1/1/2012 - 1/2/2012

Διαβιβάζεται στη Βουλή άμεσα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, η δικογραφία για τις ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου για την του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 της χώρας προκειμένου να επιβληθούν νέα επαχθή οικονομικά μέτρα και να δικαιολογηθεί το Μνημόνιο, πιο γνωστή ως υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Τη διαβίβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης στη Βουλή είχε ζητήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, καθώς στην έρευνα που διενήργησε εντόπισε βαριές ποινικές ευθύνες στο πρόσωπο του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης.

Η υπόθεση ανατέθηκε στον κ. Παντελή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε, προκειμένου να την μελετήσει και να αποφανθεί εάν θα πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή ή αν θα έπρεπε να προηγηθούν ορισμένες ενέργειες, όπως είναι η εξέταση μαρτύρων κ.λπ.

Τελικά, ο κ. Παντελής -που είναι και ο φυσικός προϊστάμενος του κ. Πεπόνη- θα διαβιβάσει αύριο τη δικογραφία στη Βουλή, χωρίς να κάνει καμία ποινική αξιολόγηση, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Παντελής θα ζητήσει από τον κ. Πεπόνη να συνεχίσει την έρευνά του και πιο συγκεκρικριμένα να πάρει εξηγήσεις από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος μάλιστα είχε κληθεί ως ύποπτος, αλλά δεν κατέθεσε, κάτι που και ο ίδιος ζήτησε, με αναφορά του στον κ. Τέντε.

Oι εξελίξεις οδηγούν σε εξεταστική επιτροπή, η οποία θα αποφανθεί αν συντρέχουν λόγοι για σύσταση προανακριτικής η οποία έχει την αρμοδιότητα να παραπάμψει τους δύο πολιτικούς στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου κατηγορούμενους για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και συνεργασία με ξένες δυνάμεις με σκοπό νε τεθεί η χώρα υπό τον έλεγχό τους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ : Τα παιδιά των Ιμίων

Αυτό είναι ένα ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τα τελευταία ελληνόπουλα που ανέβηκαν τα Ίμια ( με το τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ-1) μετά το ξέσπασμα της κρίσης και μόλις δύο ημέρες πριν από την υποστολή της ελληνικής σημαίας.

Το παρουσιάζει σήμερα ο βουλευτής Αργύρης Ντινόπουλος που , τότε, κάλυψε ως ρεπόρτερ την κρίση των Ιμίων, όπως καταγράφηκε, τότε,
από το τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ-1 (με τεχνικούς τον αείμνηστο Γρηγόρη Φιλίππου και τον Δημήτρη Αλαγιάννη).

http://citypress-gr.blogspot.com/2012/01/blog-post_31.html

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Πανικός στην Ευρώπη. Ξένη κατοχή και κατάλυση της δημοκρατίας ο διορισμός «αποικιακού κυβερνήτη».

Ωμός σαν γνήσιος Γερμανός ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ακριβώς όμως επειδή είναι Γερμανός, τόλμησε να πει δημοσίως με απόλυτη ευθύτητα αυτό που κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν είχε το θάρρος να το κάνει. Ο διορισμός επιτρόπου επί του προϋπολογισμού της Ελλάδας σηματοδοτεί ξένη κατοχή και κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα, δήλωσε ο Γκάμπριελ χωρίς μισόλογα και περιστροφές. Εχει απόλυτο δίκιο.

Μόνο αυτός όμως μίλησε έτσι ανοικτά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δύο - τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες που αντέδρασαν στη γραμμή Μέρκελ όχι μόνο ήταν σοσιαλδημοκράτες (με εξαίρεση τον δεξιό πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ), αλλά επιπλέον προέρχονται από τις πιο στενά συμμαχικές χώρες της Γερμανίας - Αυστρία, Λουξεμβούργο, Δανία. Κάποια ευαισθησία εξέφρασαν και ο δεξιός πρωθυπουργός της Φινλανδίας και ο επίσης δεξιός υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας.
Ηγέτες χωρών όμως που είτε βρίσκονται σε καθεστώς Μνημονίου (Πορτογαλία, Ιρλανδία) είτε απειλούνται να υπαχθούν σε παρόμοιο καθεστώς (Ισπανία, Ιταλία), δεν έβγαλαν άχνα! Οι ξένοι ηγέτες που δεν μας υπερασπίστηκαν όμως μας φταίνε; Μήπως είδε κανείς τους Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συγκυβερνούν να βγαίνουν και να κεραυνοβολούν τη Μέρκελ για τη βαθύτατη προσβολή και την επιβουλή κατά της εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και αξιοπρέπειας των Ελλήνων; Πού να τολμήσουν!

Ευτυχώς που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σήκωσαν αυτά στους ώμους τους το βάρος των αντιδράσεων, αφύπνισαν την κοινή γνώμη και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός σφοδρότατου αντιγερμανικού κλίματος, που τελικά υποχρέωσε την κυβέρνηση Μέρκελ σε προσωρινή αναδίπλωση, με τη βοήθεια φυσικά των πολιτικών αντιδράσεων τόσο μέσα στην ίδια τη Γερμανία όσο και στις χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν ότι η συγκεκριμένη αλαζονική επίθεση των Γερμανών εναντίον της Ελλάδας είναι μόνο η αρχή - κάτι σαν τον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας κατ' απαίτηση του Χίτλερ τον Σεπτέμβριο του 1938, στα προεόρτια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γι' αυτό και αντέδρασαν φραστικά, έχοντας παραλύσει από τρόμο σε πολιτικό επίπεδο.

«Η Γερμανία απαιτεί να πάρει η ΕΕ τον έλεγχο του προϋπολογισμού της Ελλάδας» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» την Κυριακή, με τις σελίδες 2 και 3 αφιερωμένες στο θέμα της χώρας μας.

Οι Ισπανοί φυσικά καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι κι αυτούς τους περιμένει η ίδια μοίρα, αν οι Γερμανοί κατορθώσουν να επιβάλουν τον διορισμό γκαουλάιτερ, κατοχικού διοικητή στην Ελλάδα. «Το Βερολίνο θέλει να θέσει την Αθήνα υπό κηδεμονία» ήταν ο εξάστηλος τίτλος της δεύτερης σελίδας της ισπανικής εφημερίδας. «Η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε γραπτώς στους κοινοτικούς εταίρους της να υποβάλουν την Ελλάδα σε έναν απόλυτο έλεγχο του προϋπολογισμού της... Αυτό το δρακόντειο μέτρο προϋποθέτει το τέλος των υπολειμμάτων της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας των Ελλήνων» υπογράμμιζε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Ελ Παΐς».

«Ελληνική οργή κατά του σχεδίου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού από την ΕΕ» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος στο χθεσινό φύλλο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, της βρετανικής εφημερίδας στην οποία οι Ελληνες χρωστούν την αποκάλυψη του κατάπτυστου γερμανικού εγγράφου, αμέσως μόλις διανεμήθηκε στις εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών της Ευρωζώνης. «Η γερμανική κίνηση προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια (σ.σ. των Ελλήνων)» τόνιζε ο υπότιτλος στην πρώτη σελίδα.

Ακόμη και ο συντηρητικός, φιλοκυβερνητικός γερμανικός Τύπος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ορθότητα της απαίτησης της Μέρκελ για διορισμό γκαουλάιτερ στην Αθήνα. «Ξενοκρατία» ήταν η γεμάτη συμβολισμούς πρώτη λέξη στη λεζάντα της κεντρικής φωτογραφίας της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» που έδειχνε πίνακα με την άφιξη του Οθωνα το 1833, τον οποίον χαρακτήριζε ειρωνικά «μονάρχη εισαγωγής».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ο... ευρω-σερίφης ίσως δεν έρθει

Αντίθετο στον διορισμό κατοχικού διοικητή στην Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», όπως γίνεται σαφέστατο από την ηλεκτρονική έκδοσή του. «Ετσι δεν το είχε φανταστεί η καγκελάριος. Ο λόγος ήταν για προσβολές, για πληγωμένη αξιοπρέπεια. Μέχρι και άσχημο λεξιλόγιο από την εποχή των ναζί έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής» γράφει το περιοδικό. «Ενας ευρω-σερίφης» για την Ελλάδα; Η γερμανική πρόταση να σταλεί στην Αθήνα ένας κομισάριος λιτότητας προκαλεί εξέγερση στην Ευρώπη» τόνιζε στους υπότιτλους του σχετικού άρθρου. «Κομισάριος Οθων» τιτλοφορούσε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», υπενθυμίζοντας ότι «μια εξέγερση υποχρέωσε τον Οθωνα και την Αμαλία να εγκαταλείψουν τη χώρα».

* Δημοσιεύτηκε στο "Έθνος" (31/1/2012).

Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβάσει αύριο το πρωί τη δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Παντελής.

Την υπόθεση, που χειριζόταν ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για τη λεγόμενη διόγκωση του ελλείμματος το 2009, καθώς προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Όπως φαίνεται, ωστόσο, ο Άρειος Πάγος θα ζητήσει από τον οικονομικό εισαγγελέα να συνεχίσει την έρευνά του για την πολύκροτη υπόθεση.

http://olympia.gr/

Αναλυτική πολυσέλιδη πρόταση για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη με τον πιο ανώδυνο τρόπο παρουσιάζουν οι Times του Λονδίνου, υποβάλλοντας συμμετοχή στο διαγωνισμό για το βραβείο Γούλφσον, που θεσμοθέτησε πριν από λίγους μήνες ο ίδιος ο λόρδος Γούλφσον.

Η βασική πρόταση, την οποία έχει συντάξει ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας, Όλιβερ Καμ, είναι η υιοθέτηση της... «νέας δραχμής» σε σταθερή ισοτιμία τόσο με το ευρώ όσο και με το δολάριο.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η πρόταση, η Ελλάδα θα αποκτούσε αξιοπιστία στις αγορές και θα απέτρεπε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, επομένως την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών πριν την εισαγωγή του νέου νομίσματος.

Η λειτουργία των αγορών θα εξασφάλιζε ότι η δραχμή θα ήταν «προσκολλημένη» στο σχετικά πιο υποτιμημένο από τα δύο νομίσματα. Η χώρα θα αποκτούσε λίγο υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, χωρίς να θυσιάζει τη νομισματική αξιοπιστία της. Θα εξασφάλιζε επίσης περιθώριο «ανάσας» για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος πρόνοιας και την αγορά εργασίας, τονίζει η πρόταση των Times.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι απλό και απαιτεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο προς όφελος των Ελλήνων όσο και του ενιαίου νομίσματος. Η ελληνική πτώχευση ή αναδιάρθρωση χρέους είναι μεν αναπόφευκτη, αλλά δε λύνει το πρόβλημα, σημειώνουν οι Times.

Τονίζεται επίσης ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός εξόδου δεν αναιρεί την ανάγκη να βάλουν οι Έλληνες σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους. Οι Times προσθέτουν ότι, για την αποφυγή κερδοσκοπικών επιθέσεων, απαιτείται η στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ με συναλλαγματικά αποθεματικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, Κλάους-Πέτερ Μίλερ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι «οι Έλληνες χρειάζονται τελικά ένα νόμισμα, το οποίο θα μπορούν να το υποτιμούν» και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος, έως ότου η ελληνική κυβέρνηση ανασυγκροτήσει τις μη λειτουργικές δομές, που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε πως εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ευρώ, αλλά «αυτό απαιτεί αριθμό μέτρων τόσο στην ελληνική πλευρά όσο και στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης». «Ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=174149

Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε που η λέξη και η έννοια καπιταλισμός απασχολούσε τόσο πολύ.

Εδώ και είκοσι χρόνια, ο καπιταλισμός αποτελούσε ένα απλό δεδομένο της ζωής μας, και οι κραυγές περί κατάργησης του ήταν τόσο αλλόκοτες, όσο θα ήταν και αυτές περί κατάργησης του φαγητού, ή του σεξ.

Βεβαίως, πάντα υπήρχαν αριστεροί στοχαστές, που κράτησαν την πίστη τους στην μαρξιστική πρόβλεψη ότι ο καπιταλισμός είναι μια διαρκής επανάσταση που θα κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά του.

Ο μαρξιστής ιστορικός Eric Hobsbawm έχει γράψει πως «ο καπιταλισμός θα τελειώσει, πριονίζοντας ο ίδιος τα κλαδιά στα οποία κάθεται». Όσο συναρπαστικές και αν ήταν αυτές οι απόψεις, απασχολούσαν μόνο τους διανοούμενους.

Σήμερα πέρασαν στον γενικό πληθυσμό. Και αυτό γίνεται ξεκάθαρο στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, αυτή την γιορτή των τραπεζιτών, των επιχειρηματιών, και των πολιτικών, που συναντιούνται κάθε Ιανουάριο στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο στο Νταβός.

Το θέμα του φετινού φόρουμ είναι η μετάλλαξη του καπιταλισμού, και όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής και η ψυχή του Νταβός, ο Klaus Schwab, «ο καπιταλισμός δεν ταιριάζει πλέον με τον κόσμο γύρω μας».

Αντί για την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, που κυριαρχούσε στα φόρα του Νταβός στο παρελθόν, ο Klaus Schwab θέλει τώρα μια πιο ολιστική προσέγγιση. Όπως λέει, «το καπιταλιστικό σύστημα είναι ξεπερασμένο, ανήθικο, και καταρρέει… ξεχάσαμε να επενδύσουμε στο μέλλον, υπονομεύσαμε την κοινωνική συνοχή, και χάνουμε την εμπιστοσύνη των επόμενων γενεών».

Το ότι ο Schwab μοιάζει να υιοθετεί την ρητορική των διαδηλωτών του κινήματος Occupy Wall Street, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Οι εν λόγω διαδηλωτές τονίζουν το χάσμα της οικονομικής ανισότητας μεταξύ του 1% που απολαμβάνει τα πάντα, και του 99% των οικονομικά χαμένων.

Οι διαδηλωτές όμως αυτοί, δεν προτείνουν κάτι που θα βοηθούσε την αλλαγή. Έτσι, έσπευσαν οι πλούσιοι να καλύψουν το κενό, φωνάζοντας mea culpa από τις χιονισμένες ελβετικές βουνοκορφές, ελπίζοντας πως θα αποφύγουν (τουλάχιστον οι τραπεζίτες) τις κρατικές ρυθμίσεις επί της επιχειρηματικότητας, και επί των εισοδημάτων τους.

Όταν όμως τους ακούμε να λυπούνται, χρειάζεται να είμαστε καχύποπτοι. Και ένα θεμελιώδες ζήτημα που ανακύπτει, είναι το γεγονός ότι τα κράτη εκείνα που θεωρούσαν ότι είχαν ανακαλύψει το ιδανικό μοντέλο για την δημιουργία πλούτου, τώρα ανησυχούν με τον κρατικό καπιταλισμό που εφαρμόζει το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, κάτι που απειλεί το επίπεδο διαβίωσής τους.

Επί χρόνια τώρα, τα φόρα του Νταβός επεσήμαναν την ανάγκη της παγκοσμιοποίησης. Ήταν το κύμα που κρατούσε στην επιφάνεια τα πλοία του κόσμου όλου. Σήμερα όμως μοιάζει με τσουνάμι, που υψώνει τα πλοία στην ανατολή, και τα βυθίζει στη δύση.

Θα βοηθούσε να εξετάζαμε την παγκοσμιοποίηση από πλευράς της μεσαίας τάξης του αναπτυγμένου κόσμου, οι φωνές της οποίας είναι και οι πιο δυνατές. Δεν τους ένοιαζε και πολύ όταν η εργατική τάξη έχανε θέσεις εργασίας για χάρη της Ασίας. Όλοι έβγαιναν κερδισμένοι από τις χαμηλές τιμές της εισαγόμενης πλέον παραγωγής.

Ούτε ανησύχησε κανείς όταν οι βιοπαλαιστές της Αμερικής έχαναν τα σπίτια τους με την φούσκα των ενυπόθηκων δανείων. Ήταν απλά μια ακόμη τραγωδία όπως πολλές άλλες μέσα στα πλαίσια του οικονομικού κύκλου.

Άρχισαν όμως να ανησυχούν μόλις είδαν ότι τα παιδιά τους, με την ακριβή μόρφωση που απέκτησαν, δεν μπορούν πια να βρουν δουλειά μέσα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. Η παγκοσμιοποίηση τώρα εξυπηρετεί τους λίγους, αντί για τους πολλούς.

Εξ ου και η εστίαση στον ασιατικό κρατικό καπιταλισμό, που όπως λένε, παραβιάζει τους κανόνες. Από την ασιατική όμως άποψη, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια της Δύσης να ξαναγράψει τους κανόνες, μόλις είδε ότι έχασε το πλεονέκτημά της.

Κάθε χώρα, αλλά και οι ΗΠΑ, έχει κατά καιρούς προσπαθήσει να προστατέψει τις βιομηχανίες της. Η αγγλική East India Company δεν λειτουργούσε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Είχε το μονοπώλιο, που της είχε χαρίσει ο μονάρχης.

Στα πλαίσια της πολιτικής οικονομίας της Δύσης, η αόρατη χείρα της αγοράς, χάνει από το φανερό κατευθυντήριο χέρι του κράτους. Αυτή η αλλαγή σημαίνει πως η Αμερική και η Ευρώπη, θα κλέψουν μερικές ιδέες από τον κρατικό καπιταλισμό, για να μπορέσουν να μείνουν στο παιχνίδι. Μπορεί να μην το πετύχουν. Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έσβησε εξαιτίας της απουσίας κρατικής στήριξης, αλλά λόγω κακής διαχείρισης, μαχητικών συνδικάτων, και έμφαση σε οικονομικά βραχυπρόθεσμους στόχους.

Το περιοδικό Economist, προσπάθησε πρόσφατα να στηρίξει την καταρρέουσα παγκοσμιοποίηση, ισχυριζόμενο ότι ο κρατικός καπιταλισμός πάσχει από εγγενή ελαττώματα, και πάει κόντρα στην ελευθερία. Τονίζει δυο στοιχεία του: Την τάση των μάνατζερς να διοικούν με βάση τα προσωπικά τους συμφέροντα, και την μίξη επιχειρηματικότητας και πολιτικής, που καλλιεργεί την διαφθορά, και το ρουσφέτι.

Τα δυο όμως αυτά ελαττώματα μοιάζουν με τα αντίστοιχα που χαρακτηρίζουν τις επιχειρηματικές ελίτ της παγκοσμιοποίησης. Οι μάνατζερς που αποδίδουν στους εαυτούς τους τεράστια κέρδη και μπόνους, ακόμη και όταν αποτυγχάνουν. Και το γεγονός ότι χάρη στα καλοπληρωμένα λόμπυ, και στις προεκλογικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων από πλευράς των επιχειρήσεων, η φωνή των μικρών πνίγεται.

Αυτός ο καπιταλισμός που συζητιέται σήμερα στο Νταβός, είναι απλά επιχειρηματικές δημόσιες σχέσεις. Το αληθινό πρόβλημα βρίσκεται πίσω από την βιτρίνα. Το ότι ο καπιταλισμός είναι αδίστακτος, δεν αποτελεί είδηση. Αυτό που αποτελεί είδηση είναι ότι τελείωσε ο μήνας του μέλιτος μεταξύ της παγκοσμιοποίησης και των ελίτ της Δύσης.

Ο κίνδυνος τώρα είναι μη τυχόν και επιστρέψουμε στην δεκαετία του 1930, όταν ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε εχθρικά μπλοκ, και όδευε προς πόλεμο. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για κάτι τέτοιο, όπως η συζητούμενη ελεύθερη εμπορική ζώνη μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, που θα στραφεί εναντίον της Ασίας.

Χρειάζεται κάτι πραγματικά καινούργιο. Και αντί οι μετανοούντες παγκοσμιοποιητές, και οι θρασείς κρατικό-καπιταλιστές να κρύβονται πίσω από ψηλά τείχη, καλά θα κάνουν να αρχίσουν να διδάσκονται ο ένας από τον άλλο, και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται μεταξύ τους εμπορικά.The National

http://www.thenational.ae/thenationalconversation/comment/davos-funeral-of-free-market-capitalism-has-china-in-mind?pageCount=0

Απόδοση: S.A.

http://www.antinews.gr/2012/01/31/145277/

Ν. Λυγερός


Βασιλεία:
Μα καλά, κυρία, δεν θα κάνουμε τίποτα εμείς;

Μαρίνα:
Τι θέλετε να κάνετε, παιδιά μου;

Ηλιάνα:
Θέλουμε κι εμείς να κάνουμε κάτι για το φράχτη...

Ιωάννης:
Σωστά, κυρία.

Μαρίνα:
Δηλαδή;

Σοφία:
Αν δεν κάνουμε τίποτα, πώς θα πούμε στα παιδιά μας όταν γεράσουμε ότι χάρη σε μας δεν έγινε ο φράχτης.

Μαρίνα:
Μα είστε τόσο σίγουρα ότι δεν θα γίνει, παιδιά;

Παναγιώτης:
Και βέβαια! Δεν μπορεί να γίνει ένα πράγμα που δεν θέλουν ούτε τα παιδιά.

Μαρίνα:
Μα μερικοί θα πάρουν χρήματα άμα γίνει ο φράχτης.

Βασιλεία: Εμάς δεν θα μας εξαγοράσουν πάντως!

Μαρίνα:
Μα δεν νομίζω ότι τους εξαγόρασαν.

Ηλιάνα: Τότε γιατί το κάνουν;

Μαρίνα: Για να κερδίσουν χρήματα!

Ιωάννης: Τότε θα κερδίσουν περισσότερα, όταν θα τους βάλουμε να πέσει.

Μαρίνα: Μα είστε τόσο αποφασισμένα, παιδιά μου.

Σοφία: Εσείς δεν είστε, κυρία;

Μαρίνα: Ειλικρινά, δεν ξέρω. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Σκέφτομαι την κοινωνία...

Παναγιώτης: Εμάς να σκέφτεστε, όχι την κοινωνία. Εμείς θα μείνουμε με το φράχτη.

Μαρίνα: Μα είναι για το καλό σας.

Βασιλεία: Τέτοιο καλό να μας λείπει!

Μαρίνα: Μα γιατί το βλέπουμε τόσο αρνητικά !

Ηλιάνα:
Δεν είμαστε κότες για να μας βάλουν σ’ ένα κοτέτσι.

Μαρίνα:
Εντάξει, εντάξει, έχετε δίκαιο.

Ιωάννης:
Επιτέλους, κυρία! Αφού σας αγαπάμε είναι δυνατόν να μην αγαπάτε το μέλλον μας.

Μαρίνα:
Είστε οι επόμενοι άνθρωποι !

Σοφία:
Πείτε μας τι να κάνουμε…

Μαρίνα:
Πώς σας φαίνεται να κάνουμε ένα γλυπτό;

Παναγιώτης:
Τι σχέση έχει με το θέμα μας;

Μαρίνα:
Έχει, έχει. Έχω ένα φίλο που μου έδειξε μια φωτογραφία από το Παρίσι και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Βασιλεία:
Τι φωτογραφία;

Μαρίνα:
Είναι ένας άνθρωπος που βγαίνει από έναν τοίχο.

Ηλιάνα:
Τι παράξενο γλυπτό.

Μαρίνα:
Είναι από μια νουβέλα.

Ιωάννης: Κι εμείς τι θα κάνουμε;

Μαρίνα: Θα πάρουμε ένα κομμάτι φράχτη και θα το κάνουμε άνθρωπο.

Σοφία:
Πώς είναι δυνατόν;

Μαρίνα:
Φανταστείτε το δρομέα που είναι στην Αθήνα.

Παναγιώτης:
Α, τώρα κατάλαβα.

Μαρίνα:
Ε, λοιπόν ο δρομέας θα βγαίνει από το σύρμα του φράχτη.

Βασιλεία:
Το σύμβολο της ελευθερίας.

Ηλιάνα: Ελευθερία ή φράχτης!

Ιωάννης:
Ναι, κυρία, αυτό θα κάνουμε.

Σοφία:
Αυτός ο άνθρωπος θα είναι ο μικρός πρίγκιπας.

http://www.lygeros.org/lygeros/8612-gr.html


Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στα φορολογικά βάρη (ΦΑΠ, τέλος ακινήτων κ.λπ.) το 2012, ενώ το ίδιο ποσοστό αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε τις δόσεις του στεγαστικού του δανείου, ενώ ήδη ένας στους έξι καθυστερεί τις πληρωμές των δόσεων.

Επιπλέον, το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων οι οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων (άνω του 60%) κυμαίνονται μεταξύ 20% και 30%.
Έρχονται τα «ραβασάκια» για ΕΤΑΚ και ΦΑΠ
Τριπλό χτύπημα της εφορίας θα δεχθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι αναμένουν την τελευταία τριετία, τα ειδοποιητήρια για το ΕΤΑΚ του 2009 αλλά και για το ΦΑΠ 2010 και 2011.
Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως … κατάφερε να εκκαθαρίσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ετοιμάζεται να στείλει τα ραβασάκια μέχρι τον Ιούνιο, φροντίζοντας όπως λένε αρμόδια στελέχη , «να …μην πέσουν όλα τα χαράτσια μαζί».

http://www.politis-gr.com/?p=27505

«Μεγάλη ροπή, μάλλον δε (το) όλον η τύχη εστί προς άπαντα τα των ανθρώπων πράγματα» έλεγε ο Δημοσθένης. Δηλαδή «Μεγάλη επιρροή έχει η τύχη, ή για να το πω καλύτερα η τύχη σε όλα τα πράγματα των ανθρώπων ασκεί τη δύναμή της» .

Την ρήση του Δημοσθένη θυμήθηκα πριν δύο μήνες περίπου , όταν διαπίστωσα ότι μέχρι και εντός των τειχών του Κοινοβουλίου υπάρχουν τυχεροί από λαχεία, τζόκερ, λόττο κλπ ! Ο συνδυασμός της τύχης με την δύναμη.

Ο τυχερότερος εξ αυτών, είναι ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ και αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαΐτσης Αποστολάτος . Ένας ιδιαίτερα ευγενής άνθρωπος. Στο πόθεν έσχες που κατέθεσε δικαιολογεί τις ύψους 1.200.000 ευρώ καταθέσεις του, λόγω λαχείου που κέρδισε, όπως δήλωσε, και του απέφερε 1.000.000 ευρώ. Τυχερός ο άνθρωπος…!

Η τύχη άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν «περιχαρακώνεται» . Δεν πτοείται από τείχη κάθε ειδών . Τα υπερπηδά , αν όχι τα γκρεμίζει. Έτσι είναι η τύχη …Είναι η εκλαϊκευμένη μορφή του θαύματος!

Βέβαια «Η τύχη του καθενός εξαρτάται από την δική του ενεργητικότητα» έλεγε ο Αδ. Κοραής. Προφανώς αυτά τα λόγια επέχουν διαφόρων ερμηνειών καθ’ όλη την έκταση τους , έως και παρερμηνειών. Έτσι τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι αυτοί που την τύχη την «αντιλαμβάνονται» ως το μέσον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Δεν το λέω αυτό εγώ και φυσικά δεν υπονοώ τίποτα. Μακριά απ’ εμού το ποτήριον της βλασφημίας ή της συκοφαντίας, προς οποιονδήποτε.

«Μέσω υπαλλήλων του ΟΠΑΠ, ιδιοκτητών πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και με τη βοήθεια διάφορων μεσαζόντων, αγοράζονται από τους πραγματικούς τυχερούς κερδισμένα δελτία του Τζόκερ, του Λόττο και του Στοιχήματος, τα οποία δικαιολογούν έσοδα από διακίνηση ναρκωτικών, σωματεμπορίας, τοκογλυφίας και φοροδιαφυγής« . Αυτό αναφέρει από το 2009 η έκθεση της Επιτροπής καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Το φαινόμενο αυτό, λοιπόν, είναι εν γνώσει της επίσημης πολιτείας εδώ και χρόνια. Και δείχνει να μη απασχολεί σοβαρά κανέναν στο Κοινοβούλιο, όταν σε πολλές συλλήψεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, εμπλέκεται και ο παράγοντας της «τύχης» , ως μέσον ξεπλύματος μαύρου χρήματος από διακίνηση φοροδιαφυγής ή τοκογλυφίας .

Πρόσφατο παράδειγμα η εξάρθρωση του πολυπλόκαμου εγκληματικού κυκλώματος στην Θεσσαλονίκη, το οποίο χρησιμοποιούσε κατά κόρον την μέθοδο των λαχείων, τζόκερ κλπ, προκειμένου να «ξεπλύνει» τα χρήματα που αποκόμιζε από τις εκτός νόμου δραστηριότητες του.

Ο φερόμενος μάλιστα ως εγκέφαλος του κυκλώματος είχε και πολιτικές βλέψεις και είχε κατέβει υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με το ΛΑΟΣ.

Μάλιστα ήταν προσωπική επιλογή του κ. Καρατζαφέρη, αν κρίνω από μια επιστολή που δημοσιεύτηκε σε Κυριακάτικη εφημερίδα, όπου ένα επώνυμο στέλεχος του ΛΑΟΣ απευθυνόμενο προσωπικά προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη,τονίζει για το θέμα του κυκλώματος στη συμπρωτεύουσα: «Σου επισημαίνω ότι παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις από την εξάρθρωση στη Θεσσαλονίκη της εγκληματικής οργάνωσης τοκογλυφίας, καθότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος αυτής, ήταν προσωπική σου επιλογή για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη στην Κ. Μακεδονία στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές και θα αναμένω την επίσημη τοποθέτησή σου»….

Προ ημερών δημοσίευμα του Βήματος ανέφερε ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ , στην κατοικία ενός εκ των κατηγορουμένων ,ανακάλυψαν μια φωτογραφία όπου εικονίζονται οι δύο από τους φερόμενους ως αρχηγούς των τεσσάρων διασυνδεομένων εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν (ο υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ και άλλος ένας), να συντρώγουν με τον Βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Βελόπουλο, αλλά και τον κ. Καρατζαφέρη. Νομίζω μάλιστα ότι η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο .

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι «Παράλληλα εξετάζονται αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο …(σ.σ ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος και υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ) είχε μέχρι και προ ολίγων ημερών επαφές με κορυφαία στελέχη του ΛΑΟΣ, τα οποία του παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση, στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «ο …(σ.σ ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος και υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ) έδειχνε τεράστιο ενδιαφέρον για αυτήν την υποψηφιότητα όχι από κάποια πολιτική φιλοδοξία αλλά γιατί πίστευε ότι λόγω βουλευτικής ασυλίας θα απέφευγε τις ποινικές διώξεις για την υπόθεση τοκογλυφίας. Είχε πληροφορηθεί προ πολλών μηνών ότι πραγματοποιείται αστυνομική έρευνα για την δραστηριότητα του και έψαχνε τον τρόπο να αποφύγει τις συνέπειες»…

Όπως προκύπτει από την ίδια πηγή πληροφοριών κορυφαίο στέλεχος του ΛΑΟΣ τον ειδοποίησε «να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας καθ’ ότι οι εκλογές επισπεύδονται και λόγω «προβλήματος υγείας του προέδρου της Δημοκρατίας»».

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο ο κύκλος των ύποπτων διασυνδέσεων των τοκογλύφων με πολιτικούς σχηματισμούς να σχετίζεται και με παράνομες χρηματοδοτήσεις. Άλλωστε σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ «έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι κάποιοι πολιτικοί, και όχι μόνο, είχαν προσφερθεί να παρέχουν προστασία σε εμπλεκόμενους στο κύκλωμα»!
Χθες ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος και υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ, μέσω συνεργάτη του, απειλεί με Βίντεο στα οποία καταγράφονται συναντήσεις και οικονομικές συναλλαγές του φερόμενου «αρχιτοκογλύφου» με πολιτικούς...

«Αν βγάλω αυτά τα βίντεο, θα εξαφανιστεί η Βουλή» φέρεται να εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος ο κατηγορούμενος , σε στενό συνεργάτη του. ..

Είπαμε να φοβόμαστε τους παγκόσμιους τοκογλύφους. Αλλά και τους εγχώριους;
Τι κάνει αλήθεια η κυβέρνηση μπροστά σ’ όλα αυτά;

Φοβάται ο κ.Παπαδήμος ότι σε περίπτωση που εξερευνήσει όλα αυτά με την αρμόζουσα σοβαρότητα, ο κ. Καρατζαφέρης θα άρει την στήριξή του στην κυβέρνηση ;
Μα ο κ. Καρατζαφέρης θα αποχωρήσει έτσι κι αλλιώς …

http://www.politis-gr.com/?p=27491

Κλείνει τις συνεργασίες της με το ΠΑΣΟΚ η ΔΗΑΡ, η οποία ανακοίνωσε την συνεργασία της με τους «Ελεύθερους Πολίτες», ήτοι τον βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, τον γνωστό δημοσιογράφο (από τα χρόνια της… Αλλαγής) Μάκη Γιομπαζολιά και τον πρώην βουλευτή Νίκο Γαλανό. Ταυτόχρονα η ΔΗΑΡ που έγινε πλέον … ΔΙΑΡΙ,«συμπληρώνει» τα ψηφοδέλτιά της με τελευταία απόφαση ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης (εδώ και χρόνια από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κουβέλη) να καταλαμβάνει την εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Όσον αφορά την συνεργασία με τους «Ελεύθερους Πολίτεςεπιτεύχθηκε με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι Β. Οικονόμου, Γιομπαζολιάς και Γαλανός θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό μιλάνε για «ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου».

Κατά τα άλλα, χθες το μεσημέρι της Δευτέρας είχα ένα επαγγελματικό ραντεβού σε εστιατόριο της … γνωστής οδού Βαλαωρίτου.

Μπαίνοντας μέσα, πέφτω πάνω στους γνωστούς Καθηγητές ….Ηλία Νικολακόπουλο, Λουκά Τσούκαλη και Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Προχώρησα στο βάθος του καταστήματος και βλέπω σ’ ένα μεγάλο τραπέζι να πίνουν μπύρες και να χαχανίζουν ανέμελα ο Γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης, η του …συνωστισμού της Σμύρνης, Καθηγήτρια κ. Ρεπούση, ο επίσης Καθηγητής κ. Πανούσης, ο γνωστός από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση Θεόδωρος Μαργαρίτης και κάποιοι άλλοι ….άγνωστοι σ’ εμένα τουλάχιστον.

«Οι δεξιοί ή δεν έχουν πια λεφτά ή δουλεύουν τέτοια ώρα. Μόνο οι κρατικοδιαίτοι της …..Αριστεράς δείχνουν άνετοι!!!», σχολίασε δηκτικά και μάλλον μεγαλόφωνα ένας από τους πελάτες του μαγαζιού την ώρα που αποχωρούσε ο κ. Πανούσης.

Η κα Ρεπούση έμεινε τελευταία…Προφανώς θα κρατούσε τα πρακτικά της …συνεδρίασης για να γράψει …ιστορία!

ΑΔ

http://www.antinews.gr/2012/01/31/145306/

Δεν τρέφουμε καμιά συμπάθεια, ούτε σεβασμό προς τους τεμπέληδες και δημαγωγούς Έλληνες πολιτικούς, η διαφθορά των οποίων κατέστρεψε την χώρα τους.

Ούτε εκτιμούμε ιδιαίτερα τις υψηλές εκείνες πολιτισμικές αξίες που οδήγησαν τους Έλληνες πολίτες στο να στηρίζουν επί δεκαετίες αυτούς τους σάπιους πολιτικούς.

Πραγματικά, χρειάζεται ιδιαίτερο ταλέντο στην αποτυχία, για να καταλήξει η Ελλάδα εκεί που κατέληξε, εξαιτίας των πολιτικών της.

Να όμως, που και οι Γερμανοί φάνηκαν ισάξιοι στην αποτυχία.

Το τελευταίο γερμανικό σχέδιο για την «επιδιόρθωση» της Ελλάδας θέλει τους Έλληνες να παραδίνουν την κυριαρχία τους επί του προϋπολογισμού και της φορολογικής πολιτικής σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο, ως αντάλλαγμα για τα €130 δισ που χρειάζεται η χώρα για να ξοφλήσει τις ηλίθιες ευρωπαϊκές τράπεζες, που ενθαρρυμένες από τους ανεγκέφαλους Γερμανούς, πλήρωσαν σοβαρά ποσά για να αγοράσουν ομόλογα χωρίς καμιά αξία.

Βέβαια, οι Γερμανοί έχουν κάποιο δίκιο. Αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις, όμως το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, με την στήριξη του εκλογικού σώματος, ανθίσταται σθεναρά.

Υπάρχει πολλή γκρίνια, πολλά λόγια, πολλές υποσχέσεις, και καμία δράση. Αυτή είναι η συνηθισμένη προσέγγιση των Ελλήνων στο εν λόγω ζήτημα.

Από την άλλη, οι πολιτικές λιτότητας που θέλουν οι Γερμανοί πολιτικοί, είναι όλες υπέρ των τραπεζικών τους συμφερόντων, και πιο πολύ στοχεύουν στην διατήρηση του κύρους των ιδίων, παρά στο να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Η γερμανική πολιτική τάξη μοιάζει σαν να έχει βάλει σκοπό να καταστρέψει την Ευρώπη, ώστε να μην χρειαστεί να πει στους ψηφοφόρους της το πόσο ηλίθια είναι. Οι Γερμανοί πολιτικοί κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποκρύψουν την αλήθεια, που έχει να κάνει με τα αλλεπάλληλα λάθη των τραπεζιτών τους, οι οποίοι φταίνε για την κρίση στον ίδιο βαθμό που φταίνε και οι σπάταλοι Έλληνες.

Οι Γερμανοί τραπεζίτες (μαζί με Ευρωπαίους συναδέλφους τους), μπήκαν με τα μπούνια στο ελληνικό χρέος. Έχουν γεμίσει με ισπανικά, πορτογαλικά, και ιταλικά ομόλογα. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ανικανότητας στο να πάρουν σωστές αποφάσεις, αφού η γερμανική κυβέρνηση τους ενθάρρυνε να δανείζουν τις μεσογειακές χώρες, ακόμη και όταν αυτές έχασαν κάθε φερεγγυότητα το 2008. Οι πολιτικοί έλεγαν στους τραπεζίτες, ότι αυτού του είδους τα δάνεια δεν ενέχουν ρίσκο, καθιστώντας έτσι τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης πολύ πιο ελκυστικά, από άλλα αντίστοιχα τραπεζικά προϊόντα.

Αν και η γερμανική (και η γαλλική) πολιτική σε σχέση με την κρίση μοιάζει να είναι στοχευμένη στην επίλυσή της, στην πραγματικότητα αποσκοπεί στην διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Γερμανίας, και μάλιστα χωρίς να καταλάβουν οι ψηφοφόροι και οι φορολογούμενοι το πόσο φταίνε για την κρίση οι ανίκανοι Γερμανοί πολιτικοί που εκλέγουν.

Αποκηρύσσοντας τα ανεύθυνα κράτη PIIGS, και απαιτώντας την τιμωρία τους μέσω αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας, οι Γερμανοί πολιτικοί δημαγωγούν, χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων τους, κρύβοντας παράλληλα τις δικές τους παρασπονδίες και πανάκριβες λανθασμένες κινήσεις.

Για να γίνει ένα κακό δάνειο, χρειάζονται δυο μέρη, και οι γερμανικές αρχές αξίζει να καταδικαστούν από τον λαό τους, για την εντελώς άστοχη πολιτική ηγεσία που άσκησαν την εποχή του ευρώ. Αυτό που κάνουν, παριστάνοντας τους ενάρετους, και κατηγορώντας και ταλαιπωρώντας συνεχώς τους Έλληνες, είναι άνανδρο.

Πέρα από τις δικές τους ευθύνες, οι Έλληνες θα πρέπει να περιφρονήσουν την τελευταία γερμανική πρόταση, όπως ακριβώς της αξίζει. Αν οι Έλληνες θέλουν να πάρουν όλα αυτά οδυνηρά μέτρα, μπορούν να το κάνουν από μόνοι τους. Και αν οι εκλεγμένοι πολιτικοί τους έχουν αντίρρηση, τότε μάλλον θα χρειαστεί η χώρα τους να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, εν μέσω μεγάλων οδυνών.

Αυτές είναι δυστυχώς οι μόνες επιλογές, οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά στην πλεονεξία και στην μυωπική αντιμετώπισή της κρίσης από πλευράς τόσο των Ελλήνων, όσο και της ΕΕ.

Η μόνη δηλαδή επιλογή που απέμεινε στους Έλληνες, είναι το πόσο και το πώς θα υποφέρουν. Όμως, ακόμη κι αυτή η επιλογή θα πρέπει να αποφασιστεί από τους ίδιους.

Στους Γερμανούς πολιτικούς αρέσει να μιλάνε για την αφοσίωσή τους στην Ευρώπη, και την επιθυμία τους να ξεπεραστεί η κρίση μέσα από την ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών. Αν το πιστεύουν ειλικρινά, τότε ας πάρουν επάνω τους και την ευθύνη που τους αναλογεί, όσον αφορά στο ρόλο που έπαιξαν για να δημιουργηθεί αυτή η κρίση.

Και ας προσπαθήσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι αυτοί θα αναλάβουν τον λογαριασμό, για όλα τα λάθη που έγιναν προκειμένου να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας τους από τις άθλιες επιλογές που έκανε, με την ενθάρρυνση του γερμανικού κράτους.

Η όποια λύση της κρίσης αποφασιστεί, σίγουρα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πολλά από τα σκληρά μέτρα που προτείνει η Γερμανία, αλλά θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν επί ίσοις όροις και οι ίδιοι οι Γερμανοί, που μέχρι σήμερα δεν το διανοούνται.

Αν αυτό δεν γίνει, τότε οι Γερμανοί πολιτικοί θα αποκαλυφθούν ως ασπόνδυλοι καιροσκόποι, που είναι διατεθειμένοι να διαλύσουν την Ευρώπη, προκειμένου να διατηρήσουν τις άθλιες πολιτικές τους καριέρες. Η πολιτική τους ανευθυνότητα, και ανικανότητα, θυμίζει εποχές Kaiser Wilhelm, αν όχι τα μετέπειτα γερμανικά κατορθώματα.

Αν οι Γερμανοί πολιτικοί και τραπεζίτες, δεν επεδείκνυαν μια χρόνια ηλιθιότητα, τότε η Ευρώπη δεν θα βρίσκονταν στη σημερινή της κρίση.

Η δειλία τους, σε συνδυασμό με την μη ανάληψη της ευθύνης που τους αναλογεί, αποτελούν την βασική αιτία που δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη.

Για να ανακάμψει, και να ευημερήσει και πάλι η Ευρώπη, οι Γερμανοί θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.The National Interest

http://blogs.the-american-interest.com/wrm/2012/01/28/will-german-politicians-wreck-europe-to-save-their-own-skins/

Απόδοση: S.A

http://www.antinews.gr/2012/01/31/145280/

«Ο Βορράς είναι αποφασισμένος να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας για να προστατεύσει το δικό του χρηματοπιστωτικό σύστημα» εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Στρέεκ, διακεκριμένος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Μελέτη των Κοινωνιών στη Γερμανία.

Ο καθηγητής έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο "Βήμα", που αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια και στην οποία δηλώνει σίγουρος ότι «όλοι ήξεραν» τι συνέβαινε με τον ευρωπαϊκό νότο: κυβερνήσεις, ΔΝΤ και, κυρίως, η Golman Sachs. Και τονίζει ότι «μόνον η ανάπτυξη, η διαγραφή χρεών ή η χρεοκοπία μπορούν να επιλύσουν το υπερβολικό δημόσιο χρέος, όχι η λιτότητα».

Πιστεύετε ότι η ευθύνη για την κατάσταση της νομισματικής ένωσης στην ΕΕ βαραίνει τον «οκνηρό και διεφθαρμένο» Νότο που «παραβίασε τους κανόνες»;«Δεν συμφωνώ ότι ο Νότος δεν ακολούθησε τους κανόνες. Όλοι ήξεραν τί συνέβαινε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και κυρίως η Goldman Sachs, που βοήθησε την Ελλάδα να μπει στην ΟΝΕ και λίγο μετά προσέλαβε τον Μάριο Ντράγκι για CEO της Ευρώπης και αργότερα τον Μάριο Μόντι ως σύμβουλο. Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα κλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτικούς λόγους, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να αποφευχθεί η επιστροφή μίας δεξιάς δικτατορίας ή μία κυβέρνηση της Αριστεράς».

»Ήλπιζαν ότι η κεντρώα δημοκρατία, ο καπιταλισμός, η πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης και τα διαρθρωτικά ταμεία θα επέφεραν μία βιώσιμη ευημερία. Όμως στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αυτή η ελπίδα μπορούσε να κρατηθεί ζωντανή μόνο μέσω μίας τεράστιας εισαγωγής δανείων που υποκαθιστούσαν την ευημερία. Για να έχουν τα δάνεια προσιτά επιτόκια για την Ελλάδα και τους υπόλοιπους οφειλέτες, έπρεπε να γίνουν μέλη της νομισματικής ένωσης. Όσα συνέβησαν έκτοτε ήταν γνωστά και εμφανή σε όλους».


Θεωρείτε πιθανή την ολοκληρωτική διάλυση της ευρωζώνης;


«Δεν το πιστεύω. Ο Βορράς είναι αποφασισμένος να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ώστε να προστατεύσει τη δική του χρηματοπιστωτική βιομηχανία. Θέλει επίσης να κρατήσει τις ελλειμματικές χώρες μέσα στην ευρωζώνη, για να προστατεύσει τις εξαγωγές του από τις ανταγωνιστικές νομισματικές υποτιμήσεις και να κρατήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα. Η Γερμανία, συγκεκριμένα, είναι πρόθυμη να πληρώσει για αυτό, με τη μορφή βοήθειας, φθάνει να είναι υποφερτή και με κάποιο τρόπο κρυφή από τους ψηφοφόρους.

Οι ελίτ του Νότου, από την πλευρά τους, θέλουν να παραμείνουν στην ΟΝΕ, γνωρίζοντας ότι το πολιτικό τους μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συμμετοχή στην «Ευρώπη» και ελπίζοντας για συνεχή οικονομική ενίσχυση. Οι μεσαίες τάξεις του Νότου επίσης θέλουν να παραμείνουν αφού αφενός φοβούνται την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και αφετέρου πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι η γη της επαγγελίας. Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει αν ένα ανεξάρτητο νόμισμα τελικά θα ήταν προτιμότερο από την οικονομική ενίσχυση που οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο θα διατίθενται να προσφέρουν στο μέλλον».


Πιστεύετε ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να επιλυθεί μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας, όπως επιμένουν οι ηγέτες της;


«Το υπερβολικό δημόσιο χρέος επιλύεται μόνο μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, της διαγραφής χρεών ή της χρεοκοπίας, ποτέ μέσω της λιτότητας. Η λιτότητα που επιβάλλεται από το εξωτερικό μπορεί να διογκώσει το πρόβλημα. Αλλά θεωρείται απαραίτητη για τον βραχυπρόθεσμο εφησυχασμό των αγορών, βάζοντας ως προτεραιότητα τις διεκδικήσεις των δανειστών και όχι των πολιτών. Είναι επίσης απαραίτητη για τον κατευνασμό των ψηφοφόρων της Βόρειας Ευρώπης, που καλούνται να εγκρίνουν τη «διάσωση» των κρατών - οφειλετών του Νότου, ή καλύτερα των τραπεζών που τα έχουν δανείσει, σε μία περίοδο που και οι βορειοευρωπαίοι υφίστανται μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες».


Τι τίμημα θα πλήρωνε η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν ακολουθούσε τις πολιτικές του ΔΝΤ και της ΕΕ;


«Δεν γνωρίζω. Είναι ένα ρίσκο. Ένα ραντεβού με τη τύχη. Μπορεί να φοβίσετε τόσο την ΕΕ με την πιθανότητα της χρεοκοπίας και οι δανειστές σας να γίνουν πιο φιλικοί. Μπορεί και όχι. Είναι ένα παιχνίδι θάρρους: ποιος θα ανοιγοκλείσει πρώτος τα μάτια του;»


Ποια είναι η γνώμη σας για τις νέες τεχνοκρατικές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, αναφορικά με τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες;

«Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία δεν έχουν προηγούμενο: οι ειδικοί στα χρήματα αντικαθιστούν τους ειδικούς στους ανθρώπους, κάτω από ισχυρές πιέσεις ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξόφληση του χρέους στους ξένους πιστωτές.

Θυμάμαι πόσο σοκαρισμένη ήταν η Μέρκελ και οι άλλοι όταν ο Παπανδρέου προσπάθησε να διενεργήσει δημοψήφισμα. Αμέσως τον ανάγκασαν να παραιτηθεί. Φυσικά αυτό ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σκεφτείτε τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εθνικές νομισματικές, οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που τον Δεκέμβριο οδήγησαν στη συμφωνία για αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ. Όλες οι χώρες, όχι μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι τώρα υποτελείς σε μία ευρωπαϊκή «οικονομική κυβέρνηση» που είναι σχεδιασμένη να καθιστά αδύνατο στη δημοκρατική πολιτική να διορθώνει τις πράξεις των αγορών».


Είναι δυνατή μία δομική αναπροσαρμογή και μία πραγματική δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη ελλείψει μίας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας;

«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν εξ αρχής σχεδιασμένη έτσι ώστε να προχωράει χωρίς την «ευρωπαϊκή ταυτότητα». Η μετάβαση από τη νομισματική στη δημοσιονομική ένωση και από εκεί σε μία ένωση μεταφοράς πόρων, θα οδηγείται όχι από μία νέα «ευρωπαϊκή συνείδηση» των πολιτών αλλά από τις αγορές, που αξιώνουν το τέλος της οικονομικής εθνικής κυριαρχίας. Αλλά το τίμημα θα είναι οι πολίτες του Βορρά να αγανακτήσουν με τον «φόρο ανταγωνιστικότητας» που θα πρέπει να πληρώνουν στον Νότο ως αποζημίωση για τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, ενώ οι πολίτες του Νότου θα αγανακτήσουν με τη λιτότητα που θα τους επιβάλει ο Βορράς. Ο Βορράς θα αντιμετωπίζει τον Νότο ως βάρος και ο Νότος τον Βορρά, και κυρίως τη Γερμανία, ως ιμπεριαλιστές. Καθώς η Ευρώπη θα μεγαλώνει υπό την ηγεσία των αγορών, οι λαοί της θα απεχθάνονται ο ένας τον άλλον».ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ο Βόλφγκανγκ Στρέεκ
Καθηγητής Κοινωνιολογίας στη σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Κολονίας, ο Βόλφγκανγκ Στρέεκ, εστιάζει το ερευνητικό του ενδιαφέρον στον συσχετισμό της πολιτικής επιστήμης και της πολιτικής οικονομίας με την οικονομική κοινωνιολογία. Ασχολείται κυρίως με τη σύγκρουση των δημοκρατικών οντοτήτων και της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως αυτή αντανακλάται στη σύνθεση του σύγχρονου κράτους πρόνοιας και των εργασιακών σχέσεων. Αρθρογραφεί συχνά σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, ενώ το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Oxford University Press με τον τίτλο «Re - Forming Capitalism: Institutional Change in the German Political Economy» (Μετά - Ρυθμίζοντας τον Καπιταλισμό: Θεσμική Αλλαγή στη Γερμανική Πολιτική Οικονομία). Από το 1995 διευθύνει το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Μελέτη των Κοινωνιών στην Κολονία.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=33105&Itemid=161


«Το πολιτικό μας σύστημα στο σύνολό του διέρχεται περίοδο αποσύνθεσης. Επομένως τίποτε καλό δεν μπορεί να προκύψει μέσα από αυτό, όσες αλλαγές κι αν συμβούν. Εχουμε να κάνουμε με ένα απόστημα επάνω στη σάρκα της πατρίδας, που καθημερινά μας δηλητηριάζει», δηλώνει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.
«Με το μνημόνιο μας έχει δέσει χειροπόδαρα. Οπότε θα πρέπει να κοπεί όπως ο γόρδιος δεσμός με το σπαθί. Να θεωρήσουμε τα χρέη, τα δάνεια και τους…
τόκους άσχετα με τη θέλησή και τα συμφέροντα του λαού μας», επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
«Εμείς προετοιμαζόμαστε από τώρα για την τελική σύγκρουση αλλά και για την επόμενη μέρα, με τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος και νέων θεσμών, καθώς και με λεπτομερή σχέδια για όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής», σημειώνει.
Σε ότι αφορά στις επόμενες κινήσεις της πολιτικής του οργάνωσης που ονομάζεται Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση (ΕΛΑΔΑ) σημειώνει:

Θα δημιουργήσουμε οργανώσεις σε όλη τη χώρα και σε όλους τους χώρους δουλειάς
Θα καταρτίσουμε πυκνό πρόγραμμα συγκεντρώσεων και ομιλιών
Θα γενικεύσουμε την ανυπακοή σε κάθε προκλητική και ουσιαστικά παράνομη απόφαση που θίγει τους εργαζόμενους, όπως χαράτσι και δημεύσεις.
Θα υπερασπίσουμε τον κάθε πολίτη, εργαζόμενο ή άνεργο κάθε θύμα της κυβερνητικής βίας.
Τέλος, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Αφού έντυσαν την Ελλάδα στα μαύρα, τώρα ένας ένας αρχίζει να στρέφεται χωρίς ντροπή κατά του μνημονίου. Σημίτης και Χρυσοχοΐδης, ο ένας το θεωρεί λάθος και ο άλλος δηλώνει ότι δεν το γνώριζε… Σε λίγο θα δούμε τον Παπακωνσταντίνου να το καταδικάζει και τον Παπανδρέου να ετοιμάζει σταυροφορία κατά του μνημονίου.»

http://olympia.gr/

Γράφει ο Θανάσης Παπανδρόπουλος
Τα στοιχήματα είναι παγκοσμίως ανοικτά. Θα πτωχεύσει μέσα στο 2012 η Ελλάδα, παρασύροντας και την ευρωζώνη, ή θα έχουμε κάποιο χρηματοπιστωτικό θαύμα; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται πρώτο και καλύτερο στα τραπέζια όλων των hedge funds. Τα τελευταία, παρά τις διάφορες αστειότητες που διαδίδονται όπως συνήθως από άσχετους “νονούς” της κοινωνίας, είναι διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με πολιτικές εξουσίες. Τα hedge funds διαχειρίζονται κατά την αντίληψή τους δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, τα οποία ανήκουν κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές. Επενδυτές οι οποίοι, σε περιόδους αβεβαιότητος, ενδιαφέρονται όχι τόσο να κερδίσουν όσο να μην χάσουν.

Στην εποχή μας, αυτό το τελευταίο στοίχημα ίσως να είναι και το σημαντικότερο. Γι αυτό, σήμερα, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των hedge funds ή επενδυτικών εταιρειών είναι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, με άγνωστο Χ την Ελλάδα. Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, από τον περασμένο Οκτώβριο τα σημαντικότερα hedge funds στην Νέα Υόρκη επενδύουν στην πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και “παίζουν” μία σχέση που θα κυμαίνεται από 1,15 έως 1. Ειρήσθω εν παρόδω, τα ίδια επενδυτικά ταμεία από το 2008 έως σήμερα έχουν κερδίσει πάνω από 110 δισεκατ. δολάρια “παίζοντας” την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, από το 1,51 στην ισοτιμία 1,35 ευρώ-δολάριο.

Επισημαίνουμε ότι μεταξύ των κορυφαίων hedge funds που “παίζουν” το στοίχημα της πτώσης είναι και αυτό του Τζωρτζ Σόρος, το SAC Capital Advisors. Έτσι τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν στον διεθνή οικονομικό Τύπο οι αναλύσεις που ευνοούν την πτώση της ισοτιμίας ευρώ/δολλαρίου εις βάρος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Κατά κύριο δε λόγο, οι αναλύσεις αυτές έχουν στόχο το μαλακό υπογάστριο της ευρωζώνης, που είναι η έλλειψη ενιαίας οικονομικής πολιτικής, ήτοι μία στοιχειώδης κοινή δημοσιονομική διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Τζωρτζ Σόρος κατηγορεί τους ηγέτες της ευρωζώνης για τις πολιτικές λιτότητος που εφαρμόζουν, τονίζοντας ότι υπονομεύουν την ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, ο Ουγγρο-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος βάλλει κατά των σταθεροποιητικών πολιτικών γιατί γνωρίζει ότι οι τελευταίες είναι ενισχυτικές του ευρώ. Είναι όμως και προϋπόθεση για την εκπόνηση και εφαρμογή στην ευρωζώνη κοινών δημοσιονομικών κανόνων, αν η τελευταία θέλει να επιβιώσει. Συμβαίνει, ωστόσο, η επιβίωση της ευρωζώνης να μην εξυπηρετεί τις επενδύσεις στην κατάρρευση του ευρώ έναντι του δολαρίου, πάνω στην οποία, λένε οι πληροφορίες μας, έχουν επενδυθεί περί τα 300 δισεκατ. δολάρια. Μια παρόμοια επένδυση σημαίνει ότι μέσω της μόχλευσης, στην πράξη, πάνω στην κατάρρευση του ευρώ “παίζονται” περί τα 3 τρισεκατ. δολάρια.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε στους αναγνώστες μας ότι το πρώτο τεχνικό χαρακτηριστικό των hedge funds είναι η προσφυγή τους στην μόχλευση. Η τελευταία σε γενικές γραμμές ορίζεται ως η σχέση της μάζας των ενεργητικών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο και την κεφαλαιακή βάση που διαθέτει το επενδυτικό ταμείο. Έτσι, ένα hedge fund στο οποίο οι επενδυτές εμπιστεύθηκαν 100 εκατ. ευρώ και που έχει επενδύσει 300 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει μόχλευση ίση με 3. Κατά κανόνα όμως η μόχλευση αυτή στις ΗΠΑ μπορεί να φθάσει και να γίνει ίση με 10. Συνεπώς, αν σε ένα fund οι επενδυτές έχουν εμπιστευθεί 1 δισεκατ. δολάρια, το τελευταίο μπορεί να επενδύσει 10 δισεκατ. δολάρια, τα οποία συνήθως δανείζεται είτε από τις τράπεζες που αποκαλούνται prime broker, είτε αξιοποιώντας την μόχλευση που προσφέρουν τα αποκαλούμενα παράγωγα εργαλεία. Στην πράξη δε, τα τελευταία απαιτούν πολύ χαμηλή κινητοποίηση ρευστού χρήματος, η οποία συνήθως ξεπερνά το 15% των υποκείμενων ενεργητικών.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι γύρω από το ευρώ και την πορεία του τα στοιχήματα είναι γερά και τα επενδυτικά συμφέροντα τεράστια. Είναι επίσης σαφές ότι τα συμφέροντα των hedge funds και των πελατών τους δεν συμπίπτουν απαραιτήτως και με την αμερικανική επί του θέματος πολιτική, η οποία είναι για την ώρα υποστηρικτική του ευρώ και της περαιτέρω επιβίωσής του. Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, αν για παράδειγμα η Ελλάδα, η οποία και πυροδότησε την κρίση της ευρωζώνης, χρεοκοπήσει αιφνιδίως και εξέλθει από την ευρωζώνη, τότε δεν καταρρέει μόνον το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Την ίδια τύχη θα έχει και το βορειοατλαντικό. Επίσης, η χρηματοπιστωτική κρίση που θα ακολουθούσε θα πυροδοτούσε μία πολυετή διεθνή οικονομική ύφεση, με την ανεργία στις αναπτυγμένες χώρες να εκτοξεύεται στο 20% του ενεργού πληθυσμού. Σαφώς λοιπόν η θέση των ΗΠΑ δεν συμπίπτει με τις αντίστοιχες επιδιώξεις αυτών που, μέσω δήθεν φιλοκοινωνικών κεϋνσιανού περιεχομένου συνταγών θέλουν να επισπεύσουν την πτώση του ευρώ.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το 2012 θα είναι μία κρισιμότατη χρονιά για την Ευρώπη και την παγκόσμια παρουσία της. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία, όπως ήδη γράψαμε τις στήλες αυτές, αν μέχρι την 20η Μαρτίου 2012 δεν έχει βρει λύση στο “κούρεμα” του χρέους της με τους δανειστές της και δεν έχει περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της, τότε η ξαφνική χρεοκοπία της θα πρέπει να θεωρείται βεβαία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό.

http://www.postnews.gr/oikonomia/bankruptcy-or-miracle/

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πρωτοφανείς πιέσεις και απειλές
Σοφία Βούλτεψη
Το PSI βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, η τρόικα επιμένει στην άμεση εφαρμογή των φετφάδων της και μεταφέρει αρνητικά μηνύματα στους προϊσταμένους της δανειστές, η σημαντική απειλή για τη χώρα είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο δάνειο αν δεν ολοκληρωθούν τόσο το PSI όσο και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, που ήλθε ως συνέπεια της συστηματικής κατασυκοφάντησης της χώρας, του γεγονότος ότι παρουσιάστηκε (κυρίως από το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου) ως χώρα της ανομίας, της γραφειοκρατία και των αρρωστημένων πρακτικών, καθώς και των συνεχών παλινωδιών σε όλους τους τομείς.

Το Μνημόνιο αποδεικνύεται τώρα πως δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν βρόχο που τυλίχτηκε γύρω από τον λαιμό της χώρας, οδηγώντας τη στην πιο βαθιά ύφεση και στην ανεργία.

Από εκεί και πέρα, ήσαν όλα προδιαγεγραμμένα: Η τρόικα, αν και απέτυχε εντελώς, δεν κάνει πίσω από την εφαρμογή του μνημονίου, οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν συμφωνούν στην εφαρμογή των απαιτήσεων των εκπροσώπων των δανειστών, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά, χαϊδεύοντας τα αυτιά των στελεχών του κόμματός της και των εταίρων της.

Την ίδια ώρα, η «ιδέα» για τοποθέτηση Επιτρόπου για την Ελλάδα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας, που επικοινωνιακά οδηγεί σε ελληνογερμανική σύγκρουση, με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Οι Γερμανοί, προσπαθούν μεν να κατεβάσουν τους τόνους, χωρίς όμως να εγκαταλείπουν τον βασικό στόχο τους, που είναι ο δημοσιονομικός έλεγχος σε όλη την Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, που πλέον είναι το προσφιλές τους πειραματόζωο.

«Δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Περί «γενικής σκέψης» μίλησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Για «συζήτηση εργασίας», προκειμένου «να δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», μίλησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, που μάλιστα βρήκε και «έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Μίλησε μάλιστα και για δύο ενδεχόμενα: Είτε να εισαχθεί στο ελληνικό δίκαιο διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών - «ένα είδος ενισχυμένου "χρυσού κανόνα"», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – είτε «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή».

Επομένως, το Βερολίνο επιμένει στην άποψή του, ενώ και ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αν και μίλησε για κίνηση που «θα εξουδετέρωνε την Δημοκρατία» (κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο ιστορικό παρελθόν), έσπευσε να προσθέσει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει το νέο δάνειο αν δεν υπάρξει πρόοδος στα θέματα των μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, κάλεσε τη Γερμανία να είναι «λίγο πιο προσεκτική στις δηλώσεις της», προσθέτοντας πως οι γερμανικές απειλές «κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», καθώς όπως είπε, «δεν είναι πολύ λογικό οι Γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση και ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε. «Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο, όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα», κατέληξε.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, όμως, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και αμέσως μετά θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, προκαλώντας την ενόχληση των στελεχών του κόμματός του, παραδέχθηκε ότι τα περί επιτρόπου υπάρχει στις συζητήσεις εδώ και καιρό, αλλά δήλωσε άγνοια σχετικά με το αν πρόκειται για γερμανική ιδέα!

http://www.elzoni.gr/html/ent/177/ent.18177.asp

Με πόνο ψυχής ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο δικός μας ΓΑΠ, αναγκάστηκε πιθανότατα να καταδικάσει την αυταρχική, καταπιεστική, αντιδημοκρατική πολιτική του «καρντάση» Ερντογάν.
Όσοι γνωρίζουν την Ιστορία της Τουρκίας δεν εκπλήσσονται με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Άγκυρας, γιατί αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της εξουσίας στη γειτονική μας χώρα από τη σύστασή του ως κράτους μέχρι σήμερα.
Για αυτό και δεν εξαπατήθηκαν με το δημοκρατικό, φιλικό προφίλ που πρόβαλε ο κ. Ερντογάν τα πρώτα χρόνια της παντοδυναμίας του. Σε μια χώρα όπου κρατούνται στις Φυλακές εκατό δημοσιογράφοι μια γυναίκα, η Αϊσέ Χιουρ συνέταξε την Έκθεση για της Μειονότητες την περίοδο της Δημοκρατίας.
Η κ. Χιουρ κατέγραψε επιγραμματικά όλα όσα έγιναν σε βάρος των Μειονοτήτων από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα. Αξίζουν συγχαρητήρια στη δημοσιογράφο για το θάρρος και το σθένος της προσπάθειάς της.

Σωτήρης Ξενάκης
Άι στον αγύριστο κι εσείς και τα δανεικά σας..-
Δεν περιμένω από το παλικάρι της Goldman Sachs, ούτε απο τον γιό της Μαργαρίτας, απο αυτόν που μένει περιμένω να ακούσω τούτη την παράφραση της ρήσης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ Τάσσου Παπαδόπουλου ( «Εἶμαι πρόεδρος, εἶμαι πλούσιος, ἔχω καρκίνο, δὲν πρόκειται νὰ κάνω πίσω! Στ’ ἀρχίδια μου!») και το περιμένω απο αυτόν εγώ και ολάκερη η Ελληνική Φυλή για ένα και μόνο λόγο, γιατί κάποτε είπε τα πράγματα με τό όνομα τους για τα αδέρφια μας στην Βόρειο Ηπειρο

Έχουμε καταπιεί αμάσητα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια όλα όσα μας υπέδειξαν οι δανειστές μας. Μισθοί πετσοκόπηκαν, συντάξεις μειώθηκαν φτάνοντας στα όρια της ανυπαρξίας, εργασιακά δικαιώματα θάφτηκαν, νέα χαράτσια επιβλήθηκαν ακόμα και στο τελευταίο Ελληνικό σπίτι. Οι άνεργοι ξεπέρασαν εδώ και πολύ καιρό το ένα εκατομμύριο. Οι νέοι άνθρωποι αδυνατούν να βρουν δουλειά ούτε καν με εξευτελιστικούς μισθούς. Δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα αλλά και πιο μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν. Βιτρίνες-φαντάσματα χάσκουν σε κάθε -πάλαι ποτέ- εμπορικό δρόμο αλλά και στην τελευταία γειτονιά. Στα δυο αυτά χρόνια ακολουθώντας τις υποδείξεις αυτών που μας δανείζουν για να μην χρεοκοπήσουμε, οδηγηθήκαμε στην εξαθλίωση ενός τεράστιου τμήματος του Ελληνικού πληθυσμού.
«Δεν είναι έτσι. Δεν κάνατε όλα αυτά πού έπρεπε να κάνετε γι αυτό δεν βλέπετε αποτελέσματα» επιμένουν οι δανειστές μας. Μάλιστα κάποιοι Γερμανοί «φίλοι» μας είναι τόσο βέβαιοι ότι εμείς και μόνο φταίμε για τα χάλια στα οποία έχουμε φτάσει, που μας προτείνουν πλέον να τους παραδώσουμε και τυπικώς όσο έλεγχο της εθνικής κυριαρχίας μας έχει απομείνει.

Νομίζω, πώς όση υπομονή και καλή διάθεση να έχει κανείς, δεν μπορεί να καταπιεί αμάσητη κι αυτή την ξεφτίλα. Επιτροπεία και επισήμως δηλαδή προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα χρέη .

Το πώς θα επιβιώσουμε ως λαός...στα παλιά παπούτσια όσων έκαναν αυτή την πρόταση.
Αν λοιπόν επιμείνουν σε αυτή την ντροπιαστική για μια χώρα και ένα λαό ιδέα, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Άι στον αγύριστο κι εσείς και τα δανεικά σας. Μπορούμε να εξαθλιωθούμε
και μόνοι μας, χωρίς αυτά...

Σωτήρης Ξενάκης -Ιfimerida.gr/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/01/blog-post_9472.html#.Tyd1B8WfeM8

του Απόστολου Αποστολόπουλου
Όταν έπεφτε η Πόλη από τον Μωάμεθ οι καλόγεροι αναρωτιούνταν για το φύλο των αγγέλων. Ή, σε παραλλαγή, πόσοι άγγελοι χορεύουν στη μύτη μιας βελόνας. Τώρα στα Μοναστήρια της Αριστεράς αναρωτιούνται αν…ο Ζαχαριάδης έκανε λάθος στην εκτίμησή του ότι η αστική τάξη (και η χώρα) είναι εξαρτημένες και ο αγώνας είναι υπέρ της ανεξαρτησίας ή είναι καθαρά ταξικός. Ή, σε παραλλαγή, αν πρέπει να πάμε όλοι μαζί, όσοι είναι εναντίον των Μνημονίων, ή αν ο αγώνας είναι για τον σοσιαλισμό οπότε μόνο οι αριστεροί χωράνε. Οι άλλοι ας πάνε όπου στο καλό θέλουν.

Ο Μωάμεθ πήρε (φυσικά) την Πόλη και το πρόβλημα των αγγέλων έμεινε ως μέγιστη ιστορικοθρησκευτική απορία. Σε μας έγινε αιματηρός εμφύλιος (που τον πληρώνουμε ακόμα) και η αστική τάξη πήρε την εξουσία. Τώρα την εξουσία παίρνουν οι Βρυξέλλες. Και από την αστική τάξη. Αλλά η Αριστερά το βιολί της.

Παραθέτω δυο αποσπάσματα από αρθράκι στο ΠΑΡΟΝ (29-1-12) του Κρίτωνα Βασιλικόπουλου (υιού του αρχηγού της ΕΥΠ όταν έγιναν τα Ίμια και υπέβαλλε τότε την παραίτησή του). Γράφει: «Από τη μια η ελίτ που δεν κρατάει πλέον ούτε τα «αστικά» προσχήματα.

Εκβιάζει, απειλεί, τρομοκρατεί, διχάζει. Προετοιμάζει μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό «μανδύα», προαναγγέλλει ένα νέο Μεταξά, κυβερνήτη και «εθνοσωτήρα» ύστερα από εκλογές». Και συνεχίζει: «Και εμείς; Α, εμείς διαβουλευόμαστε…υπό ένα απαράβατο όρο: Καμιά από αυτές τις πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις κινητοποιήσεις κλπ να μη βρεθεί ούτε κατά τύχη σε «απόσταση χειραψίας» από την άλλη. Γιατί ο κίνδυνος αλλοίωσης του ταξικού χαρακτήρα, της επιμόλυνσης της «γραμμής» και –προπάντων-ο κίνδυνος της μαζικοποίησης, θα υπονομεύσει το αληθινό νόημα της αντιμνημονιακής (και αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής και, και, και…)στάσης μας: την αυτοϊκανοποίηση.»

ΥΓ: Τα (άλλα) λόγια είναι περιττά. Το μόνο μου ερώτημα είναι πιο (αριστερό ή άλλο) ιστολόγιο θα δεχθεί να το αναρτήσει.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/01/t_30.html#.TydzEsWfeM8

Του Σταύρου Λυγερου
Με τη διαπραγμάτευση για το PSI να είναι ένα βήμα πριν από τη συμφωνία, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στη νέα δανειακή σύμβαση και στο νέο Μνημόνιο που θα τη συνοδεύει. Τα όσα ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα για τις απαιτήσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν ότι σε γενικές γραμμές το νέο Μνημόνιο θα είναι η ίδια «θεραπεία», με τη διαφορά ότι η δόση θα είναι αυξημένη.

Το πολιτικό έδαφος πάνω στο οποίο πατάει η κυβέρνηση Παπαδήμου εμφανίζει σημάδια αστάθειας. Βλέποντας την εκλογική επιρροή του κόμματός του να μειώνεται λόγω της επιλογής του να ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο και να υποστηρίξει ενεργά την ασκούμενη πολιτική, ο Καρατζαφέρης εμφανίσθηκε απρόθυμος να υπογράψει το δίδυμο νέα δανειακή σύμβαση και νέο Μνημόνιο. Δήλωσε ότι αρκούν η υπογραφή του πρωθυπουργού Παπαδήμου και η ρητή πολιτική δέσμευση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η παρέμβαση Καρατζαφέρη έχει σημασία, επειδή κατά κάποιον τρόπο λειτουργεί σαν το εναρκτήριο λάκτισμα για να εκδηλωθούν οι αντιθέσεις που σοβούν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι κοινός τόπος ότι ο Σαμαράς δεν έχει καμία επιθυμία να υπογράψει. Ετσι όπως έχει εμπλακεί όμως, του είναι δύσκολο να κάνει πίσω. Ολα δείχνουν ότι θα υποχρεωθεί να πιει όλο το πικρό ποτήρι. Στη Συγγρού βλέπουν ότι παρά την κατάρρευση της πολιτικοεκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. δεν καταφέρνει να εισπράξει, με αποτέλεσμα το δημοσκοπικό ποσοστό της να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Τα προβλήματα, όμως, δεν περιορίζονται στον ΛΑΟΣ και στη Ν.Δ. Αφενός η μάχη της διαδοχής κι αφετέρου το φάσμα της επικείμενης συντριπτικής ήττας έχουν μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε κινούμενη άμμο. Η καταψήφιση της διάταξης για τα φαρμακεία δεν ήταν μόνο μια αντίδραση σ’ ένα παράλογο μέτρο. Ούτε μόνο ένα πλήγμα στην υποψηφιότητα του Λοβέρδου για την αρχηγία. Ηταν και μια πράξη πολιτικής εκτόνωσης πολλών βουλευτών. Ηθελαν να αποδείξουν εμπράκτως ότι όταν στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία έλεγαν πως η ψήφος τους δεν θα πρέπει εφεξής να θεωρείται δεδομένη, το εννοούσαν. Το γεγονός ότι ο Παπανδρέου είναι αρχηγός σε αποδρομή δημιουργεί ένα κενό ηγεσίας, το οποίο διευκολύνει την εκδήλωση τέτοιων τάσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο εγγράφεται και η στροφή του Χρυσοχοΐδη. Η δημόσια κριτική του για το Μνημόνιο και η δημόσια ομολογία του ότι δεν το είχε διαβάσει μπορεί να αποπνέουν μια εντύπωση καιροσκοπισμού, αλλά επιβεβαιώνουν αυτό που ήταν εξαρχής ορατό διά γυμνού οφθαλμού: οι πράσινοι υπουργοί και βουλευτές λειτούργησαν σαν κοπάδι με έλλειψη πολιτικής ευθύνης. Και τώρα που και προσωπικά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους, επιχειρούν με διάφορους τρόπους να διασωθούν.

Το κλίμα αυτό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο που οι βουλευτές θα αντιδράσουν όταν θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο. Μέχρι πρότινος, η ηγεσία τούς έθετε αντιμέτωπους με το εκβιαστικό δίλημμα ότι εάν δεν ψηφίσουν αυτό που κάθε φορά τους έφερνε στη Βουλή, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και δεν θα υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Υπό το κράτος του εκβιαστικού αυτού διλήμματος, που κάθε φορά άλλαζε μορφή αλλά όχι περιεχόμενο, πέρασαν όλες οι δέσμες μέτρων, το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο του Βενιζέλου.

Σήμερα, το πολιτικό κλίμα έχει διαφοροποιηθεί. Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν φθάσει στα όριά τους και όπως έδειξε η καταψήφιση της διάταξης για τα φαρμακεία, έχουν την τάση να το δείξουν εμπράκτως. Η μεγάλη πλειοψηφία τους, άλλωστε, δεν έχει καμία ρεαλιστική ελπίδα επανεκλογής. Εχοντας, μάλιστα, βιώσει τις αποδοκιμασίες και τους προπηλακισμούς στις εκλογικές περιφέρειές τους, αρχίζουν να κινούνται με κριτήριο την επόμενη μέρα, όταν θα έχουν χάσει την έδρα.

Εκτός αυτού, όμως, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που κατά μία έννοια τους απελευθερώνει. Μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν το ΠΑΣΟΚ που είχε την αποκλειστική ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Σήμερα, το τοπίο είναι διαφορετικό. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν και η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ. Αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ευρύτατη κι όχι οριακή, όπως ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό. Με άλλα λόγια, οι πράσινοι βουλευτές νιώθουν ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά απ’ αυτούς η ψήφιση του νέου Μνημονίου και κατά συνέπεια έχουν το περιθώριο να διαφοροποιηθούν.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι θα προκύψει μαζική ανταρσία όποτε έρθει το νέο Μνημόνιο στη Βουλή. Σημαίνουν ότι το κοινοβουλευτικό έδαφος, στο οποίο πατάει η κυβέρνηση Παπαδήμου για να περάσει το νέο Μνημόνιο, είναι πιο ασταθές απ’ όσο δείχνει η τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που συγκροτούν από κοινού το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ.

http://www.kathimerini.gr/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/01/blog-post_8329.html#.Tydyh8WfeM8

Δίωρη κατάθεση στον εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη
Φάκελο για τα «μυστικά κονδύλια» κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας
Δίωρη κατάθεση στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη έδωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για το θέμα των απορρήτων δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζακίτης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 2004-2007 υπήρξε τεράστια υπέρβαση στα ποσά που διατίθενται σε διάφορα υπουργεία. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο, την επίμαχη περίοδο σημειώθηκε απόκλιση από 200% έως και πάνω από 1.000%, σε σχέση με τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί για υπουργεία.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, με συνεχείς παρεμβάσεις του στη Βουλή, υποστηρίζει ότι οι υπερβάσεις στα ποσά που διατίθενται σε «μυστικά κονδύλια» ξεπερνούν το 270% την περίοδο μετά το 2009. Σήμερα μάλιστα, προσκόμισε στον εισαγγελέα φάκελο με τα στοιχεία που έχει επικαλεστεί για το θέμα.
«Οι οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν όλες τις καταγγελίες που εδώ και τέσσερις μήνες καταθέσαμε με ερωτήσεις μας σε αρμόδιους υπουργούς, και απάντηση δεν πήραμε, για τις υπερβολικές υπερβάσεις απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια περίοδο κρίσης και μνημονίου που ο ελληνικός λαός κάνει αιματηρές θυσίες, κατά 200% και 270% το 2009 και το 2010», δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του.
«Ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε, «απαιτεί να γνωρίζει πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα». «Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αρκεί να αφεθεί ελεύθερη χωρίς παρεμβάσεις, να προχωρήσει στη διερεύνηση μιας σειράς υποθέσεων. Ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, που καταρρέει, φοβάται τη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων. Ο λαός ζητά να σταματήσει η ατιμωρησία. Αυτοί που μας έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση πρέπει να πληρώσουν», διεμήνυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς και το αίτημα αντικατάστασής τους, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του για «απροκάλυπτες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο έργο τους». «Η εκτίμησή μου (για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης) υπήρχε πριν την προηγούμενη εβδομάδα και γι αυτό και ζήτησα να κατατεθεί στη Βουλή ο φάκελος της προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Σήμερα δεν είναι πια εκτίμηση. Είναι ηλίου φαεινότερο, η παρέμβαση είναι απροκάλυπτη. Δεν είναι μεθοδευμένη απλά ή μυστική. Είναι απροκάλυπτη η παρέμβαση», υποστήριξε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2129043

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/01/blog-post_4183.html#.TydvMMWfeM8

Η πολιτική καί κατ’ επέκταση οικονομική ζωή τής χώρας έχει εγκλωβισθεί σέ μνημονιακά καί αντιμνημονιακά στερεότυπα.

Τό μνημόνιο καί η κυβερνητική πολιτική εφορμογής τών πρόνοιών του, θυμίζει τήν «μεταναστευτική» πολιτική πού ακολούθησε η χώρα τήν τελευταία δεκαετία.

Καί στίς δύο περιπτώσεις εφαρμόστηκε λαθροπολιτική.

Η μία βάπτισε τόν λαθρομετανάστη, μετανάστη καί η άλλη τίς κρατικές λαθροδαπάνες, κρατικές δαπάνες.

Καί οι δύο αυτές εφαρμοσθείσες πολιτικές, ακολούθησαν τήν ίδια πεπατημένη.

Τήν εξυπηρέτηση τών λαθροβιούντων τού συστήματος τής παπανδρεϊκής αλλαγής.

Τήν πολιτική αυτή ακολούθησαν μέ απόλυτο πάθος όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, καθώς καί οι νεόκοποι ζηλωτές τής λαθροεπανίδρυσης τής καραμανλικής πενταετίας.

Ο λαθροπολιτικός λόγος είχε αναχθεί ώς τό ύψιστο πολιτικό επίτευγμα ενός λαθροπολιτικού κατεστημένου καί η λαθροεννοιολογία ώς ύψιστη λαθροπολιτική πράξη.

Τό μνημόνιο ήρθε όντως λάθρα απ’ έξω καί επιβλήθηκε σέ ένα λαθροβιών σύστημα. Τά μέτρα εφαρμογής του δέν μπορούσαν παρά νά είναι καί αυτά λάθρα. Τό πρόβλημα ήταν ότι οι λαθροπολιτικοί διαπλεκόμενοι φορείς λειτούργησαν μέ τά αντανακλαστικά τού λαθρομετανάστη. Σήμερα είμαι εδώ καί ότι αρπάξω κέρδος είναι. Ποτέ δέν αισθανθήκανε εντόπιοι. Αυτό είναι τό χωράφι μου, τό σπίτι μου, η πόλη μου καί αυτό πρέπει νά προσέξω.

Υποστηρίχθηκε κατά κόρον, ότι η αντιμνημονιακή στάση τού Σαμαρά δέν ήταν στάση ευθύνης έναντι τής αλλαγής πλεύσης πού σηματαδοτούσε τό μνημόνιο, αλλά μιά ακόμα λαθροπολιτική κομματική πράξη επιβίωσης τής Νεοδημοκρατικής παράταξης.

Έχω τήν άποψη, ότι η κομματική καθεστοκρατία τής ΝΔ έτσι ακριβώς τό είδε καί έτσι εκτίμησε τήν στάση τού Σαμαρά έναντι τού μνημονίου. Η Ντόρα, με τσαλακωμένη τήν υπεροψία τής «φυσιολογικής» διαδοχής ενός λαθροδεξιού κόμματος από ένα λαθρονεοδημοκράτη, σήκωσε πρώτη τήν παντιέρα καί καρφώθηκε ώς πρώτο θύμα στό μνημονιακό παλούκι.

Η αντιμνημονιακή θέση καί η εξελικτική αντιμνημονιακή αντιπαράθεση τού Σαμαρά (έχοντας προσωρινά επανακκινήσει τό όχημα εξουσίας ΝΔ), άρχισε νά πείθει σιγά-σιγά κάποιους σκεπτόμενους πολίτες, τών οποίων η ασθένεια τής πολιτικής λαθροεννοιολογίας δέν είχε θίξει όλα τά ζωτικά εγκεφαλικά κύτταρα, ότι μιά ξεχασμένη ελληνοκεντρικότητα τής μητσοτάκειας καί βάλε εποχής, άρθρωνε ένα σχετικά σαφή ιδεολογικοεθνικό λόγο στό άλλοτε παρμένο κάστρο τής δεξιάς.

Στήν εποχή τής λαθροδεξιάς, λαθροσοσιαλισμού, λαθροαριστεράς καί γενικότερα λαθροπροοδευτικής πολιτικής, ακούσθηκε παράξενα καί μέ ενδιαφέρον μιά λαϊκοδεξιά, στήν ιδεολογία της πατριωτική (άρα κατ’ανάγκη αντικαθεστωτική στό λαθροβιών πολιτικοκαθεστωτικό αριστεροδεξιό κοινωνικό δεδομένο) καί στήν στόχευσή της εθνοσυντηρητική πρόταση. Έστω σέ ένα λαθροδεξιό, πρώην κυβερνητικό κόμμα, μέ αιχμή τόν Σαμαρά καί ένα ιδεολογικό επιτελείο πολιτικοϊδεολογικών φίλων, αποστασιοποιημένων από όλο τό φάσμα τής λαθροπολιτικής καί μέ μικρά ερείσματα στό σάπιο υπόβαθρο τής ελληνικής πραγματικότητας.

Τό λαθροβιών πολιτικό κατεστημένο διέγνωσε αμέσως τόν κίνδυνο τής διαφορετικότητας. Τό πολιτικό συλλογικό αισθητήριο πού έφερε τόν Σαμαρά στήν κορυφή τής ηγεσίας τής ΝΔ, άρχισε νά ριζοσπαστικοποιείται υπέρ τού δέοντος γιά ένα πρώην λαθροπατριωτικό (στόν βερμπαλισμό του) σχηματισμό καί άρχισε ο κίνδυνος άλωσης ενός κόμματος εξουσίας από λαϊκά στήν βάση συμφέροντα. Άρα επικίνδυνη γιά λάθρους εξέλιξη.

Στήν πορεία τό σύστημα έδειξε πώς εννοεί μιά μεταμνημονιακή εποχή. Εμείς καί οι άλλοι. Όλοι οι αφελείς πολίτες πού στηρίξανε τό πολιτικό χρηματιστήριο πρέπει νά πληρώσουν καί τήν όλη χασούρα. Όπως τά κορόϊδα τής χρηματιστηριακής φούσκας. Όσοι καβαντζάρανε καί έχουν αποθέματα πρέπει νά διασωθούν καί νά συνεχίσουν νά είναι η ελίτ τής επόμενης μέρας. Όσο πιό μεγάλη η ένδεια τού κόσμου τόσο μεγαλύτερη η τελική ληστεία πού θά ακολουθήσει.

Οι κατά Πάγκαλον κοπρίτες ήταν καί οι πιό φανατικοί τζογαδόροι. Όσο καί νά είναι παγκοίνως γνωστό ότι μόνο τό Καζίνο κερδίζει, όλοι ελπίζανε ότι από τό γενικό παιχνίδι κάτι θά μπορέσουν νά ξεκλέψουν. Δυστυχώς αυτό δέν ισχύει γιά τά μικρά ψάρια. Τά μεγάλα φοβούνται μόνο τόν Ψαρά.

Ο Σαμαράς κινδυνεύει από τόν φραγμό πού τού θέτει ένα πανέξυπνο στήν δολοπλοκία του σύστημα εξουσίας. Ξέρει καί εκμεταλλεύεται τό συλλογικό ασυνείδητο πού ξυπνάει καί στηρίζει τίς όποιες προσωπικές του ελπίδες στόν Σαμαρά. Είναι μιά δύσκολη στιγμή. Ο πληβείος δέν γνωρίζει τήν υψηλή τεχνική τού άρχειν καί ζητάει αμέσως εκδίκηση καί αίμα. Αίμα καί άς πνιγεί στήν φλόγα τής τιμωρίας πού τόν ωθεί ο εξευτελισμός πού τού επεφύλαξε τό σύστημα. Καί εδώ είναι ο κίνδυνος.

Τό σύστημα διαστρέφει, κατευθύνει καί αφήνει νά ξεσπάσει η αγανάκτηση τού πλήθους στόν εχθρό του. Η ασωτία τού πλούτου τού δίνει τήν κυνικότητα τής επιλογής. Μπορεί νά δεί κανείς καθημερινά τήν προσπάθειά του αποδόμησης τής δυναμικής Σαμαρά, σπρώχνοντας τον σέ επιλογές ανάγκης. Γνωρίζει τό σύστημα ότι η εμπιστοσύνη τού κόσμου πρός ένα πολιτικό μπορεί νά αρθεί από τήν πολλή παραγωγή λάσπης. Όλο καί κάτι μένει. Θέλει προσοχή. Άν ο Σαμαράς είναι αυτός πού μπορεί νά καταφέρει νά επαναφέρουμε τίς εθνοκοινωνικές μας συντεταγμένες στά ίσια τους, πρέπει νά τού δείξουμε τήν εμπιστοσύνη πού χρειάζεται. Εμπιστευθήκαμε όλους τούς πολιτικούς αλιτήριους καί θελοπροσφέροντες ανίκανους, στόν Σαμαρά θά βάλουμε φρένο;

Σκεφθείτε ψυχρά σάν θανατοποινίτες. Ποιός μπορεί νά σάς δώσει πολιτική χάρη; Ο Καρατζαφέρης; Η Ντόρα; Οι πολιτικοί τιτάνες Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης ή ο ψοφοειδής Κουβέλης. Μένει ο Τσίπρας και η Παπαρήγα. Τό λάθος είναι βέβαια ανθρώπινο. Σοφό όμως δέν είναι.

Δώστε στόν Σαμαρά 50% καί ανοίξτε του τά φτερά.

Δείξτε του τήν εμπιστοσύνη πού χρειάζεται νά κόψει λάθρους.

Και ο λαός ξέρει, αν δεν την αξιοποιήσει….

Ιαπετός

http://www.antinews.gr/2012/01/30/145232/

(…Και το ΠΑΣΟΚ … υπάρχει ακόμα, ως κόμμα και ως κυβέρνηση)

Όταν τα γράφαμε πριν από μερικές εβδομάδες κανείς δεν το πίστευε και στο υπουργείο Παιδείας έκαναν λόγο για προβοκάτσιες από εκπαιδευτικούς ή για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν έχουν επεκταθεί. Ο λόγος για παιδιά που υποσιτίζονται στα σχολεία, για παιδιά οικογενειών που πεινάνε μέσα στις αίθουσες και μερικά από αυτά που λιποθυμούν. Πριν μερικές εβδομάδες το υπουργείο έκανε ότι δεν έβλεπε. Τώρα το ομολογεί επισήμως ότι υπάρχει πρόβλημα και θα αρχίσει τη διανομή συσσιτίων.

Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, αφού δήλωσε ότι θα στηρίξει Βενιζέλο, παραδέχθηκε σήμερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει πιλοτικά η διάθεση μικρογευμάτων σε 18 σχολεία της Αθήνας, που βρίσκονται σε λαϊκές και υποβαθμισμένες περιοχές (Ταύρο, Εξάρχεια, Μενίδι, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πλατεία Βάθης, Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο Αυλώνα). Στις περιοχές αυτές παρουσιάστηκαν τα περισσότερα κρούσματα ασιτίας μικρών παιδιών οικογενειών που έχασαν δουλειές και εισοδήματα και δεν μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους ούτε μια φέτα ψωμί με τυρί.

Το γεύμα θα περιλαμβάνει γάλα, μπισκότα δημητριακών και φρούτα. Η διάθεση θα γίνεται μέσω κουπονιού που θα δίνεται στους μαθητές και θα το «εξαργυρώνουν» στα κυλικεία, λαμβάνοντας τρόφιμα.

Διαβάστε όμως το λόγο που το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει από αύριο: Γίνεται, διότι υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα του εξαγγελθέντος προγράμματος (είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ)…όπως είπε η κ. υφυπουργός!!!

Και εξετάζει μάλιστα από κοινού με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχέδιο έτσι ώστε η βοήθεια να τη λαμβάνει η οικογένεια, προκειμένου να μη στιγματίζεται στο παιδί στο σχολείο…

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ζήσει ούτε Κατοχές, ούτε μετεμφυλιακές περιόδους, ούτε την αμερικανική βοήθεια. Αντε κάποιοι από εμάς να πηγαίναμε στο σχολείο με ένα ξεροκόμματο ή να περιμέναμε τις κονσέρβες με την κομπόστα.

Αυτό που συμβαίνει όμως στην Ελλάδα του 2012, την Ελλάδα του Μνημονίου και της κρίσης είναι δραματικό. Τι άλλο μένει να δούμε δηλαδή; Να μοιράζουν φασολάδα και να τρέχει ο κόσμος να φάει; Διότι με εργαζόμενους να παίρνουν εκκαθαριστικό 30 και 40 ευρώ, εκεί θα φτάσουμε. Και μόνο όταν θα θρηνήσουμε θύματα, είτε κανένα υποσιτιζόμενο παιδάκι είτε άστεγους και πένητες, ίσως τότε καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει.

Αλλά, όταν η υφυπουργός τους της Παιδείας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου ΟΜΟΛΟΓΕΙ στη Βουλή των Ελλήνων, πως στην Ελλάδα του 2012 υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο υποσιτισμένα και πολλά από αυτά λιποθυμούν, τότε όσο μένουν στην κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα.


Όταν επί εβδομάδες τώρα, γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων που εμφανίστηκαν σε σχολεία μαθητές όπου λιποθυμούσαν λόγω ασιτίας και το υπουργείο Παιδείας ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκε και σχεδιάζει τώρα (!) ένα πρόγραμμα σιτισμού μαθητών, τότε πρέπει να φύγουν ΤΩΡΑ!!!

http://www.antinews.gr/2012/01/30/145252/

Ο... Τσε Γκεβάρα ξύπνησε μέσα του και ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με την τρόικα, βγήκε στο βουνό!

Ο άνθρωπος που ως πρωθυπουργός τα έδωσε όλα στις δάνειες δυνάμεις, υπογράφοντας κάθε επιθυμία τους, προσπαθεί τώρα να πείσει τους πολίτες ότι έκανε και κάνει αντίσταση.

Αν και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους για τα έργα και τις ημέρες του, το Σάββατο ο κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι εκείνος ήταν που εμπόδισε στη Σύνοδο Κορυφής της 26 και της 27ης Οκτωβρίου να περάσει η απόφαση για τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα. Στην πρεμούρα του να πείσει το εναπομείναν εσωκομματικό ακροατήριό του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λησμόνησε ότι επί των ημερών του, εκτός των άλλων, εγκαταστάθηκε στη χώρα μας ο Γερμανός «διοικητής» Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα έτριξε τα... δόντια στους τροϊκανούς ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος θα αντιταχθούν με κάθε τρόπο στην αθέτηση των συμφωνιών που ελήφθησαν τον Οκτώβριο.

Για να γίνει μάλιστα πιο πειστικός, χρησιμοποίησε όρους που εδώ και δύο χρόνια είχε λησμονήσει, λέγοντας ότι «η χώρα (εννοώντας την Ελλάδα) πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την αξιοπρέπειά της και την ισότιμη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Π. Μπεγλίτη, δεν παρέλειψε στο πλαίσιο της στροφής του να τα βάλει και με τις τράπεζες, διαφωνώντας με την άποψη ότι «ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη, κοινωνικοποιούμε τις ζημιές». Μάλιστα, αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά το PSI, τάχθηκε υπέρ των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ισχυριζόμενος ότι «ο στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός γραφειοκρατικού κρατικού τραπεζικού συστήματος, αλλά ενός σύγχρονου management υπό δημόσιο έλεγχο».

Ο κ. Παπανδρέου όσο αφορά το θέμα της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, αφού ως πρωθυπουργός έφθασε τους μισθούς όσο το επίδομα ανεργίας, θυμήθηκε ότι εκείνος ήταν που είχε συμβάλει το 2010 στην ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου και καλό θα ήταν να έχουν οι κοινωνικοί εταίροι τον πρώτο λόγο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε στο να ταχθεί υπέρ του εξορθολογισμού του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα μείωσής τους, λέγοντας ότι πρέπει «να περιοριστεί στο ελάχιστο το ενδεχόμενο απωλειών από τις επικουρικές συντάξεις».


Νίκος Ελευθερόγλου


Υπόγεια διαβούλευση για να αναγκάσουν τον Παπανδρέου να παραιτηθεί (την Πέμπτη)

Η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να μην παραιτηθεί από πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη συνεδρίαση του οργάνου την προσεχή Πέμπτη έχει ενεργοποιήσει παρασκηνιακές πρωτοβουλίες και υπόγειες συνεννοήσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, ένα ισχυρό και ευρύ εσωκομματικό μπλοκ, αφενός μεν για να υποστηριχθεί το αίτημα για «αποκατάσταση» του ελλείμματος ηγεσίας και συντονισμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδας, αφετέρου δε να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προς τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να συναισθανθεί τις ευθύνες του και να διευκολύνει τις εξελίξεις παραιτούμενος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις συζητήσεις αυτές μετέχουν ο Ευ. Βενιζέλος, που επιδιώκει τη «νομιμοποίησή» του ως εντολοδόχου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, που και χθες ζήτησε την εκλογή νέου επικεφαλής, διαπιστώνοντας κενό ηγεσίας και έλλειψη πολιτικής διεύθυνσης, η Βάσω Παπανδρέου, που χθες ανέφερε ότι «η αλλαγή ηγεσίας έπρεπε να είχε ήδη γίνει», αλλά και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Αννα Διαμαντοπούλου. Οι τελευταίοι δείχνουν να προσχωρούν στο αίτημα για αντιμετώπιση του προβλήματος ηγεσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Η εικόνα στη Βουλή ήταν πραγματικά πολύ θλιβερή. Ο κ. Παπανδρέου, που είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, να ασκήσει τον ρόλο του για να λειτουργήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να φτάσουμε στις 18 Μαρτίου. Ούτε παιδιά είμαστε ούτε πρωτάρηδες όλοι στην πολιτική» υποστήριξε χαρακτηριστικά στο Mega η υπουργός Παιδείας, ενώ και ο υπουργός Υγείας με συνέντευξή του στη «Real News» έθεσε ζήτημα ηγεσίας: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Υπάρχει ανάγκη για ριζικές αποφάσεις χωρίς καθυστέρηση. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ηγεσίας». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επίμαχων συζητήσεων βρίσκονται και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως οι Μιλτιάδης Παπαϊωάνου, Δημήτρης Ρέππας και Φώφη Γεννηματά.
Πάντως στην πορεία προς τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το «μπάχαλο» που επικρατεί αποτυπώνεται περίτρανα στις δημόσιες παρεμβάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο «αδιάβαστος» Μιχάλης Χρυσοΐδης προσπάθησε να δώσει νέες εξηγήσεις για το Μνημόνιο, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των επικριτών του. Καταλόγισε υποκρισία και εύκολο ανάθεμα σε όσους δεν μπήκαν στον κόπο να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τα γεγονότα που δικαιολογούν την ομολογία του ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, όπως τους νεκρούς στη Marfin και τη δολοφονία του υπασπιστή του. Μάλιστα καταφέρθηκε και εναντίον του Σπ. Βούγια, που εκείνη την περίοδο ήταν μαζί του, λέγοντας: «Δεν μπορεί να μη θυμάται». Σημειωτέον ότι ο Σπ. Βούγιας τον είχε κατηγορήσει ότι «θέλει να διασωθεί πολιτικά». Βολές εναντίον του Γ. Παπανδρέου για τη θητεία του ως πρωθυπουργού έριξε η Βάσω Παπανδρέου. Μιλώντας στο «Βήμα», χαρακτήρισε «ερασιτεχνική» την πρώτη διαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου «ανεπαρκή». Μάλιστα προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα για μείωση των κατώτατων αμοιβών και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού. «Δεν θα ψηφίσω μέτρα που μας κάνουν Ινδία για να σωθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Γιώργος Κατσίγιαννης

http://www.dimokratianews.gr/

Τη διγλωσσία σχετικά με το κορυφαίο ζήτημα του ενδεχομένου της χρεοκοπίας ή μη της Ελλάδας συνεχίζει ο Λουκάς Παπαδήμος.

Χθες, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ότι μπορεί «να βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας». Λίγες ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τόνιζε ότι «η Ελλάδα δεν θα κάνει στάση πληρωμών».

Πέρα από το τουλάχιστον περίεργο παιχνίδι με τη χρεοκοπία, ο πρωθυπουργός έδωσε χθες στο Reuters ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με τα κρίσιμα θέματα του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης. «Η Ελλάδα αναμένει να ολοκληρώσει δύσκολες συνομιλίες για το χρέος με τους ιδιώτες πιστωτές μέσα σε λίγες μέρες και τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για μια νέα συμφωνία διάσωσης από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας» υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το τελικό σχέδιο για το PSI να κυριαρχεί στις συζητήσεις. Οι 27 θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις αντιδράσεις στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν, καθώς η Σύνοδος διεξάγεται εν μέσω γενικής απεργίας και διαδηλώσεων στο Βέλγιο. Κάποιοι από τους ηγέτες, μάλιστα, που φτάνουν σήμερα το πρωί θα αναγκαστούν να προσγειωθούν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, καθώς το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.

Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. εμφανίζονται δύσπιστοι για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά ο κ. Παπαδήμος έχει άλλη γνώμη. «Πολύ περισσότερα έχουν επιτευχθεί απ’ ό,τι ενίοτε εμφανίζεται δημόσια.

Υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων. Αλλά εσωτερική υποτίμηση συμβαίνει ήδη. Περιμένουμε κάποια μέτρια ανάπτυξη να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του 2013» δήλωσε στο Reuters ο πρωθυπουργός, που υποστήριξε ότι το έλλειμμα του Προϋπολογισμού (ως προς το ΑΕΠ) θα είναι περίπου 9,5% το 2011, από 10,6% το 2010.
Δήλωση - διάγγελμα με απειλητικό τόνο για PSI και νέα μέτρα από τν κύριο Λουκά

Αυτή τη φορά το... διάγγελμα Παπαδήμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς, δεν ήταν τόσο λακωνικό. Ισως γιατί πίσω από τις ωραιοποιημένες λέξεις κρύβονταν τόσο τα νέα επώδυνα μέτρα και οι απειλές για χρεοκοπία όσο και οι διαφωνίες που καταγράφηκαν στη χθεσινή σύσκεψη.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός υποστήριξε στη δήλωσή του μεταξύ άλλων τα εξής:

- Εάν η διαδικασία του PSI δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, όπως και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας, η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενεστέρους.

- Παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Αναφερόμενος στις θέσεις των αρχηγών κατέγραψε τις διαφωνίες με σικ τρόπο, μιλώντας όχι βέβαια για ταύτιση απόψεων, αλλά ότι «βρισκόμαστε με τους πολιτικούς αρχηγούς σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

http://www.dimokratianews.gr/

Τα δημοσιεύματα έχουν πλέον επιβεβαιωθεί. Η Γερμανία σκοπεύει να πατήσει για άλλη μια φορά την κατοχική «μπότα» της στη χώρα μας και απαιτεί να της εκχωρήσουμε την κυριαρχία μας, καθώς σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός Ευρωπαίου επιτρόπου στην Ελλάδα, ο οποίος θα ασκεί τη δημοσιονομική πολιτική. Στην ουσία, δηλαδή, σχεδιάζει την τοποθέτηση ενός μη εκλεγμένου από τον ελληνικό λαό «μίνι πρωθυπουργού», ο οποίος θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των διεθνών δανειστών. Την είδηση έφερε για πρώτη φορά στο φως η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times». Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε ότι ο επίτροπος, ο οποίος θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα μπορεί να ασκεί βέτο στις αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ο «εντεταλμένος» θα επιτηρεί όλες τις μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα έχει την αρμοδιότητα να θέτει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις, εφόσον αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους των διεθνών δανειστών.

Η Ελλάδα θα πρέπει, δηλαδή, να δεχτεί την εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας στην Ε.Ε., αλλά και να δεσμευτεί νομικά ότι θα διαθέτει τα έσοδά της πρωτίστως και κυρίως για την εξόφληση του χρέους της. «Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο διάστημα» ανέφερε το κείμενο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Μετά τους «Financial Times» την είδηση επιβεβαίωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μέσω «ευρωπαϊκής πηγής», ενώ κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στην Deutsche Welle την ύπαρξη του σχεδίου, αρνήθηκαν ωστόσο να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για γερμανικό σχέδιο.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ανέφερε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες επικρατέστερος για τη θέση του «εντεταλμένου» στην Ελλάδα είναι ο Φινλανδός, Ευρωπαίος επίτροπος, Ολι Ρεν, επειδή «γνωρίζει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, γνωρίζει από χρήματα και, το βασικότερο, δεν είναι Γερμανός».

Σύμφωνα με την «Frankfurter Allgemeine», την πρόταση περί επιτρόπου υποστηρίζει και ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πρώην επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στις Βρυξέλλες, αλλά και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος έκανε σχετικές δηλώσεις στην εφημερίδα «Bild» που κυκλοφορεί σήμερα. «Κατά την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος χρειαζόμαστε καλύτερη ηγεσία και επιτήρηση. Αν οι Ελληνες δεν το καταφέρουν αυτό, τότε η ηγεσία και η επιτήρηση θα πρέπει να δοθούν έξωθεν, για παράδειγμα μέσω της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέσλερ.

Αρνητική, ωστόσο, στο ενδεχόμενο τοποθέτησης Ευρωπαίου επίτροπου στην Ελλάδα είναι η Κομισιόν, η οποία απορρίπτει το σχέδιο, αν και επισημαίνει ότι η παρουσία της στην Ελλάδα θα ενισχυθεί. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας».
Πάντως, στο Βερολίνο, το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο κ. Μρίντερλε μάλιστα, πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ζήτησε άκαμπτη στάση προς την Αθήνα.

Υπό αυτό το κλίμα ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται κυρίως να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.


Μαρία Παναγιώτου


«Πρώτα τα χρέη και μετά οι άνθρωποι» λένε οι δανειστές


Την πρωτοφανούς αγριότητας αντικοινωνική απαίτηση τα φορολογικά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου να πηγαίνουν απευθείας στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και ό,τι περισσεύει να διατίθεται για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες περιλαμβάνει το έγγραφο-βόμβα για την τοποθέτηση της Ελλάδας υπό την κηδεμονία των δανειστών.

«Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί νομικά ότι θα δίδει απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του μελλοντικού της χρέους» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο. «Η δέσμευση αυτή πρέπει να υιοθετηθεί νομοθετικά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Και υπογραμμίζεται στο ίδιο έγγραφο: «Τα κρατικά έσοδα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά πρώτο και κύριο λόγο για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μόνο πιθανά υπόλοιπα εσόδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πρωτογενών δαπανών».

Μάλιστα, στο έγγραφο σημειώνεται ότι με τους παραπάνω όρους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με στάση πληρωμών. Και αυτό διότι, αν δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των δανειστών, οι οποίοι θα απαιτούν όρους προκειμένου να εκταμιεύσουν κάποια δόση ή μη λήψη της δόσης, θα αφαιρείται το σχετικό ποσό από τη λειτουργία του ελληνικού κράτους και όχι από τους πιστωτές. Ετσι, όταν δεν θα καταβάλεται κάποια δόση, δεν θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, ενώ με τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου θα πληρώνονται κανονικά οι λήξεις ομολόγων και οι τόκοι.


«Ο Παπανδρέου ήξερα τα σενάρια για επίτροπο από τη Σύνοδο του Οκτωβρίου!»


Η εξωφρενική πρόταση των Γερμανών για την τοποθέτηση ξένου επιτρόπου στην Ελλάδα για τον έλεγχο του εθνικού Προϋπολογισμού συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των πολιτικών κομμάτων. Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, ήταν το σχόλιο του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπρόσωπου Παντελή Καψή. «Αστειότητες» χαρακτήρισαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατία την πρόταση και προσέθεσαν: «Δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».

Παράλληλα, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, που συνυπέγραψαν το Μνημόνιο αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και πρωτοστάτησαν στον ερχομό του άτυπου επιτρόπου στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ξεσηκώθηκαν -με καθυστέρηση- στο άκουσμα της έλευσης του τυπικού επιτρόπου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, που δεν έχει πειστεί ακόμα για τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης, σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι «αν τα δημοσιεύματα ισχύουν, θα πρέπει και πάλι να αποκρουστεί οποιαδήποτε ιδέα και πρόταση περί "επιτρόπων" στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, κατόπιν εορτής, ο κ. Μπεγλίτης υποστηρίζει ότι ορισμένοι εταίροι είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν «επιτρόπους» και «κηδεμονία», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κάτι στο οποίο είχε «τότε, αντιταχθεί ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου». Φυσικά για την «ηρωική» αυτή προσπάθεια του τέως πρωθυπουργού ουδεμία νύξη είχε γίνει ούτε από τον ίδιο ούτε από τους συνεργάτες του. Δεν είχε θεωρήσει ο κ. Παπανδρέου ότι ήταν υποχρέωσή του να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για ένα τόσο μείζον αίτημα που διατύπωσαν τότε -εφόσον το έκαναν- οι ηγέτες της Ε.Ε.;

«Οποιος θέτει σε έναν λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα» δήλωσε σχετικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που προφανώς αγνοεί ο ίδιος ότι το κόμμα του υποστηρίζει πως το δίλημμα αυτό τέθηκε ξανά και μάλιστα σε σύνοδο κορυφής όπου ήταν και ο ίδιος παρών.

«Δεύτερη κατοχή» χαρακτήρισε ο ΛΑΟΣ την «ιδέα αποστολής επιτρόπου στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «καταλύει την εθνική κυριαρχία». Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι «από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία, τροφοδοτώντας έτσι λαϊκιστικές και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή». Εντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ.


Κώστας Παπαχλιμίντζος


Εκβιάζουν με τα εργασιακά για να δεχτούν το «κούρεμα»

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι (IIF) πιστοποιούν ότι για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα για το λεγόμενο «προμνημόνιο». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί όλα τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που περιλαμβάνει το προμνημόνιο, όπως για παράδειγμα τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και να πάρει μια ανάσα η ελληνική οικονομία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το IIF αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση ενός εθελοντικού PSI. Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι συζητήσεις για άλλα θέματα συνεχίζονται». Τα «άλλα θέματα» είναι ο διπλωματικός τρόπος με τον οποίο το IIF προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, αν δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το προμνημόνιο.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχεται πλέον δημόσια ότι «βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο παράλληλες διαδικασίες». Με γραπτή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «η μία εξαρτάται από την άλλη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα». Δηλαδή και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παραδέχεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας ιδιότυπος εκβιασμός, που από το αποτέλεσμά του εξαρτώνται οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Συνεπώς, από τη μια η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την αποπληρωμή ομολόγων αξίας 14,5 δισ. ευρώ, το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου, ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, από την άλλη, όμως, για να συμβούν όλα τα παραπάνω και να πάρει η ελληνική κοινωνία μια μικρή ανάσα ζωής, πρέπει να υποταχθεί στις ορέξεις των δανειστών της χώρας και να αποδεχτεί δραματικές μειώσεις μισθών και περισσότερη φτώχεια.

Επιμένει η τρόικα σε μειώσεις μισθών με τις ευλογίες του Βενιζέλου

Μπορεί η τρόικα να απαιτεί σκληρά μέτρα, ωστόσο δεν ξέρει ποια θα είναι τα αποτελέσματά τους. Το ότι είναι εντελώς αδιάβαστη -αν όχι επικίνδυνη-για την ελληνική αγορά εργασίας και την κοινωνία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ζητάει από την ελληνική πλευρά, σε συνεργασία με τα δικά της τεχνικά κλιμάκια, να ετοιμάσει προβολές έως και το 2014 για όλα τα μέτρα! Το αίτημα αυτό τέθηκε στη συνάντηση που είχαν οι τροϊκανοί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το Σάββατο και μετά την υποβολή του έγιναν συνεχείς συσκέψεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών. Στόχος είναι, έστω και την ύστατη ώρα, να διαπιστωθεί «με νούμερα» ποια θα είναι η συνολική επιβάρυνση που θα υποστεί η ελληνική οικονομία από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, τη μείωση στον κατώτατο μισθό και την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 10% (5% για τον εργοδότη και 5% για τον εργαζόμενο).

Γίνεται σαφές ότι οι δανειστές της χώρας δεν τεκμηριώνουν τις απαιτήσεις τους, πέρα από την πάγια, δογματική θέση τους για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να προέλθει μέσα από τη μείωση του εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί το υπουργείο Εργασίας επίσημα να εκφράζει την άποψη ότι «είναι καταρχάς θετικό το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται βήμα βήμα», όμως κορυφαία στελέχη του εξέφραζαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις την ενόχλησή τους από την εμμονή της τρόικας, που δεν στοιχειοθετείται με πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της τρόικας με τους επιτελείς του υπουργείου Εργασίας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνει, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. «Η αγορά εργασίας δεν περιλαμβάνει μόνο τους εργαζομένους -και μάλιστα τους προστατευόμενους εργαζομένους, όταν πρόκειται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα-, αλλά περιλαμβάνει και τους ανέργους, περιλαμβάνει και τη νέα γενιά» είναι η χαρακτηριστική δήλωσή του. Με άλλα λόγια αφήνει να εννοηθεί ότι για να μπουν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας, πρέπει να πετσοκοπούν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ. Ο ίδιος θεωρεί ότι σκέφτεται τη νέα γενιά, με το να της υπόσχεται μισθούς πείνας...


Βασίλης Αγγελόπουλος

http://www.dimokratianews.gr/

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget