1/11/2011 - 1/12/2011

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας έγιναν Μaster Classes στους τομείς της Ανάλυσης, της Πληροφορικής – Αλγοριθμικής καθώς και στο Σύγχρονο Θέατρο και Ομαδικότητα για το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι εκατό χρόνια μετά τα γεγονότα, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη παράσταση γιατί να μελετάμε ακόμα τους Δίκαιους του Camus.

Δέκα χρόνια μετά το έργο που ανεβάσαμε στην Γαλλία, στο πλαίσιο, των Master Classes θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα, σε παιδιά που δεν πρόλαβε να απορροφήσει ο συμβιβασμός της κοινωνίας, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας σκηνοθετικής προσέγγισης του συμβολικού έργου, του Γάλλου συγγραφέα.
Η επιλογή της ερμηνείας των ηθοποιών επιτρέπει και ένα συλλογικό προβληματισμό για την έννοια της ομάδας στο πλαίσιο του θεάτρου. Επιπλέον…

η ακραία κατάσταση, η έντονη δράση, ο εσωτερικός στοχασμός δίνουν τη δυνατότητα έκφρασης της δημιουργικότητας των παιδιών σε μια ανοιχτή δομή που απέδειξε την ανθεκτικότητά της.

Δεν είναι ένα συμβατικό θεατρικό έργο, ακόμα κι αν ανήκει πλέον στο κλασικό ρεπερτόριο. Δυσκόλεψε και δυσκολεύει τις κοινωνίες, λόγω της ανθρωπιάς του και της έμφασης που δίνει στις ανθρώπινες σχέσεις.
Το υπόβαθρο είναι ιστορικό κι όχι αυθαίρετο. Το πλαίσιο δεν είναι τεχνητό όπως στην Παρεξήγηση. Το πεδίο χρησιμοποιεί τον Μύθο του Σίσυφου. Και η δράση ανήκει στο πρώτο επίπεδο της εργογραφίας του Camus.
Ο συνδυασμός αυτών των δεδομένων δημιουργεί μια πολλαπλότητα για τις στρατηγικές μάθησης. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη μιας γραμμικής παρουσίασης.
Ακόμα και οι πράξεις μπορούν να αποτελέσουν διάφορους ελκυστές, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν αρχικά με ανεξάρτητο τρόπο αλλά να υλοποιήσουν μέσω της δράσης, τη στρατηγική κίνηση ικανή να αποδώσει ολιστικά το έργο.

Επιπρόσθετα, το έργο με τους ρόλους του οι οποίοι έχουν πλούσια χαρακτηριστικά επιτρέπει το ταίριασμα με τις τάσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι Δίκαιοι είναι ιδανικοί για ένα πειραματικό εργαστήρι και αποδίδουν και βιωματικά.
Αν αυτοί οι λόγοι δεν επαρκούν για να ασχοληθούμε με αυτό το έργο σ’ αυτήν την εποχή, τότε ας αποφασίσουμε ότι είναι ένα επιπλέον παράδειγμα παραλόγου, το οποίο μέσα από το παράδοξο λύνει διάφορα προβλήματα υπαρξιακά δίχως να εκφυλίσει ούτε την προσέγγιση ούτε την σκέψη του Camus πάνω σ’ ένα θέμα ζωής και θανάτου.
Η ατιμωτική αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία σηματοδότησε την έναρξη του διασυρμού του όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, πράγμα που συνιστά μοιραίο πλήγμα στις φιλοδοξίες του για διεθνή καριέρα σε κάποιο οργανισμό, ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που παρείχε, εξαθλιώνοντας τους Έλληνες, καταλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα ενός αιώνα και μετατρέποντας την Ελλάδα σε υποτελές προτεκτοράτο χωρίς εθνική κυριαρ­χία.

Στο ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές στελεχών –και δη υπουργών– που απαιτούν την έναρξη των διαδικασιών καθαίρεσής του από την προεδρία του κόμματος, ώστε να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του στις εκλογές –όποτε κι αν γίνουν– ως υποψήφιου… πρωθυπουργού εκ νέου!

Εκείνοι, όμως, που τον διαπομπεύουν ανελέητα διεθνώς είναι…

οι Γάλλοι, που αισθάνονται «ριγμένοι» από τη διακυβέρνησή του.

«Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας προδότης» (!) ήταν, για παράδειγμα, ο τίτλος κύριου άρθρου στο προσκείμενο στον Σαρκοζί γαλλικό περιοδικό Le Point. «Η προδοσία της Αθήνας – Πισώπλατο χτύπημα» τιτλοφορούσε το περιοδικό τη σχετική ανάλυσή του.

Βαθύτατα περιφρονητικά του φέρθηκε και η φιλοσοσιαλιστική γαλλική εφημερίδαLibération. «Παπανδρέου ο Γ’, επονομαζόμενος “ο Μικρός”» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος δισέλιδης ανάλυσής της.

Μέχρι και η γερμανική Süddeutsche Zeitung, η οποία πρόσκειται φίλα προς τη Σοσιαλδημοκρατία, είχε βάλει νωρίτερα ένα δηλητηριώδη σχετικό τίτλο στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Αναξιοπρεπής στο προτεκτοράτο της Ευρώπης»…

Παραμύθια περί… πραξικοπήματος!

Πολύ πιο σοβαρή είναι, όμως, η προ δεκαημέρου αποκάλυψη της Libération, ότι ο Γ. Παπανδρέου, όταν κλήθηκε από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί στις Κάννες, φέρθηκε ως απερίγραπτος πολιτικός απατεώνας: Για να δικαιολογηθεί, τους είπε ότι προκήρυξε το δημοψήφισμα προκειμένου να αποτρέψει την εκδήλωση… στρατιωτικού πραξικοπήματος!

«Ούτε η Άνγκελα Μέρκελ ούτε ο Νικολά Σαρκοζί ούτε η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ ούτε οι άλλοι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι που ήταν παρόντες σε αυτό το δείπνο πίστεψαν τον Γ. Παπανδρέου έστω και για ένα δευτερόλεπτο. Μόνο εκνευρισμένοι αναστεναγμοί υποδέχτηκαν αυτά τα λόγια του», σημειώνει ο απεσταλμένος της γαλλικής εφημερίδας στις Κάννες.

http://www.epikaira.gr/home.html

Εισαγγελέας θα ερευνήσει, για πρώτη φορά, τα δάνεια που έλαβαν τα τελευταία χρόνια όλα τα πολιτικά κόμματα!

Υστερα από δημοσιεύματα του Τύπου για τα δάνεια που λαμβάνουν τα κόμματα από τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έδωσε χθες εντολή να διενεργηθεί σχετική προκαταρκτική εξέταση. Η εξέλιξη αυτή αποκτά ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς σημειώνεται σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα έχει ήδη χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του και η ανάγκη της διαφάνειας απλώνεται καθημερινά παντού.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας θα είναι να ελεγχθεί αν τα δάνεια που δόθηκαν είναι ασφαλή ή όχι, καθώς, όταν τα έλαβαν τα κόμματα, δεν ήταν γνωστό -όπως και σήμερα- αν θα είναι σε θέση και στο μέλλον να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις και σε ποιο ύψος. Η παράμετρος αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι ανέκαθεν τα κόμματα λάμβαναν τραπεζικά δάνεια με μόνη εγγύηση την κρατική επιχορήγηση που κι αυτή στηρίζεται στα κάθε φορά εκλογικά ποσοστά τους!

Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα κόμματα έχουν λάβει προκαταβολικά δάνεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση, την οποία αναμένουν να λάβουν τα... επόμενα χρόνια, χωρίς καν να είναι γνωστό αν μετά τις εκλογές,θα βρίσκονται στη Βουλή και ποια κοινοβουλευτική δύναμη θα έχουν.

Σημειώνεται επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν ήδη εκχωρήσει την κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2016 για να μπορέσουν να δανειστούν. Ειδικότερα, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν λάβει δάνεια συνολικού ύψους 244.000.000 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ δανειοδοτήθηκε με 114.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 97.000.000 είναι από την Αγροτική Τράπεζα, τα 10.000.000 από τη Μarfin και 5.000.000 από την Πειραιώς. Αντίστοιχα, η Ν.Δ. έλαβε δάνειο ύψους 105.000.000 ευρώ από την Αγροτική και 15.000.000 από την Πειραιώς. Δάνειο πήρε και το ΚΚΕ από την Εθνική ύψους 4.402.054, 29 ευρώ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δανειοδότησε, επίσης, η Εθνική με 6.000.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι Οικολόγοι Πράσινοι πήραν δάνειο, επίσης, από την Εθνική, ύψους 800.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση για το πρώτο τρίμηνο του 2011 έλαβαν συνολικά 13.500.000 ευρώ, ενώ για το 2010 ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ επιχορηγήθηκαν με 48.800.000 ευρώ.

Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα είχε ζητήσει και ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στη Βουλή στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο». Αναμένεται μάλιστα ο βουλευτής να κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο κ. Πεπόνης. Στη συνέχεια, αναμένεται να κληθούν οι υπεύθυνοι των τραπεζών και των κομμάτων.

Το θέμα αυτό απασχόλησε χθες και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο να προκαλεί αίσθηση δηλώνοντας παντελή άγνοια.

Κατά την ενημέρωση για την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης, βουλευτές τον ρώτησαν αν θεωρεί σωστό, την ώρα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα για τις επιχειρήσεις, να δίνονται δάνεια στα κόμματα. «Δεν το γνωρίζω το θέμα και δεν ξέρω τι εγγυήσεις έχει πάρει η Αττικα για να δώσει τα δάνεια» είπε εκείνος, αφήνοντάς τους άφωνους.


Βάσω Παλαιού

http://www.dimokratianews.gr/

Τον Γιώργο Παπανδρέου και τη διετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε ως υπευθύνους για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος χθες το βράδυ στη Βουλή είπε ξεκάθαρα ότι αν η οικονομική πολιτική είχε χειριστεί σωστά τα ζητήματα, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, το χρέος θα ήταν βιώσιμο.

Ο κ. Προβόπουλος απέφυγε να υιοθετήσει τις εκτιμήσεις του Ευ. Βενιζέλου για ύφεση κοντά στο 5,5% και προέβλεψε ότι φέτος θα κλείσει στο 6%. Οπως είπε ο κ. Προβόπουλος, η πολιτική αβεβαιότητα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου οδήγησε σε εκροή 14 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες το συγκεκριμένο δίμηνο, ρυθμοί που διατηρήθηκαν και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όταν ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την εγκληματική απόφαση για δημοψήφισμα. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πάντως, ισχυρίστηκε ότι με το νέο κυβερνητικό σχήμα επήλθε σταθεροποίηση.

Απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων βουλευτών σχετικά με το ότι άλλα έλεγε πέρσι σχετικά με το «κούρεμα», ο κεντρικός τραπεζίτης προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει άποψη σχετικά με το «κούρεμα», το οποίο ακόμα και τώρα θα έχει αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Απέφυγε μάλιστα να κάνει και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας ότι πολλά ακούει, αλλά είναι θέμα επιλογής που θα κάνει τελικά το υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο και για το αν τα «νέα» ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα θα ακολουθούν το βρετανικό ή το ελληνικό δίκαιο. Τόνισε όμως ότι αν το νέο επιτόκιο είναι 8%, είναι δώρον άδωρον. Ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο απέτυχε γιατί εφαρμόστηκε αποσπασματικά και στοχοποίησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι αν η οικονομική πολιτική χειριζόταν με ορθό τρόπο τα ζητήματα το χρέος θα ήταν βιώσιμο.

Συμφωνώντας με τις διαπιστώσεις της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι το καθαρό όφελος από το «κούρεμα» δεν θα είναι 100 δισ. ευρώ αλλά 70, καθώς τα 30 θα πάνε κατευθείαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο χαρακτήρισε την ευκαιρία της 27ης Οκτωβρίου ως την τελευταία που θα έχει η χώρα μας.

Καταλήγοντας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προκάλεσε και πάλι αίσθηση δείχνοντας ότι προτιμά τις ξένες επενδύσεις (!) από τις ελληνικές διότι θα φέρουν περισσότερα χρήματα και τεχνογνωσία.


Γιώργος Λυκουρέντζος

http://www.dimokratianews.gr/

«…φασίστες, κομμουνιστές και μαλάκες»

Τάδε έφη Θεόδωρος Πάγκαλος!

Σε ποιούς αναφέρεται;

Στους αγανακτισμένους πολίτες που διαδηλώνουν στους δρόμους;

Που το είπε;

Στο Κανάλι 5 της Γαλλικής τηλεόρασης!

Και τι έγινε που το είπε ο Πάγκαλος;

Ως …συνήθως, τίποτα! Άλλωστε ο Πάγκαλος έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει!!!

Το πρόβλημα δεν είναι του Πάγκαλου.

Είναι της ελληνικής κοινωνίας που τον ψηφίζει.

Είναι κυρίως του κ. Παπανδρέου που τον έκανε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και του κ. Παπαδήμου που δέχθηκε να τον …κληρονομήσει.

Ο κ. Πάγκαλος είναι ο ορισμός της πολιτικής αποτυχίας.

Διασώζεται είτε επειδή οι άλλοι δεν μπορούν να τα βάλουν μαζί του, είτε επειδή τους είναι χρήσιμος για να …εκτελεί τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Είναι ο μόνος τομέας στον οποίο έχει διαπρέψει ο κ. Πάγκαλος!

Γιατί από παραγωγή έργου στο ενεργητικό του καταγράφεται το απόλυτο μηδέν!

Η απόλυτη ειδικότης του η δημιουργία προβλημάτων!

Τίθεται, όμως, και ένα άλλο ερώτημα;

Γιατί τα κάνει όλα αυτά ο κ. Πάγκαλος; Τι επιδιώκει;

Γιατί δεν του …ξεφεύγουν…

Ο Αντιπρόεδρος του Παπαδήμου θέλει, προκαταβολικά, να απαξιώσει κάθε μελλοντική αντίδραση εναντίον της Κυβέρνησης.

Ποιος μετριοπαθής ψηφοφόρος, θα πάει να διαδηλώσει παρέα με ….φασίστες, κουμμουνιστές και μαλάκες;

Αυτούς θέλουν να κρατήσουν στο σπίτι τους.

Γιατί αυτούς φοβούνται.

Άμα ξεσηκωθούν αυτοί, ο κ. Πάγκαλος δεν θα έχει που να κρυφτεί.

Και δεν μπορεί να κρυφτεί εύκολα…

Για αυτό άρχισε τα …γαλλικά!

Κύριε Παπαδήμο,

Καλώς ήρθατε στην πολιτική!

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδρασή σας…

Συμφωνείτε με τον Αντιπρόεδρό σας;

ΚΡ

http://www.antinews.gr/2011/11/30/136112/

Η “ελληνική κρίση” έχει πολλές κρυφές πτυχές τις οποίες εντέχνως όσοι, λιγοστοί, πολιτικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν έχουν κρατήσει στη σκιά, εμποδίζοντας τη Βουλή και τον ελληνικό λαό να τις πληροφορηθεί. Κάποιες από αυτές αφορούν στη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας απέναντι στην Τρόικα και τους ιδιώτες δανειστές της.

Στο πρώτο τμήμα της τρέχουσας σειράς άρθρων αποκάλυψης των μεγαλύτερων μυστικών της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκα στο δίκαιο που διέπει τα ελληνικά ομόλογα, ένα θέμα το οποίο είχα αναδείξει με το άρθρο “Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της” από τον Ιούλιο του 2010 (βρίσκεται στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση, Περίεργες Συμπτώσεις” εκδόσεις Λιβάνη), παρουσιάζοντας μία σειρά σχετικών με το θέμα εκθέσεων κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών.

Οι αποκαλύψεις στο συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσαν αίσθηση αλλά δεν ήταν παρά δεκαπέντε μήνες αργότερα που το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, όταν σε μία σειρά άρθρων και δημοσιεύσεων στο XrimaNews.gr παρουσιάστηκαν στοιχεία που υποδείκνυαν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό, ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση του PSI+ που περιλαμβάνει κούρεμα τμήματος του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Στην έκκληση μου για βοήθεια στην ενημέρωση της Βουλής για το τί θα σήμαινε μία τέτοια παραχώρηση προς τους δανειστές για την Ελλάδα, ανταποκρίθηκε, πρώτος, ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον οποίο διέγραψε ο κύριος Παπανδρέου όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο), ο οποίος και κατέθεσε στη Βουλή στις 07 Νοεμβρίου την πρώτη σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο (δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση). Ακολούθησαν δύο ακόμη σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, η μία εξ αυτών στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, από τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Τσίπρα ενώ στη συνέχεια στο θέμα αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι.Μουρμούρας.

Στο τρέχον άρθρο, θα αναδειχθεί μία νέα διάσταση του θέματος η οποία έχει να κάνει με τη δυνατότητα της Ελλάδας, αν εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της και επιστρέψει στη δραχμή, να πληρώσει, τουλάχιστον, τα 206 δις ευρώ κρατικού χρέους που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών με 206 εκ. δραχμές ή ακόμη και τα 330 δις ευρώ ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο με 330 εκ δραχμές.

Ας δούμε πώς μπορεί νομικά να γίνει αυτό με τη βοήθεια διεθνών εκθέσεων και ενός ειδικού δικηγόρου από τη Βρετανία, συνεταίρου διεθνούς εταιρίας στην Ελβετία και δικηγόρου τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Παρίσι, ο οποίος έχει εκπονήσει μελέτες για την ευρωζώνη και το δίκαιο των ομολόγων των κρατών μελών της για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ πρόσφατα ασχολείται εκτενώς με την περίπτωση της Ελλάδας.

Όταν η Ελλάδα εκδίδει ένα ομόλογο σε ευρώ διεπόμενο από το ελληνικό δίκαιο, το ομόλογο εκδίδεται στο νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Δηλαδή, εφόσον το νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ, όσον αφορά στο ελληνικό δίκαιο αυτό θα είναι και το νόμισμα του ομολόγου (και το ομόλογο αυτό θα είναι πληρωτέο στην Αθήνα).

Αν, ωστόσο, η Ελλάδα για κάποιο λόγο αποχωρούσε από την ευρωζώνη και ξεκινούσε την έκδοση της δραχμής, τότε θα υποχρεούνταν να καθορίσει μέσω του Κοινοβουλίου, με νόμο, την ισοτιμία της νέας δραχμής με το ευρώ και αμέσως μετά για τα ελληνικά δικαστήρια το νόμισμα στο οποίο θα ήταν πληρωτέα τα ομόλογα κάτω από το ελληνικό δίκαιο θα ήταν η νέα αυτή δραχμή και όχι πλέον το ευρώ, αφού η νέα δραχμή θα ήταν το νόμιμο νόμισμα της χώρας.

Η ισοτιμία που θα όριζε η ελληνική Βουλή θα ίσχυε τόσο για την αποπληρωμή των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα οποία είναι σήμερα ύψους 330 δις ευρώ, όσο και σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που θα συμπεριλάμβανε τη χρήση της δραχμής, εντός και εκτός Ελλάδας.

Έτσι, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα με βάση το νόμο, να υιοθετήσει, αν το επιθυμεί, μία υποχρεωτική για όλους, πολίτες, δανειστές, Τρόικα, κλπ ισοτιμία, για παράδειγμα, 1 ΔΡΧ=1000 ΕΥΡΩ, κάνοντας δηλαδή ανατίμηση και όχι υποτίμηση του νομίσματος της. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να πληρώσει το σύνολο του χρέους που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο σε νέες δραχμές, δηλαδή να καταβάλει 330 εκ δραχμές για να αποπληρώσει χρέος ύψους 330 δις ευρώ. Έτσι, θα έμεναν μόνο τα 35 δις ευρώ σε ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τα οποία και θα αποτελούσαν χρέος λιγότερο από το 15% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αυτό ακριβώς έπραξε η Γαλλία χωρίς νομικό πρόβλημα το 1960 με τη δημιουργία του νέου φράγκου με ισοτιμία 1 νέο φράγκο = 100 παλιά φράγκα. Το ίδιο έκαναν και η Γερμανία και η Αυστρία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στόχος είναι να μειωθεί ένα χρέος το οποίο έχει γίνει επαχθές ώστε να μπορέσει η ζωή να συνεχιστεί και να προστατευτεί και όχι να απειληθεί ή να τελειώσει.

“Τα νέα νομίσματα έχουν εκδοθεί χωρίς μεγάλες νομικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας” αναφέρει ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος στους Financial Times , προσθέτοντας ότι αν οι ομολογιούχοι ελληνικών ομολόγων που ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο (το 90% του χρέους, δηλαδή 330 δις ευρώ, υπάγεται σε αυτήν την κατηγορία παρά το Μνημόνιο καθώς αυτό δεν έχει περάσει απ' τη Βουλή – Με τους πιο επιφυλακτικούς υπολογισμούς και αν δε συμπεριλάβουμε τα ομόλογα της Τρόικας και της ΕΚΤ, τουλάχιστον 206 δις ευρώ ομολόγων ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο) προσπαθήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι η ισοτιμία είναι άδικη, τα ελληνικά δικαστήρια δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν το δίκαιο της Ελλάδας και να απορρίψουν το αίτημα των ομολογιούχων δικαιώνοντας τη χώρα.

Μα και αν ακόμη οι ομολογιούχοι επιχειρήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας σε διεθνή δικαστήρια “πέρα από το θέμα της δικαιοδοσίας (το οποίο μάλλον δε θα ξεπεράσουν) θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ καλά τεκμηριωμένες νομολογίες για τα ομόλογα της Σερβίας και της Βραζιλίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο” αναφέρει στους Financial Times ο ειδικός δικηγόρος.

Αφού η Ελλάδα πληρώσει τους δανειστές της και αποτάξει τα δεσμά του χρέους της, θα μπορούσε να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση της δραχμής έναντι των υπολοίπων νομισμάτων κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να πιστέψει ότι τα παραπάνω αποτελούν μία πρόχειρη προσέγγιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος. Υπάρχουν μελέτες κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών που επιβεβαιώνουν την ισχύ όσον αναφέρονται εδώ και οι οποίες είναι στη διάθεση όποιου βουλευτή ή δημοσιογράφου θέλει να βοηθήσει στην ανάδειξη του θέματος.
Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να θεωρήσει πως όλα τα παραπάνω είναι εύκολα στην υλοποίηση τους και δε θα είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα.

Έτσι, αυτό που, πρωταρχικώς, πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της μία σειρά πλεονεκτημάτων και επιλογών εξαιτίας του γεγονότος πως το δίκαιο του 90% των κρατικών ομολόγων είναι το ελληνικό και όσο δεν παραχωρεί αυτό το νομικό της πλεονέκτημα και δεν αποδέχεται τη μετατροπή του δικαίου στο αγγλικό δε μπορεί κανείς, ούτε η Τρόικα ούτε οι δανειστές της να την εκβιάσουν ουσιαστικά, γιατί είναι η ίδια που είναι 100% νομικά καλυμμένη και οι υπόλοιποι που είναι απολύτως ακάλυπτοι.

Η νομική διάσταση της ελληνικής κρίσης φανερώνει πως οι Έλληνες αξιωματούχοι απέκρυψαν την αλήθεια από τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και ποτέ δεν τους γνωστοποίησαν τα πραγματικά νομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και το γεγονός πως στην πραγματικότητα δε μπορεί κανείς να την εκβιάσει για τίποτα, παρά μόνο να επιχειρήσει να συνεργαστεί μαζί της.

Και όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, ό,τι ισχύει για την Ελλάδα ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία κλπ δημιουργώντας ένα σκηνικό τρόμου τόσο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δανείσει περί τα 9 τρις στις χώρες της Ευρωζώνης όσο και για τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ασφαλίσει αυτό το χρέος.

Αν, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση παραχωρήσει το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων στους τραπεζίτες για να πετύχει τη συμφωνία του PSI+ ή αν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιτρέψει τη μετατροπή του δικαίου των ομολόγων από το ελληνικό στο αγγλικό, θα έχει στερήσει από την Ελλάδα το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό της χαρτί και το μοναδικό νομικό πλεονέκτημα το οποίο θα μπορούσε να τη σώσει στην περίπτωση που δει τους εταίρους της να την εγκαταλείπουν.

(Με πληροφορίες από τους Financial Times - Ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος είναι ο: By Gilles Thieffry, Solicitor (England and Wales), Member of the New York bar, Avocat au Barreau de Paris, and Partner at GTLaw, Geneva)Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr, GSTA Ltd, WTAEC Ltd

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/21006-h-lysh-sthn-krish-xreoys-1-drx-1000-eyrw

Το ό,τι κάποια λαθροχειρία έγινε με το έλλειμμα του 2009, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Επιπλέον, μετά την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Σεμετά στον Ευρωβουλευτή κ. Χουντή, επιβεβαιώνεται ότι αυτό ήταν εις γνώσιν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Άρα, τα ….Greek statistics ήταν και Commission Statistics!

Oι αδιάφθοροι!

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, και τις επανειλημμένες δηλώσεις του πρώην ΓΓ της Στατιστικής Υπηρεσίας του κ. Κοντοπυράκη, που φώναζε ο άνθρωπος από το 2009, αλλά ουδείς έδινε βάση στα λεγόμενά του!

Κατόπιν όλων αυτών (ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η δικαστική διερεύνηση του θέματος) εγείρεται μείζον θέμα ηθικής τάξεως, αλλά και πολιτικής ευθύνης για τον πρωτομάστορα της υποθέσεως, τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας μας κ. Παπακωνσταντίνου.

Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να παραμένει στην κυβέρνηση;

Από τον ίδιο δεν έχουμε την απαίτηση να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί.

Ο κ. Παπαδήμος, όμως, πως τον διατηρεί ακόμα στη θέση του;

Για να το θέσουμε ευθέως το ζήτημα:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας;

Και στην περίπτωση που ο κ. Παπαδήμος, στηρίζει τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ν.Δ., τι κάνει;

Μήπως, πρέπει να ζητήσει την απομάκρυνσή του;

Και αν δεν ..συναινέσει ο κ. Παπανδρέου, τότε να κινηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία δια της υποβολής προτάσεως μομφής;

Γιατί δεν νομίζω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βρεί πολλούς πρόθυμους ακόμα και μέσα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ!

Δεν είναι καν βουλευτής….

ΚΡ

http://www.antinews.gr/2011/11/30/136092/

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Υπάρχει ένα καινούργιο κόμμα στα σπάργανα. Υφίσταται ατύπως εδώ και δυο χρόνια. Σε αυτό μετέχουν μεταλλαγμένοι σοσιαλιστές, ανακυκλωμένοι αριστεριστές, τηλεπατριώτες αλά καρτ με βρώμικο μάτι και τα εκτοπλάσματα του νεοφιλελευθερισμού που απέβαλε το σώμα της μεγάλης Κεντροδεξιάς. Μέρος του αλληλοσπαρασσόμενου ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγα του συγκροτούν αυτό το νέο «κόμμα» των βαλκάνιων Παπούα. Οι ξεβράκωτοι Παπούα, που ζούσαν – και κάποιοι ζουν ακόμα – στη λίθινη εποχή, τρώγανε ιεραπόστολους, λιανούς σαν τον Αη Γιάννη τον Πρόδρομο αλλά κι εκκεντρικούς εκατομμυριούχους ταξιδιώτες, που λόγω καλοζωίας, ήταν τρυφεροί. Σαν χοιρινό είναι, λέγανε για αυτά τα ιδιαίτερα θηράματα, οι ξεβράκωτοι τύποι με τα κόκκαλα στη μύτη. Οι εγχώριοι κανίβαλοι τρώνε συνταξιούχους, μικρομαγαζάτορες, επικουρικές συντάξεις, σχολικά βιβλία, την αμυντική ικανότητα της χώρας, την αξιοπρέπεια της και κυρίως το ηθικό της.

Έχουν και Λόχο Ψυχολογικού Πολέμου, τον Δήμο Σταρένιο και τον Αρτέμη Μάτσα, στους παλιούς, καλούς τους ρόλους και κάτι άλλα καλόπαιδα με περίσσιο θράσσος, αυτό που δίνει το γυαλί. Υπάρχει φέρελπις καραφλός νεανίας, διετούς δημοσιογραφικής εμπειρίας, έμπλεος ειρωνείας, που από τηλοψίας την μεσημβρία χλευάζει μ’ εξυπνακισμούς, όσους αρνούνται το αλάθητο των δανειστών και του προγάστορος αντιπροέδρου. Εδώ ισχύει η παλαιά παροιμία των σοφών Παπούα: «όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο πιο πολύ φαίνεται ο κώλος της».

Το κοινωνικό κράτος αδέρφια, παρά τους μύθους της Αριστεράς, στην Ελλάδα το θεμελίωσε η Κεντροδεξιά. Ο πρώτος διοικητής του ΙΚΑ, το μακρινό 1934, ήταν ο θεμελιωτής, μαζί με τον Συκουτρή, του ελληνικού Ιδεαλισμού, ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Φιλελεύθεροι και καθαρόαιμοι δεξιοί έκαναν για τους εργαζόμενους Έλληνες πολύ περισσότερα από αυτούς, που φιλοδοξούσαν ο λαός μας να μοιραστεί σε ίσες μπουκιές την μιζέρια του Υπαρκτού, με σύνορα βέβαια το πολύ ως τη Λάρισα. Γιατί η μεγάλη Κεντροδεξιά είχε ένα φοβερό «συνωμοτικό» σχέδιο, μια «σατανική» πεποίθηση. Πίστευε και πιστεύει πως η εξομάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων με την παρέμβαση του κράτους, συμβάλει στην κοινωνική ειρήνη και στην εθνική ενότητα. Αμφότερες τυγχάνουν βασικές προϋποθέσεις της αληθινής δημοκρατίας, της οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης. Την εξαθλίωση κοινωνικών ομάδων, την διεύρυνση των ανισοτήτων, την παρεμπόδιση της κοινωνικής κινητικότητας, την επιδιώκουν οι τυχοδιώκτες μηδενιστές. Αυτοί που ποντάρουν στον κοινωνικό πόλεμο για την επικράτηση των ολοκληρωτικών ιδεοληψιών τους.

Η σημερινή πολιτική της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας, των οριζόντιων περικοπών και του στραγγαλισμού κάθε ικμάδας δύναμης της κοινωνίας και της οικονομίας, είναι κι αυτή μια ανάλογη μηδενιστική προσέγγιση. Αντίθετη με τα συμφέροντα του Έθνους και των λαϊκών τάξεων, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, μια πολιτική μακράν του Ελληνικού Τρόπου και των Ιδεών του αλλά και μακράν της στοιχειώδους κοινής λογικής. Παρά τις «δεξιές» φαντασιώσεις υπέρ του Μνημονίου από τον υφυπουργό, που με θυμηδία αντικρύζουν ως καθ’ ύλην αρμόδιο οι εφοπλιστές, η πολιτική αυτή οδηγεί σε αποτελέσματα ευθέως ανάλογα με τις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις, όσων οραματίζονται μια αιματηρή πάλη των τάξεων. Η όξυνση των ανισοτήτων, σε συνδυασμό με το σπασμένο ηθικό των απλών ανθρώπων και την ατιμωρησία της παρασιτικής πολιτικής κι επιχειρηματικής τάξης, που οδήγησαν την παραγωγική βάση της χώρας σε αφανισμό και τα δημόσια οικονομικά στο χείλος της αβύσσου, δημιουργούν ακριβώς το εκρηκτικό μίγμα που απεύχεται, όποιος είναι στ’ αλήθεια πατριώτης κι έχει στοιχειώδη κοινωνική συνείδηση.

Η ερημοποίηση της αγοράς με την έλλειψη ρευστότητας, το «σύνδρομο του αιφνίδιου εμπορικού θανάτου», μαγαζιά που κλείνουν νύχτα, κι η θέση στο περιθώριο ολοένα και μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων, με την έκρηξη της ανεργίας και το βάθεμα της ύφεσης δημιουργούν μια ολοένα και ευρύτερη λαϊκή βάση με κύρια χαρακτηριστικά την εξαθλίωση αλλά και την οργή. Άνθρωποι που δεν έφαγαν τίποτε μαζί κανέναν, που εκπλήρωσαν στο ακέραιο και χωρίς βύσμα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, που ποτέ δεν έκλεψαν την εφορία, γιατί απλούστατα ήταν μισθωτοί χωρίς άδηλους πόρους, βρίσκονται τώρα στον Καιάδα. Έχουν δε απέναντι τους την παράδοξη συμμαχία του Κόμματος των Κανιβάλων, συνήθως σιτιζόμενους στο δημόσιο Πρυτανείο ή και στο «Πρυτανείο» του Κολωνακίου, οι οποίοι τους κουνάνε το δάχτυλο και τους εκβιάζουν. Η φαιά Φάλαγγα της παραπληροφόρησης, που υποδύεται μέρος του καθεστωτικού Τύπου, που επιβιώνει τυλίγοντας cd και μπλουζάκια με τυπωμένο χαρτί ή εκπέμποντας από τις δημόσιες συχνότητες, ενορχηστρωμένα βαφτίζει «ακραία» κάθε αντίθεση στην αποδομητική ανθρωποφαγία. Ξαφνικά ο νόμος της ζούγκλας βαφτίσθηκε προοδευτική σωφροσύνη. Το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε κανένας από τους στόχους αυτής της πολιτικής με τις καλογραμμένες ξενόγλωσσες οδηγίες, μικρή σημασία έχει για τα φερέφωνα της υποταγής και του κοινωνικού δαρβινισμού.

Όταν αυτή η μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού, εκατό ημερών και εκλογών, ολοκληρώσει την σύντομη θητεία της, η μεγάλη Κεντροδεξιά, η κοινωνικά φιλελεύθερη, λαϊκή και πατριωτική, θα κληθεί να ανατάξει την οικονομία και την κοινωνία. Η έφοδος προς τον ουρανό προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις, οι οποίες όμως θα γίνουν στη βάση του εκλογικού σώματος κι όχι με συντεχνιακές διευθετήσεις κορυφής. Κάποιοι ενδιαφέρονται να διαμοιράσουν τα τελευταία ιμάτια της Πατρίδας και να διασφαλίζουν το business as usual για την μεταπολιτευτική παράγκα που οδήγησε την χώρα εδώ που την οδήγησε. Αυτές οι επιθυμίες είναι αντίθετες με τα εθνικά συμφέροντα κι έχουν ως πρόθυμο υπηρέτη το «Κόμμα των Κανιβάλων». Η μεγάλη Κεντροδεξιά όμως είναι αυτή που αυτοδύναμα πρέπει να διεξάγει τον αληθινό αγώνα απέναντι σε αυτές τις παρακμιακές δυνάμεις, να δώσει στους απλούς ανθρώπους το χαμένο τους ηθικό και με στιβαρή ηγεσία να οδηγήσει σε μια πανστρατιά για το μέλλον. Για τους ανθρώπους κι όχι για τους αριθμούς.

(δημοσιεύεται στην “Δημοκρατία”)

http://www.antinews.gr/2011/11/30/136028/

Διαβάζετε τι γίνεται ; ….. Η χώρα διαλύεται και οι πράσινες συμμορίες κάνουν λογαριασμούς και κινήσεις ποιος θα διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ την αρχηγεία, ποια άλλα κόμματα θα συνταχθούν να λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας ,από ποιους ; Από του συμμορίτες που μας έφεραν μέχρι εδώ ,το πρώτο τους μέλημα είναι η αρχηγία…!!! Από παντού ακούς τα μεγαλο-στελέχη να δίνουν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ τους πώς και τι θα γίνει στις εκλογές ,πώς δηλαδή οι ίδιοι που κατέστρεψαν την χώρα θα κάνουν νέα κόμματα για να τους ξαναψηφίσει ο κόσμος για να μας ξανα-σώσουν ! ….ο Λοβέρδος , η Διαμαντοπούλου, ο Πάγκαλος , ο Ραγκούσης , ο Βενιζέλος, ο Καστανίδης …ο Παπουτσής και πόσοι άλλοι …..Οι πιο αποτυχημένοι πολιτικοί της υφηλίου ετοιμάζονται να κομματικοποιηθούν σε νέους συνδυασμούς για να τους ψηφίσουμε…. Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο τα τελευταία αυτά χρόνια .
Τους βλέπουμε αυτόν τον κρίσιμο χρόνο που το έθνος αργοπεθαίνει και εδώ πραγματικά μπορούμε να το πούμε ..Να κάνουν τον «Γερμανό» σαν να μην συνέβη ή συμβαίνει τίποτε…!!! Μιλάνε οι Μπιλνεμέργκιοι για ΠΑΣΟΚ PLUS οι εκχωρούντες την εθνική μας κυριαρχία δοσίλογοι ψάχνουν πολιτική στέγη οι καημένοι…!!!! Ρίχνουν στάχτη στα μάτια και προχωρούν σφυρίζοντας σαν να μη τρέχει τίποτα….. για ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ δεν πρέπει να αρχίσει τουλάχιστον ο λαός να μιλάει ;…Αυτό δεν είναι ένα σοβαρό θέμα ,κρίσιμο για το έθνος, για να μην ξανασυμβούν τέτοια επαίσχυντα πράγματα ..Αλλά πάλι ελάχιστοι σοβαροί άνθρωποι ακούμε να αναφέρουν το ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ …..Λόγος για αυτό δεν ακούμε να γίνεται ,αλλά έχουμε και τους βουλευτές , τους διάφορους πολιτευτές Πετσάλνικους , που με στυγνό τρόπο «σώζουν» την χώρα με την ψήφο τους κάθε φορά …Έχουμε Ντόρες και «δημοκράτες » έχουμε ,λαγούς τραπεζιτών και διάσημους κολοτούμπες που μπαινοβγαίνουν στην Βουλή ….Όλοι αυτοί που σιγοντάρισαν στον αποκεφαλισμό της χώρας …αυτοί που χωρίς αισχύνη θα ξαναζητήσουν την ψήφο μας…. Αυτούς τι θα τους κάνουμε; …. Με συγκυβερνήσεις νομίζουν ότι θα γλυτώσουν από την λαϊκή οργή ; ….

ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ 

"Κόκκινο" Αιγαίο; - Ολική ανατροπή υπέρ Τουρκίας με F-35, B737 MESA
Ενώ στην Ελλάδα όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν με τους «προοδευτικούς» να κυνηγούν «σταγονίδια» στο πρόσωπο 22χρονων, ο κίνδυνος de facto απώλειας τουλάχιστον του Ανατολικού Αιγαίου από καθαρή αδυναμία υπεράσπισής του, είναι πιο υπαρκτός από ποτέ: Η Τουρκία ανακοίνωσε δια του Μουράτ Μπαγιάρ, υφυπουργού αμυντικής βιομηχανίας ότι μέχρι το τέλος του 2015 το αργότερο θα έχει παραλάβει τα 6 πρώτα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 από την παρτίδα χαμηλού ρυθμούς παραγωγής, ενώ υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν την πρώτη τους Μοίρα σε αρχική επιχειρησιακή κατάσταση (IOC)!

Δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι είναι πιο πιθανό να εγκριθεί η παραγγελία για μια πρώτη παρτίδα έξι F-35 πριν το τέλος του έτους, προκειμένου να επιβεβαιώσει η Τουρκία τη βούλησή της τώρα που ξεκινάει η χαμηλού ρυθμού παραγωγή του αεροσκάφους, προκειμένου να παραληφθούν το 2014 με 2015.

Να πούμε απλά ότι η είσοδος του F-35 στα χέρια της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο σε πέντε χρόνια από σήμερα, πρακτικά σημαίνει ότι μπαίνει στο μουσείο το σύνολο του ελληνικού επίγειου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με μεγάλα ερωτηματικά να δημιουργούνται ακόμα και για τις δυνατότητες εντοπισμού των F-35 από τα ΑΣΕΠΕ ΕΜΠ-145 Εrieye.
Έτσι ή αλλιώς είναι βέβαιο ότι τα F-35 ως μαχητικά πρώτου πλήγματος θα επιχειρήσουν νύκτα, είτε κατά της Ελλάδος είτε κατά της Κύπρου και κανείς ή σχεδόν κανείς δεν θα μπορέσει να τα εντοπίσει με το υπάρχουν δίκτυο αεράμυνας σε αποστολές κρούσης.

Σε δεύτερη φάση με πλήρως κατεστραμμένο το επίγειο δίκτυο αεράμυνας από το πρώτο κύμα των F-35 θα ακολουθήσουν οι μάζες των F-16 για να αποτελειώσουν ότι ξεκίνησαν τα F-35. Σε περίπτωση που μέχρι το 2016 έχει πιστοποιηθεί στο F-35 και το βλήμα αέρος-αέρος Μeteor, τότε πρακτικά είναι αδύνατον να επιρκατήσουν σε BVR αερομαχία τα ελληνικά μαχητικά.

Δεν θα επεκταθούμε από εδώ άλλο στο τι σημαίνουν τα παραπάνω (στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ έχει υπάρξει και θα ακολουθήσει και μελλοντικά εκτεταμένη αναλυτική αρθρογραφία για το θέμα) απλά μέσα στην καταστροφή κα στην πτώση παντός είδους αξιών, κανείς δεν μπορεί να σκεφθεί ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα, στο Αιγαίο, όλα θα έχουν αλλάξει σε βάρος μας. Όχι μόνο λόγω F-35, αλλά και ενός συστήματος το οποίο θα προκαλέσει τα περισσότερα προβλήματα από οτιδήποτε άλλο στην Π.Α. και στο δίκτυο αεράμυνας: Το B737 ΜΕSΑ, κάτι που δεν είναι απλό ΑΣΕΠΕ.

Eίναι το πρώτο δυτικό αεροσκάφος το οποίο έχει την ταυτόχρονη δυνατοτήτα να εξαπολύει ηλεκτρονικό πόλεμο με πανίσχυρους πομπους από τις ίδιες κεραίες και λοβούς οι οποίοι εκτελούν διαμορφώσεις C3! Και αυτό το σύστημα δεν θα έρθει το 2015, αλλά το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι πλήρως επιχειρησιακό αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παραλαβής του μέσω στον χειμώνα.

Με τι θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα δύο συστήματα ή για να το πούμε αλλιώς, με τι θα αποτρέψουμε την απειλή; Για ένα νέο μαχητικό από την ώρα που θα παραγγελθεί χρειάζονται πέντε χρόνια για τον σχηματισμό της πρώτης επιχειρησιακής Μοίρας! Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις ανακοινώθηκε ότι η ισραηλινή Αεροπορία αναμένει την άφιξη των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2015, με τους πιλότους της να ξεκινούν εκπαίδευση ένα χρόνο ενωρίτερα στις ΗΠΑ.Για να είναι επιχειρησιακή η πρώτη μοίρα τους το 2016. Δηλαδή θέλουν δύο χρόνια εκπαίδευση για να κηρύξουν επιχειρησιακή Μοίρα!

Αν δεν αλλάξουμε μυαλά, πιστεύει κανείς ότι θα παραγγελθεί νέο μαχητικό για την Π.Α. και θα υπάρξει αναβάθμιση του επίγειου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πριν περάσουν πολλά χρόνια; Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία θα σταματήσει να μας απειλεί και να ζητάει τουλάχιστον τον έλεγχο του Αιγαίου.

Και επί τη ευκαιρία: Μήπως το ΥΠΕΞ μπορεί να δώσει στην δημοσιότητα την τουρκική απάντηση στο ελληνικό διάβημα για την υπέρπτηση στο Καστελόριζο; Γιατί μαθαίνουμε ότι έχει πολύ-πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και «φωτίζει» το (μαύρο, αν μείνουμε απραγείς) μέλλον

defencenet.gr

Μόνο…31 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει το δημόσιο για τις εργασίες και τις συμβουλές δύο εταιρειών για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής την 21η Ιουλίου.

Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση την ώρα που η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, συνεχίζοντας στα χνάρια της κυβέρνησης Παπανδρέου, εξακολουθεί να επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας στην ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα η απόφαση του Ιουλίου δεν εφαρμόστηκε για την Ελλάδα, καθώς γρήγορα ξεπεράστηκε από τις αγορές και αντικαταστάθηκε από αυτή της 26ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα με απόφαση που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στις
31 Οκτωβρίου και δημοσιοποιήθηκε σήμερα (δείτε το επισυναπτόμενο pdf), το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει ως αμοιβές 6 εκατ. ευρώ στο δικηγορικό γραφείο CLEARY GOTTLIEB STEEN and HAMILTON LLP (νομικός σύμβουλος) και τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ στην Lazzard (χρηματοοικονομικός σύμβουλος).

Η διεθνής τράπεζα μάλιστα είναι γνωστή για τις ειδικές αποστολές που αναλαμβάνει σχετικά με χώρες που βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης .

Είναι αυτή η τράπεζα, που από τον Φεβρουάριο του 2010, έχει αναλάβει επισήμως, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με κυρίαρχο ρόλο στην μνημονιακή κατεύθυνση που πήρε η χώρα, με σημαίνουσες παρεμβάσεις στην ομολογουμένως πρόχειρη σύνταξη της «συνταγής» εξόδου από τη παγίδα χρέους , που μετεξελίχθηκε σε παγίδα δανεισμού, αλλά και την κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων σε συνθήκες πλήρους υποτίμησης των αξιών και της χρηματιστηριακής θέσης των επιχειρήσεων και των υποδομών του ελληνικού δημοσίου, που δημιουργήθηκαν και δεν προϋπήρχαν.

Να τονιστεί ότι οι αμοιβές αυτές αφορούν το PSI της 21ης Ιουλίου για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 21% και όχι το PSI+ που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου και ανεβάζει τη συνολική αναδιάρθρωση στο 50%.
newsbomb.gr

Σύμφωνα με τα όσα απάντησε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Σεμέτα στον κ. Χουντή, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων θα έπρεπε να καταγράφονται ως δαπάνες στα αντίστοιχα έτη στα οποία έπρεπε να είχαν πληρωθεί, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μόλις ανέλαβε, και χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση επιβεβλημένη από την Κομισιόν ή τη Eurostat, φούσκωσε με τα χρέη των νοσοκομείων μόνο τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ετών 2008 και 2009! Πρόκειται για ανεξόφλητα χρέη νοσοκομείων συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούσαν σε υποχρεώσεις των ετών 2005-2009, αλλά «φορτώθηκαν» σκόπιμα από την κυβέρνηση Παπανδρέου μόνο στα έτη 2008 και 2009!

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπό κυκλοφορούν ελεύθεροι…….. οι βουλευτές αυτού του κόμματος υπάρχουν ακόμα …Στα έδρανα της
Βουλής…!!! αυτοί οι άνθρωποι που ψήφιζαν αυτά τα πράγματα βγαίνουν και λένε ότι θα κάνουν νέο κόμμα με καλύτερο πρόσωπο…!!! ΠΑΣΟΚ PLUS λένε ότι θα φτιάξουν…… οι Διαμαντοπουλόπουλοι … οι Ραγκούσηδες.. οι Καστανίδηδες ……οι Πάγκαλοι ,οι Σκανδαλίδηδες …οι Κουτρουμάνηδες ….έχουν τέτοιο θράσος …και εμείς καθόμαστε και τους ακούμε …..ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ…!!!!!

Όχι ότι η αξία ενός πολιτικού μετράει με το πόσο καλά μιλάει τα Αγγλικά, αλλά αυτή η ξεφτίλα των πολιτικών να μιλάνε ή να προσπαθούν να μιλάνε στα ξένα όταν απευθύνονται σε ξένο κοινό όταν έχουμε μια από τις πιο πλούσιες γλώσσες του κόσμου εξ΄ου και από τις πιο όμορφες και εκφραστικές, και όταν με την ταυτόχρονη μετάφραση θα μπορούσε ο συγκεκριμένος να γίνει πιο κατανοητός στο κοινό που απευθύνεται. Αίσχος και πάλι αίσχος...

Η πολιτισμένη Ευρώπη απαιτεί σήμερα από την Ελλάδα μία απίστευτα επώδυνη πολιτική λιτότητας , χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική. Ο διορισμένος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (η επιλογή του παραβίασε κατάφωρα τα άρθρα 37 και 38 του Συντάγματος), στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Βουλή των Ελλήνων πριν λίγες ημέρες , ανεφέρθη 4 ή 5 φορές στο εκβιαστικό ψευτοδίλημμα “μέτρα λιτότητας και υποταγή μας στην εγκληματική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ή έξοδος από την Ευρωζώνη” .

Δεν ανεφέρθη ούτε μία φορά στην ανάγκη άμεσων παραγωγικών επενδύσεων που θα δώσουν εργασία στους νέους μας και θα παραγάγουν πλούτο γιά να μπορέσει η Πατρίδα μας να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Στερούμενος ο ίδιος οιωνδήποτε πολιτικών χαρακτηριστικών (“Δεν είμαι Πολιτικός”,εδήλωνε κατά την πρώτη δημόσια τηλεοπτική του εμφάνιση) , είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γιά να εφαρμόσει τις “Πολιτικές” του ΔΝΤ και της τρόϊκας , τις αποκαλούμενες και “Προγράμματα ή Μνημόνια Σταθεροποίησης” , που αποκλειστικό σκοπό έχουν να λεηλατήσουν την Χώρα μας και να εξαθλιώσουν τον Λαό μας.

Είναι πλέον φανερό ότι στις 26 Οκτωβρίου, η Ελλάδα υπέκυψε στις απαιτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα ο οποίος, υποτεταγμένος με την σειρά του εδώ και μερικούς μήνες στα κελεύσματα του ΔΝΤ, επιτάσσει να δρομολογηθούν, αποικιακού χαρακτήρα , σκληρά μέτρα γιά τα επόμενα τρία χρόνια, κυριολεκτικά μέσα σε μία νύκτα, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος (ως ποσοστού του καταρρέοντος ΑΕΠ) στο 4-4,5% το έτος 2015 , πράγμα απολύτως ανέφικτο , κατά την γνώμην μας !

Δυστυχώς, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης και σχεδόν το σύνολον της εντόπιας πολιτικής ελίτ με την ολόθυμη συμπαράσταση μεγάλων ΜΜΕ κατάφεραν να εξαπατήσουν και να παραπλανήσουν τους Έλληνες, ότι το Παπανδρεϊκό δημοψήφισμα (πράξη απελπισίας της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά με εξαιρετικής σημασίας πολιτικούς συνειρμούς γιά όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς) θα αφορούσε – τάχατες – την παραμονή της Χώρας μας στην ζώνη του Ευρώ , ενώ είναι απόλυτα αδύνατη η εκβολή μας από το κοινό μας νόμισμα, χωρίς μάλιστα την θέλησή μας !

Σκοπός της γκαιμπελικής αυτής παραπλάνησης ήταν , είναι και θα είναι η αποδοχή από τον Ελληνικό Λαό της επονείδιστης δανειακής συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου 2011, με την οποίαν παραδίδεται η Πατρίδα μας στους νέους ιδιοκτήτες της !

Με την εγκληματική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011, η Ελλάδα , μεταξύ άλλων:

1. Αποποιείται επισήμως την Εθνική της Κυριαρχία .

2. Υπόσχεται να καταστέλλει τις όποιες διαμαρτυρίες , απεργίες κλπ πράξεις κοινωνικής απόγνωσης του Λαού της.

3. Νομιμοποιεί όλες τις πράξεις και παραλείψεις της (προηγούμενης) Ελληνικής Κυβέρνησης (από 9/10/2011 και εντεύθεν), τις σχετικές με την εφαρμογή των όρων και την υλοποίηση του Πρώτου Μνημονίου.

4. Αναγκάζεται να υπαγάγει το σύνολον των ελληνικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το ισχύον (και ισχύσαν) Ελληνικό δίκαιο , στις αποικιακές διατάξεις του Αγγλικού Δικαίου , του Δικαίου δηλαδή χώρας που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης !

5. Εκβιάζεται να υποθηκεύσει το σύνολον της Ελληνικής Δημόσιας και Ιδιωτικής περιουσίας , γιά την εξασφάλιση των απαιτήσεων των δανειστών μας διεθνών τοκογλύφων , αξίας 360 δις ευρώ σήμερα, καθώς και όσων πρόκειται να προκύψουν στο μέλλον !

6. Υποχρεώνεται να προβεί στην ιδιωτικοποίηση , δηλαδή στην εκποίηση όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΟΠΑΠ, Καζίνα κλπ) με μεθόδους fast track, με άλλα λόγια στην λεηλασία του Εθνικού μας Πλούτου , προς όφελος των νέων αφεντικών της !

7. Υπόσχεται να “απελευθερώσει” όλα τα…κλειστά επαγγέλματα , ώστε αύριο ή μεθαύριο να είναι ευχερής η εγκατάσταση πολυεθνικών εταιριών ταξί , πολυεθνικών αλυσίδων φαρμακείων (βλ Βοοts), πολυεθνικών εταιριών δικηγόρων , συμβολαιογράφων , μηχανικών κλπ , οι οποίες με πακιστανούς και αφγανούς υπαλλήλους των 500 ευρώ θα εξαφανίσουν την Ελληνική μεσαία Τάξη !

Το ακροτελεύτιο άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος, του δικού μας Συντάγματος που ισχύει σήμερα , μέχρι και αυτό να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο “πιό ευέλικτο” , αφού… ατυχώς δεν υπάρχει Αγγλικό Σύνταγμα, είναι σαφές :

Θα υπερασπισθούμε εμείς οι Έλληνες την Πατρίδα μας που διατρέχει τον έσχατο κίνδυνο ή θα επιτρέψουμε στον διορισμένο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να ολοκληρώσει το έγκλημα εναντίον της ;

Β. Μιχαήλ

http://www.antinews.gr/2011/11/30/136004/

Γιάννης Βαρουφάκης
Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το Ευρώ. Η χώρα που πιθανώς θα αναγκαστεί να το κάνει είναι η Γερμανία, η οποία μάλλον θα δημιουργήσει μία δική της νομισματική ένωση, αφήνοντας έξω τη Γαλλία.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να μην αγοράζουν γερμανικά ομόλογα που είναι σε ευρώ. Σε Βρετανία και ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο μέσος Έλληνας δεν ευθύνεται για αυτή την κρίση και πως έχει υποφέρει περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερμηνεύει στο tvxs.gr τις τελευταίες εξελίξεις και εξηγεί πού κατά τη γνώμη του βρισκόμαστε: κοντά στην κατάρρευση του Ευρώ.
Πληροφορίες οι οποίες επισήμως διαψεύδονται θέλουν τις χώρες της Ευρωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ να προωθούν την έκδοση κοινών ομολόγων «ελίτ». Βρισκόμαστε κοντά σε ένα Ευρώ δύο ταχυτήτων;
Βρισκόμαστε κοντά στην κατάρρευση του Ευρώ. Και όσο πλησιάζουμε, οι διάφορες πιθανές μετά ευρωσυστημικές συμμαχίες αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος. Αρχίζουν να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δηλαδή να υπάρξει μια γαλλογερμανική νομισματική ένωση στη μετά ευρώ εποχή. Θεωρώ πολύ πιο πιθανό η Γερμανία να δημιουργήσει τη δική της νομισματική ένωση μαζί με τις υπόλοιπες πλεονασματικές χώρες. Αφήνοντας τη Γαλλία απ’ έξω.
Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ξένες τράπεζες μελετούν τις επιπτώσεις από μία επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Σε ποια περίπτωση, πλέον, θα βγει η χώρα από το Ευρώ; Πόσο πιθανό είναι σήμερα αυτό το σενάριο;
Οι τράπεζες, προφανώς, προσπαθούν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο εκείνες θα πρέπει να αντιδράσουν σε μια διάλυση του Ευρώ. Όχι σε μια έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί. Πολύ πιο πιθανή είναι η κατάρρευση του ευρωσυστήματος, συνολικά. Όπως έχω πει εδώ και καιρό, δεν βλέπω την Ελλάδα να φεύγει, ούτε να την εκδιώκουν. Αυτό που βλέπω είναι ότι το Ευρώ θα εκδιωχθεί από το «κεφάλι» και όχι από την «ουρά», όταν το «κεφάλι» αποφασίσει να φύγει.
Με την έννοια δηλαδή ότι αρχίζει να συμφέρει τη Γερμανία η αποχώρηση από το Ευρώ;
Όχι. Αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Μπορεί να οδηγηθεί, μέσα από την πεισματική της άρνηση, να αναδομήσει το ευρωσύστημα. Να βρεθεί σε μια «γωνία» από την οποία να μην μπορεί να ξεφύγει, παρά μόνο με τη δική της απόδραση από το ευρωσύστημα. Αλλά μία τέτοια δική της απόδραση δεν θα συμβεί επειδή τη συμφέρει. Θα αποτελεί επιλογή πανικού όταν πλέον ο,τιδήποτε άλλο θα είναι απλώς περισσότερο καταστροφικό.
Τι μας δείχνει η πρόσφατη αδυναμία της Γερμανίας να δανειστεί υπό τις συνθήκες τις οποίες επιθυμούσε;
Μας δείχνει ότι οι επενδυτές, ιδίως στην Ασία, έχουν αρχίσει να μην θέλουν να αγοράζουν ομόλογα της Γερμανίας τα οποία είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ. Δεν έχουν πρόβλημα να δανείσουν τη Γερμανία. Απλώς, φοβούνται ότι αυτά τα ομόλογα, κάποια στιγμή, όταν θα δημιουργηθεί το μάρκο, θα υποτιμηθούν, επειδή θα είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ και η ισοτιμία μάρκου – ευρώ θα αλλάξει σε βάρος του ευρώ, το οποίο θα υποτιμηθεί και απέναντι στο δολάριο.
Πρόσφατα κάνατε λόγο για αντιστροφή του κλίματος, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, απέναντι στην Ελλάδα.
Εδώ και δύο χρόνια βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με δημοσιογράφους κορυφαίων βρετανικών και αμερικανικών ΜΜΕ, εφημερίδων και ηλεκτρονικών μέσων. Μέχρι πολύ πρόσφατα, η αντιμετώπιση των Ελλήνων ήταν εχθρική. Όποτε οι Έλληνες ανοίγαμε το στόμα μας, αντιμετωπιζόμασταν με αυτόν τον τρόπο μόνο και μόνο επειδή είμαστε Έλληνες. Πλέον, παρατηρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών και των Αμερικανών δημοσιογράφων έχει κατανοήσει πως αυτή η κρίση δεν οφείλεται στην Ελλάδα. Και ότι η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο έχει τιμωρηθεί αλύπητα στο όνομα μίας κρίσης για την οποία η ίδια δεν ευθύνεται. Θα συνέβαινε ανεξάρτητα από την Ελλάδα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μία μεγάλη «στροφή», αν θέλετε, ακόμη και στο συναισθηματικό επίπεδο. Είναι ένα είδος αποδοχής ότι ο μέσος Έλληνας υποφέρει πολύ περισσότερο απ’ όσο του άξιζε.

http://harryklynn.blogspot.com/2011/11/blog-post_5836.html


Νέα βόμβα από την Κομισιόν σχετικά με το «φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Αλγκίρντας Σεμέτα αποκάλυψε ότι δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής, η συμπερίληψη ολόκληρης της έκτασης των οφειλών των νοσοκομείων στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009!

Όπως καταγγέλουν βουλευτές της αντιπολίτευσης, το έλλειμμα μετά την προσθήκη και των χρεών των νοσοκομείων, εμφανίστηκε ........
διογκωμένο με αποτέλεσμα να ληφθούν αυστηρά μέτρα λιτότητας.


Ο έλληνας ευρωβουλευτής, κ. Χουντής τόνισε πως από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι ήταν κυρίως πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα τα χρέη των νοσοκομείων.


Χωρίς, όπως επισημαίνει ο κ. Χουντής να υπάρχει σχετική υποχρέωση ούτε προηγούμενο αίτημα από την Κομισιόν ή την Eurostat. Αντίθετα οι νοσοκομειακές δαπάνες έπρεπε να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων.


Μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής ζητούσε να μάθει πρώτον με βάση ποιο άρθρο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 95) δικαιολόγησε η ελληνική κυβέρνηση την εισαγωγή των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών στο έλλειμμα του 2009 και αν υπήρξε σχετική υπόδειξη εκ μέρους της Eurostat και δεύτερον, αν ήταν υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει για εκείνο το έτος τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, που αφορούσαν προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού, καθώς και ποια άλλα κράτη μέλη έχουν εντάξει στους εθνικούς λογαριασμούς τους, μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αφορούν σε οφειλές προς προμηθευτές υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία.


Στην απάντησή του ο κ. Σεμέτα, τονίζει ότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες «όλες οι ροές πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων» και επομένως και «οι κρατικές δαπάνες πρέπει, να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού».


Όσο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση το θέμα, σημειώνει ότι «τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος».


«Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής», καταλήγει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος.


Εξηγήσεις για το θέμα έχει κληθεί να δώσει στις 12/12, με την ιδιότητα του υπόπτου, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, στον εισαγγελέα, που ερευνά τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες τα στοιχεία του ελλείμματος παραποιήθηκαν ώστε να εμφανίζονται ότι αγγίζουν το 15,5%, προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ενώ ουσιαστικά το έλλειμμα ήταν πολύ μικρότερο.
kafeneio

http://harryklynn.blogspot.com/2011/11/2009.htmlΟυδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο…

Ένα-ένα θα σκάνε τα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος του Ελληνικού λαού ο μυαλοτσιμενταρισμένος ο οποίος εν λευκώ εξουσιοδότησε τον τριγωνικέφαλο Κοζανίτη βαψομαλλιά, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, να ξεπουλάει την Ελλάδα.

Η Βόμβα από την Κομισιόν σχετικά με το «φουσκωμένο έλλειμμα του 2009» είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Αλγκίρντας Σεμέτα αποκάλυψε ότι δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής, η συμπερίληψη ολόκληρης της έκτασης των οφειλών των νοσοκομείων στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009! Μόνος του ο Παπακωνσταντίνου αύξησε το έλλειμμα του 2009!

Μόνος του τι καθίκι!

Κι αυτό το θλιβερό υποκείμενο, αυτόν τον δεδηλωμένο εχθρό του λαού, για λόγους πολιτικά ανεξήγητους, τον ανέχεται ο Σαμαράς και η ΝΔ και δεν απαιτεί την άμεση απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση Παπαδήμου!

Κύριε Σαμαρά δε μάθατε τίποτα;
Δεν ακούσατε τίποτα;

Κι εσείς λαλίστατε κύριε Μιχελάκη, τι έγινε, το αμίλητο νερό ήπιατε;

http://harryklynn.blogspot.com/

Oι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγματικών ισοτιμιών, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στους δημοσιογραφικούς κύκλους, έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για τη διαπραγμάτευση νομισμάτων πλην του ευρώ, πυροδοτώντας σενάρια όχι μόνο για διάσπαση της Ευρωζώνης, αλλά ακόμα και για διάλυσή της!

Εδώ και μέρες τα σχετικά ρεπορτάζ εμφανίζουν τις διαχειρίστριες εταιρείες των μεγαλύτερων ηλεκτρονικών πλατφορμών συναλλαγών σε νομίσματα είτε να είναι ήδη έτοιμες, είτε να προετοιμάζουν τα συστήματά τους ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν υπηρεσίες συναλλαγών και εντολών στα «παλαιά», εθνικά νομίσματα των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα επονομαζόμενα «Currency-dealing systems» της Thomson Reuters Corp. και της μεγάλης ανταγωνίστριάς της ICAP PLC με το σύστημα Electronic Broking System (EBS), είναι ήδη έτοιμα να «υιοθετήσουν» όλες τις πιθανές νομισματικές αλλαγές στην Ευρώπη.

Μάλιστα εκπρόσωπος της Thomson Reuters δήλωσε χαρακτηριστικά πως η εταιρεία είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες «σε όλες τις πιθανές αλλαγές δεδομένων στην Ευρωζώνη».

Η Thomson Reuters και η ICAP PLC «τρέχουν» τα δύο βασικά συναλλαγματικά συστήματα πάνω στα οποία οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες βασίζουν τις μεταξύ τους συναλλαγές.

Εκπρόσωπος της ICAP τόνιζε, ήδη από την Κυριακή, πως έχουν γίνει και τεστ στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της εταιρείας με «σενάριο» την μετατροπή ισοτιμιών μεταξύ της δραχμής (!) και του ευρώ και της δραχμής έναντι του δολαρίου… Συμπλήρωσε πάντως πως η εταιρεία δεν έχει κάποια πληροφόρηση αλλά διενήργησε αυτά τα τεστ «για παν ενδεχόμενο» και ως «προληπτικό μέτρο» (Σ.Σ: «precautionary measure» ο ακριβής όρος που χρησιμοποίησε).

Την ίδια στιγμή ανάλογη «ετοιμότητα» διατυμπανίζουν πως έχουν τόσο η CLS Bank International, η οποία διαχειρίζεται μια από τις μεγαλύτερες ιντερνετικές πλατφόρμες τοποθετήσεων σε συναλλαγματικές ισοτιμίες (currency trading platform), όσο και ο κολοσσός της Bloomberg LP, με τον επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος (Bloomberg's Foreign Exchange business), Tod Van Name, να δηλώνει ευθέως πως ο όμιλος έχει ήδη ετοιμαστεί ειδικά για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχοντας μάλιστα αναπτύξει ακόμα και ειδικά tickers ισοτιμιών και ηλεκτρονικά πρωτόκολλα trading, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες πελάτες του!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»
Το… τέλος του «ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε» κήρυξε χθες ο αναπληρωτής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στο Mega.

«Το ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίσαμε μετά τη Μεταπολίτευση έχει τελειώσει», προσθέτοντας μάλιστα πως αυτό το τέλος οριστικοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια – προφανώς όταν αποφασίστηκε να αποστεί ως κυβέρνηση πλήρως από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προετοιμασίες, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ, αν δεν έχει διασφαλιστεί η χώρα, εξηγώντας πως το Κίνημα «δεν θα αλλάξει, αν αλλάξει μόνο αρχηγό» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πρώτα ανακοίνωση των αποφάσεων του Γ. Παπανδρέου.

Ανέφερε ακόμη πως δεν θα είναι αμέτοχος στις διεργασίες που θα ανοίξουν στο ΠΑΣΟΚ, πριν και μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ενώ σημείωσε πως τον ενδιαφέρει κυρίως η επόμενη ημέρα εκτός πολιτικής και το δικαίωμα να λέει πως έκανε ό,τι μπορούσε για το καλό της χώρας.

Θέση, με τον δικό της τρόπο και με άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα», έλαβε και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

«Νέο αίμα, νέες λογικές και νέα κουλτούρα σε συνδυασμό με εμπειρία και έργο, πρέπει να δώσουν την αναγκαία ανασυγκρότηση σε κόμματα και πολιτικό σύστημα. Αυτό κατεξοχήν αφορά στην ευρύτατη δημοκρατική παράταξη, που πλειοψηφικά έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα από το ΠΑΣΟΚ.... Με νέες προσεγγίσεις, νέα δομή και κατάλληλη ηγεσία, να προωθηθεί πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης με οργανωμένο διάλογο», γράφει.

Από την πλευρά του, στο θέμα επανήλθε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, που μίλησε για λανθασμένες επιλογές προσώπων στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Όσο για τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος και επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», επεχείρησε μια γενική απάντηση για «ανεπαρκείς πολιτικούς και κατ' επάγγελμα τιμητές των πάντων, που επιδιώκουν τώρα και τη διάλυση της δημοκρατικής παράταξης, λοιδορώντας τόσο το λαό όσο και κάθε πολιτική έκφραση που δεν συμφωνεί μαζί τους».

http://www.elzoni.gr/html/ent/142/ent.16142.asp

Και μάχες για την καρέκλα
Σοφία Βούλτεψη
Με τρεις μήνες καθυστέρηση και με την... τρίτη απόφαση του Eurogroup, η περίφημη έκτη δόση, που κατήντησε να γίνει το συντομότερο ανέκδοτο, θεωρητικά έχει αρχίσει να παίρνει τον δρόμο για την Ελλάδα.

Πρόκειται για 8 δις ευρώ που θα... εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την έβδομη δόση, που όμως θα είναι η πρώτη του επόμενου δανείου και επομένως θα υπόκειται σε βαρύτερες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις, καθώς θα σχετιστεί με την εφαρμογή των συμφωνιών της 27ης Οκτωβρίου.

Οι οποίες, όμως, συμφωνίες της 27ης Οκτωβρίου παραμένουν στον αέρα, καθώς θα επαναπροσδιοριστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου, μια και, όπως συνήθως συμβαίνει, πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής τους άρχισαν οι αμφισβητήσεις για την επάρκειά τους.

Την ίδια ώρα, τα 13 με 14 δις ευρώ άγγιξε η εκροή τραπεζικών καταθέσεων μόνο στη διάρκεια του διμήνου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η εκροή αποδόθηκε από τον κ. Προβόπουλο στην πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε στη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, αλλά και στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου - αλλά μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει τις ευθύνες του.

Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου, σα να μην συνέβη τίποτε, ως εάν να μην προκάλεσε ο ίδιος αυτήν την αναστάτωση με την ιδεά περί δημοψηφίσματος, συνεχίζει τις επαφές του με στελέχη του κόμματος, με αντικείμενο την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως μάθαμε, μέσα σε μια ημέρα, είδε τους Γιάννη Ραγκούση, Φώφη Γεννηματά, Παντελή Οικονόμου, Παντελή Τζωρτζάκη, Μάρκο Μπόλαρη και Μανώλη Μπεντενιώτη!

Όλα για την καρέκλα, δηλαδή.

Και γιατί όχι; Εδώ Γαλλία και Γερμανία βρήκαν λόγο για να διαφωνήσουν, καθώς και οι δύο χώρες διεκδικούν τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από την οποία αποχώρησε ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ.

«Το Βερολίνο και το Παρίσι θεωρούν το καθένα από την πλευρά του ότι έχει δικαίωμα στη θέση», έγραψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Το Παρίσι, λέει, προωθεί τον Μπενουά Κερέ, υφυπουργό των Οικονομικών, ο οποίος ορίσθηκε την περασμένη εβδομάδα μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να καταλάβει τη θέση του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος παραιτήθηκε.

Το Βερολίνο, από την πλευρά του, προωθεί την υποψηφιότητα του Γεργκ Ασμουσεν.

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, λύσεις δεν βρίσκονται, αλλά ουδείς χάνει το ενδιαφέρον του για καρέκλες και αξιώματα...

http://www.elzoni.gr/html/ent/147/ent.16147.asp

Απλά απολαυστικός ο καθηγητής Μαρκεζίνης στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Γράφοντας για τον εαυτό μου».

Αφού περιέγραψε στιγμές από την ζωή του, μπήκε στα πολιτικά ζητήματα και τα ανέλυσε όπως μόνο εκείνος ξέρει. Έχει τέτοια ευρύτητα γνώσεων και τέτοια παιδεία που πραγματικά αναλύει σημαντικά προβλήματα με τέτοιο τρόπο που σε κάνει να προβληματίζεσαι για καταστάσεις που δεν είχες σκεφτεί.

Στην ομιλία του παρέστη πλήθος κόσμου, η αχανής αίθουσα γέμισε και αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Φαίνεται ότι εκτός των απλών πολιτών και ο επιχειρηματικός κόσμος προβληματίζεται και αναζητά λύσεις…

Επιγραμματικά αναφέρθηκε…

• Στην Κυβέρνηση Παπαδήμου την οποία χαρακτήρισε Κυβέρνηση Φρανκεστάιν, η οποία δημιουργήθηκε παίρνοντας «ένα κομμάτι από εδώ και ένα κομμάτι από εκεί».
• Έκρινε αρνητικά το έργο των τεχνοκρατών τύπου Παπαδήμου, Μόντι, Όλι Ρεν. Παρά της περγαμηνές τους δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να μας φέρουν σε αυτήν την κρίση.
• Εστίασε την προσοχή του στο θέμα της Θράκης. Οι επενδυτές είπε χρειάζονται οικονομικά κίνητρα (πχ φορολογικά) για να επενδύσουν στην χώρα, αλλά αυτά τα κίνητρα μπορούν να συνδυαστούν και με πολιτικά κίνητρα. Όπως για παράδειγμα στοχευμένες κινήσεις για την ανάπτυξη της Θράκης.
• Κατέκρινε τα ΜΜΕ και τους εκδότες τους, οι οποίοι επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τον κόσμο και όχι απλά να τον ενημερώσουν ή να σχολιάσουν τα τεκταινόμενα.
• Μίλησε για όσους τον χαρακτηρίζουν αντί-αμερικανό και δήλωσε ότι είναι πάνω από όλα Έλληνα και τόνισε ότι κάποιος που διδάσκει πάνω από 30 χρόνια στην Αμερική σίγουρα δεν μπορεί να είναι αντί-αμερικανός. Πρέπει να έχουμε φιλίες με όλους όσοι μπορούν να μας βοηθήσουν, δήλωσε.
• Πρέπει η Ελληνική πολιτική να αποκτήσει όραμα, αισιοδοξία και πλάνο.
• Τέλος, χαρακτήρισε τον εαυτό του Έλληνα, Ρωμιό και δήλωσε ότι είναι παρών να βοηθήσει την χώρα όταν του ζητηθεί αρκεί να μην τον θέλουν υποταγμένο στην κομματοκρατία. Με τους συγκατανευσιφάγους ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση.

http://udemand.wordpress.com/2011/11/29/%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B6%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1/

Εδώ και πέντε ημέρες παρακολουθώ τα αναγραφόμενα σε διάφορες εφημερίδες και ιστοσελίδες, σχε-τικά με το θέμα της Σχολής Ευελπίδων, που έφερε στη δημοσιότητα το «Κυριακάτικο Βήμα» της 27/11/11, με την περισσή δημοκρατική του ευαισθησία.

Δεν θα αναφερθώ στο επεισόδιο, που έλαβε χώρα στις 17/11/11 καθ’ όσον με εντολή του κ. ΥΕΘΑ έχουν κινητοποιηθεί οι θεσμικές διαδικασίες για τον πειθαρχικό του έλεγχο. Ούτε είναι της παρούσης να α-ναλύσω γιατί δέχεται επίθεση η οικογένειά μου, ο πατέρας μου, ο αδελφός μου και τα δυο μου ανίψια. Ο κό-σμος έχει καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει και τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα συμπαράστασης, όπως και τα ευνοϊκά σχόλια της πλειοψηφίας αγνώστων σε μένα συμπατριωτών μας, αποδεικνύουν ότι ο λαός πλέον δεν πέφτει θύμα παραπληροφόρησης.
Επειδή όμως κάποια βδελυρά δημοσιεύματα είδαν το φώς της δημοσιότητας αποφάσισα να πω μερικά πράγματα για την αποκατάσταση της αλήθειας. Αναφέρομαι στα τέσσερα άρθρα
«Σόι πάει το βασίλειο» (Ζούγκλα),
«Να τον χαίρεστε» (Ζούγκλα )
«Η χούντα της ευελπίδων» (Ζούγκλα)
«Η απόρρητη έκθεση του Α2 για τα σταγονίδια στο στρατό»
Θα μιλήσω πρώτα ως γιός του Χρίστου Φαραντάτου, αποστράτου αξιωματικού. Ο πατέρας μου είναι τάξεως 1955, 79 ετών και όταν έγινε το πραξικόπημα υπηρετούσε στην Κύπρο από το καλοκαίρι του 1966. Ουδεμία συμμετοχή είχε ποτέ στη χούντα. Απέχει από την ενεργό υπηρεσία από το Μάρτιο του 1983, όταν από τους τότε υπερδημοκράτες σοσιαλιστές καρατομήθηκε, ενώ ευρισκόταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι με τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, όπου υπηρετούσε ως σπουδαστής, αφού ήταν απαίτηση της τότε πολιτικής ηγεσίας, λόγω επεισοδίου που είχε λάβει χώρα στη Σχολή Ευελπίδων και είχε εμπλακεί το όνομα του τότε Αρχηγού Σχολής και αδελφού μου Παναγιώτη. Για όσους γνωρίζουν -γιατί οι δημοσιογράφοι του βήματος, έθνους, on-alert και zouglas δεν είναι ενημερωμένοι (είναι και παραείναι αλλά εκστασιάζονται με τη διαστρέβλωση των γεγονότων)- ο πατέρας μου έφυγε «τσιμπητός», όπως λέμε στη γλώσσα των κρίσεων. Το αν ήταν καλός αξι-ωματικός, ας ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι αυτοί, τους συμμαθητές του, τους εν ζωή προϊσταμένους του, αλλά κυρίως τους αξιωματικούς που είχε διοικήσει και πρωτίστως τους στρατιώτες του. Εγώ θα πω ότι είναι άριστος πατέρας, φίλος, συμπαραστάτης, ψυχούλα.
Θα μιλήσω στη συνέχεια ως αδελφός του Παναγιώτη Φαραντάτου, που έχει την τιμή να διοικεί μια από τις ισχυρότερες ταξιαρχίες του Ελληνικού Στρατού, επί του ποτ. Έβρου (εκτιμώ ότι μόνο σε βιβλία γεωγραφίας την έχουν δει την περιοχή οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι ή ίσως να την έχουν ακούσει σε κανένα τραγούδι τύπου «Διδυμότειχο μπλουζ»). Για ενημέρωσή τους λοιπόν τους λέγω ότι στο επεισόδιο του 1982, στο οποίο αναφέρθηκαν με τόση προκλητική λασπολογία, ακολούθησε πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της αποπομπής του, στο οποίο ο παθών πρωτοετής εύελπις είχε καταθέσει ότι «ο Αρχηγός Εύελπις IV τάξεως δεν τον είχε αγγίξει ποτέ». Άρα αυτά που γράφονται περί χαστουκιού, μείωσης συναδέλφου, βασανιστών κλπ κλπ είναι ανοησίες κάποιων ευφάνταστων κουραμπιέδων. Και επειδή θα θεωρηθεί ότι μεροληπτώ δεν θα μιλήσω για τις ικανότητές του ως αξιωματικού. Ας ανατρέξουν στις επιδόσεις του στα διάφορα σχολεία του όπλου του, σχολές πολέμου, εθνικής άμυνας, σχολεία εξωτερικού κλπ. Ας ρωτήσουν και γι’ αυτόν τους συμμαθητές του, τους προϊσταμένους του, τους υφισταμένους του αξιωματικούς και φυσικά τους στρατιώτες που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές του. Ως αδελφός όμως θα έδινα και τη ζωή μου γι’ αυτόν.
Τέλος θα μιλήσω για τα ανίψια μου.
Πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι ασχέτως ακαδημαϊκής επίδοσης, όπου αναγκαστικά θα υπάρχουν πρώτοι, καλοί, χειρότεροι, μέτριοι, τελευταίοι, όλοι ανεξαιρέτως οι ευέλπιδες και ανεξαρτήτως σειράς είναι άριστοι, είναι στρατευμένοι στην ιδέα της πατρίδας και της φυλής, είναι αυτοί που θα δώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη τη ζωή τους για την ελευθερία, όπως θα κάνουν πρόθυμα και όλοι οι Έλληνες πατριώτες. Είναι οι θεματοφύλακες των δημοκρατικών ελευθεριών μας από κάθε ξένο επιβουλέα.
Αναγκαστικά μέσα στη σχολή υπάρχει μια επετηρίδα. Δεν σημαίνει ότι ο πρώτος είναι καλύτερος από τον δεύτερο ή από τον εκατοστό τρίτο. Σημαίνει ότι απλά πέτυχε υψηλότερο σύνολο στην επίδοσή του που είναι συνισταμένη της ακαδημαϊκής επίδοσης, των αθλητικών και στρατιωτικών προσόντων κλπ. Οι ευέλπιδες από τον πρώτο έως τον τελευταίο είναι της ίδιας αξίας, είναι παραστάτες, είναι αδέλφια, είναι μια ψυχή.
Ο ανιψιός μου λοιπόν ο Χρίστος πέρασε στη Σχολή Ευελπίδων το 2008 με πανελλήνιες με 19.360 μό-ρια και για όσους έχουν ελάχιστη γνώση αυτών των θεμάτων, αυτό σημαίνει ότι μπορούσε να μπει σε όποια σχολή ήθελε. Παρά τις παραινέσεις μου να ακολουθήσει άλλο κλάδο, λόγω των δυσχερειών του στρατιωτικού επαγγέλματος, αυτός ήταν ανένδοτος και ήθελε να ακολουθήσει τη στρατιωτική περιπέτεια με πίστη και αφοσίωση στη μεγάλη του λατρεία, που ήταν, είναι και θα είναι η πατρίδα και ο στρατός. Για την ποιότητά του και τις επιδόσεις του ας ερωτηθούν οι αξιωματικοί του αλλά κυρίως οι ευέλπιδες και οι συμμαθητές του. Το να λέει ένας κομπλεξικός ότι «Ο νεαρός Εύελπις ήταν Αρχηγός της Σχολής, αν και υπήρχε καλύτερος σε επιδόσεις Εύελπις ο οποίος όμως δεν ήταν των Όπλων αλλά των Σωμάτων και
σ’ αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται ο Αρχηγός από τα πρώτα» είναι τουλάχιστον βλακώδες διότι διαψεύδεται από τα γεγονότα, αφού ο περσινός αρχηγός ήταν των Σωμάτων.
Τους προτρέπω λοιπόν να ζητήσουν από κάποιο εύελπι τον προσωπικό κωδικό του (password) και ας ρίξουν μια ματιά στις βαθμολογίες όλων των ακαδημαϊκών περιόδων όλων των τελευταίων ετών, που δημοσιεύει, για λόγους διαφάνειας, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο moodle.sse.gr . Μπορούν αν θέλουν να ρωτήσουν και τους καθηγητές του στη ΣΣΕ, αν τολμούν φυσικά.
Ο άλλος μου ανιψιός Κωνσταντίνος πέρασε φέτος στη Σχολή με 19.600 μόρια, γράφοντας πέντε ολο-στρόγγυλα εικοσάρια στις πανελλήνιες. Είναι και αυτός σαν τον πατέρα του και τον αδελφό του, από ανοξεί-δωτο ατσάλι και μάλιστα προηγμένης τεχνολογίας.
Για το ήθος και τον χαρακτήρα των δυο ανιψιών μου ευελπίδων, ας ρωτήσουν οι κύριοι κιτρινιστές τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους στο 3ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής. όπου ήταν και οι δυο σημαιο-φόροι. Το είχαν κάνει και πριν 29 χρόνια κάποιοι άλλοι δημοσιογράφοι, που ρωτούσαν στο Ζ’ Αρρένων Πα-γκρατίου για μένα και τον αδελφό μου και έφαγαν «πόρτα» και μάλιστα περισσότερο από εκείνους τους κα-θηγητές μας, που ήταν αριστερών πεποιθήσεων. Και αυτό γιατί υπήρχε μεταξύ μας αγάπη και σεβασμός.
Μάλλον θα φαντάζονται αυτοί οι καχεκτικοί δημοσιογράφοι ότι ίσως να πρόκειται για τίποτε πλαδα-ρούς σπασίκλες ή κακομαθημένους μαμμόθρεφτους. Τους συνιστώ να μην τους πλησιάσουν ποτέ γιατί ένα απλό φτέρνισμα τους είναι ικανό να τους στείλει στο νοσοκομείο με βαρείας μορφής πνευμονία.
Καλό λοιπόν είναι αυτοί οι δημοσιογράφοι, πριν δημοσιεύσουν τα γεμάτα μίσος δημοσιεύματά τους, να μη ρωτούν μόνο τους χαφιέδες τους, που εξυπηρετούν άλλες ανάγκες, αλλά και άλλους και κυρίως τα παιδιά του λαού που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές μας. Αυτοί είναι οι αδέκαστοι κριτές μας και οι αιώνιοι αδελφοί μας.
Η αμεροληψία και αντικειμενικότητα των εν λόγω βεβαιωμένων ψευτών φαίνεται άλλωστε και από τα παρακάτω στοιχεία:
1. Γράφουν για τον μεν πρωτοετή εύελπι του επεισοδίου του 1982 ότι «Λόγω του συμβάντος ο κ. Παπαϊορδανίδης εγκατέλειψε το στρατό δίνοντας πρόωρο τέλος στην στρατιωτική του καριέρα» ενώ για τον νυν τεταρτοετή αρχηγό γράφουν «Ο 22χρονος Εύελπις έδωσε τη δική του εκδοχή των γεγονότων, τα οποία όπως και να παρουσιαστούν, όσο κι αν “στρογγυλέψουν” δεν τον απαλλάσσουν από τις ευθύνες του και το κόστος που καλείται να πληρώσει με την αποπομπή του από τη Σχολή Ευελπίδων». Δηλαδή προδικάζουν και προδιαθέτουν τους αναγνώστες ότι ο τεταρτοετής αριστούχος των 1100 ημερών φοίτησης πρέπει να αποπεμφθεί, ως να μην έχει μπροστά του καριέρα, ενώ ο τότε πρωτοετής των 40 ημερών έχασε άδικα τη στρατιωτική του καριέρα.
2. Αν δείτε το δημοσίευμα της κυρίας ζούγκλας, αναφέρει ότι «Εξ αιτίας του επεισοδίου παρενέβη δυναμικά στην υπόθεση το στέλεχος του Κ.Κ.Ε. ο αείμνηστος Κώστας Κάππος, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των δραστών». Όμως στο ηχητικό ντοκουμέντο/συνέντευξη του Παπαϊορδανίδη στην κυρία ζούγκλα θα ακούσετε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος αρνείται κάτι τέτοιο λέγοντας μάλιστα ότι ο «πατέρας του που τον συνόδευσε στη σχολή έμοιαζε με τον βουλευτή του ΚΚΕ Κάππο και έτσι θεωρήθηκε ότι παρενέβη ο Κάππος». (Ζούγκλα)
Όσο για το άρθρο κάποιου δημοσιοπλάνου ότι ανήκαμε σε μυστικές οργανώσεις με οπλοστάσια κλπ, δεν θα πω κάτι, αφού αυτό πλέον είναι καθαρά θέμα της ψυχιατρικής επιστήμης, η οποία στην περίπτωσή του, εξ’ όσων έχω αντιληφθεί, έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ως εναλλακτική μέθοδο ψυχοθεραπείας οι γιατροί του έχουν συστήσει να ακολουθεί ειδική πρωτοποριακή αγωγή που περιλαμβάνει παρακολούθηση ταινιών δράσης και ίντριγκας. Είναι ένα κατάλοιπο της παιδικής του ηλικίας, που όταν τον ρωτούσαν «τι θα γίνεις αγοράκι μου όταν μεγαλώσεις;» εκείνος απαντούσε «θα γίνω εύελπις», αλλά τελικά κατέληξε να γίνει «κυνηγός χουντικών φαντασμάτων».
Τελειώνοντας απευθύνω σε όλους αυτούς τους μπούληδες δημοσιογράφους ένα ερώτημα:
Γιατί ασχολούνται τόσο πολύ οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι με μια οικογένεια δυο συνταξιούχων, δυο σπουδαστών και ενός δημοσίου υπαλλήλου; Ίσως να διακατέχονται από μια μορφή λαγνείας προς το επώνυμό μας….ποιος ξέρει;
Προς τους λοιπούς αναγνώστες:
Τι υποκρύπτεται πίσω από αυτή την ενορχηστρωμένη επίθεση; Ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί που υπηρετούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα;

Αναστάσιος Φαραντάτος, Σχης εα
ΥΓ. Ζητώ συγγνώμη από τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους για τα κοσμητικά επίθετα «ευφάνταστοι κουραμπιέδες», «κομπλεξικοί», «λασπολόγοι», «κιτρινιστές», «καχεκτικοί», «δημοσιοπλάνοι», «μπούληδες», αλλά αν όντως ενοχλήθηκαν, τότε βεβαίως τα ανταλλάσσω με τον χαρακτηρισμό «χουντικός».

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_5477.html#.TtXHg7Ir2nA

Αίσθηση προκαλεί η απουσία του Καστελόριζου από χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θεματικό τίτλο «Η ζώνη του ευρώ», ο οποίος απεικονίζει τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα, αυτές που δεν το έχουν κάνει και τα κράτη με ρήτρα εξαίρεσης από το ευρώ.


Την καταγγελία έκαναν τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι κ.κ. Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός.

Όπως αναφέρουν, το ακριτικό νησί του Αιγαίου (το νοτιοανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας) που απέχει μόλις 2 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές δεν υπάρχει πουθενά στον χάρτη, ο οποίος καταγράφει κατά τ’ άλλα με ακρίβεια τα υπόλοιπα ελληνικά εδάφη.


Στην ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυριότητα του συγκεκριμένου νησιού έχει αμφισβητηθεί έντονα από την Τουρκία, η οποία το θεωρεί «γκρίζα ζώνη».

Είναι «νωπές» οι μνήμες από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι το Καστελόριζο ανήκει στη… Μεσόγειο.
http://www.nooz.gr

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_2116.html#.TtXHBrIr2nA

Η Τουρκία και τα Βαλκάνια ήταν το θέμα της πρώτης πολυεθνικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα (28 Νοεμβρίου), με αντιπροσώπους από 156 οργανώσεις, διπλωμάτες και πολιτικούς με βαλκανική καταγωγή.

"Ο στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό των βαλκανικών χωρών, να εκφραστούν οι ανησυχίες των ανθρώπων βαλκανικής καταγωγής που ζουν στην Τουρκία, καθώς και να αυξηθεί ο διάλογος και η ικανότητα των οργανώσεων να ενεργούν από κοινού", είπε στους SETimes ο καθηγητής Κοράι Μπασόλ για λογαριασμό των αντιπροσώπων της Πλατφόρμας Τουρκίας Βαλκανίων.

Μιλώντας στους SETimes, ο Αντνάν Βαρνταρλί, πρόεδρος της Βαλκανικής Κοινωνικής, Οικονομικής και Ακαδημαϊκής Οργάνωσης (BALKANSIAD) εξήγησε ότι η σημασία των Βαλκανίων αυξήθηκε κατά τη δεκαετία του '90 μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

"Υπάρχει μια σημαντική κοινότητα Βαλκάνιων που μένουν στην Τουρκία. Δεδομένου ότι [ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν είναι ευαίσθητος ως προς τα θέματα των Βαλκανίων, ο αριθμός των σχετικών πλατφορμών έχει αυξηθεί σημαντικά", είπε.

Σύμφωνα με τον Βαρνταρλί, τέτοια συνέδρια είναι πολύ σημαντικά για την καθιέρωση του διαλόγου μεταξύ των σχετικών οργανώσεων προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις και να συζητηθούν πολιτικά θέματα.

Ως βασικός ομιλητής ο Ριφάτ Σαΐτ, βουλευτής του κόμματος ΑK από τη Σμύρνη, εξήγησε ότι το κοινό αποτελούνταν από οργανώσεις από κάθε πολιτικό υπόβαθρο. "Υπάρχουν περίπου 15 με 20 εκατομμύρια άτομα βαλκανικής καταγωγής στην Τουρκία. Η κοινή ανησυχία αυτής της κοινότητας είναι το κύμα μετανάστευσης από τα Βαλκάνια", είπε.

Ο Σαΐτ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας Βαλκανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο, του οποίου η Γενική Γραμματεία θα βρίσκεται στη Σμύρνη.

"Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της 100ης επετείου των Βαλκανικών πολέμων -- που θα εορταστεί το 2012 -- σκοπεύουμε επίσης να διοργανώσουμε το πρώτο Βαλκανικό Φόρουμ στη Σμύρνη, στο οποίο θα προσκληθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των βαλκανικών χωρών", εξήγησε.

Ο Σαΐτ είπε επίσης ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, τους δήμους, τα πανεπιστήμια και τις οργανώσεις, θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για να ενθαρρύνουν τις βαλκανικές ενώσεις να συνεργαστούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Μια κοινή άποψη που ακούγεται στο συνέδριο ήταν ότι τα ευρείας κλίμακας σχέδια που υποστηρίζονται από την Τουρκική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TİKA) στην περιοχή είναι υψίστης σημασίας.

"Επειδή τα βαλκανικά κράτη βρίσκονται σε μια φάση ανοικοδόμησης, οι βαλκανικές χώρες χρειάζονται τις συμβουλές της Τουρκίας για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε νομοθετικά, δικαστικά και εμπορικά θέματα", υποστήριξε ο Βαρνταλί, προσθέτοντας ότι η δημιουργία δεσμών φιλίας μεταξύ τουρκικών και βαλκανικών δήμων και η αύξηση της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες είναι ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με τον Αϊχάν Μπολούκμπασι, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βαλκανίων Ρούμελης, η διάσκεψη έδειξε πως είναι απαραίτητο να έλθουν σε επαφή οι οργανώσεις.

"Πριν από το συνέδριο αποτελούσε πρόβλημα το να έρθουμε σε επαφή. Εάν δεν υπάρχει οργάνωση, η ποσοτική πλειοψηφία δεν μπορεί να γίνει δύναμη", τόνισε.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη υπογράμμισαν ομόφωνα τη σημασία των Βαλκανίων για την ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της Τουρκία. Ο επίτιμος πρόξενος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Κεμάλ Μπαϊσάκ είπε ότι: "Ο βαλκανικός κόσμος παρέχει στον τουρκικό κόσμο την ευκαιρία για ενοποίηση κάτω από μία στέγη".

Εν τω μεταξύ, ο Κεμάλ Σερμπετσιόγλου, βουλευτής του κόμματος AK από την Προύσα, τόνισε ότι εάν ενοποιηθούν τα Βαλκάνια, τότε η Τουρκία θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή.

Ο Χακάν Οκτσαλί, γενικός διευθυντής του τμήματος Βαλκανίων και Κεντρικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι "τα Βαλκάνια είναι ένας γεωγραφικός χώρος ύψιστης προτεραιότητας", προσθέτοντας ότι η προέλευση της Τουρκίας βρίσκεται στα Βαλκάνια. "Εμείς θα επαναπροσανατολίσουμε τα περαιτέρω βήματα στην περιοχή των Βαλκανίων με γνώμονα τα μηνύματα που θα λάβουμε από αυτή τη συνάντηση", είπε στους συμμετέχοντες σε ομιλία του.

Ως αποτέλεσμα αυτού του συνεδρίου, ο Μπασόλ δήλωσε στους SETimes ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αυξηθεί η εκπροσώπηση των ατόμων βαλκανικής καταγωγής στο κοινοβούλιο, το δημόσιο τομέα, την κοινωνία των πολιτών, τη γραφειοκρατία και τις τοπικές κυβερνήσεις.

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2011/11/29/feature-06

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_5478.html#.TtXGu7Ir2nB


Συνέντευξη στον Γιώργο Ξ. Πρωτόπαπα
Ένα επιφανές μέλος της ομογένειας μας, ο Θεόδωρος Καρυώτης καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέρυλαντ, γνωστός και ο «πατέρας της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μιλάει στον «Κόσμο του Επενδυτή» για την οικονομική κρίση, τα πλεονεκτήματα της ελληνικής ΑΟΖ, τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και για τα διδάγματα που προκύπτουν από την υιοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ και τις έρευνες για τα ενεργειακά αποθέματα.΄

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ

Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Καμία υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

«Πράξη εθνικής προδοσίας» συνιστά για το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών οποιαδήποτε υποχώρηση εκ μέρους της ελληνικής διπλωματίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αναμενόμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, «πάγια και αταλάντευτη» θέση του κόμματος είναι ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».
«Δεν δεχόμαστε, κανένα όνομα για τα Σκόπια που να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του», ξεκαθαρίζει το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών, προσθέτοντας ότι «η επιστολή του Ν. Γκρούεφσκι στον Έλληνα Πρωθυπουργό για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πέφτει στο κενό κάθε φορά που ο ίδιος ξεπερνά τα όρια της εθνικιστικής του έπαρσης».

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_1758.html#.TtW8nrIr2nA

Στο...στόχαστρο του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη τίθενται οι καταγγελίες υπό τη μορφή ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ και νυν υπουργού Μεταφορών Μάκη Βορίδη ότι εντός του 2011 Ταμεία όπως το ΕΤΕΑΜ -ΙΚΑ προχώρησαν σε αγορές ομολόγων από τα διαθέσιμά τους, στο 100% της αξίας τους ενώ πωλούσαν στο 60% της αξίας τους.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε είναι να διαπιστώσει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας από τις διοικήσεις των ταμείων.


Όπως αποκάλυψε ο κ. Βορίδης τα ταμεία αγόραζαν ομόλογα μέχρι και τον Οκτώβριο (!) και σε τιμές μέχρι και 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, κάτι που δεν θα έκαναν οι ιδιώτες-τράπεζες και τα επενδυτικά fund, ντόπια και ξένα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες υπάρχουν αγορές μέχρι και 100,10%. Το ρεκόρ εκτιμάται ότι έχει το ΕΤΕΑΜ, που φέρεται να αγόρασε στο 100% της αξίας τους όλα τα ομόλογα. Αντίθετα οι πωλήσεις ομολόγων φαίνεται να έφτασαν μέχρι και στο 62,12% (!) της ονομαστικής αξίας, που σημαίνει ότι τα πουλούσαν με απώλειες για το Ταμείο 38%!
Σύμφωνα με όσα απάντησε ο υπουργός Εργασίας στην ερώτηση του βουλευτή, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται στα 7.850.041.905,82 ευρώ.
Newsbomb

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_4658.html#.TtW67bIr2nA

Ποιήματα του Νίκου Λυγερού‏
Διαβάστε τα στην συνέχεια...


Κόκκινος δράκος

Ν. Λυγερός

Ποτέ δεν πίστεψες
ότι μπορεί να γίνει
πόλεμος για ένα νησί.
Όταν όμως είδες
με τα ίδια σου τα μάτια
τον κόκκινο δράκο
αντιλήφθηκες επιτέλους
ότι άλλαξαν όλα.
Δεν υπάρχει πια λόγος
να λέμε ψέματα.
Το νησί μας θα δεχόταν
βάρβαρη επίθεση
και ποιες θα ήταν
οι άμυνες μας;
Ξανακοίταξες
τον κόκκινο δράκο
και χαμογέλασες.
Θα ήταν μαζί μας.

http://www.lygeros.org/lygeros/8195-gr.html


Ασημένια λεπίδα

Ν. Λυγερός

Ασημένια λεπίδα
νόμιζες ότι είχε
εκείνο το ξίφος.
Δεν ήταν διακοσμητικό
και δεν είχε λυγίσει.
Ο δάσκαλος το είχε
εδώ και χρόνια.
Από τότε ξέρεις
αφού διάβασες
για το θρύλο του.
Δεν ξέχασες
τη βελανιδιά
έτσι δεν είναι;
Πιάσε λοιπόν
το κόκκινο κρασί
που στάζει σαν αίμα
κι ετοιμάσου.

http://www.lygeros.org/lygeros/8196-gr.html

Τα άλλα γεράκια

Ν. Λυγερός

Τα άλλα γεράκια
ήξεραν για μας.
Δεν ήταν η πρώτη φορά
που θα έδιναν το αίμα τους
γι' αυτό το κομμάτι γης
μέσα στο πέλαγος.
Το απέραντο γαλάζιο
ήταν ο φυσικός τους χώρος,
η πατρίδα τους.
Κι εσύ αναρωτιόσουν
αν θα άντεχαν
τη βάρβαρη επίθεση
ενώ έβλεπες
κάθε μέρα αυτούς
που ονόμαζες
δικούς σου
να τρέχουν ήδη.

http://www.lygeros.org/lygeros/8197-gr.html

Ποιος είδε το γεράκι;

Ν. Λυγερός

Ποιος είδε το γεράκι
ενώ ήταν παντού;
Τα χρώματά του
είχαν αφήσει τα ίχνη
πάνω στους τοίχους.
Κι όμως κανένας
δεν κατάλαβε
εκτός από το Λουκά
το νόημα του συμβόλου.
Έπρεπε να ξέρεις
από θυσίες
για να κατανοήσεις
το υποκείμενο
του αντικείμενου.
Μα εκείνο άνοιξε
τα φτερά του
για όλους.

http://www.lygeros.org/lygeros/8198-gr.html


Οικονομικές σκέψεις

Ν. Λυγερός

Πρόσεξες ποτέ
ότι τα οικονομικά μέτρα
παράγουν μετριότητες;
Ενώ τα στρατηγικά
δημιουργούν σχεδιασμό
και όραμα...
Αν δεν το πρόσεξες
μπορεί να το έζησες
άθελα σου.
Και τώρα ονειρεύεσαι
ένα στόχο
που δεν υπάρχει
γιατί δεν διάβασες
θεωρία παιγνίων
και δεν ξέρεις
ποια απόφαση
πάρθηκε.

http://www.lygeros.org/lygeros/8201-gr.html

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάλεξη του κύριου Λυγερού με θέμα "Στρατηγική και Οικονομία" που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο της Ρόδου. Στην εισήγησή του ο κύριος Λυγερός υποστήριξε μπροστά σε ένα θερμό ακροατήριο 300 και πλέον Ρόδιων πολιτών ότι η στρατηγική είναι οικονομική και σπάνια η οικονομία είναι στρατηγική, αφού η τέχνη της μίας φοβίζει την επιστήμη της άλλης, κι όμως η θεωρία παιγνίων καθώς το απέδειξε ο John Nash είναι ικανή να συνδυάσει και τις δύο. Στη θεωρία παιγνίων υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες:


τα παίγνια συνεργασίας και τα παίγνια μη συνεργασίας. Η ριζοσπαστική προσέγγιση του John Nash σε σχέση με την παράδοση του John von Neumann είναι η ενοποίηση αυτών των δύο κατηγοριών. Αυτή η ολική αντιμετώπιση του προβλήματος επιτρέπει την απόδειξη της ύπαρξης ισορροπίας κατά Nash . Δεν σημαίνει όμως ούτε ότι αυτή η λύση είναι μοναδική ούτε ότι δεν υπάρχει άλλη μορφή. Όταν όμως υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες που επιτρέπουν και κάποτε αναγκάζουν τη συνεργασία, τότε είναι προτιμότερο να μην εξετάζουμε μόνο τις ισορροπίες Nash αλλά και τις αποτελεσματικές λύσεις Pareto . Η έννοια της αποτελεσματικότητας είναι τότε σημαντική. Διότι επιτρέπει την επιλογή θέτοντας ένα πλαίσιο σύγκρισης. Η αποτελεσματική λύση είναι τότε το αποτέλεσμα μιας αποτελεσματικής στρατηγικής, η οποία μεγιστοποιεί τα κέρδη και των δύο παικτών που είναι πλέον συνεργάτες. Συνεπώς αυτή η προσέγγιση είναι προτιμότερη όταν πρόκειται να κάνουμε κατασκευαστικές διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά παρουσιάστηκαν μέσω από το πρίσμα της βιωματικής εφαρμογής που μπορούμε να έχουμε σε τομείς όπως το σκάκι, το τάβλι, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τη ρουλέτα, το black jack αλλά και την ευρωζώνη και τις διακρατικές συμφωνίες. Τέλος ο κύριος Λυγερός υποστήριξε ότι η αξιοπρέπεια δεν είναι ένας οικονομικός παράγοντας, δεν μετριέται με δείκτες.Μπορεί να ξερίζωσαν ακόμα και τα θεμέλια των σπιτιών μας όταν αντισταθήκαμε αλλά το αντέξαμε και χτίσαμε καινούργια πάνω στην ίδια γη, ενώ οι κατακτητές μας έφτυσαν αίμα και φύγαν. Είμαστε ακραίοι, υπερβολικοί και φωνακλάδες γιατί είμαστε ακρίτες, δεν μας αρέσει η μετριότητα και αγαπάμε δυνατά. Παίζουμε θέατρο ναι, αλλά από την αρχή για ν' αντέχουμε τις τραγωδίες και να πεθαίνουμε με κωμωδίες. Χαζεύουμε τον ουρανό, αγναντεύουμε τη θάλασσα, είναι αλήθεια. Έτσι δημιουργήσαμε την αστρονομία και κατασκευάσαμε το ναυτικό. Μας αρέσει να ξαναφτιάχνουμε τον κόσμο, έτσι πλάσαμε τα μαθηματικά. Κι όπως νιώθουμε πάντα αδύναμοι επινοήσαμε τη στρατηγική. Δεν είμαστε διαφορετικοί αλλά κάνουμε τη διαφορά. Ζούμε αιώνες μ' ένα κομμάτι γης γιατί έχουμε τον ουρανό και τη θάλασσα. Κι αν είμαστε μόνο σκιές για τους άλλους είναι γιατί έχουμε ήλιο. Ο λαός μας έτρωγε πέτρες αλλά σκάλιζε μάρμαρο. Πολλές φορές μας έκαψαν αλλά δεν μας κατέστρεψαν γιατί το φως δεν καίγεται. Μας πήραν πολλές φορές το χώρο μας αλλά πάντα είχαμε το χρόνο. Μοιάζουμε με τη θάλασσά μας. Ποιος μπόρεσε να την αρπάξει; Κι αν την μαστίγωσαν δεν έπαθε τίποτα. Αυτή είναι το αίμα μας γιατί δεν μας έδωσαν άλλο γαλάζιο. Είναι το δώρο μας, το μοναδικό. Αυτός είναι και ο μόνος μας πλούτος. Αλλιώς θα μας είχαν κατακλέψει. Είμαστε τα παιδιά που δεν έκανε η Αντιγόνη γι' αυτό και δεν πεθαίνουμε ποτέ. Ποιος να σκοτώσει ένα σύμβολο; Κι όταν πεθαίνει ένας δικός μας κι έχει αφήσει έργο, δεν είναι τυχαίο που η κραυγή μας βγάζει τη λέξη: άξιος! Και ζούμε για να τον θυμόμαστε, δεν έχουμε άλλη επιλογή, είναι θέμα ανάγκης. Είμαστε λίγοι στην αρχή και γινόμαστε σπάνιοι στο τέλος. Αυτή είναι η μοναχική μας πορεία. Έτσι γεννήθηκε ο ελληνισμός και παραμένει μια αξία για όλη την ανθρωπότητα ενώ έπεσαν τόσες ιδεολογίες που θεωρούσαμε αθάνατες. Ενώ εμείς ξέρουμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει αθανασία. Το έχουμε μέσα μας με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ακόμα και αν είχαμε χάσει τις πινακίδες μας, τις μυκηναϊκές. Τίποτα δεν ξεχάσαμε γιατί ποτέ δεν χάσαμε τις αξίες μας. Κι αν δίνουμε τόση σημασία στην ελευθερία, είναι γιατί συνδυάζεται με τη σκέψη. Δίχως ελεύθερη σκέψη, δεν είσαι άνθρωπος. Κι εμείς παραμείναμε άνθρωποι ακόμα και σκλαβωμένοι. Μόνον έτσι δεν γίναμε σκλάβοι. Πολιορκημένοι ναι, αλλά πάντα ελεύθεροι, διότι δεν ξέραμε να ζήσουμε αλλιώς.


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget