1/2/2013 - 1/3/2013

Το 54% των Ελλήνων δεν αισθάνονται πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το φθινόπωρο 2012 που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (36%)...

Ειδικότερα, η αίσθηση του ανήκειν στην ευρωπαϊκή κοινότητα δεν υπάρχει για πολλούς πολίτες στην Ελλάδα, κυρίως άνω των 55 ετών σε ποσοστό 66%. Mάλιστα, οι γυναίκες σε ποσοστό 68% υποστηρίζουν πως δεν γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιθέτως, οι νέοι 15-24 ετών (60%) και οι σπουδαστές (63%), δηλώνουν ότι αισθάνονται ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα πολλοί είναι εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδεικτικό είναι ότι το 45% των Ελλήνων πολιτών δεν ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν όσον αφορά την εργασία.
Δεν περιμένουν τίποτα από την Ε.Ε.
Μηδαμινές είναι πάντως και οι προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το 17% των Ελλήνων δηλώνουν πως δεν περιμένουν κάτι από αυτήν. Αξιοσημείωτο είναι ότι 1 στους 4 Έλληνες δεν αναγνωρίζει ως θετικό κάποιο από τα κύρια επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγοντας την απάντηση «Κανένα».

Έτσι μετά τους Βρετανούς (31%), οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι ευρωσκεπτικιστές στου κόλπους της ΕΕ, με ποσοστό 25%. Ωστόσο, 1 στους 2 Έλληνες πολίτες αξιολογεί ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ειρήνη που επικρατεί μεταξύ των κρατών μελών της.

83 στους 100 δεν ταξίδεψαν φέτος
Η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε σε πολλούς Έλληνες να ταξιδέψουν και με την ταξιδιωτική δραστηριότητα των πολιτών να έχει μειωθεί σημαντικά φέτος, σύμφωνα με την έρευνα του ευρωβαρόμετρου. Συγκεκριμένα, 8 στους 10 Έλληνες δεν ταξίδεψαν φέτος σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για το υψηλότερο (αρνητικό) ποσοστό στην ΕΕ, ένα ποσοστό υψηλότερο κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που φτάνει το 59%.

Αντίστοιχα, το ελληνικό ποσοστό όσων ταξίδεψαν σε χώρα της Ε.Ε. (17%) είναι το χαμηλότερο της έρευνας, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να φτάνει το 41%. Επίσης, το 56% των Ελλήνων ερωτηθέντων δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών δεν έχει συναναστραφεί ανθρώπους από άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ το 84% δεν έχει χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να αγοράσει προϊόν ή υπηρεσία από χώρα της Ε.Ε.

http://harryklynn.blogspot.gr/


Ακόμα ένα δημοσίευμα αυτή τη φορά από το εξωτερικό αναφέρεται στην ύπαρξη και τη δράση της Blackwater στην Ελλάδα, με σκοπό την προστασία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου σε περίπτωση εξέγερσης λόγω της εξαθλίωσης των Ελλήνων. Συγκεκριμένα πρόκειται για την ινδική ιστοσελίδα darkernet.in στην οποία αναφέρεται ο φόβος μιας εξέγερσης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το δημοσίευμα αναφέρει και τους φόβους της κυβέρνησης για πραξικόπημα δείχνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται πλεόν κανένα, ότι βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας και έτσι κρίνεται απαραίτητη η προστασία της απο μισθοφόρους.

"Τους τελευταίους 12 μήνες η Ελλάδα έχει δει κύματα μαζικών διαδηλώσεων, ταραχών και συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας, και διαδηλωτών, ένοπλων επιθέσεων σε κυβερνητικούς στόχους,όπως επίσης την ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση κλονίζεται απο σειρά σκανδάλων (όπως οι κρυφοί τραπεζικοί λογαριασμοί της Ελβετία) και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί. Οι πεισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν μέσω συλλογικών προσπαθειών, οι εργάτες καταλαμβάνουν τα εργοστάσια.

Όπως είπαμε έρχεται μια εξέγερση, και πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τώρα που η Ελλάδα εισήλθε σε μια κρίσιμη φάση" αναφέρει το δημοσίευμα για την κατάσταση στην χώρα."

Θα θυμίσουμε ότι όπως το defencenet.gr σας είχε ενημερώσει ο πρέσβης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος με δήλωση-βόμβα, είχε πει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών την προστασία της Βουλής. Πρόκειται για την εταιρεία «Academi», γνωστή ως «Blackwater», η οποία έχει αναλάβει αποστολές, μεταξύ άλλων στο Ιράκ.

Η αποκάλυψη του διπλωμάτη σε εφημερίδα του Καναδά, έγειρε ζητήματα μείζονος σημασίας που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και την παραβίαση θεμελιωδών αρχών και Συντάγματος.

«Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με τη διάδοχη εταιρεία της “Blackwater”, προκειμένου να προσλάβει μισθοφόρους για την προστασία του κοινοβουλίου. Στις δημοκρατίες ωστόσο, το Κοινοβούλιο δεν χρειάζεται προστασία», φέρεται να δήλωσε ο κ. Χρυσανθόπουλος.

Διπλωμάτης καριέρας, με πολύ καλές επαφές στις ΗΠΑ, καθώς έχει διατελεί στις μόνιμες αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στο Τορόντο, στο Πεκίνο, ενώ διορίστηκε το 1993 ως πρώτο Έλληνας πρέσβης στην ανεξάρτητη Αρμενία.

Τώρα έρχεται αυτό το δημοσίευμα από το εξωτερικό να τον επιβεβαιώσει, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει καμμία επίσημη διάψευση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Επίσης και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σε συνάντηση που είχε με απόστρατους φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει συνάψει συνεργασία με την εταιρεία Blackwater που τώρα ονομάζεται Academi!

Την πληροφορία δημοσιοποίησε μέσω του facebook ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΣΑΣ Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος γράφει:

“Στη σημερινη μας συνάντηση , ο Πρόεδρος του κομματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πανος Καμμένος, μεταξύ άλλων εξέφρασε την πεποιθηση-βεβαιότητα, πως η Κυβερνηση έχει συνάψει συνεργασία με την Blackwater (νυν Academi) για την προάσπιση των συμφερόντων αυτης και της χώρας(?) υποκαθιστώντας έτσι σιγα-σιγα και τους ταγούς ασφάλειας και εθνικης κυριαρχίας .
Μας παρεπεμψε μάλιστα να μελετησουμε και το παρακάτω κειμενο : στο darkernet.in"

Εμείς γνωρίζουμε ότι "όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά" εάν κάτι από όλα αυτά δεν ευσταθεί ας βγει η κυβέρνηση να το διαψεύσει
.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Μια ακόμα έρευνα και μάλιστα με τη βούλα της EUROSTAT- έρχεται για να επιβεβαιώσει την αίσθηση ότι η εφαρμογή του Προγράμματος, πέρα από τη βαθιά ύφεση και την εκρηκτική ανεργία, έχει εκτινάξει στα ύψη τους δείκτες φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 (άρα το 2012 τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα), το ποσοστό των Ελλήνων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού έφτασε στο 31% από 27,7% το 2010 ή σε απόλυτους αριθμούς στα 3,4 εκατομμύρια, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 22,5%!!!


Στην κατάσταση αυτή βρίσκονται όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εγκαίρως ενοίκιο, δόση στεγαστικού δανείου ή λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή θέρμανση στην κατοικία τους, όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτες δαπάνες, όσοι δεν μπορούν να φάνε ψάρι, κρέας κάθε δεύτερη ημέρα, όσοι δεν μπορούν να έχουν μια έστω εβδομάδα διακοπών, όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, πλυντήριο, έγχρωμη τηλεόραση ή τηλέφωνο.

Εάν, δε, ανατρέξει κανείς στα επιμέρους στοιχεία που αφορούν στα ποσοστά φτώχειας των παιδιών έως 18 ετών και ειδικά σε αυτά που λαμβάνεται υπόψη το μορφωτικό επίπεδο των γονιών, θα διαπιστώσει ότι το ποσοστό διαμορφώνεται στο 50,2% για γονείς με χαμηλή μόρφωση. Αναφορικά με τις περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο γονείς είναι αλλοδαπός, τότε το ποσοστό φτώχειας των παιδιών διαμορφώνεται στο 43,1% έναντι 19,8% στις περιπτώσεις όπου και οι δύο γονείς είναι Ελληνες.

iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/92533#ixzz2M8u6VMcU


Μικρή μόνο σημασία θα έχει το τελικό τίμημα με το οποίο θα πωληθεί η ΔΕΠΑ. Σημασία έχει ότι η ΔΕΠΑ και όλο το ενεργειακό ισοδύναμο που ονομάζεται "φυσικό αέριο", που θα έπρεπε να καλύπτει πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών μας, βγήκε στο"σφυρί" κάτω από πιέσεις, με μια express διαδικασία, για ενα δισ.ευρώ!

Μια σύντομη αναδρομή για τη ΔΕΠΑ
Το κεφάλαιο του φυσικού αερίου για την Ελλάδα άνοιξε το 1987, με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σοβιετικής Ενωσης, από την τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α.Παπανδρέου και υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας τον Αναστάσιο Πεπονή.

Τον Φεβρουάριο του 1988 υπογράφεται η συμφωνία για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία.

Τον Σεμπτέμβριο του 1988, ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), ως θυγατρική της εταιρείας πετρελαίου (ΔΕΠ).

Τον Δεκέμβριο του 1988 υπογράφεται η συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως την Αττική.
Το 1991, μετά από την πολυετή και επίμονη προσπάθεια του Ελληνα επιχειρηματία Δ.Κοπελούζου , ιδρύεται η μεικτή ελληνορωσική εταιρεία Προμηθέας γκαζ , η οποία γίνεται ο καταλύτης ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.

Το 1992, η Ρωσία αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις της Σοβιετικής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα και προτείνει τη διεύρυνση της συνεργασίας στο φυσικό αέριο.
Από το 1994 αρχίζει η προμήθεια φυσικού αερίου προς την ΔΕΗ.

Το 1995 αρχίζει η ίδρυση των Περιφερειακών Εταιρειών Διανομής Αερίου, με την συμμετοχή της ΔΕΠΑ και ιδιωτών επενδυτών.

Η ρωσική Γκαζπρόμ συνεχίζει να προμηθεύει μέχρι σήμερα, σχεδόν το 70% των αναγκών της Ελλάδας με δικό της φυσικό αέριο και σε ποσότητα 3 δις κυβικά μέτρα /έτος. Στην υπεύθυνη και συνεπή αυτή στάση της Ρωσίας στηρίχτηκαν και όλες οι επόμενες μεγάλες επενδύσεις του ελληνικού κράτους, αλλά και των ιδιωτών στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας, της ανάπτυξης των δικτύων και υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα.Το φυσικό αέριο έγινε ο μοχλός της ανάπτυξης .

Η Ελλάδα βγήκε επάξια στο προσκήνιο των σοβαρών ενεργειακών κόμβων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ν.Α.Ευρώπης.
Μια αντίστοιχη πορεία ανάπτυξης ακολούθησαν και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, τα οποία συμμετέχουν κατά το 35% στην ΔΕΠΑ.

Στις δεκαετίες του ’80 και ’90 έγιναν σοβαρές επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση των διυλιστηρίων, στις υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς και στο εμπορικό δίκτυο.
Στη δεκαετία του 2000, τα Ελληνικά Πετρέλαια συγχωνεύθηκαν με το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα και ακολούθησε επένδυση 1,2 δις.ευρώ στον τομέα της βαθειάς επεξεργασίας βαρέων κλασμάτων και παραγωγής ντίζελ. Σήμερα, θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης. Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ επεκτάθηκαν με μεγάλες επενδύσεις στα Βαλκάνια, εξαγοράζοντας το διυλιστήριο ΟΚΤΑ στα Σκόπια, ανοίγοντας δεκάδες πρατήρια καυσίμων σε Βουλγαρία και Σερβία.
Η αναγκαστική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι κάτω από το βάρος της κρίσης έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ, αυτό δεν θα έπρεπε να έχει ταυτιστεί με το επείγον πακέτο των άλλων ιδιωτικοποιήσεων. Κάποιοι ξένοι και ντόπιοι, βιάζονται υπερβολικά για να την αποκτήσουν.

Η ΔΕΠΑ και οι υποδομές της, όπως τις περιγράψαμε αναλυτικά, δεν είναι ούτε οικόπεδο ούτε κάποιο ακίνητο του δημοσίου που μένει ανεκμετάλλευτο. Με άλλα λόγια, ο αγοραστής δεν αγοράζει τα "ακριβά πάγια" μιας προβληματικής επιχείρησης, αγοράζει τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας μας, στον πολύ κρίσιμο για το μέλλον της τομέα της ενέργειας. Κι αν δεχτούμε το επιχείρημα, ότι το κράτος ήταν και είναι ανίκανο να διοικήσει τέτοια επιχείρηση όπως η ΔΕΠΑ (η μέχρι σήμερα κερδοφόρα πορεία της με κέρδη 300 εκατ. ευρώ το χρόνο αποδεικνύει το αντίθετο) η παραχώρησή της σε ιδιώτη επενδυτή, έπρεπε να γίνει τουλάχιστον με δύο αυστηρότατα κριτήρια:

Πρώτο: Δέσμευση του επενδυτή να εφαρμόσει συγκεκριμένο, επενδυτικό, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας, το οποίο να έχει εκπονηθεί από την ίδια και όλους τους αρμόδιους φορείς, με βάση την εμπειρία που μέχρι σήμερα αποκτήθηκε και να εγκριθεί από το σύνολο της Ελληνικής Βουλής, ως σχέδιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούσαν να καταθέσουν και προτάσεις βελτίωσής του με την υπεραξία χάριν της οποίας και επιδιώκουν την απόκτηση της επιχείρησης.
Δεύτερο: Eξασφάλιση από τον επενδυτή της επάρκειας της πρώτης ύλης τώρα, αλλά και στο μέλλον.
Η Ελληνική Κυβέρνηση TAP-ώνει το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας

Είναι λοιπόν φανερό, ότι βαδίζουμε προς απλή πώληση της ΔΕΠΑ και όχι στην ολοκληρωμένη αξιοποίησή της, πιθανόν και με αδιαφανείς διαδικασίες. Αυτό άλλωστε, επιβεβαιώνουν οι συνεχείς κι απροκάλυπτες παρεμβάσεις, επίσημες και ανεπίσημες, των διαφόρων παραγόντων, κυρίως της Αμερικής. Και το ενδιαφέρον τους είναι όχι για την καλύτερη και επωφελή λύση για την Ελλάδα, αλλά μη τυχόν και πάρουν την ΔΕΠΑ οι Ρώσοι!!!

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι Ρώσοι; Είναι η ΓΚΑΖΠΡΟΜ, που με την άριστη συνεργασία της έχτισε η μικρή μας Ελλάδα τις ενεργειακές υποδομές της και την έως σήμερα ενεργειακή της ανεξαρτησία.
Πού θέλουν οι ξένοι καλοθελητές να οδηγήσουν την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό της; Σ' ένα αδιέξοδο και επικίνδυνο παιχνίδι, ενάντια στον μέχρι σήμερα στρατηγικό ενεργειακό μας εταίρο, που είναι η Ρωσία. Ετσι ερμηνεύεται η βεβιασμένη και επιπόλαιη υπογραφή, στα χαρτιά μόνο, του αγωγού TAP .

Υπογράψαμε την "πρόθεση" μόνο, να κατασκευαστεί αγωγός για το φυσικό αέριο του Αζερμπαιτζάν, το οποίο φυσικό αέριο ακόμη δεν υπάρχει, αλλά κι όταν θα υπάρξει μετά το 2018, δεν θα είναι περισσότερο από 16 δις κυβικά μέτρα! Επιλέγουμε έτσι άλλον στρατηγικό εταίρο, ο οποίος κατά σύμπτωση είναι και στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας, η οποία θα παίρνει τα 6 δις κυβικά μέτρα για δική της χρήση! Και βγαίνουμε έξω από τον ρωσικό αγωγό South Stream (Νότιο Ρεύμα) με τα σίγουρα 63 δις κυβικά μέτρα, γυρίζοντας έτσι την πλάτη μας στη Ρωσία.

Η χώρα μας, κάτω από τις τεράστιες ανάγκες, αλλά και τις εξωτερικές πιέσεις, σπρώχνεται σε λάθος επιλογές. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο λάθος, μετά την ακύρωση του άλλου μεγάλου, για την Ελλάδα, έργου που ήταν ο ρωσικός αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολη. Η επιχειρηματολογία της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι κινδυνεύει το θαλάσσιο περιβάλλον μας, σε περίπτωση ατυχήματος!

"Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας και μοναδικός ενεργειακός κόμβος σε ολόκληρη την Μεσόγειο" είχε δηλώσει το 2005 ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη Χαλκιδική.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να κατακτήσει και την ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, πιστεύουμε εμείς. Θα έπρεπε όμως γι αυτό, να έχει δίπλα της έναν σοβαρό στρατηγικό ενεργειακό εταίρο, που προφανώς δεν είναι άλλος από τη Ρωσία.

Με τη Ρωσία και τα μεγάλα Αντισταθμιστικά Οφέλη
Είναι πολύ λανθασμένα τα επιχειρήματα που προβάλουν μερικοί, ότι δήθεν η Ρωσία "αγωνιά" για την απόκτηση του "ενεργειακού φιλέτου" της Ελλάδας.

Ας δούμε την πραγματικότητα. Η συνολική αγορά της Ελλάδας σε φυσικό αέριο είναι σήμερα 3 δις κυβικά μέτρα. Οι εξαγωγές της Γκαζπρόμ ήταν 221 δις κυβικά μέτρα το 2011 και η συνολική παραγωγή έφθασε τα 513 δις κυβικά μέτρα!

Τα μη επιβεβαιωμένα ακόμη αποθέματα της Ελλάδας, υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, κάτω από δύσκολες συνθήκες εκμετάλλευσης και μεταφοράς τους, όταν τα επιβεβαιωμένα αποθέματα της Γκαζπρομ είναι περίπου 35 τρις κυβικά μέτρα!

Είναι αβάσιμα λοιπόν τέτοιου είδους επιχειρήματα.
Η Ρωσία εφαρμόζει σήμερα μια"πραγματιστική" όπως την ονομάζουν πολιτική.
Σέβεται τους διεθνείς κανόνες και αρχές του εμπορίου, έγινε πλήρες μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ανήκει παράλληλα στους G8 και G20.

Ηταν και παραμένει μια παγκόσμια ενεργειακή υπερδύναμη.
Η τυχόν παραβίαση από την Ελλάδα των κανόνων και αρχών του υγειούς ανταγωνισμού στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, σε βάρος της Ρωσίας, θα επιφέρει ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει όχι μόνο από τις εκτιμήσεις, αλλά και από τις επίσημες δηλώσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Ρωσίας.

Αντίθετα, η αντικειμενική και δίκαιη προς όλους στάση της Ελλάδας, που δεν αποκλείεται να αναδείξει νικήτρια του διαγωνισμού μία από τις ρώσικες εταιρείες, θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με τη ρωσική αγορά.

Η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να θέσει ειλικρινά προς τη ρωσική κυβέρνηση και το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελών, όπως και παλαιότερα αυτά ήταν συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο. Και είναι σίγουρο ότι η Ρωσία θα το ακούσει. Με την καλή θέληση των δύο πλευρών, μπορεί να βελτιωθεί η σημερινή ανισότητα του εμπορικού ισοζυγίου, με ραγδαία αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και με σχεδιασμένη αύξηση του τουρισμού προς τη χώρα μας.
Είμαστε τέλος σίγουροι και για τα φιλικά αισθήματα που τρέφουν μεταξύ τους οι λαοί μας.

Δυνατή Κυβέρνηση – Καθαρές Λύσεις
Για την εφαρμογή τέτοιου προγράμματος, είναι επίσης φανερό, ότι χρειάζεται η κυβέρνηση να αποκτήσει αποφασιστικότητα και δύναμη, να στηριχτεί στην απόλυτη επιθυμία του ελληνικού λαού και στην ομοφωνία του ελληνικού κοινοβουλίου και να ξε-TAP-ώσει τους μεγάλους αγωγούς και την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, σε όλο το φάσμα των πραγματικών δυνατοτήτων της.
Τότε θα αισθάνονται και οι δανειστές μας πολύ πιο σίγουροι για την αποπληρωμή τους, αλλά και για τη σοβαρότητα των αποφάσεών μας.

Δημήτριος Α. Βελάνης
Χημικός μηχανικός Πετρελαίου και φυσικού αερίου
Ιδρυτικό μέλος του Ελληνορωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου
Συνεργάτης και Μέλος της Επιστημονικής και Βιομηχανικής Ενωσης της Ρωσίας από το 1990

Η Ρωσία Τώρα


Με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα προβλήματα των αγροτών, που έγινε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αντιπαρατέθηκαν εφ' όλης της ύλης για την οικονομία. Ολόκληρη η πρωτολογία και η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα, με αποσπάσματα σε βίντεο.Η ομιλία του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ:
(διαβάστε παρακάτω τη δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα)
"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούσαμε την ομιλία του πρωθυπουργού πάνω στο αγροτικό πρόβλημα, διανθισμένη με δημοσιογραφικού χαρακτήρα επισημάνσεις και με υποσχέσεις του τύπου ότι «μέχρι το τέλος της τετραετίας έχουμε καιρό».

Μόνο που αυτό αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κατανοήσει ποιό είναι σήμερα το πραγματικό πρόβλημα του αγροτικού κόσμου.

Διότι πολύ σωστά επεσήμανε ότι τους αγρότες δεν είναι δυνατόν να τους θυμόμαστε κάθε φορά που κατεβαίνουν τα τρακτέρ. Άλλες εποχές, όταν κατέβαιναν τα τρακτέρ ήταν παρόντες επιφανείς παράγοντες της ΝΔ τότε που εσείς - όχι προσωπικά κύριε πρωθυπουργέ αλλά το κόμμα σας, αναλόγως βέβαια αν ήταν στην συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση- το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, λοιπόν, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, βρισκόταν πάνω στα τρακτέρ δίνοντας υποσχέσεις του τύπου «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά».

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεν έχουν σχέση με αυτό που γινόταν τότε. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, σήμερα, δεν έχουν να κάνουν με ένα αίτημα επαιτείας ή ένα αίτημα καλυτέρευσης συνθηκών ζωής και διαβίωσης. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου σήμερα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την ύπαιθρο.

Υπ΄ αυτήν την έννοια όλα όσα ακούστηκαν είναι πολύ λίγα για να απαντήσουν στην αγωνία του μικρομεσαίου αγρότη και της αγρότισσας που αυτό που αναρωτιούνται είναι αν θα συνεχίσουν να μένουν στην περιφέρεια σπέρνοντας και θερίζοντας τα χωράφια τους. Αυτό που αναρωτιούνται είναι αν θα έχουν εισόδημα από την αγροτική παραγωγή. Και δεν μπορεί σε αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα οι απαντήσεις να είναι οι δυνατότητες που έχει, και όντως έχει η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας, από τα φυτά που μπορεί να καλλιεργηθούν στην ελληνική επικράτεια.

Η κατάρρευση του αγροτικού τομέα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν είναι υπόθεση του Μνημονίου.

Είναι μια υπόθεση που εδώ και χρόνια υπάρχει στην ελληνική πραγματικότητα, δεν ήταν ατύχημα.

Ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή. Και αυτή η επιλογή ξεκινά από πολύ νωρίς.

Ξεκινά από τις εποχές της ανάπτυξης όπου τα ισχυρά οικονομικά κέντρα έκριναν ότι ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα είναι περιττός.

Και ότι το μέλλον της χώρας είναι η ανάπτυξη με τα δάνεια, με άκρατο καταναλωτισμό και με τον τομέα των υπηρεσιών. Όχι με τον πρωτογενή τομέα.

Τότε που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεχτήκατε αδιαμαρτύρητα και χωρίς την ελάχιστη διαπραγμάτευση οτιδήποτε καταστροφικό μας επιβλήθηκε μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και δε σας άκουσα να πείτε κουβέντα για το τι έχει επιφέρει αυτή η ΚΑΠ στην ελληνική αγροτική οικονομία. Θα μου πείτε και άλλες χώρες ήταν στην ΚΑΠ αλλά τουλάχιστον διεκδίκησαν, μάτωσαν για τους αγρότες τους. Εσείς τι κάνατε τόσα χρόνια;

Τότε που χειριζόσασταν εναλλάξ στις κυβερνήσεις, τον αγροτικό κόσμο, κάνοντας τα στραβά μάτια σε φουσκωμένες απογραφές και με παράτυπες επιδοτήσεις. Και με την καταστροφική λογική της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή που οδήγησε τον αγροτικό κόσμο σε μια κουλτούρα μη παραγωγικότητας. Τότε που αντιμετωπίζατε τους αγρότες ως πολιτικά εξαρτημένους όμηρους του πελατειακού σας κράτους, μέσα από τα δικομματικά παραμάγαζα που είχατε στήσει σε συνεταιρισμούς και καφενεία.
Όπως έχετε καταλάβει όμως αυτή η εποχή τελείωσε.

Και τώρα είναι η ώρα να απαντήσετε, στο αμείλικτο ερώτημα που έρχεται από τον αγροτικό κόσμο. Και το ερώτημα είναι πολύ σπουδαιότερο από το ζήτημα του εισοδήματος των αγροτών. Αφορά τη χώρα και την οικονομία της. Και το αμείλικτο ερώτημα είναι : θέλουμε σε αυτή τη χώρα να έχουμε πρωτογενή παραγωγή ή θέλουμε μόνο υπηρεσίες και real estate ;

Και κυρίως να απαντήσετε με μια στοιχειώδη σοβαρότητα, σε αυτήν την κραυγή αγωνίας των αγροτών που κινητοποιούνται διεκδικώντας μια αξιοπρεπή ζωή και ένα αξιοπρεπές εισόδημα και όχι να κρύβεστε πίσω από την τρόικα.

Σας άκουσα, κύριε πρωθυπουργέ, για μια ακόμα φορά να μιλάτε για την ανάπτυξη. Αυτή την έρμη και καταταλαιπωρημένη λέξη.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι ζουν –και το ζουν οδυνηρά- ένα παράδοξο της ανάπτυξης. Από τη μια μεριά λόγια και πάλι λόγια για ανάπτυξη –ανεπτυγμένα ως τα όρια της ανερμάτιστης προπαγάνδας.

Και από την άλλη, τα έργα της αποανάπτυξης –ανεπτυγμένα ως τα όρια της εθνικής καταστροφής.

Μιλάνε για ανάπτυξη εκείνοι που έχουν καταργήσει κάθε δυνατότητα, πιθανότητα, προοπτική ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο.

Διαφημίζουν την ανάπτυξη που «θα» έρθει οι ίδιοι άνθρωποι που με την πολιτική που αποφασίζουν και υλοποιούν και τα μέτρα που παίρνουν εδώ στη Βουλή προκαλούν την ύφεση, την ανεργία, την αποανάπτυξη.

Ο κύριος Σαμαράς κλίνει τη λέξη ανάπτυξη σε όλες τις πτώσεις την ίδια στιγμή που το μόνο που αναπτύσσει είναι μια πολιτική κατά της ανάπτυξης.

Πήγατε μάλιστα εν ονόματι της ανάπτυξης στο Κατάρ αλλά δεν τολμήσατε, όμως, να πάτε μέχρι τη Λάρισα ή την Κρήτη να συναντήσετε τους αγρότες και να κουβεντιάσετε με τους αγρότες για τα αιτήματά τους.

Γιατί ; Γιατί, προφανώς δεν έχετε κατανοήσει μάλλον, ότι ο αγώνας των αγροτών δεν αφορά μόνο τους ίδιους και την επιβίωσή τους, αλλά είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την ίδια την ανάπτυξη.

Και ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων τους δεν θα ήταν μόνο ένα μέσο για την επιβίωσή τους, αλλά θα ήταν κυρίως ένα μέσο για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής –άρα και για την ανάπτυξη της οικονομίας συνολικά.

Μας ρωτάτε διαρκώς, Τι αντιπροτείνετε;

Λες και απέναντι στη καταστροφή δεν υπάρχει τίποτα κανείς να αντιπροτείνει παρά μονάχα την καταστροφή.

Εμείς, λοιπόν κύριε Σαμαρά, ένα πράγμα αντιπροτείνουμε :

Να αρχίσουμε έστω και τώρα την προσπάθεια, να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις, να βασιστούμε σε αυτά που έχουμε, αντί να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους.

Αντί να κοροϊδεύουμε το λαό για τις φαραωνικές επενδύσεις που τάχα θα μας σώσουν, να αρχίσουμε από αυτά που εμείς έχουμε.

Και να αρχίσουμε πρώτα και κύρια από τον εθνικό μας πλούτο. Και για μας πάνω από όλα εθνικός μας πλούτος είναι οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο σε αυτήν τη χώρα. Οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, οι αγρότες, οι αγρότισσες, οι μικρομεσαίοι. Αυτός είναι ο εθνικός μας πλούτος

Γιατί χωρίς αυτούς ή με ισοπεδωμένους αυτούς, με υποδουλωμένους αυτούς, με σκλάβους αυτούς δεν παράγεται πλούτος, το μόνο που παράγεται είναι πλούτος για τους δανειστές και τους δυνάστες μας.

Και, αν θέλετε πέραν από τους ανθρώπους, να αρχίσουμε από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτού του τόπου.

Και πλουτοπαραγωγικές πηγές είναι τα χωράφια που οργώνουν οι αγρότες μας και βγάζουν καρπούς, είναι τα βουνά όπου οι κτηνοτρόφοι μας έχουν και παράγουν τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα, είναι οι θάλασσες όπου οι αλιείς ψαρεύουν τα ψάρια τους. Το φυσικό περιβάλλον είναι ο πλούτος αυτής της χώρας. Το φυσικό περιβάλλον αυτής της χώρας που το υποτιμάτε, θεωρώντας ότι επενδύσεις που μπορεί να δώσουν κάποια ψίχουλα, αλλά θα καταστρέψουν τις θάλασσες, τα ποτάμια, τον υδροφόρο ορίζοντα, είναι η παραγωγική επένδυση γι αυτόν τον τόπο.Μας λέτε, όμως: Δεν θέλετε επενδύσεις από το εξωτερικό;


Βεβαίως και θέλουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, βεβαίως και χρειαζόμαστε επενδύσεις από το εξωτερικό.

Άλλα χρειαζόμαστε επενδυτές, όχι πειρατές.

Εσείς θέλετε να προσελκύσετε πειρατές, που θα έρθουν όσο επιμένετε να μετατρέπετε την Ελλάδα σε ρημαγμένη και ανοχύρωτη χώρα.

Αν, λοιπόν, εσείς ανάπτυξη ονομάζετε το real estate και την παραχώρηση θησαυρών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων έναντι ευτελών ποσών –όπως αυτό που συνέβη στη Χαλκιδική, όπου για 11 εκατομμύρια παραχωρήθηκε μια έκταση και ορυκτός πλούτος πολλών δισεκατομμυρίων ή όπως θέλετε να κάνετε και στον Έβρο και στη Θράκη όπου εκεί, κύριε πρωθυπουργέ, δεν κρύβετε πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήστε το δικό σας υπουργό ο οποίος κατάγεται από την Κομοτηνή, ρωτήστε το Δήμαρχο της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη, ρωτήστε την τοπική κοινωνία, γιατί εναντιώνεται σε αυτήν την επένδυση. Εναντιώνεται διότι θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αντιπάλων αυτών που επενδύουν; Ή μήπως διότι έχει αξίωση αυτός ο κόσμος να ζήσει με αξιοπρέπεια σε ένα φυσικό περιβάλλον που μπορεί να δώσει προοπτική και μέλλον στις επόμενες γενιές.

Αλλά προφανώς έχουμε διαφορετική εκτίμηση για το τι σημαίνει ανάπτυξη. Στη δική μας αντίληψη η ανάπτυξη έχει θετικό παραγωγικό πρόσημο. Μας κατηγορείτε όμως ότι εμείς διώχνουμε τους επενδυτές. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης και κύριε Σαμαρά, οι επενδυτές αυτό το διάστημα που έχουμε το Μνημόνιο και κυβερνάτε δεν έφυγαν από τη χώρα γιατί κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, έφυγαν γιατί το Μνημόνιο κατέστρεψε την οικονομία και την κοινωνία. Γιατί ένας επιχειρηματίας θέλει να πουλά το 60% της παραγωγής του στο εσωτερικό και το υπόλοιπο 40% για να κάνει εξαγωγές.

Όταν όμως έχει καταστραφεί η οικονομία, όπως κάνατε με το μνημόνιο, δεν έχει αγορά για να πουλήσει.

Δικό σας επίτευγμα είναι οι μηδενικές επενδύσεις.
Στα χρόνια τα δικά σας οι επενδύσεις σταμάτησαν.

Και δεν πρόκειται να επιστρέψουν γιατί ακόμα και τώρα συνεχίζετε να τις διώχνετε!

Ποιος έδιωξε την Crédit Agricole κ. Σαμαρά;
Ποιος έδιωξε την Carrefour κ. Σαμαρά;
Ποιος έδιωξε τη Société Générale κ. Σαμαρά;
Ποιος έδιωξε την Coca Cola 3E κ. Σαμαρά;
Ποιος έδιωξε τη ΦΑΓΕ κ. Σαμαρά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι στην κυβέρνηση ή ο λαός που κινητοποιείται;
Η δική σας οικονομική πολιτική τους έδιωξε.


Ποιος κρατάει έξω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την Ντόιτσε Αιόλια κ. Σαμαρά;

Έξι αιτήσεις έχει κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία γερμανική κιόλας, για να μη λέτε ότι έχουμε κανένα ιδιαίτερο μίσος απέναντι στους γερμανούς, εμείς έχουμε μίσος σε όσους θέλουν να καταστρέψουν την πατρίδα μας, έρχονται όμως εδώ, προσέξτε η Ντόιτσε Αιόλια κύριε Σαμαρά, έξι αιτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. μιλάμε για επενδύσεις με εγγυημένη χρηματοδότηση από την Ντόιτσε Μπανκ.

Σας καταθέτω στα πρακτικά και την επιστολή με την υπογραφή του κ. Άκερμαν, από το Νοέμβρη του 2011, που λέει ότι είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει και έχει το 35% της επένδυσης, 14 εκατ. Ευρώ αλλά άδεια δεν παίρνουν.

Γιατί; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι άδειες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πήγαν στους κολλητούς και τους διαπλεκόμενους, αυτοί είναι που διώχνουν τους επενδυτές, κύριε Σαμαρά, οι κολλητοί και οι διαπλεκόμενοι των προηγούμενων και των τωρινών επενδύσεων. Να πως χάνονται οι επενδύσεις.

Να πως και γιατί χάνονται οι επενδύσεις. Και αν θελήσετε να πείτε στην δευτερολογία σας ότι κάνω λαϊκισμό τολμήστε να τους πάρετε τις άδειες που κρατούν στο συρτάρι τους . Το τολμάτε; Τολμήστε το. - μη ρωτάτε ποιοι είναι οι κολλητοί, όλοι γνωρίζουμε σε αυτόν τον τόπο ποιοι είναι το επιχειρηματικό κατεστημένο που αν δεν δώσει την έγκριση του δεν προχωράει καμία επένδυση. Να λοιπόν γιατί ανοίγετε όλα τα επαγγέλματα αλλά την πιο κλειστή συντεχνία δεν θέλετε να την ανοίξετε.

Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη με παραγωγικό πρόσημο που θα αφήνει κοινωνικό απόθεμα και εσείς μιλάτε για αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας και λεηλασία εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Και μας ρωτάτε διαρκώς : τι αντιπροτείνετε;

Εμείς προτείνουμε να δώσουμε κίνητρα, ή τουλάχιστον να καταργήσουμε εδώ και τώρα τα αντικίνητρα για τους Έλληνες εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες.

Να μια καλή αρχή για την ανάπτυξη.

Το τολμάτε;
Εμείς προτείνουμε να επαναφέρουμε τον κατώτερο μισθό και την κατώτερη σύνταξη, για να κινηθεί η αγορά και να ζεσταθεί κάπως η κατανάλωση.

Το τολμάτε;
Εμείς προτείνουμε, να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των αγροτών για να αναθερμανθεί κατ’ αρχήν η αγροτική παραγωγή και να ζωντανέψουν οι πόλεις της υπαίθρου.

Το τολμάτε;
Εμείς προτείνουμε, να οργανωθεί μια μεγάλη έφοδος με έκτακτα μέτρα για την ανεργία των νέων με απόσπαση κονδυλίων από όπου αυτό είναι δυνατό, από την Ευρώπη πρωτίστως και με την εμπλοκή του κράτους, ούτως ώστε να υπάρξει απασχόληση και εισόδημα για όσο γίνεται περισσότερους νέους.

Το τολμάτε;

Να απαλλάξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το καταστροφικό φορτίο των φόρων –που η ειρωνεία είναι ότι ούτε καν εισπράττονται- για να μπορέσουν να επανέλθουν σε κάποιο κύκλο εργασιών, αντί να οδηγούνται στο λουκέτο.

Το τολμάτε;

Εμείς προτείνουμε να πάρουμε μέτρα για να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια και να μπορούν να σπέρνουν και να θερίζουν, χωρίς να κινδυνεύουν να τους πάρει η τράπεζα το σπίτι και να πάνε φυλακή από τα χρέη;

Και συγκεκριμένα να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Να δώσετε φτηνό ρεύμα, προκειμένου ο αγρότης να παράξει.

Να μειώσετε το ΦΠΑ, προκειμένου ο αγρότης να παράξει.

Να κοστίζει το πετρέλαιο στον Έλληνα αγρότη όσο κοστίζει και στον Ισπανό, το Γάλλο και τον Ιταλό που τον ανταγωνίζεται και όχι παραπάνω.

0, 85 λεπτά του ευρώ ο μέσος όρος του κόστους για τον ευρωπαίο αγρότη.

Το τολμάτε ;

Αν αυτά δε τα τολμάτε, μη μας κάνετε μαθήματα για ανάπτυξη και μη μας μιλάτε για ανάπτυξη, διότι όλα όσα αποφασίζετε είναι εναντίον της ανάπτυξης.

Μη ψάχνετε λοιπόν να βρείτε ηθικούς αυτουργούς. Εσείς είστε αυτοί που ακυρώνετε την ανάπτυξη και σκοτώνετε, με σαδιστική επιμονή θα έλεγα, κάθε προοπτική ανάπτυξης, κύριε πρωθυπουργέ.

Σκοτώνετε καθημερινά το κουράγιο, την ευρηματικότητα, τις προοπτικές, την αισιοδοξία του ανθρώπινου δυναμικού αυτής της χώρας.

Τσαλαπατάτε τους ανθρώπους και περιμένετε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αυτούς και, ακόμα χειρότερα, ενάντια σ’ αυτούς.

Να όμως τα αναπτυξιακά σας έργα:

Αναπτύσσετε την ανεργία –εν ονόματι της ανάπτυξης.

Αναπτύσσετε τη φτώχεια εν ονόματι της ανάπτυξης.

Αναπτύσσετε την αγριότητα στην αγορά εργασίας εν ονόματι της ανάπτυξης.

Αναπτύσσετε την καταστολή εν ονόματι της ανάπτυξης.

Αναπτύσσετε την καταδίκη σε θάνατο των συνταξιούχων εν ονόματι της ανάπτυξης.

Αναπτύσσετε το στραγγαλισμό του κοινωνικού κράτους εν ονόματι της ανάπτυξης.

Αναπτύσσετε την εξουδετέρωση, τον εκφοβισμό, την παθητικότητα της κοινωνίας, εν ονόματι της ανάπτυξης.

Και περιμένετε, διαφημίζετε, προπαγανδίζετε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος.

Που περνάει από το Κατάρ και από τις κατάρες των θυμάτων της πολιτικής σας.

Στον καταμερισμό σας εσείς, όπως φαίνεται, έχετε αναλάβει τα Κατάρ και ο κύριος Δένδιας τις κατάρες.

Δεν μπορεί η χώρα, δεν μπορεί η οικονομία, δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος, βλέποντας την μέχρι τώρα πολιτική σας και τα αποτελέσματά της, να περιμένει ανάπτυξη, ανάκαμψη, έστω ανακούφιση από σας.

Δεν μπορεί, δεν γίνεται, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ότι κι αν λέτε για το αντίθετο.

Και εννοείται ότι δεν είστε καθόλου άμοιροι ευθυνών για την τραγωδία που ζουν η χώρα και οι κάτοικοί της.

Μην παριστάνετε τον σωτήρα του λαού κύριε Σαμαρά –γιατί είστε εσείς που καθημερινά προκαλείτε με την πολιτική σας το δράμα του.

Μην παριστάνετε τον οπαδό της ανάπτυξης, γιατί είστε εσείς ο ηθικός και ο φυσικός αυτουργός της πολιτικής που οδηγεί στην αποανάπτυξη.

Μην παριστάνετε τον Πόντιο Πιλάτο για τη σταύρωση του λαού μας –εσείς είστε ο αυτουργός του Γολγοθά του.

Και μην παριστάνετε παρακαλώ, όχι σε μας τουλάχιστον, τον άνθρωπο που εκπροσωπεί τη σταθερότητα –γιατί εσείς είστε ο άνθρωπος που εκπροσωπεί και προσωποποιεί την αστάθεια.

Αλήθεια, ποια είναι η σταθερότητά σας;

Η καταδίκη του μνημονίου και μάλιστα σε μαχητικούς τόνους;

Η αποδοχή εν συνεχεία του μνημονίου και η καταδίκη των επικριτών του, σε εξίσου μαχητικούς τόνους;

Τα Ζάππεια, όπου μας λέγατε ότι έχετε εξασφαλίσει κωδικό προς κωδικό, και άρα ότι εγγυάστε τους μισθούς και τις συντάξεις;

Οι άγριες περικοπές που ακολούθησαν, χωρίς να κάνετε καν τον κόπο να εξηγήσετε που πήγαν οι κωδικοί σας;

Και πού πήγε η σταθερότητα και η αξιοπιστία σας;

Οι δεσμεύσεις σας στην αίθουσα αυτή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις για τις οποίες θα έπρεπε να αισθάνεστε τουλάχιστον κάποια αμηχανία απέναντι στο λαό;

Να σας θυμίσω τι λέγατε για τις συντάξεις, τους μισθούς, την ανάπτυξη και τις 150.000 θέσεις μέσα στην τρέχουσα χρονιά, για τα επιδόματα, για τα ταμεία-θύματα του κουρέματος, για τη μετενέργεια και για τόσα άλλα;

Θέλετε να θυμηθούμε τι είπατε στις προγραμματικές δηλώσεις για τους αγρότες;

«..Μείωση του ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια. Ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ.

Θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου» Διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ.

Κίνητρα για την επιστροφή στην ύπαιθρο. Δημιουργία νέων χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών μέσων.

Ίδρυση Ταμείου Ενίσχυσης Αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων.

Λειτουργία Δημοπρατηρίων κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια. Παρεμβάσεις στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης προϊόντων. …»

Και ακόμα «σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, μείωση των έμμεσων φόρων, συντελεστών ΦΠΑ κλπ…». «Αποκατάσταση αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα»

Γιατί δεν τα υλοποιήσατε όλα αυτά;

Γιατί απλά είναι αντίθετα στο μνημόνιο.

Πείτε την αλήθεια στον κόσμο. Απαντήστε στον κόσμο.

Πως να ανταποκριθείτε στα ερωτήματα του αγροτικού κόσμου, την ώρα που εσείς και η τρόικα σχεδιάζετε νέα μέτρα, ώστε να τιμωρηθούμε για τις αποκλίσεις που εσείς οι ίδιοι με το μνημόνιο προκαλείτε;

Πως να πείτε την αλήθεια στους αγρότες όταν στο τρίτο μνημόνιο έχετε υπολογίσει να μαζέψετε από τα αγροτικά νοικοκυριά 2 δις ευρώ για να σας βγούν τα μέτρα;

Τόσο βγαίνει μόνο από τις επιστροφές ΦΠΑ και το πετρέλαιο.

Τι να πείτε στους αγρότες;

Ότι δώσατε την ΑΤΕ σε ιδιώτες μαζί με το 80% της αγροτικής γης που είναι υποθηκευμένο;

Τόσο απλό είναι το στρατηγικό σας σχέδιο.

Πήρατε κερδοφόρα συνεταιριστική εταιρεία, την Δωδώνη, και την δώσατε σε αυτόν που της χρώσταγε.

Ξεπουλάτε την Βιομηχανία Ζάχαρης σε μία εποχή που η τιμή της ζάχαρης ανεβαίνει. Και εισάγει η χώρα ζάχαρη από το εξωτερικό.

Το δίλημμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο.
Ή θα έχουμε μνημόνιο ή θα έχουμε αγρότες.
Την δική σας επιλογή την έχετε κάνει προφανώς.
Η δική μας επιλογή είναι απέναντι στη δική σας.

Από αυτό το βήμα θέλω να επαναλάβω, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα έχει στρατηγική σημασία.

Ο αγροτικός κλάδος χρειάζεται σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης, που να αξιοποιεί και όχι να περιορίζει τις δυνατότητές του.

Οι αγρότες και οι οικογένειές τους χρειάζονται στήριξη στην δουλειά τους και σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους και ξέρουν ότι αυτά δεν έχει νόημα να τα αναζητούν πλέον στα κόμματα του Μνημονίου.

Αλλά σε αντίθεση με τα κόμματα του Μνημονίου, εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για μια αναδιάρθρωση με κριτήριο το όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης κατά περιοχές.

Βασικοί του άξονες αυτού του προγράμματος, είναι η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Η παροχή ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο μέσα από μια δημόσια Αγροτική τράπεζα, που δε θα έχει στόχο το κέρδος αλλά την αγροτική ανάπτυξη.

Η μείωση του κόστους παραγωγής, η αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών, η ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών.

Και μέσα απόν την συνεργασία και την στήριξη του αγροτικού κόσμου θα μπορέσουμε

•Να πετύχουμε τον ουσιαστικό έλεγχο των πολυεθνικών, των καρτέλ και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που από κοινού εκμεταλλεύονται και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

•Να επιταχύνουμε τη δημιουργία υποδομών, την ορθολογική διαχείριση ζωοτροφών και φαρμάκων, την τεχνική και επιστημονική στήριξη.

•Να στηρίξουμε τον αγροτουρισμό, την προώθηση τοπικών, βιολογικών και ονομασίας προέλευσης προϊόντων.


Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Για μας, δέσμευση αποτελεί ότι θα κάνουμε το παν προκειμένου αυτός ο τόπος να ανασυγκροτηθεί, και η παραγωγική ανασυγκρότηση περνάει μέσα από την ανασυγκρότηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας. Αλλά, επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, εγώ απέναντί σας και απέναντι στον αγροτικό κόσμο μια και μόνη δέσμευση θα ήθελα να παρέχω σήμερα. Εμείς για ένα πράγμα θέλουμε να δεσμευτούμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, θα κάνουμε το παν θα συγκρουστούμε θα διεκδικήσουμε, θα γυρίσουμε τα πάνω κάτω ώστε οι αγρότες να μπορούν και του χρόνου να είναι στον τόπο τους να μπορούν και του χρόνου να σπείρουν τα χωράφια τους να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε να δεσμευτούμε και αυτή η δέσμευση είναι δέσμευση αξιοπιστίας όχι κούφια λόγια όπως οι προγραμματικές σας ανακοινώσεις κύριε Σαμαρά.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

εμείς για ένα πράγμα θέλουμε να δεσμευτούμε :

Ότι θα κάνουμε το παν, θα συγκρουστούμε, θα γυρίσουμε τα πάνω κάτω, ώστε οι αγρότες να είναι και του χρόνου στον τόπο τους, να σπέρνουν τα χωράφια τους και να ζουν με αξιοπρέπεια."


Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα:
«κ. Σαμαρά, ήρθατε εδώ ως ψευτόμαγκας - Μόνη σας δέσμευση είναι το Μνημόνιο»Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχα την αίσθηση ότι η πολύμηνη απουσία του Πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν εξ αντικειμένου μια επιλογή που υποβάθμιζε την κοινοβουλευτική διαδικασία και κυρίως το θεσμικό του ρόλο.

Σήμερα συνειδητοποιώ ότι υπάρχει και κάτι χειρότερο από την απουσία, να έρχεται εδώ και να συμπεριφέρεται όχι ως Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ να απευθύνεται στους Βουλευτές και στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης –όσο και αν αυτό σας ενοχλεί, ναι, η Αριστερά είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση και εσείς βρίσκεστε στη θέση του Πρωθυπουργού γιατί πήρατε δύο μόλις μονάδες παραπάνω και αυτός ο εκλογικός νόμος σας έδωσε πενήντα έδρες μπόνους- με έναν απαξιωτικό χαρακτήρα, όχι ως Πρωθυπουργός που έρχεται να πει τις πολιτικές του θέσεις, να αντικρούσει με πολιτικά επιχειρήματα –πολύ σκληρά, αλλά πολιτικά επιχειρήματα- αλλά ως ψευτόμαγκας να μας λέτε εδώ, λες και βρισκόμαστε σε καφενείο, «δεν μασάμε με τις απειλές σας».


Κύριε Πρωθυπουργέ, εγώ δεν θα πέσω σε αυτό το επίπεδο της αντιπαράθεσης και θα σας μιλήσω για την ουσία. Μην στενοχωριέστε, θα ακούσετε την ουσία. Ολοκληρώσατε τη φράση σας λέγοντας «φτάνει πια». Από τι «φτάνει πια»; Ξεχάσατε ότι είστε ο Πρωθυπουργός και όχι Αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης και της Αντιπολίτευσης.

Είστε ο Πρωθυπουργός που κυβερνάτε οκτώ μήνες, όταν έχετε φτάσει να έχει η χώρα ενάμισι εκατομμύριο ανέργους. Αυτό «δεν μασάτε»; Επίσης, έχουμε πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά σε αυτό τον τόπο που δεν έχουν ούτε ένα εισόδημα. Αυτό «δεν μασάτε»;
Πάνε καλά τα πράγματα στη χώρα, κύριε Πρωθυπουργέ; Δεν αμφισβήτησα το πόσες ώρες εργάζεστε, αλλά σε ποια κατεύθυνση εργάζεστε, με ποια στρατηγική, με ποιο σχέδιο.

Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι δεν είπατε κουβέντα στη δευτερολογία σας για την αγροτική πολιτική. Εγώ είπα αυτά που έπρεπε να πω, αυτά που έπρεπε να ακούσουν και θέλουν να ακούσουν οι αγρότες και θα πω και άλλα, αλλά εσείς δεν είπατε κουβέντα στη δευτερολογία σας για την αγροτική πολιτική.

Τι μας είπατε; Κάνατε τον απολογισμό του έργου σας, εμφανιστήκατε εδώ να προσπαθείτε απολογητικά να δώσετε απαντήσεις σε μία ολοκληρωτικά αποτυχημένη πολιτική. Υπάρχουν πολλοί στη Νέα Δημοκρατία που αυτό το χρεώνουν σε αυτόν που κάθεται δίπλα σας, τον κ. Στουρνάρα. Εσείς όμως φταίτε, κύριε Πρωθυπουργέ. Δική σας είναι η ευθύνη γι’ αυτή την πολιτική.

Μιλήσατε για οβιδιακές μεταμορφώσεις. Θα σας έλεγα στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σχοινί, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Πρωθυπουργέ, έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια σε όλα αυτά τα ζητήματα που εσείς, συμπεριφερόμενος όχι ως Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ως επικεφαλής της ομάδας λάσπης που έχετε συγκροτήσει, της ομάδας της Μονταζιέρας που από τα παρασκήνια και μέσα από το διαδικτυακό υπόκοσμο, προσπαθείτε καθημερινά να διαμορφώσετε μια τελείως πλαστή εικόνα για την πραγματικότητα.

Σε ποια άλλη χώρα, σε ποια άλλη ευνομούμενη πολιτεία κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ζητούσε να κληθεί εισαγγελέας να παρέμβει για μονταρισμένο βίντεο δηλώσεων Βουλευτού του Εθνικού Κοινοβουλίου, το οποίο ήξερε ότι έχει υποστεί μοντάζ διότι ο ίδιος το έφτιαξε; Σε ποια άλλη χώρα θα γινόταν αυτό και δεν θα υπήρχε έστω η αποδοκιμασία του κυβερνητικού σας εκπροσώπου γι’ αυτή τη στάση;

«Μην ξαναδιαγράψετε τόσο πολύ το χρέος, κύριε Πρωθυπουργέ»


Όμως, θέλω να μιλήσω για την ουσία και η ουσία είναι ότι μας είπατε για άλλη μια φορά εδώ ότι ήταν μεγάλο κατόρθωμα που διαγράψατε το χρέος. Μην ξαναδιαγράψετε τόσο πολύ το χρέος, κύριε Πρωθυπουργέ, διότι στο τέλος θα φτάσει 400% και θα πληρώνουν και τα τρισέγγονά μας! Τόσο πολύ μειώσατε το χρέος με το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λέτε «δουλεύω σκληρά και διαπραγματεύομαι κρυφά, όχι φανερά». Εγώ να το δεχτώ, διαπραγματεύεστε κρυφά. Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής σας μήπως είναι και αυτά κρυφά; Γιατί δεν τα βλέπει ο ελληνικός λαός; Τι έχετε πετύχει επτά-οκτώ μήνες τώρα; Πείτε μας ένα στόχο διαπραγμάτευσης που να έχει πετύχει.
Ειλικρινά, κύριε Πρωθυπουργέ, ζούμε μια κατάσταση που είναι τραγική. Προσπαθείτε να την ωραιοποιήσετε. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στην οποία επιμένετε με πρωτοφανή μνημονιακή ξεροκεφαλιά, έχει αποτύχει με τον πιο παταγώδη τρόπο, καταστρέφοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες και την κοινωνική συνοχή.«Δικός σας ομοϊδεάτης ήταν αυτός που αποχώρησε με ελικόπτερο από την Αργεντινή!»


Τα χαράτσια ήλθαν ως έκτακτα και θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η συνιστώσα σας σήμερα –η συνιστώσα σας, να τον χαίρεστε τον κ. Βενιζέλο- πήγε και τα ανακοίνωσε, εσείς βγήκατε και είπατε ότι πρέπει να καταργηθούν τα χαράτσια. Αυτή είναι η συνέπειά σας. Βεβαίως, τώρα τα έκτακτα μονιμοποιούνται. Το ζήτημα είναι όμως ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βρει τα λεφτά για να πληρώσει αυτά τα χαράτσια.
Έχετε ήδη αποδεχθεί και έχετε συνυπογράψει στο τρίτο Μνημόνιο επιβολή νέων μέτρων και μάλιστα με αυτόματο τρόπο και αυτό είναι που σας δημιουργεί άγχη, πανικό, αγωνία αν θα μπορέσετε να φτάσετε ως τον Ιούνιο. Δεν θα μπορέσετε, κύριε Πρωθυπουργέ, να φτάσετε ως τον Ιούνιο, διότι αν έλθετε να επιβάλετε νέους φόρους, νέα χαράτσια, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η φιλομάθειά σας για την Αργεντινή θα αποκτήσει νόημα, διότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα αποχωρήσετε θα είναι αυτός με τον οποίο αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο ομοϊδεάτης σας. Δικός σας ομοϊδεάτης ήταν αυτός που αποχώρησε με ελικόπτερο!

Και φυσικά εμείς απευχόμαστε αυτή την ανεξέλεγκτη κοινωνική σύγκρουση. Θέλουμε μία δημοκρατική διέξοδο στη χώρα και πιστεύουμε ότι αυτή η δημοκρατική διέξοδος πρέπει να δώσει μια δυναμική και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Δεν μπορεί να ανεχθεί όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε και οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου μπορούν να ανεχθούν αυτή την πολιτική, την άδικη πολιτική που επιβάλλει η κ. Μέρκελ και εσείς, ως πρώην αμαρτωλός και νυν εξομολογημένος, ακολουθείτε κατά γράμμα.
Διότι τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία τι σηματοδοτούν; Σηματοδοτούν ακριβώς το ότι οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου αργά ή γρήγορα –δεν ξέρω αν αυτό θα ξεκινήσει από εδώ ή θα σπάσει η κλωστή σε κάποια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού νότου- θα αντιδράσουν σε αυτή την πολιτική. Εσείς είστε μοναδικό παράδειγμα ηγέτη που υποστηρίζει με πάθος αυτή την πολιτική που καταστρέφει την κοινωνική συνοχή, που υποθηκεύει το μέλλον των λαών σε όλη την Ευρώπη.

Μας είπατε για την παρουσία εδώ του κ. Ολάντ και ότι το πρόβλημά σας είναι ότι έκαναν απεργία οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση, που την έχετε καταντήσει και αυτήν πανομοιότυπη της ΥΕΝΕΔ των παλιών χρόνων. Σας ενόχλησε το γεγονός ότι έκαναν απεργία οι εργαζόμενοι. Γιατί; Γιατί όλη σας η πολιτική στρατηγική είναι προσανατολισμένη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία.
Τι πραγματικά βγήκε από αυτή τη συνάντηση, αυτό που θέλατε να βγάλετε μάλλον; Είναι ότι ήλθε ο Πρόεδρος της Γαλλίας σε μία χώρα που βρίσκεται υπό λεηλασία και υπό καθεστώς σαν να έχει βγει από πόλεμο, ενώ βρίσκεται σε καιρό ειρήνης, για να διαπραγματευτεί την πώληση ή την ενοικίαση φρεγατών. Η Ελλάδα του 2013, η λεηλατημένη χώρα άραγε έχει αυτή τη δυνατότητα και όχι μόνο αυτό, για να προχωρήσει βεβαίως στο ψητό, που το ψητό είναι το νερό, το νεράκι που πίνουμε!

Και ερωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όλων των πτερύγων της Βουλής το εξής. Στο Παρίσι, εκεί που κατοικεί ο Πρόεδρος Ολάντ, γιατί δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό; Γιατί ήταν ιδιωτικοποιημένο και πάρθηκε πίσω; Γνωρίζετε; Γνωρίζετε ποιο είναι το αποτέλεσμα τέτοιου είδους ιδιωτικοποιήσεων σε όλο τον κόσμο και όχι μονάχα στην Ευρώπη, ποια είναι τα αποτελέσματα στη δημόσια υγεία, στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής; Παραδίδετε δημόσιες υποδομές, δίκτυα και βάζετε σε κίνδυνο την υγιεινή, δηλαδή το νερό που πίνουμε ο καθένας και η κάθε μια από εμάς. Τέτοιου είδους είναι οι ιδιωτικοποιήσεις;

Εν πάση περιπτώσει, πείτε μας πού πέτυχαν αυτού του είδους οι ιδιωτικοποιήσεις για να τις ακολουθήσουμε και εμείς. Δώστε μας ένα παράδειγμα.

Δείτε λοιπόν τη Βουλγαρία, που είναι ο άλλος εφιάλτης σας, κύριε Πρωθυπουργέ. Εκεί όλα προχώρησαν. Και οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μειώσεις μισθών και οι μειώσεις συντάξεων. Έφτασαν στο σημείο να έχουν μισθούς της τάξης των 180 ευρώ. Ιδιωτικοποίησαν και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το στόρι, η ιστορία έχει και συνέχεια. Η ιστορία δεν σταματάει, επειδή στο τέλος αυτής της ιστορίας υπάρχει και ένα λαός που ξεσηκώνεται. Ακόμα και στη Βουλγαρία βγήκε ο Πρωθυπουργός της χώρας και είπε «Δεν μπορώ να είμαι άλλο Πρωθυπουργός μιας χώρας όπου η αστυνομία δέρνει τον κόσμο στους δρόμους». Αυτό είπε και παραιτήθηκε.
Εσείς πώς νομίζετε ότι μπορείτε να αντλείτε αυτοπεποίθηση και επιρροή στον ελληνικό λαό μέσα από την αντίθετη λογική, από την πυγμή της βίας, της καταστολής;

Ειλικρινά, ορισμένες φορές, από τα πολλά που έχει κανείς να πει, δεν ξέρει τι να πρωτοπεί. Αναρωτιέμαι…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πω και για τους αγρότες.

Μη στεναχωριέστε! Δεν έχω τόσο συχνά αυτή τη χαρά και την ευκαιρία να συνομιλώ με τον Πρωθυπουργό. Αφήστε με να κάτσω δύο λεπτά παραπάνω. Μην είστε τόσο ανυπόμονοι!
Άκουσα, λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, από αυτό εδώ το Βήμα, από τον εκπρόσωπο της βασικής σας συνιστώσας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που υποστηρίζεται από σκοτεινά κέντρα. Είχα μια απορία: Ποιο είναι αυτό το επικοινωνιακό κέντρο που αναμεταδίδει αυτές τις αθλιότητες; Λέει, τάχα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται από διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Ξέρετε, αν μας υποστήριζαν τόσο πολύ αυτά τα κεφάλαια, θα είχαμε καταφέρει και εμείς εδώ να έχουμε άλλου είδους δυνατότητες παρέμβασης στο επικοινωνιακό παιγνίδι.

Ξέρετε, όμως, γιατί αναφέρομαι σε αυτό; Μόνο και μόνο για ένα λόγο. Για το λόγο του ότι είναι οξύμωρο, αδιανόητο, ύβρις να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις που αντιστέκονται σε αυτή την πολιτική αυτοί οι οποίοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους.
Αναρωτιέμαι: Ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους των χρηματαγορών; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει το μνημόνιο, ή αυτοί που έβγαιναν και δήλωναν ότι η χώρα είναι Τιτανικός κάθε φορά που έβγαινε να δανειστεί στις χρηματαγορές; Αναρωτιέμαι επίσης: Ποιοι ήταν αυτοί που ευνόησαν τις κερδοσκοπικές αγορές και τα γεράκια των χρηματαγορών; Αυτοί που βγήκαν στις πλατείες φωνάζοντας όχι άλλες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή αυτοί που έκαναν παιχνίδια με το Τ+3 που το έκαναν Τ+10 και εσείς τότε κάνατε ερώτηση -και ήσασταν ο αμαρτωλός- στον Πρωθυπουργό;

Ποιοι ήταν αυτοί που ευνόησαν τους κερδοσκόπους για να τους στηρίζουν τώρα και να μας χρηματοδοτούν την παρουσία μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Αυτοί που έκαναν το PSI ή εμείς που αντιστεκόμαστε;
Επειδή όμως η Αριστερά γνωρίζει και από χαλκεία και από λάσπη και από βρώμικες επιθέσεις εγώ είμαι μικρός αλλά γνωρίζω τι έγραφαν τότε ορισμένες φυλλάδες για το Φλωράκη και τον Κύρκο, για τα κότερα που είχαν.
Ποια είναι λοιπόν, η αλήθεια και ποιο το ψέμα; Ο ελληνικός λαός έχει κριτήριο, έχει γνώση.

Αναρωτιέμαι: Ο τελευταίος αγρότης και η τελευταία αγρότισσα που μας παρακολουθεί σήμερα τι συμπέρασμα έχει βγάλει; Θα μας πουν οι επόμενοι ομιλητές φαντάζομαι. Τι συμπέρασμα έχει βγάλει ο τελευταίος αγρότης και η τελευταία αγρότισσα από τη σημερινή διαδικασία ότι ήρθε ο Πρωθυπουργός να μας πει ότι θα μειώσει το Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια σε βάθος τετραετίας. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!
Είπε επίσης, ότι όσοι έχουν σαράντα χρόνια ασφαλιστικές εισφορές θα παίρνουν σύνταξη στα εξήντα δύο.
Ξέρετε εσείς πολλούς αγρότες που στα εξήντα δύο τους χρόνια δεν έχουν περάσει όχι σαράντα χρόνια αλλά πενήντα χρόνια στα χωράφια; Από δώδεκα χρόνων δουλεύουν. Έχουν όλοι αυτοί δυνατότητα να αποδείξουν ότι έχουν ασφαλιστικές εισφορές; Μα, τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη του μέσου αγρότη;

Εγώ θα σας καλούσα ειλικρινά, κύριε Πρωθυπουργέ, διότι αναγνωρίζω ότι έχετε γνήσιο ενδιαφέρον, κατάγεστε από έναν αγροτικό τόπο, να πάμε να βρούμε μια αγρότισσα στη Μεσσηνία εξήντα πέντε χρόνων και να δούμε αν μπορεί αν έχει τη δυνατότητα μετά από πενήντα χρόνια στα χωράφια να δουλέψει άλλα δύο χρόνια για να πάρει σύνταξη. Άμα τη βρούμε να τη φέρουμε εδώ για να τους δώσουμε και παράσημο.
Και βεβαίως, μια σύνταξη που στο ελάχιστο θα είναι 330 ευρώ και που η μέση τιμή της κυμαίνεται στα 380 ευρώ δηλαδή σύνταξη πείνας, εξαθλίωσης.
Εμείς λοιπόν, λέμε πρώτον –και σας το λέμε για να το καταλάβετε αυτό, βάλτε ξανά τα βίντεο για να δείτε τις δηλώσεις των στελεχών μας, βάλτε τα και μια δεύτερη φορά, καθίστε να δείτε και τις συνεντεύξεις του Γιάννη Δραγασάκη για να τις κατανοήσετε, να καταλάβετε τι λέμε- ο κατώτατος μισθός, η κατώτατη σύνταξη θα επανέλθει διότι αυτό είναι το μέσο για να βγούμε από αυτή την κρίση.
Αυτό είναι που θα φέρει την ανάπτυξη.

Βεβαίως, λέμε ότι όταν έχετε καταστρέψει τη χώρα δεν θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε όλους τους μισθούς και όλες τις συντάξεις στην πρότερη τιμή τους.
Όμως η κατώτατη σύνταξη, ο κατώτατος μισθός δεν είναι δέσμευση για να γίνουμε αρεστοί. Είναι το μέσο, η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Κλείνω λέγοντας το εξής.
Αγροτική Τράπεζα: Αν η Αγροτική Τράπεζα έχει σαν στόχο την κερδοφορία δεν πρόκειται να δει προκοπή ο αγροτικός κόσμος.
Φθηνό πετρέλαιο: δώστε μια απάντηση. Πώς είναι δυνατόν ο Ιταλός αγρότης, ο Γάλλος αγρότης, ο Ισπανός αγρότης να έχουν 0,85 και εδώ 1,40 φθηνό ρεύμα. Πηγαίνετε να πείτε σε αυτούς που έχουν στην Κρήτη καλλιέργειες που χρειάζονται να ποτίζονται μέρα μεσημέρι ότι μόνο το βράδυ θα τους δίνετε φθηνό ρεύμα για να ποτίζουν.

Ο αγροτικός κόσμος θέλει να ακούσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Δεν τις δώσατε.

Δεν τις δώσατε κύριε Πρωθυπουργέ, διότι η μόνη σας δέσμευση είναι το μνημόνιο. Γι’ αυτό και θα αποτύχετε πριν καν ξεκινήσετε. Το ζήτημα όμως είναι να μην αποτύχει η χώρα. Και η μόνη ελπίδα να μην αποτύχει η χώρα είναι να ανατραπεί αυτή η πολιτική και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο της αγροτιάς, στον κόσμο της εργασίας και στους νέους ανθρώπους.

LEFT.gr


Επίθεση στον πρωθυπουργό, ο οποίος απουσίαζε από την αίθουσα όταν ανέβηκε στο βήμα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας ειρωνικά ότι η Βουλή μάλλον δεν αποτελεί μέρος διαλόγου.

Τον κατηγόρησε ακόμα ότι αντί για λύσεις σε όσους πληρώνουν ένα στρέμμα γης ή εργάζονται στην ελληνική βιομηχανία ζάχαρης, προτίμησε να κάνει ιστορική αναφορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κατηγόρησε τον ‘σωματοφύλακα της κυβέρνησης’ όπως χαρακτηρισε τον Ευ.Βενιζέλο για αναφορές στα …θρησκευτικά που ξέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Καταλάβαμε ότι άνοιξε το τριώδιο», είπε.

Ο κ.Καμμένος, επιτέθηκε ακόμα στην τρόικα και τους δανειστές, σημειώνοντας ότι στόχος τους είναι να σταματήσει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή γιατί «μόνο έτσι μπορούν να ελέγξουν μία χώρα ολόκληρη».

Αναφέροντας σε σειρά υποσχέσεων του κ. Σαμαρά από τις εξαγγελίες του προεκλογικά στο Ζάππειο, που δεν έγιναν πράξη, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει κουπόνια αφορολόγητου πετρελαίου στους αγρότες, να κατεβάσει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, να δημιουργήσει νέα αγροτική τράπεζα υπέρ της ενίσχυσης των αγροτών κ.ο.κ.

Υποστήριξε όμως ότι ενώ υπάρχουν λύσεις, δεν θέλει η κυβέρνηση να τις δώσει... Επιτέθηκε τέλος στην κυβέρνηση για το «πόσο ενδιαφέρεται» για τα μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική, αναρωτώμενος αν πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους με όσους βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.

«Τελειώσατε», είπε με αναφορές στο χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας, προβλέποντας πως τα μνημόνια θα καταδικαστούν και εδώ στις εκλογές και εγκαλώντας τη Γερμανία για παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της Ιταλίας μόνο και μόνο επειδή δεν της άρεσε το εκλογικό αποτέλεσμα.


Real.gr


ΣΥΡΙΖΑ για Βενιζέλο: «Με λάσπη κάνεις τη βρώμικη δουλειά του Σαμαρά»

Απάντηση μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου, έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο ΣΥΡΙΖΑ στα δημοσιέύματα και τις αναφορές του κ. Βενιζέλου από το βήμα της Βουλής, περί χορηγίας μίας ομιλίας του κ. Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ από τον κ. Τζορτζ Σόρος.
Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος λειτούργησαν στην Βουλή «σε πλήρη συνεργασία», προκειμένου «να αντιπαρατεθούν συντονισμένα με τον Αλέξη Τσίπρα. Τη βρώμικη δουλειά ανέλαβε ο Ευ. Βενιζέλος που υιοθετεί άκριτα δημοσιεύματα που αναδίδουν οσμή μυστικών υπηρεσιών, για να υποστηρίξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας "πηγαίνει σε συνέδρια χρηματοδοτημένα από διεθνείς κερδοσκόπους, όπως είναι ο Τζορτζ Σόρος". Η κατρακύλα δεν έχει τέλος, όπως και η λάσπη που εκτοξεύει, ο κ. Βενιζέλος κάτω από τον πανικό που τον έχει κατακυριεύσει, μία μόλις ημέρα πριν το συνέδριο του ΠαΣοΚ, που μοναδικό στόχο έχει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: «Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να μιλήσει σε πάνελ στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Κολούμπια ως αντίπαλο δέος του Τόμας Φέργκιουσον, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, θεωρητικό του ΙΝΕΤ (Institute for New Economic Thinking), του «think tank» που δημιούργησε ο Τζορτζ Σόρος το 2009. Δηλαδή απέναντι στο νέο που έρχεται σε Ελλάδα και Ευρώπη -κι' αυτό, είτε το θέλουν είτε όχι, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- έφεραν τον θεωρητικό τους, του οποίου το ταξίδι από τη Μασαχουσέτη στη Νέα Υόρκη πιθανόν να χρηματοδότησε ο Τζορτζ Σόρος -υπάλληλός του είναι άλλωστε».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως «χορηγοί της εκδήλωσης ήταν αρκετοί -άλλωστε αυτή είναι η πρακτική των πανεπιστημίων των ΗΠΑ, όπως πολύ καλά πρέπει να γνωρίζουν οι έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Κύριοι χορηγοί ήταν το Levy Economics Institute of Bard College, το INET (λόγω του διευθυντή των ερευνητικών του προγραμμάτωνΤ. Φέργκιουσον που συμμετείχε στο πάνελ), το πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Richard Paul Richman Center και το COUHA. Ακόμα χορηγοί ήταν ο σύλλογος των Ελλήνων του πανεπιστημίου Κολούμπια, ο φοιτητικός συνασπισμός για τα δικαιώματα των εργαζομένων των εργατών, κ.ά.».

Τέλος, οπ ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέχεια και στο μίνι σίριαλ που ξεκίνησε την προηγούμενη ημέρα στη Βουλή με αφορμή έγγραφο το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι φέρει υπογραφή του επικεφαλής της Deutsche Bank, κ. Γιόζεφ Ακερμαν, ενώ στην πραγματικότητα έφερε υπογραφή του κ. Νιλς Ακερμαν.

«Ο Νιλς Άκερμαν δεν είναι ένας απλός υπάλληλος της Deutsche Bank, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος το ΠαΣοΚ, αλλά κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας -πρόκειται για τον managing director Global Market της Deutsche Bank του Λονδίνου. Η συγκεκριμένη τράπεζα μαζί με την HSBC -γνωστή και από τη λίστα Λαγκάρντ- είχαν αναλάβει την εκτέλεση του PSI, το γνωστό "κούρεμα", με ανάθεση του τότε υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλου!», αναφέρερται στην ίδια ανακοιίνωση, η οποία καταλήγει: «Είναι φανερό γιατί το PSI λειτούργησε υπέρ των δανειστών, εναντίον της χώρας και των ασφαλιστικών ταμείων…».
ΒΗΜΑ


Την Ελληνική κυριαρχία σε βραχονησίδες αλλά
και κατοικημένες νήσους των Δωδεκανήσων
αμφισβητεί η Άγκυρα.
Συντηρείται το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη Σαμαρά στην γείτονα. Η στρατηγική της μεθοδικής αμφισβήτησης κατοιμένων Ελληνικών νησίδων στα Δωδεκάνησα καλά κρατεί, προσθέτοντας ακόμα ένα επεισόδιο στο κακόγουστο αυτό σήριαλ. Αυτή την φορά την αφορμή έδωσε η διακυρηγμένη πρόθεση ομάδας Ελλήνων ιδιωτών να υψώσουν Ελληνικές σημαίες σε σειρά βραχονησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απέναντι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και έτσι βουλευτές της αντιπολίτευσης βρήκαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν για ακόμα μια φορά την Ελληνικότητα συγκεκριμένων νησίδων, εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά της "χρεωκοπημένης Ελλάδας η οποία προσπαθεί να πουλήσει αμφισβητούμενη νησιά λόγω οικονομικής κρίσης".

Πιο συγκεκριμένα η βουλευτής Προύσας του αντιπολιτευόμενου CHP, Σενα Καλελί κατέθεσε μια ερώτηση-πάσα προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ Ναταβούτογλου, ερωτώντας αν οι εν λόγω νησίδες στις οποίες -κατ'αυτήν- υψώσαν σημαίες Έλληνες στρατιώτες, είναι αμφιλεγόμενης κυριαρχίας, αν η τοποθέτηση σημαιών είναι παράνομη, τι μέτρα παίρνει η Τουρκία για να αποτρέψει τέτοιες κινήσεις, και αν αυτές αποσκοπούν τελικά στην κατοχύρωση δικαιωμάτων με σκοπό την πώληση των νησίδων για οικονομικούς λόγους ελέω...κρίσης.

Στην συνέχεια αμφισβήτησε ευθέως την κυριαρχία μιας σειράς Ελληνικών νησίδων, κατονομάζοντας το Φαρμακονήσι, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, τους Φούρνους, την Ψέριμο, την Καλόλιμνο, την νησίδα Γυαλί βορείως της Νισύρου, τα ακατοίκητα Λέβιθα και Κίναρο, χρησιμοποιώντας τις τουρκικές ονομασίες οι οποίες συχνά αποτελούν νεολογισμούς.

Στο παρελθόν και άλλοι "αστέρες" της τουρκικής πολιτικής σκηνής, όπως ο πρόεδρος του ακροδεξιού Demokrat Parti (μτφ..Δημοκρατικό Κόμμα) Ναμίκ Τάν, και o απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ (υψηλόβαθμο στέλεχος του DP) είχαν αμφισβητήσει με δηλώσεις τους την ελληνικότητα Φαρμακονησίου/Αγαθονησίου και Αρκιών. Μάλιστα ο δεύτερος επιχείρησε πρόπερσι να αποβιβασθεί στο Φαρμακονήσι, όπου τον...υποδέχτηκε η φρουρά της νήσου (1,2,3,4).


Χάρτης της ευρύτερης περιοχής, σημειωμένες οι νησίδες στο στόχαστρο της Άγκυρας.

Από τον θίασο αυτό δεν θα μπορούσε να λείψει και το κόμμα των γκρίζων λύκων (ΜΗΡ), το οποίο μέσω του βουλευτή Ερκάν Ακτσάι, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση (2/12) ότι«αποδέχεται πράξεις κυριαρχίας, όπως τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων επισκεπτών, που γίνονται από την ελληνική διοίκηση σε νησίδες, όπως το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι». Ο τούρκος βουλευτής μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι νησίδες αυτές «είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή».(1) Απαντώντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πώς «υπάρχουν προβλήματα συνδεόμενα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων»....


Ο Ουμίτ Γιαλίμ ώς άλλος Σουλειμάν εκστρατεύει εναντίον του Φαρμακονησίου..
Οι νησίδες της ευρύτερης περιοχής έχουν τεθεί στο στόχαστρο του κύριου φορέα άσκησης στρατιωτικής πίεσης στην χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι, τα αεροσκάφη της ΤΗΚ πραγματοποιούν συχνά μπαράζ υπερπτήσεων σε Φαρμακονήσι/Αγαθονήσι/Φούρνους καθ'οδόν προς το Κεντρικό Αιγαίο όπου και τα υποδέχονται οι αναχαιτιστές της ΠΑ. Ενδεικτικά δε, να αναφέρουμε ότι οι υπερπτήσεις εθνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά το 2009 έφτασαν τις 51, το 2010 τις 20 και το 2011 τις 4. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούσαν νησιά και νησίδες της συγκεκριμένης περιοχής. Το 2009 δε, οι προκλήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καθώς αεροσκάφη της ΤΗΚ πραγματοποίησαν εικονική προσβολή σε στρατιωτικό φυλάκιο του Φαρμακονησίου (1), ενώ παρόμοια πρόκληση επαναλήφθηκε το 2010 στο γειτονικό Αγαθονήσι (1).

Οι λεονταρισμοί των ανεγκέφαλων πιλότων της ΤΗΚ όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς κατά καιρούς επιχειρούν να παρενοχλήσουν ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (1), καθώς και του Λιμενικού Σώματος (1) τα οποία πραγματοποιούν περιπολίες κατά της λαθρομετανάστευσης επί του άξονα Φαρμακονησίου-Αγαθονησίου (1,2,3). Παραμονή πρωτοχρονιάς του 2009, σε απάντηση των τουρκικών προκλήσεων, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Γράψας επισκέψτηκε την φρουρά Αγαθονησίου με ε/π CH-47 Chinook. Την επομένη το τουρκικό γενικό επιτελείο με ανακοίνωση του κατήγγειλε την πτήση γιατί "παραβιάσε τον τουρκικό εναέριο χώρο άνωθεν της νήσου Bulamac" (Φαρμακονήσι τουρκιστί).. Η επίσκεψη του Προέδρου Παπούλια στο Αγαθονήσι λίγες ημέρες αργότερα, για την εορτή των Θεοφανείων, προκάλεσε επίσημο διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ, γιατί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε έδαφος "μη ελληνικό" και μάλιστα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας...


Θεοφάνεια 2009 - Επίσκεψη Παπούλια στους ακρίτες του Αγαθονησίου
Είναι προφανές ότι οι κατευθυνόμενες ενέργειες Τούρκων βουλευτών, καθώς και οι παράνομες ενέργειες των ΤΕΔ στα Δωδεκάνησα γίνονται βάση συγκεκριμένων σχεδιασμών, και χρήζουν προσεκτικής παρακολούθησης από την Ελληνική πλευρά. Η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας στο Αιγαίο πέρασε από τον χειμώνα του 2008 σε νέα φάση, εγκαινιάζοντας την έμπρακτη αμφισβήτηση του καθεστώτος κατοικημένων νησίδων του Αιγαίου, αφού προηγουμένως είχε επιτύχει την καταγραφή των ελληνικών βραχονησίδων ως γκρίζων ζωνών. Η διαφαινόμενη αύξηση της έντασης τους προσεχείς μήνες λόγω ΑΟΖ επιβάλει επαγρύπνηση και ψυχραιμία.

http://www.enkripto.com/2013/02/blog-post_6339.html


«Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τις σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι πολύ καλά», τόνισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Petroleum Geo-Services Σβέρρε Στράντενες σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, με αφορμή την επιστροφή του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους «Nordic Explorer».
Μάλιστα, όπως σημείωσε, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που υπάρχουν,«μπορούμε να πούμε πως η έρευνα ήταν καθ' όλα επιτυχημένη».

Ακόμη ο Σβέρρε Στράντενες υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η επόμενη φάση αυτού του προγράμματος θα είναι να αναλυθούν τα στοιχεία, κάτι που θα διαρκέσει λίγο χρονικό διάστημα. Πιθανότητα, όπως είπε, «στο τελευταίο τετράμηνο του έτους να είναι έτοιμα τα δεδομένα αυτά, για να προωθηθούν στη βιομηχανία που θα αναλάβει».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επισκέφθηκε το ερευνητικό σκάφος και συναντήθηκε με τον Σβέρρε Στράντενες, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως σημαντική για την Δυτική Ελλάδα, αφού, όπως είπε ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά οι έρευνες της πρώτης φάσης για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στον δυτικό άξονα της χώρας.

Όμως, όπως πρόσθεσε, «πρέπει να έχουμε την υπομονή να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών, να τα δούμε με ψύχραιμο μάτι, να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν στην περιοχή μας, πάντα με σοβαρότητα και εθνική ευθύνη».

Επίσης ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «η ύπαρξη και ο εντοπισμός των υδρογονανθράκων, εάν πραγματικά υπάρχουν, θα δώσει μία νέα αλλαγή σελίδας για την οικονομία της χώρας μας».

Το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» απέπλευσε από το λιμάνι της Πάτρας στις 11 Νοεμβρίου του 2012. Αρχικά κατευθύνθηκε προς το βόρειο Ιόνιο, στη συνέχεια κινήθηκε μεταξύ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Κυθήρων. Κατόπιν συνέχισε τις έρευνες στη νότια της Κρήτης και πριν επιστρέψει στο λιμάνι της Πάτρας, ερεύνησε θαλάσσιες περιοχές με μεγάλα βάθη, ανοικτά της Κυπαρισσίας και της Πύλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Του Λ. Λιγουριώτη

Κλιμακώνονται σε τέτοιο σημείο οι καταθέσεις ερωτήσεων στην τουρκική Βουλή για νησιά που δήθεν ...έχει καταλάβει η Ελλάδα, που πλέον δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά κατά πόσον είναι ''τυχαίο'' ή μέρος ευρύτερου - και υπερκομματικού - τουρκικού σχεδίου!


Η νέα πρόκληση ήρθε με επερώτηση της Τουρκάλας βουλευτή του αντιπολιτευόμενου CHP προς τον κ. Νταβούτογλου περί δήθεν παρουσίας ελληνικού στρατού και ύψωση ελληνικής σημαίας σε ελληνικά νησιά. Μάλιστα μπλέκει και το θέμα της οικονομικής κρίσης με ένα περίεργο σκεπτικό.Όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.Denizhaber.com.tr η βουλευτής Προύσας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

"Σε ορισμένες αξιολογήσεις που έλαβαν χώρα σε ορισμένα μέσα του Τύπου τον τελευταίο καιρό αναφέρθηκε πως η Ελλάδα έβαλε στρατιώτες και ύψωσε σημαία σε ορισμένα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες εντός των συνόρων της Τουρκίας βάσει της Συνθήκης της Λαζάνης και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Είναι απολύτως γνωστά τα σύνορα μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας, αναφορικά με τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων το καθεστώς είναι ασαφές στο Αιγαίο; Για τα θέματα αυτά βiώνεται κάποια διαφορά υπό την πολιτική και νομική έννοια;

Ποιο είναι το καθεστώς βάσει της Συνθήκης της Λοζάνης και των Συμφωνιών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας , αναφορικά με το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι , τους Φούρνους , το «Νεργκιζτσίκ» , την Καλόλιμνο , το «Κετσί» , το «Σκαστζιλάρ» , το «Κοτσμαπαμπα» και το «Αρντατζικ» ;
Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι στα εν λόγω νησιά , νησίδες και βραχονησίδες η Ελλάδα έβαλε στρατό και ύψωσε ελληνική σημαία; Στην περίπτωση που στους εν λόγω τόπους ακόμα και αν είναι ασαφές το καθεστώς είναι νόμιμο η Ελλάδα να τοποθετεί στρατό και να υψώνει σημαία;

Έναντι μιας τέτοιας κατάστασης, ποιες πολιτικές εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται;
Μπορεί να τεθεί θέμα κάποιας οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας πάνω σε αυτά τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που είναι ασαφές το καθεστώς τους, τώρα που βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης όπως πώληση και ενοικίαση των νησιών λόγω της οικονομικής κρίσης ;"

OnAlert


Η ΕΣΗΕΑ, που ίσως έκανε και απεργία για ...χάρη του, θα κάνει την αυτοκριτική της και θα κινηθεί να αποκαλύψει τα κέντρα που παίζουν παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδος;

Είναι αυτό που λέει ο λαός μας, "κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει". Ο κ. Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είναι ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Στον κατάλογο που κατέθεσε αρμοδίως για τα φυσικά πρόσωπα που ήλεγξε η Αρχή του το 2012 και βρέθηκαν να έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα και δείχνουν "μαύρο χρήμα" και φοροδιαφυγή, συμπεριλαμβάνονται 335 περιπτώσεις, με ορισμένες από αυτές να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!
Για παράδειγμα, υπάρχουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις ατόμων που διακονούν τον ευαίσθητο τομέα της ενημέρωσης του Έλληνα πολίτη από το ...αντιμνημονιακό μετερίζι, κατηγορώντας μάλιστα όλους τους άλλους που δεν συντάσσονται μαζί τους ότι χρηματοδοτούνται από τα κέντρα της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", που ακολουθεί, ξεχωρίζει η περίπτωση δημοσιογράφου, συνεργάτη του πρακτορείου «Ρόιτερ», που δεν εργάζεται σε ελληνικό ΜΜΕ και συνυπογράφει συχνά άρθρα για τη... διαφάνεια, διευθυντικού στελέχους εφημερίδας ιδιαίτερα μικρής κυκλοφορίας που σηκώνει σταθερά την «αντιμνημονιακή σημαία», δημοσιογράφου της πρωινής ζώνης της κρατικής τηλεόρασης, με έντονα «αριστερό» προφίλ, δύο δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού κ.ά.
Κανονικά, επειδή πλήττεται το επάγγελμα του δημοσιογράφου, θα έπρεπε η ΕΣΗΕΑ αλλά και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να κινηθούν αμέσως και να αποκαλύψουν τους συναδέλφους τους που αντί να ενημερώνουν υπεύθυνα και έγκυρα τους πολίτες, χρηματοδοτούνται ποιος ξέρει από ποια κέντρα, για να τον παραπληροφορούν και να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Να περιμένουμε να δούμε τα ονόματα των ατόμων αυτών τις επόμενες ημέρες ή και πάλι η τιμή των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφίας θα μπει στο πλυντήριο των συμψηφισμών;
Ακολουθεί το άρθρο του Έθνους:

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ
Ονόματα που καίνε στη λίστα Νικολούδη
Oνόματα υπεράνω υποψίας περιλαμβάνονται στη γνωστή πλέον και ως «λίστα Νικολούδη» και αφορά τις 335 περιπτώσεις που ο έλεγχος του «Πόθεν Εσχες» έδειξε «μαύρο χρήμα» και φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν ύστερα από εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και τα οποία ήδη ο επικεφαλής της Αρχής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης έχει προωθήσει ήδη τον σχετικό κατάλογο στις αρμόδιες Αρχές.

Ο κατάλογος τον οποίο αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής» αποτυπώνει τον «Χάρτη» της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνονται ως υπόλογοι 335 πρόσωπα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, δημοτικές αρχές, εισηγητές επενδυτικών σχεδίων, επιβλέποντες μηχανικοί, μέλη Αρχών και Επιτροπών, περιφερειάρχες, Ιατροί διευθυντές ΕΣΥ, δημοσιογράφοι, πρόεδροι και στελέχη ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μέτοχοι και εταίροι ΜΜΕ κ.ά.
Τα «Πόθεν Εσχες» των συγκεκριμένων πολιτών παρουσιάζουν μεγάλα «κενά» που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των αρμόδιων αρχών, που τα εντόπισαν ύστερα από έλεγχο των 30.000 συνολικά δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα που καίνε και πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας:

Δημοσιογράφος, συνεργάτης του πρακτορείου «Ρόιτερ», που δεν εργάζεται σε ελληνικό ΜΜΕ και συνυπογράφει συχνά άρθρα για τη... διαφάνεια.

Επικεφαλής ασφαλιστικού οργανισμού.
Δημοσιογράφος της πρωινής ζώνης της κρατικής τηλεόρασης, με έντονα «αριστερό» προφίλ.
Διευθυντικό στέλεχος εφημερίδας ιδιαίτερα μικρής κυκλοφορίας που σηκώνει σταθερά την «αντιμνημονιακή σημαία».

Δύο αθλητικοί δημοσιογράφοι.
Δύο δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού.
Πρώην πρόεδρος ΠΑΕ της βόρειας Ελλάδας και ένας πρώην πρόεδρος σε ΠΑΕ της νότιας Ελλάδας.
Προβεβλημένος εφοπλιστής που έχει σχέση και με τον τραπεζικό τομέα.
Οπως ανέφερε στην Εκθεση Πεπραγμένων της Γ΄ Μονάδας (έτος 2012), «βασική επιδίωξη των στοχευμένων ελέγχων ήταν κατά πρώτο να ελεγχθούν πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητά τους ή πρόσωπα τα οποία είχαν προκαλέσει με τον τρόπο ζωής η τη συναλλακτική τους δραστηριότητα και τέλος πρόσωπα τα οποία είχαν προκαλέσει με τον τρόπο ζωής ή τη συναλλακτική τους δραστηριότητα και τέλος πρόσωπα τα οποία είχαν απασχολήσει την Α΄Μοναδα της Αρχής, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί εγκληματική δραστηριότητά τους.
Κατά δεύτερο λόγο οι έλεγχοι περιέλαβαν όλες τις κατηγορίες υπόχρεων, κυρίως κατηγορίες που δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ κατά το παρελθόν, έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα σε όλους ότι μελλοντικά ουδείς θα παραμείνει ανεξέλεγκτος.

Στις αρμόδιες Αρχές έχει προωθήσει ήδη τη λίστα ο αντεισαγγελέας ΑΠ. Παν. Νικολούδης
Για τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην Εκθεση θα πρέπει τώρα να υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι περιλαμβάνονται στη «λίστα Νικολούδη» θα κληθούν να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την περιουσιακή κατάστασή τους, θα ελεγχθούν οι μισθολογικές καταστάσεις τους, οι καταθέσεις τους σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμβάσματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, μετοχές ή ομόλογα, καθώς και η οικονομική κατάσταση συγγενικών προσώπων τους.

ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ «ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΥΣ»
Επιχειρηματίες της Πάτρας που έδειχναν ιδιαίτερα «υπερτυχεροί» στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών της Εφορίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι επιχειρούσαν μέσω των δελτίων να δικαιολογήσουν «μαύρο χρήμα» ή να καλύψουν υποθέσεις φοροδιαφυγής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ένας από αυτούς εμφανίζεται μέσα σε έναν χρόνο να έχει κερδίσει 300 δελτία. Τα ποσά που έχουν κερδίσει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και το 1,5 εκατ. ευρώ.

Π. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
Στα... αζήτητα 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής
Ο Π. Νικολούδης εξαπέλυσε χθες από τη Βουλή μύδρους κατά των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής τους οποίους χαρακτήρισε διάτρητους και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτους, αποκαλύπτοντας ότι 497 υποθέσεις «δεμένης» φοροδιαφυγής που διαπίστωσε η Αρχή βρίσκονται στα «αζήτητα» του ΣΔΟΕ. Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Νικολούδης, αφού παρουσίασε την έκθεση της Αρχής με τα 335 ονόματα, αναφερόμενος στον έλεγχο των 497 υποθέσεων είπε με έμφαση ότι «τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, εγώ θα τις κοιτούσα άμεσα τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφού πρόκειται για χρήματα που είναι... έτοιμα να τα βρεις και να τα πάρεις». «Εμείς τους δίνουμε κουταλιά έτοιμη και δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν» τόνισε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα μία υπόθεση που έστειλε προς έλεγχο σε μία ΔΟΥ όπου ο φορολογούμενος δήλωνε εισόδημα 7.500 ευρώ και είχε καταθέσεις 350.000 ευρώ. «Με ρωτούσαν τι να κάνουμε; Επεσα από τα σύννεφα...» δήλωσε με έκπληξη.

Ενα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο για τις ΔΟΥ, όπως είπε, είναι ότι οι αναφορές για τις μεγάλες επιχειρήσεις μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πρόταση πάντως της Αρχής είναι τα ποσά που δεσμεύονται να μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, χαρακτηριστικό του «φαύλου κύκλου» που επικρατεί είναι ότι το ΣΔΟΕ που έχει τον μηχανισμό δεν μπορεί εκ του νόμου να βεβαιώσει τους φόρους, ενώ οι ΔΟΥ που μπορούν να το κάνουν δεν έχουν τον μηχανισμό ή δεν θέλουν να προχωρήσουν. «Ο ένας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει» σημείωσε διότι, όπως εξήγησε, «το φορολογικό σύστημα της χώρας δεν είναι ούτε σταθερό ούτε δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό, ούτε απλό». Παραδέχθηκε δε ότι η Αρχή δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, αφού όπως είπε «δεν είμαστε σούπερμαν».

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το ύψος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας φτάνει στο 5% του ΑΕΠ (περίπου 11 δισ. ευρώ), οι βεβαιωμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς το 2012 αντιστοιχούν μόλις σε 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων δεσμεύτηκαν τα 97,9 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται, για... ψίχουλα μπροστά στον τεράστιο όγκο της φοροδιαφυγής» παρατήρησε.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αποκάλυψη του κ. Νικολούδη λίγο πριν από το πέρας της ενημέρωσης ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2012, σε σύσκεψη που κλήθηκε -εκτός υπουργείου- με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με θέμα τη συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων καταθετών, του δόθηκε χέρι με χέρι από ένα στέλεχος του υπουργείου CD, η λεγόμενη λίστα Λίχτενσταϊν που περιείχε 17 ονόματα καταθετών.
ΕΘΝΟΣ


Όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στον Όλυμπο σε ηλικία 9 ετών μαζί με τους γονείς του μπορεί να σκέφτονταν -τότε- την επιστροφή του στο σπίτι για να παίξει με τους φίλους του, όμως αναμφισβήτητα μπήκε στη ζωή του το “μικρόβιο” των εξορμήσεων, των αναβάσεων και της ορειβασίας. Αργότερα η διαβίωση σε σκηνή στο βουνό έγινε για τον ίδιο μια μεγάλη πρόκληση.
Το ανήσυχο πνεύμα του ήταν αυτό που τον οδηγούσε από νωρίς σε δύσκολες αποστολές στα ελληνικά βουνά. Αργότερα όταν ενηλικιώθηκε δεν άφησε αποστολή για αποστολή στα ψηλότερα βουνά του κόσμου.

Ο Μιχάλης Στύλλας είναι ένας από τους διασημότερους Έλληνες ορειβάτες που κατάφερε το 2004 να είναι ένας από τους εννέα συμμετέχοντες στην αποστολή που κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Παράλληλα είναι και από τους καλύτερους υπερμαραθωνοδρόμους που έχει λάβει μέρος σε αγώνες όπως στο Σιάτλ και στο Πόρτλαντ (42 χλμ), στο Σπάρταθλον (250χλμ) στο Badwater της Καλιφόρνια (220χλμ) στο Iditasport της Αλάσκα (240χλμ), στο Νεπάλ (350χλμ), αλλά και στην ελληνική διαδρομή Rout της Ροδόπης (123χλμ). Όταν ήταν 29 ετών πήρε την μεγάλη απόφαση. Να αφήσει παράμερα τα σχέδιά του για ακαδημαϊκή καριέρα στη Γεωλογία, να ξενοικιάσει το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και να δηλώσει ως διεύθυνση μόνιμης κατοικίας το βουνό Όλυμπος, και συγκεκριμένα στο καταφύγιο “Χ. Κάκκαλος” που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.648 μέτρων.

“Μένω περίπου για εννέα μήνες στο καταφύγιο και τους τρεις μήνες του χειμώνα συνήθως ταξιδεύω ή κάνω κάποιες δουλειές πάνω στο αντικείμενο που σπούδασα, τη Γεωλογία. Για μένα αυτό που κάνω είναι ότι καλύτερο, είναι τρόπος ζωής και συνειδητή επιλογή”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας ορειβάτης, Μιχάλης Στύλλας και συνεχίζει: “Η ορειβασία είναι ατελείωτη και ανεξάντλητη. Κάθε ορειβάτης που επιλέγει να πραγματοποιήσει τον στόχο του φθάνει στα όριά του. Όμως μόλις κατακτήσει τον στόχο που έχει βάλει, βρίσκει να κάνει κάτι διαφορετικό, κάτι πιο δύσκολο. Προσωπικά μετά το Έβερεστ έκανα άλλες τέσσερις αποστολές στα Ιμαλάια. Τώρα σχεδιάζω μια αποστολή ενδεχόμενα στο Νεπάλ σε διαδρομή με πολύ μεγάλη τεχνική δυσκολία”.

Ο Μιχάλης Στύλλας μίλησε για τα ελληνικά βουνά, τα οποία έχει περπατήσει και γνωρίζει πολύ καλά. “Το καλύτερο βουνό για ορειβασία στον ελλαδικό χώρο είναι ο Όλυμπος. Και πως να μην το επιλέξω, όταν σε αυτό ζω τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Από την άλλη η Πίνδος και τα Άγραφα έχουν μια μαγεία, μια ομορφιά που δεν την συναντάς εύκολα σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα ελληνικά βουνά έχουν μεγάλη τεχνική δυσκολία, σε αντίθεση με το Έβερεστ που εκεί έχεις να αντιμετωπίσεις μια πιο ήπια ανάβαση, αλλά δύσκολες καιρικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν τους -30 και -40 βαθμούς Κελσίου. Όσοι ξένοι ορειβάτες έρχονται στην Ελλάδα και βλέπουν τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές των βουνών μας, μας ρωτούν γιατί φεύγουμε από την Ελλάδα για να ανέβουμε σε άλλα βουνά, καθώς αυτά ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο”.

Κάνοντας μια αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια θυμάται -δυστυχώς- άσχημες στιγμές που εστιάζονται στην απώλεια τριών φίλων του. “Δεν ξέρω αν έχασαν τη ζωή τους από λάθη ή από υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους. Το θέμα είναι ότι δεν είναι δίπλα μας και μας λείπουν. Κάθε ορειβασία κρύβει και μια σειρά από κινδύνους. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ζωντανό το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Ο φόβος πολλές φορές παίζεις το δικό του ρόλο και θα πρέπει να τον σεβόμαστε και πολλές φορές να τον ακούμε. Προσωπικά αρκετές φορές όταν δεν είχα ψυχολογία δεν ανέβηκα σε βουνό. Είναι και οι φωνές που ακούς από μέσα σου και πολλές φορές λειτουργούν ανατρεπτικά σε αυτό που έχεις προγραμματίσει να κάνεις”, αναφέρει ο Έλληνας ορειβάτης που κάθε φορά που κατακτά τον στόχο του νιώθει πιο ολοκληρωμένος. “Κάθε φορά είναι κάτι το διαφορετικό. Ο αθλητισμός σε αυτό το σημείο πολλές φορές λειτουργεί και ως μια κάθαρση που έχει ανάγκη ο άνθρωπος. Θέλει να αδειάσει το μυαλό του και να κάνει μελλοντικά σχέδια. Τα συναισθήματα που σε πλημμυρίζουν κάθε φορά που κατακτάς τον στόχο σου είναι μοναδικά και ξεχωριστά. Είναι στιγμές που σου μένουν στο μυαλό και θα σε ακολουθούν μια ζωή”.

Ο ίδιος αν και είχε την ευκαιρία να δίνει διδάκτορας σε Πανεπιστήμιο, εντούτοις προτίμησε να μείνει μόνιμα στον Όλυμπο. “Είμαι ευτυχισμένος από τις επιλογές μου. Έβαλα στόχο να ανεβάσω τον καταφύγιο και το πέτυχα. Από τον Μάρτιο το καταφύγιο όλα τα σαββατοκύριακα είναι γεμάτο. Στον Όλυμπο νιώθω ελεύθερος, είμαι στο περιβάλλον μου, στη φύση και μακρυά από τον κόσμο και τα καθημερινά προβλήματα. Πλέον δεν μπορώ να μείνω σε πόλη για πολλές μέρες. Στο βουνό απολαμβάνω κάθε στιγμή και αυτό είναι το σημαντικότερο για εμένα”, ολοκλήρωσε ο Μιχάλης Στύλλας.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Καθημερινή


Ως τον «κύριο αναξιόπιστο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ τον κατηγόρησε, πως δεν είπε τίποτε επί της ουσίας για τους αγρότες και τους αλιείς που περίμεναν να μάθουν τι θα ειπωθεί για τα προβλήματά τους στη Βουλή.
“Έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι δεν μασάτε από απειλές. Η ιστορία σας όμως δείχνει κ. Σαμαρά, όχι ότι δεν μασάτε αλλά ότι είναι και περίεργος ο ρόλος σας”, είπε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατά τη δευτερολογία του, προσθέτοντας ότι “μασάτε από τις εντολές των δανειστών και τις καταπίνετε”.

«Είμαι 20 χρόνια σε αυτή την αίθουσα πρώτη φορά βλέπω Πρωθυπουργό να φεύγει σαν λαγός κάθε φορά που ανεβαίνει στο βήμα αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι
πλήρως αναξιόπιστος σε ότι έχει πει μέχρι σήμερα». «Βάζετε στο σπιράλ θανάτου στην Ελλάδα. Λέτε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαρτυριάρη. Εσείς έχετε κάνει μάρτυρες τους Έλληνες».


«Μας λέτε για ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη; Λουκέτα, λουκέτα, λουκέτα παντού», είπε ο κ.Καμμένος, καλώντας τον πρωθυπουργό να σέβεται τη Βουλή και να μη νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και να αφήνει τους
εξωκοινοβουλευτικούς του υπουργούς να μην απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκανε ειδική αναφορά στο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη, ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες και για τον κ. Προβόπουλο. «Όσα γράφονται εδώ, θα χρειαστούν ως πρακτικά για μελλοντικά δικαστήρια», είπε ο Πάνος Καμμένος, προειδοποιώντας πως εκεί θα οδηγηθεί εφόσον συνεχίσει στην ίδια πολιτική. Απαντώντας δε, στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα όσα είπε για τις γνώσεις του Αθανάσιου Τσαυτάρη επί των αγροτικών θεμάτων, υποστήριξε με νόημα πως οι γνώσεις του ειδικεύονται στα …μεταλλαγμένα.http://olympia.gr/


Του Γιώργου Δελαστίκ

Ιλαροτραγωδία με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς βουλευτές της ΝΔ σε ταβερνοκουβέντα στην Κηφισιά, το βράδυ της Τετάρτης. Τι ομολόγησε; «Το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέρει το «Εθνος». Εντελώς άλλη αποστροφή της συζήτησης...
προώθησε στα τηλεοπτικά κανάλια και τις δεξιές εφημερίδες η κυβερνητική προπαγάνδα, ώστε να βγαίνει το διαμετρικά αντίθετο συμπέρασμα: «Από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε (!), αρκεί να αντέξουμε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού», είναι η προβαλλόμενη πρωθυπουργική δήλωση. Πρόκειται φυσικά για παραμύθι, για προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Επειδή η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες, επιχειρείται να καλλιεργηθούν ψεύτικες ελπίδες στους Ελληνες ότι όπου να 'ναι τελειώνει το μαρτύριο.

Μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% προβλέπει για το 2013 η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά και μάλιστα στο πιο επίσημο κείμενό της, τον προϋπολογισμό της τρέχουσας χρονιάς. Τι είδους «απογείωση» θα είναι αυτή με καταποντισμό του ΑΕΠ; «Απογείωση» προς τα Τάρταρα, τον Καιάδα, την άβυσσο;

Θα αργήσουμε πολύ να δούμε άσπρη μέρα, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική οικονομικής και κοινωνικής εξουθένωσης του λαού μας. Πολλά χρόνια θα περάσουν. Πόσα δεν ξέρουμε, γιατί αυτό συναρτάται με τις πολιτικές εξελίξεις στις ηγετικές χώρες της ΕΕ και πρωτίστως στη Γαλλία. Δευτερευόντως, η Ιταλία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σοβαρών ευρωπαϊκών γεγονότων. Πάντως, οι Γερμανοί αναλυτές και αξιωματούχοι, που αναφέρονται στο θέμα της Ελλάδας αυτοτελώς, κάνουν λόγο συνήθως για τουλάχιστον μία... δεκαετία (!) μαρασμού της χώρας μας. Εκτιμήσεις, όμως, που δεν συνυπολογίζουν ελληνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις δεν έχουν καμιά αξία.

Κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανότερη από την «απογείωσή» της, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική. «Θα είμαστε μπροστά σε κοινωνική έκρηξη, αν πιέσουμε τον λαό να δώσει περισσότερα», δήλωσε ευθέως ενώπιον του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα βάρη. Εχει δώσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα. Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί», υπογράμμισε.

Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τη δυστυχία των Ελλήνων. Νομοθετεί έχοντας κατά νου μόνο τις εντολές και τις απαιτήσεις της τρόικας. Ετσι π.χ. εξαπλασίασε (!) σχεδόν τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης - για την ακρίβεια από 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα που ήταν πέρυσι τον πήγε στα... 330 ευρώ φέτος. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Εχει ξεπαγιάσει όλη η Ελλάδα, εκατομμύρια Ελλήνων. Κατέρρευσε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Πτώση πάνω από 80%! Φέτος τον Ιανουάριο, λοιπόν, με έξι φορές πάνω τον φόρο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012, η κυβέρνηση εισέπραξε 353 εκ. ευρώ φόρους από το πετρέλαιο θέρμανσης έναντι... 349 εκατομμυριών που είχε εισπράξει τον περσινό Γενάρη! Η κυβέρνηση Σαμαρά και λοιπών οδήγησε σε πολύμηνο μαρτύριο ξεπαγιάσματος 10 εκατομμύρια Ελληνες για να κερδίσει 4 εκατομμύρια ευρώ! Ανήκουστο κοινωνικό έγκλημα για να πάρει... 40 λεπτά παραπάνω φόρο από κάθε πολίτη!

Το ταξίδι στην Τουρκία ύστερα από μία εβδομάδα δεν γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός το συμπεριλαμβάνει στην «απογείωση» της κυβέρνησής του. Ειλικρινά απορούμε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη στην πιο εχθρική χώρα προς την Ελλάδα αυτή την εποχή που η χώρα μας είναι εξόφθαλμα τραγικά αποδυναμωμένη σε ό,τι αφορά και τη διεθνή της θέση, ενώ το διεθνές κύρος της είναι μηδαμινό. Θέλει πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ουσιαστική ταπείνωση του Ελληνα πρωθυπουργού είναι αναπότρεπτα δεδομένη εκ των προτέρων;

Οσο για το δημόσιο χρέος, παρά το «κούρεμα» κατά 53% ποσού 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον και την «επαναγορά» ελληνικών ομολόγων που διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, η μείωσή του είναι απογοητευτικά μικρή. Από 176,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 έπεσε στο 156,6% του ΑΕΠ το 2012, έχοντας πάντως ένα ΑΕΠ που μειώθηκε αισθητά στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Επειδή, όμως, το δημόσιο χρέος μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι σε απόλυτα μεγέθη, το 156,6% του ΑΕΠ σηματοδοτεί χρέος μη βιώσιμο για χώρα όπως η Ελλάδα.

Πηγή: ethnos.grΦόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget