό της Θεσσαλονίκης στα χέρια των πολιτών, και η «Ένωση Πολιτών για το Νερό», των μη κερδοσκοπικών Συνεταιρισμών Νερού των Δήμων της περιοχής Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της «Κίνησης 136» και υπέβαλλε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε., παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου τα βασικά σημεία των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από την ΕΠΝ και την Κ 136 και αφορούν:
Τις νομικές ενέργειες της Ένωσης Πολιτών για το Νερό, μετά τον “αποκλεισμό” της από τη 2η φάση του διαγωνισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Γιώργος Λυκουρέντζος
Σε προσωπικό βατερλό του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξελίχθηκε η απόπειρα να δώσει νέες -οιονεί νομοθέτη- υπερεξουσίες στον υπόδικο και μοιραίο για το ελληνικό χρέος πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου, καθώς μπροστά στο «βέτο» των βουλευτών Νέας Δημοκρατίας και αντιπολίτευσης το υπουργείο Οικονομικών έκανε πίσω και τροποποίησε τη ρύθμιση στα μέτρα των βουλευτών.
Το θέμα είχε αναδείξει το περασμένο Σάββατο η «δημοκρατία» αποκαλύπτοντας ότι με τροπολογία Στουρνάρα ο κ. Γεωργίου, ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι διόγκωσε το έλλειμμα του 2009 και κάποτε έστελνε e-mail στον Πολ Τόμσεν ζητώντας του να παρέμβει για να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (!), αποκτούσε εξουσιοδότηση να εκδώσει Κανονισμό ώστε υπάλληλοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που θα επιλέγει ο ίδιος να έχουν πρόσβαση στα απόρρητα φορολογικά στοιχεία των Ελλήνων.

Ολα αυτά προκάλεσαν αναταραχή στις τάξεις των βουλευτών οι οποίοι επαναστάτησαν και θεώρησαν απαράδεκτη την παροχή έξτρα αρμοδιοτήτων στον υπόδικο για το θέμα διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με αποτέλεσμα τα όργανα να αρχίσουν χθες στη Βουλή από νωρίς. Στο παρασκήνιο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -ακόμα και αυτοί που δεν συμμετέχουν στο Β’ Θερινό Τμήμα, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος- φρόντισαν να κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο της τροπολογίας, το οποίο καθιστούσε οιονεί νομοθέτη τον κ. Γεωργίου, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη τόνισε ότι ο κ. Γεωργίου θα έπρεπε να έχει επιδείξει ευθιξία και να έχει παραιτηθεί.

Σφοδρή επίθεση κατά του κ. Γεωργίου εξαπέλυσαν όμως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, με τα δύο κόμματα να ζητούν ονομαστική ψηφοφορία στοχεύοντας στο μπλοκάρισμα της τροπολογίας. Υπό τον φόβο πιθανού «αντάρτικου» στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας, αν και βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή, δεν πήγε στην Ολομέλεια για να υπερασπιστεί την τροπολογία) αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση. Κι ενώ με την έναρξη της διαδικασίας είχε υπερασπιστεί την τροπολογία μπροστά στις ενστάσεις των βουλευτών, στην ουσία πήρε πίσω την τροπολογία και με αλλαγή της τελευταίας στιγμής αφαιρέθηκε η εξουσιοδότηση στον κ. Γεωργίου να εκδώσει τον σχετικό κανονισμό και έτσι οι όροι της πρόσβασης των μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε απόρρητα φορολογικά στοιχεία θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση.

Αιτιολογώντας αρχικά την τροπολογία ο κ. Σταϊκούρας είχε προσπαθήσει να αποσυνδέσει το περιεχόμενο της τροπολογίας από το πρόσωπο του κ. Γεωργίου υποστηρίζοντας ότι η διάταξη της τροπολογίας είναι πάνω από τα πρόσωπα της διοίκησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τυχόν εκκρεμείς διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η απόπειρά του δεν έπεισε τους βουλευτές, με αποτέλεσμα την τροποποίηση της τροπολογίας.

Εφημερίδα "δημοκρατία"

Αυτό το βίντεο δεν χάνεται
Κυκλοφόρησε στην Αίγυπτο, ως αντίδραση στις δηλώσεις και στη θέση που τηρεί ο Ερντογάν και η Τουρκία απέναντι στη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Το βίντεο είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν χαρακτηριστικά στρατηγικής συμμαχίας, η οποία, εκτός των άλλων, ήθελε να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε "μουσουλμανική" λίμνη!
Απολαύστε το!!!


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/08/blog-post_9534.html#.UiGLDdJ7JQA

Mια βουτιά στο ελληνικό συλλογικό ασυνείδητο
του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Τον Σεπτέμβριο του 2001, η τρομοκρατική επίθεση κατά των Δίδυμων Πύργων και του Πενταγώνου «πάγωσε» την ανθρωπότητα (μαζί και την Ελλάδα), βυθίζοντας σε πρωτοφανή τρόμο τους μεν για το τι μπορεί να κάνουν οι τρομοκράτες, τους δε για το τι μπορεί να κάνει η Αμερική σε απάντηση του πλήγματος που δέχτηκε. Ο φόβος αγκάλιασε τον πλανήτη. Δεν υπήρχε σχεδόν πολιτικός στον κόσμο, που να μην έσπευσε να συλλυπηθεί τις ΗΠΑ και να εκφράσει τη συμπαράστασή του με τους πιο δραματικούς τόνους. «Είμαστε όλοι Αμερικανοί», διακήρυσσε ο διευθυντής της γαλλικής Μοντ Κολομπανί και το ίδιο επανελάμβανε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που δεν θα χρειαζόταν βέβαια καμιά τρομοκρατική επίθεση για να το πει, απλώς αυτή του έδωσε το πρόσχημα και την αφορμή που χρειαζόταν.

‘Άλλη άποψη σχεδόν δεν υπήρχε στα παγκόσμια Μέσα και την παγκόσμια πολιτική. Ελάχιστοι αποτολμούσαν να θέσουν καν το ερώτημα του τι σκέφτονταν πραγματικά οι κάτοικοι του πλανήτη ή να διερωτηθούν για το κατά πόσο η τρομοκρατική επιχείρηση μπορούσε να εξηγηθεί ενδεχομένως, έστω μερικά, από την ίδια την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως.

Τώρα βέβαια, είναι τελείως συζητήσιμο αν οι δηλώσεις των ηγετών αντανακλούσαν όντως το τι σκέφτονταν οι λαοί. ‘Ένα εμπεριστατωμένο άρθρο της παρισινής Λιμπερασιόν (17.9.2001) με προσεκτική καταγραφή των παγκόσμιων αντιδράσεων, φανέρωνε στον προσεκτικό παρατηρητή ότι, πίσω από την ένταση έως υστερία της παγκόσμιας «αντιτρομοκρατικής ομοφωνίας», παρέμεναν σοβαρότατες ενστάσεις για τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ. Αργότερα, θα προστεθούν και οι αμφιβολίες για το τι πραγματικά έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου – ιδίως το αναπάντητο ερώτημα για ποιο λόγο, ενώ οι κρατικές αρχές είχαν μια τέτοια πληθώρα πληροφοριών για τις επικείμενες επιθέσεις, δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να τις εμποδίσουν.

‘Ότι όμως και αν συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2001, οι επιπτώσεις των επιθέσεων είχαν κολοσσιαία σημασία και άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας κατά τρόπο που μπορεί να συγκριθεί π.χ. με τη φωτιά στο Ράιχσταγκ, με το ψευτο-πραξικόπημα του 1991 στην ΕΣΣΔ και άλλα. Επέτρεψαν στους αμερικανούς νεοσυντηρητικούς να ξεκινήσουν σειρά πολέμων στη Μέση Ανατολή, που κατέστρεψαν όλη αυτή την περιοχή του κόσμου και συνεχίζονται και σήμερα, υπό άλλη μορφή, κατά της Αιγύπτου, της Συρίας, του Ιράν, της Χεζμπολά κλπ. Ταυτόχρονα, επέτρεψαν στις ολοκληρωτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Δύσης να κάνουν γιγαντιαία βήματα για τον έλεγχο των κοινωνιών μας, καθιστώντας σταδιακά τραγική φάρσα την αστική δημοκρατία, όπως τη γνωρίσαμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εκείνη τη χρονιά άργησα να πάρω τις διακοπές μου. ‘Ηταν Οκτώβρης όταν έφτασα στην Κάρπαθο. Λίγες ώρες μετά την προσγείωσή μου, η Αμερική απαντούσε ξεκινώντας με μαζικούς βομβαρδισμούς του Αφγανιστάν την απάντησή της. Ακόμα και στην Κάρπαθο, το νευρικό μου σύστημα προσελάμβανε στην ατμόσφαιρα την απίθανη, παγκόσμια ένταση του Αρμαγεδδώνα που ξερνούσε φλόγες σαν τα τέρατα της αποκάλυψης.

Δε μουρχόταν βολικό, στις συνθήκες αυτές, να αναζητήσω ξαπλώστρα και να διαβάζω αστυνομικά. Ο ρεπόρτερ μέσα μου πήρε λοιπόν ένα μπλοκάκι και, όπου πήγαινε, έπιανε κουβέντα με τους ντόπιους, προσπαθούσε να τους βγάλει αυτό που σκεφτόταν και κατέγραφε ότι φαινόταν πιο σημαντικό στις αντιδράσεις. Τα αποτελέσματα με σόκαραν. Φεύγοντας από την Κάρπαθο και την Κάσο, έγραψα ένα σύντομο ρεπορτάζ, που η εφημερίδα μου βέβαια δεν τόλμησε να δημοσιεύσει, φοβούμενη μήπως παρεξηγηθεί στο κλίμα της εποχής. Το ξαναβρήκα τις προάλλες και σκέφτηκα ότι παρουσιάζει ίσως ένα ενδιαφέρον που ξεπερνάει τα στενά πλαίσια της τότε συγκυρίας – συνιστά κατά τη γνώμη μου ένα ντοκουμέντο για τη βαθύτερη κοσμοαντίληψη του ‘Ελληνα που, κι εγώ ο ίδιος δεν θα μπορούσα να φανταστώ αν είχα μείνει στην Αθήνα. Γι’ αυτό και θεώρησα ότι ίσως δεν είναι άσκοπο να το δημοσιεύσω, με τη μορφή ακριβώς που γράφτηκε τότε, παρά τον χρόνο που πέρασε.
Η αντίσταση της Ανεμόεσσας

«Καλώς ήρθατε στον δροσερό αέρα», μας υποδέχεται ο μαγαζάτορας στα Σπα της Καρπάθου και προσθέτει: «στον καθαρό αέρα χωρίς άνθρακα» (1).

Εδώ και μέρες το φάντασμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν περιπλανιέται πάνω από το νησί. «Σιγά μην τον πιάσουνε», λέει ο Βασίλης, καθώς η τηλεόραση μεταδίδει κάποιες φήμες για σύλληψη του ‘Αραβα. «Εσύ ποιόν υποστηρίζεις;», τον ρωτάω προκλητικά. Αυτός κρύβει την ανεπαίσθητη αμηχανία του πίσω από τη σταθερότητα της απάντησής του: «Εγώ υποστηρίζω τον Μπιν Λάντεν».

Στο Εμπορειό, το λιμανάκι της διπλανής Κάσου, η μέρα έφυγε. Ο ψαράς που μόλις γύρισε από τη θάλασσα, αποσταίνει στο μαγαζί ρίχνοντας καμιά ματιά στο χαζοκούτι που διηγείται τα πασοκικά. ‘Όταν ακούει για το Αφγανιστάν το μάτι του κολλάει στην οθόνη. Σιγανές βλαστήμιες βγαίνουν από το στόμα του, καθώς η τηλεόραση κάνει λόγο για βομβαρδισμούς στα νοσοκομεία. Καθώς πίνω τον καφέ μου στο «Ακταίο», στο λιμάνι της Καρπάθου, σχηματίζω την εντύπωση ότι πρέπει να βρίσκομαι στο Πακιστάν, ακούγοντας τον καλοστεκούμενο κύριο στο τραπέζι δίπλα μου να συνοψίζει δυνατά μια συζήτηση που βαστάει ώρα αναφωνώντας: «Οι Αμερικανοί είναι οι τρομοκράτες». Λίγο αργότερα, μια γυναίκα που τρώει μόνη της ακούγοντας τηλεόραση, σε ένα διάλειμμα της δουλειάς της, φωνάζει σε μια γειτόνισσα που περνάει: «Σκοτώσανε διακόσιους γιατί ήταν Μουσουλμάνοι»! Καλομίλητος κι ευγενικός, ο Μιχάλης, ακούγοντάς μας να μιλάμε για το αν πιάστηκε ή δεν πιάστηκε τελικά ο Μπιλ Λάντεν, λέει «να τον φέρουμε εδώ» και κυττάει γελώντας τα υψώματα γύρω του.

Το «εδώ» του κυρ-Μιχάλη είναι η ‘Ολυμπος, στριμωγμένη στην κορφή της Καρπάθου. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι αυτό εν πολλοίς συνέβη εξαιτίας των επιδρομών των Αράβων, όλο και πυκνότερων από τον 5ο αιώνα. Τα σπίτια και οι μύλοι της, θαρρείς, γαντζώθηκαν στις πέτρες, να μην τα πάρουν οι αέρηδες που λυσσομανάνε στην Ανεμόεσσα του Ομήρου, τρυπωμένα ανάμεσα στα σύννεφα που μπαινοβγαίνουν στα καλντερίμια της. Μόνο ένας άθλιος χωματόδρομος – και το καϊκι – συνδέουν το χωριό με το υπόλοιπο νησί. Η ομορφιά και η ιστορία του αντιστέκονται, αφομοιώνουν το τσιμέντο που ορμά, εδώ, όπως και σε όλη την Ελλάδα, να την τελειώσει.

Δεν αντιστέκεται μονάχη της η ομορφιά – είναι κι οι άνθρωποι που εδώ κρατάνε καλύτερα στην Κίρκη της παγκοσμιοποίησης, που αγωνίζεται να μας γουρουνοποιήσει. Αφήνουνε τα κλειδιά στις πόρτες, σε χαιρετάνε πρόθυμα και σε καλάνε στο σπιτικό τους, δεν κυττάνε τον ξένο μόνο και πάντα στην τσέπη. Εδώ δεν θα ακούσεις τον διαρκή θόρυβο των ΙΧ που έγιναν από εθνικό μας όνειρο, ο εθνικός μας εφιάλτης.

Βέβαια, όπως μου εξομολογείται η γιαγιά στο Λευκό, «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. ‘Αμα ο ‘Ελληνας βγάλει μια δραχμή, νομίζει ότι έγινε κάποιος». Και στην Κάρπαθο, η συμπαθής τάξη των αλλοδαπών χειρονακτών έχει αρχίσει να απαλλάσσει τους ντόπιους από το μόχθο και μαζί από την ανθρωπιά τους, το φαινόμενο είναι όμως ακόμα στην αρχή του. Αλβανοί, Αιγύπτιοι και διάφοροι άλλοι αναζητούν τα προς το ζην στο μικρό ακριτικό νησί – ακόμα και μια Τατζίκα βρήκα από τη Σαμαρκάνδη. Δεν μιλάει γρι ελληνικά και παθαίνει σοκ όταν της μιλάω ρώσικα – δυο μήνες είχε να μιλήσει με άνθρωπο. Το «Γραφείο» στην Τασκένδη της παρουσίασε δύο επιλογές, Ελλάδα ή Κορέα. Αυτή διάλεξε την Ελλάδα και πρέπει να δουλέψει ένα χρόνο για να τους ξεπληρώσει. Και στην Κάρπαθο βρίσκει κανείς λογής-λογής επιδοτούμενους και μικρομεσαίους διαπλεκόμενους-κομπιναδόρους, τα λεφτά όμως είναι λίγα, ο τόπος φτωχός, αναλόγως και η διαφθορά.

Καρπάθιοι και Κασσιώτες δεν χρειάζονταν την προτροπή του κ. Μητσοτάκη να «γίνουμε όλοι Αμερικανοί». Η φτώχεια τους έσπρωξε προ πολλού στη μετανάστευση, προς αναζήτηση καλύτερης μοίρας. Οι «Αμερικανοί της Καρπάθου» όμως παρέμειναν παιδιά του Αβραάμ, κοινού προγόνου των τριών μονοθεϊσμών της Μεσογείου. Εξηγούν με την Παλαιά Διαθήκη τη φωτιά που έκαψε το Μανχάτταν: «Μάχαιραν έδοκες, μάχαιραν θα λάβεις».

Η Κάσος είναι το νησί-ήρωας της επανάστασης του ’21. Τόκαψαν με προδοσία οι Τουρκοαιγύπτιοι το 1823. Ο γλυκός μαγαζάτορας έχει πιεί λίγο παραπάνω κι η πίκρα βγαίνει ευκολότερα από μέσα του. Με κόπο συγκρατεί τους λυγμούς του, καθώς αναθυμάται το πρώτο μπάρκο στα 15 του, τη μάνα του που δεν νοιάστηκε πως θα περνούσε, τα νοτισμένα από τα δάκρυα γράμματα που της έστελνε και τάχει ακόμα η γερόντισσα. Μόνο οργή έχει για τους 300 της Πλατείας Συντάγματος, που ξέχασαν το νησί του κι έρχονται μόνο στις επετείους να φάνε και να πιούνε. Μπάρκαρε ναυτικός, πήγε στην Αυστραλία, τρία χρόνια λαθρομετανάστης και πέντε νόμιμα στην Αμερική, ώσπου να πάρει την πολυπόθητη υπηκοότητα.
«Εσύ με ποιόν είσαι; Με τους Αμερικανούς ή με τον Μπιν Λάντεν;», τον ρωτάω ευθέως κι ο πολυμήχανος Οδυσσέας το πάει από δω, το πάει από κει, ώσπου να καταλήξει, «στριφογυριστά», σε μια σαφή εν τη ασαφεία της απάντηση. «Εγώ είμαι Αμερικανός υπήκοος», αρχίζει την απάντησή του, συνεχίζει μια ιστορική ανασκόπηση της … ακμής και παρακμής των Αυτοκρατοριών, που θα τη ζήλευε και ο Πωλ Κένεντι, για να καταλήξει: «Σκέψου το για μια στιγμή. ‘Ενας άνθρωπος, τι έκανε στους, στους, πώς να το πω μωρέ, στους … παντοκράτορες.

 Το χωράει ο νους σου; ‘Ενας άνθρωπος μόνος του. Οι Ρώσοι είναι κάτω, οι Κινέζοι τρώνε με τα …, πως τα λένε μωρέ, με τα … ξυλάκια τους κι αυτός, ένας άνθρωπος, είδες τι έκανε στην υπερδύναμη, με τους δίδυμους; Χέστηκαν απάνω τους οι Αμερικανοί» λέει και η αγαλλίαση που διαγράφεται στο πρόσωπό του είναι πιο εύγλωττη από τα λόγια του.

Πρώην ναυτικός και «παλαιοπασόκος» στα φρονήματα, ο μαγαζάτορας στο Λευκό είναι από τους ελάχιστους Καρπαθιώτες που ασκούν «πολιτική κριτική» στον Μπιν Λάντεν. Δεν αμφισβητεί ηθικά το δικαίωμα των τρομοκρατών να πλήξουν αμάχους, εκφράζει σεβασμό στην … πολεμική αρετή τους, αλλά εκτιμά ότι έπρεπε να διαλέξουν τον ίδιο τον …Λευκό Οίκο για την επίθεσή τους, ώστε να μη δώσουν «προσχήματα» στην Ουάσιγκτον για την αντιτρομοκρατική της σταυροφορία!

Στους καφενέδες της Καρπάθου η γεωπολιτική επισκίασε τώρα το ενδιαφέρον για τον Ολυμπιακό. Οι Καρπαθιώτες ακούνε, όπως και οι υπόλοιποι ‘Ελληνες, τις βαθυστόχαστες αρλούμπες των τηλεοράσεων, διαβάζουν, όχι συχνά, τους καθώς πρέπει αρθρογράφους των αθηναϊκών εφημερίδων, όλα αυτά όμως ελάχιστα μοιάζουν να τους επηρεάζουν. Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός κατακεραυνώνει, από πρωίας μέχρι εσπέρας, τον Πρόεδρο Μπους.

«Δεν γίνονται όλα αυτά για τον Μπιν Λάντεν. Γίνονται για τα πετρέλαια που θέλουν να βάλουνε στο χέρι οι Αμερικανοί. Αλλά θέλουνε να πάνε εκεί και για να έχουνε στο χέρι τη Ρωσία. Γιατί η Ρωσία είναι κάτω, δεν μπορούνε όμως να τη νικήσουνε. Ας όψεται ο Γκορμπατσώφ που τα ξεκίνησε όλα αυτά. Ποιος ξέρει τι ανταλλάγματα πήρε κι αυτός», μας λέει, τρώγοντας τις μακαρούνες του, ο πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης Βασίλης. Αγράμματος και πρωτόγονος στις εκφράσεις του, αυτός ο ψαράς δεν φαίνεται να υστερεί ουδόλως του Τσάταμ Χάουζ ή του Μπρζεζίνσκι, ως προς την κατανόηση της στρατηγικής σημασίας του Αφγανιστάν και της Κεντρικής Ασίας για την παγκόσμια κυριαρχία – σε αντίθεση με τους ηλίθιους ημιμαθείς που, παριστάνοντας τους «ειδικούς» και τους «γεωπολιτικούς», «στελεχώνουν» τα «στρατηγικά ινστιτούτα» μας, προσπαθώντας να αντιγράψουν, σε μόλις υποφερτά ελληνικά, τις «οδηγίες» και «αναλύσεις» του ΝΑΤΟ και των φίλων του.

Οι δημοσκόποι δεν ρωτάνε τους ‘Ελληνες αν είναι με τους Αμερικανούς ή με τον Μπιν Λάντεν, υποθέτω γιατί ξέρουν την απάντηση. Διαβάζω πάντως στην εφημερίδα ότι το 57% του ελληνικού πληθυσμού θεωρεί «άδικο» τον πόλεμο και έχει «αρνητική γνώμη» για τις ΗΠΑ. Καλώς. Διερωτώμαι όμως που είναι το … υπόλοιπο 43%, που τρύπωσε και δεν μπορώ να το συναντήσω; Δεκαπέντε μέρες που γύρισα όλη την Κάρπαθο και την Κάσσο, μόνο δυο φορές συνάντησα οπαδούς της αμερικανικής πολιτικής. Τη μια ήταν μια παρέα συνταξιούχοι στο καφενείο της Κάσσου που έβριζαν τον Μπιν Λάντεν γιατί ξοδεύει, ο «σημασμένος», τα λεφτά του στην τρομοκρατία, αντί να βοηθάει τους Αφγανούς. Την άλλη, ήταν ένας τύπος στο Μεσοχώρι πούβλεπε με τους άλλους τον Τέρενς Κουίκ να αραδιάζει από τηλεοράσεως βόμβες, άνθρακες, τρομοκρατία κάθε είδους, διαδηλώσεις στο Πακιστάν κλπ., και σχολίαζε: «Κύττα τους άθλιους. Δεν έχουν τι να κάνουν κι αφήνουν γένεια».

‘Εβλεπε Μουσουλμάνους διαδηλωτές και πέταγε σπόντες: «κύττα αθλιότητα». ‘Οσο οι άλλοι θαμώνες δεν τούδιναν σημασία, τόσο αυτός ξεθάρρευε εκλαμβάνοντας τη σιωπή ως συγκατάθεση: «Δεν ήταν μόνο Αμερικανοί στους πύργους, ήτανε και 300 ‘Ελληνες». Κάποιος τον βαρέθηκε στο τέλος να τον ακούει και τούπε: «’Ακου να δεις, δεν είναι μαλάκας ο άλλος να πέσει πάνω στον τοίχο. Τούχαν πιάσει τον κόλο. Δεν το κάνει κανείς αυτό, να πάει να πέσει πάνω στον τοίχο. Οι Αμερικανοί έχουν γαμήσει πολύ κόσμο».

Θυμάμαι τον φίλο μου τον διπλωμάτη που συνάντησα τυχαία στο αεροδρόμιο (2), πόσο τρομοκρατημένος ήταν με την πιθανότητα να θυμώσει ο (αμερικανός πρέσβης) Μίλερ. Αυτό που με τρομάζει στην Ελλάδα είναι το χάσμα λαού και «ιθυνόντων». Φυσικά δεν μπορεί να βγει η κυβέρνηση και οι πολιτικοί, σε μια τέτοια κατάσταση, και να πει αυτά που λέει ο κόσμος. Αντί όμως να ντρέπονται για τον λαό τους, καλύτερα είναι να εκμεταλλευτούν ως διαπραγματευτικό χαρτί τις πεποιθήσεις των Ελλήνων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει υποκείμενα με αυτοεκτίμηση, χωρίς τον απίστευτο βαθμό διαφθοράς και αμορφωσιάς των δικών μας και με μια αίσθηση πατριωτισμού και ιστορικότητας.

Συνήθως, ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα αποδίδεται στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας, στην αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να ενώσει τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και να προχωρήσει τον εμφύλιο μέχρι το τέρμα του, ξεριζώνοντας ει δυνατόν κάθε επιρροή της αριστεράς και κάθε ανάμνηση της μεγαλειώδους Εθνικής Αντίστασης από τη χώρα, στις διαρκείς επεμβάσεις στην ελληνική πολιτική ζωή που κατέληξαν στη δικτατορία του 1967 και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Η ερμηνεία είναι σωστή και προφανής, διερωτώμαι όμως μήπως παραμένει μερική, επιφανειακή. H Kάρπαθος και η Κάσσος, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα, δεν ακολούθησαν την τυπική ιστορική διαδρομή της Ελλάδας – εδώ δεν ήταν δυνατή η Αριστερά ούτε είχαμε εμφύλιο πόλεμο. Κι όμως, τα αντανακλαστικά είναι τα ίδια. Δύο χιλιετίες μιας πολυκύμαντης ιστορίας επηρέασαν βαθιά το DNA του ‘Ελληνα, μοιάζουν να του άφησαν μια «παγκόσμια γεωπολιτική συνείδηση», δηλαδή μια συνείδηση των κανόνων και του παιχνιδιού της παγκόσμιας εξουσίας, που δεν τη συναντά κανείς στους περισσότερους λαούς, μαζί και μια προαιώνια «αντιεξουσιαστική» ροπή προς την ελευθερία. Δεν «μασάει» εύκολα τις επίσημες ρητορείες των εξουσιών.

Η ταύτιση της Ελλάδας με τη Δύση είναι πολύ πρόσφατη. Επί πεντακόσια χρόνια, και παρά τις θρησκευτικές διαφορές, η ιστορία των Ελλήνων και των Αράβων έχει πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία, από όσα νομίζει κάποιος με την πρώτη ματιά. Μοιραζόμαστε την ίδια ανάμνηση αρχαίων και σπουδαίων κρατών και πολιτισμών, μας βασάνισε η υποταγή επί αιώνες στον οθωμανικό ζυγό. Είχαμε τις ίδιες δύσκολες σχέσεις με τους Δυτικούς, που κούρσεψαν την Πόλη προτού στραφούν κατά της Ανατολής, εξίσου περίπλοκες σχέσεις με έναν πολιτισμό πνευματικής και ηθικής αλλοτρίωσης και τεχνολογικού δυναμισμού, στον οποίο προσήλθαμε καθυστερημένοι, εν μέρει δάσκαλο και παράδειγμα, συχνότερα εχθρό και κατακτητή.

Αυτά σκέφτομαι, μακριά από τα Μέσα της αποβλάκωσης, κυττώντας το μαγευτικό Γιαφάνι, ρουφώντας την ηρεμία του τοπίου και ψάχνοντας στους έξοχους «’Αραβες», του μεγάλου ισλαμολόγου Ζακ Μπερκ, τις ιστορικές και κοινωνικές εξηγήσεις ενός παγκόσμιου δράματος που, νοιώθω, πηγαίνει τώρα σε μεγάλο, πολύχρονο και αβέβαιης κατάληξης παροξυσμό. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ (3) θα προσέφερε ίσως, περισσότερες υπηρεσίες στη χώρα του, αν, εκτός από το να ρίχνει βόμβες, διέθετε και την ικανότητα να σκέφτεται.

(1) Θυμίζουμε ότι τότε, εκτός των άλλων, υπήρξε και η υπόθεση της διαρροής και πιθανής χρήσης άνθρακα
(2) Επρόκειτο για παληό στέλεχος του ΚΚΕ, σύμβουλο εκείνη την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου
(3) Υπουργός ‘Αμυνας των ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του Προέδρου Μπους

Konstantakopoulos.blogspot.com Hellenic Nexus, Aύγουστος 2013


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/08/blog-post_4271.html#.UiGJv9J7JQAΜίκης Θεοδωράκης

- Το έχουμε, νομίζω, πει. Κάθε τόσο πρέπει να γίνεται και ένας πόλεμος για να κρατηθεί το επίπεδο ζωής στις χώρες που στηρίζουν την κοινωνική τους ανάπτυξη στην εξαγωγή του μαύρου θανάτου. Κάποτε ο πρόεδρος Μιττεράν μου εκμυστηρεύθηκε ότι εάν δεν πουλήσουν όπλα, θα πέσει κάθετα το επίπεδο της ζωής στην Γαλλία. Και όταν λέμε «όπλα», πρόσθεσε, εννοούμε μεγάλα, χοντρά, ακριβά, όπως αεροπλάνα, υποβρύχια, τανκς, πυραύλους και φυσικά σφαίρες, εκατομμύρια σφαίρες.

- Και χημικά; τον ρώτησα, γιατί ήξερα.

- Αυτό δεν μπορώ να το πω, μου απάντησε με το γνωστό γαλατικό του ειρωνικό μειδίαμα. Αφού αυτός ο ίδιος είχε φροντίσει να σώσει τον γιο μου βάζοντάς τον στο μοναδικό στον κόσμο υπερσύγχρονο «διαστημικό» στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού που ήταν παράρτημα του εργαστηρίου παραγωγής χημικών, που τότε εφοδίαζαν τον Σαντάμ με αυτά, στον πόλεμο κατά του Ιράν. Τα χημικά εξόντωναν τους Ιρανούς και όσους δεν πέθαιναν «όπως θα έπρεπε» αλλά είχαν βαρειά εγκαύματα τους έφερναν σ’ αυτό το νοσοκομείο για να τους εξετάσουν βασικά οι επιστήμονες που έφτιαχναν τα χημικά και να διαπιστώνουν ποιο σφάλμα έκαναν στο κοκταίηλ των χημικών και έζησαν οι τραυματίες αυτοί ενώ κανονικά «έπρεπε» να πεθάνουν… Έτσι μ’ αυτόν τον «ανθρωπιστικό» τρόπο -γιατί παράλληλα οι γιατροί βελτίωναν τις μεθόδους θεραπείας εγκαυμάτων- οι χημικοί των εργαστηρίων του μαύρου θανάτου βελτίωναν τις επιδόσεις τους! Σκέφτομαι την ικανοποίηση των επιστημόνων θανάτου όπου γης από το τελευταίο τους κατόρθωμα, τα εκατοντάδες παιδάκια στη Συρία, για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο ζωής ενός ακόμα προπύργιου της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης της Ασφάλειας και της Ειρήνης σε περιοχή με υπανάπτυκτους λαούς.

- Μ.Θ. Και γιατί, κύριε Πρόεδρε, αντί να πουλάτε θάνατο δεν φροντίζετε να πουλάτε ειρήνη; Αντί για σφαίρες τρόφιμα, αντί για πυραύλους ψυγεία, αντί για κανόνια αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, έπιπλα, σχολεία, βιβλία, ρούχα, αρώματα! Οι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο για τα κέρδη;

- Φ. ΜΙΤ. Γίνονται για να παταχθεί η τρομοκρατία, οι εθνικισμοί, οι φανατισμοί

- Μ.Θ. Κι εσείς τι είσθε; Χωροφύλακες;

- Φ. ΜΙΤ. Ποιοι εμείς; Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίζει.

- Μ.Θ. Το λέτε σοβαρά; Αφού υπάρχουν χώρες που δεν συμφωνούν.

- Φ.ΜΙΤ. Τότε απευθυνόμαστε στον ΟΗΕ, στην πλειοψηφία των Εθνών.

- Μ.Θ. Κορέα, Βιετνάμ, Αφρική, Νότια Αμερική… Μόνο αυτοί οι λαοί είναι άτακτοι;

Υπανάπτυκτοι; Κακοί; Κι αυτό το λέτε αυτό εσείς, ένας Γάλλος που έζησε από πρώτο χέρι την καλωσύνη, την Ανάπτυξη και την Τάξη της Χιτλερικής Γερμανίας… Υπάρχει τάχα ένας λαός σε όλο τον υπανάπτυκτο κόσμο που να έχει φτάσει την βαρβαρότητα και την κτηνωδία στα επίπεδα αυτής της ευρωπαϊκής χώρας;

Ήταν τότε που φιλοξενούσα τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο σπίτι μου στο Βραχάτι. Όπως ξέρετε, ποτέ δεν αναφέρθηκα στις προσωπικές μας συζητήσεις, γιατί έτσι έπρεπε να κάνω. Πέρασαν όμως πολλά χρόνια και πιστεύω ότι αυτά τα λόγια που αποκαλύπτω, δεν θίγουν τη μνήμη του μεγάλου φίλου.

Μου δίνουν όμως το έναυσμα για να προχωρήσω σε ορισμένες σκέψεις με αφορμή τους πολέμους που σχεδόν κάθε χρόνο κάνουν εδώ κι εκεί οι ίδιες πάντα χώρες: ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ισραήλ και η Γερμανία να ακολουθεί προσεκτικά. Τι το κοινό έχουν; Έχουν πολλά. Όμως εγώ θα αναφερθώ στο γεγονός ότι οι πολεμικές τους βιομηχανίες μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισαν να παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των παραγωγικών σχέσεων και δυνάμεων και επομένως και στους εθνικούς προϋπολογισμούς αυτών των κρατών, σε σημείο που, όπως το είπε κι ο Μιττεράν, να εξαρτάται το επίπεδο ζωής της χώρας από τα κέρδη της εξαγωγής του μαύρου θανάτου.

Όμως αυτή η τεράστια σημασία των πολεμικών βιομηχανιών στη ζωή ενός έθνους δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στα οικονομικά πλαίσια. Διότι διαβρώνει με πολλούς τρόπους ολόκληρη την κοινωνία. Και κυρίως ψυχολογικούς, ιδεολογικούς, πολιτικούς και φυσικά στρατιωτικούς. Τα εκατομμύρια εργάτες στις πολεμικές βιομηχανίες, οι οικογένειές τους, το κοινωνικό περιβάλλον στις μικρές πόλεις, όπου υπάρχουν πολεμικά εργοστάσια. Οι στρατιωτικοί που η ψυχολογία τους ανεβαίνει με το αίσθημα της δύναμης, της ανωτερότητας, της εθνικής ισχύος, της βίας που ξεπερνά τα όρια κάθε ελέγχου και γίνεται ανεξέλεγκτη, ατιμώρητη, κυριαρχική. Και φυσικά αυτή η αλλαγή της ψυχολογίας δεν περιορίζεται στους στρατιωτικούς αλλά διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και κυρίως στα ΜΜΕ και τους επιστήμονες. Επίσης τα οικονομικά οφέλη δεν περιορίζονται στους λίγους επί κεφαλής. Διαχέονται και αυτά σε όλη την κοινωνία. Όσο για τα κρατικά οφέλη, με τους φόρους πηγαίνουν προς τους κοινωνικούς τομείς της Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας και Έρευνας. Έτσι τελικά πίσω από κάθε δολλάριο και κάθε ευρώ του κάθε πολίτη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των όπλων που κατασκευάζουν οι «πολιτισμένοι» για να εξοντώσουν τους «απολίτιστους», εισπράττοντας από τους θανάτους και τις καταστροφές τους κολοσσιαία κέρδη, ώστε να ζουν άνετα και πολιτισμένα και να δίνουν αφ’ υψηλού μαθήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες παρλαπίπες.

Συμπέρασμα: Από μια τέτοια κοινωνία αγρίων με γραβάτα, τι μπορεί κανείς να περιμένει; Η διαφορά μας εμάς των Ελλήνων από τους Ιρακινούς και τους Σύριους είναι γεωγραφικού χαρακτήρα, γιατί είμαστε πιο κοντά στα έθνη των «πολιτισμένων». Αν μας καίγανε ζωντανούς, όπως ετοιμάζονται να κάνουν τώρα με την Συρία, η οσμή των κρεάτων που καίγονται, ίσως έφτανε ως τη μύτη τους και αυτό είναι ενοχλητικό. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για υπανάπτυκτους που κατά λάθος έγιναν Ευρωπαίοι. Εξ ίσου κερδοφόροι. 40 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδισαν οι Γερμανοί από τη δική μας κρίση και από την κρίση των άλλων υπανάπτυκτων του Νότου…

ΤΟ ΒΗΜΑ
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/08/blog-post_9628.html#.UiGJDdJ7JQA

Του Μιχαήλ Στυλιανού
“H Aμερική έχει μπεί σε μια από τις περιόδους της τής ιστορικής παραφροσύνης. Αλλά αυτή είναι η χειρότερη που θυμάμαι:χειρότερη
από τον Μακαρθυσμό, χειρότερη από τον Κόλπο των Χοίρων και μακροπρόθεσμα εν δυνάμει πιό καταστροφική από τον Πόλεμο του Βιετνάμ.”
Τζων Λε Καρέ
Με αυτή τη διάγνωση του διάσημου συγγραφέα (και πρώην βρετανού κατασκόπου) εμφανίζονται σε απόλυτη σύμπνοια εξέχοντες Αμερικανοί πολιτικοί, συντηρητικής τοποθέτησης και υψηλής νοημοσύνης και καλλιέργειας, αυτές τις μέρες σχεδιασμών παραβίασης στη Συρία της πέμπτης πύλης στη κόλαση ενός διεθνούς καθεστώτος βίας, ανομίας, βαρβαρότητας και σκοταδισμού- μετά την Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Ο Σμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ, άλλοτε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Κάρτερ,Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζών Χόπκινς και πασίγνωστος συγγραφέας γεωπολιτικής, σε τελευταία συνέντευξή του στην επιθεώρηση «Το Εθνικό Συμφέρον», καταδικάζει την ασκούμενη πολιτική στη Συρία, περιγράφει τον Ομπάμα παρασυρόμενο από Σαουδαραβία,Κατάρ και Τουρκία, χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα και επιλέγοντα ως συμμάχους τούς πιό μισητούς στον αραβικό κόσμο Αγγλο-Γάλλους αποικιοκράτες, για μιά πολεμική επιχείρηση με σκοτεινή στρατηγική.

Ο Πάτρικ Μπουκάναν, έγκυρος δημοσιολόγος, τηλε-σχολιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος ΗΠΑ (ως ανεξάρτητος ρεπουμπλικανός), σε άρθρο του που αναδημοσιεύεται στην «Ευρασιατική Επιθεώρηση», καλεί το αμερικανικό κογκρέσο να επιστρέψει από τις διακοπές και να θέσει βέτο «σε έναν πόλεμο του Ομπάμα, που δεν εξουσιοδότησε ούτε το κογκρέσο ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Αραβική ΄Ενωση, κατά μιας χώρας που ποτέ δεν μας επιτέθηκε». Και ερωτά:

« Ποιός διόρισε τις ΗΠΑ σερίφη , να αλωνίζει στους δρόμους του κόσμου με πιστολάδες κακούς ηθοποιούς; Και από που αντλεί ο αυτοκρατορικός πρόεδρός μας το δικαίωμα να χαράζει «κόκινες γραμμές» και να διατάσσει τα έθνη να μήν τις διαβούνε; Ποιός έχρισε τον Μπάρακ Ομπάμα Γουάιτ Ερπ του παγκόσμιου χωριού;»

Ο Πάτρικ Μπουκάναν και άλλοι σχολιαστές περίπου σαρκάζουν τον ισχυρισμό περί ενοχής της κυβέρνησης ΄Ασσαντ στο έγκλημα των χημικών, επισημαίνουν το αυτονόητο ότι «το ποιός ωφελείται;» υποδεικνύει ενοχή των αντικαθεστωτικών και ερωτούν γιατί οι ΗΠΑ έσπευσαν να απορρίψουν την πρόσκληση του ΄Ασσαντ για έρευνα των επιθεωρητών του ΟΗΕ: «Δεν θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια;

Φοβόμαστε τα πραγματικά γεγονότα, όπως συνέβη στο Ιράκ,
που διέψευσαν τους ισχυρισμούς περί όπλων μαζικής καταστροφής;»
ο Πωλ Γκρέγκ Ρόμπερς επισημαίνει ότι πρώτα «ελεύθεροι σκοπευτές» (σε ανταρτοκρατούμενη περιοχή) έρριξαν κατά των ερευνητών του ΟΗΕ για να τούς δώξουν από «τον τόπο του εγκλήματος».΄Επειτα, όταν αυτοί ξαναγύρισαν, η Ουάσιγκτων είπε ότι «τώρα είναι αργά» να γίνει πειστική έρευνα γιατί τα πειστήρια έχουν καταστραφεί, τέλος έφθασε να ζητήσει από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να ανακαλέσει τους ερευνητές, πράγμα που αυτός αρνήθηκε.Τελικά αποφασίστηκε επίσπευση πυραυλικής επίθεσης των προθύμων πριν ολοκληρωθεί η έρευνα του ΟΗΕ για την ταυτότητα του ενόχου της ρίψης των χημικών.

΄Ετσι ο Πωλ Γκρεγκ Ρόμπερτς σε άρθρο εξαιρετικής δριμύτητας καταγγέλλει « ετοιμαζόμενο ναζιστικού τύπου έγκλημα πολέμου απρόκλητης ένοπλης επιδρομής» και επικαλείται πρόσφατη δήλωση του πρώην προέδρου Τζίμυ Κάρτερ, ότι
« η Αμερική δεν έχει πλέον μια λειτουργούσα δημοκρατία».

Τώρα ο Πωλ Γκρέγκ Ρόμπερτς δεν είναι ένας αντιεξουσιαστής διανοούμενος τύπου Νόαμ Τσόμσκι. Υφυπουργός Οικονομικών του Ρόναλντ Ρήγκαν, πρώην διευθυντής αρθρογραφικής σελίδας της υπερσυντηρητικής Γουόλ Στρήτ Τζόρναλ, καθηγητής της Οικονομίας και πολυγραφότατος συγγραφέας αναλύσεων του εκτροχιασμού της αμερικανικής οικονομίας σε ένα εκτραχηλισμό παρασιτικού χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, που οδηγεί την Αμερική στη χρεοκοπία, ειναι ο κατά κυριολεξίαν «συντηρητικός» -σε περίοδο θεσμικών κατεδαφίσεων.

Μαχητής οπισθοφυλακών ενός αμερικανικού πατριωτισμού της περιφρούρησης (διάσωσης πλέον) των αρχών-πυλώνων που θέσπισαν σε Σύνταγμα οι ιδρυτές της συμπολιτείας, μαστιγώνει αμείλικτα την κατάλυση της αυστηρής διάκρισης των εξουσιών,την υποταγή τους στην εκτελεστική (τήν προεδρία) και την υποδούλωση και των τριών στις πολυεθνικές, στα οικονομικά και ξένα «λόμπυ» και στις τράπεζες.

Χαρακτηρίζει τους σημερινούς τραπεζίτες «Μπάνκστερς» και τούς
πειθήνιους υποτακτικούς στην εξουσία λειτουργούς της ενημέρωσης
«Presstitutes» ( συνήχηση προς το prostitutes=πόρνες), στους οποίους χρεώνει την άγνοια και πνευματική αποχαύνωση του αμερικανικού κοινού.

Το οποίο- παρά ταύτα -κατά την πρόσφατη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, στη συντριπτική πλειοψηφία του απορρίπτει την αμερικανικήν ανάμειξη στον εμφύλιο της Συρίας, ακόμη και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά εναντίον αμάχων...
«Αλλά ο Ομπάμα δεν δίνει δεκάρα για το ότι μόνο το 9 τοις εκατό του κοινού συμφωνεί με τις πολεμοχαρείς επιλογές του. ΄Οπως δήλωσε πρόσφατα ο πρώην Πρόεδρος Κάρτερ « Η Αμερική δέν έχει λειτουργούσα δημοκρατία», έχει ένα αστυνομικό κράτος όπου η εκτελεστική εξουσία έθεσε εαυτήν υπεράνω του Νόμου και του Συντάγματος. Αυτό το αστυνομικό κράτος πρόκειται τώρα να διαπράξει ένα ακόμη ναζιστικού τύπου έγκλημα πολέμου απρόκλητης επίθεσης. Στη Νυρεμβέργη οι Ναζί καταδικάσθηκαν σε θάνατο για τις ίδιες ακριβώς πράξεις που διαπράττει ο Ομπάμα, ο Κάμερον και ο Ολάντ. Αλλά η Δύση ποντάρει στην Ισχύ όχι στο Δίκαιο για να γλυτώσει το εδώλιο του δικαστηρίου εγκλημάτων.»

Τό άρθρο του Ρόμπερτς έχει άλλωστε για τίτλο «΄Αλλο ένα δυτικό έγκλημα πολέμου σε προπαρασκευή» και αρχίζει με τις φράσεις: « Η Ούασιγκτων και οι κυβερνήσεις μαριονέττες της στην Αγγλία και στη Γαλλία ετοιμάζονται να αποκαλύψουν και πάλι την εγκληματική φύση τους. Η είκόνα της Δύσης ως εγκληματία πολέμου δεν είναι προπαγανδιστικό κατασκεύασμα των εχθρών της, αλλά αυτοπροσωπογραφία που η ίδια η Δύση ζωγράφισε.»

Ο Ρόμπερτς καταγγέλλει ως προπαγανδιστικό Δούρειο΄Ιππο την
πόζα της Ουάσιγκτων «και των ανδρεικέλων της» ως υπερασπιστών της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σφυροκοπεί τις κραυγαλές αντιφάσεις συμπεριφοράς που τον αποδεικνύουν κυνικό εφεύρημα ιμπεριαλιστής στρατηγικής:

-« Στιγματίζουν τον ΄Ασσαντ ως δικτάτορα για να τον δαιμονοποιήσουν στις παρα-πληροφορημένες δυτικές μάζες, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν δικτατορικά καθεστώτα όπως της Σαουδαραβίας, του Μπαχρέϊν και τώρα της Αγύπτου, που σκοτώνει αμείλικτα Αιγυπτίους χωρίς καμιά δυτική κυβέρνηση να μιλά για εισβολή στην Αίγυπτο...

-«Η δικαιολογία της Ουάσιγκτων για τους πολέμους της ήταν η προστασία των Αμερικανών από τους τρομοκράτες. Τώρα η Ουάσιγκτων επιχειρεί να παραδώσει τη Συρία στους τρομοκράτες της Τζιχάντ, βοηθώντας τους να ανατρέψουν την κοσμική, μη-τρομοκρατική κυβέρνηση ΄Ασσαντ. Ποιό είναι τό σ χ έ δ ι ο πίσω από την στήριξη της Ουάσιγκτων στην τρομοκρατία;”

Ο Ρόμπερτς καταγγέλλει τους δυτικούς δημοσιογράφους της «Presstitude» ότι, ενώ δεν είναι ηλίθιοι να πιστεύουν τα ηχηρά φληναφήματα περί προστασίας της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν τολμούν ποτέ να ρωτήσουν τις αντίστοιχες εξουσίες, ποιο στην πραγματικότητα είναι τό σχέδιο.

« ΄Ισως-γράφει- σκοπός αυτών των πολέμων είναι η ριζοσπαστικοποίηση των Μουσουλμάνων και η αποσταθεροποίηση της Ρωσίας και της Κίνας. Η Ρωσία έχει μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και συνορεύει με μουσουλμανικές χώρες. Και η Κίνα έχει κάποιο μουσουλμανικό πληθυσμό. Καθώς η ριζοσπαστικοποίηση
θα επεκτείνει τις συγκρούσεις στις μόνες δυο χώρες που είναι ικανές να σταθούν εμπόδιο στην παγκόσμια ηγεμονία της Ουάσιγκτων, μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι η προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ και οι χρηματοδοτούμενες από την Ουάσιγκτων ΜΚΟ, που ποζάρουν ως οργανώσεις «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» θα αρχίσουν να δαιμονοποιούν τίς κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας για σκληρότητα σε βάρος των «ανταρτών».

Συμπέρασμα του Ρόμπερτς: «Η Ουάσιγκτον οδηγεί τον κόσμο εγγύτερα προς τον πυρηνικό όλεθρο από όσο υπήρξε ποτέ κατά τον ψυχρό πόλεμο. ΄Οταν τελειώσει με τη Συρία, επόμενος στόχος είναι το Ιράν. Ρωσία και Κίνα δεν θα μπορούν να αυταπατώνται πλέον ότι υπάρχει σύστημα διεθνούς δικαίου ικανό να αναχαιτίσει την δυτική εγκληματικότητα. Η δυτική επιθετικότητα αναγκάζει ήδη τις δυο χώρες να αναπτύσουν τίς στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις τους και να περιορίζουν τις χρηματοδοτούμενες από τη Δύση ΜΚΟ, που ποζάρουν ως « οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αλλά στην πραγματικότητα συναποτελούν μια Πέμπτη Φάλαγγα, την οποία η Ουάσιγκτων μπορεί να χρησιμοποιεί για να υπονομεύσει την νομιμοποίηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Κίνας...Βασικά η ρωσική αντιπολίτευση χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ. Ακόμη και η κινεζική κυβέρνηση υπονομεύεται» (μέσω της πολιτικής δικτύωσης των αμερικανικών επιχειρήσεων, (εξηγεί ο Ρόμπερτς) της διείσδυσης
από αμερικανικά πανεπιστήμια, της φιλανθρωπίας Ροκφέλερ, της δημιουργίας «αντιφρονούντων», της υποκίνησης εθνοτικών και περιφερειακών διαφορών.)

« ΄Οταν Ρωσία και Κίνα διαπιστώσουν ότι έχουν διαβρωθεί από την αμερικανική Πέμπτη Φάλαγγα, απομονωθεί διπλωματικά και υποσκελισθεί στρατιωτικά, τα πυρηνικά μένουν μόνη εγγύηση της εθνικής κυριαρχίας τους.΄Οπερ σημαίνει ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι πιθανόν να αφανίσει την ανθρωπότητα πριν από θέρμανση του πλανήτη ή το αυξανόιμενο εθνικό χρέος», καταλήγει ο Ρόμπερτς.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/08/blog-post_5150.html#.UiGG8dJ7JQA

Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στον προβληματισμό που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με το «χρηματοπιστωτικό κενό» και το υψηλό χρέος της χώρας, αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει εντός της διετίας 2013-14 «χρηματοπιστωτικό κενό» που ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα «απογοητευτικά έσοδα» από την είσπραξη φόρων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει «τρύπες» στα σχέδια προϋπολογισμού, όπως υποστηρίζεται σε σημερινό δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε τρία προβλήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τους ερχόμενους μήνες, με αφορμή την ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας για τρίτη φορά, «μια προοπτική που ενδέχεται να αναφλέξει εκ νέου την κατάσταση στη σχετικώς ήρεμη ευρωζώνη». Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόβλημα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον και θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια για να συντηρηθεί έως το 2016, την ίδια στιγμή που το χρέος της παραμένει υπερβολικά υψηλό.

Συγκεκριμένα, τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόβλημα ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, σε συνέχεια της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων της Τρόικας που θα επισκεφτούν την Αθήνα, κατά τον ερχόμενο μήνα.

Και ενώ ένας Έλληνας αξιωματούχος σχολιάζει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού κεφάλαια που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένας Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος αντιτείνει ότι τα χρήματα αυτά είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν σε μελλοντικές κεφαλαιακές «ενέσεις», πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους.
Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρινίζει ότι το ευρωπαϊκό τμήμα του ελληνικού δανείου, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως το Δεκέμβριο 2014, στην πραγματικότητα θα επαρκέσει για την κάλυψη των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας έως τον ερχόμενο Αύγουστο. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, θα απαιτηθεί νέο πακέτο δανειακής βοήθειας για τη στήριξη της Ελλάδας από το φθινόπωρο του 2014 έως τα τέλη του 2016.

Σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει η WSJ, η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για να αποπληρώσει τα πρώτα δύο. Φέτος ξεκίνησε να αποπληρώνει τα δάνεια από το ΔΝΤ. Μεταξύ 2014 και 2016, θα πρέπει να αποπληρώσει μόνο προς το ΔΝΤ ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ.
Ημερησία

Σάββας Καλεντερίδης
Οταν υπογράφεται μια διεθνής συνθήκη, από την οξυδέρκεια, τη στρατηγική σκέψη και πρόβλεψη και την ωριμότητα των πολιτικών και των διπλωματών που συμμετέχουν στη διαδικασία δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά αλλά και η ίδια η τύχη ενός ολόκληρου έθνους. Αν και υπάρχει η άποψη ότι τις μεγάλες διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες τις γράφουν άλλοι για εμάς, και εννοούμε ξένες μεγάλες δυνάμεις που έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.
Το 1923, στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, από την οποία μόλις πριν από μερικές εβδομάδες συμπληρώθηκαν 90 χρόνια, όταν αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, ζητήθηκε από την Ελλάδα να μη συμπεριληφθούν στην ανταλλαγή οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου, για να διατηρηθεί το ποίμνιο και έτσι να προστατευτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Κατ’ αναλογίαν και επ’ αμοιβαιότητι, προτάθηκε να εξαιρεθούν της ανταλλαγής οι μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης.

Δηλαδή, οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες μας που συμμετείχαν στην ομάδα που διαπραγματεύθηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης δέχτηκαν να συζητήσουν και τελικά συμφώνησαν να εξαιρεθούν της ανταλλαγής μουσουλμανικοί πληθυσμοί, κυρίως αγροτικοί, που κατοικούσαν σε απομονωμένες ορεινές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, χωρίς να υπολογίσουν όσα επακολούθησαν.

Το αμετανόητο δηλαδή τουρκικό κράτος θα συνέχιζε την πολιτική της γενοκτονίας και θα εφάρμοζε πολιτική εθνοκάθαρσης στην Πόλη, στην Ιμβρο και την Τένεδο, όπου οι Ελληνες θα ήταν εύκολα θύματα της γνωστής τουρκικής βαρβαρότητας. Κι αυτό γιατί οι αστικοί πληθυσμοί της Πόλης θα ήταν εντελώς ανυπεράσπιστοι σε πιέσεις του τουρκικού κράτους και των παρακρατικών μηχανισμών, οι δε πληθυσμοί της Ιμβρου και της Τενέδου, αποκλεισμένοι κι αυτοί, αφού κατοικούσαν σε νησιά, θα ήταν εύκολη λεία στην τουρκική αδηφαγία!

Από την άλλη πλευρά, οι Ελληνες πολιτικοί και διπλωμάτες δεν προνόησαν ότι, σε περίπτωση που εφαρμοστεί πογκρόμ από το τουρκικό κράτος εναντίον των εξαιρεθέντων της ανταλλαγής Ελλήνων, η Ελλάδα, και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις και να πράξει το ίδιο -αν και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να ισχύσει η αρχή ή έστω η «λογική» της αμοιβαιότητας στη βαρβαρότητα- στους μουσουλμάνους της Θράκης, επειδή δεν είναι εύκολο να οδηγήσεις στη φυγή αγροτικούς πληθυσμούς, που έμαθαν να ζουν κάτω από πολύ σκληρές και αντίξοες συνθήκες!

Και έστω ότι δεν έκαναν αυτές τις προχωρημένες σκέψεις, δεν έπρεπε να σκεφτούν ότι, σε περίπτωση που κάτι πάει «στραβά», η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας ή και ενότητας, λόγω του ότι η περιοχή όπου κατοικούν οι μουσουλμάνοι και συμπαγής είναι αλλά και βρίσκεται σχετικά κοντά στα σύνορα με την Τουρκία; Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν της ανταλλαγής οι μουσουλμάνοι της Θεσσαλίας.

Ομως αυτό δεν έγινε και τελικά η εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης εξελίχθηκε με τον χειρότερο τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα, αφού οι Τούρκοι με σχέδιο εξεδίωξαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τους Ελληνες από την Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, ενώ οι μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης, ήτοι Πομάκοι, Αθίγγανοι και τουρκογενείς, αντί να εκδιωχθούν κι αυτοί, όχι μόνο αυξάνονται και πληθύνονται, αλλά «βαφτίζονται» Τούρκοι, υπό την ακατανόητη ανοχή του ελληνικού κράτους.

Ολα αυτά τα χρόνια που ήταν σε εξέλιξη αυτό το έγκλημα εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου, δεν έγινε ποτέ μια ουσιαστική αυτοκριτική από πλευράς του ελληνικού κράτους για τα αίτια που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή.

Επίσης, δεν έγινε ποτέ καμία ουσιαστική αυτοκριτική για το γεγονός ότι η Ελλάδα επέτρεψε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή να ασκεί κρατική εξουσία και τρομοκρατία στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, για να γίνουν όλοι Τούρκοι.

Τώρα που υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή και η Τουρκία βλέπει τα σύνορά της να κινδυνεύουν στα νοτιοανατολικά της, η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με μια εν εξελίξει σοβαρή κρίση στη Θράκη, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να... γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης».
Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει μια ουσιαστική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην ελληνική Βουλή, για να συζητηθεί το θέμα υπεύθυνα και σε όλες του τις διαστάσεις;

Εφημερίδα "δημοκρατία"
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/08/blog-post_9776.html#.UiGCUNJ7JQA

Το ράδιο-ντοκυμαντέρ ''Κερδοσκόποι'' των Καζάκη-Κακλαμάνου

''Την τελευταία δεκαετία δανειστήκαμε 490 δισ ενώ χρειαζόμασταν πραγματικά τα 20 δισ ! Τα υπόλοιπα πήγαν σε τοκοχρεολύσια πρηγούμενων ετών. Αυτό το χρέος μας ζητούν να πληρώσουμε...!

Χθες ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέϊβιντ Κάμερον ζήτησε έγκριση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προκειμένου να αναμιχθεί η χώρα του στο κτύπημα κατά της Συρίας. Η απάντηση του Βρετανικού Κοινοβουλίου ήταν «ΟΧΙ» (με 272 υπέρ και 285 κατά). Μετά από αυτό ο Κάμερον δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Κοινοβουλίου και ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εμπλακεί στην επίθεση κατά της Συρίας. Έτσι ο Ομπάμα έμεινε μόνος του να ψάχνει για πρόθυμους να βομβαρδίσουν ανθρώπους. Φυσικά υπάρχουν πάντα και οι εθελόδουλοι.

Την ίδια ώρα που ο Κάμερον έφερνε το θέμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, εδώ στην Ελλάδα, ο μεν πρωθυπουργός των Ελλήνων κ. Σαμαράς αδιαφορούσε πλήρως για τη βούληση των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού πάνω στο θέμα, ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των εξωτερικών κ. Βενιζέλος δήλωνε πως θα πρέπει να δοθεί μια αναλογική απάντηση στο «ειδεχθές έγκλημα» της χρήσης
χημικών όπλων, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει προηγουμένως το πόρισμα του ΟΗΕ. Δηλαδή τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσω των αρχηγών τους, συμφωνούν να συμμετάσχουν στο κτύπημα κατά των Σύρων, οι οποίοι δεν μας έκαναν τίποτα.

Όποιος λοιπόν Έλληνας πιστεύει ακόμα ότι λειτουργούν η δημοκρατία και το Κοινοβούλιο στην Ελλάδα, θα πρέπει να το ξαναδεί το θέμα. Κάτι μπορεί να του διαφεύγει.

Πέτρος Χασάπης


ΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
Μια ξανθιά μπαίνει σε ένα ξενοδοχείο:
- Το όνομα σας παρακαλώ;
- Παπαδοπούλου.
- Το μικρό;
- Στο σπίτι. Κοιμάται.


Δύο τσιμπούρια έχουν πάει σε ένα πάρτυ.
Φεύγοντας αργά το βράδυ μετά από ξέφρενη διασκέδαση ρωτάει το ένα το
άλλο:
- Θα πάμε με τα πόδια ή θα πάρουμε κανένα σκύλο?


Τι κανει ο παναθηναϊκός αφού κερδίσει το τσαμπιονς λιγκ?
Κλείνει το playstation και πάει για υπνο..!!!!!! ….Σ.Σ.-ΚΑΛΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΕΤΣΙ ΒΑΛΕ ΟΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΘΕΣ

- Γιατί δεν πατάμε με το αμάξι, έναν Αλβανό που καβαλάει ποδήλατο;
- Μπορεί να είναι το δικό σου ποδήλατο!


Η σύζυγος ενός βαθύπλουτου αρχίζει να βήχει:
- Θα ήθελες να σου δώσω κάτι για το λαιμό; ρωτάει ο σύζυγος.
- Ναι αγάπη μου, απαντά εκείνη. Θέλω αυτό το

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ…. ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ…. ΠΑΙΔΙΑ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΕΡΑΣΕ …ΠΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ…. ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ


Είναι αυτός ο τύπος Υπουργός Εξωτερικών;

του Στάθη
Για πρώτη φορά στη νεώτερη διπλωματική ιστορία της χώρας, Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών ταυτίζεται με μια ενδεχόμενη τυχοδιωκτική στρατιωτική επιχείρηση των Συμμάχων της χώρας (όπως αυτή που προετοιμάζεται τώρα κατά της Συρίας) χωρίς να κρατά, προσχηματικώς έστω, κάποιες στοιχειώδεις αποστάσεις, συνάδουσες με τα ιδιαίτερα και ειδικότερα συμφέροντα της χώρας - τα
οποία επιμένουν να υπάρχουν (και μέσα και έξω απ’ το πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Ελλάδας).

Ακόμα και ο Γιωργάκης, Υπουργός Εξωτερικών κατά την κρίση της Γιουγκοσλαβίας, έκανε τη βρώμικη δουλειά προσπαθώντας να την αποδώσει.....
στις νατοϊκές και άλλες δεσμεύσεις της χώρας και όχι σε πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. (Σύμφωνα με μια γελοιογραφία της εποχής, ο Γιωργάκης δεν υποστήριζε τον φονιά αλλά το όπλο του εγκλήματος...)

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, στη διαχρονία του νεώτερου κράτους, μετά το 1832, χαρακτηρίζεται από (μόνιμη) υποτέλεια και συχνά από υποταγή προς τους εκάστοτε «συμμάχους», «προστάτες» κι επικυρίαρχους της χώρας.

Τώρα που η Ελλάδα έχει γίνει προτεκτοράτο και φόρου υποτελής Ειδική Οικονομική Ζώνη, οι φιλοδοξίες για αξιοπρεπή εξωτερική πολιτική θα ήταν αστείες.

Όμως, έως τώρα, ακόμα και κάτω απ’ αυτές τις δραματικές συνθήκες, δεν είχε εισέτι βρεθεί ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών που θα παραγνώριζε την έστω στοιχειώδη εξυπηρέτηση των όποιων εθνικών συμφερόντων, χάριν μιας απόλυτης ταύτισης με τις υπέρτερες επιδιώξεις των επικυριάρχων μας. Ευρέθη.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος -«ο χειρότερος Υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατά την κρίση τότε των Ευρωπαίων συναδέλφων του- βάλθηκε
να αποδείξει πόσο «καλό παιδί» είναι και, βασιλικότερος του βασιλέως, να υιοθετήσει έναν παράνομο πόλεμο στο όνομα της νομιμότητας.

Έως τώρα η ελληνική εξωτερική πολιτική σε κρίσεις όπως στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη κι άλλες ομοειδείς, είτε οι πόλεμοι ήταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είτε υπό τυχάρπαστα σχήματα όπως οι «συμμαχίες των προθύμων», ακολουθούσε την πολιτική των συμμάχων της σαν το σκυλάκι με την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια, χωρίς
να λεονταρίζει κι από πάνω όπως κάνει τώρα ο κ. Βενιζέλος, νομίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική έχει να κάνει με τον ΦΠΑ στις μπουγάτσες.

Η δήλωση που έκανε ο άνθρωπος είναι μνημειώδης κι έχει ως εξής (οι υπογραμμίσεις δικές μου): «Έχουμε καταδικάσει με απερίφραστο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, που είναι απάνθρωπη και ειδεχθές έγκλημα, παραβιάζει αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κατ’ αρχήν ο κ. Βενιζέλος, υπερακοντίζοντας και την ίδια τη δυτική συλλογιστική, αποδίδει τη χρήση των χημικών όπλων στο «καθεστώς Ασαντ». Ουδείς σκεπτικισμός για την πατρότητα του εγκλήματος φαίνεται να μολύνει τη σκέψη του Αντιπροέδρου του κ. Σαμαρά.

Ακόμα κι αν ο (αμερικανόδουλος εδώ και πολύ καιρό) ΟΗΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμα τις ήρξατο χειρών αδίκων με τα χημικά, αποφάνθηκε ο Μπενύταρος. Μόνον αυτός, ο Μπενίτο κι ο Ντέιβιντ Κάμερον, ούτε καν ο Ομπάμα για την ώρα, μόνοι αυτοί οι δύο εξ όλης της ανθρωπότητας δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Ασαντ κι όχι τα ρεμάλια της Αλ Κάιντα πάτησε το κόκκινο κουμπί.

Σε τι θα ωφελούσε τον Ασαντ, την ώρα που νικάει, να προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον του, είναι ένα ερώτημα που ωχριά μπροστά στο θηριώδες μιας προπαγάνδας που δεν ασχολείται με τη λογική.

Κάθε πουλέν αυτής της προπαγάνδας, εξαρτημένος δημοσιογράφος, πληρωμένος αναλυταράς, πουλημένος πολιτικός, υποχρεούται να μηρυκάζει τον θάνατο, να μην τον μηρυκάζει ακόμα περισσότερο ένας λαμπρός εγκέφαλος που έφτιαξε τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών; Έχουν ευθύνη οι Υπουργοί όταν παίρνουν μίζες για τα υποβρύχια που θα εξαπολύσουν τώρα πυραύλους κατά της Συρίας;

Έχουν ευθύνη οι Υπουργοί για τους θανάτους που θα προκαλέσουν στον λαό μιας άλλης ανεξάρτητης (ακόμα) χώρας; Έχουν ευθύνη για τα αντίποινα που θα προκαλέσουν;

Όχι βέβαια! Όπως δήλωσε ο Μπενίτο-Μπενύτο Πολεμοκάπηλος Βενιζέλος, «πρέπει» να «υπάρξει μια διεθνής απάντηση» στο «όνομα της νομιμότητας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Πρέπει»; Δεν προβλέπεται; Τι σημαίνει το «πρέπει» στο Διεθνές Δίκαιο; «Να υπάρξει μια διεθνής απάντηση»; Tι «διεθνής»; των απανταχού φίλων της γκρίζας αρκούδας; «Απάντηση»; Τι απάντηση; σε ροζ τηλέφωνο; τι είναι η «απάντηση»; κήρυξη πολέμου; ποιος τον κήρυξε σε ποιον; πότε; Τι είναι η «απάντηση»; πειρατική επιδρομή; μπουκάρισμα; σαν αυτό που κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο;

Και στο όνομα ποιας «νομιμότητας»; Του αγγλικού δικαίου; της σαρίας; του δικαίου των Εσκιμώων; του κώδικα Χαμουραμπί; Μπορεί το
Διεθνές Δίκαιο να είναι ένα χαλαρό, συμβατικό πλέγμα κανόνων που αποτυπώνουν περισσότερο ή λιγότερο τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων κάθε συγκυρίας, αλλά ο Συνταγματολόγος Μπενύτο το έκανε σκόνη. Σε μια δήλωση 35 περίπου λέξεων αμόλησε πέντε-έξι κοτσάνες - μικρό το κακό, αν δεν
ήταν Υπουργός Εξωτερικών μιας ευάλωτης (και μάλλον αναλώσιμης πλέον χώρας) που βρίσκεται μέσα στη ζώνη πυρός μιας κρίσης που φαίνεται να έχει, αν εξελιχθεί σε στρατιωτική επέμβαση, μακρύ δρόμο μπροστά της. Όσα λέγονται για αεροπορική μόνον επέμβαση είναι ανοησίες.

Αν αυτή η αεροπορική επέμβαση αποτύχει, θα ακολουθήσει χερσαία επέμβαση - αυτές οι δουλειές δεν μένουν στη μέση. Και αν πετύχει, θα ακολουθήσει η αρβύλα του πεζικάριου, ακριβώς διότι πέτυχε. Οπως έγραψε ο έμπειρος Ρόμπερτ Φισκ, τυχόν στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στη Συρία «δεν θα έχει τέλος».

Έως τώρα η Ελλάδα, παρά την έμμεση εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των Δυτικών κατά των «παιδιών των κατώτερων θεών», δεν έχει γίνει στόχος επιθέσεων από σαλαφιστές ή άλλους μουρλούς που ερμηνεύουν το Ισλάμ όπως ερμήνευε ο Χίτλερ τη συλλογική ευθύνη στο «Ο Αγών μου». Με τον κ. Βενιζέλο
να υπερφαλαγγίζει τον κ. Σαμαρά, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Παπούλια, και να συντάσσεται με τους Κακοποιούς του Λευκού Οίκου, τα Τσακάλια της Ντάουνινγκ Στρητ αριθμός 10 και τα ρεζιλορεμάλια του Κε Ντ’ Ορσέ, δεν χρειάζεται και πολύ για να γίνει η Ελλάδα μέρος ενός προβλήματος που ώς τώρα (μάλλον τύχη αγαθή) είχε αποφύγει να είναι.

Στην Ελλάδα ζουν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι μετανάστες και πρόσφυγες. Οι περισσότεροι κάτω από άθλιες συνθήκες. Αν αυτά που τους διαιρούν έως αίματος στις πατρίδες τους, σε συνδυασμό με την εν γένει αντίθεσή τους προς τη Δύση, αρχίζουν να εκδηλώνονται σε ελληνικό έδαφος, οι εξελίξεις θα είναι τραγικές.

Αν άνθρωποι όπως ο κ. Βενιζέλος προκαλέσουν την μήνιν των μουσουλμάνων που ζουν ή σταθμεύουν στην Ελλάδα, αν σημειωθούν εδώ εξεγέρσεις ή αν εκδηλωθούν ισλαμιστικές απειλές απ’ το εξωτερικό, τότε η Ελλάδα θα έχει καθηλωθεί στα μνημονιακά δεσμά της και κάθε πολιτική αλλαγή προς την αντίθετη κατεύθυνση θα έχει καταστεί δύσκολη έως αδύνατη.

Με έναν λόγο, ο κ. Βενιζέλος παίζει με τη φωτιά. Μήπως όμως παίζει σκοπίμως;
από το "enikos.gr"

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν το τηλεοπτικό δίκτυο «Η Ρωσία σήμερα»

Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι

Οι ΗΠΑ διακόπτουν την εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου «Η Ρωσία σήμερα» - αναφέρει η αρχισυντάκτις του δικτύου, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, στο Twitter.
«'Ολο και περίμενα, πότε θ΄ αρχίσουν να μπλοκάρουν το κανάλι μας στις ΗΠΑ. 'Αρχισαν. Μπράβο στην ελευθερία του λόγου» - έγραψε.
Αργότερα, η ίδια πρόσθεσε ότι το
λογαριασμό του καναλιού μπλόκαρε και ο εξυπηρετητής πόρων του Reddit. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο είναι εγγεγραμμένοι στη ροή ειδήσεων του καναλιού μέσω Reddit.

Οι ΗΠΑ ελέγχουν όλη τη Μέση Ανατολή εκτός της Συρίας και του Ιράν

'Ολες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, με εξαιρέσεις τη Συρία και το Ιράν, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ – είπε
σε μια συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» - διατηρώντας την ανωνυμία του - υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του Υπουργείου 'Αμυνας της Λιβύης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δήλωση του σαουδάραβα πρίγκηπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, ότι ελέγχει ομάδες τρομοκρατών στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και Τσετσένων, αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Στο Υπουργείο 'Αμυνας της Λιβύης κυκλοφορούν φήμες σχετικές με το ότι ο ίδιος ο Μπαντάρ προμήθευσε με χημικά όπλα του σύριους μαχητές – συμπλήρωσε ο ίδιος.


 http:ruvr.ru

Ο «Έμπορος της Βενετίας» αναρωτιέται: «αν μας χτυπήσετε, δε ματώνουμε; Αν μας γαργαλήσετε, δε γελάμε; Αν μας δηλητηριάσετε δεν πεθαίνουμε; Κι αν μας αδικήσετε, δεν θα εκδικηθούμε»; Μια 96χρονη Αμερικανίδα έκανε πράξη τα σεξιπιρικά λόγια κι αποφάσισε να απαντήσει στην τράπεζα που της καταστρέφει τη ζωή με το ίδιο νόμισμα: αναγκάζοντάς την να υποβληθεί στην ίδια γραφειοκρατική ταλαιπωρία που υποβάλλεται κι εκείνη προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της.

Διαβάστε την επιστολή και, ποιος ξέρει, ίσως μπουν και σε εσάς «πονηρές» ιδέες:

«Αγαπητέ κύριε,

Σας ευχαριστώ που σφραγίσατε την επιταγή μου με την οποία σκόπευα να πληρώσω τον υδραυλικό τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, δεν πρέπει να πέρασαν ούτε 3 νανοδευτερόλεπτα μεταξύ του σφραγίσματος της επιταγής μου και της αυτόματης κατάθεσης της σύνταξής μου από το δημόσιο!

Θα πρέπει να σας ευχαριστήσω και για το πρόστιμο των 30 δολαρίων που χρεώσατε το λογαριασμό μου ως πέναλτι για την ταλαιπωρία που προκάλεσα στην Τράπεζά σας. Η ευγνωμοσύνη μου ξεχειλίζει κυρίως γιατί με κάνατε να ξανασκεφτώ τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζω τα οικονομικά μου.

Έχω προσέξει πως κάθε φορά που προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί σας η μόνη μου παρηγοριά είναι η απρόσωπη και ασύμφορη οντότητα που έχει γίνει η Τράπεζά σας.

Από εδώ και στο εξής, όπως ακριβώς κάνετε κι εσείς, θα κάνω τις συνδιαλλαγές μου μαζί σας προσωπικώς.

Οι πληρωμές της υποθήκης και του δανείου μου δε θα γίνονται αυτόματα, αλλά θα φτάνουν στην Τράπεζά σας με επιταγή στο όνομα ενός υπαλλήλου, που θα ορίσετε εσείς.

Να θυμάστε πως είναι αδίκημα να ανοιχτεί η αλληλογραφία που θα περιέχει την επιταγή από κάποιον άλλον και όχι από τον παραλήπτη.

Σας επισυνάπτω την αίτηση που θα πρέπει να συμπληρώσει ο υπάλληλος που θα ορίσετε. Σας ζητώ συγγνώμη για το 8σελιδο μέγεθός της, αλλά θα πρέπει να γνωρίζω γι” αυτόν όσα γνωρίζει η Τράπεζά σας για μένα.

Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες που αφορούν το ιατρικό ιστορικό του θα πρέπει να υπογραφούν από το αρμόδιο υγειονομικό τμήμα, ενώ και οι πληροφορίες για τα οικονομικά του θα πρέπει να συνοδεύονται από τα κατάλληλα θεωρημένα αντίγραφα-ντοκουμέντα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδώσω ένα PIN, τον οποίο θα χρησιμοποιεί ο υπάλληλός σας στις συναλλαγές μαζί μου. Λυπάμαι, αλλά δε θα είναι μικρότερο από 28 νούμερα – τόσα είναι και τα νούμερα που πληκτρολογώ κάθε φορά που καλώ το telephone banking και πρέπει να συνδεθώ με το λογαριασμό μου. Κι επειδή, όπως λένε, η μίμηση είναι η υπέρτατη κολακεία, επιτρέψτε μου να σας αντιγράψω.

Επιτρέψτε μου επίσης να σας γνωστοποιήσω και τα ακόλουθα.
Όταν θα μου τηλεφωνείτε, θα πατάτε τα ακόλουθα κουμπιά:
Για να κλείσετε ραντεβού να με δείτε πατήστε 1
Για να με ρωτήσετε για μια πληρωμή που δεν έγινε πατήστε 2
Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στο σαλόνι σε περίπτωση που είμαι εκεί πατήστε 3
Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στην κρεβατοκάμαρα σε περίπτωση που κοιμάμαι πατήστε 4
Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στην τουαλέτα σε περίπτωση που με καλεί η φύση πατήστε 5
Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στο κινητό μου σε περίπτωση που λείπω από το σπίτι πατήστε 6
Για να στείλετε e-mail στον υπολογιστή μου, απαιτείται ένας μυστικός κωδικός, ο οποίος και θα σας αποσταλεί εν ευθέτω χρόνω. Πατήστε 7.
Για να επιστρέψετε στο κύριο μενού και να ξανακούσετε τις επιλογές 1-7 πατήστε 8.
Για να διατυπώσετε κάποιο αίτημα ή παράπονο πατήστε 9.
Κατόπιν θα μπείτε σε αναμονή ανάλογα με την πληρότητα του αυτόματου τηλεφωνητή μου.

Καθ” όλη τη διάρκεια του τηλεφωνήματος θα παίζει χαλαρωτική μουσική. Αν, ωστόσο, χρειαστεί να περιμένετε πολύ, λυπάμαι, αλλά ακολουθώντας και πάλι το παράδειγμά σας, θα πρέπει να σας χρεώσω με ένα ποσό για τη διαδικασία.

Κλείνοντας, σας εύχομαι ένα ευτυχισμένο και λιγότερο κερδοφόρο νέο έτος.

Η ταπεινή σας πελάτισσα…»

Πηγή Λόγιος Ερμής

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget