1/6/2013 - 1/7/2013

Agriazwa.blogspot.com

Πάγκαλε.

Κάθε φορά που το σύστημα χρειάζεται κάποιον να τραβήξει τα πυρά από πάνω του για να κάνει απερίσπαστα τις βρωμοδουλειές του, εμφανίζεσαι εσύ ως αναπόφευκτος αντιπερασπισμός.

Αμετανόητα κυνικός, με μια αναισθησία που σου δίνει τη δύναμη να τσαλαπατάς ευαισθησίες.

Με κάθε δυνατό τρόπο και όποτε χρειαζόταν, ξεφτίλισες τους ζώντες Έλληνες αφού πρώτα οι σύντροφοι σου τους εκμαύλισαν. Τώρα ξεφτιλίζεις και
τους νωπά νεκρούς, τα θύματα του δικού σου συστήματος, τους αυτόχειρες της κρίσης αφού πρώτα οι σύντροφοι σου τους οδηγήσαν στην απόγνωση.

Μια από αυτούς τους αυτόχειρες ήταν η μητέρα μου. Είχα το θάρρος να της δώσω την υστεροφημία που αξίζει σε κάθε αθώα ελληνίδα μάνα. Είχες το θράσος όχι μόνο να μετατρέψεις την οδύνη των συγγενών και φίλων των χιλιάδων αυτοχείρων σε πολιτικό καλαμπούρι αλλά και να προτρέψεις και άλλους Έλληνες σε μαζική αυτοκτονία στην περίπτωση που δεν τους αποτρέψεις από το να διακόψουν την πολιτική αυτοκτονία στην οποία επιδίδονται εδώ και δεκαετίες.

Οι Έλληνες ακολούθησαν σαν λέμινγκς το σύστημα εξουσίας. Ήσασταν οι μαγικοί αυλιστές που αφού προβάρατε την υπνωτιστική σας κακοφωνία στους πιστούς σας αρουραίους για να τους οδηγήσετε σε ένα τρελό φαγοπότι με τις σάρκες των Ελλήνων, οδηγήσατε έναν ολόκληρο πληθυσμό στην καταστροφή του.

Έτσι είναι τα πειράματα: πρώτα τα ξεκινάν σε ποντίκια, μετά σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους και έπειτα και σε όλους τους ανθρώπους.

Και έτσι καταλήγουν όλα τα πειράματα: Με τα περισσότερα πειραματόζωα νεκρά ή έστω αγνώριστα.
Μας λες «αν το δούμε και αυτό, δεν ξέρω τι άποψη έχετε για την αυτοκτονία, αλλά θα σας πρότεινα να το κάνουμε όλοι μαζί παρέα»

Κάποτε μας είχες πει ότι μαζί τα φάγαμε όταν ήδη ανήλικα λιμοκτονούσαν στα σχολεία. Ο όγκος σου αποτελεί την προφανέστερη των αποδείξεων για του λόγου σου το ψευδές.

Τώρα μας λες να αυτοκτονήσουμε όλοι, μαζικά. Δεν σου φτάνουν οι αυτοκτονίες που ήδη συμβαίνουν. Πεινάς και για άλλες. Μαζί τους φάγαμε.

Δυστυχώς, τα λέμινγκς που είχες συνηθίσει τυφλά να ακολουθούν το δικό σου σύστημα τόσο καιρό, μετά τις τόσες απώλειες άρχισαν να σιγοψιθυρίζουν μεταξύ τους: Για σταθείτε ρε παιδιά. Που πάμε;
Και αυτήν την τόση κρίσιμη ερώτηση άρχισαν να την κάνουν στα δυο τους πόδια. Όχι στα τέσσερα. Στα δυο τους πόδια. Όχι έρποντας σαν σκουλήκια ή ερπετά. Στα δυο τους πόδια, σαν κανονικοί άνθρωποι.

Για σταθείτε βρε παιδιά…

Το καράβι βουλιάζει. Θαρρείτε εσείς της εξουσίας πως οι φελλοί του πολιτικού συστήματος θα επιπλεύσουν ακόμη και αφού έχει βουλιάξει αύτανδρο το καράβι. Φτιάξατε τη συνομωσία των φελλών και γεμίσατε το καράβι βαρίδια για να περισυλλέξετε για την πάρτη σας τα τιμαλφή του ναυαγίου.
Να θυμάστε όμως. Αυτός ο λαός όχι μόνο υπήρξε εξόχως ναυτικός αλλά έχει επιβιώσει από τόσες και τόσες ιστορικές φουρτούνες.

Ίσως να επιβιώσουμε και αυτής.
Όσο για σένα Πάγκαλε, τόσοι άλλοι σου είπαν και τόσοι άλλοι θα σου πουν «ξεκίνα και ερχόμαστε».
Δεν το συμμερίζομαι φυσικά και δεν το προτείνω σε κανέναν. Θέμα δικιάς σου συνέπειας είναι όμως. Θέμα «πολιτικής υπευθυνότητας»

Και αφού σου αρέσουν τα πένθιμα καλαμπούρια να σου πω τι θα πουν κάποιοι αχαρακτήριστοι και παλιάνθρωποι αν φανείς συνεπής στα λόγια σου. Θα πουν ότι ήσουν ο πρώτος των αυτο-χοίρων.

Θα γράψω άρθρο για αυτούς που θα πουν κάτι τέτοιο για σένα. Θα καταδικάσω την προσβολή μνήμης νεκρού που σου κάναν. Θα προστατέψω τη λήθη που σου αξίζει. Αλλά αυτό είναι μια απιθανότητα. Όσο οι ένοχοι όμως δε βρίσκονται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι, εσύ δεν πρόκειται να αυτοκτονήσεις ποτέ.

Φυσικά, καταλαβαίνω ότι αυτό που είπες δεν το είπες κυριολεκτικά για αυτό και δεν σε κακοκαρδίζω. Άλλωστε, η πολιτική τάξη αυτής της χώρας μιλάει κυριολεκτικά μόνο όταν είναι να αναγγείλει λαοκτόνα μέτρα. Μόνο τότε.

Ο παππούς σου ήταν δικτάτορας. Πολλοί κρίνουν πως η τιμωρία για τους δικτάτορες όφειλε να είναι ο θάνατος. Έχω κάποιες ενστάσεις.

Για τους προβοκάτορες όμως είμαι απόλυτα βέβαιος πως η σωστή τιμωρία είναι εν ζωή η απόλυτη χλεύη και μετά θάνατον η απόλυτη λήθη.

Γι’ αυτό Πάγκαλε, αν θέλεις να σε θυμούνται, φρόντισε να μην πεθάνεις ποτέ.
Πέτρος Αργυρίου at 5:50 π.μ.

http://olympia.gr/

Επιταχύνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η επίθεση του Μάκη Βορίδη στα κυβερνητικά πεπραγμένα του ιδρυτή του, του Ανδρέα Παπανδρέου

Την περασμένη εβδομάδα, στο μνημόσυνο στη μνήμη του Ανδρέα εκτός από τη Δήμητρα Παπανδρέου και τον αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη όλοι απουσίαζαν. Ούτε οι γιοί του, ούτε η ηγεσία του «σημερινού ΠΑΣΟΚ» έδωσαν «σημεία ζωής». Αν δεν έβγαζε ανακοίνωση ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος η ηγεσία του κόμματος θα ήταν ακόμα απασχολημένη με τα θέματα διανομής της εξουσίας σε θώκους αντιπροεδρίας και προεδρίας της Ε.Ε. ενώ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προκάλεσε αρνητικά σχόλια για τη λήθη που επέδειξε.

Σήμερα, η επίθεση Βορίδη στον Ανδρέα Παπανδρέου από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ξύπνησε τα αντανακλαστικά των γνήσιων Παπανδρεϊκών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν τον Βενιζέλο υπαίτιο για το σημερινό κατάντημα του κόμματος.

Το λάκτισμα των αντιδράσεων έδωσε ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης με τη σκληρή δήλωση που έγραψε για να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Μάκη Βορίδη. Συνέχισε ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ο οποίος ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ μαζί με όσους αποτελούν την «Αριστερή Πρωτοβουλία» και παραμένουν στο «σημερινό ΠΑΣΟΚ».

Με διαφορά απάντησε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος έγραψε: «Συμπεριφέρθηκε ως γνήσιος νοσταλγός του χουντικού παρελθόντος του για να καλύψει το φτύσιμο από τον Σαμαρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος η κ. Αφροδίτη Αλ Σάλεχ σχολίασε παραφράζοντας φίλερ που παίζεται στην ΕΡΤ: «Δείτε το με τα μάτια του Βορίδη: Για όλους τους χουντικούς, ο Ανδρέας Παπανδρέου "κατέστρεψε" την Ελλάδα ...των ονείρων των συνταγματαρχών». Λίγο αργότερα, ο πρώην γραμματέας κ. Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι ο κ. Βορίδης εκφράζει όσους πολεμούν τη Δημοκρατία, την οποία αγωνίσθηκε για να την εγκαθιδρύσει, όπως έκανε ο Ανδρέας.

Στις αντιδράσεις προστέθηκε και η αντίδραση του κ. Χάρη Τσιόκα, ο οποίος άφησε σαφέστατη αιχμή προς την «συγκυβέρνηση» και την πολιτική επιλογή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. «Το ερώτημα είναι ποια κυβερνητική πολιτική δημιουργεί τους υβριστές των κοινωνικών κατακτήσεων που είχαν σφραγίδα Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε. Αυτή ήταν και η αφορμή για απίστευτες αντιδράσεις από παλαιούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ.

Έξαλλοι με τον Βενιζέλο

Ήδη από το μεσημέρι, εκατοντάδες είναι τα τηλέφωνα παπανδρεϊκών ψηφορόρων του Κινήματος, οι οποίοι «τα χώνουν» στον Βενιζέλο για το γεγονός ότι- όπως λένε- αφήνει αναπάντητες τέτοιες επιθέσεις που θεωρούν ότι θίγουν ευθέως την ιδεολογικοπολιτική υποθήκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις Βορίδη αναμένεται να ρίξουν και νέο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ Παπανδρέου - Βενιζέλου. Στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου θεωρούν «αιτία πολέμου» τις δηλώσεις Βορίδη και σίγουρα δεν πρόκειται να τις αφήσουν ανεκμετάλλευτες για να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των παπανδρεϊκών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους δεν αρέσει το θέαμα της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία.

Εκτιμάται ότι πολύ σύντομα, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ρίξει το γάντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο με το επιχείρημα ότι «δεν προασπίζεται την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως θα έπρεπε, απέναντι στις αήθεις επιθέσεις που δέχεται από τους εκφραστές της Δεξιάς».

Αυτή ακριβώς θα είναι η ακριβής φρασεολογία της επιχειρηματολογίας του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Βορίδης άνοιξε σήμερα πολλές πληγές σε όσους θεωρούν την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ως «πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ», ενώ αναμένεται να ενδυναμώσει το σκεπτικό του Γιώργου Παπανδρέου που λέει ότι "κάποιος πρέπει να διαφυλάξει την κληρονομιά του Ανδρέα", αφήνοντας ως υπονοούμενο ότι αυτό είναι κάτι που δεν πράττει ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

http://pirinoslogios.blogspot.gr/2013/06/voridis-venizelos-pasok.html

Δραστικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας προαναγγέλλει ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος τονίζει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμα και σε κλείσιμο νοσοκομείων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» δήλωσε ότι «μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχω ελέγξει τα πάντα. Νοσοκομεία, ζημίες, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες. Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω».Χρωστάμε περίπου 1,7 δισ. θα προχωρήσω πολύ γρήγορα ακόμη και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη αυτά»

Αναφέρθηκε και στη μέθοδο του «claw back» σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΠΥ, τον συμψηφισμό δηλαδή μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και των διαγνωστικών κέντρων και κλινικών και προαναγγέλλει εξονυχιστικούς ελέγχους στο πεδίο των εγκρίσεων δαπανών. Μάλιστα μέσα στο επόμενο 15θήμερο θα προχωρήσει, όπως λέει, σε σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

«Ο βασικός μου στόχος είναι να είμαστε πλήρως έτοιμοι σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα. Δεν πρόκειται να ξεφύγει τίποτα. Θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει δώσει η χώρα και δεν θα ρισκάρουμε τις επόμενες δόσεις»

http://www.iefimerida.gr

Το ακούσαμε κι αυτό!

Δεν φτάνει που θησαύρισαν τόσα χρόνια στις πλάτες του ελληνικού λαού από τα εξοπλιστικά πάρτι στην Ελλάδα, θέλουν και αποζημιώσεις!

Συγκεκριμένα, επικαλούμενοι νομικίστικες λεπτομέρειες ζητούν να τους πληρώσει η Ελλάδα τόκους ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ για τα άρματα μάχης Leopard που μας πούλησαν.

Σφυρίζουν αδιάφορα όμως για τις ρωγμές και τα άλλα προβλήματα που είχαν παρουσιάσει!

Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα, οι Γερμανοί της KMW απαιτούν κοντά στα 120 εκατομμύρια από το ελληνικό δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης των Leopard παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα με ρωγμές και φθορές στα πυροβόλα των αρμάτων. Το ΓΕΣ υποστήριξε ότι όλα αυτά οφείλονταν στην χρησιμοποίηση από τους γερμανούς κατασκευαστές υλικών χαμηλότερης αξίας και ποιότητας.

Οι Γερμανοί απρόθυμα και μετά από αρκετή καθυστέρηση ανέλαβαν να διορθώσουν τα προβλήματα αλλά μέχρι το 2011 οι επιδιορθώσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί. Το ΓΕΣ είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε οριστική παραλαβή σε εννέα από τα 170 άρματα. Συνέπεια όλων αυτών των καθυστερήσεων ήταν να υπάρξουν καθυστερήσεις και σε κάποιες πληρωμές.

Εκμεταλλευόμενοι τη γνωστή ελληνική αδιαφορία οι Γερμανοί από «κατηγορούμενοι» αποφάσισαν να εμφανιστούν ως «κατήγοροι».

Προσέφυγαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και ζήτησαν να αναγνωριστεί η απαίτησή τους για καταβολή τόκων υπερημερίας 117.991.547 ευρώ λόγω μη πληρωμής εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου του 69% της αξίας τιμολογίων «παραδοθέντων συμβατικών ειδών».

http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/322034/prokaloyn-oi-germanoi-apaitoyn-120-ekat-gia-ta-elattomatika-leopard#ixzz2Xh4V1Evp

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ – ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ “ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ”.

Συμβουλή του Ολυμπία: Αδέλφια πάρτε την εταιρεία στα χέρια σας μέσω ασφαλιστικών και αστικών διεκδικήσεων. Κάντε κάλεσμα και συνεχίστε να λειτουργείτε. Όλοι οι Έλληνες θα σας στηρίξουν.

Δελτίο τύπου από το “Σωματείο Εργαζομένων Υιοί Χ.Κατσέλη”

Από τις 21/6/2013 η εταιρεία NUTRIART A.B.E.E. κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η οποία θα συζητηθεί στις 18/9/2013. Στην αίτηση της η εταιρεία επικαλείται μειωμένο κύκλο εργασιών τα τελευταία τρία έτη, αποτέλεσμα της καθυστέρησης υλοποίησης της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης.

Οι 500 εργαζόμενοι όμως δεν είναι εδώ τα τελευταία τρία έτη αλλά τα τελευταία είκοσι και τριάντα οι περισσότεροι. Οπότε γνωρίζουν:
• H ΚΑΤΣΕΛΗΣ ήταν κερδοφόρα έως το 2008, τότε που εξαγοράσθηκε και πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Δαυίδ, του μεγάλου αφεντικού της coca cola. Τότε που ενοποιήθηκε με την ΑΛΛΑΤΙΝΗ (Άλευρα) και την ΠΛΑΖΑ (κατεψυγμένη ζύμη), κάτω από την νέα εταιρεία NUTRIART. Μόνο που η Nutriart φορτώθηκε και το δάνειο για την εξαγορά της ΚΑΤΣΕΛΗΣ ύψους 50.000.000€.
• Ο κ. Δαυίδ δηλαδή εξαγόρασε χωρίς φράγκο την ΚΑΤΣΕΛΗΣ, με δάνεια τα οποία φόρτωσε στην νέα εταιρεία Nutriart. Ο δανεισμός έφτασε στα 120.000.000€

Οι εκάστοτε διοικήσεις της εταιρείας που ορίζονταν από τον κύριο Μέτοχο επέδειξαν χαρακτηριστική αδιαφορία στην υποστήριξη των λειτουργιών της εταιρείας και όργιο κακοδιαχείρισης και σπατάλης.
Έμπειρο προσωπικό παραγκωνίζεται και εξωθείται σε αποχώρηση.
Κρίσιμες λειτουργίες της εταιρείας παραδίδονται σε εξωτερικούς συνεργάτες, με διαδικασίες αδιαφανείς και ενώ μπορούσαν να καλυφθούν ενδοεταιρικά.
Γιγαντώνεται η διοίκηση με αθρόες προσλήψεις στελεχών, από θυγατρικές του Ομίλου του Μεγαλομέτοχου, δίνονται bonus για στόχους που ποτέ δεν πιάνονται, εκτοξεύοντας έτσι τα διοικητικά κόστη σε δυσθεώρητα ύψη.
Ξοδεύεται 1,5 εκατομμύριο ευρώ για λογισμικό ERP που δεν εγκατέστησαν ποτέ.
Διαλύεται το δίκτυο διανομής.
Και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς.

Οι εργαζόμενοι από τότε και επανειλημμένα είχαν επισημάνει τις καταστροφικές επιλογές της διοίκησης.
Αποτέλεσμα ο τζίρος της εταιρείας να πέσει από 85.000.000 το 2008 στα 15.500.000 το 2012 και η εταιρεία να αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία 2 χρόνια.
Στο διάστημα αυτό γίνεται προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τραπεζικών δανείων (κούρεμα) και νέας χρηματοδότησης.

Οι συζητήσεις και συμφωνίες με μια ομάδα 14 τραπεζών αποδεικνύονται εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι τράπεζες, που ανακεφαλαιώνονται με χρήματα του ελληνικού λαού – και στα ΔΣ τους συμμετέχουν ενίοτε και μέλη της οικογένειας του μεγαλομέτοχου Δαυίδ – εμφανίζονται αδιάφορες μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο της εταιρείας.
Οι δύο χρηματοδοτήσεις που συμφωνούνται με τις τράπεζες 8.923.000 και 4.942.000 αργούν να εκταμιευθούν και έτσι η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την εταιρεία.
Δεν πληρώνονται προμηθευτές, δεν αγοράζονται πρώτες ύλες για παραγωγή προϊόντων, η εταιρεία δεν μπορεί να είναι συνεπής στους πελάτες της με αποτέλεσμα να χάνεται μέρα με τη μέρα η μάχη στην αγορά. Οι ανταγωνιστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, που είναι δικό μας!

Θεωρούμε ότι οι δύο πλευρές -Τράπεζες και μέτοχος- εχουν κοινή ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο. Οι επιλογές τους αποδείχτηκαν καταστροφικές.
Αυτοί προσπαθούν να πετάξουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Η συμπαιγνία τους είναι απίστευτη. Ξέρουμε ότι αν θέλουν τα βρίσκουν μια χαρά! Ας μη διανοηθούν να παίξουν τα παιχνίδια τους στις πλάτες των εργαζομένων!

Όταν θεωρούσαν ότι θα αυξανόταν η κερδοφορία τους «εφτιαξαν» την Nutriart. Τώρα που θεωρούν ότι τα κέρδη τους δεν θα είναι επαρκή θέλουν να «καταργήσουν» εργαζόμενους και παραγωγικές μονάδες που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων και της αγοράς.
Άλλωστε ταυτόχρονα με το κλείσιμο της Nutriart ο όμιλος ξεκινάει να δραστηριοποιείται σε μια σειρά από κλάδους από τους οποίους προσδοκά αυξημένη κερδοφορία. Η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Δαυίδ στην ηγεσία της Eurobank το επιβεβαιώνει.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η εταιρεία έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για τους εξής βασικούς λόγους:
- Η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω καθετοποιημένης παραγωγής στην επεξεργασία αλεύρων – βασικό είδος διατροφής, στην παραγωγή Ψωμιών και Αρτοσκευασμάτων καθώς και Προϊόντων Καταψυγμένης ζύμης. Σε μια εποχή που ο κόσμος πεινάει είναι ύβρις και έγκλημα να κλείνει μια τέτοια εταιρεία.
- Τα εμπορικά σήματα της εταιρείας – Αλλατίνη, Κατσέλης και Πλάζα – είναι πανίσχυρα, με μεγάλη αναγνωρισημότητα στην Ελληνική και ξένη αγορά.
- Η αγορά στα ψωμιά δεν είναι υψηλής ανταγωνιστικότητας. Υπάρχουν 3 εταιρείες στο χώρο.

Οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη με το παραπάνω τα τελευταία χρόνια:
Από 1.000 έμειναν 500, αντιμετώπισαν μεγάλες και συνεχείς καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους – έμειναν μέχρι και 5 μήνες απλήρωτοι, παρείχαν μειωμένη εργασία για 3 μήνες στις αρχές του 2013.
Αντίθετα, η διοίκηση δεν υποστήριξε την ανάπτυξη της εταιρείας και μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η χρονική επιλογή της κατάθεσης της αίτησης πτώχευσης, τώρα που υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης των πωλήσεων.

Η εταιρεία πρέπει να επιβιώσει και θα επιβιώσει.
Δεν ζητάμε τίποτα άλλο παρά την ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία των εργοστασίων.
Τα χρήματα από αξιοποίηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να διοχετευθούν άμεσα για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας και όχι τα υπερκέρδη των τραπεζών.
Καμία απόλυση – καμία δυσμενής αλλαγή των όρων εργασίας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους 500 εργαζόμενους και στις οικογένειες τους, απέναντι στον λαό που πλήττεται σκληρά από την κρίση και επιπλέον απέναντι σε δεκάδες άλλες οικονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται γύρω απ αυτή (π.χ. αγρότες, προμηθευτές, μεταφορείς κ.λ.π)
Ακόμα θα πρέπει να λογοδοτήσει επειδή άφησε βορά των επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων μια εταιρεία η οποία, ειδικά σε συνθήκες που ο λαός δοκιμάζεται σκληρά, μπορεί να προσφέρει, εξυπηρετώντας στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσής του.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους , ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε κοινή συμπόρευση και αγώνα για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμίζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τροϊκα και την Ευρωπαική Ενωση.
Οι εργαζόμενοι λειτουργούν γενιές ολόκληρες τις ιστορικές αυτές εταιρείες και όχι τα Golden boys του τραπεζικού κατεστημένου και του Μεγαλομέτοχου.

Από κοινού :

Σωματείο Εργαζομένων Υιοι Χ.Κατσέλη και Σωματείο Εργαζομένων Αλλατίνη-Ελβιπέτ

Δείτε όλες τις ανακοινώσεις του Σωματείου εδώ:https://www.facebook.com/groups/184623898365410/

του Σταύρου Χριστακόπουλου

Για τις πικρές αλήθειες που προκύπτουν από την πολιτική συρρίκνωση της τέως τρικομματικής κυβέρνησης έγραφε χθες το «Ποντίκι». Πολλές από αυτές θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε, αλλά τι σημασία έχει; Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν πολύ καλά τι τους περιμένει σε κάθε βήμα τους.

● Οι στόχοι τους δεν μπορούν να επιτευχθούν.

● Κάθε κίνηση προς την υποτιθέμενη επίτευξη των στόχων αυτών, χωρίς να δίνει λύσεις, θα προσθέτει νέα θύματα στην κοινωνία.

● Κάθε νέο θύμα που θα «εκτελείται» αδίκως από τα μνημονιακά πυρά θα προσθέτει στην απόγνωση.

Ήδη το πάλαι ποτέ 80% των δύο κομμάτων έχει περιοριστεί στη δημοσκοπική περιοχή κάτω....
του 30% στην πρόθεση ψήφου. Μέχρι να γίνουν οι εκλογές κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη μοίρα τους. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον χρόνο των εκλογών, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι πριν από τις εκλογές της Μέρκελ.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μερών της τρόικας, αλλά και με ποιους τρόπους θα χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα κενά που ήδη διαπιστώνονται, τα οποία οι Βορειοευρωπαίοι «εταίροι» αρνούνται να καλύψουν.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να προβλέψει ποιοι και πόσοι εσωτερικοί ανταγωνισμοί – για λόγους πολιτικής επιβίωσης καθενός από τους κυβερνητικούς εταίρους – μπορεί να αποβούν μοιραίοι για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Κούρεμα από το πρώτο ευρώ;

Η παρούσα κυβέρνηση έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα: δεν είναι νέα, αλλά ήδη παμπάλαιη και, στα μάτια των δανειστών, δραματικά «καθυστερημένη», αν όχι αποτυχημένη, και μάλιστα με μικρότερο πολιτικό εύρος απ’ ό,τι πριν από την κρίση στην ΕΡΤ. Στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας μάλιστα δεν υπάρχει στολίδι που να μπορεί να την καλλωπίσει. Μένει μόνο η κινδυνολογία: «Εμείς ή το χάος» (δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ).

Το δεύτερο μεγάλο μειονέκτημά της είναι ότι, εξ αιτίας των κενών, των «αποτυχιών» και των καθυστερήσεων, αλλά και λόγω της επιταχυνόμενης απονέκρωσης της οικονομίας και της αδυναμίας συλλογής εσόδων, είναι η πιο εξαρτημένη – συγκριτικά με κάθε άλλη μνημονιακή κυβέρνηση – από τα κέφια των δανειστών.

Οι δανειστές, από την πλευρά τους, δεν πρόκειται να κάνουν ad hoc «χάρες» στην Ελλάδα. Προέχει το «μεγάλο μαγαζί»: η ευρωζώνη. Μόνο ό,τι διασφαλίζει τη σταθερότητά της – κατά την άποψη της ηγεσίας της – μπορεί να αποφασιστεί, αφού η κρίση έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της.

Σε αυτό το πεδίο ήδη βλέπουμε ότι, για «τρύπα» ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, αποφασίστηκε ότι διατίθενται μόλις 60 δισ. από το ευρωσύστημα. Επιπλέον οι χώρες και οι καταθέτες θα συμμετέχουν στις τραπεζικές διασώσεις, αφού θα προηγούνται όμως οι μέτοχοι και οι πιστωτές.

Επί της ουσίας, μετά και το παράδειγμα της Κύπρου, οι καταθέτες παύουν πλέον να αντιμετωπίζονται ως ασφαλισμένοι αποταμιευτές, αλλά αναγνωρίζονται ως επενδυτές που αναλαμβάνουν ρίσκο και φέρουν ακεραία την ευθύνη των επιλογών τους.

Θεωρείται, εδώ, σύμφωνα και με τις δηλώσεις μετά το προχθεσινό Ecofin, ότι είναι ασφαλισμένοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ. Θα ισχύσει όμως αυτό στην Ελλάδα, όπου οι καταθέσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές, ή μήπως ένα κούρεμα καταθέσεων θα αρχίσει, λόγω «ειδικών συνθηκών» (η Ελλάδα είναι πάντα μια... «ειδική περίπτωση», κατά τους επιτηρητές μας), από το πρώτο ευρώ;

Για να καταλάβουμε το πρόβλημα και να δούμε από πού προκύπτει η δυσπιστία μας, ας θυμηθούμε τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών του Ιουνίου του 2012:

● Την 30ή Ιουνίου 2012, το 93% των φυσικών προσώπων - καταθετών των τραπεζών διέθεταν καταθέσεις συνολικού ύψους έως 10.000 ευρώ, ενώ μόλις το 0,4% αυτών είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ποσό που συνιστά και το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά καταθέτη από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Αντίστοιχα ποσοστά παρατηρούνται και στα λοιπά βασικά διεθνή νομίσματα.

● Ειδικότερα το 81,5% των φυσικών προσώπων - καταθετών των τραπεζών διέθεταν καταθέσεις από 0 έως 2.000 ευρώ, το 11,3% καταθέσεις από 2.001 μέχρι 10.000 ευρώ, το 5,9% καταθέσεις από 10.001 μέχρι 50.000 ευρώ, το 0,9% καταθέσεις από 50.001 μέχρι 100.000 και μόλις το 0,4% από 100.001 και άνω. Σε περίπτωση ύπαρξης συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, τα ποσά κατανεμήθηκαν ισομερώς σε κάθε έναν από αυτούς.

Κι άλλα «χαμπέρια»

Το επόμενο ερώτημα είναι: Πώς ο Στουρνάρας και ο Σαμαράς περίμεναν ότι οι Ευρωπαίοι – αναδρομικά μάλιστα – θα... αφαιρούσαν από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;

Ο ίδιος ο Σόιμπλε το ξεκαθάρισε στο τελευταίο Eurogroup λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τις χώρες που έχουν ήδη διασώσει τις τράπεζές τους να μεταφέρουν τα χρέη από τις παρεμβάσεις αυτές στο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης». Για να μην αφήσει δε περιθώριο παρερμηνείας, πρόσθεσε ότι «η δυνατότητα του ESM είναι περιορισμένη και ότι δεν έχει νόημα να καλλιεργούμε ψευδείς προσδοκίες, οι οποίες μόνο απογοήτευση θα μπορούσαν να φέρουν στις αγορές».

Είναι όμως κι άλλα τα «χαμπέρια» που μας έρχονται: εκατοντάδες επιπλέον ευρώ θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ λόγω απελευθέρωσης του τιμολογίου και της βαρύτερης φορολόγησης των ακινήτων. Κατά τα λοιπά, «ελαφρυνθήκαμε» όλοι από τα... τέσσερα (4) ευρώ που δίναμε για να έχουμε δημόσια ραδιοτηλεόραση ως εναλλακτική στα σκουπίδια των ιδιωτικών τουρκοκάναλων.

Όσο οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα (και) αυτής της κυβέρνησης θα φουντώνουν, τόσο οι τραγικές επιλογές της θα οδηγούν προς τη γελοιοποίηση ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο, από τον χρόνιο παρασιτισμό του έναντι της Ευρώπης, έχει περάσει στην απόλυτη εξάρτησή του από αυτήν.

Και μάλιστα χωρίς ορατή πιθανότητα – ούτε ικανότητα εκ μέρους των συγκυβερνώντων – η Ελλάδα να απαλλαγεί από το καθεστώς της «πρώτης αποικίας χρέους» της ευρωζώνης.

από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»

του Θανάση Καρτερού

Τον είδαμε να χαμογελά εν μέσω της κατήφειας και να λάμπει εν μέσω της σκοτούρας κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Βενιζέλος ο εθνικώς υπεύθυνος, ο κερδισμένος της μοιρασιάς, ο σωτήρ του Σαμαρά -αυτό λένε τα υμνολόγια.

Ο εθνικώς υπεύθυνος Βενιζέλος όμως, ο ευέλικτος και εύκαμπτος, ο φιλόδοξος και φλύαρος, δεν είναι όπως τρομπάρουν ορισμένοι και ο ίδιος, ο ισχυρός άνδρας της συγκυρίας. Είναι ο χάλιας της, έστω κι αν αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος του παιγνιδιού και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τσίρκου που παριστάνει την κυβέρνηση τετραετίας.

Είναι χάλιας γιατί έχασε κάθε είδους επαφή με τον κόσμο της λεγόμενης "δημοκρατικής παράταξης", αποδεχόμενος να γίνει αδελφοποιητός του Σαμαρά και του Άδωνη. Τον φτύνουν οι....
πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κι ας φαντασιώνεται ότι τον δροσίζει κεντροαριστερή βροχούλα. Προσθέτουν έτσι την αποστροφή τους γι' αυτόν στην αποστροφή των παραδοσιακών δεξιών, που δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό -κι ας είναι το κοσκινάκι του Σαμαρά τους.

Είναι χάλιας επίσης γιατί τον κυνηγούν τα υποβρύχια του Άκη και η λαδιά με τη λίστα Λαγκάρντ -όλα τα ψέματά του γι' αυτή βγήκαν στη φόρα από τους εμπειρογνώμονες και τους Γάλλους. Και αν ο Σαμαράς του προφέρει ασυλία -κράτα με να σε κρατώ..- και γλιτώνει προσώρας το εδώλιο του κατηγορουμένου, αυτό δεν σημαίνει ότι γλιτώνει ή μπορεί να γλιτώσει και από την ετυμηγορία του οργισμένου δημοκρατικού πολίτη.

Είναι χάλιας τέλος γιατί από καθηγητής συνταγματικού δικαίου προήχθη σε πρύτανη του αντισυνταγματικού αδίκου σε πλείστες όσες περιπτώσεις -με τελευταία την υπόθεση του μαύρου στην ΕΡΤ. Και αναδείχτηκε σε Νόβα και Τσιριμώκο της εποχής μας, ωθώντας στην αγκαλιά της ακροδεξιάς ότι είχε μείνει από το ΠΑΣΟΚ. Εκκαθαριστής του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος του Ανδρέα -αυτό είναι και έτσι καταγράφεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο Βενιζέλος είναι ο αδύνατος κρίκος της κυβέρνησης και ας επιστρατεύουν τα παπαγαλάκια μέχρι και τη συγκυβέρνηση Σοφούλη-Τσαλδάρη το 47 για να ξεπλύνουν το 2013. Αγνοώντας ότι εκείνη η συγκυβέρνηση οδήγησε στην παντοδυναμία της δεξιάς και στην εξαφάνιση για δεκαπέντε χρόνια της αγαπημένης τους δημοκρατικής παράταξης. Που όχι ως σοφός αλλά ως Σοφούλης ο Βενιζέλος καλείται να αναστήσει. -εδώ γελάμε...

από την «Αυγή»

του «Pitsirikos»

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συνεχίζει το success story, χωρίς τον Φώτη Κουβέλη, και εξετάζει τώρα τη συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας. Η συγχώνευση συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα και της υπολοχαγού Εθνικής Άμυνας Φώφης Γεννηματά.

Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει το πετυχημένο μοντέλο που ακολουθήθηκε με το λουκέτο στην ΕΡΤ, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των απολυμένων της ΕΡΤ και να ταμπουρωθούν στα εργοστάσια, περιμένοντας τα ΜΑΤ με πυροβόλα, πυραύλους και μπαζούκας.

Πηγές της κυβέρνησης αποκάλυψαν πως Σαμαράς και Βενιζέλος φοβήθηκαν μήπως οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες μεταφέρουν τίποτα πυροβολαρχίες στην ΕΡΤ και αμυνθούν μαζί με τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, γιατί μετά θα έπρεπε να τους βομβαρδίσουν με F-16.

Φυσικά, ο σκοπός της συγχώνευσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας είναι οι απολύσεις εργαζομένων και το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας αλλά μπορεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να μην προλάβει να συνεχίσει το success story γιατί ένα πουλάκι μου είπε ότι θα πέσει.

Μπααααααααααμμμμμ!!!

του Alexandros Raskolnick

Με επείγουσα, σημερινή διαταγή του, το Συμβούλιο της Επικράτειας ορίζει να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Με αυτόν τον τρόπο, το ΣτΕ, αναστέλλει την ισχύ του σήματος της τοπικής Πολεοδομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για να συνεχιστεί η καταστροφή στη Χαλκιδική.

Αυτοί η ολετήρες κυβερνήτες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο ανενόχλητοι, ξεπουλώντας και καταστρέφοντας, παραβιάζοντας τη μία συνταγματική επιταγή πίσω από την άλλη.

Και αν θέλομε, ας κατασιγάσουμε για μια στιγμή αυτή την οργή, εμείς που αισθανόμαστε να μας ξεχειλίζει ο θυμός με τα καμώματα τούτης της κυβέρνησης των ύποπτων και των προσκυνημένων.

Κι αν θέλουν κι οι άλλοι που για τους δικούς του λόγους ο καθένας, αναγνωρίζουν το δικαίωμα...
μιας κυβέρνησης να στέλνει τα ΜΑΤ -έστω και κατά ολόκληρων κοινοτήτων- για να επιβάλλει τη βουλή της, ας αφήσουν κι αυτοί στην άκρη την άποψη τους για μια στιγμή κι ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί, οι δεξιοί, οι αριστεροί κι όλοι οι υπόλοιποι:

Έχει παρουσιάσει το κράτος μια τεκμηριωμένη έκθεση που να αναλύει και να ποσοτικοποιεί τα κέρδη και τις ζημιές για το δημόσιο συμφέρον, συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα αστοχίας των περιβαλλοντικών μελετών που συνοδεύουν την επένδυση? Έτσι, για να δούμε τουλάχιστον τι αξίζει αυτή η θυσία, εκτός από μερικές εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η δήλωση του «Πρωθυπουργού» στην Wall Street Journal του περασμένου Φεβρουαρίου, μιλώντας για την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, δεν αφήνει αμφιβολίες για τη θέση του: «Πρόκειται για μια επένδυση η οποία είναι ιδιαίτερα επιθυμητή για εμάς»

Αλλά ούτε το Σύνταγμα αφήνει αμφιβολίες, που με το άρθρο 24 θεσπίζει την αρχή της αειφορίας και που μαζί με το άρθρο 117, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των δασών.

Τι βάρυνε άραγε περισσότερο από τα δύο, για το ανώτατο δικαστήριο, τον περιβαλλοντικό αυτό θεματοφύλακα της χώρας? Η επιθυμία του «Πρωθυπουργού» ή οι επιταγές του Συντάγματος?

Αλλά, βέβαια, αυτό το κράτος δε σάπισε ξαφνικά σήμερα, χρόνια τώρα σαπίζει, με τη διαπλοκή των θεσμικών και των εξωθεσμικών κέντρων δύναμης και εξουσίας, σαν μια γάγγραινα που ποτέ δε σταμάτησε να εξαπλώνεται.

Κι αν κάποιοι ζητάνε μετά επιτάσεως να εφαρμοστεί ο χρησμός του ΣτΕ για την σορό της ΕΡΤ, να μην ξεχνάνε ότι είναι το ίδιο και το αυτό δικαστήριο που έχει κρίνει συνταγματικά τα μνημόνια, τα χαράτσια, τώρα το άνοιγμα του αρχέγονου δάσους στις μπουλντόζες, όλες τις ντροπές της Ελληνικής Τηλεδημοκρατίας.

Μας χρειάζεται μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όπως επιτάσσει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, γιατί είναι αδιανόητο να εκτελούν οι δικαστές, τις εντολές του κάθε πρωθυπουργεύοντα, εθνικού εξωμότη, χωρίς να υπάρχει λαϊκή εντολή ούτε εμπιστοσύνη. Οι δημο(σ)κόποι δεν μπορούν να το κρύψουν, με ποσοστό 26,3%, στις θετικές κρίσεις για τον «Πρωθυπουργό», αν αγνοηθούν τα μπουρδουκλώματα και οι αναγωγές, ούτε ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν εγκρίνει σήμερα τις πράξεις και τις παραλείψεις του επίδοξου σωτήρα μας.

Διαβάζοντας το σύνθημα στον τοίχο, δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι κάθε μέρα που θα περνά και θα μένουμε έτσι άπραγοι, κάθε μέρα θα την επικαλούμαστε αυτή τη ρήση, όλο και πιο συχνά: η δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι, τσιμπάει μόνο τους ξυπόλητους!

από το «my-pillow-book.blogspot.gr»

του Δευκαλίωνα

Τελευταίο άρθρο του Ιουνίου και καλό είναι να κάνουμε μία σύνοψη όσων συνέβησαν και ειπώθηκαν αυτό τον μήνα.

Πρώτο συμπέρασμα: Η διαφαινόμενη απόφαση της FED να σταματήσει την νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Η Οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και αντιπαρέρχεται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Δεύτερο συμπέρασμα: Τα πρώτα αρνητικά σημάδια για την δύναμη της κινέζικης οικονομίας φαίνονται ήδη ευκρινώς. Ταυτόχρονα, η ύφεση στην Ε.Ε. φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς είχε προβλεφθεί.

Τρίτο και καθοριστικό συμπέρασμα: Οι αποδόσεις των κρατικών ομόλογων ανεβαίνουν και οι...
τιμές πέφτουν. Άρα αργά ή γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων θα αυξηθούν παρ’ ότι η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Η αύξηση των επιτοκίων θα επέλθει ως θεωρητικό λογικό αποτέλεσμα της αύξησης του τραπεζικού ρίσκου λόγω της ολοένα αυξανόμενης ύφεσης που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Όμως η αύξηση των επιτοκίων θα προέλθει γιατί όλοι οι μέγαλο-επενδυτές φεύγουν κακήν-κακώς από Ε.Ε. και Κίνα με κατεύθυνση προς τις ΗΠΑ όπου η οικονομία φαίνεται ότι έχει αναρρώσει.

Άμεση επίπτωση: Τα ευρωπαϊκά κράτη και κυβερνήσεις χάνουν βαθμιαία την δυνατότητα εύκολου και φθηνού δανεισμού. Άρα εφ’ όσον χρειασθούν δάνεια για διάσωση τραπεζών θα βρεθούν πολύ δύσκολα και με ακριβό επιτόκιο. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα εφαρμόσθηκε πιλοτικά στην Κύπρο με το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Όλα αυτά επισημοποίησε και το πρόσφατο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. που έγινε προκειμένου να θεσπισθούν κοινοί κανόνες για την σωτηρία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επώδυνο συμπέρασμα μεταξύ άλλων η θεωρητική ακόμα πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων και κάτω από 100.000 ευρώ. Ναι καλά διαβάσατε! Θεωρητική, ακόμη, πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Θα πρέπει να κατανοήσουν οι αναγνώστες της στήλης ότι όσα αποκαλύπτει ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων για το εγχώριο και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα πράγματα. Και η Επανακεφαλαιοποίηση Νο. 2 και η εξαναγκαστική διάσωση εκ των έσω, δηλαδή κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, που τώρα θεωρητικά ακόμα τείνει να γίνει κούρεμα των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ, είναι πάρα πολύ επικίνδυνα θέματα. Ιδιαίτερα για την θερινή περίοδο όπου όλοι προσπαθούν δικαίως να βρουν λίγες ήμερες ηρεμίας. Εμείς το καθήκον μας το κάναμε και με το παραπάνω.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες, η αναλυτική μελέτη και παρουσίαση των προαναφερόμενων νέων οικονομικών δεδομένων είναι δουλειά των αντίστοιχων επιστημονικών ομάδων και ιδρυμάτων, καθώς και των αρμόδιων κομματικών οικονομικών επιτελείων και στελεχών. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μελετήσουν αυτά τα νέα οικονομικά δεδομένα και να διαφωτίσουν κι εμάς τους κοινούς θνητούς.

Κατά τα άλλα… Ζήτω η ασφάλεια που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Προοπτική της Χώρας!

από το «Στοχασμός - Πολιτική»

του Γ. Δελαστίκ

Ακραία μνημονιακή κυβέρνηση σφαγια-σμού εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομέ-νων και ταυτόχρονα κυβέρνηση παρα-γκωνισμού των εσωκομματικών πολιτικών τους αντιπάλων είναι αυτή που συγκρότησαν το βράδυ της Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «πούλησαν»επίσης αδίστακτα στενούς κομματικούς τους φίλους στους οποίους χρωστούν πάρα πολλά σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι ποτέ κανένας ηγέτης δεν είναι πιστός φίλος.

Δύο είναι οι υπουργοί-σύμβολα της νέας κυβέρνησης και του εξτρεμιστικά αντιλαϊκού της χαρακτήρα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης!

Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ...
υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης με μία και μόνη αποστολή: να κάνει εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων!

Για να συγκρουστεί με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και τελικά να προκαλέσει καταστροφικό χάος στο δημόσιο σύστημα υγείας τοποθέτησε ο Αντώνης Σαμαράς και τον Άδωνι Γεωργιάδη στη θέση του υπουργού Υγείας.

Από κοινού με το σφαγέα των εργασιακών δικαιωμάτων, τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που αφέθηκε στο πόστο του για να συνεχίσει το ολέθριο έργο του, αυτοί οι τρεις υπουργοί θα πρωταγωνιστήσουν στο κυβερνητικό έργο το επόμενο διάστημα. Καθώς, μάλιστα, πρόκειται για πολιτικά ασήμαντες προσωπικότητες που μπορούν άνετα να «θυσιαστούν» στο βωμό της κοινωνικής αγριότητας και κανείς να μην τους κλάψει όταν θα πεταχτούν στην πολιτική χωματερή των απορριμμάτων, πρέπει να περιμένει κανείς τα χειρότερα. Είναι βέβαιο ότι την πολιτική τους μηδαμινότητα θα προσπαθήσουν να την καλύψουν με την επίδειξη υπέρμετρου ζήλου στην εφαρμογή των εντολών της τρόικας των ξένων επικυρίαρχων της πατρίδας μας.

Αποδυνάμωση Σαμαρά

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο ασταθής και αδύναμη από την προηγούμενη τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη. Οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί των κυβερνητικών φερέφωνων είναι εντελώς αυθαίρετοι και απευθύνονται σε πολιτικά ηλίθιο ακροατήριο.

Ένα μόλις χρόνο μετά τη συγκρότηση της άθλιας συγκυβερνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που ξεκίνησε με 179 βουλευτές συνολικά, η νέα κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν έχει παρά μόνο 153 δικούς της βουλευτές - και μεταξύ αυτών πολλούς δυσαρεστημένους, που ενδεχομένως να καιροφυλακτούν για να προκαλέσουν ζημιά στους ηγέτες τους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να επανεκλεγούν.

Το μόνο για το οποίο μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος ο πρωθυπουργός είναι ότι όλοι οι βουλευτές που αρχικά εξελέγησαν με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν θέλουν με τίποτα εκλογές. Από εκεί και πέρα όμως είναι άκρως αμφίβολο αν θα βρίσκονται κάθε φορά 151 από αυτούς για να ψηφίζουν κάθε νομοσχέδιο που θα προωθούν για επικύρωση στη Βουλή οι κατοχικές δυνάμεις και οι πολιτικά δωσίλογοι συνεργάτες τους - ιδίως αν υπάρχει κόσμος στους δρόμους και πλησιάζει η πολιτική γκιλοτίνα των εκλογών!


Ακόμη και ο πλέον αφελής αντιλαμβάνεται ότι ο Σαμαράς των 153 βουλευτών είναι πολύ πιο αποδυναμωμένος από τον Σαμαρά των 179 αρχικών βουλευτών που τον στήριζαν προ έτους, όταν σχηματίστηκε η άθλια συγκυβέρνηση.

Παρά τους κομπασμούς, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου μοιάζει όλο και περισσότερο με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου λίγους μήνες πριν ανατραπεί.

«Λιώνει η κυβέρνηση»

Αυτή, άλλωστε, την εικόνα μεταδίδουν στο εξωτερικό για την κυβέρνηση της Αθήνας τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα έντυπα. «Λιώνει ο υπό τον Σαμαρά ελληνικός κυβερνητικός συνασπισμός» έγραφε π.χ., το Σάββατο στους τίτλους της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine «Ο (κυβερνητικός) συνασπισμός γίνεται κομμάτια στην Ελλάδα» έγραφαν στον τίτλο της δικής τους ανταπόκρισης οι αμερικανικοί Τhe New York Times.

Δεν είχε άλλη άποψη η γαλλική Le Monde. «Στο χείλος της διάλυσης ο ελληνικός (κυβερνητικός) συνασπισμός» έγραφε και αυτή στους τίτλους της την ίδια ημέρα.

Παρόμοιο πνεύμα και στην απέναντι ακτή της Μάγχης. «Ο Σαμαράς υφίσταται πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό» τιτλοφορούσαν τη δική τους ανάλυση οι Financioal Times του Λονδίνου. «Η απροσδόκητη απόφαση του Σαμαρά να κλείσει την κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ ανανέωσε την εσωτερική πολιτική αστάθεια που πολλοί στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα είχαν ελπίσει ότι διαζόταν», πρόσθετε η βρετανική εφημερίδα.

«Συνεχίζει παραπαίοντας η ελληνική κυβέρνηση» ήταν ο τίτλος του βρετανικού συντηρητικού The Economist. Το λονδρέζικο περιοδικό, το οποίο αποκαλεί «πολιτικά ανδρείκελα» τους παρουσιαστές των ειδήσεων της ΕΡΤ, τονίζει ότι «αν γίνονταν πρόωρες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην έπιανε το αναγκαίο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο 3%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ μπορεί να έχανε τη θέση του».

Πολιτική ανθρωποφαγία

Ό,τι και να λένε οι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι πανευτυχείς. Ο πρώτος γιατί χάρη στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι πρωθυπουργός• ο δεύτερος γιατί ελπίζει ότι με τη συμμετοχή του κόμματος του στην κυβέρνηση θα μπορέσει, μέσω ενός οργίου «εξυπηρετήσεων» και διορισμών ή μοιράσματος κονδυλίων, να ανακάμψει εκλογικά και να μηνδιαλυθεί το ΠΑΣΟΚ τη νύχτα των εκλογών εξαιτίας του κακού εκλογικού αποτελέσματος που αναμένεται να σημειώσει.

Παράλληλα, αξιοποίησαν και οι δύο την κυβερνητική συνεργασία τους για να εξουδετερώσουν τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους. Όλοι γνωρίζουν, π.χ., ότι ο Αντώνης Σαμαράς οφείλει την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Επειδή όμως στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ακούστηκε ότι μπορεί να προωθείτο ο Αβραμόπουλος στη θέση του πρωθυπουργού, ο Σαμαράς κανόνισε με τον Βενιζέλο την τοποθέτηση του τελευταίου στο υπουργείο Εξωτερικών για να υποβαθμίσει τον Αβραμόπουλο, πράγμα που τελικά έκανε!

Οι πάντες έχουν επίσης επίγνωση του γεγονότος ότι ο Πάρις Κουκουλόπουλος ήταν ο πιο πιστός -ίσως και ο μοναδικός!- πολιτικός φίλος του Βαγγέλη Βενιζέλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο στελεχών κάποιου υποτυπώδους βάρους. Κι όμως ο Βενιζέλος δεν απαίτησε να γίνει ο Κουκουλόπουλος υπουργός Εσωτερικών, όπως ο τελευταίος διακαώς επιθυμούσε. Εκχώρησε το υπουργείο αυτό στη ΝΔ, με αποτέλεσμα ο Κουκουλόπουλος να μείνει εκτός κυβέρνησης!

Προσωπικά δεν τρέφουμε καμιά εκτίμηση στις πολιτικές ικανότητες ή την πολιτική προσωπικότητα του Αβραμόπουλου ή του Κουκουλόπουλου, αλλά αυτό είναι άσχετο και δεν έχει σημασία. Αναφέραμε τις περιπτώσεις τους για να δείξουμε την «πολιτική ανθρωποφαγία» και τον αδίστακτο, χωρίς ηθικούς φραγμούς, χαρακτήρα των Σαμαρά και Βενιζέλου, τον απίστευτο κυνισμό τους για οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί το στενό προσωπικό τους συμφέρον κάθε δεδομένη στιγμή.
Νέα φάση

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτός ο ανασχηματισμός και η συγκρότηση της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν σημασία πολύ μεγαλύτερη από το ποια είναι τα έτσι κι αλλιώςασήμαντα πολιτικά πρόσωπα που την απαρτίζουν.

Η πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά ήταν μια κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά ουσιαστικά δεν συμμετείχαν στην καθημερινή χάραξη της πολιτικής που ασκούσε. Μόνο είχανδιορίσει κάποιους δικούς τους ανθρώπους και από καιρό σε καιρό αποφάσιζαν για κάποιο θέμα σε επίπεδο αρχηγών, εγκρίνοντας πάντα αυτό που έλεγαν ο Σαμαράς και η τρόικα.

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Θα έχουμε μια «πλήρους πολιτικής ευθύνης» συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο κόμματα εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου θα λειτουργήσουν ως πολιτικοί συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής και θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της θεμελιώδους επιλογής τους.

Το τέλος του ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου να μετατρέψει τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ σε «κυβερνητική τσόντα» της ΝΔ σηματοδοτεί το επερχόμενο τέλος του ως κόμματος.

Καθώς οι μνημονιακές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου αρχικά και του Βαγγέλη Βενιζέλου στη συνέχεια καταβαράθρωσαν την εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ, έπαψε πλέον το κόμμα αυτό να είναι χρήσιμο για την οικονομική ελίτ της χώρας ως αυτοτελές κόμμα εξουσίας.

Η περαιτέρω αποτυχία του Βαγγέλη Βενιζέλου να συνενώσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να δοκιμαστεί αν μπορεί να γεννηθεί ένας νέος «κεντροαριστερός» πόλος που να υπηρετεί το σύστημα,σφράγισε τη μοίρα του κόμματος. Δεν απέμενε άλλη επιλογή στους ηγεμονικούς επιχειρηματικούς κύκλους πέρα από τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της ΝΔ μέσω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Διαδικαστικές είναι πλέον οι λεπτομέρειες εξαφάνισης και του ονόματος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα κριθεί από το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.


από τα "Επίκαιρα" μέσω του "Βαθύ Κόκκινο"

του Καρτέσιου
«Με τη δύναμη του Θεού θα τα καταφέρουμε», «Μίλησα ακόμη και με τον Θεό, δεν μπορεί να γίνει τίποτα καλύτερο», «ο Θεός της Ελλάδας θα μας βοηθήσει» και άλλα «θεϊκά» εκφράζονται συχνά – πυκνά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και από συνεργάτες του.
Αυτή η διαρκής επίκληση του Θεού, σε μία χώρα με λογικούς πολίτες θα είχε σπείρει ήδη τον πανικό και δε θα είχε μείνει τίποτε όρθιο. Όταν μία κυβέρνηση επικαλείται τον Θεό, σημαίνει ότι όλα έχουν τελειώσει. Το success story είναι δέηση. Και η πραγματικότητα μία κόλαση που τη ζούμε αλλά δεν την αντιλαμβανόμαστε.

Για την κυβέρνηση δύο πιθανότητες υπάρχουν. Ή ο Θεός που επικαλείται αγαπάει περισσότερο...
τους Κινέζους και ιδιαίτερα την Cosco ή αποκαλεί Θεό τον πρόεδρο της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιαφού. Τείνω προς τη δεύτερη πιθανότητα, ειδικά μετά τις διαβεβαιώσεις του «Θεού κάπτεν Γουέι Τζιαφού» ότι «Η ευημερία θα επιστρέψει στην Ελλάδα» και ότι «η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα ανακάμψει».

Για να το λέει αυτό ο «Θεός κάπτεν Γουέι Τζιαφού» κάτι θα ξέρει. Μπορεί να μην ξέρει ελληνικά και να λέει τις προφητείες του στα κινέζικα, αλλά σίγουρα ξέρει από κέρδη. Επίσης ξέρει από χάντρες και καθρεφτάκια. Γι’ αυτές τις εξαιρετικές γνώσεις του, τιμήθηκε με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικα, παράσημο που απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά για τον «Θεό κάπτεν Γουέι Τζιαφού», έγινε μία εξαίρεση και τον παρασημοφόρησε ο ακόμη πιο Πρόεδρος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Βαγγέλης Βενιζέλος.

Διαβάζοντας για το Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας έμαθα ότι απονέμεται σε Έλληνες που διακρίθηκαν στη Δημόσια Διοίκηση, στις επιστήμες, στις τέχνες και τα γράμματα, στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία, όπως επίσης σε αλλοδαπούς που συνέβαλαν στην εξύψωση του ονόματος της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Είναι λοιπόν και επίσημο ότι ο «Θεός κάπτεν Γουέι Τζιαφού» συνέβαλε στην εξύψωση του ονόματος της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς είμαστε η πρώτη χώρα όπου οι επιθεωρητές εργασίας δεν πατάνε το πόδι τους σε επιχείρηση που βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας, ενώ κατασκευάζουμε και το ευρωπαϊκό Χονγκ Κόνγκ με τους δικούς του κανόνες λειτουργίας που δεν εξαρτώνται από την κεντρική κυβέρνηση. Πως είναι η Disneyland της Ευρώπης στο Παρίσι; Ε, έτσι θα είναι και η ευρωπαϊκή Coscoland στον Πειραιά και σε άλλα λιμάνια της χώρας.

Βέβαια, το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως τώρα οι ευρωπαίοι «ανακαλύπτουν» ότι η Ελλάδα ήταν ο Δούρειος Ίππος του ΔΝΤ για να μπει στην Ευρώπη, έτσι αύριο θα «ανακαλύψουν» ότι η Ελλάδα ήταν ο Δούρειος Ίππος των κινέζικων προϊόντων για να μπουν στην Ευρώπη άνετα και χωρίς πολλούς – πολλούς ελέγχους.

Λίγο με ενοχλεί αυτό, γιατί αν δεν ήταν η Ελλάδα που θα έκανε τον Δούρειο Ίππο των Κινέζων, θα ήταν η Ιταλία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία. Μια χαρά λιμάνια έχουν όλες τους. Κι αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή μια χαρά λιμάνια έχουν και η Ιταλία και η Ισπανία είναι που κάνει καθαρό εκβιασμό την επένδυση της Cosco.

Όποια κυβέρνηση τολμήσει να ενοχλήσει στο παραμικρό την Cosco θα βρεθεί να απολογείται στις «αναπτυξιακές δυνάμεις» του τόπου ότι άφησε τον «κινέζο γίγαντα» να φύγει και να πάει κάπου καλύτερα. Διότι η Cosco δεν επενδύει, αλλά χρησιμοποιεί υποδομές και καθόλου δεν την ενδιαφέρει αν αυτές βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή στην Ιταλία. Αν δεν κάνει η κυβέρνηση όλα τα χατίρια του «Θεού κάπτεν Γουέι Τζιαφού», αυτός θα ρίξει ένα χέσιμο στον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα και θα πάει παραδίπλα.

Μιλώντας για «ανάπτυξη» κάθε σοβαρός άνθρωπος εννοεί την παραγωγή. Η κάθε είδους παροχή δεν μπορεί να εκληφθεί ως «ανάπτυξη». Και η Ελλάδα του Σαμαρά το μόνο που κάνει είναι να παρέχει υποδομές και γη. Δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός, ούτε απόφαση για μια Ελλάδα που θα παράγει. Παράγουν στην Κίνα, πουλάνε στην Ευρώπη, περνώντας από την Ελλάδα. Είναι ακριβώς το ίδιο με την περίφημη επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν. Είναι το ίδιο με την άλλη επιτυχία της ElDorado. Η Ελλάδα παρέχει υποδομές και γη με τόσο χαμηλό αντίτιμο που αγγίζει τη δωρεάν παραχώρηση. Και την παραχώρηση δε μπορείς να τη βαφτίσεις ανάπτυξη όσους Βενιζέλους και αν χρησιμοποιήσεις για να πείσουν περί του αντιθέτου.

Ο οποίος Βενιζέλος σε συνάντηση που είχε στην Ιπποκράτους με τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, με τους οποίους το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση τόνισε ότι «Η προσπάθεια στην οποία συμμετέχουμε δεν είναι “κατοστάρι” αλλά “μαραθώνιος”». Τουτέστιν έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλές παραχωρήσεις. Αυτό έχουν υπογράψει Βενιζέλος και Σαμαράς, αυτό κάνουν.

Όμως το κυριότερο σε αυτή την τραγωδία είναι όταν ακούς κάποιον πρωθυπουργό κάποιας κανονικής χώρας να λέει ότι «η χώρα μας πρέπει να γίνει ανταγωνιστική», αυτομάτως αντιλαμβάνεσαι ότι σχεδιάζει να παράγει βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα σε πολύ καλύτερη ποιότητα και καλύτερες τιμές από τις ανταγωνίστριες χώρες ώστε να προτιμηθούν τα προϊόντα της από τις αγορές.

Ε, λοιπόν, όταν ο Σαμαράς λέει ότι «η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική» δεν εννοεί να παράγουμε εμείς για να πουλήσουμε εμείς, αλλά να ξεπουλήσουμε εμείς για να παράγουν οι άλλοι. Να μας επιλέξουν λοιπόν επειδή θα προσφέρουμε φτηνά εργατικά χέρια και θα παραχωρήσουμε υποδομές και γη ώστε να βγάλουν κέρδη οι άλλοι. Δηλαδή, πιο διεστραμμένη οπτική για την ανάπτυξη δεν υπάρχει.

Όταν ιστορικά σε άλλες χώρες έχουν γίνει αμέτρητες επαναστάσεις για να διώξουν τους αποικιοκράτες, εμείς σήμερα προσπαθούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί για να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Και ακόμη «κάνουμε υπομονή ελπίζοντας ότι κάτι θα γίνει». Ειλικρινά απορώ πώς δεν ήρθε ακόμη κάποιος να μας βάλει καθρεφτάκι στη μύτη για να δει αν αναπνέουμε.

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2013/06/coscoland.html

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί εδώ και περίπου έναν χρόνο βλέπουμε κάθε τρεις και λίγο την οικογένεια Κλικλίκου στις τηλεοράσεις μας; Δεν σας έκανε εντύπωση που τα συνεργαζόμενα κανάλια παρά την κρίση συνέχισαν να πληρώνουν διαφημι-στικό χρόνο και παραγωγή για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν και μέσω των ενημερωτικών εκπομπών τους; Ε λοιπόν, η οικογένεια Κλικλίκου είχε κάποιο ρόλο να επιτελέσει...

Αν δεν ενημερώνεστε από την ιδιωτική τηλεόραση, θα έχετε ακούσει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είχε αποτέλεσμα η δημόσια ραδιοτηλεόραση να μην μπορέσει να λάβει μέρος στη δημόσια διαβούλευση για την ανάθεση των εθνικών ψηφιακών συχνοτήτων.

Στο κείμενο της ΕΕΤΤ που αποτελεί το βασικό κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, η οικογένεια...
Κλικλίκου έχει το δικό της ρόλο να παίξει: Στη σελίδα 71 διαβάζουμε την παράγραφο 10.3 με τα «Κριτήρια Επιλογής και Καταβολή Τιμήματος» στα οποία αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι δύο πρώτες προϋποθέσεις είναι απόλυτα λογικές και τις βρίσκουμε σε όλα τα αντίστοιχα κείμενα: Η ΕΕΤΤ θέτει ως όρο οι υποψήφιες εταιρίες να έχουν α) την οικονομική ικανότητα και β) την τεχνική ικανότητα προκειμένου να θεωρηθούν έγκυρες.

Πέραν όμως αυτών των δύο λογικών όρων, ως προϋπόθεση διαβάζουμε και μια τρίτη που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Ως τρίτο κριτήριο επιλογής θέτουν την «ικανότητα διαχείρισης της διαδικασίας μετάβασης και δυνατότητα ενημέρωσης του κοινού». Αυτό το φωτογραφικό κριτήριο εξηγεί την επιμονή της DIGEA στην προβολή των διαφημίσεων της οικογένειας Κλικλίκου, αφού έτσι γίνεται η μοναδική που μπορεί να αποδείξει έμπρακτα ότι «έχει τη δυνατότητα ενημέρωσης του κοινού».

Φαίνεται ότι όταν συγγράφηκε το βασικό κείμενο της διαβούλευσης δεν είχε πέσει ακόμα στο τραπέζι η ρηξικέλευθη ιδέα του κλεισίματος του ουσιαστικά μοναδικού αντιπάλου της DIGEA, δηλαδή της ΕΡΤ.

Απευθυνόμενοι ως The Press Project σε αρμόδιους με γνώση της κατάστασης, μας επιβεβαιώθηκε πως το τρίτο κριτήριο ουσιαστικά λέει ότι όποιος διαφήμισε «τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» (λέγε με DΙGEA) έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να κριθεί ανάδοχος των εθνικών ψηφιακών συχνοτήτων.

από το «thepressproject.gr»

Το ερώτημα στη δημοσκόπηση για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» ήταν: «Πείτε μας, δεν είναι αλήθεια ότι ο Σαμαράς είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Η γνωστή δημοσκόπηση για γέλια είναι του Μαύρου. Πώς να μη βγάλει πρώτο το μαύρο;

Του Λάκη Μπέλλου twitter.com/pamelouketo

Το ερώτημα στη δημοσκόπηση για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» ήταν:

«Πείτε μας, δεν είναι αλήθεια ότι ο Σαμαράς είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός; Θυμηθείτε την αποφασιστικότητα που έδειξε με την αμαρτωλή ΕΡΤ. Θυμηθείτε τις επιτυ- χίες του σε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό. Τους θριάμβους με τον TAP και τον 3ο προβλήτα. Αυτός δεν είναι ο άνθρωπος που σας δίνει να τρώτε ψωμί; Ελλάς – Ελλάς Αντώνης Σαμαράς. Δεν είναι έτσι;»

- Φυσικά ναι, 100%.

Γίνεται πολλή συζήτηση για την «επιτυχία των Κινέζων» να τελειώσουν 3 χρόνια νωρίτερα τον θρυλικό πια «προβλήτα 3» στο λιμάνι του Πειραιά. Τον τέλειωσαν σε χρόνο ρεκόρ, γιατί τον αγόρασαν τόσο φθηνά, που φοβούνταν μην το μετανιώσουμε.

Μόλις τελείωσε η τελετή πραρασημοφόρησης από τον Βενιζέλο στον πρόεδρο της Cosco, αμέσως ζήτησαν το βίντεο από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Κινέζος της Cosco πραγματικά εκπλήσσει γιατί όλη την ώρα είναι λυμένος από τα γέλια. Δεν είναι ο τύπος του αυτός. Απλώς ξεραίνεται με αυτά που βλέπει στην Ελλάδα και πόσο δουλοπρεπείς είμαστε.

Είναι ωραίος. Ολοι λένε ότι θα γίνουμε Βουλγαρία, Αργεντινή. Αυτός μας ανέβασε στα ύψη. Θα γίνουμε Ντουμπάι, μας υποσχέθηκε και διπλώθηκε από τα γέλια.

Ολοι οι Κινέζοι μοιάζουν. Αλλά πιο πολύ μοιάζουν ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο.

Ο Βενιζέλος συγκάλεσε δικό του υπουργικό συμβούλιο με υπουργούς από το ΠΑΣΟΚ. Ηταν 30 άτομα. Δέκα οι υπουργοί και 20 ο Βενιζέλος. Αρα δεν ήταν μίνι υπουργικό συμβούλιο. Μάξι ήταν.

Ξεχύθηκαν στους δρόμους στη Δάφνη από το ευχάριστο νέο. Πίστευαν ότι μένουν στη Δάφνη, αλλά σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν ζουν στην Εκάλη.

Κλάματα αντίθετα σε Κηφισιά, Κεφαλάρι και την Πολιτεία που πίστευαν ότι ζούσαν εκεί. Ζούσαν στον Ταύρο.

Ετοιμοι να φύγουν άλλοι 140.000 Ελληνες σε διάφορες χώρες. Στις επόμενες εκλογές θα κάνουμε τον προεκλογικό αγώνα σαν την Αλβανία. Με διαφημίσεις στο εξωτερικό.

Ο ένας Ρώσος μπαίνει, ο άλλος βγαίνει στο Μαξίμου. Αυτό δεν είναι το Μαξίμου, το Κρεμλίνο είναι.

Στο ερώτημα της δημοσκόπησης για την «πρόθεση ψήφου» οι απαντήσεις ήταν:

- Δεν πάτε στο διάολο πρωινιάτικα 13%

- Δεν πάτε στο διάολο μεσημεριάτικα 5%

- Νέα Δημοκρατία 1,2%

- Αποστόλη, κόψε τις μ@λ@κίες 2,85%

- Ρε μ@λ@κα, δεν σου έχουμε πει να μην ενοχλείς; Δεν χρωστάμε τίποτα 13%

- Βάλτε το ακουστικό εκεί που ξέρετε 2%

- Δεν πάτε στο διάολο βραδιάτικα 0,8%

- Είμαι ο Στουρνάρας, δεν απαντώ 34,5%

http://harryklynn.blogspot.gr/

ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΤΡΟΥ

Η εξέγερση των τελευταίων ημερών δεν ήλθε τυχαία. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια ήταν ένα καζάνι που σιγόβραζε μετά τις αυταρχικές ενέργειες του Ερντογάν να επιβάλει ισλαμικές αρχές και διάλυση του κεμαλικού κατεστημένου.
Τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία έφεραν στο φως τα εσωτερικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και απέδειξαν στην πράξη την παροιμία: «Όσο ψηλότερα ανεβαίνει η μαϊμού τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται ο… κώλος της». Έφεραν στην επιφάνεια τις αποσχιστικές τάσεις και ότι η Τουρκία δεν είναι ένα συμπαγές σουνιτικό, εθνικά ενιαίο τούρκικο έθνος, το οποίο από το 1922 το κεμαλικό κράτος, μέσω του κεμαλικού συντάγματος, θέλησε να επιβάλει κάνοντας χρήση των τριών ισχυρών πυλώνων: Του Στρατού, του δικαστικού σώματος και της παιδείας.

Σοβαρές διαφορές
Ήλθαν στο φως οι μεγάλες διάφορες μεταξύ κοσμικών Αττατουρκιστών και των σουνιτών Ισλαμιστών, οι θρησκευτικές διάφορες μεταξύ σουνιτών και σιιτών αλεβιτών που προστέθηκαν στο ήδη μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή τον ένοπλο αγώνα των Κούρδων για απόσχιση και αυτοδιοίκηση με στόχο την ίδρυση κουρδικού κράτους. Σ’ αυτόν τον πόλεμο, από το 1980 μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχασε 40.000 στρατιώτες. Τον τελευταίο χρόνο ο αγώνας των Κούρδων ανταρτών εντάθηκε σε τέτοιο βαθμό που υποχρέωσαν τον Ερντογάν να συρθεί γονατιστός και να ζητήσει κατάπαυση του πυρός και υποσχέθηκε στους Κούρδους αυτονομιστές να ικανοποιήσει το αίτημά τους για αλλαγή του κεμαλικού συντάγματος.

Εάν ο Ερντογάν πραγματοποιήσει αυτή την κίνηση, τότε ανοίγει ο δρόμος να αποκτήσουν αυτονομία και αυτοδιοίκηση οι Κούρδοι. Ωστόσο, θεωρείται σίγουρο ότι ο Ερντογάν, παρά την πλειοψηφία που έχει στη Βουλή, δεν θα πετύχει την αλλαγή του Συντάγματος, διότι είναι αδύνατο να αλλάξει το βασικό άρθρο του Κεμαλικού συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι κάθε Τούρκος κάτοικος ανήκει στο τούρκικο έθνος και δεν αναγνωρίζεται καμία εθνική μειονότητα, ούτε καμία θρησκευτική μειονότητα.

Καζάνι που σιγόβραζε
Η εξέγερση των τελευταίων ημερών δεν ήλθε τυχαία. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια ήταν ένα καζάνι που σιγόβραζε μετά τις αυταρχικές ενέργειες του Ερντογάν να επιβάλει ισλαμικές αρχές και διάλυση του κεμαλικού κατεστημένου. Ο Ερντογάν με οργίλο ύφος αποκάλεσε τους εξεγερθέντες της πλατείας Ταξίμ με τη λέξη «cabulcu». Σύμφωνα με το λεξικό η λέξη αυτή σημαίνει πλιατσικολόγος, άρπαγας και γενικά αυτός που διά της βίας λαμβάνει την περιουσία άλλου ανθρώπου, αφού προηγουμένως έχει προβεί σε λεηλασία, εμπρησμό και βιασμό και λαφυραγώγηση. Αυτή η λέξη, ωστόσο, πληροί όλα τα χαρακτηριστικά των Τούρκων, είτε είναι κεμαλιστές είτε είναι ισλαμιστές είτε είναι σουνίτες είτε αλεβίτες.
Είναι η πλέον κατάλληλη λέξη που προσδιορίζει έναν Τούρκο. Τούρκοι ιστορικοί αναφέρουν ότι αυτή η λέξη έγινε γνωστή μετά τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, όταν οι Τούρκοι άρχισαν σταδιακά να καταλαμβάνουν τη Μικρά Ασία και να προβαίνουν σε «cabulcu» εις βάρος των Ελληνικών Χριστιανικών πόλεων. Αυτή η βάρβαρη ενέργεια του πλιάτσικου, του βιασμού και της λεηλασίας είναι για τους Τούρκους από το 1071 μέχρι σήμερα ιερό εθνικό καθήκον και μάλιστα, ξεδιάντροπα, το χαρακτηρίζουν «εθνικό πνεύμα των Τούρκων».

Καθημερινή πράξη
Αυτοί είναι οι Τούρκοι που θέλουν να μπουν στην Ε.Ε. Μερικοί ημέτεροι έχουν μολυνθεί στην ιδέα ότι ο καλός ισλαμοδημοκράτης Ερντογάν είναι καλύτερος των κεμαλιστών. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο οι διάφοροι εθνομηδενιστές μετατράπηκαν σε κράχτες της νεο-οθωμανικής εθελοδουλίας και έχουν ταχθεί, στη σταυροφορία των Άγγλων, σημαιοφόροι για να καταστεί η Τουρκία πλήρες μέλος της Ε.Ε. Η Τουρκία και το παράνομο τ/κ καθεστώς από το 1974 μέχρι σήμερα προβαίνουν καθημερινά σε «cabulcu» και λυμαίνονται τις περιουσίες των Ελληνοκύπριων. Λεηλάτησαν και συνεχίζουν να λεηλατούν την πολιτιστική κληρονομιά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Επιδιώκουν την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της κατεχόμενης Κύπρου και τον βιασμό της ιστορίας. Στα σχολεία διδάσκονται ότι η Ελληνιστική περίοδος σε Κύπρο, Ιωνία, Μικρά Ασία και Πόντο διήρκεσε μόλις πέντε χρόνια.

Προσχεδιασμένη πολιτική
Είναι φανερό ότι η συνεχιζόμενη και μεθοδική καταστροφή των πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων των Ελλήνων της Κύπρου είναι μέρος μιας προσχεδιασμένης πολιτικής για εξαφάνιση κάθε ίχνους ελληνικότητας της Κύπρου και η μετατροπή των κατεχομένων σε μιαν ακόμη τούρκικη επαρχία στα πλαίσια της προσπάθειάς τους για πλήρη τουρκοποίησή τους σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο χρόνο η κατάληψη όλης της Κύπρου με λύση ΔΔΟ. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ε/κ ψηφίζει με γνώμονα τον κομματικό πατριωτισμό. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν για σημαία τη ρατσιστική λύση της ΔΔΟ .

Παράδειγμα ο Ταλάτ
Οι Τούρκοι, από τις πρώτες μέρες της τούρκικης κατοχής, άρχισαν το πλιάτσικο και τη λαφυραγώγηση των ε/κ περιουσίων, πάντα μέσα στο εθνικό πνεύμα των Τούρκων. Μάλιστα, ο καλός σύντροφος τού αλήστου μνήμης Χριστόφια, αριστερός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διέπρεψε στο πλιάτσικο οικιακών συσκευών, που είναι και η ειδικότητά του, αφού σπούδασε ως τεχνικός οικιακών συσκευών. Στο σπίτι που έκλεψε, στην Πάνω Κερύνεια, ήταν στοιβαγμένα τα ψυγεία, οι τηλεοράσεις και τα πλυντήρια που λαφυραγώγησε, ενεργώντας ως γνήσιος Τούρκος. Ο μοχθηρός αυτός Τούρκος έδειξε τον καλύτερό του εαυτό στο πνεύμα του «cabulcu».

Μεγάλες καταστροφές
Οι Τούρκοι διακατέχονται από σύμπλεγμα κατωτερότητας έναντι των Ελλήνων και συνεχίζουν να καταστρέφουν με μανία αρχαία ελληνικά και χριστιανικά μνημεία ή τα πωλούν σε ξένους εμπόρους. Η μεγάλη καταστροφή έγινε στα χριστιανικά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια, καταστρέφοντας ή πωλώντας εικόνες και τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Η αμερικανική επιτροπή Ελσίνκι, σε έκθεσή της, καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα θρησκευτικά μνημεία των κατεχομένων και σύμφωνα με αυτήν:

1. 500 εκκλησίες έχουν λεηλατηθεί.
2. 133 εκκλησίες και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί.
3. 15.000 εικόνες, από τις οποίες 3.500 βυζαντινές, έχουν κλαπεί.
4. 77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τεμένη.
5. 28 εκκλησίες χρησιμοποιούνται από τον τούρκικο στράτο ως αποθήκες.
6. Δύο εκκλησίες μετατράπηκαν σε νοσοκομεία.
7. 13 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε στάβλους.
8. 17 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε μπαράκια.
9. Μια εκκλησία έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο.
10. Μετέτρεψαν την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο σε ξενοδοχείο.
11. Αλλοίωσαν τον δημογραφικό χαρακτήρα, κτίζοντας 32 νέα τζαμιά και μιναρέδες.


ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΤΡΟΥ
Ταγματάρχης
εν αποστρατεία
Σημερινή


του Νέστορος Νικηφορίδη
Οἱ προδότες παντοῦ καί πάντοτε ταυτίζουν τό δικό τους συμφέρον μέ τό ἐθνικό (ἤ δημόσιο), καί τό ἐθνικό (ἤ δημόσιο) συμφέρον μέ αὐτό πού θέλουν οἱ ξένοι. Οἱ ξένοι κάνουν τη δουλειά τους κρατώντας στήν ἐξουσία τούς προδότες καί ἐξουδετερώνοντας τούς μή προδότες. Οἱ προδότες κάνουν πιστά καί πειθήνια τη δουλειά τῶν ξένων.

"Ἰδιοκτῆτες" τῆς πατρίδας, ἕτοιμοι νά τήν ἐκποιήσουν μαζί μέ τούς κατοίκους της, χάριν κάποιων ὡραίων ἰδεῶν, χάριν κάποιων ὡραίων ἰδανικῶν - μέ καλές προθέσεις πάντα! -ἀρκεῖ νά φανοῦν καί ὡς σωτῆρες μας.Μᾶς διαιροῦν λοιπόν οἱ ξἐνοι. Μᾶς διαιροῦν καί οἱ προδότες πού κάνουν καρριέρα διαιρώντας μας ὅπως θέλουν οἱ ξένοι. Δέν εἶναι ἀνάγκη νά διαιρούμεθα ἀπό μόνοι μας.

Ποτέ δέν δέχθηκε ἡ ψυχή μου ὅτι ὑπάρχει ἡ διάκριση μεταξύ δεξιᾶς καί ἀριστερᾶς. Πάντα τήν ἔβλεπα ὡς παρεξήγηση, ὡς τραγική παρερμηνεία τῶν γεγονότων καί τῆς ἱστορίας, αἰτία κακῶν γιά τήν πατρίδα μας καί γιά ὁλόκληρη τήν ἀνθρωπότητα.
Συχνά, ἄνθρωποι μέ αἴσθηση ἀνθρωπιᾶς καί δικαιοσύνης, δέχονται ἐπίθεση ἀπό ταμπελοποιούς, ὅτι τάχα αὐτό πού λένε καί ὑποστηρίζουν εἶναι ἰδέες τῆς δεξιᾶς ἤ τῆς ἀριστερᾶς. Κατηγοροῦνται γιά "προκαταλήψεις" μέ βάση τίς πραγματικές προκαταλήψεις τῶν "δεξιῶν" ἤ τῶν "ἀριστερῶν". Πρίν φταίξουν ὅμως τά κόμματα, ἔφταιξε ἡ διάκριση μεταξύ δεξιᾶς καί ἀριστερᾶς.

Τήν εὐνοεῖ ὁ προεκλογικός ἀγῶνας, ἀπό τήν φύση του, μέ τήν πόλωση τῶν συνθημάτων. Τήν εὐνόησε ὁ ψυχρός πόλεμος, ἐν γένει σέ ὅλο τόν κόσμο. Τήν εὐνόησε καί ὁ ἐμφύλιος σπαραγμός στήν πατρίδα μας, ὁ ὁποῖος στήν Νότια Ἑλλάδα διήρεσε τόν λαό, ἀλλά στήν Βόρειο Ἑλλάδα μέ τό "μακεδονικό" μετατράπηκε σέ ἀντεθνικό καί προδοτικό ἀνταρτοπόλεμο. Γιά νά νομιμοποιηθοῦν ἔτσι καί οἱ δοσίλογοι, ὡς "ἐθνικόφρονες"...

Μέ τήν διάκριση δεξιᾶς καί ἀριστερᾶς, χάνεις καί τήν ἀντικειμενικότητα τῆς ὁρολογίας. Οἱ μέν καί οἱ δέ...., οἱ δέ καί οἱ μέν... ἕτοιμοι νά σέ κατακεραυνώσουν, νά διαβλέψουν τήν ταυτότητά σου ὡς δεξιοῦ ἤ ὡς ἀριστεροῦ, νά ἀνασύρουν σημειολογίες τῶν σφαγμένων προγόνων τους ἤ τῶν ἐν προεκλογικαῖς συγκεντρώσεσιν καί ἐν πλατεἰαις "συναγωνιστῶν" τους. Ἰδεολόγοι τῆς ἐπικράτησης ἤ τῆς ἐπικρατήσεως, ἐπί τῶν λοιπῶν. Ὑποφήφιοι τυραννίσκοι, ὑποκειμενικῶς ἀπελεύθεροι τοῦ κόμματος μέσα στό κόμμα καί διά τοῦ κόμματος, ἀλλά οὐσιαστικῶς τυραννούμενοι ἀπό τίς ἰδεολογίες τίς made in ...America, Europe, USSR, China... Εἶναι ἕτοιμοι νά κηρύξουν σέ βάρος παντός "ἄλλου" τόν στρατιωτικό νόμο τῆς ἐλευθερίας τους ἤ τοῦ προλεταριάτου τους, στό ὄνομα τῆς ... Δημοκρατίας.

Μπερδεύουν δέ τούς μεταξύ τους ΟΦΑ (όπου φυσάει ὁ ἄνεμος) μέ τούς ἀνιδιοτελεῖς καί ἀνεξάρτητους ἀπό ἰδεολογίες συμπολίτες τους. Αὐτοί οἱ πέραν δεξιᾶς καί ἀριστερᾶς συμπολίτες τους, τούς χαλᾶνε τό ψυχικό βόλεμα τοῦ ἀνήκειν στήν δεξιά ἤ στήν ἀριστερά, τούς θέτουν πρό τῶν εὐθυνῶν τους γιά τίς παραλείψεις καί οὐσιαστικά προδοσίες τῆς "παράταξης"στήν ὁποία θέλουν νά ἀνήκουν. Ἀλλά μέ αὐτούς θα ἀπασχολοῦνται τώρα; Τό πρόβλημα τῶν σκεπτομένων καί πραγματικά καί ἀνιδιοτελῶς ἀγαπώντων τήν πατρίδα μας, ὅλων αὐτῶν πού ἐλευθέρωσαν τήν πατρίδα μας καί πού στηρίζουν τήν κοινωνία μας μέ τήν ὑπομονετική ἐργασία τους, τό λύνουν οἱ πολωμένες ἐκλογές. Ἤ δεξιά ἤ ἀριστερά. Καθαρές λύσεις: Ἤ αὐτές ἤ τό χάος.

Ἐνώπιον τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας, ὕστερα, θά καθίσουν οἱ ἀρχηγοί τῶν κομμάτων, ἄνθρωποι πού ποτέ δέν δούλεψαν πραγματικά στή ζωή τους! Ἄνθρωποι, πού ποτέ δέν ἔμαθαν νά ὑπακούουν ἐπί πολλά χρόνια σέ κάποιον ἀνώτερο μέ ἀξιοπρέπεια, φιλότιμο καί ἐργατικότητα. Ἀλλά πού γνωρίζουν πολύ καλά πῶς νά ὑποτάσσονται δουλοπρεπῶς, φιδοειδῶς καί ὀσφυοκαμπτικῶς σέ κομματικές γραμμές, καί πῶς νά ἀξιώνουν καί ἀπό ἄλλους νά πράττουν τό ἴδιο.

Καί θά συζητήσουν λοιπόν αὐτοί πού δέν ἔχουν ἐργασθῆ ποτέ πραγματικά στή ζωή τους, γιά τό πῶς θά κυβερνήσουν ἐμᾶς, τούς "δυσκολοκυβέρνητους". Στή συζήτησή τους αυτή, θά ἀγνοήσουν (και πάλι), ἀκόμη καί τούς βουλευτές πού ἐκλέξαμε μέ πρόταση των κομμάτων γιά νά μᾶς ἐκπροσωπήσουν καί γιά νά ἐπιλέξουν τήν Κυβέρνηση τῆς χώρας! Ἐν ἀνάγκη, ἄν αὐτοί οἱ βουλευτές θέλουν νά ἔχουν λόγο γιά τό ποιά θά εἶναι ἡ Κυβέρνηση, διαλύεται ἡ Βουλή και προκηρύσσσονται νέες εκλογές. Ἀπό αὐτούς, οὐσιαστικά, πού ποτέ τους δέν δούλεψαν πραγματικά.
Πάντα στό ὄνομα τῆς διάκρισης μεταξύ δεξιᾶς καί ἀριστερᾶς.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/06/blog-post_972.html#.Uc_M7zueMmA

του Σεμπαεδήν Καραχότζα

Το «Προξενείο-Στοπ» αναδημοσιεύει σήμερα από το τρέχον τεύχος του «Αντιφωνητή» (17-6-2013) ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του γνωστού Πομάκου αγωνιστή και καλού μας φίλου, με το οποίο τεκμηριώνονται ακόμη περισσότερο όλα όσα έχουμε και εμείς κατά καιρούς γράψει για τη φθίνουσα πορεία της αναχρονιστικής μειονοτικής εκπαίδευσης σήμερα στη Θράκη, καθώς ουσιαστικά ούτε οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι τη στηρίζουν πια…
Η μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη είναι ένα θέμα ανεξάντλητο, για το οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί πολλές γνώμες, έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: εξακολουθεί να καταδικάζει τα παιδιά των μουσουλμάνων στην αμάθεια και στην αγραμματοσύνη. Το μόνο ευχάριστο κατά την τελευταία δεκαετία είναι πως αυτό έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι οι οποίοι και απορρίπτουν το μειονοτικό δημοτικό σχολείο και στέλνουν πλέον τα παιδιά τους σε ελληνόφωνο. Αυτό τεκμηριώνει απόλυτα κι ο αριθμός των μουσουλμανοπαίδων που φοιτούν σε ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης.

Σήμερα οι μουσουλμάνοι μαθητές που φοιτούν σε ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία της πόλης είναι μερικές εκατοντάδες και χρόνο με το χρόνο ο αριθμός αυτός μεγαλώνει. Μάλιστα η αύξηση αυτή είναι τόσο μεγάλη ώστε να χρειαστεί οδηγία από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ώστε οι μουσουλμάνοι μαθητές να μοιράζονται και στα 22 δημοτικά σχολεία της πόλης, για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο μετατροπής ελληνόφωνων σχολείων σε μειονοτικά εξαιτίας της παρουσίας πολλών μουσουλμάνων, κάτι δηλαδή που σχεδόν έχει γίνει στο 1ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης.

Ποια συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς; Πρώτον ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων (Δραγώνα – Φραγκουδάκη) έχει αποτύχει εντελώς, διαφορετικά κανένας μουσουλμάνος δεν θα είχε λόγο να επιλέξει το ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο για το παιδί του. Κι όμως μιλάμε για ένα πρόγραμμα που στοίχισε πολλά εκατομμύρια και στην ουσία δεν πρόσφερε τίποτα στα παιδιά των μουσουλμάνων. Το περίεργο είναι πως κάποιοι εξακολουθούν να λένε πως το εν λόγω πρόγραμμα έχει συμβάλει τα μέγιστα για την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μόρφωση των μουσουλμανοπαίδων. Και δεύτερον, δικαιωθήκαμε απόλυτα όλων όσοι από χρόνια ζητήσαμε με τον πλέον επίσημο τρόπο την ίδρυση ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων (αν όχι σε όλα τουλάχιστον) σε κάποια πομακοχώρια.

Αν υπήρχαν αυτά τα σχολεία οι μουσουλμάνοι γονείς της ορεινής Ξάνθης θα είχαν πραγματικά το δικαίωμα της επιλογής αναφορικά με το σχολείο των παιδιών τους και κυρίως εκείνοι που τελικά επιλέγουν το ελληνόφωνο, δεν θα χρειαζόταν να μετακομίσουν στην πόλη ή να πηγαινοφέρνουν καθημερινά το παιδί τους σε δημοτικό σχολείο της πόλης. Αν στα πομακοχώρια υπήρχαν δημόσια σχολεία είναι παραπάνω από σίγουρο πως θα ήταν πολύ περισσότεροι οι μουσουλμάνοι που θα έστελναν εκεί τα παιδιά τους, ακόμη κι αν αυτό δεν γινόταν από την πρώτη χρονιά. Θυμίζω τι έγινε με τα πρώτα γυμνάσια στα πομακοχώρια: ενώ αρχικά ήταν σχεδόν άδεια, διότι κανένας μουσουλμάνος δεν έστελνε στο γυμνάσιο το παιδί του (και κυρίως αν ήταν κορίτσι) τώρα τα γυμνάσια αυτά δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και χρειάζονται κι άλλα! Κάτι ανάλογο θα γινόταν και τώρα αν το ταλαίπωρο αυτό κράτος αποφάσιζε να ιδρύσει ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στα πομακοχώρια.

Η αλήθεια είναι πως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μαζί με τον Άγγελο Συρίγο επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή είχαν κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την ίδρυση τεσσάρων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων σε ισάριθμα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης αλλά η προσπάθεια αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ κυρίως επειδή δεν ήθελαν την ολοκλήρωση της οι τοπικές πολιτικές αρχές – όπως για παράδειγμα η τότε νομαρχία και όχι μόνο. Γιατί οι ντόπιοι πολιτικοί δεν ήθελαν και δεν θέλουν την ίδρυση ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων στα πομακοχώρια; Μα φυσικά γιατί η πολιτική τους καριέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Παρόλα αυτά, και παρά την προσπάθεια που καταβάλουν ορισμένοι ώστε οι μουσουλμάνοι της περιοχής μας να μείνουν αμόρφωτοι, οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι δίνουν τη δική τους απάντηση στρεφόμενοι προς το ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο. Σ’ αυτό θέλω να πιστεύω πως συνέβαλα κι εγώ αφού ύστερα από δική μου (δημοσιογραφική) παρέμβαση, η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κάνει δεκτές τις εγγραφές μουσουλμανοπαίδων χωρίς να είναι απαραίτητο να προσκομίσουν διεύθυνση κατοικίας ή φιλοξενίας μέσα στην πόλη.

Να θυμίσω πως πριν την παρέμβασή μου αυτή, για να γίνει δεκτό ένα μουσουλμανόπαιδο σε δημόσιο σχολείο της Ξάνθης έπρεπε να παρουσιάσει μια διεύθυνση μέσα στην πόλη στην οποία είτε κατοικεί είτε φιλοξενείται, ενώ τώρα η προσκόμιση τέτοιου στοιχείου δεν είναι απαραίτητη και πλέον μπορεί κάθε μουσουλμανόπαιδο, ακόμα κι αν ζει σε κάποιο από τα πομακοχώρια, να φοιτήσει σε ένα από τα ελληνόφωνα σχολεία της πόλης.

Στην παρέμβαση μου αυτή φυσικά δεν αναφέρθηκα για να περιαυτολογήσω, αλλά για να γίνει ευρύτερα γνωστό στους μουσουλμάνους το ότι πλέον μπορούν να στείλουν το παιδί τους σε ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο της Ξάνθης χωρίς να είναι απαραίτητο να ζουν μέσα στην πόλη.

Όσο για τη μεταφορά του παιδιού τους από και προς το σχολείο, αυτή μπορεί να γίνεται μέσω των μαθητικών δρομολογίων χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των γονέων. Είναι μια από τις λίγες δυστυχώς σωστές κινήσεις της ελληνικής πολιτείας η οποία από τη στιγμή που δεν παρέχει ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στους μουσουλμάνους στον τόπο διαμονής τους, φροντίζει τουλάχιστον να μεταφέρει τα μουσουλμανόπαιδα με κρατικά έξοδα εκεί όπου υπάρχουν τέτοια σχολεία. Από το τίποτα κάτι είναι κι αυτό…

Προξενείο Στοπ

Η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Middle East Christian News Agency και αναπαρήγαγαν αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνει το γύρο του κόσμου και σοκάρει. Λόγω της πρωτοφανούς σκληρότητας των εικόνων στο βίντεο που συνοδεύει το νέο.
Συγκεκριμένα μέλη του συριακού μετώπου Αλ Νούσρα που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις φαίνονται να αποκεφαλίζουν – παρουσία πολλών θεατών – τρεις ανθρώπους. Λέγεται πως είναι τρεις μοναχοί.

Περισσότερα στοιχεία δεν υπάρχουν και η ακρίβεια των πληροφοριών ελέγχεται, αφού κανείς δεν ξέρει λεπτομέρειες για την ταυτότητα του βίντεο.

Δεν έχει, δηλαδή, γίνει γνωστό αν πρόκειται για Φραγκισκανούς μοναχούς, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε μοναστήρι στην περιοχή Γκασανίγια έξω από την πόλη Χομς, όπου δραστηριοποιείται μεγάλη κοινότητα Χριστιανών. Σύμφωνα, πάντως με το πρακτορείο που μετέδωσε πρώτο την είδηση, ένας εκ των τριών ανθρώπων της θρησκείας που βρήκαν τραγικό θάνατο από τους άνδρες της Αλ-Νούσρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ο Φρανσουά Μουράντ.
Ο Μουράντ, Σύρος μοναχός, απήχθη την περασμένη Κυριακή από τους τζιχαντιστές, ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι είναι ένας από τους τρεις αποκεφαλισμένους στου εννιάλεπτου βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο youtube και στις λεπτομέρειες λέει πως ο μοναχός Μουράντ δολοφονήθηκε στις 23/06.


On Sunday, June 23, Syrian Catholic priest François Murad was murdered in the locality of Ghassanieh, northern Syria, according to a statement from the Custody of the Holy Land sent to the Fides Agency.


iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/112628#ixzz2XaJbXEGC

Γιάννης Σιδέρης

Ο νέος ηγέτης της Αλβανίας, ο «αντισυμβατικός» Έντι Ράμα, αναρρίπισε κύματα ελπίδας στη χώρα του, ότι θα πάρει τέλος το διεφθαρμένο καθεστώς Μπερίσα. Το αν θα δικαιώσει τις προσδοκίες των εκλογέων του, το πώς θα συμπεριφερθεί στο εσωτερικό της χώρας, το αν θα αποδειχθεί άξιος της εμπιστοσύνης όσων προσέβλεψαν σε αυτόν, αφορά τον ίδιο.
Σε ό,τι αφορά όμως εμάς, ως χώρα, μάλλον θα πρέπει να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί στο εξής:

Ο εν λόγω είναι μεταξύ εκείνων που υιοθέτησαν καθ´ εικόνα και ομοίωση την τουρκική στάση στο θέμα ΑΟΖ για το Καστελόριζο, και σαμποτάρισαν ανηλεώς την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009, (στην οποία περιλαμβάνεται και το πλαίσιο της ΑΟΖ). Οι αρνητές, μεταξύ των οποίων και ο Ράμα, ισχυρίζονται ότι τα διαπόντια νησιά, βορείως της Κέρκυρας, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα!

Φυσικά ο νέος Αλβανός ηγέτης δεν είναι εξ ορισμού τουρκόφιλος ή ανθέλληνας. Απλώς ενδιαφέρεται για τη χώρα του και γι’ αυτό προσεταιρίζεται τη μεγάλη θρησκευτική συγγενή του - και ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Γι’ αυτό και έχει δείξει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των αλβανοτουρκικών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας.

Πέραν της Τουρκίας, ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός καλλιέργησε σχέσεις σκοπιμότητας με μια μειονότητα που βρίσκεται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη χώρα μας, τους Τσάμηδες, στηρίζοντας ακόμη και ψήφισμα περί γενοκτονίας τους. Την ίδια ώρα αποδεχόταν το δόγμα της Μεγάλης Αλβανίας για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια μετά πιέσεις των Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ο ίδιος αντιστάθηκε στην ενσωμάτωση κοινοτικών κανόνων στο αλβανικό κράτος.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι υπό την πρωθυπουργία του -παρά τα όποια φραστικά, διπλωματικά ανοίγματα που, μάλλον, θα κάνει- θα υπάρξει επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ειδικά αν παράσχει περαιτέρω στρατιωτικές διευκολύνσεις, με παραχώρηση λιμένων για δημιουργία βάσεων στο τουρκικό ναυτικό.

Όσο για την πολιτική του ηθική, αρκούν οι καταγγελίες του προέδρου της ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα για νοθεία εις βάρος του κόμματός του, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης στις περιοχές της Χιμάρας και των Αγίων Σαράντα. Στις πατρογονικές εστίες, δηλαδή, της ελληνικής μειονότητας. (σ.σ. Παρότι συνεργάστηκαν με το κόμμα του Ράμα).

Αν ως δήμαρχος, απλός πολίτης ή καλλιτέχνης ο Ράμα μπορεί είναι αντικομφορμιστής και να έχει καλλιτεχνικές ή κοινωνικές ευαισθησίες, αυτό είναι θετικό, κυρίως για τη χώρα του και την κοινωνία του.

Ως πρωθυπουργός όμως έχει διαφορετικά καθήκοντα. Οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των μειονοτήτων που καταπατώνται, όπως καταγγέλλουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για την Αλβανία, να σεβαστεί τις περιουσίες των Ελλήνων που υφαρπάζουν καταπατητές με τις σιωπηλές ή και φανερές ευλογίες των κρατικών αρχών, να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο, αυτό που ό «ήπιος» Ράμα σαμποτάριζε μήνες τώρα από την αντιπολίτευση.

Είναι ο ίδιος που στήριξε την πλαστή απογραφή πληθυσμού η οποία «εξαφάνισε» την ελληνική μειονότητα και τους Χριστιανούς της Αλβανίας - κάτι που καταγγέλθηκε από ΗΠΑ, ΕΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η Αθήνα περιμένει τα πρώτα δείγματα μεταστροφής του...

Ουδείς σώφρων θέλει προβλήματα με τους γείτονές του. Ούτε οι απλοί πολίτες ούτε τα κράτη, ισχυρά ή αδύναμα, μικρά ή μεγάλα. Η καλή γειτονία όμως είναι άσκηση υψηλής πολιτικής που πρέπει να ασκείται από κάθε πλευρά.

Σύντομα ο Ράμα θα δοκιμαστεί ως πρωθυπουργός . Αν επιμείνει και ως πρωθυπουργός να υπονομεύει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, είναι βέβαιο ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί. Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Αλβανίας, ούτε βεβαίως προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας.

Υ.Γ.: Βέβαια, η ανωτέρω σύντομη θεώρηση, ίσως εκληφθεί ως εθνικιστική καχυποψία σε όσους ενθουσιάζονται για την εναλλακτικότητα του κ. Ράμα, το γεγονός ότι φορούσε σκουλαρίκι και δεν κυκλοφορεί με Ι.Χ.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=25653


Keys of Change, «Η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» - Panos Karan - Liszt La Campanella
Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που απολάμβανα την αρμονία του πιάνου όπου μελετούσε το γειτονόπουλο Πάνος Καρανικολός.

Χθες απήλαυσα με πολλούς άλλους φίλους της μουσικής τη συγκλονιστική ερμηνεία και απόδοση της Σονάτας για πιάνο σε σι ελάσσονα (S178) του F. Liszt από τον διεθνή πλέον καλλιτέχνη Πάνο Καράν, στο Μέγαρο Μουσικής.
Ξεχωρίζω αυτήν, σε μία άψογη και ισορροπημένη συναυλία με την οποία ασφαλώς και θα ασχοληθούν άλλοι, ειδικοί μουσικοκριτικοί.
Κοντά όμως στην μουσική αυθεντία προβάλλει και μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα ενός ανθρώπου με φαντασία και όνειρο, ενός πρωτοπόρου που πήρε τη μουσική στη ζούγκλα του Αμαζονίου, στην πολεμόπληκτη Σιέρα Λεόνε και στην τραυματισμένη από το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή Ιαπωνία.
Η δραστηριότης του Keys of Change με το σύνθημα «Η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» τιμά τον ιδρυτή της νεαρό καλλιτέχνη αλλά και την Ελλάδα που τον γέννησε και τον ανέθρεψε.
Τολμώ να κάνω μία πρόβλεψη, ότι αυτές οι εμπειρίες του Πάνου Καράν μια μέρα θα γίνουν Μουσική που θα ερμηνεύεται και από άλλους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.
ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΕΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
Καρδιολόγος


Panos Karan at Teatro Sucre, Quito, Ecuador. Piano recital for Keys of Change, on December 13, 2012.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/06/blog-post_8857.html

Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο προ ανασχηματισμού να παρατηρούμε δημοσιεύματα που στοχοποιούν δυνητικούς μνηστήρες του υπουργικού θώκου, στην συγκεκριμένη περίπτωση του ΥΠΕΘΑ.

Φυσικά η κοφτερή πένα των λειτουργών της ενημέρωσης ξιφουλκεί (πάντα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας) με στόχο την υπεύθυνη ενημέρωση του Έλληνα πολίτη και όχι την δημιουργία κλίματος υπέρ πολιτικών προσώπων...

Ενίοτε οι παρεμβάσεις αυτές έχουν και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, υπερβάλλων ζήλος γαρ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σειρά δημοσιευμάτων δημοσιογράφου του αμυντικού ρεπορτάζ για τον πρώην ΥΕΘΑ Φ.Φράγκο, ο οποίος -σύμφωνα πάντα με "έγκυρες" πληροφορίες- ετοιμάζεται να... μεταναστεύσει στο εξωτερικό (Τουρκία ίσως;).

Ευτυχώς στην Μεσογείων κατέληξε το δίδυμο Αβραμόπουλου-Φώφης. Και η καρδιά ορισμένων πήγε στην θέση της.

εν κρυπτώ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget