1/6/2012 - 1/7/2012

Δυστυχώς, η σύλληψη έγινε την στιγμή που στις θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού βρίσκονται ακόμα τα πράσινα καθάρματα.
Από την πρέζα, στην Μαρφίν, στον Σωκράτη, στην Κύπρο.

Από τις δολοφονικές επιθέσεις σε Κούρδους αγωνιστές υπό τας εντολάς του μεγάλου τραγουδιστή, εγγονού του συνεργάτη των Ναζί, στην πλατεία Συντάγματος για να ανοίγουν κεφάλια Ελλήνων αγανακτισμένων.

Από τα κιβώτια με την κόκα, ελεύθερα πουλιά στην Κύπρο και πάλι δέσμιοι επειδή στην Κύπρο υπάρχουν ακόμα παλικάρια.

Αυτό είναι το παρακράτος που έφτιαξε η δολοφονική συμμορία Σημίτη για το οποίο έχουμε γράψει δεκάδες άρθρα. Τα διανοούμενα προδοτικά λαμόγια της Παντείου που κάποιοι

ηρωϊκοί δικαστές βρέθηκαν μετά από 14 χρόνια για να χώσουν μέσα, στους στυγνούς δολοφόνους. Την ίδια στιγμή που η “εισαγγελική εισήγηση” ήταν να αθωωθούν! Σας θύμισε μήπως τον Καλούση που απελευθέρωνε τους φίλους της οικογένειας Παπανδρέου;
Ο πνευματικός και ατσάλινος βραχίονας που ξεπούλησε ηθικά και υλικά την πατρίδα.
Με αυτό το (παρα)κράτος δεν συμβιβάζεσαι ούτε συγκυβερνάς.

Με τους συμπαθέστατους Κουβέληδες που έσπευδαν δίπλα σε Παγκάλους και Λοβέρδους για να υπερασπιστούν καταχραστές δημοσίου χρήματος, της παιδείας μάλιστα για την οποία τόσο κόπτονται, δεν συζητάς. Συγκρούεσαι και πεθαίνεις, όπως έκαναν οι δύο ηρωϊκοί άνδρες της Παντείου και η πραγματική Ελληνίδα ηρωΐδα χήρα του ενός που τους έλιωσε στο εδώλιο.

Με τους πρεζέμπορους φονιάδες και τα ακριβά πράσινα νομικά τους τμήματα, δεν συνδιαλέγεσαι. Αποδίδεις Δικαιοσύνη.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

olympiada


Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Μαρκόπουλου για την επιστολή Σαμαρά.

«Ο κ. Σαμαράς από τσάμπα μάγκας προεκλογικά, με υποσχέσεις και παροχές, με την σημερινή επιστολή του έγινε ικέτης. Μόνο που τώρα ξεχνάει ότι είναι πρωθυπουργός και εκπροσωπεί την Ελλάδα και όχι τον εαυτό του ή το κόμμα του.

Δε δικαιούται να μεταμορφώνει την Ελλάδα από ιστορική και δοξασμένη χώρα, σε ζητιάνο των εταίρων που παρακαλάει γονυπετώντας για βοήθεια και απελευθέρωση από τις μνημονιακές υπογραφές του ίδιου και του κ.Βενιζέλου.

Ο πρωθυπουργός «ξέχασε» ακόμα και τις θέσεις συμφωνίας των τριών κομμάτων της κυβέρνησης.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν αμφιβάλλουν γιά μία ακόμα φορά. Είμαστε όλοι απόλυτα πεπεισμένοι για τον εμπαιγμό των πολιτών».

http://aneksartitoi-ellines.blogspot.gr/2012/06/i.html?utm_source=BP_recentΔημήτρης Καζάκης Ηράκλειο 25/06/2012
Η επομενη μέρα ...ομιλία συζήτηση για την επομενη μέρα τον εκλογών του Δημήτρη καζάκη στο Ηράκλειο 25-06-2012

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο Ηρακλειο την 25η Ιουνίου 2012, ο Δ. Καζάκης αναφέρθηκε στην επερχόμενη, τρίτη κατά σειρά δανειακή σύμβαση, και σε τι αυτή θα επιφέρει. Ο κατατεμαχισμός της εθνικής επικράτειας με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ( ΕΟΖ) από πλευράς ιδιωτών επενδυτών, θα έχει σαν αποτέλεσμα, αφ'ενός μεν ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη μειωμένων εργατικών αποδοχών, αφ'ετέρου δε, την αθρόα εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού από χώρες του τρίτου κόσμου, δηλαδή ανθρώπων εξαθλιωμένων από την ανέχεια, εργατών απελπισμένων για ένα κομμάτι ψωμί, ξεριζωμένων από τη χώρα τους προκειμένου να επιβιώσουν, και ως εκ τούτου ανθρώπων ανίκανων να διεκδικήσουν το παραμικρό..
Ιδιαίτερη μνεία σε αυτό το είδος μεταναστών κάνει πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανάγοντάς τους στο νούμερο ένα παράγοντα ανάσχεσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: τα κατα εκτίμηση 215 εκατομμύρια μετανάστες αυτού του είδους (τα δυο τρίτα των οποίων ήδη δουλεύουν σαν σκλάβοι στις ανά την υφήλιο ΕΟΖ) σε λίγα χρόνια αναμένεται να φτάσουν τα 500 εκατομμύρια ψυχες... Οι δε ενστάσεις που σημειώνει η έκθεση αυτού του ευαγούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δεν έχουν να κάνουν με τη διαβίωση, την ανύπαρκτη περίθαλψη, την εξαθλίωση και την ανήθικη εκμετάλλευση των σύγχρονων σκλάβων, αλλά με το κατ'εκτίμηση της έκθεσης υψηλό κόστος μεταφοράς κεφαλαίων προς τη χώρα τους...
Έτσι εξηγούνται λοιπόν και οι αντιδράσεις σε οποιαδήποτε σκέψη για εθνικό νόμισμα, έλεγχο κίνησης κεφαλαίων , πρακτικές δηλαδή που δεν ισχύουν σε ζώνες ενιαίου νομίσματος , ΕΟΖ κλπ...

http://www.facebook.com/Dimokratio.twra
http://epam-ir.blogspot.gr/
epamherakliocrete@gmail.com


Κύκλωμα εμπορίας όπλων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, με κύριο προορισμό την Κρήτη, εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία
Η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ έφτασε στα ίχνη και εξάρθτωσε τη σπείρα που γέμισε την Ελλάδα με όπλα, κυρίως την Κρήτη.

Χθες συνελήφθησαν, μετά απο οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, σε Αττική, Ζάκυνθο και Ρέθυμνο, τρία άτομα, ενώ στην Αμερική συνελήφθη ο αρχηγός του κυκλώματος, ο οποίος είναι ένας 45χρονος Ελληνοαμερικανός.


Η έρευνα για την υπόθεση άρχισε πριν από τέσσερις μήνες, όταν τον περασμένο Μάρτιο εντοπίστηκε και ανακλήθηκε από τους Αμερικανούς, στη Νάπολη της Ιταλίας, ένα φορτίο με 69 πυροβόλα όπλα, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων και μεγάλου αριθμού πυρομαχικών και συνελήφθη στις ΗΠΑ ο αρχηγός, στις αρχές Ιουνίου.


Όπως διαπιστώθηκε, ο Ελληνοαμερικανός αγόραζε τα όπλα και τα πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, τα φόρτωνε σε αυτοκίνητα ιδιοκτησίας του και τα έστελνε με πλοία στη Νάπολη, απ' όπου τα παραλάμβαναν Έλληνες από τη Ζάκυνθο και έστελναν το μεγαλύτερο μέρος στην Κρήτη. Εκεί τα παραλάμβανε 67χρονος από χωριό του Ρεθύμνου.


Με τον ίδιο τρόπο, τον Ιανουάριο του 2010, εισήγαγαν 40 πυροβόλα όπλα (κυρίως περίστροφα και πιστόλια) και 1500 σφαίρες, τα οποία όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, κατέληξαν στη Ζάκυνθο.


Κατά τη συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας, συνελήφθησαν στη Ζάκυνθο δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 37 και 44 ετών, και σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, στο σπίτι ενός από τους συλληφθέντες, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μακρύκαννο τυφέκιο Marlin 0,22 και ένα περίστροφο, το οποίο φέρεται ότι ανήκει στο συγκεκριμένο φορτίο, που εισήγαγαν τον Ιανουάριο τον 2010.


Στην Αθήνα, στο σπίτι του αρχηγού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, μία κυνηγετική καραμπίνα και διάφορα έγγραφα, σχετικά με την άφιξη στη χώρα μας και τη μετάβαση στην Ιταλία, μελών της οργάνωσης το Μάρτιο του 2012 για τη παραλαβή του κατασχεθέντος τελικά φορτίου όπλων.


Επίσης, σε χωριό του Ρεθύμνου συνελήφθη ο 67χρονος, που φέρεται ως ο τελικός αποδέκτης του φορτίου των όπλων, το οποίο κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές. Σε έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκε ένα πολεμικό τυφέκιο, μία σκοπευτική διόπτρα, εξαρτήματα πυροβόλων όπλων και σφαίρες διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, ενώ στην κατοχή του εντοπίστηκε και ο αριθμός τηλεφώνου που επικοινωνούσε με τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης.


Εκτιμάται ότι το οργανωμένο κύκλωμα, από τη δράση του, αποκόμιζε παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. Οι τρεις συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Πηγή: ΑΠΕ
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=45083&categories_id=69Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω της αυξημένης πιθανότητας πολλοί φορολογούμενοι να μην υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις για να αποφύγουν την πληρωμή των υπέρογκων φόρων που αναμένεται να προκύψουν.

Οι ενδείξεις, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, για μια τέτοια συμπεριφορά από μεγάλο αριθμό φορολογουμένων είναι ισχυρές, καθώς μέχρι χθες είχε υποβληθεί μόλις το 1/3 των δηλώσεων, τη στιγμή που η προθεσμία για την υποβολή λήγει στις 16 Ιουλίου.

Για να αποτρέψουν τον κίνδυνο κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων από το ενδεχόμενο μιας μαζικής άρνησης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών προετοίμασαν ένα σχέδιο για τον άμεσο εντοπισμό και το στενό «μαρκάρισμα» όσων φορολογουμένων δεν τις υποβάλλουν εντός της προθεσμίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι παραβάτες θα εντοπίζονται άμεσα και θα καλούνται να καταθέσουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα στις αρμόδιες ΔΥΟ, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θα υποχρεώνονται να πληρώσουν όχι μόνο το συνολικό φόρο που προκύπτει από τη δήλωση προσαυξημένο κατά 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης αλλά και επιπλέον φόρο 2,5% επί του συνολικού τους εισοδήματος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Άραγε αυτό γιατί δεν μας τα διδάξαν στο σχολείο;;;
“..Διαβάστε το! Αρκούν 2 λεπτά.Αλλά μπορεί να το σκέπτεστε για πολύ περισσότερο

Άραγε μας τα διδάξαν στο σχολείο;;; μάλλον όχι γιατί …πρόσεχα την ώρα των αρχαίων..

Είναι πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να ρίξουμε μια ματιά στην βίβλο των Ελλήνων, δηλαδή στα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχτούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, από το πνεύμα του Οδυσσέα.

ΔΗΛΑΔΗ: Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ελέγξουμε την παρόρμηση να έχουμε τις
αισθήσεις μας και τις αντένες μας ΑΝΟΙΧΤΕΣ και να μην παρασυρθούμε από την οργή και το μένος που μας διακατέχει, ώστε να γίνουμε βορρά, στους σύγχρονους “μνηστήρες”.

Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν.

Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την
ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των
μνηστήρων.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

Γι αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ, της Θεάς που αντιπροσωπεύει την ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, την ΣΟΦΙΑ, την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα.

Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, ΤΟΤΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΙΚΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ, που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τιμησε τον ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ.

Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ.

Η λέξη μιλά απο μόνη της.

Είναι η ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, είναι αυτό που μας κάνουν ΤΩΡΑ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ.

Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου.

Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ.

Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής.

Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ! Αυτός που διαστρεβλώνει τον ΝΟΜΟ και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι ΕΤΣΙ και ΑΛΛΙΩΣ!

Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ! Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ.

Που τον μετατρέπει σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΑΓΕΛΗ!

Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη!

Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε.

Οι πρόγονοί μας μιλούν, ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, μας λένε ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ, μας λένε πως να τινάξουμε τον ζυγό.

ΑΡΚΕΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!

Και ο Αντίνοος, ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα. Είναι αυτός ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος.
Γι’ αυτό, μακριά από την προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Και τον σκοτώνει ρίχνοντας του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ, το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων! ..”

ramnousia.com

http://netakias.wordpress.com/


Τι Σικάγο και τι Τέξας... Κοντά σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, την οδό Καλλιρρόης, δύο Γεωργιανοί άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών. Έβγαλαν τα όπλα, όταν οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν για αναγνώριση με αποτέλεσμα να ανταποδώσουν οι αστυνομικοί!

Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν σήμα στους δύο Γεωργιανούς να σταματήσουν καθώς το αυτοκίνητό τους θεωρήθηκε ύποπτο ενώ είχε προηγηθεί ληστεία σε σπίτι της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι δύο δράστες εισέβαλαν σε ισόγειο διαμέρισμα οπου μένει ένα ζευγάρι. Αφού χτύπησαν τον 38χρονο άνδρα, άρπαξαν χρήματα, κοσμήματα και τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Οταν πήγαν να πάρουν το ΙΧ, έγιναν αντιληπτοί απο τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. Τότε ο ένας απο τους δύο Γεωργιανούς άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών.
Από την συμπλοκή τραυματίστηκε ένας από τους δύο Γεωργιανούς, ενώ ένας ακόμα που τραυματίστηκε πιο σοβαρά κατέληξε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Με επίσημα καταγεγραμμένους άνεργους που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο, ήταν υποχρέωση και των προηγούμενων κυβερνήσεων να ξεκινήσουν το ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα για ανέργους. Ούτε αυτό δεν είχαν κάνει και είναι εξευτελιστικό να παρουσιάζεται τώρα ως κάτι σπουδαίο η ενεργοποίηση του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα για 70.000 - 90.000 άνεργους νέους, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως εξήγησε, η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει με ευρωπαϊκά κονδύλια που βρίσκονται ήδη στη διάθεση του υπουργείου Εργασίας. Συνολικά 2,7 δις ευρώ αφορούν αυτά τα προγράμματα και οι ΓΑΠ και παπαδήμος, ούτε που είχψαν κουνήσει το δαχτυλάκι τους. Την ώρα που ο τραπεζίτης Μόντι, έχει μία αξιοπρεπή παρουσία και παλεύει για τυην Ιταλία, δεν είναι δυνατόν οι επιδόσεις της νέας κυβέρνησης να εξαντλούνται εκεί. Αλλά είναι τουλάχιστον μιά αρχή.

Ερωτηθείς για τα «μαϊμού» προνοιακά επιδόματα, ο υπουργός επισήμανε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί οριστικά μόνον μέσω της διασταύρωσης στοιχείων, με ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ανέφερε ακόμη ότι με βάση την ενημέρωση που έχει από το διοικητή του ΟΓΑ ο Οργανισμός διαθέτει τη μηχανογραφική δυνατότητα για να ελέγξει τους παραλήπτες των επιδομάτων αλλά διατήρησε ορισμένες επιφυλάξεις έως ότου διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Διαβάστε το στην συνέχεια, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον...http://olympia.gr/


Με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο σήμερα στη Νάπολι , 30 περίπου άτομα εισέβαλλαν στην Τράπεζα ΒNL .

Kρατούσαν πανό που έγραφαν

„Paghino i ricchi“ να πληρώσουν οι πλούσιοι

„Occupy banche“ καταλάβατε τις Τράπεζες και „Paghino le banche“ να πληρώσουν οι Τράπεζες…

Από το http://www.napolitoday.it/cronaca/protesta-banca-bnl-napoli-29-giugno-2012.html
http://olympia.gr/


Ελπίδες που διαψεύστηκαν… ακαριαία γέννησε η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη «Wall Street Journal» ότι η Γερμανία θα δεχθεί την έκδοση ευρωομολόγων μόλις η Ευρώπη αποκτήσει υπουργό Οικονομικών και, κυρίως, όταν καταστεί προφανές ότι οι διαδικασίες οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης είναι «μη αντιστρέψιμες».

Όμως ο θόρυβος περί «γερμανικής στροφής» στα διεθνή ΜΜΕ ανάγκασε τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργού Οικονομικών να διαψεύσει τον… προϊστάμενό του, διευκρινίζοντας πως το Βερολίνο θα συναινέσει στα ευρωομόλογα μόνο στο τέλος του δρόμου. Όταν δηλαδή, η Ευρώπη θα έχει γίνει γερμανική και με το νόμο.

Στο μεταξύ, Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου εν όψει του ανοίγματος των αγορών τη Δευτέρα. Η «Repubblica» έγραψε πως ο Μάριο Μόντι έθεσε σε επιφυλακή την κυβέρνησή του για τη λήψη έκτακτων μέτρων ακόμη και το βράδυ της Κυριακής, ενώ σε ομιλία του σε επιχειρηματικό συνέδριο ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει βέτο στο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που συναποφάσισαν όλοι οι «μεγάλοι» της Ε.Ε. πλην Βρετανίας, αν η Σύνοδος Κορυφής δεν εγγυηθεί «φρένο» στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας! Ο Μόντι προειδοποίησε για επικείμενη καταστροφή στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν συγκρατηθεί το ιταλικό χρέος, καθώς θα αναδυθούν στην Ιταλία αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που θα αδιαφορούν για την Ένωση και για το ευρώ και θα «στέλνουν στο διάβολο κάποιες μεγάλες χώρες» (σημειώνεται πως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ, απέρριψε την πρόταση Μόντι για ενισχυμένη αγορά ιταλικών ομολόγων, ενώ ξεκαθάρισε πως το αντίτιμο για την τραπεζική διάσωση της Ισπανίας θα είναι η ευρωπαϊκή εποπτεία του προϋπολογισμού της).

Μέρες… Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θύμισε και η δραματική ανακοίνωση του συνδέσμου Ιταλών βιομηχάνων (Confindustria) πως η χώρα «βυθίζεται στην άβυσσο» και «ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση». Αφορμή στάθηκε η πρόβλεψη για βάθεμα της ύφεσης στο 2,4% και για συνολική αύξηση της ανεργίας κατά 1,5 εκατομμύριο άτομα την πενταετία 2008-2013. «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, όμως οι οικονομικές ζημιές που έχει προκαλέσει ως τώρα η κρίση είναι συγκρίσιμες με μιας πολεμικής σύρραξης. Πλήττονται οι πολυτιμότεροι και ζωτικότεροι παραγωγικοί τομείς της χώρας», προειδοποίησε η Confindustria.

Περισσότερο κι από τη νέα έκκληση του Μαριάνο Ραχόι να λάβει άμεσες αποφάσεις η Ε.Ε., ώστε να πέσει το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας (χθες το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων υπερέβη ξανά το 7%), αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του προέδρου της Ένωσης Ισπανικών Τραπεζών κατά της Γερμανίας. Ο Μιγκέλ Μαρτίν κατήγγειλε ότι κάποιες χώρες θέλουν να διχάσουν την Ευρώπη σε «καλούς και κακούς, ενώ εξαιτίας των δικών τους λαθών οι άλλοι απέκτησαν ελλείμματα». Ο Ισπανός τραπεζίτης χαρακτήρισε «πολύ πιθανή» διάλυση της ευρωζώνης, μια εξέλιξη που προσπάθησε να ξορκίσει με κάθε τρόπο ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας.

Συνδέοντας την έκδοση ευρωομολόγων με τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, ο Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε στην αυστριακή ραδιοφωνία ότι στα επόμενα βήματά της η Ε.Ε. πρέπει να παρέμβει για να προστατεύσει ολόκληρες χώρες, αλλά και τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό από μια διάλυση της ευρωζώνης. Ως πρώτο βήμα για την έκδοση ευρωομολόγων, ο Αυστριακός καγκελάριος πρότεινε τον δανεισμό κρατών από το Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ESM, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί την 1 Ιουλίου. «Πρέπει να μετατραπεί σε τράπεζα με κεφάλαιο 2 τρισ. ευρώ και να λειτουργεί παράλληλα με ένα ταμείο εξαγοράς χρέους», πρότεινε ο Φάιμαν.

Γιάννης Παπαδάτος, στον Ελεύθερο Τύπο

kostasxan.blogspot.gr
Μάταιος κόπος η εφαρμογή των μέτρων αφού, σύμφωνα με την Ernst &Young το χρέος θα είναι λίγο κάτω από το 160%, το 2020

Η «υγεία» της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να επιδεινωθεί, κατά το επόμενο εξάμηνο πριν εμφανίσει, στην καλύτερη περίπτωση, μια ελαφρά ανάκαμψη το 2013.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας έκθεσης της Ernst &Young,

Eurozone Summer Forecast (EEF).

Επιπλέον, γενικές προβλέψεις αναφέρουν αρκετούς κινδύνους, ιδιαίτερα αν οι πολιτικοί της Ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία προόδου, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες.

Ενώ η πρόβλεψη, αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει ενιαία με τη ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται, εκ νέου, για το πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ και τις πιέσεις προς την Ισπανία και την Ιταλία να υποχωρούν, είναι σαφές ότι το 2012 θα είναι δύσκολη χρονιά.

Χωρίς ανάκαμψη της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και με δεδομένη την υψηλή ανεργία, οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες.

Τα περιθώρια για την Ελλάδα να μην πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, μπορεί να είναι μικρά, καθώς θα πρέπει να επιτύχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια προκειμένου να μειώσει τη σχέση χρέους/ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι μια βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου κατά 7% του ΑΕΠ μεταξύ 2011 και 2014 και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα, θα οδηγήσουν τη σχέση χρέους/ΑΕΠ στο 120% στο τέλος της δεκαετίας, από το 160% που βρίσκεται σήμερα.

Όμως η μεγαλύτερη του αναμενόμενου, ύφεση και η παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλίνει η Ελλάδα φέτος από την πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών της στόχων.

Ήδη τα μέτρα λιτότητας έχουν βυθίσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 6,9% το 2011, τέταρτο έτος μείωσης, και εξακολουθούσε να είναι μειωμένο κατά 6,5% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ το ποσοστό ανεργίας πλησίασε το 22% στις αρχές του 2012.

Επιπλέον, η παρατεταμένη, για αρκετά χρόνια λιτότητα, θα αποδυναμώσει περαιτέρω την εγχώρια οικονομία, προκαλώντας περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής και ακόμη υψηλότερη ανεργία.

Αν δεν αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναμένεται ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση για τρία ακόμη χρόνια, με το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 25%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ernst &Young για την ανάπτυξη και το έλλειμμα, αναμένεται ότι η σχέση χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας θα βρίσκεται λίγο κάτω από το 160% το 2020.

Αν η Ελλάδα, παρεκκλίνει από τους στόχους για την ανάπτυξη και το έλλειμμα που ορίζει το σημερινό πρόγραμμα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα χρειασθεί να αποδεχθούν μια αναδιάρθρωση του χρέους για να μειωθεί η σχέση χρέους/ΑΕΠ, καθώς ένα μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται σήμερα σε επίσημους δανειστές.

Η άμεση απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, αλλά ο κίνδυνος παραμένει.

Οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα εξακολουθούν και αποτελούν σημαντική βραχυπρόθεσμη απειλή.

Η περίοδος της αυξημένης αβεβαιότητας ενέτεινε τις πιέσεις στον ήδη δοκιμαζόμενο τραπεζικό τομέα, καθώς η φημολογία για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη οδήγησε σε εκροή καταθέσεων.

Αν όμως, συνεχισθεί η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες, τότε η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Απαιτείται βαθιά και παρατεταμένη αναδιάρθρωση για τον τραπεζικό τομέα Η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρείχε μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση η οποία μείωσε τον κίνδυνο μιας άμεσης πιστωτικής κρίσης.

Οι τράπεζες, ανάφεραν, ότι τα πιστοδοτικά κριτήρια που θέτουν για τους εν δυνάμει δανειολήπτες, έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ η ρευστότητα και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των ίδιων των τραπεζών εμφανίζονται επίσης σταθεροποιημένες μετά από μια σημαντική επιδείνωση το 2011.

Ωστόσο, η ζήτηση για δάνεια ήταν σημαντικά χαμηλότερη στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2012.

Συνεπώς, ενώ η πιστωτική κρίση έχει αποτραπεί, ελάχιστα έχει συμβάλει αυτό στην ενθάρρυνση/βελτίωση της διάθεσης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για δανεισμό.

Η αύξηση της ανεργίας εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα Η συνεχιζόμενη απόκλιση στις οικονομικές αποδόσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης συνέχισε να διευρύνει την ανισότητα στις αγορές εργασίας.

Το ποσοστό των ανέργων, πλησίασε το 25% στην Ισπανία, το 22% στην Ελλάδα και το 15% στην Πορτογαλία, μια αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4% σε κάθε αγορά στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.

Αυτό έχει υποσκάψει περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση, τις επενδύσεις και τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να υλοποιήσουν σχέδια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία η ανεργία παραμένει κάτω από 6%.

Η επιδείνωση της αγοράς εργασίας, η μικρή αύξηση των μισθών και η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του ενιαίου νομίσματος επιδρούν αρνητικά στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Συνεπώς, το EEF προβλέπει ότι οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν το 2012 κατά 0,9% στη Γερμανία και κατά 0,2% στη Γαλλία, ενώ θα παραμείνουν στάσιμες ή και θα μειωθούν σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Καθώς η αβεβαιότητα, γύρω από τη δομή της Ευρωζώνης, θα διαλύεται με την είσοδο στο 2013, το EEF προβλέπει ότι η καταναλωτική δαπάνη θα ανακτήσει τη δυναμική της στον «πυρήνα» της, σημειώνοντας αύξηση 1%.

Ωστόσο οι δαπάνες των νοικοκυριών, στην περιφέρεια, είναι πιθανόν να μειωθούν περαιτέρω το 2013 και η τάση να μην αναστραφεί πριν το 2014.

Ανάπτυξη έναντι λιτότητας Σε αυτό το ζοφερό και γεμάτο κινδύνους περιβάλλον, η συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές, έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στο πως θα επιτευχθεί ταχύτερα η ανάπτυξη, χωρίς την οποία, τα προγράμματα λιτότητας ενδέχεται να αποδειχθούν τελικά ανεπιτυχή.

Ορισμένα στοιχεία της δημοσιονομικής πολιτικής μπορούν να προσαρμοσθούν σε μια κατεύθυνση πιο φιλική προς την ανάπτυξη.

Η σύνθεση των δημοσίων δαπανών μπορεί να τροποποιηθεί σε εθνικό επίπεδο για να προωθηθεί η ανάπτυξη, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στις δαπάνες κεφαλαίου έναντι των τρεχουσών δαπανών.

Οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που είναι πιο υγιείς δημοσιονομικά, μπορούν να χαλαρώσουν τα προγράμματα εξυγίανσης για να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση και να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα στις υπόλοιπες χώρες.

Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο της στρατηγικής ανάπτυξης, θα πρέπει να είναι η διεύρυνση του εμπορίου με τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές.

http://dailynews24.gr/


Καθώς η κρίση εξαπλώνεται στην Ευρώπη, η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και ...επικοινωνιών υποχωρεί. τόσο στην Ε.Ε. των 27 όσο και στην Ελλάδα, οι δείκτες χρήσης τηλεφωνικών συνδέσεων και υπολογιστών εμφανίζονται μειωμένοι. Αυτό δείχνει νέο ευρωβαρόμετρο, το οποίο πάντως δείχνει ότι η χρήση της τηλεόρασης παραμένει σταθερή στο 98% των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διείσδυση των υπολογιστών στα ελληνικά νοικοκυριά υποχώρησε το τελευταίο έτος λόγω κρίσης, κατά 8% και διαμορφώθηκε στο 47%, φέρνοντας τη χώρα μας 26η στην Ε.Ε., σε αυτό τον τον τομέα, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Το ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι μόλις το 42% των νοικοκυριών ακόμα διαθέτει πρόσβαση στο ίντερνετ, έχοντας μπροστά της τη Βουλγαρία με 44%!

Επίσης, το ποσοστό που χρησιμοποιεί τηλεφωνική σύνδεση σταθερού όσο και κινητού διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο 72%.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Φάρμακα, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία: αυτά αποτελούν το τρίπτυχο των… SOS θεμάτων της Υγείας τα οποία μελετά ενδελεχώς την τελευταία εβδομάδα ο υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, εν όψει της άφιξης της τρόικας που αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Μάλιστα, η εγκατάστασή του στον 2ο όροφο του κτιρίου επί της Αριστοτέλους συνέπεσε με την τακτική, προγραμματισμένη επίσκεψη των κατώτερων αξιωματούχων της τρόικας οι οποίοι συγκέντρωναν όλα τα στοιχεία για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη χρήση γενοσήμων και τη φαρμακευτική δαπάνη.

Το τεχνικό κλιμάκιο ζήτησε επίσης στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Κοινωνική Ασφάλιση ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) προκειμένου να συντάξει τις εκθέσεις του.

Χαμηλή η επίδοση για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ εντόπισαν αμέσως –όπως ήταν αναμενόμενο- το πρόβλημα στην τήρηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη η οποία υπερβαίνει σταθερά το ορισθέν ποσό των 240 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει να ενημερωθεί για τις μνημονιακές υποχρεώσεις στον χώρο της υγείας. Την ίδια στιγμή ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με πιεστικά αιτήματα για την επανεξέταση κάποιων περιπτώσεων που είχαν ρυθμιστεί με τον εφαρμοστικό νόμο και για τις οποίες εκπνέει το χρονικό περιθώριο της έναρξης εφαρμογής τους.

Πρόκριμα η εφαρμογή του πρόστιμου για τις χειρόγραφες συνταγές

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η άφιξη της τρόικας συμπίπτει με την έναρξη της ισχύος της υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι για κάθε χειρόγραφη συνταγή που θα εκδίδει γιατρός θα πληρώνει πρόστιμο 1 ευρώ –ήταν μια απόφαση του Λοβέρδου, η οποία στόχευε στο να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την έκδοση χειρόγραφων συνταγών και να κατευθύνει το ιατρικό σώμα στο σύστημα της e- συνταγογράφησης. Μάλιστα, η ημερομηνία εφαρμογής της ήταν η 1η Ιουνίου αλλά ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Χρήστος Κίττας την μετέθεσε χρονικά για έναν μήνα.

Όπως όμως πληροφορείται το protothema.gr, οι εκπρόσωποι των ιατρών θέτουν πιεστικά αυτό το ζήτημα στον κ. Λυκουρέντζο, θεωρώντας μάλιστα ως πρώτο δείγμα γραφής της συνεργασίας που θα έχουν με την νέα ηγεσία την ανάκληση της περίφημης απόφασης για το πρόστιμο του 1 ευρώ της χειρόγραφης συνταγής.

ΕΟΠΥΥ και συγχωνεύσεις στο κόκκινο

Εκτός από το φάρμακο, στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν στο επίκεντρο των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τον τελευταίο μήνα οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του. Μπορεί αυτή την εβδομάδα να ομαλοποιήθηκε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα αργήσει πάλι η επόμενη φορά που ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Γι’ αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου έσπευσε εν όψει της ερχόμενης εβδομάδας και της υποδοχής των εκπροσώπων της τρόικας να προτείνει την αύξηση τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική περίθαλψη.

Χαμηλές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα καταγραφούν για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, η οποία έχει παραμείνει στα χαρτιά. Οι συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ, με μείωση κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων δεν έχουν σημειώσει πρόοδο – γι’ αυτό και στην αναγνωριστική συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη η ηγεσία του υπουργείου με τους διοικητές του ΕΣΥ ζητήθηκε επιτακτικά από τους αξιωματούχους του ΕΣΥ να προχωρήσουν άμεσα σε ό,τι έχει οριστεί υπογράφοντας τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Σκηνές φαρ ουέστ εκτυλίχθησαν πριν λίγο στη συμβολή των οδών Γιαννιτσών- Αναγεννήσεως στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 5 άτομα αλβανικής καταγωγής με... πυροβόλα όπλα στα χέρια επιχείρησαν να ανοίξουν πυρ εναντίον τουριστικού λεωφορείου. Έγιναν όμως αντιληπτοί και στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη με 20 περιπολικά. Μέχρι στιγμής έγιναν 4 προσαγωγές ατόμων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.grΟι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ελλάδα, ότι πιθανότατα θα κάνουν χρήση των αεροναυτικών διευκολύνσεων της βάσης τους στην Σούδα κατά την διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, σε ότι αφορά την "ανθρωπιστική κρίση στην Συρία". Η ενημέρωση έγινε σε υπηρεσιακό επίπεδο και αναμένεται να κατατεθεί το επίσημο, τυπικό αίτημα προς την Αθήνα σε μία σαφή ένδειξη ότι οδεύουμε προς έναρξη επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο "απλά" όπως ήταν στην περίπτωση της Λιβύης, αφού δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να δίνει άλλοθι στην ελληνική πλευρά να εγκρίνει την χρήση της βάσης. Και αυτό είναι το τυπικό κώλυμα της υπόθεσης. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα θα έλθει μετωπικά αντιμέτωπη με τα ρωσικά συμφέρονα. χωρίς μαλιστα να έχει να κερδίσει κάτι το ουσιαστικό από αυτή την κόντρα, μάλοον το αντίθετο.

Δηλαδή θα βρεθεί στην μέση σε μία αναμέτρηση για την οποία όλος ο πλανήτης κρατά ήδη την ανάσα του.

Αν η Μόσχα, αποφασίσει "να τραβήξει το σχοινί" που όπως φαίνεται αυτό θα συμβεί, τότε είναι πιθανόν η Αθήνα να βρεθεί στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να δίνει έγκριση σε ΝΑΤΟϊκά μαχητικά να χρησιμοποιούν την βάση της Σούδας για να κτυπούν στόχους ρωσικού συμφέροντος στην Συρία!

Πρόκειται για μία επανάληψη του σκηνικού του 2003 όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιτεθούν στο Ιράκ, χωρίς την ύπαρξη προγενέστερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οπότε είχε τεθεί επιτακτικά θέμα νομιμοποίησης της χρήσης της βάσης της Σούδας. Τότε η κυβέρνηση Σημίτη είχε εγκρίνει την χρήση της βάσης, αλλά τότε δεν υπήρχε ενεργός εμπλοκή της Ρωσίας. Ποιος να διαμαρτυρηθεί το 2003; Ο Σαντάμ Χουσεΐν;

Τώρα τα πράγματα θα είναι πολύ πιο περιπεπλεγμένα από στρατηγικής άποψης: Θα δωθεί έγκριση σε ΝΑΤΟϊκά μέσα, αεροσκάφη και πλοία να χρησιμοποιήσουν την ελληνική βάση στο πλευρό της ... Τουρκίας και σε βάρος των συμφερόντων της ομόδοξης Ρωσίας; Αλλά και σε βάρος της ύπαρξης, περίπου 2,5 εκατ. Ελληνοθρόδοξων και καθολικών Χριστιανών, τους οποίους είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι "θα περάσουν με μαχαίρι" οι φανατικοί ισλαμιστές που χρησιμοποιούνται από τους δυτικούς για να εκδιώξουν το καθεστώς και να ελέγξουν την Συρία;

Πάντως ήδη την εβδομάδα των εκλογών (13 Ιουνίου) άρχισαν να καταπλέουν στην Σούδα (φωτό α' σελίδας) "τα πρώτα βιολιά" του αμερικανικού Σόλου, όπως το Los Angeles-class επιθετικό υποβρύχιο USS Annapolis (SSN 760) στο πλαίσιο ανάπτυξής του στον 6ο Στόλο

Εξαιρετικά δύσκολη η απόφαση, αλλά φαίνεται ότι έχει ήδη ληφθεί: Η βάση της Σούδας θα παραχωρηθεί για επιχειρησιακή χρήση αμέσως μόλις ζητηθεί αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών. Και ο Θεός βοηθός (λέμε εμείς)...Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Tου Σταυρου Λυγερου
Η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού-κατασκοπευτικού από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα έδειξε τα όρια της Αγκυρας. Ούτε το ψήφισμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ ούτε οι μετακινήσεις τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στη μεθόριο ούτε η προειδοποίηση του Ερντογάν αλλάζουν το γεγονός ότι η Αγκυρα ουσιαστικά «κατάπιε» τη δυναμική ενέργεια της Δαμασκού.

Το καθεστώς Ασαντ δίνει μάχη επιβίωσης και ως εκ τούτου τα παίζει όλα για όλα. Η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους, άλλωστε, ήταν μια απάντηση. Η Αγκυρα είναι βαθιά αναμεμειγμένη στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Ο αντικαθεστωτικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει τις βάσεις του στην τουρκική πλευρά της μεθορίου. Από εκεί προμηθεύεται, με τη βοήθεια Αμερικανών πρακτόρων, οπλισμό και χρήματα και εκεί βρίσκει καταφύγιο. Χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας, οι Σύροι αντικαθεστωτικοί δεν θα είχαν επιβιώσει στρατιωτικά.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αγκυρα κατηγορεί το κουρδικό κρατίδιο του βορείου Ιράκ πως προσφέρει καταφύγιο στους αντάρτες του ΡΚΚ. Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε να κάνει εναντίον της Συρίας τα ίδια και πολύ περισσότερα. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που οι Τούρκοι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Οι Αμερικανοί υποστήριξαν το εξεγερσιακό κύμα της «αραβικής άνοιξης», αλλά συνειδητοποιούν ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες φέρνουν στο πολιτικό προσκήνιο όχι δυτικότροπες δυνάμεις, όπως ήλπιζαν, αλλά το βαθύ Ισλάμ. Το Ισραήλ, που έχει πολύχρονους ανοιχτούς λογαριασμούς με το καθεστώς Ασαντ, είδε στην Αίγυπτο να επιβεβαιώνονται οι φόβοι του. Γι’ αυτό και τηρεί πολύ επιφυλακτική στάση απέναντι στους σουνίτες αντικαθεστωτικούς. Θεωρεί ότι εάν επικρατήσουν, θα έχει στα βόρεια σύνορά του όχι έναν γνωστό –και αποδυναμωμένο από τις εσωτερικές αντιθέσεις του– αντίπαλο, αλλά ένα νέο ισλαμικό καθεστώς, που όταν σταθεί στα πόδια του, είναι πιθανό να αυτονομηθεί από τη δυτική επιρροή.

Οι ΗΠΑ παρότρυναν την Τουρκία να αναμειχθεί ενεργά στον συριακό εμφύλιο πόλεμο για να στριμώξουν το καθεστώς Ασαντ, αλλά αυτή η ανάμειξη δεν είναι χωρίς παρενέργειες για την Αγκυρα. Πρώτον, προκαλεί ένταση στις σχέσεις της με τη Μόσχα και το Πεκίνο, που θεωρούν τη Συρία πολύτιμο γεωπολιτικό έρεισμά τους στη Μεσόγειο. Δεύτερον, τινάζει στον αέρα τη νεοοθωμανική στρατηγική των Ερντογάν-Νταβούτογλου για ανάδειξη της Τουρκίας σε ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων.

Μπορεί το καθεστώς Ασαντ να είναι αιματοβαμμένο, αλλά η ανάμειξη της Αγκυρας στο πλευρό των σουνιτών αντικαθεστωτικών τη μετατρέπει σε μέρος του προβλήματος κι όχι σε αφ’ υψηλού επιδιαιτητή, όπως θα ήθελε ο Ερντογάν. Εάν, μάλιστα, η Τουρκία αντιδρούσε στην κατάρριψη με στρατιωτική επέμβαση, πέρα από τις άλλες παρενέργειες, θα εγκλωβιζόταν για τα καλά στο ναρκοπέδιο της παραδοσιακής διαμάχης σουνιτών - σιιτών.

Ετσι όπως διαμορφώνεται η γεωπολιτική εξίσωση, η καλύτερη λύση για τη Δύση θα ήταν η πρόταση Ανάν, για εκεχειρία και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής με σκοπό την ομαλή μεταπολίτευση. Το καθεστώς Ασαντ, όμως, δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αυτοκατάργησή του, εκτός κι αν η Μόσχα το εγκαταλείψει. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν οι Ρώσοι εξασφαλίσουν ότι οι στρατιωτικές βάσεις τους θα διατηρηθούν ανέπαφες.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_29/06/2012_449625


Tου Σταυρου Τζιμα
Επικίνδυνο παιχνίδι που απειλεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας με τα Τίρανα εξελίσσεται τελευταία στην Αλβανία, με πρωταγωνιστές Αλβανοτσάμηδες, που με την ανοχή της κυβέρνησης αποδύονται σε ανοιχτές προκλήσεις εις βάρος του ομογενειακού στοιχείου στον Νότο, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας.

Με αφορμή την επέτειο εκδίωξης των συνεργατών των δυνάμεων κατοχής, ένοπλων αυτονομιστών Τσάμηδων από την Ηπειρο το 1944, και όσων αμάχων τούς ακολούθησαν, διοργανώνουν αύριο «συγκέντρωση μνήμης» στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο ύψος του Μαυροματίου Θεσπρωτίας.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει θεωρίες περί «γενοκτονίας», η προπαγάνδα τους διακινεί ισχυρισμούς περί δήθεν ύπαρξης ομαδικού τάφου Τσάμηδων εντός του αλβανικού εδάφους και συγκεκριμένα μεταξύ των χωριών Μουρσί και Τζάρα, που κατοικούνται από Ελληνες μειονοτικούς.

Οι ομογενείς των δύο αυτών κοινοτήτων, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Σ. Μπερίσα, όχι μόνο διαψεύδουν την ύπαρξη τέτοιου τάφου στην περιοχή τους, αλλά καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η «δημιουργία τεχνητού και αδικαιολόγητου μίσους» και προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν τέτοια πρόκληση στα χωριά τους. «Είναι βαρύ το φορτίο αίσχους που θέλουν να εισαγάγουν στην περιοχή και εμείς αρνούμαστε να το σηκώσουμε», δηλώνουν στην επιστολή τους.

Η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας αντιμετωπίζει με ψυχραιμία αλλά και με ανησυχία τις κλιμακούμενες προκλήσεις των Αλβανοτσάμηδων, οι οποίοι εδώ και μερικούς μήνες συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μπερίσα με δύο υφυπουργούς (Πολιτισμού και Παιδείας) και γραμματείς σε νευραλγικά πόστα.

Ενας εξ αυτών μάλιστα, ο Παιδείας, ονόματι Τάτα, μιλώντας πρόσφατα σε μια από τις πολλές εκδηλώσεις των Αλβανοτσάμηδων, παρουσία και του υπουργού Πολιτισμού, μίλησε ανοιχτά για «γενοκτονία που παραμένει ανομολόγητη και ατιμώρητη», ενώ τις τελευταίες ημέρες οι κεντρικοί δρόμοι των Τιράνων έχουν γεμίσει με συνθήματα όπως «Τσαμουριά σ’ αγαπάμε» κ.ά., με την άδεια του προσκείμενου στο κυβερνών κόμμα δημάρχου.

Η αχαλίνωτη προπαγάνδα των σωματείων και οργανώσεων των Αλβανοτσάμηδων, ενισχυόμενη από άφθονο χρήμα αγνώστου προελεύσεως, εξαπλώνεται ραγδαία στον δημόσιο λόγο της γείτονος ρίχνοντας δηλητήριο στις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας με τους Αλβανούς αλλά και σε αυτές των δύο χωρών που κατά τα άλλα κινούνται σε εύκρατο κλίμα.

Νομιμοποιεί ταυτόχρονα τον ανθελληνισμό που συστηματικά καλλιεργείται από ακραίους και ταχύτατα ενδυναμούμενους κύκλους, οι οποίοι προωθούν συστηματικά στην εθνική ατζέντα την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας -με το αστείο και παραπλανητικό εφεύρημα της «Φυσικής Αλβανίας»- όσο και αν τα επίσημα Τίρανα δεν το παραδέχονται.

Η Αθήνα δεν βλέπει ότι θα το βρει μπροστά της; Ρώτησα έμπειρο περί τα ελληνοαλβανικά διπλωμάτη. «Σωπαίνει γεμάτη νόημα», ήταν η απάντηση, και ο νοών νοείτω.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_29/06/2012_487244


Το Αμερικάνικο πολεμικό πλοίο USS Mount Whitney (LCC 20) που πρωταγωνίστησε στις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι στη Λιβύη τον προηγούμενο χρόνο, βρίσκεται από προχτές αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ρόδου. Πρόκειται για πλοίο που εξασφαλίζει τον έλεγχο των επικοινωνιών και χαρακτηρίζεται ως το πλέον εξελιγμένο στον ηλεκτρονικό πόλεμο και απαραίτητο για την υποστήριξη αμφίβιων επιχειρήσεων και δικαιολογημένα θεωρείται ναυαρχίδα του έκτου στόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιωματικοί-Σύνδεσμοι συμμάχων χωρών κατά τις επιχειρήσεις εκείνες βρέθηκαν τον περασμένο Μάρτιο σε συντονιστική σύσκεψη επί του αμερικανικού αυτού πολεμικού το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως πλοίο διοικήσεως, προκειμένου να συζητήσουν με τους Αμερικανούς επιτελείς για τον έλεγχο και τη διοίκηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων πολλαπλών φάσεων, κατά του Καντάφι στη Λιβύη.

Tο κέντρο διοίκησης και ελέγχου της στρατιωτικής επιχείρησης βρισκόταν πάνω στο USS Mount Whitney, το οποίο διέσχισε τη Μεσόγειο, με άλλα 24 πολεμικά πλοία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τον Καναδά.

Το 195 μέτρων μήκους πολεμικό πλοίο έδεσε στην Ακαντιά όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 29 του μήνα για να αποπλεύσει αμέσως μετά ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του στο πλαίσιο της αποστολής που του έχει ανατεθεί.

Κυβερνήτης του πολεμικού στο οποίο επιβαίνουν 11 αξιωματικοί 289 ναύτες είναι ο κ. Τed Williams ο οποίος χτες πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις στις τοπικές αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο επρόκειτο να δέσει στο λιμάνι το πρωί της Δευτέρας αμέσως μόλις κατέπλευσε στην περιοχή όμως ο κυβερνήτης του αποφάσισε να μείνει στ’ ανοιχτά λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατούσε. Τελικά το πολεμικό μπήκε στην Ακαντιά αργά το απόγευμα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Τον κυβερνήτη της «ναυαρχίδας» του 6ου Στόλου USS “Mt. Whitney” Τεντ Γουίλιαμς, που συνοδευόταν από τον ακόλουθο της Αμερικανικής πρεσβείας Τζόζεφ Χικς, δέχθηκε στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας των δύο λαών, όπως και στις καθοριστικές προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας και συνολικά την Ευρώπη, ενώ ευχήθηκε επίσης να αποκατασταθεί γρήγορα η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το κλίμα αναταραχής που επικρατεί σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, με τον κυβερνήτη του αμερικανικού πλοίου πάντως να εκφράζει τον θαυμασμό του για το νησί μας, το οποίο επισκέφθηκε πρώτη φορά πριν είκοσι χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι διαβεβαίωσε τα μέλη του πληρώματός του ότι «σαν τη Ρόδο δεν υπάρχει άλλο μέρος πουθενά».

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα όπως το ποδόσφαιρο και τους πρόσφατους αγώνες της Εθνικής μας στο EURO 2012, δηλώνοντας υποστηρικτής της ομάδας μας.

Πηγή : ΡοδιακήΟ ΣΥΡΙΖΑ και η «ακραία πολεμική» στον Χριστόφια
Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη… διαστρέβλωση, όπως αναφέρει, αποσπάσματος σχετικού με τους χειρισμούς της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική αριστερή εφημερίδα Bir Gun ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, «από την κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή"», εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος.


Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η προσπάθεια διαστρέβλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ακραίας πολεμικής, που ασκείται στην Κύπρο κατά της Κυβέρνησης Χριστόφια».

Μάλλον… ακραία εμφανίζεται η σπουδή του ίδιου του «ΣΥΝ», να στοχοποιήσει και να κηλιδώσει, άκριτα και ανεύθυνα, ΜΜΕ, αποδίδοντάς τους αλλότρια κίνητρα και επιφορτίζοντάς τα με ρόλους, τα οποία θέση έχουν μόνο στο δύσθυμο σκηνικό χειραγώγησης του Τύπου που επιχειρούν κάποιοι να στήσουν, αρκετό καιρό τώρα, εδώ στην Κύπρο.

Στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, παραθέσαμε αυτούσια τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην Bir Gun, όπως παρατίθεται (και το επισημάναμε στο κείμενο) στο ιστολόγιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Πρεβέζης, χωρίς να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε ούτε ένα ιώτα.
Το επίμαχο σημείο της συνέντευξης που αφορούσε στον Πρόεδρο Χριστόφια, ειπωθέν στο πλαίσιο απαντητικής τοποθέτησης που αφορούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν το εξής:

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων πέραν της ειρήνης και του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων αυτών στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού στις εθνικές κυριαρχίες. Το σημαντικότερο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεών μας είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Όμως η κυβέρνηση Χριστόφια δεν καταβάλλει προσπάθεια για μια λύση που θα αυξήσει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων που θα παραχθεί "για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους"».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου προβαίνει στην καταγγελία για… στρέβλωση των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, παραθέτει «αυτούσια» την επίμαχη απάντηση, ως εξής: «Μεγάλο βήμα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ήταν και η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση Χριστόφια στην Κύπρο δεν βρήκε την αναγκαία ανταπόκριση στην προσπάθειά της για "λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους" μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο».

Προφανής η διαφορά. Όμως, σε ποια… εσκεμμένη στρέβλωση προέβη η «Σ»;
Συνιστά στρέβλωση η… αναδημοσίευση απευθείας από το ιστολόγιο της Νομαρχιακής του ΣΥΝ Πρεβέζης της αναρτημένης συνέντευξης; Αν, πράγματι, υπήρξε οιαδήποτε στρέβλωση, αυτή διεπράχθη όχι από τη «Σ», αλλά στη διαδικασία μετάφρασης ή αναπαραγωγής της συνέντευξης στο επίσημο ιστολόγιο ενός θεσμικού οργάνου του ΣΥΝ. Που υποτίθεται και έγκυρο και ακριβές είναι, τοσούτω μάλλον όταν φιλοξενεί θέσεις και δηλώσεις του ίδιου του επικεφαλής του κόμματος. Εκτός κι αν κάποιοι προσπαθούν να υποβάλουν, ότι και το συγκεκριμένο ιστολόγιο είναι στρατευμένο στην… ακραία πολιτική εναντίον του Δ. Χριστόφια και της πολιτικής του.
http://www.sigmalive.com

Το Κείμενο της επίμαχης Συνέντευξης
1. Ερ: Ποιες είναι οι αιτιες που ανεδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ δευτερη πολιτικη δυναμη στην Ελλαδα από το 4,6% που ειχε το 2009;
Η εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια οφείλεται σε πολλούς λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στα κινήματα.
Ο δεύτερος λόγος είναι η ενωτική του πρόταση, την οποία έκανε πράξη, προσελκύοντας αρχικά αντιμνημονιακές δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου. Απευθυνθήκαμε σταθερά και στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς για τη δημιουργία ενός αριστερού προοδευτικού μετώπου και αν είχαμε βρει ανταπόκριση από τις ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ άλλη θα ήταν σήμερα η πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων. Ο τρίτος λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε δύναμη κοινής δράσης και ενότητας της αριστεράς και στην Ευρώπη. Είπαμε εξαρχής ότι η κρίση δεν είναι μόνο Ελληνική, αλλά και Ευρωπαϊκή γι αυτό έπρεπε όλες μαζί οι αριστερές δυνάμεις να αγωνιστούμε για μια άλλη Ευρώπη.

Ο τέταρτος λόγος της κατακόρυφης εκλογικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ότι μετά τις εκλογές της 6ηςΜάη 2012 παρουσιάσαμε ένα αριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα, με πρώτο στόχο να καταργήσουμε το μνημόνιο. Ένα πρόγραμμα τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, την οικονομική της ανασυγκρότηση και την άμεση ανακούφιση της κοινωνία από τα δεινά του μνημονίου.
Το πρόγραμμα αυτό συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση των δυνάμεων του κατεστημένου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία τρομοκράτησης του Ελληνικού λαού, επιστρατεύοντας τον «μπαμπούλα» της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Δεν κάμφθηκε, όμως, ο Ελληνικός λαός και μας έδωσε μεγάλη δύναμη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

2. Ερ: Νομιζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα ηθελε κυβερνηση συνεργασιας με τον κ. Σαμαρα αλλα και με το ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δικη σας θεση;

Από την Κυριακή το βράδυ, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών, εμείς είπαμε ότι θα αναλάβουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν κάναμε κυβέρνηση με τις μνημονιακές δυνάμεις θα ήμασταν ανακόλουθοι με τις προεκλογικές μας διακηρύξεις. Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στον Ελληνικό λαό και στη χώρα από τη θέση μιας μαχητικής και υπεύθυνης αριστερής αντιπολίτευσης.

3. Ερ: Στην Τουρκια η νικη σας μας εκανε πολύ αισιοδοξους για το μελλον. Εχετε καποιο μηνυμα για τους τουρκους συντροφους σας; Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες που αναπτύσσονται στην Τουρκία. Με την αριστερά της χώρας σας έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης και συνεργασίας, εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε συναντηθεί σε κοινούς αγώνες σε διεθνές επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και στα αντιπολεμικά κινήματα. Με το ODP συνεργαζόμαστε στενά και στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έχουμε αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη φιλία των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως η αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών.

4. Ερ: Μετα τα αποτελεσματα πως βλεπετε τις Ελληνο-Τουρκικες σχεσεις; Η εισοδος του νεοναζιστικου κομματος στη βουλη θα εχει αρνητικη επιδραση; Πιστεύουμε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορεί να μπουν σ΄ένα διαφορετικό δρόμο, μακριά από εντάσεις, casus belli και πολυδάπανους εξοπλισμούς. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρήνη και τον διάλογο για τη λύση των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και η «διπλωματία των πολιτών και των κινημάτων».

Μεγάλο βήμα για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ήταν και η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση Χριστόφια στην Κύπρο δεν βρήκε την αναγκαία ανταπόκριση στην προσπάθειά της για «λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους» μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι εντελώς απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν, που αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου. Η στάση αυτή δεν συμβάλει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.Πιστεύω ότι η είσοδος στη Βουλή της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» δεν θα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο στην πολιτική μας ζωή. Επωφελήθηκε από τη βαθειά καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας, αλλά ευνοήθηκε και από τη στάση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο μεταναστευτικό. Ξέρουμε και από την ιστορία ότι τα ρατσιστικά και νεοναζιστικά φαινόμενα τροφοδοτούνται όταν διαλύεται η κοινωνία, καλπάζει η ανεργία και εξαπλώνεται η φτώχεια. Συνεπώς η εφαρμογή του δικού μας προγράμματος θα αφαιρούσε το έδαφος στο οποίο αναπτύχθηκε η εκλογική επιρροή της «Χρυσής Αυγής».

5. Ερ: Εισατε αισιοδοξος για το μελλον της Ελλαδας και της Ευρωπης; Ο νεοφιλελευθερισμός, που σήμερα κυριαρχεί στην Ε.Ε., δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη. Συνεπώς για να ενωθεί πραγματικά η Ε.Ε. πρέπει να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός και αυτό θα γίνει με την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει για μια μεγάλη αλλαγή, με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ο δικός μας αγώνας κατά του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα είναι αγώνας για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/06/baris-ince-bir-gun.html#.T-6AixefdLMΤου Νίκου Στέλγια
Την προηγούμενη εβδομάδα στην Συρία έλαβαν χώρα πολύ κρίσιμες εξελίξεις. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας διάφορα ξένα και τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην επικείμενη κάθοδο μιας ομάδας ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού τύπου, αυτή την περίοδο, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του για την αποστολή υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων στα παράλια της Συρίας.


Η παραπάνω πληροφορία βρέθηκε στο επίκεντρο της τουρκικής επικαιρότητας ενώ ταυτόχρονα η τουρκική ειδησεογραφία έβριθε από δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σχετικά με τις αμερικανορωσικές σχέσεις και την συνεργασία της Μόσχας με την Δαμασκό.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές, η Μόσχα έχει δρομολογήσει την παράδοση υπερσύγχρονων μαχητικών ελικοπτέρων στην κυβέρνηση της Συρίας. Κατά την άποψη των Αμερικανών αξιωματούχων, την στιγμή που οδηγείται η Συρία σε μια εμφύλια σύρραξη, η υλική υποστήριξη της κυβέρνησης της Συρίας από την Ρωσία είναι μια «άκρως ανησυχητική εξέλιξη», η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αμερικανική πλευρά υπογραμμίζει την ιστορική σημασία της ανάπτυξης ρωσικών πυραυλικών συστημάτων λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο πέρα από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ρωσική πλευρά διαφώνησε δημοσίως με την άποψη της αμερικανικής πλευράς και υπογράμμισε ότι η παράδοση των ρωσικών ελικοπτέρων στην Συρία πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια μιας προηγούμενης συμφωνίας Ρωσίας – Συρίας, η οποία υπογράφηκε το 2008, πολύ πιο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στην γειτονική Συρία. Η αμερικανική πλευρά επέλεξε να αγνοήσει την παρατήρηση της ρωσικής πλευράς.

Την στιγμή που η Ουάσιγκτον κατηγορούσε την Μόσχα, στα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας σημειώθηκε μια άλλη πολύ σημαντική εξέλιξη. Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πολιτικής κρίσης στην Συρία, ένας πιλότος ενός μαχητικού αεροπλάνου τύπου «MIG» της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας, αυτομόλησε με το αεροπλάνο του στην γειτονική Ιορδανία. Ο πιλότος απογειώθηκε από ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο της Συρίας στα πλαίσια μιας άσκησης ρουτίνας, πέρασε τα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας και αναζήτησε καταφύγιο σε ένα μικρό αεροδρόμιο της Ιορδανίας. Τουρκικές πηγές της «Κ», οι οποίες έχουν στενές σχέσεις με διάφορες κυβερνητικές πηγές στην Δαμασκό, μας επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θορύβησε την κυβέρνηση της Συρίας και είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση όλων των μέτρων ασφαλειών στις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας. Στην συγκεκριμένη πληροφορία προσθέτουμε το γεγονός ότι σύμφωνα με μια ισραηλινή πηγή, η αυτομόληση του Σύριου πιλότου ήταν κομμάτι ενός σχεδίου, το οποίο στήθηκε από κοινού από την CIA και την ΜΙΤ (Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες).

Λίγες μόλις ώρες μετά την αυτομόληση του Σύριου πιλότου, δυο ηλικιωμένα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου F4, απογειώθηκαν από την Μαλάτγια και κατευθύνθηκαν προς τα παράλια της Λατάκιας. Τα δυο τουρκικά αεροπλάνα πέρασαν τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Συρίας, λίγα μόλις μέτρα πάνω από τα κτίρια και τις πεδιάδες της επαρχίας Λατάκιας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο στρατός της Συρίας θεώρησε ότι τα τουρκικά
αεροσκάφη εισέβαλλαν στον εναέριο χώρο της χώρας του με στόχο την κατασκοπεία και έδωσε το πράσινο φως στο αρχηγείο των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, τύπου PANTSYR – 1, για την άμεση αναχαίτιση και την κατάρρευση των τουρκικών αεροσκαφών. Οι ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι Τούρκοι πιλότοι διαπίστωσαν ότι βρισκόταν στο στόχαστρο των υπερσύγχρονων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων και ότι επιχείρησαν να αποχωρήσουν εγκαίρως από τον εναέριο χώρο της Συρίας. Όλα δείχνουν ότι ένα τουρκικό αεροπλάνο κατάφερε να επιστρέψει στον διεθνή εναέριο χώρο εγκαίρως. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι Τούρκοι αυτόπτες μάρτυρες – κάτοικοι της γειτονικής Αντιόχειας. Ωστόσο, το ένα απαρχαιωμένο τουρκικό σκάφος δεν τα κατάφερε να επιστρέψει στον διεθνή εναέριο χώρο και έπεσε θύμα των συριακών πυρών.

Η Τουρκία επιδίωξε να αναλάβει «ηγετικό ρόλο» στην κρίση της Συρίας και η Δαμασκός επέλεξε να «αναχαιτίσει» στρατιωτικά την τουρκική στρατιωτική και διπλωματική δράση... Η Συρία δεν έδειξε ενδιαφέρον για τα «στρατιωτικά παιχνίδια», τύπου «dog fight», τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες και οι Τούρκοι πιλότοι στην Μεσόγειο... Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου... Η γενική εικόνα της κρίσης της Συρίας βρίσκεται σε συμφωνία με τα όσα έχουμε επισημάνει κατά διαστήματα από αυτή την στήλη. Σταδιακά, η περιοχή μας, η Ανατολική Μεσόγειος, έχει οδηγηθεί στον «εφιάλτη» μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης.

Τρία «εχθρικά» στρατόπεδα δοκιμάζουν με κάθε νέα ευκαιρία τις αντοχές των αντιπάλων τους... Ισραήλ και οι μικρότεροι σύμμαχοι του, η συμμαχία ΗΠΑ – Ε.Ε. - Τουρκία – Σαουδική Αραβία – Κατάρ και το «μπλόκ» Ρωσίας, Κίνας, Ιράν, Συρίας και μικρότερων περιφερειακών δυνάμεων (Βαγδάτη, Χεζμπόλλαχ, Χαμάς κ.ο.κ.). Πίσω από τα τρία στρατόπεδα κρύβονται μεγάλες βιομηχανίες φυσικού αερίου, πετρελαίου και όπλων.

Ρωσικές και κινέζικες εταιρίες ανταγωνίζονται τα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός έχει λάβει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις. Οι πυρηνικές φιλοδοξίες και ο ιδεολογικός επεκτατισμός του Ιράν, καθώς και η συγκυρία του εμφυλίου πολέμου στην Συρία «ρίχνουν λάδι στην φωτιά». Μέχρι στιγμής βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την «ισορροπία του τρόμου». Η Μόσχα δεν επιδιώκει μια πολεμική αναμέτρηση με την Δύση και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τα οικονομικά και πολεμικά μέσα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας τέτοιας αναμέτρησης. Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να αγνοούμε είναι το γεγονός ότι στις «οριακές καταστάσεις» όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά... Η Ευρώπη βίωσε αυτό τον «εφιάλτη» στα μέσα της δεκαετίας 30'.

Η διανόηση, το πανεπιστήμιο, η πολιτεία και ο ελεύθερος πολίτης αυτής της γεωγραφίας είναι αντιμέτωπος με μια ιστορική πρόκληση: Πρέπει να θέσουμε υπό το μικροσκόπιο μας την άκρως επικίνδυνη κορύφωση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή μας...

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην ΚωνσταντινούποληΟι σημαίες που ανήρτησαν οι Κούρδοι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.  
Λεπτομέρειες και πληροφορίες που δημοσιεύονται γι' αυτό το τεράστιο ζήτημα για πρώτη φορά, στο άρθρο που θα δημοσιευθεί την Κυριακή, στην Κυριακάτικη Δημοκρατία

Του Σάββα Καλεντερίδη


Το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής, η Τουρκία συνταράχτηκε από την είδηση που στην κυριολεξία έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία! Τη στιγμή που η Συρία σπαράσσεται από έναν πόλεμο που μαίνεται στο εσωτερικό της, έναν πόλεμο που δίνουν οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας εναντίον ομάδων που εξοπλίζονται σχεδόν φανερά και χρησιμοποιούν ως βάση εκπαίδευσης και εξόρμησης την Τουρκία, οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν ένα τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Φάντομ RF-4E.

Το τουρκικό αεροσκάφος, αφού προηγουμένως έκανε έλεγχο σήματος των ραντάρ του Ανεμουρίου και τουΑμανός, που εποπτεύουν και ελέγχουν την αεροπορική κίνηση στη ΝΑ Μεσόγειο επ’ ωφελεία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πετώντας χαμηλά σε ύψος 100 μέτρων, επιχείρησε να τεστάρει το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Συρίας, παραβιάζοντας το συριακό εναέριο χώρο. Τότε ακριβώς, το τουρκικό RF-4E«τράκαρε» πάνω σε ρωσικής κατασκευής κατευθυνόμενο βλήμα -οι Σύροι διατείνονται ότι το κατέρριψαν με αντιαεροπορικό όπλο-, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε βάθος χιλίων και πλέον μέτρων και σε απόσταση 9 ν.μ. από τις συριακές ακτές, παρασέρνοντας μαζί του και τους δυο χειριστές του.

Ο Ερντογάν, που δεν είχε ξεπεράσει το σοκ από την πολύνεκρη επίθεση ανταρτών του ΡΚΚ εναντίον φυλακίου μονάδας του τουρκικού στρατού, η οποία έγινε την ώρα που ετοιμαζόταν να συναντήσει τον Μπαρακ Ομπάμα κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ και τραυματίστηκαν 19 στρατιώτες, έμαθε το νέο της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους τη στιγμή που κατέβαινε από το αεροπλάνο που τον μετέφερε από το επίσημο ταξίδι του στη Βραζιλία.

Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να γίνει μια ενδελεχής μελέτη του τρόπου με τον οποίον χειρίστηκε η τουρκική κυβέρνηση, το τουρκικό κράτος και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την εξέλιξη της κρίσης, γιατί η υπόθεση αυτή ήταν ένα τεστ των αντανακλαστικών του τουρκικού κράτους, το οποίο από μια πρώτη προσέγγιση και ανάλυση των δεδομένων συνελήφθη εντελώς απροετοίμαστο και ίσως ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση.

Τελικώς, αφού έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, η Τουρκία για άλλη μια φορά απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνοντας επίσημα ότι το αεροσκάφος της χτυπήθηκε στο διεθνή εναέριο χώρο, 13 ν.μ. ανοικτά των ακτών της Συρίας. Καταρρίπτοντας μάλιστα όλες τις θεωρίες αεροναυπηγικής και πτητικής, δήλωσαν ότι το αεροσκάφος χτυπημένο πέταξε μόνο του και έπεσε μετά από τέσσερα ολόκληρα μίλια, για να έχουν να λένε οι Σύροι και να κακολογούν την καλή Τουρκία. (Ένα απλό ερώτημα που τίθεται είναι αυτά τα τέσσερα χιλιόμετρα, γιατί δεν χρησιμοποίησαν οι χειριστές το εκτινασσόμενο κάθισμα για να σώσουν τις ζωές τους;)

Στη συνέχεια, μετά τις συνήθεις τηλεφωνικές επαφές του Τούρκου υπουργού εξωτερικών με ομολόγους του συμμαχικών χωρών και τις ανάλογες δηλώσεις από ΗΠΑ και Αγγλία, που καταδίκαζαν απερίφραστα την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους, βάζοντας τον Άσαντ σε ακόμα πιο κεντρική θέση στο κάδρο των δαιμόνων, η τουρκική κυβέρνηση κατέφυγε στο ΝΑΤΟ, ζητώντας με βάση το Άρθρο 4 της Συμμαχίας στήριξη και αλληλεγγύη.

Για να αντιληφθούμε ποια ακριβώς είναι η σημασία της καταφυγής της τουρκικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ για το συγκεκριμένο θέμα, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η Τουρκία, για να ισχυροποιήσει και να ‘απελευθερώσει’ την εξωτερική της πολιτική από τις Νατοϊκές δεσμεύσεις, είχε εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν την επιθυμία να αναπροσανατολίσει τη χώρα προς τον μουσουλμανικό κόσμο, το Ιράν και τη Ρωσία, ενώ δεν έχουν περάσει και πολλοί μήνες από την αλήστου μνήμης δημόσια δήλωση του Ερντογάν «Τί δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στη Λιβύη;». Για όσους δεν το θυμούνται, να σημειώσουμε ότι τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε ο Ερντογάν όταν το ΝΑΤΟ είχε αποφασίσει να επέμβει στη Λιβύη, χωρίς καν να ρωτηθεί η Τουρκία. Φυσικά, μετά από λίγες μέρες, ο ίδιος άνθρωπος αποφάσιζε να συμμετέχει με πολεμικά αεροσκάφη και φρεγάτες στη Νατοϊκή
επιχείρηση εναντίον της Λιβύης, για να αποδείξει ότι πολιτικοί που κάνουν θεαματικές «κωλοτούμπες» και μάλιστα σε τόσο σοβαρά θέματα, υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου πλην της Ελλάδος.

Η καταφυγή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για ένα θέμα καθαρά εθνικό, που θα έπρεπε να λυθεί με μονομερείς ή διμερείς ενέργειες, μπορεί να ερμηνευθεί όπως παρακάτω. Μετά την επιδείνωση των σχέσεων με το Ισραήλ, αποδυναμώθηκε αισθητά η θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, γεγονός που έστρεψε την Άγκυρα προς το ΝΑΤΟ, με τη βοήθεια του οποίου σκοπεύει ή ελπίζει να διαχειριστεί το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον που δημιουργείται γύρω της, που τείνει να απειλήσει τη σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας. Η στροφή αυτή προς το ΝΑΤΟ, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την αποδοχή από πλευράς της Τουρκίας του αμερικανο-νατοϊκού ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας, που εγκαταστάθηκε στο Κιουρετζίκ της Μαλάτειας, που δημιουργεί σοβαρά και μόνιμου χαρακτήρα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν και τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία αποφεύγει να λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κατάρριψη του αεροσκάφους από τη Συρία, μέσω ισοδύναμων αντιποίνων ή μέσω διμερών συνεννοήσεων με τη Συρία,κινδυνεύοντας να χαρακτηριστεί ως ο «καρπαζοεισπράκτορας» της περιοχής, αφού μετά το Μαβί Μαρμαρά, που η Τουρκία δεν έκανε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, έρχεται ένα άλλο θέμα που μένει αναπάντητο από πλευράς της Άγκυρας, γιατί στην ουσία αισθάνεται εξαιρετικά αδύναμη να εμπλακεί σε μια περιπέτεια στη Συρία, χωρίς την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, δηλαδή των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Γιατί αισθάνεται αδύναμη;
Παρ’ ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο την εξουδετέρωση του ΡΚΚ και του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος μέχρι το 2014, που θα γίνει η σύνοδος των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες του ΡΚΚ έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, δείχνοντας ότι το κουρδικό ένοπλο κίνημα είναι ακόμα ζωντανό και επικίνδυνο για την ενότητα της Τουρκίας. Μάλιστα ο αρχηγός του τουρκικού Γενικου΄Επιτελείου, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, φέρεται να πρότεινε στην τουρκική κυβέρνηση να αποφευχθεί μια ένοπλη σύγκρουση με τη Συρία, γιατί αυτό μπορεί να οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα ΝΑ της χώρας.

Υπογραμμίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν συγκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κάτι αδιανόητο για ένα τέτοιο θέμα, ενώ προτίμησε να κρατήσει στο περιθώριο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τους άλλους ισχυρούς άνδρες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) και για τους καθαρά επιχειρησιακούς λόγους που προαναφέρθηκαν αλλά και γιατί επιδίωξη του Ερντογάν και του κόμματός του είναι να κρατήσει τους στρατιωτικούς έξω και μακριά από τις πολιτικές αποφάσεις.

Εκτός του τρόπου που διαχειρίζεται την κρίση το σύστημα εξουσίας στην Τουρκία, εξαιρετικό ενδιαφέρον πρέπει να παρουσιάζει για Κύπρο και Ελλάδα ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η Τουρκία το ενδεχόμενο να διεξάγει πόλεμο σε ενάμισο μέτωπο. Δηλαδή στο μισό μέτωπο με το ΡΚΚ και στο μέτωπο με τη Συρία. Τα συμπεράσματα μας αφορούν άμεσα, γιατί μπορεί το σενάριο του «Πολέμου των Δυόμισο Μετώπων» να είναι στο ράφι μετά την παράδοση του Οτζαλάν, κανείς όμως δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι κάποια στιγμή δεν μπορεί κάποιοι να το κατεβάσουν από το ράφι, πάντως όχι για να το ξεσκονίσουν...

Το καλύτερο, που αφορά τις κουρδικές σημαίες που υψώθηκαν στο συριακό έδαφος που κατοικείται από Κούρδους και την πραγματική απειλή που περιμένει την Τουρκία σε περίπτωση που εισβάλλει στη Συρία, σας το αφήνουμε για την Κυριακή.

Ες Κυριακήν τα σπουδαία λοιπόν!
Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/06/blog-post_275.html#.T-59jRefdLMΣυνέντευξη του Νίκου Λυγερού
στο ράδιο Πάφος στην εκπομπή από το Άλφα ως την πολιτική
Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη Ν.Λυγερού "Εμείς και ο κόσμος μας" ΡΙΚ 27/6/12‏

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην εκπομπή
"Εμείς και ο κόσμος μας" με την Έλενα Χαραλάμπους,
Πρώτο Πρόγραμμα ΡΙΚ
27/06/2012
http://www.epikaira.gr/
Ο διάσημος σκύλος των διαδηλώσεων "Λουκάνικος" δεν φιγουράρει μόνο στις εικόνες από τις πορείες στην Ελλάδα..


Ο Γιάννης Αντάμης ανακάλυψε περιπλανώμενος στη Μαδρίτη το μπαρ "Λουκάνικος" και το έστειλε στο Doctv.

Το μπαρ-μπυραρία βρίσκεται κοντά σε γνωστή κατάληψη της πόλης, είναι στέκι πολιτικών συζητήσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων και οι τοίχοι του κοσμούνται από φωτογραφίες του γνωστού σκύλου-μασκόττων πορειών διαμαρτυρίας, αλλά και από φωτογραφίες όσων ζήσαμε στο Σύνταγμα το περασμένο καλοκαίρι.


Το φωτορεπορτάζ μας παραχώρησε ο Γιάννης Αντάμης που ανακάλυψε το μπαρ Loukanikos περιπλανώμενος, τις μέρες που φιλοξενούνταν στην πόλη η έκθεσή του με φωτογραφίες από τοίχους της Μαδρίτης.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=45057&category_id=541"Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες" στην Βουλή τα καθεστωτικά κόμματα: Κενή μένει η θέση του τέταρτου αντιπροέδρου καθώς ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος δεν εκλέχθηκε καθώς συγκέντρωσε μεν 41 ψήφος (23 περισσότερες από την ΚΟ της Χρυσής Αυγής), αλλά χρειαζόταν 75 ψήφους ο απόστρατος αξιωματικός των καταδρομών για να γίνει αντιπρόεδρος.

Πλέον μιλάμε για "κολοβό" προεδρείο, για ένα Κοινοβούλιο που περιφρονεί ηλιθίως το 7% των Ελλήνων πολιτών και βέβαια από εδώ και πέρα ότι και να κάνει η Χρυσή Αυγή μέσα στην Βουλή, δικαιολογημένο θα είναι και εν ονόματι του ελληνικού λαού. Όπως την περιφρόνησαν, έτσι έχει διακίωμα και αυτή να τους περιφρονήσει εμπράκτως.

Είναι τόσο "νάνοι" οι πολιτικοί, ειδικά της λεγόμενης κεντροδεξιάς που δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που έρχεται δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν υποκρινόμενοι ότι δεν υπάρχει.

Ήδη εμφανίστηκαν 23 βουλευτές "συμπαθούντες" προς την Χρυσή Αυγή, οι οποίοι αδιαφόρησαν για τις αυστηρές εντολές των κομμάτων τους και υπεψήφισαν τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Χρυσής Αυγής και έρχονται και άλλα με τα οποία θα τρίβουν τα μάτια τους...

Τελικά με 235 ψήφους υπέρ εξελέγησαν οι τρεις αντιπρόεδροι από τη ΝΔ, ο Γιάννης Τραγάκης (στην επιτροπή των εξοπλισμών είχε αθωωσει τον Άκη), ο Αθ.Νάκος και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης (τα πεπραγμένα του σε σειρά υπόθεσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών είναι γνωστά...).

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με 227 ψήφους ο Γιάννης Δραγασάκης, από το ΠΑΣΟΚ με 228 ψήφους ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (σοβαρός και έντιμος πολιτικός...) και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με 225 ψήφους η Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα,

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Πάει να τους γυρίσει μπούμερανγκ η όλη κατάσταση…

Εκεί που πάλευαν να «τσεπώσουν» τα 50 δις χωρίς την εμπλοκή τους κράτους στις διοικήσεις τους, δηλαδή να παραμείνουν πλήρως ιδιωτικές με λεφτά του ελληνικού λαού, φοβούνται ότι μπορεί να το χάσουν και αυτό! Δείτε τι θα γράψουν σήμερα οι εφημερίδες και τι θα μεταδώσουν τα κανάλια, με δηλώσεις τραπεζιτών που ζητούν «να παραμείνει ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών».

Και όχι μόνο να χαθεί επειδή «παίζει» ακόμα το θέμα με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά επειδή βλέπουν ότι θα κληθούν σύντομα να διαλέξουν το χειρότερο από το χείριστο!

Το χειρότερο – γι’ αυτούς – το γράψαμε… Το πρωί από τη Σύνοδο Κορυφής ήρθε το χείριστο (πάλι γι’ αυτούς)! Δηλαδή, να πάνε τα δάνεια όχι μέσω του κράτους, αλλά απευθείας στις τράπεζες από τον μηχανισμό στήριξης…

Τώρα προκύπτει το ερώτημα: τις μετοχές από την ανακεφαλαιοποίηση ποιος θα τις έχει; Οι τραπεζίτες; Το κράτος; Ο EFSF, ο μηχανισμός στήριξης;

Λέτε εκεί που ήταν κοντά στην πηγή που έχτιζαν τόσο καιρό, να χάσουν τα πάντα και να μην περάσει καν ο έλεγχος στο δημόσιο; Ερωτήματα θεωρητικά ακόμα, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί τίποτα σε τεχνικό επίπεδο από την Σύνοδο.

Αρχικά, ας μείνουμε σε ένα άλλο ερώτημα: η Ισπανία «γυρνά» άμεσα τη χρηματοδότηση των τραπεζών της και δεν περνά από το κράτος… Θα γίνει το ίδιο και με την Ελλάδα; Γιατί να πληρώνουν οι πολίτες τις ζημίες ιδιωτικών τραπεζών; Γιατί να φορτώνονται με μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους επειδή το μνημόνιο έχει σκληρά μέτρα λόγω του τεράστιου δανείου;

http://olympia.gr/


Η 19χρονη Αντζελίνα, με διπλή καταγωγή από Γερμανία και Ελλάδα είχε πάει την περασμένη Παρασκευή να παρακολουθήσει τον αγώνα Γερμανίας – Ελλάδας σε κεντρικό σημείο του Βερολίνου.

Λόγω της διπλής καταγωγής της, φόρεσε τις σημαίες και των δυο χωρών.

Ο εφιάλτης της ξεκίνησε ότι η Ελλάδα έβαλε το πρώτο γκολ και ισοφάρισε τον αγώνα!

Σύμφωνα με τις σοκαριστικές δηλώσεις της στην εφημερίδα Bild, μετά το 4-2 η παρέα της πήγε να πάρει ποτά, αφήνοντάς τη μόνη της με μια φίλη της, σε ένα χώρο με πολύ κόσμο, αφού ήταν κεντρικό σημείο.

Τους πανηγυρισμούς της, τους πλήρωσε ακριβά, αφού όπως είπε: “συζητούσαμε και ξαφνικά είδα αγνώστους να με γρονθοκοπούν”!

Στο νοσοκομείο πήγε με σπασμένα κόκκαλα και μαυρισμένο μάτι και τώρα είναι αναγκασμένη να φορά ειδικά γυαλιά και να κάνει συγκεκριμένη θεραπεία.

Και όλα αυτά γιατί; Για ένα πανηγυρισμό σε αθλητικό γεγονός που η Μέρκελ μετέτρεψε σε πολιτικό αγώνα.


http://olympia.gr/
Εντονο ήταν το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Βορρά και Νότου, προκειμένου να βρεθεί μία «χρυσή φόρμουλα» για το μέλλον της Ευρωζώνης.


Η Γερμανία δέχθηκε όλες τις προτάσεις Μόντι, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση των 17 της ευρωζώνης. Γύρω στις 5:40 τα ξημερώματα οι δύο πλευρές υποχώρησαν και συμφώνησαν σε ένα τελικό ανακοινωθέν. Ο συμβιβασμός δεν άρχισε να χτίζεται παρά μόνο μετά τις 3:30 και ενώ οι 17 του ευρώ είχαν μείνει μόνοι τους. Οι 10 ηγέτες εκτός ευρώ είχαν αποχωρήσει.

Στο τέλος της συνεδρίασης και στη βάση του ραπόρτου της σχετικής ομάδας εργασίας που συνεδρίαζε παράλληλα, η Γερμανία υποχώρησε στο θέμα της τραπεζικής ένωσης, αλλά μόνο σε σχέση με την τραπεζική εποπτεία, με τελικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν προς υλοποίηση ως το τέλος του 2012.

Το κοινό ανακοινωθέν προβλέπει τα εξής:

• Παρεμβάσεις από την EKT στην αγορά ομολόγων όταν τα spreads γίνονται αφόρητα,

• ESM και ο EFSF θα μπορούν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, συνοδεία όμως μνημονίου στις εμπλεκόμενες χώρες και τέλος

• Απευθείας τραπεζικές διασώσεις από τους μηχανισμούς χωρίς εμπλοκή των κρατών, υπό πολύ αυστηρούς όρους.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι δύο πρόεδροι Μπαρόζο και Βαν Ρόμπαϊ, «όταν η τραπεζική εποπτεία έχει γίνει σε αυτό το πλαίσιο μια πραγματικότητα» τότε ο ESM θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί κατευθείαν τις τράπεζες, «σπάζοντας το φαύλο κύκλο τραπεζικών διασώσεων - κρατικού δανεισμού».

Σε τελική ανάλυση η Ισπανία και η Ιταλία υποχώρησαν στο χρόνο του επείγοντος.

Προσπαθώντας να προλάβουν τις αγορές, Χερμαν Βαν Ρόμπαϊ και Ζ. Μ. Μπαρόζο στην έκτακτη συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσαν ότι οι 17 συμφώνησαν στην χρήση των εργαλείων του EFSF/ESM για μείωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα - κοινώς επέτρεψαν την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, μόνο όμως για χώρες που κάνουν τη δουλειά τους στα δημόσια οικονομικά και ακολουθούν τις συστάσεις.

Ιταλο - Ισπανικό μέτωπο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του Μ. Ραχόι, σε μια ιστορική επίδειξη άκαμπτης θέλησης, έθεσαν βέτο στην έγκριση όλων των κειμένων συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αν δεν λάβουν εγγυήσεις για πως οι 17 του ευρώ θα εγκρίνουν από σήμερα, βραχυπρόθεσμα μέτρα για την μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ευάλωτων χωρών από τις αγορές.

Οι δύο πρωθυπουργοί έθεσαν με τον πλέον σκληρό τρόπο την Α. Μέρκελ και τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γ. Κατάινεν προ των ευθυνών τους, ρίχνοντας πάνω τους το βάρος της ευθύνης για το ολοκληρωτικό ναυάγιο της Συνόδου.

Ιταλία και Ισπανία, με τη στήριξη της Γαλλίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, ακόμα και της Αυστρίας ζητούν από το Γερμανό - Φινλανδικό άξονα να αποδεχθεί είτε την δυνατότητα του ESM παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων, είτε να επιτραπεί ο απευθείας δανεισμός των τραπεζών από τον EFSF, είτε να οριστεί ένα επίπεδο επιτοκίου, μετά το οποίο θα παρεμβαίνει αυτόματα η ΕΚΤ για να ρίχνει τις τιμές.

Οι δύο πρωθυπουργοί έθεσαν το θέμα εκτός της κανονικής ατζέντας και «κατέλαβαν» ουσιαστικά τη Σύνοδο, η οποία δεν μπόρεσε να κλειδώσει ούτε τη λεγόμενη συνθήκη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Στο κείμενο που παρουσίασαν οι Μπαρόζο και Βαν Ρόμπαϊ υπήρχε μια παράγραφος για την δημοσιονομική πειθαρχία, από την οποία ο Μ. Μόντι «πιάστηκε» και με «ρεσάλτο» επέβαλε την ατζέντα των Νοτίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χ. Βαν Ρόμπαϊ ενέκρινε τη διεξαγωγή μιας παράλληλης διαπραγμάτευσης από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ομάδας εργασίας για το ευρώ (euro working group) με στόχο να φύγει η ένταση από την αίθουσα των ηγετών. Η συγκεκριμένη ομάδα συνεδρίαζε από τις 5 το απόγευμα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς απτά αποτελέσματα καθώς οι δύο πλευρές είχαν πολύ σαφείς εντολές από τις πρωτεύουσές τους. Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους θα παραδώσουν ένα κείμενο με προτάσεις επί βραχυπρόθεσμων μέτρων στους 17 ηγέτες του ευρώ που θα συνέλθουν για ένα γεύμα εργασίας σήμερα το απόγευμα. Ως όμως την οριστική συμφωνία το κείμενο των συμπερασμάτων θα τελεί υπό ομηρία.

Διπλωματικές και τεχνοκρατικές πηγές του Συμβουλίου, προερχόμενες από χώρα με μακρά τραπεζική παράδοση, έλεγαν στο Real.gr ότι «χωρίς να μπορεί κανείς να προκαταβάλει το αποτέλεσμα, το πιο πιθανό είναι να επικυρωθεί ένα σιωπηλό mandate στην ΕΚΤ να παρεμβαίνει, όπως άλλωστε έχει κάνει κατά περίπτωση στο παρελθόν, σε συνδυασμό με έναν οδικό χάρτη για τη αμοιβαιοποίηση μέρους του δημοσίου χρέους σε ευρώ, διατυπωμένο έτσι ώστε να βολεύει και τη Γερμανία». Ο συμβιβασμός δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας αποχωρώντας από το δείπνο των 27. Αντιθέτως η Δανή πρωθυπουργός και προεδρεύον του Συμβουλίου Χέλα Τορινγκ Σμιτ δε θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη.

Αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα

Σημαντικότατη, παρά τις δυσκολίες στο συμβούλιο, υπήρξε η αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες σε σχέση με την ελληνική υπόθεση. Η επιστολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, και ιδιαίτερα η σαφέστατη μνεία στην «ιδιοκτησία των μέτρων οικονομικής πολιτικής» - φράση που έχει εμπνευστεί η Κομισιόν για να περιγράψει τις πολιτικές επιλογές γύρω από το μείγμα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος - έκανε τη διαφορά, τόσο στη Σύνοδο όσο και στο Λαϊκό Κόμμα.

Διά της επιστολής ο Α. Σαμαράς κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η κατάσταση στην Αθήνα έχει αλλάξει, η νέα διακυβέρνηση κατανοεί τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες του προγράμματος, όμως θα χρειαστεί την αλληλεγγύη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στον τομέα των χρονοδιαγραμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μέθοδος που έχει επιλεγεί από τους εταίρους και την Αθήνα για την λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση είναι αυτή της επικαιροποίησης των στόχων, σε ένα δίκαιο και λειτουργικό πλαίσιο (just and operational update). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις ίδιες τρεις λέξεις χρησιμοποίησε και ο Κ. Χατζηδάκης περιγράφοντας τις κυβερνητικές επιλογές στην ομάδα του ΕΛΚ και απέσπασε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Φυσικά η επιτυχία ή όχι των προθέσεων στην πράξη θα κριθεί στην αξιόπιστη εφαρμογή αυτών των επιλογών, που θα επιτρέψει και από πλευρά Ευρώπης τη συνέχιση της αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο με αυτά τα δεδομένα δε φαίνεται να ανησυχεί για την καταβολή της επόμενης δόσης, ενώ σχεδιάζει πως θα λάβει τα μέτρα του για να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας της χώρας στο δύσκολο επόμενο διάστημα, μέχρι την έγκριση της έκθεσης της τρόικας.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget