1/5/2012 - 1/6/2012

Στο μακρινό Μικότο ο κ. Θανάσης Φραγκής παρουσιάζει τα ελληνικά προϊόντα: ελιές, γιαούρτι, τυριά και βεβαίως κρασιά. Σε μια εποχή μάλιστα που η Αθήνα είχε καταστήσει ως γκουρμέ τα σούσι-ρεστοράν. Η επιχείρησή του (Nostimia.com) άρχισε να μαθαίνει στους Ιάπωνες την ποιότητα που έχει το παρθένο ελαιόλαδο και τη γεύση της ελληνικής φέτας.

Η εταιρεία εισάγει το 80% των ελληνικών τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων στην Ιαπωνία, τα οποία διαθέτει σε καταστήματα λιανικής, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλλά και μέσω Διαδικτύου.

Ο Θανάσης Φραγκής ίδρυσε την εταιρεία του το 2001, με σκοπό την εισαγωγή ελληνικών παραδοσιακών και βιολογικών τροφίμων και κρασιών. Εδρα της «Νοστιμιά» είναι η πόλη Μικότο που βρίσκεται σε απόσταση 130 χλμ. από τη Φουκουσίμα.

Ο τζίρος του αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 20%, χωρίς την αιγίδα κάποιου ελληνικού δημόσιου οργανισμού. «Oτι και αν κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας χωρίς καμιά βοήθεια από την Ελλάδα. Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια από την Ελλάδα για την προώθηση και τη διαφήμιση της επιχειρήσης μας», αναφέρει με παράπονο ο Έλληνας επιχειρηματίας
Από την πλευρά του πάντως δεν παραλείπει να μετέχει σε εκδηλώσεις προώθησης του ελληνικών γεύσεων όπως στην έκθεση FOODEX, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στην περιοχή του Ειρηνικού.

Σχόλιο: Τα ελληνικά προϊόντα και η ελληνική μεσογειακή κουζίνα κατέχουν πανθομολογουμένως την πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο από άποψη γεύσης και ποιότητας. Αντί το κράτος να ενισχύσει την προώθηση τους στο εξωτερικό, αφήνει μόνους κάποιους ανθρώπους που με σκληρό αγώνα τα προβάλλουν εκτός συνόρων με απόλυτη επιτυχία . Το ελληνικό εμπορικό δαιμόνιο διαπρέπει όπου βρεί στέρεο έδαφος. Ας το κοιτάξουν αυτό οι πολιτικοί, οι οποίοι μιλούν για ανάπτυξη…

http://www.pygmi.gr/

Βασικός παράγοντας για την οικονομία μιας χώρας είναι η ψυχολογία των πολιτών της. Η πολιτική λιτότητας, οι υπέρογκοι φόροι καθώς και η μείωση μισθών και συντάξεων κυρίως στον ιδιωτικό τομέα είτε έχουν φτωχύνει συνανθρώπους μας είτε έχουν ρίξει την ψυχολογία αυτών που έχουν ακόμα κάποια χρήματα στο ναδίρ με αποτέλεσμα να μην κινούνται, να μην ξοδεύουν και κατά αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει τόνωση στην αγορά.

Όπως παρατηρούμε, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και μέσα από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, βασικό ζητούμενο όλων είναι η ανάπτυξη. Η λογική υπαγορεύει, ότι σε δυσκίνητα και αναποτελεσματικά κράτη με μεγάλη φορολογία, γραφειοκρατία και διαφθορά, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, αφού κανείς επενδυτής Έλληνας ή ξένος δεν θα θελήσει να «πετάξει» τα λεφτά του.

Σκοπός ενός επιχειρηματία είναι το κέρδος ή αλλιώς ο τζίρος, που πρέπει να υπερτερεί των εξόδων.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό – Τα έξοδα της επιχείρησης είναι:

• Οι μισθοί των εργαζομένων
• Έξοδα λειτουργίας
• Ασφάλεια εργαζομένων
• Ασφάλεια εργοδοτών
• Φόρος μισθωτών
• ΦΠΑ
• Φόρος στο τέλος της χρονιάς
Ότι περισσέψει πάει στους μετόχους της εταιρείας και θεωρείται κέρδος. Από τα έξοδα των επιχειρήσεων τονώνεται η αγορά και λαμβάνει έσοδα το κράτος μέσω των φόρων. Επίσης οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν ως πελάτες στις επιχειρήσεις ξοδεύουν χρήμα, τονώνουν περαιτέρω την αγορά ενισχύοντας την κυκλική πορεία του χρήματος και μέσω του ΦΠΑ αυξάνει τα έσοδα του το κράτος.

Η παράλογη φορολογία όμως έχει αναγκάσει πολλούς επιχειρηματίες να κλείσουν το «μαγαζί» τους, αφού τα κέρδη είναι μηδαμινά. Το 45+% κλείνει τις επιχειρήσεις και το κράτος δεν λαμβάνει έσοδα, άρα καταρρέει. Λύση δεν αποτελεί η ανακατανομή των φορολογικών βαρών, αφού οι «πλούσιοι» επιχειρηματίες που θα κληθούν να τραβήξουν κουπί χωρίς λόγο, θα κουνήσουν μαντήλι ψάχνοντας άλλους φορολογικούς παραδείσους. Επιπλέον ο φόρος 23% του ΦΠΑ μόνο καλό δεν κάνει αφού οι επιχειρηματίες δεν θα δεχθούν ποτέ να ζημιωθούν οι ίδιοι, για να χρηματοδοτήσουν ένα αναποτελεσματικό κράτους με παράλογη φορολογία που τους χρωστάει μάλιστα χρήματα. Ο ιδιώτης δεν πρόκειται να δώσει σε άλλο ιδιώτη 123 ευρώ αντί για 100.

Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει, εφόσον καθιερωθεί αρχικά ενιαίος φορολογικός συντελεστής για φυσικά και νομικά πρόσωπα της τάξεως του 15%, ώστε να ανταγωνιστούμε τις γείτονες χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία). Όλες οι γειτονικές χώρες μειώνοντας τους φόρους μπήκαν σε κανονικό πρόγραμμα ανάπτυξης σε αντίθεση με την Ελλάδα που εμμένει σ’ ένα παράλογο φορολογικό σύστημα.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι επιχειρηματίες είναι αυτοί, οι οποίοι οδηγούν σε ανάπτυξη μία χώρα, παράγοντας πλούτο και θέσεις εργασίας. Για τους φοροφυγάδες, που με χαμηλούς φόρους θα σκεφτούν καλά τη φοροδιαφυγή, πρέπει να υπάρξουν αυστηρότατες ποινές. Να δημιουργηθούν ειδικά φορολογικά δικαστήρια και η φοροδιαφυγή να θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Όσον αφορά στις εταιρείες απαραίτητη είναι η κατάργηση κάθε γραφειοκρατίας κατά τη διαδικασία δημιουργίας τους. Ο υποχρεωτικός έλεγχος των εταιρειών μπορεί να γίνεται από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι θα μισθοδοτούνται από τις εταιρείες και θα είναι συνυπεύθυνοι για κλοπές δημοσίων εσόδων. Η έννοια της έδρας θα μπορούσε να καταργηθεί και στη θέση της να υπάρχουν τα γραφεία των λογιστών, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την κάθε εταιρεία. Έτσι γλιτώνει ο επιχειρηματίας, εφόσον το επιθυμεί, επιπλέον νοίκι σε γραφεία. Οι δραστηριότητες των εταιρειών οφείλουν να είναι ελεύθερες, αρκεί να πληρώνουν τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή (15%).

Όπως γίνεται αντιληπτό μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Το κράτος οφείλει να αποδείξει ότι σέβεται τον ιδρώτα των πολιτών διευκολύνοντας τους με τα γραφειοκρατικά και καθιερώνοντας χαμηλούς φόρους. Επίσης ένα σοβαρό κράτος διαχειρίζεται τα φορολογικά έσοδα υπεύθυνα και με πλήρη διαφάνεια.

Τα πράγματα είναι απλά: Ρίξτε τους φόρους, απελευθερώστε το εμπορικό δαιμόνιο του Έλληνα, ενισχύστε την ιδιωτική πρωτοβουλία και θα δημιουργηθούν σε χρόνο dt θέσεις εργασίας για χιλιάδες συνανθρώπους μας μέσω των επιχειρήσεων.

Η μερική παρέμβαση ενός ορθό-οικονομικά συμπεριφερόμενου κράτους με βάση τα προαναφερθέντα θα εξασφαλίζει όρους και κανόνες σε σχέση με την ελεύθερη αγορά, ώστε να μην αδικούνται εργοδότες και εργαζόμενοι. Έτσι θα ανεβεί η παραγωγικότητα και θα αυξηθούν τα έσοδα. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας θα καταρρεύσει και μαζί του το κράτος.

Αυτά τα απλά βάσει μαθηματικής λογικής και όχι ιδεολογικών κλισέ. Θα ακολουθήσουν κι άλλα κείμενα με οικονομικές προτάσεις και όχι μόνο.

http://www.pygmi.gr/

http://www.logioshermes.blogspot.com/2012/05/blog-post_8950.html
Κατά από το 1,24 δολ. υποχώρησε και πάλι το ευρώ, εν μέσω των ανησυχιών για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, αργά το απόγευμα το κοινό νόμισμα υποχωρούσε στα 1,23630 δολ., ενώ νωρίτερα είχε ανακάμψει στα 1,2410 δολάρια.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για υποχώρηση του ευρώ προς τα 1,20 δολάρια τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς βαθαίνει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και της κυβέρνησης της Ελλάδας προς τον Γερμανό νομπελίστα συγγραφέα Γκύντερ Γκρας για το ποίημα «Η ντροπή της Ευρώπης» που αφιέρωσε στην Ελλάδα, εξέφρασε με επιστολή της η υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου.


«Με την ευαισθησία του ποιητή εκδηλώσατε, για μια ακόμη φορά, την αγάπη σας προς το πνεύμα και την ιστορία της Ελλάδας, θεμέλιο λίθο της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Να είστε βέβαιος ότι το ποίημά σας, έδωσε δύναμη στο λαό μας στις δύσκολες μέρες που περνά σήμερα» αναφέρει η υπουργός.

Το ποίημα του Γκύντερ Γκρας «Η ντροπή της Ευρώπης», δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες της Ελλάδας και της Γερμανίας ταυτοχρόνως, το Σάββατο 26 Μαΐου 2012.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το πλοίο ηλεκτρονικής παρακολούθησης A-588 ÇANDARLI (πρώην Kane T-AGS 27) κλάσης Silas Bent του τουρκικού Στόλου, από τα ξημερώματα σήμερα κατέγραφε όλες τις φάσεις της "πυραυλικής καταιγίδας" της Αεροπορίας και του Ναυτικού στο Πεδίο Βολής Κρήτης, σύμφωνα με απόλτα έγκυρες πηγές της Διακλαδικής Διεύθυνσης ΠΛηροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

Το σκάδφος, που είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εντάχθηε στην δύναμη του τουρκικού Ναυτικού το 2011 και κατέγραψε τόσο τις βολές των βλημάτων επιφανείας-επιφανείας, όσο και την αναχαιτίση από τον Sea Sparrow.

Το πλοίο μήκους 87 μέτρων πλάτους 14,6 μέτρων και εκτοπίσματος 2743 τόνων αποτελεί ένα από τα τρία πλοία συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Το A-588 ÇANDARLI έχει επισκεφτεί και άλλη φορά τις ελληνικές ακτές για την συλλογή πληροφοριών και πιο συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου 2008 είχε φθάσει 7 μίλια ανοιχτά της Κύμης όπου υπάρχει μία μονάδα αντιαεροπορικών βλημάτων I-HAWK με ενεργοποιημένους τους αισθητήρες του.

Η παρουσία του πλοίου στην περιοχή αποσκοπούσε στον εντοπισμό της συχνότητας και τον τρόπο λειτουργίας του ημιενεργού ραντάρ του βλήματος RIM-7 Sea Sparrow, των ραντάρ MM-38 Exocet και
AM-39 Exocet Block II που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα.

Η παρουσία αυτών των πλοίων στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του συστηματικού
τρόπου με τον οποίο εργάζεται το τουρκικό Ναυτικό για την συλλογή καταγραφή και αξιολόγηση των συστημάτων του ΠΝ αλλά και του συνόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρακτικές σαν και αυτές δεν πραγματοποιούνται από φιλικές ναυτικές δυνάμεις αλλά από χώρες με εχθρικές προθέσεις αφού η καταγραφή του ηλεκτρονικού στίγματος των συστημάτων του αντιπάλου αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού επίθεσης μίας στρατιωτικής δύναμης.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το βάρος της κάθε χρεωμένης χώρας σε... χρυσό ζητούν πλέον οι γερμανοί για να προσφέρουν την βοήθειά τους!

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, στο Βερολίνο εξετάζουν αντί των ευρωομολόγων ένα σχέδιο για «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Εξόφλησης», που θα χρηματοδοτεί το χρέος χωρών έναντι των αποθεμάτων τους σε χρυσό ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο αφού πρώτη η Φινλανδία, που είναι και από τις λεγόμενες χώρες «δορυφόρους» της Γερμανίας, είχε ζητήσει κάτι ανάλογο από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2011.

Η ίδια η Μέρκελ, παρότι δηλώνει αντίθετη, αναμένεται ότι θα αλλάξει στάση μετά την επιδείνωση των συνθηκών στην Ευρώπη και τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες.

Το Ταμείο Εξόφλησης που θα δημιουργηθεί θα αναλαμβάνει, σύμφωνα με το σχέδιο που περιγράφει η βρετανική εφημερίδα, να χρηματοδοτεί το μέρος του χρέους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ κάθε κράτους.

Για το χρέος έως 60% του ΑΕΠ υπεύθυνα θα συνεχίσουν να είναι τα ίδια τα υπερχρεωμένα κράτη.


http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1900:2012-05-31-15-51-01&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

Δεν είναι ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, ούτε τέσσερα.

Μέχρι στιγμής έχουμε αποκαλύψει πέντε εξοχικές κατοικίες του πολυεκατομμυριούχου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Το πέμπτο ακίνητο, φερόμενο ιδιοκτησίας της οικογένειας Παπούλια βρίσκεται στην περιοχή Φραγκάδες στα Ζαγοροχώρια.

Ο πρόεδρος κατά τους πληροφοριοδότες μας το ανακαίνισε πρόσφατα και βρισκόταν στην περιοχή πριν από λίγο καιρό για 15 μέρες. Πάει εκεί την τελευταία δεκαετία.

Πολλά σπίτια ο δανειστής.

Μια ζωή στερήσεις από τους παχυλούς μισθούς του δημοσίου(που τα έπαιρνε το κράτος από εμάς για να τα δίνει στον Παπούλια)για να φτιάχνει ο πρόεδρος ακίνητα.

Εκτός εαν δεν είναι δικά του και είναι φίλων του. Που τον φιλοξενούν. Έτσι κύριε Πρόεδρε όλων των Ελλήνων;

Εκτενές ρεπορταζ στο αυριανό ΜΑΚΕΛΕΙΟ 2.

http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1903:2012-05-31-18-04-00&catid=5:2012-02-11-12-50-12&Itemid=60

Μπαράζ προσχωρήσεων στους Ανεξάρτητους Έλληνες από τη ΝΔ: Τη συνεργασία τους με πρώην βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσαν σήμερα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Συγκεκριμένα, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και σε μη εκλόγιμη θέση θα συμπεριληφθούν οι καθηγητές πανεπιστημίου, Φίλιππος Τσαλίδης, τ. βουλευτής Ν.Δ. Ξάνθης και Κώστας Χαραλαμπόπουλος, τ. βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων και πρώτος επιλαχών στις τελευταίες εκλογές στο ψηφοδέλτιο Ιωαννίνων.

Επίσης τους Ανεξάρτητους Έλληνες στηρίζουν στην επικείμενη εκλογική μάχη ο Γιάννης Γιαννέλης – Θεοδοσιάδης, τ. βουλευτής Λέσβου, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, και ο Νίκος Παπαδημάτος, τ. βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Τέλος, στα ψηφοδέλτια των Ανεξάρτητων Ελλήνων συμμετέχουν οι προερχόμενοι από τη ΝΔ Χρήστος Ανθής (Κέρκυρα), Χρήστος Πέπας (Β’ Αθήνας), Σπύρος Μούλιας (Ιωάννινα) και στο ψηφοδέλτιο της Κεφαλονιάς ο Γιώργος Τζωρτζάτος. Επίσης, από το Άρμα Πολιτών συμμετέχουν στη Β' Αθήνας ο Εμμανουήλ Παντελίδης (δημοσιογράφος) και στην ίδια περιφέρεια η Θεοδώρα Μπαζώρη, ιδρυτικό στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, συνταξιούχος δασκάλα.

Τμήμα ειδήσεων defencener.gr

του Γιώργου Καραμπελιά*

Το «Κόμμα της Δραχμής» στην Ελλάδα συγκροτείται από ένα σύνολο ετερόκλητες και συχνά αντιφατικές μεταξύ τους δυνάμεις. Πολλοί υποθέτουν ή υποπτεύονται πως ενορχηστρώνεται από υπερατλαντικές ή ευρωπαϊκές πρεσβείες, ή και τα δύο μαζί. Έτσι, ήδη από την αρχή της κρίσης, πολλοί ερμήνευσαν τις «ανεξήγητες» από πρώτη άποψη κινήσεις του δολίου ΓΑΠ, ως καθοδηγούμενες από τους Αμερικανούς, με στόχο να πλήξουν εκ των ένδον το ευρώ.


Στη συνέχεια, άλλοι ερμήνευσαν τις κινήσεις του ΓΑΠ για δημοψήφισμα ως κινήσεις συμφωνημένες με τους Γερμανούς, οι οποίοι, από την αρχή της κρίσης, έχουν βαλθεί να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη. Το σίγουρο είναι πως ο ΓΑΠ δημιούργησε τις συνθήκες για μια μείζονα κρίση της Ελλάδας, του ευρώ και της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Όπως έχουμε τονίσει αναρίθμητες φορές, η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ υπήρξε μια καταστροφική επιλογή του Σημίτη και της εκσυγχρονιστικής παρέας του, με αρνητικές συνέπειες για την παραγωγή και την αυτονομία της χώρας. Μέσω του φθηνού χρήματος, προκάλεσε μια αυξανόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους, με παράλληλη εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω και την ολοκλήρωση της παραγωγικής αποσάθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, η έξοδος από αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή της ελληνικής οικονομίας στις συνθήκες της σαρωτικής κρίσης που βιώνουμε, διότι θα ολοκλήρωνε την καταστροφή της, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες όπου την απόφαση θα μπορεί να την πάρει μια αυτεξούσια και ισχυρή ελληνική κυβέρνηση. Διαφορετικά, θα προκληθεί ένα κρισιακό ντόμινο με συνέπειες όχι μόνο κοινωνικές και οικονομικές, αλλά κατ’ εξοχήν γεωπολιτικές και εθνικές, με τη μεταβολή της Ελλάδας σε έναν διεθνή παρία, εύκολο θύμα για τον καραδοκούντα νεοθωμανικό επεκτατισμό.

Αυτός είναι ο λόγος που, παρότι δεν θεωρούμε την Ελλάδα οργανικό μέλος μιας δυτικόστροφης Ευρώπης, πιστεύουμε ότι είναι απολύτως εσφαλμένη σήμερα η υποστήριξη και προπαγάνδιση της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Εξάλλου, πώς είναι δυνατόν να επιθυμούν το ίδιο και οι χειρότεροι εχθροί μας, οι Γερμανοί, και αυτό να αποτελεί μια θετική επιλογή;

Και μπορεί η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Μαΐου, για τις επιπτώσεις μιας εξόδου από το ευρώ σε συνθήκες ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, να έχει και μία τρομοκρατική προεκλογική στόχευση, ωστόσο οι διαπιστώσεις της δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα:

Μέσω της υποτίμησης, το ονομαστικό ΑΕΠ θα περιοριζόταν κατά 55% και το πραγματικό κατά 22%, ενώ ο πληθωρισμός και η έλλειψη πρώτων υλών θα γονάτιζαν την πραγματική οικονομία. Βέβαια η Εθνική Τράπεζα δεν αναφέρεται καθόλου στις θετικές συνέπειες μιας εξόδου, αλλά αυτές θα εμφανίζονταν μόνο μετά από ορισμένα χρόνια, ενώ στο μεταξύ η χώρα θα γινόταν έρμαιο μιας τεράστιας κρίσης, χωρίς έναν λαό έτοιμο να αναλάβει τις συνέπειές της.
Νομίζουμε πως, από τις στήλες αυτού του περιοδικού, τις ομιλίες, τα κείμενά μας, έχουμε αναφερθεί πάμπολλες φορές σ’ αυτό το ζήτημα και καθόλου τυχαία δεν έχει υπάρξει ικανοποιητική και συνεκτική απάντηση στα επιχειρήματά μας.

Διευκρινίζουμε λοιπόν: εμείς υποστηρίζουμε την παραμονή μας σήμερα στο ευρώ, όχι από αγάπη ή από ταύτιση με το «ευρωπαϊκό όραμα», αλλά από συμφέρον και εξ ανάγκης. Όσο δεν υπάρχει ένας ισχυρός ανατολικοευρωπαϊκός πόλος, μαζί με τη Ρωσία, και όσο δεν έχει συγκροτηθεί μια συμμαχία των βαλκανικών λαών, είμαστε υποχρεωμένοι, για να αποκρούσουμε την πίεση από την Τουρκία και τα ανατολικά μας, να συμμαχούμε με τη Δύση, παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε «Δύση».

Ωστόσο, το Κόμμα της Δραχμής δεν περιλαμβάνει μόνο ή κυρίως όσους από ιδεολογικό στραβισμό επιμένουν στην αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση –ΚΚΕ, αριστεριστές, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΠΑΜ, κ.ά.–, αλλά και όσους έχουν συμφέρον οικονομικό και πολιτικό στην παραπέρα
φτωχοποίηση και διάλυση της ελληνικής κοινωνίας. Μιλήσαμε στην αρχή για τις περίεργες ή πιθανές διασυνδέσεις με την αμερικανική ή γερμανική πρεσβεία –κυρίως τη δεύτερη που έχουν οδηγήσει στις προτάσεις περί δημοψηφίσματος είτε από τον ΓΑΠ, είτε από τη Μέρκελ.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που παίζουν με το «Κόμμα της Δραχμής»: Μεγαλοδημοσιογράφοι, μπατιρημένοι επιχειρηματίες, πληρωμένοι πολιτικοί παντός καιρού, και άλλοι, όλη αυτή την περίοδο, φλερτάρουν ανοιχτά με την ιδέα της επιστροφής στη δραχμή. Όλοι αυτοί είτε έχουν ένα σημαντικό απόθεμα σε ευρώ εκτός Ελλάδας, είτε έχουν χρέη που ελπίζουν να σβηστούν στο χάος που θα ακολουθήσει, είτε πληρώνονται ανοιχτά από ξένα κέντρα και επιχειρηματίες, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελούν απλώς χρήσιμους ηλίθιους. Πάντως, όλοι μαζί συμβάλλουν και συμμετέχουν, με επαναστατικές και αντιμνημονιακές κορώνες, σε αυτό το εγχείρημα.

Γι’ αυτό θα δούμε κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς να ποντάρουν ανοιχτά σε «προσωπικότητες» ανασυρμένες από την αφάνεια, να τους υπερπροβάλλουν, σε βαθμό κακουργήματος, κάποτε ακόμα και όταν έχει εξαντληθεί ο ρόλος τους, και να τους εξαφανίζουν με τον ίδιο τρόπο που τους ανέβασαν στα ύψη. Και βλέπουμε αυτό το γαϊτανάκι να συνεχίζεται από άλλα κανάλια, άλλα ραδιόφωνα, άλλα λαθρόβια έντυπα και άλλους πρωταγωνιστές.

Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν κόμματα, καθώς και «προσωπικότητες», που εμφανίζονται ως αντιμνημονιακές και είναι συνδεδεμένες άμεσα και υπόγεια με αυτά τα συμφέροντα.
Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το ακραίο αντιμνημονιακό μένος γνωστών φιλελεύθερων, νεοφιλελεύθερων και γιάπηδων της δημοσιογραφίας, οι οποίοι αίφνης εμφανίζονται να εισηγούνται τις πλέον ριζοσπαστικές επιλογές.
Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι πολιτικοί που συνέπλεαν με τον Μητσοτάκη και την Μπακογιάννη, μεταβλήθηκαν στους πιο «αδιάλλακτους» εχθρούς του μνημονίου;
Ποια επαναστατική μύγα τσίμπησε γνωστούς γιάπηδες δημοσιογράφους-επιχειρηματίες να συμπλέουν σε μια κοινή λυσσαλέα επίθεση ενάντια στους «μνημονιακούς», όταν η θέση τους επί δεκαετίες υπήρξε από την απέναντι πλευρά; Πώς μπορεί να εξηγηθεί η στάση του ίδιου του αρχέτυπου του αυριανισμού;

Ένας λαός απόλυτα συγχυσμένος, συντετριμμένος από μια απρόκλητη και δολοφονική επίθεση στον τρόπο και το επίπεδο ζωής του, ριγμένος στην ανέχεια, το αδιέξοδο, διαβουκολείται ανενδοίαστα από μια συμμορία οργανωμένων μαφιών και συμφερόντων, που θέλουν να κερδίσουν οικονομικά και πολιτικά από την ολοκληρωτική εξόντωσή του. Και, δυστυχώς, όλοι αυτοί οι αετονύχηδες έχουν απέναντί τους εκείνους που από συμφέρον και ανικανότητα μάς οδήγησαν στη σημερινή κρίση, καθώς και άλλους, που κρίνουν πως είναι η ευκαιρία να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη, αγνοώντας τα διακυβεύματα της σαρωτικότερης κρίσης που γνώρισε ο σύγχρονος ελληνισμός.

Το δυστύχημα είναι πως, σε μια πλειοδοσία επαναστατικής «συνέπειας», το αντιμνημονιακό κίνημα αδυνατεί να ξεχωρίσει τους φίλους και τους εχθρούς του, τους πράκτορες και τους αφελείς, και να διαμορφώσει μια πολιτική πρόταση η οποία να εμμένει τόσο στο αντιμνημονιακό μήνυμα των πλατειών, όσο και στη νηφάλια στρατηγική αποτίμηση της κατάστασης.


Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτή η πορεία πάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί, όπου από τη μια πλευρά βρίσκεται η ενσωμάτωση και η υποταγή και από την άλλη πλευρά η περιθωριοποίηση και … εκ νέου η υποταγή.

Περιοδικό: ΆρδηνΟι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί μέχρι σήμερα με 143 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 125 δισ. είναι δανειακή ρευστότητα από την ΕΚΤ και 18 δισ. ευρώ άλλο δάνειο από το PSI, όπως τονίζει μελέτη της οικονομικής διεύθυνσης της Eurobank. Τα συνολικά κεφάλαια ενίσχυσης θα φθάσουν τα 175 δις. ευρώ( άλλα 32 δισ. ευρώ) ενώ οι καταθέσεις ανέρχονται σε 160 δισ. Δηλαδή έχουν απορροφήσει σχεδόν όλα τα δάνεια που ήρθαν στην Ελλάδα και δεν κατευθύνθηκαν για αποπληρωμή εξωτερικών δανείων. Παρ'όλα αυτά η ελληνική αγορά υποφέρει από ρευστότητα γιατί δεν έχουν ριξει ούτε σεντς στην αγορά οι τραπεζίτες.

Πώς κατανέμονται τα ποσά:

Αναλυτικά, το συνολικό ύψος των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και των κεφαλαίων που έχει λάβει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από το Δημόσιο ανέρχεται σήμερα σε περίπου 145 δισ.

Αυτό το ποσό αφορά κατά 90% εγγυήσεις του Δημοσίου στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι εγχώριες τράπεζες, μαζί με άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους, για την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα συνολικού ύψους 125 δισ. ευρώ.

Η ένεση ρευστότητας αξιοποιήθηκε στις εξής πηγές :
α) να αντιμετωπιστεί η εκροή καταθέσεων ύψους 75 δισ. ευρώ

β) να χρηματοδοτηθούν οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους περίπου 60 δισ.., συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Δημοσίου πριν το PSI.
γ) να αποφευχθεί η μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Όμως , οι τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου αποδείχθηκαν, εκ των υστέρων, ασύμφορες για τις ίδιες και τους μετόχους τους λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και του PSI. Από το 2007 έως σήμερα οι μέτοχοι – μεταξύ αυτών περί τους 500.000 ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία – απώλεσαν άνω του 95% των επενδύσεών τους σε τραπεζικές μετοχές. Συγκεκριμένα, ενώ στο τέλος του 2007 η χρηματιστηριακή αξία του τραπεζικού κλάδου ανερχόταν στα €80δισ. περίπου, σήμερα είναι μικρότερη από €3,5 δισ.

Σημειώνεται, δε, ότι κατά την περίοδο 2007-2011, οι μέτοχοι των τραπεζών δεν εισέπραξαν μέρισμα, ενώ συμμετείχαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους €13,7 δις, στηρίζοντας έμπρακτα το τραπεζικό σύστημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα Liberation…

«Όχι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή. Είναι επίσης μια ευκαιρία. Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.

Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται.

Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα. Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο: αυτό του ολοκληρωτισμού.

Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού. Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη.

Έχουμε έναν κόσμο, μια ζωή, και αξίες να υπερασπιστούμε. Παντού στους δρόμους, είναι τα αδέλφια μας, οι αδελφές μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι οποίοι έχουν πληγεί μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και αν είναι μακριά. Πεινάμε, κρυώνουμε και πονάμε μαζί τους.
Όλα τα χτυπήματα που δέχονται μας τραυματίζουν εξίσου. Κάθε παιδί στην Ελλάδα που λιποθυμά στο σχολείο του, μας καλεί στην αγανάκτηση και στην εξέγερση.

Για τους Έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και, για όλους εμάς, ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε. Επειδή ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται της μάχης κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, που καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία, απειλεί την καθημερινή επιβίωση, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων.

Πέρα από έναν συναισθηματικό θυμό που εκτονώνεται με την καταστροφή των συμβόλων της καταπίεσης, αναπτύσσει έναν διαυγή θυμό, των αγωνιστών που αρνούνται να στερηθούν την ίδια τους τη ζωή προς όφελος της τραπεζικής μαφίας και της λογικής της, αυτής του «τρελού χρήματος«.

Με τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας, το κίνημα της πολιτικής ανυπακοής, το κίνημα «Δεν πληρώνω» και τις πρώτες εμπειρίες της αυτοδιαχείρισης, μια νέα Ελλάδα αναδύεται αυτή τη στιγμή, που απορρίπτει την τυραννία της αγοράς για λογαριασμό των ανθρώπων.

Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για τους ανθρώπους να ελευθερωθούν από τηνεθελοντική δουλεία τους, αλλά είναι βέβαιο ότι, αντιμετωπίζοντας τη γελοιότητα της πελατειακής πολιτικής, των διεφθαρμένων δημοκρατιών, τον τραγελαφικό κυνισμό του κράτους των banksters (τραπεζική μαφία), θα έχουμε μόνο την επιλογή -ενάντια σε κάθε εκβιασμό- να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας εμείς οι ίδιοι.

Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας.
Είναι επίσης το μέλλον μας.
Ανακαλύψτε την ξανά μαζί της!
Το 2012 ας γίνουμε όλοι Έλληνες!»


http://www.prionokordela.gr/ellada/liberation-o-ellinas-de-xorepse-oute-tha-xorepsei-sto-ena-podi/Με προβλήματα συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος για το ΠΑΣΟΚ, αφού η ανακοίνωση των υποψήφιων βουλευτών έφερε γκρίνιες στην Ιπποκράτους και ανέδειξε ανταγωνισμούς που παρά το 13,18% δεν έχουν κοπάσει.

Κατ’ αρχήν μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα για την απόφαση του προέδρου του κόμματος κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να συναινέσει ώστε να μπει επικεφαλής της λίστας του νομού Αχαΐας ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Υποψήφιοι βουλευτές της περιοχής αρχικά αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο θεωρώντας πως αποδυναμώνει το ΠΑΣΟΚ. Όμως η επιμονή του πρώην πρωθυπουργού ήταν δεδομένη και ως εκ τούτου έγιναν προσπάθειες από την πλευρά των συνεργατών του κ. Βενιζέλου να καμφθούν οι αντιδράσεις, όπερ και εγένετο.

Στην Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ροδόπη το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχει επικεφαλής τον κ. Χατζηοσμάν, μουσουλμάνο στο θρήσκευμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Εκεί επίσης οι επικεφαλείς είναι μουσουλμάνοι. Οι αντιδράσεις εντείνονται, αφ’ ενός γιατί μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει πρώτο στη λίστα χριστιανό και αφ’ ετέρου γιατί πιστεύεται πως τόσο ο υποψήφιος μουσουλμάνος με το ΠΑΣΟΚ, όσο και οι άλλοι δύο έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το τουρκικό προξενίο.

Στην περιοχή του Πειραιά επίσης τα παράπονα πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Εκεί το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μόνο τον κ. Λιντζέρη, στενό συνεργάτη του προέδρου του κόμματος κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Τόσο η Ά όσο και η ΄Β περιφέρεια Πειραιά αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ανεργίας, τα οποία εντάθηκαν μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και στον μηχανισμό στήριξης επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει κερδισμένη, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί καλά ποσοστά σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η ίδια εικόνα αναμένεται να διατηρηθεί και στις προσεχείς εκλογές και έτσι το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να πάει χειρότερα…

Τέλος η Πελοπόννησος έχει μείνει σχεδόν ορφανή. Οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονται πως δεν έχουν την βοήθεια άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων. Οι περισσότεροι νομοί εκεί ελέγχονται σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό από την Νέα Δημοκρατία, ενώ δυναμικά για πρώτη φορά έχει μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι της διεκδίκησης ψήφων με σοβαρές προοπτικές. Άλλωστε το κόμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά κατάφερε να εκλέξει βουλευτή στην Λακωνία, νομός που θεωρείται ο πλέον «δεξιός» στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ και εκεί δείχνει να χάνει τη μάχη της συσπείρωσης.

http://www.logioshermes.blogspot.com/2012/05/blog-post_8969.html

Τη μονομερή ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελλάδα ζήτησε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Τα πετρέλαιά μας είναι και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, το φυσικό αέριο βρίσκεται στο Αιγαίο κάτω από την Κρήτη...», ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς θα ανακηρύξει μονομερώς η χώρα ΑΟΖ, όταν η Τουρκία δεν έχει καν αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε: «Είναι δυνατόν εμείς να κάνουμε πολιτική με το τι συμφέρει την Τουρκία ή όχι; Θα πρέπει επιτέλους να σηκώσουμε κεφάλι. Γιατί παραγνωρίζετε τον διεθνή παράγοντα; Αυτή τη στιγμή βλέπετε πως Αμερικάνοι, Ρώσοι και Ισραηλινοί συνεργάζονται πάνω στα οικόπεδα της Κύπρου. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν να προσκληθούν οι συγκεκριμένοι διεθνείς παράγοντες, να συνεργαστούν στα οικόπεδα της ελληνικής πλευράς; Για να δούμε πόσα τουρκικά πλοία θα βγουν όταν θα πλακώσουν εδώ Αμερικάνοι, Ρώσοι και Ισραηλινοί...».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«Η σωτηρία της Ελλάδας είναι μια σωτηρία των τραπεζών και, έως σήμερα, στους ίδιους τους Έλληνες δεν έφθασε ούτε ένα λεπτό του ευρώ», τονίζει σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι Χάνες Αντρος.

Χαρακτηρίζει μάλιστα το «πακέτο σωτηρίας» της Ελλάδας ως «απερίσκεπτη θεραπεία», που θα μπορούσε να στείλει τον ασθενή ακόμη και στον θάνατο, καθώς, χωρίς θεραπεία των αιτίων, η «επιβληθείσα, υπερβολική, εξαναγκαστική λιτότητα», δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Αντρος, η οικονομία στην Ελλάδα συρρικνώνεται και το κράτος πρέπει να πληρώνει ολοένα και υψηλότερα επιτόκια, κάτι που μπορεί να συγκριθεί με έναν γιατρό, ο οποίος γράφει στον ασθενή ένα δραστικό φάρμακο σε δεκαπλάσια δόση, χωρίς να λάβει υπόψη του τις παρενέργειες.

Όμως, κατά την άποψή του, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης σε άλλες χώρες της, είναι πολύ πιο ακριβή απ΄ότι η προσπάθεια σωτηρίας της.

Ο ίδιος θεωρεί πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με μια χαλαρή παροχή δανείων, συνέβαλαν και οι ίδιες στο τεράστιο χρέος των Ελλήνων και στο ερώτημα ποιος φέρει την ευθύνη, αυτός που δίνει το δάνειο ή αυτός που το παίρνει, η απάντηση είναι πως και τα δύο μέρη ευθύνονται εξίσου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μέσα στις γενικά καλές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα, μετά την επισκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την περασμένη εβδομάδα (αφού απέφυγε τις "μπαλαφάρες" περί "ρισκαρίσματος με την Τουρκία" και έδειξε να αντιλαμβάνεται την έκταση της απειλής), αλλά και πέρα από τους βερμπαλισμούς περί "πλοκής διαπλεκομένων" (sic), υπήρξαν δύο εξαιρετικά "θολά" σημεία.

Το ένα αναφερόταν στις "διαθεσιμότητες των οπλικών συστημάτων" και το δεύτερο στην"εθνικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας".

Η πρώτη αναφορά προκάλεσε προβληματισμό για τον απλό λόγο ότι ποτέ και κανένας πολιτικός δεν επιτρέπεται δημοσίως και ειδικά μετά από λεπτομερή ενημέρωση να κάνει αναφορά σε χαμηλές διαθεσιμότητες των οπλικών συστημάτων.
Είναι σα να ομολογεί δημοσίως ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανέτοιμες να υπερασπίσουν την χώρα και στέλνει άκρως αρνητικά μηνύματα στον δυνητικό εχθρό.

Η ακριβής δήλωση είχε ως εξής: "Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη συντήρησης, ανταλλακτικών διότι η διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που θα έπρεπε και που όλοι μας θέλουμε να είναι"!

Ομολογία μείζονος ελλείμματος ασφάλειας από τα χείλη του εν δυνάμει πρωθυπουργού και μάλιστα μετά από λεπτομερή ενημέρωση και των τριών Κλάδων δεν έχει ξαναγίνει.
Και γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και γιατί η συντήρηση είναι ελλιπής; Ας δούμε το σκεπτικό του Α.Τσίπρα: "Οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί και σωστά έχουν μειωθεί. Πρέπει να προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αξιοποιήσουμε την ελληνική πολεμική βιομηχανία. Η ελληνική πολεμική βιομηχανία θα περάσει υπό ελληνικό εθνικό έλεγχο, θα ανασυγκροτηθεί και θα αξιοποιηθεί. Διότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η έλλειψη οπλικών συστημάτων".

Δηλαδή "σωστά μειώσαμε τις αμυντικές δαπάνες", αλλά πρέπει να ... αξιοποιηθεί η ελληνική πολεμική βιομηχανία την οποία θα την εθνικοποιήσουμε!
Μάλλον δεν του έχουν πει καλά οι σύμβουλοί του επικεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ταυτόχρονα ότι "σωστά μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες", αλλά "Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη συντήρησης, ανταλλακτικών διότι η διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που θα έπρεπε και που όλοι μας θέλουμε να είναι"!

Κανείς δεν δίνει ανταλλακτικά δωρεάν και η συντήρηση κοστίζει. Η ασφάλεια είναι ακριβό "σπορ". Δηλαδή πέρα από το φάουλ, του να "καρφώνει" στους εχθρούς βγαίνοντας από την αίθουσα της ενημέρωσης την μειωμένη ετοιμότητα των ΕΔ λέγοντας ότι "Δεν έχουμε ετοιμότητα αφού είναι χαμηλές οι διαθεσιμότητες", προβαίνει και σε αντιφάσεις μέσα στην ίδια του την πρόταση: Σωστά μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες, αλλά έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας!

Πώς να μην έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων από την στιγμή που δεν υπάρχει χρήμα; Από την στιγμή που οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 40% μέσα σε πέντε χρόνια; Έχει να μας πει κάτι επ'αυτού; Πως χωρίς λεφτά θα αυξήσεις τις διαθεσιμότητες; Με την "εθνικοποίηση" της πολεμικής βιομηχανίας; Μα και έτσι να ήταν, ακόμα και αυτό χρειάζεται χρήμα, "τρελό" χρήμα, ειδικά στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Η Ρωσία δεν αγόραζε ούτε σφαίρα μέχρι πρότινος από το εξωτερικό. Η πολεμική της βιομηχανία ή τουλάχιστον αυτή η πολεμική βιομηχανία που της κληροδότησε η Σοβιετική Ένωση το 1990, κολοσσιαία. Κι όμως ήταν παντελώς αδύνατον να επιβιώσει και να ενισχύσει τις ρωσικές ενοπλες δυνάμεις, για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρχε χρήμα.

Γιατί και η "εθνικοποιημένη" πολεμική βιομηχανία, θέλει χρήμα και μερικές φορές - στην αρχή, πάντα - θέλει περισσότερο χρήμα
για να αναπτυχθεί και να επιβιώσει.
Άρα υψηλές διαθεσιμότητες και μειωμένες δαπάνες δεν συμβιβάζονται και αυτό
καποιος από τους πολλούς πρώην ΠΑΣΟΚους συμβούλους που έχουν δικτυωθεί γύρω από τον τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να του το πει.
Από εκεί και πέρα, πάμε στο δεύτερο σημείο που μιλάει για τον "εθνικό έλεγχο της πολεμικής βιομηχανίας". Κανείς δεν κατάλαβε τι εννοούσε.

Η ελληνική πολεμική βιομηχανία χωρίζεται σε δύο τομείς: Την κρατική και την ιδιωτική. Η πρώτη έχει υπό τον έλεγχό της την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και ολιγότερο, αλλά πάντως την ελέγχει, την ΕΛΒΟ. Αυτές οι τρεις ανήκουν στο κράτος περισσότερο ή λιγότερο, αλλά επιναι "εθνικές". Από εκεί και πέρα υπάρχουν 7-8 μεγάλες και σοβαρές αμυντικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα των δύο μεγάλων ναυπηγείων συμπεριλαμβανομένων. Και βέβαια περίπου 170 μικρότερες εταιρείες.

Θα εθνικοποιήσει τις ιδιωτικές εταιρείες; Αδύνατον, εκτός και αν αλλάξει το καθεστώς ή βγούμε εντελώς από την Ε.Ε., οπότε με το πιστόλι στο κρόταφο, όπως έκανε ο Α.Παπανδρέου στη δεκαετία του '80 (περίπτωση ΑΓΕΤ Ηρακλής) τις κάνει κρατικές.

Άρα;
Άρα δεν ήξερε ούτε τι έλεγε ούτε σε τι αναφερόταν για την ακρίβεια δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Εκτός και αν εννοούσε ότι "Δεν θα αποκρατικοποιήσει τις τρεις κρατικές εταιρείες". Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είπε και επάνω στο οποίο εδράστηκε όλο το σκεπτικό του περί "αύξησης της διαθεσιμότητας".

Από εκεί και πέρα κάποιος να του εξηγήσει ότι άλλο "αμυντικές δαπάνες και άλλο "εξοπλιστικές δαπάνες". Γιατί τόσο αυτός όσο και η Ρένα Δούρου που δείχνει να γνωρίζει περισσότερα από τον μέσο ΣΥΡΙΖΑίο για άμυνα και ασφάλεια, αναφέρθηκαν στο προσωπικό και στο "καταρρακωμένο ηθικό των στρατευσίμων" από την οικονομική ανέχεια και εξαθλίωση.

Μα, ο ίδιος ο Α.Τσίπρας, είπε ότι "Σωστά μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες". Στις αμυντικές δαπάνες περιλαμβάνονται και οι μισθοί των στελεχών. Πως είναι δυνατόν από την μία να επιβραβεύει την μείωση των αμυντικών δαπανών και από την άλλη να ζητεί να πάψει η οικονομική εξαθλίωση των στελεχών που προκάλεσε ακριβώς αυτή η μείωση των αμυντικών δαπανών;

Ο Α.Τσίπρας έχει βέβαια ένα μεγάλο όπλο: Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός αρχηγός έλεγε αυτά που είπε στην είσοδο του ΓΕΝ, θα ... του πέταγαν ντομάτες! Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει όμως την μαγεία του λόγου και του τρόπου που τα λέει. Θυμίζει πολύ τον Α.Παπανδρέου.

Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι από την ΝΔ ούτε κατάλαβαν τι είπε, ούτε υπήρξε η παραμικρή νύξη στις κραυγαλέες αντιφάσεις του που όμως αφορούν την άμυνα της χώρας.

Βέβαια, για να πούμε και "του στραβού το δίκιο", έχει κάνει τεράστια βήματα βελτίωσης η πολιτική προσέγγιση από τον Α.Τσίπρα, του κρίσιμου ζητήματος της ασφάλειας από τότε που ζητούσε "την διάλυση των στρατών όλου του κόσμου".

Τι προβλέπουμε: Αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο έλεγχος του υπουργείου Άμυνας θα περάσει στους "καθ'ύλην αρμόδιους": Το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα το παλαιό ΠΑΣΟΚ του Γ.Αρσένη και το Α.Τσοχατζόπουλου. Ήδη έχουν πλασσαριστεί γύρω του. Και τότε θα ξανασυζητήσουμε τα περί "διαπλεκόμενης πλοκής".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.grΈνας θρασύς πρόεδρος των Σκοπίων εμφανίστηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό εξαπολύοντας μύδρους κατά της Ελλάδας, για τη στάση απέναντι στις διαδικασία ένταξης του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος-μέλος που δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είτε θα πρέπει να προσεγγίσει το θέμα της ονομασίας με σοβαρότητα ώστε να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση είτε να σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία», τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά είναι ανεύθυνη.

Ακόμη πιο θρασύς ήταν όταν μίλησε για τα προβλήματα τάχα που προκαλεί νη Αθήνα σε περιφερειακό επίπεδο, φτάνοντας μέχρι του σημείου να δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στην Τουρκία!

«Εμάς μας παρεμποδίζει, το Κόσοβο δεν το αναγνωρίζει, γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργεί στην Τουρκία, γνωρίζουμε τα ζητήματα με την Κύπρο».

Σε μία ειδική αναφορά στα πρακτικά της συνάντησης των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, ο κ. Ιβάνοφ σχολίασε: «Η επιμονή των αναφορών τους σε άσκηση βέτο εκφράζει μόνο την αδυναμία των πολιτικών στην Ελλάδα να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε επίσης ότι μετά τη σύνοδο στο Βουκουρέστι ζητήθηκε από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος και σχολίασε: «Με ποιόν να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση; Είχαν μεταβατική κυβέρνηση και τώρα δεν έχουν καθόλου κυβέρνηση. Δεν υπάρχει εταίρος για να βρεθεί λύση».

Σημείωσε δε ότι αυτό που ζήτησε η ΠΓΔΜ είναι να ισχύσει «η προηγούμενη αμοιβαία αποδεκτή λύση, δηλαδή, η Ενδιάμεση Συμφωνία».

Εμείς το μόνο που μπορούμε να προτείνουμε στον πρόεδρο αυτό είναι ξυδάκι. Κάνει καλό στα νεύρα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Επιβεβαιώθηκε ότι αντισυμβαλλόμενος για το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι το ελληνικό δημόσιο και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία δεν έχει καμία αντίρρηση για το θέμα της διεκδικήσεως τους
Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο είχε ο πρόεδρος του Κινήματος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κ. Πάνος Καμμένος.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ καθηγητής κ. Νότης Μαριάς, ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας καθηγητής κ. Γεώργιος Βάμβουκας και τα στελέχη του στρατηγικού σχεδιασμού του Κινήματος.

Μετά την συνάντηση ο κ. Πάνος Καμμένος δήλωσε:

«Αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων συναντηθήκαμε με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος. Προέκυψαν πολύ σοβαρά θέματα.
Πρώτον, καταρρίφθηκε πλήρως η τρομολαγνεία του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου ότι δήθεν υπάρχει μηχανισμός που μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ ή στη δραχμή. Είναι απόλυτα ψευδές, όπως μας διαβεβαίωσε ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, ότι μπορεί χωρίς τη θέληση της χώρας να εξέλθει του μηχανισμού του ευρώ η Ελλάδα.Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι αντισυμβαλλόμενος για το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι το ελληνικό δημόσιο και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία δεν μπορεί να έχει καμία αντίρρηση για το θέμα της διεκδικήσεως τους. Άρα το υπουργείο Οικονομικών ως το αρμόδιο υπουργείο που χειρίζεται την υπόθεση, έχει τη δυνατότητα ως αντισυμβαλλόμενος να απαιτήσει και να διεκδικήσει Γερμανικές αποζημιώσεις.Τρίτον, είναι σαφές ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει στα πολιτικά κόμματα και στον Ελληνικό λαό την έκθεση της Black Rock για την κατάσταση των τραπεζών, το μετοχολόγιο και τις δανειακές συμβάσεις του EFSF τελικές και υπογεγραμμένες. Όμως μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο, αρνείτο ακόμη και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο να καταθέσει τις εκθέσεις προκειμένου να μην γνωρίζουν τα κόμματα και ο ελληνικός λαός τι ακριβώς συμβαίνει και να παίζουν τα παιχνίδια της τρομολαγνείας απέναντι στον Έλληνα πολίτη.Τέταρτον, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία μας και εμένα προσωπικά, ότι για τη σχετική δικογραφία για τα CDS που εμπλέκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος με δική του εντολή κατέθεσε στον εισαγγελέα κ. Κορέα, τους αντισυμβαλλόμενους που αγόρασαν τα CDS, υπόθεση που εμπλέκει τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού. Μπορεί δηλαδή πλέον η υπόθεση να μην μπει στο αρχείο, όπως ζητούσε ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος ως διαμεσολαβών, αλλά να διερευνηθεί το ποιοι κέρδισαν και ποιοι πόνταραν για την πτώχευση της χώρας.Είναι σημαντικό λοιπόν να δούμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί πλέον με δικαστική συνδρομή να αποκαλύψει εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο και οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση.Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μέχρι το τέλος θα αποκαλύπτουμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ο Ελληνικός λαός, ο Έλληνας πολίτης δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτε».Αποκάλυψη – σοκ για τα CDS: “Ναι, η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε στον εισαγγελέα τα στοιχεία της εταιρείας που αγόρασε το ασφάλιστρο κινδύνου”!

Είναι πραγματικά πρωτοφανής η είδηση που βγήκε από την συνάντηση Καμμένου – Προβόπουλου! Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο αποδέχτηκε το υπαρκτό της υπόθεσης αλλά αποκάλυψε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή ώστε η ΤτΕ να ενημερώσει τον εισαγγελέα Κορέα για το ποιός αγόρασε το περιβόητο ασφάλιστρο κινδύνου!

Μιλάμε για μία υπόθεση που έχει έλθει 4 φορές στο κοινοβούλιο αλλά οι κύριοι Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης και Βενιζέλος παρίσταναν ότι “δεν υπήρχε θέμα”!

Ο ίδιος ο τ. πρωθυπουργός υποστήριξε πως “Δεν γνώριζε τι είναι CDS”!

Ενώ σύμφωνα πάντα με τον κύριο Προβόπουλο, η ΤτΕ όχι μόνο γνώριζε τι είναι CDS αλλά κατέθεσε και τα στοιχεία στον εισαγγελέα!

Εδώ λοιπόν τεκμηριώνονται οι βαρύτατες ευθύνες των κκ Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, διότι είναι αδύνατον όπως έχουμε γράψει δεκάδες φορές στο παρελθόν, κρατική τράπεζα όπως το ΤΤ να έκανε τέτοια ενέργεια χωρίς να έχει προηγηθεί η άδεια από τους πολιτικούς της προϊσταμένους!

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δίκιο είχε και ο εισαγγελέας Πεπόνης που όταν κατήγγειλε τις πιέσεις για να κλείσει την υπόθεση, κάποιοι τον έλεγαν “φαντασιόπληκτο”.

Συνδυάστε τώρα τα ονόματα στο ημερολόγιο του Άκη που “θα έκλειναν πακέτο και τις δύο υποθέσεις” για να έχετε πλήρη εικόνα.

Ας δούμε τώρα ποιός θα τολμήσει να αποκρύψει τα στοιχεία.

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο είχε ο πρόεδρος του Κινήματος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κ. Πάνος Καμμένος.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ καθηγητής κ. Νότης Μαριάς, ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας καθηγητής κ. Γεώργιος Βάμβουκας και τα στελέχη του στρατηγικού σχεδιασμού του Κινήματος.

Μετά την συνάντηση ο κ. Πάνος Καμμένος δήλωσε:

«Αντιπροσωπεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων συναντηθήκαμε με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος. Προέκυψαν πολύ σοβαρά θέματα.

Πρώτον, καταρρίφθηκε πλήρως η τρομολαγνεία του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου ότι δήθεν υπάρχει μηχανισμός που μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ ή στη δραχμή. Είναι απόλυτα ψευδές, όπως μας διαβεβαίωσε ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, ότι μπορεί χωρίς τη θέληση της χώρας να εξέλθει του μηχανισμού του ευρώ η Ελλάδα.

Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι αντισυμβαλλόμενος για το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι το ελληνικό δημόσιο και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία δεν μπορεί να έχει καμία αντίρρηση για το θέμα της διεκδικήσεως τους. Άρα το υπουργείο Οικονομικών ως το αρμόδιο υπουργείο που χειρίζεται την υπόθεση, έχει τη δυνατότητα ως αντισυμβαλλόμενος να απαιτήσει και να διεκδικήσει Γερμανικές αποζημιώσεις.

Τρίτον, είναι σαφές ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει στα πολιτικά κόμματα και στον Ελληνικό λαό την έκθεση της Black Rock για την κατάσταση των τραπεζών, το μετοχολόγιο και τις δανειακές συμβάσεις του EFSF τελικές και υπογεγραμμένες. Όμως μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο, αρνείτο ακόμη και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο να καταθέσει τις εκθέσεις προκειμένου να μην γνωρίζουν τα κόμματα και ο ελληνικός λαός τι ακριβώς συμβαίνει και να παίζουν τα παιχνίδια της τρομολαγνείας απέναντι στον Έλληνα πολίτη.

Τέταρτον, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία μας και εμένα προσωπικά, ότι για τη σχετική δικογραφία για τα CDS που εμπλέκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος με δική του εντολή κατέθεσε στον εισαγγελέα κ. Κορέα, τους αντισυμβαλλόμενους που αγόρασαν τα CDS, υπόθεση που εμπλέκει τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού. Μπορεί δηλαδή πλέον η υπόθεση να μην μπει στο αρχείο, όπως ζητούσε ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος ως διαμεσολαβών, αλλά να διερευνηθεί το ποιοι κέρδισαν και ποιοι πόνταραν για την πτώχευση της χώρας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να δούμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί πλέον με δικαστική συνδρομή να αποκαλύψει εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο και οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μέχρι το τέλος θα αποκαλύπτουμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ο Ελληνικός λαός, ο Έλληνας πολίτης δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτε».
http://olympia.gr/

Για ακόμα μια φορά, ένας υπουργός Οικονομικών – έστω και υπηρεσιακός – ασχολείται με την υλοποίηση των αυτονόητων. Με τα έσοδα να υποχωρούν δραματικά, ο Γιώργος Ζανιάς συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων της Αττικής. Αφού συνέδεσε – με περισσή καθυστέρηση - την είσπραξη των εσόδων με την πληρωμή των μισθών των εφοριακών και ζήτησε «την ακόμα πιο ενεργή δραστηριοποίηση του μηχανισμού», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι.

Ποιες είναι αυτές; Σύμφωνα με το 24h.gr:
•Η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, ειδικά όσων έχουν καταστεί ως τέτοια την τελευταία διετία και είναι πάνω από 300 ευρώ (σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για ακόμα ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε να αποσταλούν νέα ειδοποιητήρια από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών),
•Η κατάσχεση ενοικίων, τα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δήλωσαν στην εφορία, παρά το γεγονός ότι οι ενοικιαστές το έκαναν,
•Η κατάσχεση πολυτελών περιουσιακών στοιχείων, η απόκτηση των οποίων ουδέποτε δηλώθηκε στην εφορία, και τα οποία εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις, που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις θα σώσουν την παρτίδα στα έσοδα;
Ασφαλώς και όχι. Άλλωστε, με τα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να μπουν στα ταμεία αν αποδώσουν όλοι αυτοί οι έλεγχοι, θα περιοριστεί – σε μεγάλο βαθμό ομολογουμένως -, αλλά δεν θα κλείσει, η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό.

Τι είναι αυτό, όμως, που θα κάνει το μηχανισμό να λειτουργήσει όπως πρέπει, εν μέσω προεκλογικής περιόδου;

Πώς θα πεισθούν οι οφειλέτες ή οι παραβάτες να πληρώσουν, όταν γνωρίζουν ότι – στο δρόμο προς τις κάλπες – τέτοια αυστηρά μέτρα δεν εφαρμόζονται;
Μόνο με ξεκάθαρες οδηγίες από τον προϊστάμενο υπουργό, που θα περιλαμβάνουν και τις – άμεσα εφαρμόσιμες – συνέπειες για τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους τους σε εφορίες και τελωνεία, αν δε γίνουν πράξη τα προβλεπόμενα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

H Ελλάδα και οι Έλληνες υποφέρουν σιωπηλά. Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα είναι δακτυλοδεικτούμενη, οι Έλληνες προσβάλλονται, και η χώρα προβάλλεται σαν να είναι η μαύρη τρύπα της Ευρώπης...Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή η Ελλάδα είναι μια μεσογειακή χώρα. Αν η Ελλάδα βρισκόταν βόρεια της Γερμανίας, μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, θα της βρίσκαμε σίγουρα κάποια δικαιολογία.
Εαν επρόκειτο για μια προτεσταντική χώρα όπου ο ήλιος λάμπει μόνο για λίγες ώρες το χρόνο, ενώ οι άνθρωποι συνθλίβονται από το κρύο της νύχτας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα εφευρίσκαμε για την Ελλάδα, κάποια σοβαρή δικαιολογία και θα αναζητούσαμε έναν άλλο ένοχο.

Όταν η Ισλανδία αρνείται να πληρώσει το χρέος της, δεν λέμε τίποτα.
Δεν την κατηγορούμε ούτε την υποστηρίζουμε.
Η απόλυτη σιωπή.

Μάλιστα το να διαμαρτύρεται κανείς στο προαναφερθέν πλαίσιο είναι υγιές, επειδή είναι “αγνό” και δεν κάνει θόρυβο.
Και βέβαια μια τέτοια διαμαρτυρία είναι αποδεκτή από όλους, γιατί προτιμάμε υποκριτικά την αισθητική μιας εικόνας όπου διαμαρτύρονται συναθροιζώμενοι ξανθοί και “άσπιλοι” άνθρωποι που όταν μιλάνε μένουν ανέκφραστοι κρατώντας ακίνητα τα χέρια τους, μη κουνώντας ούτε καν το κεφάλι τους.
Και εν συνεχεία οι διαμαρτυρόμενοι πηγαίνουν στη σάουνα.

Ο Έλληνας αντίθετα θα πάει στο Χαμάμ.
Γιατί οι Έλληνες είχαν καταληφθεί από τους Τούρκους πριν πολλά χρόνια.
Και σήμερα που η Τουρκία προσπαθεί να εισέλθει στην Ευρώπη, αυτή της κρατάει μεν την πόρτα ανοιχτή ωστόσο την τελευταία στιγμή χρησιμοποιείται η έννοια της ‘ασφάλειας’ για να κλείσει διπλωματικά η Ευρωπαϊκή της προοπτική.
Έτσι λοιπόν το να έχεις κατακτηθεί από τους Τούρκους και το να είσαι μεσογειακή και ορθόδοξη χώρα είναι αρνητικό στα μάτια των Βορειοευρωπαίων.

Όχι, πραγματικά δεν μπορεί να εμπιστεύεται η Ευρώπη “τέτοιους ανθρώπους”.
Η Ελλάδα είναι σαν την Ισπανία.
Οι Ισπανοί είχαν καταληφθεί από τους Μαυριτανούς, ως εκ τούτου, ο Ισπανός έχει κάτι το αραβικό στο αίμα του, και για να το καταλάβεις αυτό αρκεί απλά να κοιτάξεις την Αλάμπρα.

Όσον αφορά την Ιταλία, θα μπορούσαμε να την εμπιστευτούμε, παρ’ ότι είναι κι αυτή χώρα της Μεσογείου, όμως κι αυτοί έχουν τη μαφία, την nangretta, την Καμόρα, και το Βατικανό.
Εν ολίγοις, αυτό είναι αρκετό για να έχεις επιχειρήματα ώστε να αποφασίσεις να μην τους εμπιστευτείς ούτε τους Ιταλούς.

Τέλος, υπάρχει και η Πορτογαλία.
Πενήντα χρόνια φασιστικής δικτατορίας, στοιχειώνουν το παρελθόν της.
Η Πορτογαλία είναι, λοιπόν, φασιστική χώρα, όπως η Ισπανία του Φράνκο και η Ελλάδα των συνταγματαρχών.
Όχι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις μεσογειακές χώρες.

Δεν μιλάμε καθόλου βέβαια για τη ναζιστική Γερμανία και τη Φινλανδία και όποια άλλη χώρα συνεργάστηκε με τους Ναζί.
Όχι, εκεί ξεχνάμε το παρελθόν, γιατί αυτές είναι οι περιβόητες χώρες του Βορρά και μπορούμε να τις εμπιστευθούμε έτσι κι αλλιώς.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι και η Γαλλία και το Βέλγιο αλλά και η Ουγγαρία συνεργάστηκαν επίσης κατά κάποιο τρόπο με τους ναζί.
Κι τελικά αυτός ο μηδενιστικός συλλογισμός καταλήγει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη αληθινή ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Πόσο καιρό όμως θα διαρκέσει αυτή η ανοησία;
Πόσο καιρό θα αντέξoυμε να θεωρούνται οι Έλληνες ανόητοι, και κλέφτες;
Το ότι η ελληνική πολιτική σκηνή δεν υλοποίησε ποτέ την ιδέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους, είναι ένα γεγονός.

Ίσως ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που είχε την επιθυμία να αναπτύξει τη χώρα του πολιτικά να είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που έχει σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας.

Αλλά, όταν ο Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε το δημόσιο εθνικό λογιστικό έλεγχο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είχαν αρνηθεί.
Αρνήθηκαν, γνωρίζοντας ότι τα στοιχεία της Ελλάδας ήταν πειραγμένα.
Ήξεραν ότι ο Ελληνικός λαός δεν ήξερε τίποτα.
Εξάλλου ζήτησε ποτέ κανείς την πολιτική αναδιάρθρωση του Ελληνικού κράτους;
Όχι, κανείς στην Ευρώπη δεν το ζήτησε ποτέ.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζονταν ως ένας τουριστικός προορισμός,
και μια χώρα παραγωγής ελαιόλαδου, όλα θεωρούνταν ότι λειτουργούν μια χαρά.
Οι Έλληνες παρέμεναν όλο αυτό τον καιρό Ευρωπαίοι δεύτερης κατηγορίας που συνεισφέρουν στο να ολοκληρώνεται το μεγάλο φαγοπότι.

Μιλώντας για την ιστορία της Ελλάδας και την αρχαιότητα ειναι αλήθεια ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Ηρόδοτος και πολλοί άλλοι, έζησαν στην Ελλάδα, αλλά στο μακρινό παρελθόν.
Και σήμερα όλοι εμείς κατηγορούμε τους Έλληνες και αναρωτιόμαστε αν κατασκεύασαν ποτέ αεροσκάφη, πυρηνικά εργοστάσια, αυτοκίνητα;

Υπήρχε όλο αυτό τον καιρό ένα προϊόν “made in Greece”, εκτός από τη φέτα;
Όχι, γιατί η Ελλάδα παραμένει όλα αυτά τα χρόνια η χώρα των φτωχών αγροτών και των μικροαστών που μιλούνε δυνατά, και περπατάνε με κομπολόγια στο χέρι, τρώνε περισσότερο λαχανικά παρά κρέας, ενώ τα γλυκά τους δίνουν στο στόμα την αίσθηση ενός μελένιου φιλιού.

Και αν η Ελλάδα τελικά χρεωκοπήσει, εάν αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση τι θα υποστηρίζει η Ευρώπη σε δέκα χρόνια για αυτήν;…
“Εμείς δεν ξέραμε τίποτα!”…
“Είμαστε υπεύθυνοι αλλά δεν είμαστε ένοχοι! …” κτλ.
Η ευθύνη θα επιστρέψει στους Έλληνες, για άλλη μια φορά.

Τα έχω βαρεθεί πια όλα αυτά τα στερεότυπα!
Δεν μπορώ να ανέχομαι πλέον το γεγονός ότι το να ανήκεις σε ένα μεσογειακό λαό έχει καταντήσει συνώνυμο μιας ιδιότυπης σύγχρονη ψυχολογικής δουλείας.
Δυστυχώς οι Έλληνες προς το παρόν είναι σιωπηλοί και δεν αντιδρούν έντονα.
Αυτό είναι το λάθος.

Ξέρω ότι είναι εύκολο να το γράφει αυτό κάποιος που ζει στο Παρίσι.
Αλλά εγώ το γράφω γιατί θέλω μέσα από τα λόγια μου να εμφυσήσω την εμπιστοσύνη σε όλους τους Έλληνες, και να τους πω ότι πρέπει να εμπιστευτούν τη νεολαία του τόπου και να της παραδώσουν τα κλειδιά της εξουσίας για έναν εκσυγχρονισμό της χώρας που συνάμα θα σέβεται την κληρονομιά και τη διαφορετικότητά της.
Όλα είναι δυνατά γιατί η αληθινή ζωή δεν έχει τιμή.

Και ακόμα πιο ευτελής είναι η τιμή του ελληνικού χρέους που έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν.
Από τη μια η Γερμανία ρυθμίζει το επιτόκιο του δανεισμού της για εξυπηρέτηση του εθνικού της χρέους στο 2% και από την άλλη επιβάλλει στην Ελλάδα ένα θεόρατο επιτόκιο ύψους 30%.
Τέρμα τα ψέματα!

Το γράφω λοιπόν και το φωνάζω δημόσια, οι Έλληνες δεν είναι υπεύθυνοι για τίποτα.
Οι Έλληνες είναι ίσοι με κάθε άλλο λαό στον πλανήτη κι έχουν το δικαίωμα να ζήσουν στη χώρα τους, στη γη τους, σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Εμείς οι υπόλοιποι οφείλουμε απλώς να τους βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους που θα διαχειρίζεται την Ελλάδα ως μια πραγματική δημοκρατία, στις βάσεις μιας πραγματικής ισότιμης κοινωνικής πολιτικής και ενός παραγωγικού ενθουσιασμού που θα δημιουργήσει ανάπτυξη προς όφελος της ίδιας της χώρας.

Εξάλλου το να καταστρέψουμε την Ελλάδα θα έχει πολύ άσχημο αντίκτυπο και στο μέλλον της Ευρώπης.
Είμαι Γάλλος αλλά νιώθω Έλληνας στην ψυχή, και υποστηρίζω όπου σταθώ κι όπου βρεθώ την Ελλάδα. Ολόκληρη την Ελλάδα.

Jose Manuel Lamarque

kostasxan.blogspot.comΑπό την Ιωάννα

Οι τοκογλύφοι και οι ντόπιοι υπάλληλοι τους επιδίδονται σε συστηματική τρομοκρατική εκστρατεία σε βάρος του Ελληνικού λαού, ότι δήθεν η τοκογλυφική και παράνομη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια της είναι μονόδρομος. Υπάρχει πραγματική, πραγματοποιήσιμη και νόμιμη διέξοδος για την Ελλάδα; Δεν βρήκα απόλυτα κατανοητή απάντηση εκτός από αυτό το βίντεο
http://olympia.gr/

Γράφει ο Χάρρυ Κλύνν
Ο ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Η ξευτίλα και σε όλη της το μεγαλείο.
Ο πολιτικά νάνος και υπάλληλος μιας χρήσης Λουκάς Παπαδήμιος κρέμασε τα δανεικά πολιτικά του παπούτσια μέσα σε κλίμα γενικότερης αηδίας και απαξίωσης...

Τον ξεβράκωσε το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας σε δημοσίευμά του ότι οι δηλώσεις Μπαρόζο για την ελληνική έξοδο δεν ήταν προϊόν «αυθόρμητης αγανάκτησης», αλλά υπόδειξη του τέως πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.
Η παρασιτική Κατίνα έπρεπε να κουβαλήσει και την πάπια, να ρίξει και το τελευταίο σφουγγάρισμα! Κι έπεσε τόσο χαμηλά, όσο δεν έπεσε ποτέ Έλληνας πολιτικός...

Το Reuters υποστηρίζει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος σε μια προσπάθεια να ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα και να σχηματιστεί κυβέρνηση, ζήτησε στις 11 Μαϊου από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να δηλώσει τα εξής: «Εάν ένα μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, καλύτερα να φύγει από το κλαμπ. Και αυτό ισχύει για κάθε οργανισμό, ινστιτούτο ή εταιρεία".

Βέβαια ο αναξιόπιστος υπάλληλος της Goldman Sachs έσπευσε λίγο αργότερα στον Βήμα FM να διαψεύσει υποστηρίζοντας ότι δεν μίλησε με κανέναν εκείνες τις ημέρες: «Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα»
Αλλά ποιος το πιστεύει ένα καμένο χαρτί, έναν θλιβερό κουκουλοφόρο...

http://harryklynn.blogspot.com/


Ομοβροντία ΣΥΡΙΖΑ κατά Παπαδήμου

Επίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά του πρώην τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, με φόντο το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters. Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Απόστολος Ταμβακάκης, για τη δυσοίωνη έκθεση που αφορά τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την Ελλάδα και το λαό μας, μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την σταθερότητα της οικονομίας μας δεν είναι οι εταίροι, αλλά εγχώριες δυνάμεις που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με εξωθεσμικά αλλά και θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Δεν μας ξαφνιάζει αυτό. Θα θυμάστε ότι το είχε επισημάνει σε δηλώσεις του ο Γιάννης Δραγασάκης εκείνη την περίοδο, τότε που στείλαμε επιστολή στον κ. Μπαρόζο και στον κ. Ρομπάι».

Μετά την συνάντησή του με την κυρία Λούκα Κατσέλη ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή την δημοσιοποίηση έκθεση για το ευρώ.

«Αυτό που μας ξαφνιάζει όμως είναι το πόσο αδίστακτοι είναι ορισμένοι που, προκειμένου να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Και πιστεύουμε ότι στην ίδια ανεύθυνη τυχοδιωκτική σκοπιμότητα εντάσσεται και η σπουδή της ΕΤΕ χθες να δημοσιοποιήσει μια έκθεση για το ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας την κριτική του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Λυπούμαστε πραγματικά για το κατάντημα των πανικόβλητων, μέσα και έξω από τη χώρα. Ας γνωρίζουν όμως πως ότι κι αν σκαρφιστούν, όσο κι αν προσπαθήσουν, όποια κινδυνολογία κι αν επινοήσουν δεν είναι σε θέση να χειραγωγήσουν ούτε την αξιοπρέπεια, ούτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα στις 17 του Ιούνη θα γυρίσει σελίδα. Ο λαός μας στις 17 του Ιούνη θα γυρίσει σελίδα. Όλοι αυτοί, που προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν και να τον εμποδίσουν, το κάνουν ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι ανήκουν ήδη στο παρελθόν. Η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα αγωνιστούν μαζί ώστε ενώνοντας το λαό να γράψουν τις σελίδες
του μέλλοντος, σελίδες αξιοπρέπειας, ελπίδας και αισιοδοξίας».

Κατηγορηματική διάψευση Παπαδήμου
Σε κατηγορηματική διάψευση προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, όσον αφορά στο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ότι η δήλωση Μπαρόζο, πως η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ, ήρθε έπειτα από αίτημά του.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, τα γεγονότα παρουσιάζονται ως εξής:

Σε μια συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση, στις 11 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ερωτήθηκε για το πώς βλέπει τα σχέδια του Τσίπρα να αμφισβητήσει τη συμφωνία διάσωσης.

«Κοιτάξτε», απάντησε, «Εάν ένα μέλος μιας λέσχης δεν σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από τη λέσχη. Και το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε οργάνωση, θεσμό ή σχέδιο».

Ακόμα και αν δεν ονομάτισε τη χώρα, το σχόλιό του θεωρήθηκε ότι αναφέρεται στην Ελλάδα και δη ως αναγνώριση του ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν όλο και πιο κοντά. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πανικοβλήθηκαν, οι Έλληνες προσβλήθηκαν και ο Μπαρόζο επικρίθηκε.

Αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο για το επεισόδιο με τον Μπαρόζο είναι ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε σκοπό να κάνει μια τόσο ισχυρή δήλωση. Αν το έκανε, είναι επειδή του τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, και του το ζήτησε, σύμφωνα με επίσημη πηγή από την Επιτροπή.

Αισθανόμενος ένα είδος στέρησης από την αποτυχία να σχηματιστεί συνασπισμός μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Παπαδήμος ζήτησε από τον Μπαρόζο να πει κάτι δυνατό, ελπίζοντας πως θα μπορούσε έτσι να αφυπνίσει την ελληνική πολιτική ηγεσία.

«Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα» είπε η επίσημη πηγή της Επιτροπής για τη σειρά των γεγονότων. Και πρόσθεσε, με ένα είδος υποβάθμισής του. Όμως, «δεν δούλεψε».

zougla.gr
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Την ώρα που εκπρόσωποι των αμερικανών έβλεπαν τον Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, μια πολυπληθής γερμανική κουστωδία παρέλαυνε στην Δράμα, με την επίσημη αιτιολογία ότι θα παρέχει τεχνογνωσία στους Έλληνες επιχειρηματίες!

Ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Hans-Joachim Fuchtel, επικεφαλής της αντιπροσωπείας βουλευτών, τουριστικών πρακτόρων, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων γερμανικών τουριστικών ιδρυμάτων και οργανισμών, επισκέφτηκε την περιοχή και ειδικότερα στο σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας, με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας.

Ωστόσο, όπως με χαρά μετέδωσαν τα τοπικά Μέσα, «οι Έλληνες του "έβαλαν τα γυαλιά" σχετικά με την κατάρτιση και την παράδοση που διαθέτουν στην παραγωγή κρασιού».

Ρε παιδιά, κάποιος μας κάνει πλάκα! Θέλουν δηλαδή να μας πείσουν πως, την ώρα που οι Έλληνες αυτοκτονούν από την οικονομική εξαθλίωση, μένουν άστεγοι και πεινάνε, ήρθε ολόκληρος συρφετός από τη Γερμανία στην «ετοιμοθάνατη» Ελλάδα, για να μάθει τους Έλληνες να φτιάχνουν κρασί!

ΟΚ... μας πείσατε! Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;

http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1886:2012-05-30-19-13-35&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

Στη φωτο:Χίκμαν (Ζήμενς) -
Καράβελας - Ντόμπεγκ - Γεωργίου
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ-SIEMENS-ΙΝΤRACOM-ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Όταν ο Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Σκοπιανό και την σύμβαση του ΟΤΕ(είναι πια κοινό μυστικό και κανείς δεν μπορεί να το αρνείται, ακόμα και οι πιο ακραιφνείς της τότε Πολιτικής Άνοιξης,)ο νέος φορέας του μέλλοντος πρωθυπουργού, έπρεπε να επιβιώσει οικονομικά. Και αυτός και ο ίδιος ο πρόεδρος του που μετά την διάλυση του στα μέσα του 2000, ο κ.Σαμαράς ιδιώτευσε. Το πως επιβίωσε ανεπάγγελτος και χωρίς μισθό από το δημόσιο είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στα επόμενα επεισόδια, μέχρι τη στέψη του!

Άνθρωποι που θυμούνται καλά τις ορμητικές ομιλίες αλλά και τις πυκνές συγκεντρώσεις της Πολιτικής Άνοιξης κατά την ίδρυσή της, ενθυμούνται ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που εγείρει μεγάλες αμφιβολίες αλλά και ερωτήματα. Στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση της Πολιτικής Άνοιξης το 1994 ανάμεσα στους πολλούς και ενθουσιώδεις προσκεκλημένους στο Καλλιμάρμαρο ήταν και δύο πολύ γνωστά πρόσωπα που απασχόλησαν την επικαιρότητα με τις προφυλακίσεις και τα εντάλματα για την υπόθεση με το λάδωμα του πολιτικού κόσμου από την ΜΙΖ-ΕΝΣ: Ο Χρήστος Καραβέλας, γνωστός στη Ζημενς Ελλάς με το πλακατζίδικο παρατσούκλι «Taxis», λόγω του ότι γύριζε από τα ταξίδια του στη Γερμανία με τεράστιους λογαριασμούς από ταξί, και ο" έτερος κατηγορούμενος, Ηλίας Γεωργίου, εκ των βασικών παραγόντων που προετοίμασαν και έκλεισαν τις μεγάλες προγραμματικές συμφωνίες με τον ΟΤΕ καθ' όλη τη δεκαετία του 1990.

Μάλιστα όπως είχε γράψει το antinews.gr(για τα δύο πουλάκια) στους πολιτικούς εκείνης της περιόδου όλων των παρατάξεων πρέπει να αποδοθούν και οι πολιτικές ευθύνες για την λεηλασία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ από την ΖΗΜΕΝΣ και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ που ξεκίνησε από τότε που ο αείμνηστος Χ. Φλωράκης είπε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι πρέπει να βοηθήσουν «το γιο του Πέτρου» (Η Ζήμενς, ο Μητσοτάκης, ο Φλωράκης και «ο γιος του Πέτρου»).

Εαν συνυπολογιστούν όλα όσα έχει πει και ο Στέφανος Μάνος στο βίντεο που ακολουθεί για τον Κόκκαλη και τους ανθρώπους της Siemens που πήγαν στο γραφείο του και τον πίεζαν να μην προχωρήσει στον στρατηγικό επενδυτή για τον ΟΤΕ(για να πάρει τη δουλειά η Intracom, ο Σωκράτης Κόκκαλης και οι Γερμανοί)δεν έχουν άδικο όσοι ρίχνουν βαριές σκιές στο ρόλο Σαμαρά εκείνη την περίοδο.

Κάποιοι το προχώρησαν πέρισσότερο. Δεν μας έφεραν όμως ποτέ αποδείξεις. Ότι όλα τα χρόνια της σιωπής, ο Αντώνης δεν ξέμεινε από "χορηγούς"...http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1882:-siemens-qq-&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

Του Ντίνου Αυγουστή*
«Ετούτη την ώρα που οι ευθύνες είναι τεράστιες, όχι μόνο απέναντι στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον….. η διατήρηση του πλεονεκτήματος των 50 εδρών επιβάλλει την αναστολή λειτουργίας του κόμματός μου….». Έτσι δικαιολόγησε η κυρία Μπακογιάννη την επιστροφή της στη Ν.Δ. Απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχεται για παλαιότερες αιχμηρές δηλώσεις της για τη Ν.Δ. αλλά και την δεδηλωμένη πρόθεσή της να αποσυρθεί από την πολιτική αν δεν έμπαινε στην Βουλή η Δημοκρατική Συμμαχία, επισήμανε:

«Είχα πει ότι θα πάω στο σπίτι μου. Το σκέφτηκα πάρα πολύ. Αποφάσισα ότι πρέπει να δοθεί αυτή η μάχη και ότι θα ένιωθα ρίψασπις». Γελούν και οι πέτρες κυρία Μπακογιάννη με αυτά που λέτε!!! Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς!!!
Μια ζωή απέναντι στις εκάστοτε ηγεσίες της Ν.Δ., με το δικό της μπαϊράκι και την δική της προσωπική πολιτική!!! Αποκορύφωμα όλων απετέλεσε η θητεία της στο υπουργείο εξωτερικών, τότε που έστειλε στο σπίτι του τον πιο έμπειρο, καταρτισμένο και αξιοπρεπή υπουργό του Κώστα Καραμανλή. Τον Πέτρο Μολυβιάτη, σημαιοφόρο της αντίστασης απέναντι στα υποχθόνια σχέδια των αμερικανών, τον οποίο κατήργησαν με συνοπτικές διαδικασίες επικαλούμενοι λόγουσ υγείας που δεν του επέτρεπαν να ασκήσει τα καθήκοντα του!!! Και το μεγαλύτερο αίσχος η φυγή της από την Ν.Δ. όταν απέτυχε να αναρριχηθεί στην ηγεσία της παράταξης. Έχει και η αποστασία την ιστορία της!

Η συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην πατρίδα μας, όπου οι μετακινήσεις από το ένα πολιτικό μαντρί στο άλλο έχουν καταντήσει ως μια πολύ σοβαρή πολιτική ασθένεια. Ποιά Ιδεολογία δηλαδή και πράσινα άλογα! Προέχει η αναπαυτική καρέκλα μέσα στο κοινοβούλιο με ότι προσωπικά οφέλη αυτή συνάγεται. Στην περίπτωση μάλιστα της κυρίας Μπακογιάννη, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά, αφού εκτός των άλλων η σύγκρουση της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κύριο Σαμαρά ήταν κάτι περισσότερο από μια συνηθισμένη πολιτική αντιπαράθεση. Εδώ μέχρι αποστάτη και προδότη αποκάλεσαν τον Αντώνη. Και, όμως αυτοί οι ίδιοι έρχονται και γλύφουν εκεί που μέχρι χθες φτύνανε!!!

Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πατρίδα μας βρίσκεται πραγματικά σε ένα κομβικό σημείο, με τις τραγικές συνέπειες της άτεγκτης οικονομικής πολιτικής των παγκόσμιων αγορών να συνθλίβει όλους τους έντιμους και υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες. Βρεθήκαμε ξαφνικά χωρίς γη κάτω απ' τα πόδια μας, την ώρα που κάποιοι στην
Ευρώπη φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται πως έρχεται και η δική τους σειρά. Διότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα καταρρεύσει και όλος ο Νότος και έπεται συνέχεια.
Είναι για αυτό που οι τελευταίοι που πρέπει να φοβούνται την επιστροφή στην δραχμή είναι οι Έλληνες! Διότι επιστροφή στην δραχμή μπορεί να συνεπάγεται μια πολύ μεγάλη δοκιμασία για όλους μας, αλλά ταυτοχρόνως σημαίνει και διαγραφή ολόκληρου του εξωτερικού χρέους. Και τότε να δείτε το κλάμα που θα πέσει από τους τοκογλύφους και τις παγκόσμιες αγορές του μαύρου χρήματος….. Έλεος επιτέλους με τις απειλές και τα τελεσίγραφα!!!

Υ.Γ.1:Τι έπαθαν ξαφνικά εκεί στον ΛΑΟΣ; Με την πρώτη τρικυμία σαν τα ποντίκια πηδούν στην θάλασσα! Για την παρτίδα, για την πατρίδα! Μην ανησυχείτε καθόλου! Το εμπεδώσαμε!!!!

Υ.Γ.2: «Οι δύο γείτονες στις δύο πλευρές του Αιγαίου θα πρέπει να γίνουν συνεταίροι» δήλωσε η κ. Ρένα Δούρου, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τουρκική εφημερίδα «Zaman». Να το μοιράσουμε στην μέση το Αιγαίο δηλαδή; Επειγόντως μαζέψτε την!!! Μην ακούτε τους κινδυνολόγους! Δεν θα χαθούμε αν βγει ο Τσίπρας πρωθυπουργός!. Διότι το πιο σίγουρο είναι να συμμορφωθεί κι αυτός προς τας υποδείξεις! Ήδη άρχισε την προπόνηση!!!! Άλλο πράγμα είναι να είσαι πρόεδρος του 15μελούς και άλλο πράγμα να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ηγηθείς της προσπάθειας για Εθνική Ανασυγκρότηση…. Τώρα μάλιστα που εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται το πρόγραμμα των πρώτων ημερών διακυβέρνησης καλό είναι να μην ξεχνιόμαστε: το μεγαλύτερο πρόβλημα της πατρίδας μας δεν είναι το οικονομικό, αλλά η ατιμωρησία (κυρίως των πολιτικών) και τα ξέφραγα σύνορα….

* Ο Ντίνος Αυγουστή είναι Εκπαιδευτικός στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
http://newsite.kathimerini.com.cyΤο... υποθηκοφυλακείο του επόμενου αιώνα θα έπρεπε να είχαν κατασκευάσει οι τρεις επικεφαλής τους, αν πράγματι είχαν προχωρήσει σε δαπάνες εκσυγχρονισμού ύψους 4,183 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόβλημα και τα μπερδέματα με το ΣΔΟΕ ξεκινούν μετά τη διαπίστωση των ελεγκτών του Σώματος ότι οι υποθηκοφύλακες σε Νίκαια, Κορωπί και Σπάτα παρακράτησαν την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας για δαπάνες εκσυγχρονισμού των άμισθων υποθηκοφυλακείων τους, οι οποίες δεν φαίνονται με παραστατικά ούτε καν στα χαρτιά.

Στο ίδιο διάστημα, χωρίς να φορολογηθούν για τα ποσά που παρακράτησαν, αγόραζαν σε δυσαρμονία με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους σπίτια, οικόπεδα και αυτοκίνητα. Όλα, όπως εκτιμά το ΣΔΟΕ, με τα λεφτά των άλλων…

Την περασμένη εβδομάδα, ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν δειγματοληπτικό έλεγχο σε τρία άμισθα υποθηκοφυλακεία. Και δεν πίστευαν στα μάτια τους με όσα βρήκαν. Στη Νίκαια, την τελευταία δεκαετία έχει παρακρατηθεί για δαπάνες εκσυγχρονισμού 1.230.266,97 ευρώ, στο Κορωπί 1.915.080,83 ευρώ και στα Σπάτα 1.038.591,29 ευρώ.

Τα ποσά αυτά παρακρατήθηκαν ως ποσοστά επί της αξίας των μεταγραφόμενων τίτλων, όπως ορίζει ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό των υποθηκοφυλακείων.
Μέχρι στιγμής όλα είναι νομότυπα. Τα προβλήματα άρχισαν όταν οι ελεγκτές δεν βρήκαν το παραμικρό παραστατικό δαπάνης, ούτε βέβαια δήλωση των συγκεκριμένων ποσών από την πλευρά των υποθηκοφυλάκων που τα εισέπραξαν ως εισόδημα.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έφτασαν στο νόμο 2145 (άρθρο 20 παράγραφος 5) του 1993, στον οποίο ορίζεται ότι ο άμισθος υποθηκοφύλακας, πέραν του ποσοστού που παρακρατά για τη δική του αμοιβή, παρακρατά και ένα συγκεκριμένο ποσοστό για τον εκσυγχρονισμό του υποθηκοφυλακείου.

Ορίζεται επί λέξει ότι ο άμισθος υποθηκοφύλακας παρακρατεί συγκεκριμένα ποσοστά επί της αξίας των μεταγραφόμενων τίτλων "για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του, καθώς και για την εισαγωγή συστήματος πληροφορικής, η οποία θα γίνει με δαπάνη του".

Ο χρόνος έναρξης του ως άνω συστήματος πληροφορικής κατά υποθηκοφυλακείο, η εφαρμογή ενιαίου συστήματος και τα στάδια μηχανοργανώσεως καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.
Με απόφαση, επίσης του υπουργού Δικαιοσύνης, σε περίπτωση υπαίτιας καθυστερήσεως ενάρξεως ή περατώσεως των σταδίων της μηχανογράφησης διακόπτεται εφεξής η παρακράτηση του εν λόγω ποσού υπέρ του υποθηκοφύλακα και αποδίδεται στο Δημόσιο, αφαιρουμένων των ποσών που απαιτούνται για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του.

Οι ελεγχόμενοι υποθηκοφύλακες σύμφωνα με πληροφορίες είπαν στους ελεγκτές ότι μέχρι σήμερα -από το 1993- δεν έχουν καθοριστεί με αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ούτε ο χρόνος έναρξης του συστήματος πληροφορικής, ούτε η εφαρμογή ενιαίου συστήματος μηχανοργάνωσης, γι’ αυτό και δεν έγιναν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

Παρ' όλα αυτά, η παρακράτηση εξακολουθεί να ισχύει, αφού έτσι προβλέπει ο νόμος. Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γιατί αφού παρακράτησαν αυτά τα ποσά δεν τα εμφάνισαν καθόλου στην εφορία.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ, με την επιβολή συντελεστή 45% στα 4,183 εκατ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να έχει εισπράξει μόνο από τους τρεις υποθηκοφύλακες φόρους 1,9 εκατ. ευρώ ή εναλλακτικά τα 4,183 εκατ. ευρώ της παρακράτησης για έργα που δεν έγιναν.

Τώρα το ΣΔΟΕ ξεκινά ελέγχους σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, κάνοντας αρχή από τα άμισθα, όπου οι υποθηκοφύλακες αμείβονται με ποσοστά επί των μεταγραφόμενων ακινήτων και εισπράττουν με το νόμο ποσοστά για τον εκσυγχρονισμό των άμισθων υποθηκοφυλακείων.

Παράλληλα, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να διευκρινίσει «τι ισχύει αναφορικά με τη φορολογική αντιμετώπιση των παρακρατηθέντων ποσών από τους άμισθους υποθηκοφύλακες ή πιθανώς την υποχρέωσή τους για την απόδοσή τους στο Δημόσιο (αφού αυτά δεν δαπανήθηκαν για τον παραπάνω σκοπό), διότι το ύψος των επί σειρά ετών παρακρατηθέντων δικαιωμάτων είναι δυσανάλογο με τα ποσά που απαιτούνται για τον σκοπό που παρακρατήθηκαν και ουσιαστικά αποτέλεσαν αφορολόγητο εισόδημα για τα φυσικά πρόσωπα (προσαύξηση περιουσίας) χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά φορολογικά στοιχεία δαπανών».

euro2dayΗ ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία συνιστά προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και μια κυβέρνηση της Αριστεράς τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti. «Πιστεύουμε ότι η διακοπή στις σχέσεις μας, η οποία σημειώθηκε επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, πρέπει να ξεπεραστεί» τόνισε, κάνοντας λόγο για συνεργασία που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Παράλληλα, υπερασπίστηκε τα γεωπολιτικά ανοίγματα Καραμανλή, ενώ εξέθεσε τον Παπανδρέου και τον Παπαδήμο για την διακοπή της συνεργασίας τους.

«Η αλλαγή της κατεύθυνσης της εξωτερικής μας πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα για μας», προσέθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πεπαλαιωμένο» το δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το πεπαλαιωμένο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Αυτό το σύνθημα τελευταία μετατράπηκε σε σύνθημα «η Ελλάδα παραδόθηκε στη Δύση. Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς τις άλλες χώρες-μέλη. Αλλά, παράλληλα, είμαστε και μια χώρα που μπορεί να εφαρμόζει ανεξάρτητη, δυναμική και ειρηνική εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε επαφή και με τον πρεσβευτή της Ρωσίας σε μία προσπάθεια να κάνει γνωστές τις θέσεις και το πρόγραμμα του κόμματος του και στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να πει ο κ.Τσίπρας τι εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τι είναι αυτό που θέλει για την Ελλάδα και στη γειτονική Ρωσία.
Ο κ.Τσίπρας αναμένεται να έρθει σε επαφές και με πρεσβευτές από την λατινική Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


http://www.sofokleousin.gr/archives/100840.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%235801&utm_campaign=Breaking%2030.05

Ενα κυκλαδικό ειδώλιο ηλικίας 5.000 ετών, που φέρεται ότι ανήκε στο Νέλσον Ροκφέλερ, ένα ακέφαλο χάλκινο άγαλμα που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον αυτοκράτορα - φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της ενότητας «Μάρμαρα του Ιωνά», που είναι παλαιοχριστιανικά γλυπτά του 3ου αιώνα, βρίσκονται μεταξύ των 22 αρχαίων έργων που η Τουρκία θεωρεί ότι εκτίθενται παράνομα στο αμερικανικό Μουσείο του Κλίβελαντ.


Η Τουρκία δεν διεκδικεί ακόμη επισήμως την επιστροφή των αρχαιοτήτων αλλά όπως διατείνεται, βρίσκεται στη φάση της έρευνας και της συλλογής πληροφοριών για τα συγκεκριμένα έργα.

Παράλληλα έχει απειλήσει, ότι θα αρνηθεί να παραχωρήσει έργα της προς δανεισμό σε αμερικανικά μουσεία, που θεωρεί ότι κατέχουν παρανόμως αρχαιότητες από το έδαφός της.

Εκτός από το Μουσείο του Κλίβελαντ πληροφορίες αναζητεί η Τουρκία και για αντικείμενα που βρίσκονται στο Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Ντάμπαρτον Οκς στην Ουάσιγκτον. Επίσης έχει ζητήσει έργα από Λούβρο, το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, το Βικτόρια και Αλμπερτ του Λονδίνου και το Μουσείο Γκιουλμπενκιάν στη Λισαβόνα.

Το αποτέλεσμα πάντως όλων αυτών των διεκδικήσεων είναι η δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος όσον αφορά τις επιστροφές προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, καθώς τα μεγάλα μουσεία προβάλλουν για μία ακόμη φορά το επιχείρημα, ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα διεθνώς.

Να σημειωθεί ότι το κυκλαδικό ειδώλιο ανήκει στον τύπο του «Stargazer» ενώ σπουδαίο θεωρείται και το ρωμαϊκό άγαλμα εξαιτίας της ζωντάνιας του και των πλούσιων πτυχώσεων του ενδύματός του.
http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4725932

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με τίτλο: "Η ΑΟΖ και το μέλλον της Ελλάδας".
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά, Νέο Αμφιθέατρο.
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012, ώρα: 12.00Ν.Λυγερός - 559 χρόνια από την Άλωση, Αθήνα 29/5/12‏

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού
στην εκδήλωση με θέμα: "559 χρόνια από την Άλωση: Προοπτικές και διέξοδοι του ελληνισμού σήμερα."
Πολεμικό Μουσείο

Exposition : Les Hommes Immobiles - N. Lygeroshttp://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/01.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/02.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/03.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/04.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/05.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/06.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/07.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/08.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/09.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/10.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/11.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/12.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/13.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/14.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/15.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/16.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/17.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/18.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/19.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/20.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/21.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/22.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/23.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/24.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/25.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/26.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/27.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/28.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/29.jpg
http://lygeros.org/Talks/Orangerie_201205/30.jpg

Η απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φέρνει στην επιφάνεια τα «κενά» που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προστασία των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Τα εθνικά προγράμματα εγγύησης καταθέσεων, τα οποία ενισχύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009 ώστε η εγγύηση να φτάνει τουλάχιστον τα 100.000 ευρώ, δεν καλύπτουν απόλυτα τους καταθέτες εάν μια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ και το νόμισμά της αλλάξει ισοτιμία. Επιπλέον, τα διαθέσιμα κεφάλαια σε ορισμένες χώρες έχουν εξαντληθεί, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη προβληματικών τραπεζών, γεγονός που έχει κάνει τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρώπης να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν ένα σχέδιο προστασίας για ολόκληρη την ΕΕ.

«Τα προγράμματα αυτά δεν σχεδιάστηκαν για την περίπτωση ολοκληρωτικής κατάρρευσης ενός τραπεζικού συστήματος», λέει ο Αντριου Κάμπελ, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικής και Τραπεζικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Leeds και σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Ασφαλιστών Καταθέσεων. «Εάν καταρρεύσει το σύστημα, θα πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή παρέμβασης», τονίζει.

Με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συζητούν πλέον ανοικτά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι καταθέτες σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία μπορεί να αρχίσουν να παίρνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι ότι οι χώρες αυτές θα ακολουθήσουν την Ελλάδα και ότι οι αποταμιεύσεις τους θα χάσουν την αξία τους. Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει τη δύναμη πυρός που χρειάζεται για να χειριστεί την κατάσταση εάν υπάρξει ταυτόχρονα πρόβλημα σε πολλές τράπεζες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες 34 δισ. ευρώ μέσα σε 12 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον Μάρτιο, ποσό που αντιστοιχεί στο 17% του συνόλου της χώρας.

Οι καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία μειώθηκαν κατά 80,6 δισ. ευρώ, ή 3,2%, από το τέλος του 2010 μέχρι το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΕΚΤ. Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 217,4 δισ. ευρώ ή 6,3%.

Ακόμη και μετά τις «ενέσεις» ρευστότητας της ΕΚΤ, οι τράπεζες μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβιώσουν σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων από το τραπεζικό σύστημα, εάν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση, είτε με τη μορφή μιας πανευρωπαϊκής εγγύησης για τις καταθέσεις είτε με τη μορφή ενός διευρυμένου μηχανισμού για τη στήριξη των τραπεζών, ανέφερε ο Τζέρνεϊ Ομαχεν, αναλυτής της Goldman Sachs στο Λονδίνο, σε έκθεσή του προς τους πελάτες.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής ίσως πρέπει ακόμη να σκεφτούν την πιθανότητα να μειώσουν τα επιτόκια, να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΕ (Securities Market Program) και να αρχίσουν μια τρίτη, πιο μακροπρόθεσμη πράξη αναχρηματοδότησης για να διασκεδάσουν την ανησυχία, πρότεινε από την πλευρά του ο Στεφάν Νεντιάλκοφ της Citigroup.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget