1/10/2011 - 1/11/2011

«Κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Όχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Για τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την προαναγγελία του Πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε απελπισία, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξει μια συντριπτική υπέροχή του «όχι» στην υποτέλεια. Διερωτήθηκε μάλιστα τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παπανδρέου και αν θα παραιτηθεί.«Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή την προαναγγελία δημοψηφίσματος.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «γι’ αυτή τη μικροκομματική στόχευση θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές της» και τονίζει ότι «είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι ”δεν θέλει”, να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές».

Για ψευδώνυμες επιλογές έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πιο έντιμη λύση έτσι όπως είναι η κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, τόνισε ότι «είναι μια αρνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δεν παρατίθενται όλα τα ερωτήματα. Το ερώτημα ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση συναρτάται με όλα τα ζητήματα που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Με βάση και το Σύνταγμα τίθεται το ζήτημα αν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα».

Επίσημη ενημέρωση για δημοψήφισμα – ψήφο εμπιστοσύνης αναμένει η ΕΕ

«Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» απάντησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, ερωτηθείσα σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

http://www.antinews.gr/2011/10/31/130781/

Εκλογές τώρα! Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο «δημοψήφισμα».
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο κ. Παπανδρέου είναι αδίστακτος και επικίνδυνος. Σαν κέρμα στον αέρα πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη.
Που υπήρξε πάντα κορυφαία στρατηγική επιλογή του Ελληνικού λαού?
Λέει στον Ελληνικό λαό, ότι «αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη»!

Αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την
Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της.

Αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον Ελληνικό λαό.

Αφού δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχό του τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να κάνει συνένοχό του ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

Δεν μπορεί να κυβερνήσει. Και τώρα αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα. Και διακινδυνεύει τα πάντα.

Είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει.

Λύση υπάρχει:
Εκλογές τώρα! Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο «δημοψήφισμα».
Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα».

http://olympia.gr/

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση
Τον Γ. Παπανδρέου για πολλά ίσως μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς, όχι όμως για την έφεσή του στη χλιδάτη ζωή και την καλοπέραση. Θα περίμενε λοιπόν κανείς οι συνεργάτες του, που φροντίζουν το πρόγραμμα και τις μετακινήσεις του, να μη δη μιουργούν την εικόνα ενός VIP ταξιδιώτη που δεν κάνει άλλη δουλειά από το να πετά με το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Μάλιστα, σε μια εποχή δύσκολη, που η κυβέρνηση ζητάει από τους εργαζομένους των 1.500 ευρώ ακόμη μεγαλύτερες θυσίες και περικοπές, η εικόνα των ατσαλάκωτων υπουργών που για ψύλλου πήδημα χρησιμοποιούν το πρωθυ πουργικό αεροσκάφος με κόστος πτήσης 6.000 ευρώ την ώρα, στέλνει λάθος μηνύματα.


...Σύντροφοι, ίσως το έχετε ξεχάσει, αλλά υπάρ χουν και τα αεροπλάνα της… γραμμής. Στο πνεύμα των γενικών περικοπών η κυβέρνη ση... ξέχασε να κόψει τις πτήσεις των VIP αερο σκαφών! Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πληρώσει 1.100.000 ευρώ για τις πτήσεις των τριών κυβερ νητικών αεροσκαφών από 5 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου! Η κάθε ώρα πτήσης μάς κοστίζει περίπου 6.000 ευρώ και, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου, τα VIP αερο σκάφη έχουν «γράψει» πολλές ώρες πτήσεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι προ ορισμοί στους οποίους ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του χρησιμοποίησαν τα κυβερνητικά αεροσκάφη έχουν απευθείας αεροπορική σύν δεση με πάνω από μία αεροπορική εταιρεία. Το δε κόστος όλων των προορισμών δεν ξεπερνά σε καμιά περίπτωση τα 300 ευρώ ανά εισιτήριο.

Πώς είπατε; «Λαϊκισμός»; Όχι δα. Όταν στέλνεις μήνυμα «βουλιάζουμε» και βλέπεις ως σωσίβιο ακόμη και το τελευταίο επίδομα του δημοσίου υπαλλήλου, δεν είναι και τόσο κακό να κόψεις καμιά ώρα πτήσης από τα VIP αεροσκάφη και να ταξιδέψεις με αεροπλανάκι της γραμμής. Ακόμη και ως απλό μήνυμα στον κόσμο να το δει κάποιος, χρήσιμο είναι. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

◆ Το ωριαίο κόστος πτήσης του προεδρικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους Gulf Stream έχει προσδιοριστεί στα 5.811,20 ευρώ! Από την επομένη των εκλογών έως την 31η Δεκεμβρίου 2009 το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε πραγ ματοποιήσει 10 πτήσεις, οι εννέα με επιβάτη τον πρωθυπουργό και η μία με τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο. Σύνολο ωρών πτήσης 80,2. Κόστος 466.058,24 ευρώ.

Εντύπωση προκαλούν οι προορισμοί για τους οποίους χρησιμοποιήθηκε το Gulf Stream. Το αεροσκάφος πέταξε για Κωνσταντινούπολη, Λάρνακα, Λονδίνο, Βερολίνο και τρεις φορές για Βρυξέλλες. Επίσης ο πρωθυπουργός το χρη σιμοποίησε για τα ταξίδια του σε Άγιο Δομίνικο, Κοπεγχάγη και Μάλμοε, όπου δεν υπάρχει απευ θείας αεροπορική σύνδεση.

◆ Τα υπόλοιπα δύο κυβερνητικά αεροσκάφη, το Embrair 209 και το Legacy 484, δεν πάνε πίσω σε δρομολόγια. Το μεν πρώτο το τελευταίο τρί μηνο του 2009 πραγματοποίησε 5 αποστολές με 29,3 ώρες πτήσης και κόστος 165.861,44 ευρώ και το δεύτερο 15 αποστολές με 82,5 ώρες, που μας κόστισαν 467.016 ευρώ. Το ωριαίο κόστος πτήσης των δύο αεροσκαφών έχει προσδιοριστεί στα 5.660,80 ευρώ.

Χρήστες του Embrair 209 και του Legacy 484 ήταν ο πρωθυπουργός, που πέταξε για Καστοριά, Ανδραβίδα και Θεσσαλονίκη, και τρεις υπουργοί της κυβέρνησης.

Φθηνότερα

Οι πτήσεις σε Καστοριά και Ανδραβίδα είναι βέβαιο ότι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ή, αν έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν, θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ φθηνότερα στη χρήση ιπτάμενα μέσα: ελικόπτερο για παράδειγμα ή ακόμη κι ένα από τα νέα μεταγωγικά αερο σκάφη μας, τα C27, όπως έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, που πήγε μ’ ένα απ’ αυτά στο Κόσοβο τα Χριστούγεννα.

◆ Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας πέταξε και με τα δύο αεροσκάφη, τέσσερις φορές για Βρυξέλλες και από μία για Λουξεμβούργο, Βιέννη, Μαδρίτη, Λιουμπλιάνα, Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα, Σαράγιεβο και Τίρανα.

◆ Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε το Legacy 484 στα ταξίδια του σε Λουξεμβούργο, Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο και Φρανκφούρτη.

◆ Τέλος, ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, ως πολιτικός προϊστάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας, χειριστές της οποίας τα πετούν, έχει δοκιμάσει και τα τρία VIP αεροσκά φη σε πτήσεις για Σόφια, Μπρατισλάβα, Λάρισα, Βρυξέλλες και Λάρνακα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το κόστος πτήσης των τριών VIP αεροσκαφών έχει φθάσει μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2009 σε 1.098.935,68 ευρώ, περίπου όσο ήταν και το κόστος το ίδιο διάστημα πέρυσι! Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει από το πρωί έως το βράδυ περικοπές μισθών, επιδομάτων και μιλάει μόνο για σφίξιμο του ζωναριού, είναι τουλάχιστον παράλογο να εξακολουθούν υπουργοί να πετούν αναιτίως με VIP αεροσκάφη.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανά γκη χρησιμοποίησης των VIP αεροσκαφών από τον πρόεδρο της κυβέρνησης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όταν αυτό κρίνεται απα ραίτητο. Ταξίδια σε χώρες και πρωτεύουσες που δεν συνδέονται απευθείας με την Αθήνα μπορούν να δικαιολογήσουν απολύτως τη χρήση των κυβερνητικών αεροσκαφών, ειδικά όταν ο χρόνος και οι υποχρεώσεις πιέζουν.

Το ίδιο μπορεί να ισχύσει σε έκτακτες κυβερ νητικές αποστολές – όπως για παράδειγμα τα ταξίδια του υπουργού Οικονομικών –, ακόμη και σε περιπτώσεις που το ζητούμενο, μεταξύ άλλων, είναι ακόμη και το λεγόμενο... πρεστίζ! Πώς μπορεί όμως να δικαιολογηθεί η χρήση των τριών VIP αεροσκαφών στην Καστοριά, την Ανδραβίδα, τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι ή το Βερολίνο και οπουδήποτε αλλού υπάρχει εναλλακτικός αεροπορικός τρόπος μετα φοράς με κόστος απείρως χαμηλότερο; Έλα ντε... Το πιο ωραίο είναι ότι ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε στη Βουλή για την προμήθεια ακόμη δύο VIP αεροσκαφών που είχε αρχίσει να κουβε ντιάζει η «σεμνή και ταπεινή» κυβέρνηση Καραμανλή, είπε ότι «επανεξετάζουμε το θέμα σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε». Δηλαδή, συγ γνώμη: Υπάρχει κάποια – έστω και ελάχιστα πιθανή – περίπτωση να αγο ράσουμε κι άλλα αεροσκάφη VIP; Να μας το πείτε, παιδιά, για να ξέρουμε...


http://www.topontiki.gr/articles/view/3080

Με τους βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να ζητούν για πρώτη φορά την παραίτησή του και την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας (Λ.Γρηγοράκος, Δ.Λιντζέρης, κλπ), η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται μέσα σε εκρηκτικό κλίμα, ενώ τίποτα δεν προδιέθετε για κάτι τέτοιο, καθώς ο πρωθυπουργός Γ.Παπαδρέου είχε υπολογίσει σε έναν ... δεκάρικο πανηγυρικό λόγο χωρίς να μιλήσουν οι βουλευτές και μέχρι εκεί.

Ο Λ.Γρηγοράκος ζητά την άμεση παραίτησή του ήδη με δηλώσεις που έχει κάνεις από χθες, τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την ανάληψη του ... υπουργείου Εξωτερικών από τον Γ.Παπανδρέου! Σε άλλες εποχές θα είχε ήδη διαγραφεί, αλλά τώρα το κλίμα είναι τέτοιο που οι κυβερνητικοί, απλά σφυρίζουν αδιάφορα.

Οι βουλευτές της Κ.Ο. τοποθετούνται αυτήν την στιγμή ενώ ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης ζήτησε με επιστολή του νέα συνεδρίαση αν δεν μιλήσουν σήμερα, ενώ άλλοι βουλευτές δήλωναν ότι δεν θα παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση.

Βουλευτές όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Λιντζέρης επιμένουν στην ανάγκη πολιτικών πρωτοβουλιών, που να οδηγούν είτε σε κυβερνήσεις συνεργασίας είτε σε εκλογές.

Να σημειωθεί πάντως ότι η εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να παρέμβει με άρθρο του και να κάνει λόγο για ηθική και υπαρξιακή κρίση, εκτός της οικονομικής.

Βασικά προσπαθεί να προλάβει να σώσει την υστεροφημία του, αλλά φευ!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν αποκλείει την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα όμως λέει ωμά ότι η Ελλάδα θα παραδώσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας και θα πάρει νεά σκληρά μέτρα. Οι προκλητικές για τους Έλληνες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι αγωνιούν για την τύχη της συμφωνίας της περασμένης Τετάρτης και πιέζουν τις τράπεζες για εθελοντική συμμετοχή στο «κούρεμα» κατά 50% των ελληνικών ομολόγων. Την ίδια ώρα όμως η γερμανική ηγεσία «πουλάει» τέταρτο Ράιχ στους Γερμανούς λέγοντας ουσιαστικά ότι καθυπόταξε την Ελλάδα. « Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια», είπε ο Σόιμπλε, «η Ελλάδα θα λάβει σκληρά μέτρα και θα πρέπει να αποδεχθεί μια πολύ πιο στενή εποπτεία». Και προσθέτει με νόημα: «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της». 'Οσον αφορά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη προτιμά μια εθελοντική απομείωση του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τις τράπεζες». Ο ίδιος όμως δεν αποκλείει «μια λιγότερο συναινετική πορεία». «Η Ευρώπη λειτουργεί μέσω ενεργειών και όχι με το να διαβεβαιώνει ο ένας τον άλλο ότι είναι καλοί άνθρωποι» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Προχθές, ο συντηρητικός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου LFO του Μονάχου, επανέλαβε τη γνωστή θέση του περί ανάγκης έξωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει σταματήσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη από το φθινόπωρο του 2007 και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το πιεστήριο της ΕΚΤ και τους μηχανισμούς διάσωσης» λέει ο Σιν. Ο ίδιος θεωρεί, πάντως, ότι η διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας πρέπει να συνοδεύεται από στήριξή της μετά την έξοδο από την ευρωζώνη.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη δυνατότητα επίλυσης της ελληνικής κρίσης. Το Σάββατο, από το Πεκίνο όπου βρίσκονταν για συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους ώστε να διερευνηθεί η αγορά ομολόγων του EFSF, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «τα ευρωπαϊκά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν και θα ρυθμιστούν στα επόμενα δύο με τρία χρόνια». Οι φωνές όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα όσων συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής πληθαίνουν, με την Ιταλία να βρίσκεται στο επίκεντρο ως το επόμενο θύμα των κερδοσκόπων. Ο ίδιος ο Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση που συνδεόταν με τις αντοχές του EFSF στην περίπτωση που και η Ιταλία βρεθεί εκτός αγορών. «Η ερώτηση είναι άτοπη και η χώρα θα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

http://www.dimokratianews.gr/

Τα ψέματα τέλειωσαν για τον Κάρολο Παπούλια. Μπορεί η ανοχή ή και στήριξη που προσέφερε μέχρι τώρα στην κυβέρνηση Παπανδρέου να μην του δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα, ύστερα όμως από τα γεγονότα και τις αποδοκιμασίες στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της εθνικής επετείου τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, βρίσκεται ενώπιον τραγικού αδιεξόδου και οι συνεργάτες του στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν χωριστεί τα τελευταία 24ωρα στα δύο.
Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει να διαφυλάξει την υστεροφημία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και του εισηγούνται να σκεφτεί ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στον αντίποδα, υπάρχουν οι συνεργάτες και παλαιοί φίλοι του που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πλέον ολέθριο, διότι αυτομάτως θα έδειχνε ότι υποκύπτει σε πιέσεις και ότι τρέπεται σε φυγή πολύ μεγαλύτερη από εκείνην της Παρασκευής στη συμπρωτεύουσα. Ταυτόχρονα, προσθέτουν ότι θα ερχόταν σε κόντρα με το κόμμα από το οποίο προέρχεται και με την πρωθυπουργική οικογένεια.

Οποια εισήγηση κι αν αποδεχτεί, γεγονός είναι ότι ήδη το γόητρό του έχει πληγεί βαρύτατα. Η συμπόρευσή του με την κυβέρνηση του Μνημονίου προκαλεί πλέον κάτι περισσότερο από ενόχληση στην κοινή γνώμη. Αυτό καταγράφεται, άλλωστε, και στις δημοσκοπήσεις, όπως στην τελευταία της Κάπα Research, αν και ο ίδιος τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το βράδυ έδειξε να μην έχει αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Ετσι συνέχισε να υπερασπίζεται την κυβέρνηση, αλλά και να κάνει φαιά προπαγάνδα υπέρ της, υποστηρίζοντας κατ' ουσίαν ότι οι πολίτες μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις εκλογές!

Ο αυξανόμενος θυμός για τη στάση του 83χρονου κ. Παπούλια, η οποία δεν συνάδει με την ουδετερότητα που απορρέει από το αξίωμά του, έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουν με ένταση το φως της δημοσιότητας μαρτυρίες, στοιχεία και φωτογραφίες που σκαλίζουν μνήμες από την περίοδο, μέχρι το 1995, που δρούσε ως μέλος της «αυλής» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πέραν αυτών όμως πολύ ηχηρή απάντηση του έδωσε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος τον εγκάλεσε εφ’ όλης της ύλης. Οπως τόνισε, ο κ. Παπούλιας όφειλε να μην εκνευριστεί, αλλά ούτε και να διαφημίσει τις όποιες αντιστασιακές ενέργειές του. Επίσης, επεσήμανε ότι ο λαός δεν αμαύρωσε την παρέλαση και ότι αντιθέτως αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της εθνικής επετείου. Και, τέλος, χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να καλύπτει με το κύρος του όλα όσα συμβαίνουν από την κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο η χώρα να πάει σε εκλογές.

Ενα στίγμα των προθέσεών του ενδέχεται να δώσει ο κ. Παπούλιας στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, από την πλευρά του οποίου λεγόταν πάντως -σε σχέση με το αν θα θέσει θέμα εκλογών- ότι «η θέση μας είναι γνωστή».

«Συντροφική» ήταν η γροθιά στον Μαγκούφη


Εντός εικοσιτετραώρου υποχρεώθηκαν να πάρουν πίσω τη θεωρία ότι αποτελούν θύματα «οργανωμένου σχεδίου» και να αναγνωρίσουν ότι οι επιθέσεις που δέχτηκαν είχαν «πράσινο» χρώμα. Ο λόγος για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μαγκούφη και Γ. Διαμαντίδη, οι οποίοι, μη αντιλαμβανόμενοι την οργή του κόσμου που εκδηλώθηκε με επιθέσεις εναντίον τους την Παρασκευή, βιάστηκαν να ρίξουν την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, για να ανασκευάσουν λίγο αργότερα.

Για οργανωμένο σχέδιο μίλησε την Παρασκευή ο Χρ. Μαγκούφης, που γρονθοκοπήθηκε από συμπολίτη του στα Τρίκαλα ενώ αποχωρούσε από τη μαθητική παρέλαση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από αυτό βρίσκονταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς για εκείνον, λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστή η ταυτότητα του «δράστη». Πρόκειται για τον Δ. Δαλαμάγκα, στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην περιοχή από το 2008 που υποστήριξε ευθαρσώς ότι «η επίθεση είχε να κάνει πρωτίστως με την κακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ», χαρακτηρίζοντάς την «προδοσία». Ανεργος ο ίδιος και περιμένοντας από μέρα σε μέρα να γεννηθεί το παιδί του, «χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη», όπως είπε, έχει ξεχειλίσει από θυμό και αγανάκτηση. «Θεωρώ ότι γίνεται ξεπούλημα της χώρας μου» είπε, σημειώνοντας ότι δεν στόχευε τον ίδιο τον κ. Μαγκούφη, ως πρόσωπο, αλλά οποιονδήποτε έβαλε την υπογραφή του στο Μνημόνιο. «Οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ είναι οι πιο προδομένοι από όλους. Μας κορόιδεψαν, μας ξεγέλασαν» είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας για τον κ. Μαγκούφη ότι, αν τον συναντούσε, θα του έλεγε να παραιτηθεί. Από την πλευρά του, πάντως, ο βουλευτής έκανε λόγο για «άνανδρη» επίθεση εκ μέρους του νεαρού, για τον οποίο διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε υπήρξε συνεργάτης του. Παραδέχεται πάντως ότι ανήκε στη Νεολαία του κόμματος, ενώ υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ.

Δημοτικούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδείξει ως υποκινητές των αποδοκιμασιών σε Κορυδαλλό και Νίκαια ο πρώην υπουργός Γ. Διαμαντίδης. Μία ημέρα αργότερα, και αφού οι τελευταίοι προανήγγειλαν δικαστική προσφυγή κατά του βουλευτή, εκείνος ανασκεύασε μερικώς, κάνοντας λόγο για «κάποια άτομα τα οποία ανήκουν ιδεολογικά σε μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ιδιότυπος πόλεμος, πάντως, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει συνέχεια, με τον «πράσινο» βουλευτή Μ. Τζελέπη να καταγγέλλει και αυτός στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη ματαίωση της παρέλασης στις Σέρρες, αλλά και τον Μ. Καρχιμάκη να επαναφέρει παλιότερες δηλώσεις του περί «μπάχαλου» και «νεογκοτζαμάνηδων»...

http://www.dimokratianews.gr/

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο που παραθέτουμε. Θα ακούσετε τον τραγουδοποιό Βασίλη Λέκκα να δηλώνει ότι «είναι έτοιμος να κάνει κάποια βίαιη πράξη» αφού μας κυβερνούν «επιεικώς προδότες, ξεπουλημένα τομάρια» άτομα που αποτελούν μια «εταιρία δολοφόνων εισαγόμενη». Παράλληλα ακούστε τον καλλιτέχνη να ερμηνεύει με συγκλονιστικό τρόπο το τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου «Μάνα μου Ελλάς».Πάνω από μισή ώρα διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να αναλάβει τις ευθύνες που έχει και απορρέουν από το Σύνταγμα, καλώντας τον στην ουσία να πράξει το μοναδικό ίσως πράγμα που έχει στην αρμοδιότητά του.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την απόλυτη ευχέρεια από το Σύνταγμα να επιλέξει τους τρόπους για να προφυλάσσει το Σύνταγμα, τους νόμους και την εθνική ακεραιότητα της χώρας μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ο λαός μας είναι οργισμένος. Υπάρχει μια αίσθηση κατάφωρης αδικίας, ταπείνωσης και λεηλασίας και έχουμε ευθύνη να προλάβουμε εξελίξεις, για να μην βρισκόμαστε μπροστά σε δυσάρεστα γεγονότα, που ορισμένες φορές αδικούν και πρόσωπα και θεσμούς, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία μας», δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε ότι «οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν αποδειχθεί εγκληματικές, καθώς διαλύουν την κοινωνική συνοχή, συρρικνώνουν την εθνική κυριαρχία και εκφυλίζουν την ίδια τη Δημοκρατία».

«Ήρθα σήμερα στον κατά το Σύνταγμα ρυθμιστή σου πολιτεύματος να του καταθέσω ότι υπάρχει μία πρωτοφανής δυσαρμονία της ασκούμενης πολιτικής με τη λαϊκή βούληση», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι εξήγησε στον κ. Παπούλια πως «η άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος» και πως [...] η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής αποτελεί «προϋπόθεση για την κοινωνική ομαλότητα».

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

http://olympia.gr/ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Η κυβέρνηση ουδέποτε κινήθηκε στη βάση συγκροτημένου σχεδίου και ουδέποτε διαπραγματεύθηκε.
Σήμερα, οι εξελίξεις καθιστούν την επαναδιαπραγμάτευση αναγκαία όσο ποτέ στο παρελθόν. Οι θέσεις της ΝΔ, όχι μόνο δικαιώνονται, αλλά βρίσκουν και διεθνή απήχηση.
Όπως γνωρίζετε από τα σχετικά τηλεγραφήματα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Πέδρο Κοέλιο έχει πάρει την απόφαση να ζητήσει ουσιαστική τροποποίηση των όρων δανειοδότησης της χώρας του με ένα κυρίως στόχο: Να διαμορφωθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη.
Θυμίζουμε, ακόμη, ότι ιστορικοί ηγέτες της Ευρώπης (όπως ο Ρ. Πρόντι και ο Ζ. Ντελόρ) επισημαίνουν το λάθος της ακολουθούμενης συνταγής και ζητούν την αλλαγή της.
Είναι αυτό, ακριβώς, που ζητά η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή.
Και αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, όταν η χώρα καλείται να παράγει, από το 2012, πρωτογενή πλεονάσματα.
Όμως! Δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα με εμμονή στις περικοπές εισοδημάτων και την αύξηση φόρων.
Μπορεί, όμως, εφόσον επενδύσει στην ανάταξη της οικονομίας, την παραγωγή πλούτου, την ανάπτυξη.


ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΕΛΕΓΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ


Η κυβέρνηση εμφανίζεται να πανηγυρίζει για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Έως πρόσφατα το απέκλειε.
Μιλούσε για «καταστροφή», για «τάρταρα», για «αυτοχειρία».
Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα;
Πότε έκανε το σωστό και πότε λάθος;
Αν είναι λάθος -όπως έλεγε- γιατί το κάνει;
Κι αν είναι σωστό, γιατί δεν το έκανε πρωτύτερα και να μην έφερνε τα χαράτσια, το μεσοπρόθεσμο κ.λ.π;
Ένα είναι περισσότερο από βέβαιο: Ότι δεν είχε και δεν έχει κανένα σχέδιο. Ότι δεν διαπραγματεύεται. Ότι άγεται και φέρεται. Ότι, κάθε φορά, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στο λαό.
Θυμίζουμε τι έλεγαν έως πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Σαχινίδης και η κα Διαμαντοπούλου.


Γ. Παπανδρέου (Στην εφημερίδα «REAL NEWS 31. 10. 2010)

‘’Δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. Τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας. Είναι οι ίδιοι που επένδυαν στην χρεοκοπία της χώρας. Ο Ελληνικός λαός θα τους διαψεύσει ακόμη μια φορά.’’.

Γ. Παπανδρέου (Στη γαλλική εφημερίδα «LE FIGARO, 16. 11. 2010)

‘’Το σενάριο αναδιάρθρωση του χρέους, αποκλείεται. Θα ήταν μια καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, με δεδομένες τις θυσίες που έχουν αποδεχτεί, θα ήταν μια καταστροφή για την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ευρώπης και του ευρώ. Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση’’.

Γ. Παπανδρέου (Μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, 4. 2. 2011)

‘’Αυτό που εμείς έχουμε αποκλείσει – και το λέω επανειλημμένως – είναι η αναδιάρθρωση του χρέους’’.

Γ. Παπανδρέου (Στο Πανεπιστήμιο Humboldt, Βερολίνο, 22-02-2011)
‘’Εξετάσαμε όλες τις συνέπειες και αξιολογήθηκαν ως χειρότερες, θα έλεγα, μάλιστα, και καταστροφικές οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης…
Πρώτον, θα είχαμε απολέσει πλήρως κάθε αξιοπιστία και θα δυσχεραινόταν η όποια επάνοδός μας στις αγορές για χρόνια.
Δεύτερον, η χρεοκοπία θα σήμαινε ότι, πιθανότατα, οι πολίτες θα έσπευδαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι για την τύχη των χρημάτων τους, και τα τραπεζικά ιδρύματα ενδεχομένως να κατέρρεαν.
Όσο για το σύστημα ασφάλισης και το συνταξιοδοτικό, δεν θα διέθετε περιθώρια καταβολής των συντάξεων. Δεν θα υπήρχε περιθώριο καταβολής μισθών. Θα γίνονταν αναγκαστικές απολύσεις’’.

Γ. Παπανδρέου (Μετά από συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, Βερολίνο, 23-02-2011)
‘’Έχουμε εκπονήσει ένα συνολικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι, είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στις αγορές και στους πιστωτές μας, επομένως, δεν θα υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος»…Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης του χρέους, που δεν περιλαμβάνουν το «κούρεμα»’’.

Γ. Παπανδρέου (Στη γαλλική εφημερίδα «LE MONDE», 10.3. 2011)
“Η αναδιάρθρωση θα γινόταν εις βάρος της αξιοπιστίας της χώρας μας και της υγείας του εθνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστοιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε μεγάλο αριθμό άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών Ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα τίμημα πολύ βαρύ.
Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με λίγα λόγια, η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ελλάδας και της Ευρώπης’’.

Γ. Παπανδρέου (Στο γερμανικό περιοδικό «STERN» 24-03-2011)
“Έχουμε συζητήσει ανοικτά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όλα τα σενάρια, ακόμα και το «κούρεμα» χρέους. Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο….Μια αναδιάρθρωση θα οδηγούσε, πιθανόν, στην κατάρρευση ελληνικών τραπεζών”.

Γ. Παπανδρέου (Συνέδριο του Economist 18-05-2011)

‘’Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους. …Η Ελληνική Κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όλοι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα εν δυνάμει οφέλη, για τους πολίτες, την οικονομία μας, το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία’’.

Γ. Παπακωνσταντίνου (Στο Asset Management & Private Banking Conference, 13. 04. 2011)
‘’Όλοι λένε «ωραία, και ακόμα και αν τα κάνετε όλα σωστά, πάλι θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσετε το χρέος σας». Είναι μια θέση, η οποία ακούγεται πολύ, έχει αρκετούς υποστηρικτές, αναλυτές. Είναι μια θέση με την οποία η Κυβέρνηση δεν συντάσσεται’’.

Γ. Παπακωνσταντίνου (Στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωινή Ενημέρωση», 03. 05. 2011)
“Και επειδή ακούγονται διάφορα περί αναδιάρθρωσης και ούτω καθ’ εξής. Η αναδιάρθρωση, που είναι το κούρεμα του χρέους, για να καταλαβαίνει ο κόσμος, θα ήταν τεράστιο λάθος για τη χώρα. Θα είχε πάρα πολύ μεγάλο κόστος και δεν θα είχαμε και όφελος. Θα μέναμε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια, θα απομειωνόταν η περιουσία των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, θα είχαμε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, άρα στην πραγματική οικονομία’’.

Φ. Σαχινίδης (Στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 30. 04. 2011)
“Το «κούρεμα» του χρέους όπως παρουσιάζεται, από όσους το προτείνουν, φαίνεται ως μια επιλογή που παράγει μόνο οφέλη για τους πολίτες και τη χώρα χωρίς να συνοδεύεται από κάποιο κόστος. Αυτό αποτελεί μια λανθασμένη θέση που είναι απόρροια της λογικής του «τζαμπατζή»….Το κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στα «τάρταρα» και θα χρειαστεί όσο ποσό κουρέψουμε να το αναπληρώσουμε εκδίδοντας καινούργιο χρέος για να το στηρίξουμε. Δηλαδή «όχι Γιάννης αλλά Γιαννάκης». Επιπρόσθετα, η Ελλάδα για πολλά χρόνια θα μείνει έξω από τις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να έχει μόνο δημοσιονομικά πλεονάσματα. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Και, τέλος, αν ποτέ βγούμε θα έχει το στίγμα της χώρας που κούρεψε το χρέος της και οι όποιοι δανειστές της θα ζητούν υψηλά επιτόκια δανεισμού’’.

Α. Διαμαντοπούλου (Στην εφημερίδα «Real Νews», 31.12.2010)
“Κάθε συζήτηση για την αναδιάρθρωση οδηγεί σε πολλαπλές ερμηνείες, αποπροσανατολίζει και δημιουργεί μόνο ανασφάλεια. Θεωρώ απερισκεψία την εμπλοκή σε αυτή τη συζήτηση”.

Α. Διαμαντοπούλου (Στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής, 28.11.2010)
“Σενάρια όπως η αναδιάρθρωση του χρέους, δεν είναι μέσα στις επιλογές και στα σενάρια που συζητάει η χώρα. H χώρα έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και οι υπουργοί της κυβέρνησης καλούνται να φέρουν σε πέρας αυτό το σχέδιο. Τελεία. Κάθε επίσημη αναφορά στα περί αναδιάρθρωσης συνιστά μορφή αυτοχειρίας”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσης κυβέρνησης», ή ακόμη και την παραίτησή του ζητεί ο Μίκης Θεοδωράκης.

Με δήλωσή του στην «Ε», με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, αναφέρει τα σημαντικά ΟΧΙ «στην προσβολή του ελληνικού λαού». Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

Το Οχι του 1940 είναι μία από τις ιερότερες παρακαταθήκες του ελληνικού έθνους. Ενα ιδεώδες που θα πρέπει να το σεβόμαστε, όχι μόνο με γιορτές και παράτες, αλλά με την καθημερινή μας στάση και συμπεριφορά και που κυρίως θα πρέπει να το σέβεται και να το τιμά με τη στάση της και κάθε της πράξη η εξουσία. Το Οχι είναι κανόνας ζωής για τους κοινούς θνητούς και μέτρο αξίας και εντιμότητας για τους αξιωματούχους. Κυρίως όταν πρόκειται για θέματα και περιπτώσεις που αφορούν την τιμή και τα συμφέροντα του λαού.

Οχι στην εξαπάτηση του λαού.

Οχι στο ψέμα και στη διαφθορά.

Οχι στην ατιμωρησία υπουργών και άλλων ισχυρών.

Οχι στην παραβίαση του Συντάγματος.

Οχι στην εθελοντική παράδοση μέρους της εθνικής μας ακεραιότητας σε ξένους.

Οχι στην εξόντωση των εργαζομένων.

Οχι στην ερήμωση της χώρας.

Οχι στο πρόσφατο «Ναι σε όλα», που καθιστά τη χώρα υποτελή, αναγκασμένη να ξεπουλήσει τον εθνικό μας πλούτο.

Και τέλος,

Οχι στην προσβολή ενός ολόκληρου λαού. Γιατί προσβολή είναι το να τολμούν να του λένε «σε πήραμε από το 120% του ΑΕΠ και αφού σου αλλάξαμε τα φώτα, σε ρεζιλέψαμε στους ξένους, σε φτωχύναμε, σε διαλύσαμε και σε εξοντώσαμε ολοκληρωτικά, μετά είπαμε το Ναι στη Μέρκελ, γιατί υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσει να σε οδηγήσουμε στο σημείο απ' όπου σε παραλάβαμε, δηλ. στο 120% του ΑΕΠ».

Δηλαδή σε βασανίζουμε δώδεκα ολόκληρα χρόνια (κι αν τελικά θα είναι δώδεκα), χωρίς κανένα λόγο. Εκτός φυσικά κι αν μέσα σ' αυτό το διάστημα καταφέρουν να μας ξεπουλήσουν και πάλι ολοκληρωτικά και να μας μεταβάλουν στο υπ' αριθμόν 1 προτεκτοράτο του Δ' Ράιχ. Μας τύλιξαν μέσα σε ένα «Μηδενικό», για ποιο λόγο; Ασφαλώς αυτοί και τα αφεντικά τους θα γνωρίζουν το λόγο, όμως δεν μας τον λένε, με την ελπίδα ότι έως τότε θα μας έχουν μεταβάλει σε φυτά...

Οχι, κύριε Πρόεδρε, να ανέχεστε να μας κυβερνά και να δεσμεύει το μέλλον της χώρας μια ομολογουμένως κυβερνητική μειοψηφία. Και εάν ακόμα το Σύνταγμα, μετά την αναθεώρησή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν σας δίνει το δικαίωμα να διαλύσετε τη Βουλή και να προκηρύξετε εκλογές, εν τούτοις έχετε το ηθικό - προσωπικό σας ανάστημα και λόγω του ανωτάτου αξιώματος που κατέχετε και λόγω της προσωπικής σας ιστορίας, να παρέμβετε για να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσας κυβέρνησης. Και στο κάτω κάτω, ως έσχατη λύση, υπάρχει πάντα ο έντιμος δρόμος της παραίτησης, που θα ήταν ένα ηχηρότατο ράπισμα στο πρόσωπο όλων αυτών που καταστρατηγούν το Σύνταγμα οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή της.

Πώς είναι δυνατόν να ζητούν οι σημερινοί κυβερνώντες να τους σεβαστεί ένας λαός που περιμένει το παράδειγμά τους, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους αρνούνται να εφαρμόσουν και να επιβάλουν το ζωτικό Οχι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και την τιμή του λαού και του έθνους; Οταν τον εμπαίζουν έχοντας καταντήσει αυτό το μεγάλο Οχι μια τυπική φιέστα, όταν η καθημερινή τους συμπεριφορά βρίσκεται σε μια συνεχή διάσταση μαζί του;

Σέβομαι τους θεσμούς, όταν και εκείνοι σέβονται τα ιερά και τα όσια του λαού αναγνωρίζοντάς τον -με πράξεις και όχι μόνο με λόγια- ως υπέρτατη αξία ανώτερη κι από τον ανώτατο αξιωματούχο. Και ο λαός θέλει ειδικά οι κυβερνήτες του να είναι πιστοί θεματοφύλακες της εθνικής τιμής και ακεραιότητας και όχι φορείς τού Ναι και της υποταγής που μας επιβάλλεται εδώ και δύο χρόνια. Οσοι δεν κατάλαβαν ακόμα ότι αυτοί είναι οι λόγοι που μας κατεβάζουν στους δρόμους, θα είναι άξιοι της τύχης τους.

Η οργή του λαού οφείλεται στο γεγονός ότι η στάση τους απέναντι στα συμφέροντα του λαού και του έθνους βρίσκεται σε ριζική αντίθεση με το νόημα τού Οχι.

Εκείνοι τότε είπαν Οχι αψηφώντας τις θυσίες και το θάνατο. Αυτοί σήμερα υποτάσσονται με δειλία και ανικανότητα στο Ναι. Επομένως δεν έχουν σχέση με το Οχι του λαού των γενναίων αλλά εκφράζουν το Ναι των δειλών και των συμβιβασμένων.

Εκείνοι αρνήθηκαν να δώσουν έστω και ένα τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης. Αυτοί τους προσφέρουν το σύνολο της εθνικής επικράτειας.

Ανήκουν στο Ναι και όχι στο Οχι.

Το Οχι ανήκει στους ελεύθερους και ανεξάρτητους Ελληνες.

Αθήνα, 29.10.2011

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=322141

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Η ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας έγινε από το ποτάμι της λαϊκής βάσης, που σάρωσε σόγια, μαφιόζικες κολλεγιές και νταραβέρια δεκαετιών. Ενώ δε στην αρχή η διαδικασία έμοιαζε με στημένο πολιτικό στοίχημα της διαπλοκής, τελικά στις 29/11, την 11η Σεπτεμβρίου του «μητσοτακισμού», οι απλοί άνθρωποι άφησαν σύξυλους καναλάρχες, μπετατζήδες και λοιπούς συγγενείς.

Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα εξουσίας, με μακρά πορεία στα χρόνια της Μεταπολιτευτικής Παράγκας, έχει απ’ όλα. Καλούς, κακούς, γόνους, αυτοδημιούργητους, ικανούς, μέτριους, ανίκανους. Κυρίως όμως έχει λαϊκή πατριωτική βάση και αρχηγό που μετέχει του Ελληνικού Τρόπου.

Σ’ αυτό το Έθνος, οι τελευταίοι αληθινοί αριστοκράτες μας έπεσαν στο πλάι του βασιλέως στην πύλη του Ρωμανού. Όσοι σήμερα περιφέρονται κομψευόμενοι με καγιέν, όλα αυτά τα καθεστωτικά κοχίμπα με τις αγορασμένες φιλάνθρωπες συζύγους, πίσω τους έχουν τσομπάνους, γεωργούς, πολλούς παπάδες, άντε και κανένα δάσκαλο. Μπορεί τα δισέγγονα και τα τρισέγγονα να τα κονόμησαν, όπως τα κονόμησαν, αλλά πίσω τους, το μόνο γαλάζιο που υπάρχει, είναι το λουλάκι, με το οποίο η γιαγιά τους έκανε μπουγάδα στο καζάνι. Κόκκινο και μόνο κόκκινο είναι το αίμα. Κι ο Λαός το έχυσε άφθονο.

Η επί τριάντα χρόνια καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας ήταν το πρώτο καίριο χτύπημα στην ισχύ του Έθνους, στις βάσεις της Ελευθερίας του. Η γενοκτονία της ελληνικής γεωργίας, βιομηχανίας και βιοτεχνίας, με την «άνθηση» των παρασιτικών δραστηριοτήτων, με δανεικά που έπαιρνε ο Λαός και τα κατασπάραζαν λίγοι, διέστρεψε και την «κουλτούρα εργασίας» των Ελλήνων, χάλασε την ψυχή μας. Η εργασία που από μόνη της ήταν αξία για τον Έλληνα αντικαταστάθηκε από την άκοπη επιτηδειότητα. Ο δουλευταράς, ο προκομένος αντικαταστάθηκε ως πρότυπο από το επιτυχημένο λαμόγιο.
Παράλληλα οι Ελληνικές Ιδέες υποχωρούσαν ατάκτως. Στην Παιδεία, τα ΜΜΕ, την Τέχνη, έκανε έφοδο η λερή φάλαγγα της καθεστωτικής «προόδου». Μισέλληνες, χολερικοί, που μισούν την ίδια τη γη που πατάνε, άλλοι βετεράνοι του σταλινισμού και των παραφυάδων του κι άλλοι μέλη της ανωνύμου εταιρείας «΄Ήρωες Πολυτεχνείου Α.Ε.» κοπρίζουν τους ανθελληνικούς νεωτερισμούς τους στα παιδιά μας και στο Λαό.

Στο Κυπριακό, στην εν γένει αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού στο Αιγαίο και την Θράκη, στο Μακεδονικό, στο Κουρδικό, στους βομβαρδισμούς της Σερβίας, παντού, και τώρα στην οικονομική κρίση, στην παιδεία, η ίδια χορηγημένη, καλολαδωμένη και μισελληνική παρέα, βρέθηκε απέναντι πάντοτε στο Λαό, την Πατρίδα και τα συμφέροντα της. Στελεχώνουν τους κάθε είδους μηχανισμούς της παρακμής, δημοσιογραφικούς, πολιτικούς, επιχειρηματικούς. Αντζέντηδες όπλων, σκουπιδιών, ξένων συμφερόντων και ντόπιων νταβαντζήδων.

Μαζεύουν υπογραφές, γράφουν, μιλούν, στέλνουν τις εκπομπές τους για προέγκριση σε πρεσβείες, συκοφαντούν πρόσωπα, αποκρύπτουν γεγονότα, παίρνουν «πολιτικές πρωτοβουλίες» στο όνομα της σωτηρίας της Πατρίδος. Συνήθης στόχος η διάσωση των μηχανισμών της παρακμής και της υποτέλειας. Όλοι τους είναι ανοιχτοί από πολλές μπάντες, τα ρούχα τους κρέμονται στις καρέκλες, γιατί η ντουλάπα τους είναι τίγκα στους σκελετούς.

Η κρίση σήμερα ξεβρακώνει όλο αυτό το μεταπολιτευτικό σύστημα, τραβάει το κουρέλι της βερεσέ ευμάρειας και φαίνονται όλες οι κακοφορμισμένες πληγές μας στους θεσμούς, στην οικονομία, την παιδεία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, τα ΜΜΕ.
Τα αλλεπάλληλα πολιτικά και οικονομικά Βατερλώ της “κυβέρνησης” έχουν σαν άμεση συνέπεια την εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερων ομάδων πολιτών. Σε λίγο όλη η βάση, όλων των κομμάτων θα είναι λαϊκή, σχεδόν προλετάριοι, γιατί ως τώρα έχουμε δει μόνο την ουρά του θηρίου της φτώχειας. Επιστήμονες και χειρώνακτες θα ζουν σχεδόν το ίδιο, με τα απολύτως απαραίτητα ή και στερούμενοι πολλά από αυτά. Γι’ αυτό λέω ότι η Κεντροδεξιά ή θα είναι λαϊκή ή δεν θα υπάρχει. Δεν το επιτάσσουν μόνο η ηθική, το δίκαιο και η Ιστορία. Το λένε και οι αριθμοί. Σε λίγο, όπως λέει κι ο φίλος μου ο Γιώργος, αν αφεθούν κι άλλο τα πράγματα έτσι, οι απλοί άνθρωποι θα επιτίθενται σε όποιον φοράει γραβάτα.

Η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας σε υγιείς βάσεις είναι ο μόνος δρόμος. Κι αυτές οι υγιείς βάσεις προϋποθέτουν ένα ελληνικό λαϊκό και πατριωτικό κίνημα που θα κινητοποιήσει στην βάση όλες τις υγιείς και ρωμαλέες δυνάμεις της Πατρίδας υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Ελληνικό κίνημα με Έλληνα ηγέτη.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με κατάλυση θεσμών και συμβόλων αλλά ούτε και με καλούς τρόπους.
Πάντα «η δύναμη βρίσκεται στις γροθιές κι όχι στα καλοσυνάτα πρόσωπα».
Σίγουρα η ΝΔ, ως κόμμα με αστικές καταβολές, κόμμα νοικοκυραίων, όπως είναι πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν θα αποστεί της ευπρέπειας. Άλλωστε όταν λέω ότι η διαφορά μας από τους απέναντι, είναι ότι εμείς πιστεύουμε πραγματικά στους θεσμούς και τους υπερασπιζόμαστε, το εννοώ. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα αλλά ο σκοπός υπάρχει και πρέπει να τον κατακτήσουμε. Αυτό όμως, από την άλλη, δεν θα γίνει με το σεις και με το σας. Και η ευπρέπεια δεν μπορεί να σημαίνει και ανοχή στην προδοσία. Γιατί, αδέρφια, πείτε ότι θέλετε, εκ του αποτελέσματος προδοσία είναι, ένα οικονομικό και κοινωνικό «1922». Εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε απλώς δυσαρμονία Λαού και κυβέρνησης. Ήδη γεννιέται τυφλό μίσος.

Η δε αριστερά πάσης φύσεως ενοχλείται σφόδρα από την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της στον χώρο των ιδεών. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν της ανήκει, ούτε η αγροτική, βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη της χώρας. Στους δε νεοφιλελεύθερους δεν ανήκει απολύτως τίποτα, μόνο η κοινωνική ανθρωποφαγία, ο δοσιλογισμός, η περιφρόνηση που τους ανταποδίδει ο Λαός, που συνήθως ταΐζει αυτό τον εσμό άκαπνων ηλιθίων, που έχουν ένσημα μόνο στην …ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ.

Όπως πολύ σωστά είχαμε προβλέψει, οι πλέον αγανακτισμένοι των αγανακτισμένων είναι αυτοί που πίστεψαν στο «λεφτά υπάρχουν». Η αποτυχία της κυβέρνησης κι οι συνέπειες της κρίσης καταργούν τις διαχωριστικές γραμμές. Εν δυνάμει αυτό το λαϊκό πατριωτικό κίνημα θα συγκεντρώσει κάτω από τις σημαίες του από την λαϊκή δεξιά και μεγάλες μάζες του ΠΑΣΟΚ, ως την πατριωτική αριστερά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύω πως αναζητά αξιοπρεπή τρόπο διαφυγής. Γιατί πλέον στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν αυτό που καταλάβαμε όλοι με την κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων στην παρέλαση: δεν θα μπορέσουν ούτε προεκλογική εκστρατεία να κάνουν.

Σε ποια πλατεία θα πάνε να μιλήσουν; Σε ποιες γειτονιές θα περπατήσουν; Σε ποιο καφενείο θα μπουν; Υπουργοί και βουλευτές σκέφτονται με δέος την προεκλογική περίοδο.
Νοικοκυραίοι τους βρίζουν και τους προπηλακίζουν, οι ίδιοι οι συγχωριανοί, οι γείτονες κι οι γνωστοί τους. Αυτοί που έχουν κάποιο θάρρος μαζί τους, συμμαθητές, συνάδελφοι στη δουλειά και συντοπίτες είναι οι πλέον αμείλικτοι. Στελέχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ τους γρονθοκοπούν. Σεβάσμιοι γέροντες τους πετάνε φλυντζάνια με καφέ και ποτήρια με νερό.

Ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Οι τυχοδιώκτες των μαϊμού Δεκεμβριανών δεν μπορούν ν’ ανακαλύψουν την Πατρίδα. Έχουν αντισώματα μηδενισμού. Πιστεύουν στο μπάχαλο αλλά αποτελούν μικρή μειοψηφία. Θα προσπαθήσουν να χωθούν, να καπελώσουν αλλά μάταια, εφόσον υπάρχει στιβαρή πατριωτική ηγεσία.
Οι πολλοί, οι άνθρωποι που αντιδρούν, εξεγείρονται και σηκώνουν πια και χέρι, είναι απ’ όλα. Δεξιοί κι αριστεροί, νοικοκυραίοι, δημόσιοι κι ιδιωτικοί. Αντιδρούν ενστικτωδώς, ακόμη όμως κι όταν κάνουν λάθος από οργή, δεν είναι μειοψηφία.
Το χρέος της παράταξης μας δεν είναι να καταστείλει την λαϊκή οργή αλλά να την εκφράσει, να την μετατρέψει σε δύναμη αναδημιουργίας της Πατρίδας. Το εθνικό συμφέρον σίγουρα επιτάσσει να δείχνουμε τις κόκκινες γραμμές που επιτάσσουν οι θεσμοί, η Ιστορία και η αξιοπρέπειας μας. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, δεν διαλύουμε τα πάντα για το μικρομματικό συμφέρον μας. Όμως πρώτιστο μέλημα μας είναι η προστασία των πολλών και αδύναμων. Πρέπει λοιπόν συντεταγμένα και θεσμικά να τιμωρήσουμε όσους οδήγησαν την Πατρίδα εδώ που την οδήγησαν.

Την κοινωνική έκρηξη την φέρνει η ατιμωρησία. Το λέγαμε εδώ κι ενάμιση χρόνο.
Η παράταξη λοιπόν που φέρει το καθήκον υπεράσπισης του Λαού και της Πατρίδας, η παράταξη που δεν παίζει με τους θεσμούς, ούτε επιδιώκει τυχοδιωκτικά την οχλοκρατική αποσύνθεση, οφείλει να διερευνήσει και να τιμωρήσει αμείλικτα τους υπεύθυνους. Δεν μπορούν απλά να πάνε σπίτι τους με τα χέρια στις τσέπες.
Πρώτα όμως πρέπει να τα μαζέψουν και να φύγουν και να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο. Κάθε μέρα παραμονής στην εξουσία αυτής της αδίστακτης ιδεοληπτικής κλίκας βλάπτει σοβαρά την Πατρίδα.http://www.antinews.gr/2011/10/31/130575/

Ανατριχίλα προκαλεί το άρθρο 13 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αναφέρεται στο πως θα εξοφληθεί το ελληνικό χρέος. Για πρώτη φορά ένα ελεύθερο (τυπικά τουλάχιστον) κράτος δέχεται να εκχωρεί όλα τα έσοδά του από ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ στους δανειστές του, να έχουν οι δανειστές του τον απόλυτο έλεγχο, την τιμολόγηση, την πώληση και την αγορά και να μην μπορεί ούτε μία κιλοβατώρα από αυτό το τεράστιο έργο να απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά!

Σε άλλες εποχές όποιος υπέγραφε τέτοιο κείμενο τον περίμενε το εδώλιο του δικαστηρίου με την κατηγορίας της απιστίας και της ζημίας ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε βάρος του δημοσίου. Σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Είναι η πρώτη φορά που ένα επενδυτικό πρόγραμμα αναφέρεται ονομαστικά σε ένα τέτοιο κείμενο ενδεικτικό της σημασίας και του βάρους που δίνουν οι Γερμανοί σε αυτή την επένδυση.

Η ακριβής διατύπωση του άρθρου 13 είναι η εξής: «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatisation revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».

Δηλαδή η Ελλάδα δεσμεύεται όλα τα έσοδα από το ΗΛΙΟΣ να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι το ποσό των 15 δισεκατομυρίων ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ένα μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δεσμεύει όλα τα μελλοντικά του έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων!

Και ποιος θα αγοράζει το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποιος θα πουλά το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποίου οι εταιρείες θα ωφεληθούν από την κατασκευή του έργου; Οι γερμανικές! Πόση ποσότητα ρεύματος θα απορροφάται από την διψασμένη ενεργειακά τοπική αγορά; Ούτε μισό watt!

Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια για τη Γερμανία με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ότι παράγεται στην Γερμανία λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στη χώρα. Οι Γερμανοί θα εισπράττουν τις επιδοτήσεις από την τράπεζα KfW και τα λεφτά που θα βγάζουν θα τα εισπράττουν πάλι οι … Γερμανοί.

Πρακτικά πρόκειται για ένα δεύτερο κατοχικό δάνειο: Οι Γερμανοί ζητάνε την έκταση, δανεική κι αγύριστη, την εκμεταλλεύονται, αποκομούν πολλαπλά οφέλη (φτηνή ενέργεια, έργο σε γερμανικές εταιρείες, επιδοτήσεις κλπ) και στην Ελλάδα μένει το αμφίβολο όφελος αποπληρωμής δανείων. Και λέμε αμφίβολο γιατί το πόσο θα πωλείται το ρεύμα θα καθοριστεί από τους Γερμανούς! Δηλαδή έχουμε τον δανειστή ο οποίος εκμεταλλεύεται περιουσία του δανειζόμενου και πληρώνει όσα ο δανειστής θέλει! Τρελλό; Όχι, απλά αντεθνικό!

Μάλιστα έχει συσταθεί ειδική ομάδα στην Κομισιόν, η οποία έχει ως αντικείμενο το συγκεκριμένο project.

Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί 200 μέγαβατ ηλιακής ενέργειας και μέχρι τέλους 2011 μπορούν να αυξηθούν στα 500. Η ικανότητα παραγωγής της Γερμανίας σε ηλιακή ενέργεια είναι με 17 γίγαβατ πολλαπλάσια. Με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια αξίας 25 δισ. ευρώ.

Για να καταλάβετε την έκταση της κομπίνας ο ίδιος ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου Τόμας Χαμάχερ που έχει εμπλακεί στο έργο (ο άνθρωπος και μόνο από αυτή την δήλωσή του σε γερμανικά ΜΜΕ δείχνει ότι είναι από τους Γερμανούς που αγαπούν και σκέφτονται την Ελλάδα) καταγγέλλει: «Και στην περίπτωση του ΗΛΙΟΣ αυτοί που κερδίζουν είναι οι κατασκευαστές των ηλιακών μονάδων δηλαδή γερμανικές και κινεζικές εταιρίες και όχι οι ελληνικές. Οι Έλληνες δεν θα έχουν κανένα κέρδος».

Κατόπιν αυτών, το άρθρο 13 μήπως θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας πρώτης εισαγγελικής έρευνας;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Καμία περίπτωση δεν υπάρχει, ούτε να δοθούν στοιχεία λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, ούτε να φορολογηθούν βέβαια αυτές οι καταθέσεις, ούτε να υπάρξει κάποια διερεύνησή τους από ελληνικής πλευράς. Γελάνε οι Ελβετοί με όσα ανακοίνωσε ο Ε.Βενιζέλος σήμερα περί δήθεν άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας.

Στέλεχος μεγάλης ελβετικής τράπεζας με τον οποίο επικοινώνησε το defencenet.gr τόνισε σχετικά

"Αυτά (σ.σ.: ή παροχή στοιχείων για καταθέτες) γίνονται μόνο κατά περίπτωση και μόνο αν προσκομιστούν αποδείξεις ότι έχουν τελεστεί εγκληματικές πράξεις ή πρόκειται να τελεστούν εγκληματικές πράξεις. Μόνο τότε οι ελβετικές τράπεζες δίνουν στοιχεία για τους ιδιώτες καταθέτες τους.

Σε ότι αφορά την φορολογηση των καταθέσεων δεν ξέρουμε τι θέλει να πει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Με την Βρετανία και την Γερμανία υπέγράφησαν συμφωνίες για τις μελλοντικές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν μέσω αυτών των καταθέσεων. Πρώτη φορά ακούμε ότι κάποιος θέλει να φορολογήσει τους αλλοδαπούς καταθέτες των ελβετικών τραπεζών και μάλιστα με φόρο 30%. Οπωσδήποτε αυτό είναι πρωτότυπο" κατέληξε σαρκαστικά ο συνομιλητής μας.

Η πραγματική αιτία των όσων δηλώθηκαν και διαρρέουν σήμερα είναι απλά και μόνο η προσπάθεια να ανασχεθεί η εξαγωγή χρήματος που τις τελευταίες 45 ημέρες έφτασε τα 9,5 δισ. ευρώ. Φοβίζουν τους ιδιώτες καταθέτες. Και βέβαια κάνουν πως δεν ξέρουν ότι "τα μεγάλα ψάρια" καταθέτουν μόνο ως off-shore εταιρείες...

Πόσα λεφτά έχουν βγει στην Ελβετία; Κανείς δεν ξέρει. Οι πιο ψύχραιμοι Ελβετοί τραπεζίτες μιλάνε για 15-20 δισ. Ελλήνων ιδιωτών καταθετών. Αλλά κανείς δεν ξέρει πόσα είναι Ελλήνων και έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΑΠΕ ΜΠΕ / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
Σοφία Βούλτεψη
Στη σκιά των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου και με τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου να αμφισβητούνται ήδη από τους ίδιους τους αρχιτέκτονές τους, ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο γύρο «ενημερώσεων», σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει πως επιτέλους ελήφθησαν οι «ιστορικές αποφάσεις» που όλοι περιμέναμε, αλλά στην ουσία βρίσκονται και αυτές στον αέρα.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξηγήσει τι προβλέπουν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, ζητώντας από τους βουλευτές του νέα στήριξη στα επόμενα βήματα, που αναμένονται ακόμη πιο επώδυνα.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την πιο σκληρή πραγματικότητα, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα ξαναψηφίσουν «με κλειστά μάτια», ενώ είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να δώσουν την ψήφο τους σε μια ακόμη δανειακή σύμβαση που θα περιλαμβάνει νέους όρους.

Πολύ περισσότερο που δεν θα γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που θα κληθούν να στηρίξουν και μάλιστα σε συνθήκες χρεοκοπίας, αφού ήδη ο διεθνής οίκος Fitch έχει αποφανθεί πως «κούρεμα» της τάξης του 50% συνιστά ούτως ή άλλως πιστωτικό γεγονός.

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί αύριο, με τον πρωθυπουργό να καταθέτει στο κοινοβούλιο μια συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας εξαρτάται από το αν θα γίνει αποδεκτή από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όμως παραμένει απρόθυμος.

Αυτό έχει ήδη διαφανεί, με αποτέλεσμα ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπε να δηλώνει απερίφραστα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», πως η ΕΕ επιθυμεί η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι εθελοντική, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα χρειασθεί να ακολουθηθούν λιγότερο συναινετικές διαδικασίες.

Η δήλωσή του ερμηνεύεται ως μέσο άσκησης πίεσης στις τράπεζες, αλλά αποδεικνύει επίσης ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύτηκε την σημαντικότερη πτυχή του σχεδίου και δεν πέτυχε το σημαντικότερο - δηλαδή την εκ των προτέρων διασφάλιση της συμμετοχής των ιδιωτών, ώστε να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Έτσι, η χώρα μας παραμένει πειραματόζωο σε ένα επικίνδυνο μπρα-ντε-φερ μεταξύ ΕΕ και ιδιωτών, ενώ και η νέα συμφωνία (όπως και αυτές της 25ης Μαρτίου και της 21ης Ιουλίου) φαίνεται πως επίσης είναι στα χαρτιά.

Αλλά και ο απερχόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ» (κυριακάτικη Μπιλντ), προειδοποιεί πως η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί, παρά τις τελευταίες αποφάσεις.

Ζητά και πάλι γρήγορες κινήσεις και άμεση εφαρμογή, αλλά πρόκειται για οξύμωρο σχήμα, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν για άλλη μια φορά για λογαριασμό άλλων – των ιδιωτών – και επομένως χωρίς τον ξενοδόχο.

Συγκρατημένος ο Τρισέ, απειλητικός ο Σόιμπλε (που λέει ότι η Ευρώπη έχει πολύ δρόμο μπροστά της) και στη μέση η Ελλάδα να παραπαίει σαν ακυβέρνητο καράβι σε φουρτουνιασμένο πέλαγος και ευρισκόμενη σε απόσταση αναπνοής από την κοινωνική έκρηξη.

Όλα δείχνουν πως τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου ήταν απλώς η αρχή, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωριστεί την καρέκλα του – ούτε καν να αναλάβει «πολιτικές πρωτοβουλίες», όπως ασαφώς του ζητούν οι ίδιοι οι βουλευτές του.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίασαν δύο φορές μέσα σε τρεις ημέρες για να λάβουν μια απόφαση που πριν στεγνώσει το μελάνι της άρχισε να αμφισβητείται.


http://www.elzoni.gr/html/ent/049/ent.15049.asp

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Περισσότερο ανησυχητικός και από αυτά καθαυτά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, είναι ο αυτιστικός τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το πολιτικό σύστημα.


Τρεις μέρες τώρα ασχολούνται όλοι με τον τύπο και όχι με την ουσία, επέλεξαν την προσφιλή τους μέθοδο της επίρριψης ευθυνών (blame game, όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Σοσιαλιστική Διεθνή), αναλύουν τις αφορμές και έχουν κατεβάσει πάλι το savoir vivre της βαρόνης Σταφ, που φαίνεται ότι στις πτωχευμένες χώρες αντιμετωπίζεται ως δεύτερο ευαγγέλιο – το πρώτο είναι πάντα το μνημόνιο.

Κάνουν όλοι – από τον πρώτο ως τον τελευταίο - πως δεν βλέπουν τα αίτια, δεν ακούνε την βοή της Ιστορίας, δεν φτάνει στ’ αυτιά τους ο ήχος από τον κοχλασμό μιας κοινωνίας που βράζει.

Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει και όλοι ασχολούνται με τις αφορμές. Κανείς με τα αίτια.

Παριστάνουν πως δεν βλέπουν ότι ο λαός ήθελε να γιορτάσει το «Όχι» ενάντια στην υποδούλωση στον ναζισμό, χωρίς να παρελάσει τιμητικά μπροστά από αυτούς που τον οδήγησαν στη σύγχρονη οικονομική υποδούλωση.

Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αγωνιστές του Έπους και της Εθνικής Αντίστασης, που τάχαμου θα μας βλέπουν από ψηλά και θα λυπούνται που αμαυρώσαμε τους αγώνες τους, επειδή δεν παρελάσαμε μπροστά στα σύγχρονα πολιτικά αναστήματα που καταδυναστεύουν τη χώρα, με άνεση και ξεδιαντροπιά την οδήγησαν στη χρεοκοπία και τώρα θέλουν και να τους αποδίδονται τιμές για το θεάρεστο έργο τους.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάλαβε πως ένα φουρτουνιασμένο ποτάμι κατεβαίνει με δύναμη και παρασύρει στο διάβα του οτιδήποτε και οποιονδήποτε θεωρεί πως με την παρουσία του νομιμοποιεί τον εξανδραποδισμό του έθνους.

Και αμέσως άρχισε το γνωστό παραμύθι: Είναι μικρές μειοψηφίες που παρεισφρέουν και ξεσηκώνουν το πλήθος το οποίο ακολουθεί.

Εθελοτυφλούν δηλαδή, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι «μικρές πλειοψηφίες» (του ΣΥΡΙΖΑ κατά προτίμηση, που στην τελευταία δημοσκόπηση συγκεντρώνει ένα 5,1%) είναι τόσο ικανές, ώστε να ακυρώσουν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, την στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη και να κατεβάσουν από τις εξέδρες όλους τους πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούνται (και είναι) υπεύθυνοι για την σημερινή κατάντια.

Κατ’ αρχήν, αν οι «μικρές πλειοψηφίες» είναι τόσο ικανές, αν δηλαδή τριάντα άτομα μπορούν να ακυρώσουν στρατιωτική παρέλαση, ΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ! Μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί και σε άλλα θέματα.

Κατά δεύτερον, καμιά μικρή μειοψηφία δεν μπορεί να πετύχει κάτι σαν κι’ αυτό που συνέβη σε όλη τη χώρα, αν δεν υπάρχει το αναγκαίο υπόβαθρο.

Αν το έδαφος δεν ήταν πρόσφορο, ο κόσμος όχι μόνο δεν θα τους ακολουθούσε, αλλά και θα τους απομόνωνε.

Όποιοι υποστηρίζουν πως είναι δυνατόν εν αιθρία να ρίξεις δέκα άτομα και να τα κάνεις όλα μπάχαλο, τότε βλέπουν τον λαό ως όχλο που ακολουθεί κάθε φορά την πιο δυνατή φωνή.

Θα τους βόλευε, αλλά δεν είναι έτσι.

Η μεγαλύτερη προσβολή

Προξενεί επίσης μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι επί τρεις ημέρες έχουν ακουστεί του κόσμου οι μεγαλοστομίες – προσβολή στο πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, προσβολή προς τους θεσμούς, προς τους αγώνες για την Ελευθερία, προς την μνήμη των τεθνεώτων πολεμιστών, ανταρτών, αγωνιστών – αλλά δεν είδαμε ούτε σε μια ανακοίνωση να εντοπίζεται, ούτε να γίνεται η παραμικρή νύξη για την μεγαλύτερη όλων των προσβολών:

Ο πρωθυπουργός της χώρας, η οποία γιόρταζε τις νίκες της επί του φασισμού και τους αγώνες της κατά του ναζισμού, είχε από μέρες προγραμματίσει να μην είναι παρών στους εορτασμούς!

Πήγε βιαστικά στην δοξολογία και έφυγε για τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, όπου, σε πολυτελές ξενοδοχείο, φιλοξενούσε (με τίνος έξοδα, μπορούμε να μάθουμε;) αυτούς τους Συβαρίτες που είναι οι ομοτράπεζοί του στην Σοσιαλιστική Διεθνή!

Η συνάντηση προφανώς είχε κανονιστεί εδώ και καιρό. Γνώριζε ο κ. Παπανδρέου ότι η συνάντηση είχε οριστεί για τις 28 Οκτωβρίου, διότι ο ίδιος, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την είχε ορίσει.

Επομένως, είχε αποφασίσει να μην παραστεί σε παρέλαση. Είχε αποφασίσει να κουβεντιάζει με μια επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την… Αραβική Άνοιξη, την ημέρα που ο ελληνικός λαός, τον οποίο παριστάνει ότι κυβερνά, θα γιόρταζε το Έπος του 1940.

Είναι ή δεν είναι αυτό η μέγιστη των προσβολών (προς τους θεσμούς, το έθνος, τους αγώνες του, τη μνήμη των νεκρών που άφησαν τα κοκαλάκια τους στα αλβανικά βουνά και εκείνων που μαρτύρησαν στα ναζιστικά κολαστήρια);

Γιατί δεν το έχει στηλιτεύσει αυτό κανείς; Γιατί δεν το έχει κάνει σημαία του; Είναι δυνατόν όλος ο λαός να γιορτάζει το «Όχι» και ο πρωθυπουργός του να γιορτάζει την… Αραβική Άνοιξη;

Αυτό δεν είναι ανωμαλία; Όλα τα άλλα είναι;

Και γιατί απαιτούν από έναν χειμαζόμενο λαό να δείχνει σεβασμό, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός του δεν επιδεικνύει τον προσήκοντα σεβασμό στον λαό και την Ιστορία του;

Και όμως. Κάθισαν όλοι και κοίταζαν τον κ. Παπανδρέου να εκφράζει τον θαυμασμό του για την πτώση και την
εξευτελιστική αντιμετώπιση όλων των πρώην μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναζητώντας τρόπους για την ομαλή μετάβαση στην Δημοκρατία των λαών που οι ομοϊδεάτες του καταδυνάστευαν –λέξη δεν έχει πει για την φύλαξη της σορού του «αδελφού Καντάφι» σε ψυγείο κρεοπωλείου και την διαπόμπευση που ακολούθησε κι’ ας του γύρευε μόλις πρόσφατα αυτόγραφα επί ηρωικών φωτογραφιών.

Ούτε που πέρασε κανενός από το μυαλό να καταγγείλει αυτήν την προσβλητική προς την εθνική επέτειο συμπεριφορά.

Επέτρεψαν στον κ. Παπανδρέου να χρεοκοπήσει την Ελλάδα και μετά να φύγει για τριήμερο στην Κρήτη, από την οποία δεν επέστρεψε – τηλεφωνικά μας έστειλε… χαιρετίσματα, εκφράζοντας την λύπη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως οι ξένοι ηγέτες στέλνουν τα συλλυπητήριά τους στους ομολόγους τους – ακόμη και όταν κινδύνεψε να μετατραπεί όλη η χώρα σε… μια απέραντη πλατεία Ταχρίρ.

Εδώ υπάρχει άλλη μια λεπτομέρεια που πέρασε απαρατήρητη μέσα στο γενικό μοιρολόι για τους θεσμούς:

Όπως προείπα, ο κ. Παπανδρέου δεν κανόνισε τη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την τελευταία στιγμή. Τα είχε κανονίσει όλα από καιρό και ενώ περιμέναμε την έκτη δόση, όπως και την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να μάθουμε για το ύψος του «κουρέματος».

Αυτό σημαίνει πως είτε ο άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται καθόλου και δεν αγωνιά για το μέλλον της χώρας του, είτε γνώριζε από τότε (όταν όριζε τη συνεδρίαση της Κρήτης) το αποτέλεσμα και όλα ήσαν προδιαγεγραμμένα.

Επομένως, τα περί «σκληρής διαπραγμάτευσης» είναι φληναφήματα και προπαγάνδες της κακιάς ώρας.

Όταν περιμένεις να δεις αν και με ποιον τρόπο θα χρεοκοπήσει η χώρα σου, δεν κανονίζεις τριήμερα στην Κρήτη. Δεν έχεις κέφι, βρε αδελφέ. Ο νους σου στριφογυρίζει συνεχώς γύρω από το μεγάλο πρόβλημα. Δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει.

Και όταν προέρχεσαι από απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί στην χρεοκοπία, δεν φεύγεις ταξίδι. Στρώνεσαι αμέσως στη δουλειά για να δεις πώς θα αντιμετωπίσεις τη νέα έκτακτη περίσταση.

Αλλά ούτε αυτό, που αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη μας, εντοπίστηκε από κανέναν!

Συνέβησαν και μερικά ακόμη πραγματάκια την ώρα που όλοι ασχολούμεθα με τον βουλευτή Τρικάλων και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που του επετέθη:

-Ο ευθυνόφοβος Πρόεδρος Σαρκοζί είχε το θράσος να πει, ανήμερα της ελληνικής εθνικής γιορτής, πως η Ελλάδα μπήκε με τερτίπια και παραποιημένα στοιχεία στο ευρώ. Ήταν ή δεν ήταν αυτό προσβολή; – το λέω για όσους αυτές τις μέρες έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό ευθιξίας.

Και δεν βρέθηκε ένας να διαμαρτυρηθεί για την ημέρα που διάλεξε ο Σαρκοζί να πιάσει στο στόμα του την Ελλάδα, να του υποδείξει να φέρεται με μεγαλύτερο σεβασμό στον ελληνικό λαό, χάρη στους αγώνες του οποίου αυτός μπορεί ακόμη να λέει «πουρκουά» και όχι «βαρούμ». (Βλέπετε; Υπάρχουν ευγενικοί και άκρως διπλωματικοί τρόποι για να θυμηθούμε τους «πουρκουάδες»).

-Το «αλάνθαστο» γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών της «αλάνθαστης» Γερμανίας παραδέχθηκε πως εξαιτίας ενός… λογιστικού λάθους, είχε χάσει 55,5 δισεκατομμυριάκια ευρώ, επειδή λέει είχαν κάνει μια διπλοεγγραφή και επομένως αντί για πρόσθεση έκαναν… αφαίρεση!


Μήπως να ζητούσαμε να μάθουμε από τον κ. Σόιμπλε αν υπάρχει περίπτωση να έχει κάνει κανένα τέτοιο... λαθάκι και στην περίπτωση της Ελλάδας;

-Το αμερικανικό Πεντάγωνο εισηγήθηκε στο Κογκρέσο να επιτραπεί η παραχώρηση (έναντι 111 εκ δολαρίων) προς την Τουρκία τριών ελικοπτέρων AH-1W SuperCobra, από το οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που συμβαίνει σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, καθώς τέτοιου είδους αγορές γίνονται από τις κατασκευάστριες εταιρίες.

Αφελής ερώτηση: Αν κριθεί ότι οφείλει και η Ελλάδα να αποκτήσει ανάλογα ελικόπτερα θα μπορεί να το πράξει ή θα πρέπει να ρωτήσει τον επίτροπο του υπουργείου Άμυνας;

Κι’ αν εκείνος πει «εντάξει, αλλά θα κόψετε το αντίστοιχο ποσό από κάπου αλλού», τι πρόβλεψη υπάρχει επ’ αυτού;

Γιατί για να μας βρει τα χρήματα το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών ή να μας κάνει έκπτωση κανένας πρέσβης (σαν κι’ αυτούς που μας έστελνε η Γαλλία τον καιρό των παχιών αγελάδων, τότε που κάτι ξανθοί λάτρεις της κοσμοπολίτικης ζωής ήσαν κινητές διαφημίσεις οπλικών συστημάτων), το βλέπω κομμάτι δύσκολο.

Υ.Γ. Αν ο Μανώλης Γλέζος, που κατέβασε τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη, δεν ένιωσε προσβεβλημένος, δεν αντιλαμβάνομαι τι παριστάνουν όλοι οι άκαπνοι υπερπατριώτες της ευδαιμονίας και της κραιπάλης.

Όσο για τους νεκρούς αγωνιστές που μας επισκέπτονται στα όνειρά μας, ούτε κι’ αυτοί ένιωσαν καμιά προσβολή. Μόνο αγωνία γιατί η χώρα βρίσκεται στα χέρια εξουσιομανών που την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέο αδελφοκτόνο σπαραγμό…


http://www.elzoni.gr/html/ent/027/ent.15027.aspΣαράντος Ι. Καργάκος

Μία ἐθνική ἐπέτειος δέν εἶναι ... ἐπαίτειος. Οἱ νεκροί δέν ἐπαιτοῦν· ἀπαιτοῦν. Πρωτίστως τό σεβασμό μας. Αὐτά πού ἔγιναν στή Θεσσαλονίκη τήν 28η Ὀκτωβρίου δέν ἐκθέτουν ἁπλῶς τήν Ἑλλαδα διεθνῶς. Ἀποτελοῦν ἀσέβεια ἑνός ἄδοξου παρόντος πρός ἕνα ἔνδοξο παρελθόν. Ὁ πρόεδρος τῆς δημοκρατίας ὄφειλε -ἔστω καί μόνος- νά σταθεῖ στήν ἐξέδρα σέ στάση προσοχῆς καί νά ἀποτίσει φόρο τιμῆς στίς παρελαύνουσες σκιές τῶν νεκρῶν πού μέ τό αἷμα τους ἔγραψαν τό ἔπος του '40. Ἐπέλεξε ν' ἀποχωρήσει σέ ἔνδειξη διαμαρτυρίας. Εἶναι κι αὐτό μιά στάση· νιώθεται, ὅπως λέει ὁ ποιητής.

Ὄφειλε ὅμως ὡς τηρητής καί ὄχι παρατηρητής τοῦ Συντάγματος νά παραιτηθεῖ, γιά νά θέσει τόν πολιτικό κόσμο καί τούς πολίτες πρό τῶν εὐθυνῶν τους. Δέν θέλώ νά πιστεύω ὅτι ὁ ἄνθρωπος, πού γνώρισα κάποτε ὡς ἀθλητή, ἔχει ἀσπασθεῖ σέ παραλλαγή τήν περιλάλητη φράση τῆς αὐτοκράτειρας Θεοδώρας: "Καλόν ἐντάφιον ἡ ... προεδρία"!

http://www.sarantoskargakos.gr/

-Αύγουστος 1987.Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, με υπουργό εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια, άρει το εμπόλεμο με την Αλβανία, δηλαδή την απεμπόληση των δικαιωμάτων μας επί της Βορείου Ηπείρου, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και χωρίς καν να το ζητήση η Αλβανία.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων (08/02/2010):
-Υπάρχει μία απρέπεια η οποία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Όχι μόνο σε βάρος μου, αλλά και σε βάρος της αλήθειας. Το γνωστό «παραμύθι», ότι ο Σαμαράς έφερε τους Αλβανούς στην Αθήνα, στην Ελλάδα.Είναι ένα ψέμα πέρα για πέρα. Δεν μπόρεσε ποτέ κανείς να βρει έστω και μισή δήλωσή μου, μία υπογραφή μου, κάτι που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Κυβέρνηση είστε. Ψάξτε.Επιπλέον, ξεχνάνε εκείνοι που το υποστηρίζουν, ότι ως Υπουργός των Εξωτερικών δικαιοδοσία για τα σύνορα δεν είχα εγώ. Ο Υπουργός των Εξωτερικών τέτοια αρμοδιότητα δεν έχει.

Αλλά ξεχνάτε ακόμα ότι δεν υπήρχαν τότε κλειστά σύνορα από την πλευρά της Ελλάδας για να μπορέσει κάποιος να τα ανοίξει. Υπήρχαν αυστηρά φυλασσόμενα με ηλεκτροφόρα σύρματα σύνορα, από την πλευρά της Αλβανίας, που έπαψαν να φυλάσσονται όταν κατέρρευσε το καθεστώς του Χότζα στην Αλβανία.

Μήπως εγώ φταίω που κατέρρευσε εκείνο το καθεστώς; Μήπως εγώ φταίω για εκείνες τις εικόνες τις εκπληκτικές, που ήταν πάνω σε καράβια κόσμος μαζεμένος σαν τσαμπιά και πηγαίνανε να βρούνε οπουδήποτε ένα μεροκάματο, ένα κομμάτι ψωμί να φάνε αυτοί και οι οικογένειές τους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης; Όπου βρέθηκαν την άλλη μέρα εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί παντού;

Ξεχνάτε ακόμα ότι βάσει των επισήμων στοιχείων της αστυνομίας, Κυβέρνηση είστε ψάξτε, επί των ημερών μου ήταν κάτω από 20.000, όσο ήμουν εγώ Υπουργός των Εξωτερικών, εκείνοι οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα από την Αλβανία και ήταν κυρίως άγρια κυνηγημένοι Βορειοηπειρώτες. Οι μεγάλες μάζες ήρθαν αργότερα, Αλβανών, και μάλιστα επί δικών σας κυβερνήσεων.

Αλλά και ποτέ, ποτέ δεν απάντησαν, όσοι με κατηγορούν εκ των υστέρων, ακόμα και αν εγώ μπορούσα να τα ανοίξω τα σύνορα, εσείς γιατί δεν τα κλείσατε μετά;

Πρόκειται για απρέπεια, πρόκειται για κακοήθεια, και πολλές φορές παραπέμπουν σε μία δήλωσή μου, πολύ προγενέστερη, του Δεκεμβρίου του ’89, όταν στο αεροδρόμιο που είχα πάει για να υποδεχθώ τους Έλληνες φοιτητές από την Τιμισοάρα, που είχαμε βάλει ειδική πτήση για να πάει να τους πάρει, λόγω των εξελίξεων με τον Τσαουσέσκου, είχα ευχηθεί τότε στους Βορειοηπειρώτες να γιορτάσουν του χρόνου ελεύθερα Χριστούγεννα εκεί στις εστίες τους, όχι στην Ελλάδα.

Επρόκειτο για μία αυτονόητη ευχή για την αποκατάσταση της ελευθερίας και των υπολοίπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία. Και αυτό, σήμερα, θέλουν να το μετατρέπουν ορισμένοι σε άνοιγμα, δήθεν, συνόρων για εκατομμύρια Αλβανούς. Είναι απρέπεια και είναι ντροπή.http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/10/blog-post_8830.html#.Tq5AEI9CqnA

Με τον Ξενή Ξενοφώντος
Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αργοπεθαίνει και είναι θέμα χρόνου ο τελειωτικός του θάνατος. Στα σωριασμένα ερείπια έχουν ταφεί τα όνειρα εκατομμυρρίων νέων, ενώ έχει θρυμματισθεί το βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων.
Την ίδια ώρα, οι αυτοαποκαλούμενοι ευρωσοσιαλιστές ή εκσυγχρονιστές έχουν το απύθμενο θράσος να διαβεβαιώσουν τον λαό ότι η ακολουθητέα πολιτική τους αποτελεί μονόδρομο για τη σωτηρία της χώρας.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η δημοσιονομική μαύρη τρύπα στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη και τόσο βαθιά, που κανένα μνημόνιο οικονομικής βοήθειας δεν είναι ικανό να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Αυτό το γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό οι παροικούντες το Σύνταγμα και το Κολωνάκι, χωρίς ωστόσο να έχουν εκπονήσει εναλλακτικές λύσεις που θα βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Τουναντίον, με την απεχθή μέθοδο του «μαστίγιου και του καρρότου» επιχειρούν να παραπλανήσουν γι' άλλη μια φορά τον λαό, καλώντας τον σε νέες αιματηρές θυσίες.
Όταν τα πλατιά στρώματα του πληθυσμού συνειδητοποίησαν ότι οι πολιτικοί, με πρώτους τους σημερινούς κυβερνώντες, τους κοροϊδεύουν ασύστολα, βγήκαν στους δρόμους και σαν ορμητικά φθινοπωρινά ποτάμια προσπάθησαν να καταπνίξουν τις στραγγαλιστικές κυβερνητικές επιλογές. Οι σκηνές αρχαίας τραγωδίας που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας πιστοποιούν απλώς τον θάνατο του σύγχρονου ελληνικού κοινωνικού κράτους. Το καίριο ερώτημα που αναφύεται τώρα είναι: Μπορεί η Ελλάδα να βγει από τον βυθό στον οποίο την έσυρε η μακρόχρονη συμμαχία των αισχρών πολιτικάντηδων και των στυγνών οικονομικών κερδοσκόπων; Θα μπορέσει ο ελληνικός λαός, με τα πετσοκομμένα εισοδήματα και τα εκατομμύρια ανέργους, να σταθεί όρθιος, να αναποδογυρίσει το σαθρό κατεστημένο και να ρίξει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας τους απάτριδες, που τα τελευταία 30 χρόνια έπιναν το αίμα του εν ονόματι της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας;
Το στοίχημα της επόμενης μέρας, των αιματηρών κινητοποιήσεων της Αθήνας και του σφαγιαστικού πολυνομοσχεδίου, που εγκρίθηκε οριακά από τη Βουλή των Ελλήνων, αναμφίβολα θα κρίνει την πορεία της χώρας στα επόμενα 50 χρόνια. Για να κερδηθεί και να ξαναβρεί η χώρα την εθνική της αξιοπρέπεια και τον κοινωνικοοικονομικό προσανατολισμό της, θα πρέπει να απαλλαγεί από τους δήμιους, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους φορείς του πολιτικού και κοινωνικοοικονομικού κατεστημένου, που για δεκατίες λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας μέσω ενός καλοστημένου μηχανισμού διαπλοκής, διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Ολέθρια κυπριακή πορεία
Δυστυχώς, το «ελληνικό πρότυπο» πολιτικής και οικονομικής βαρβαρότητας άρχισε να εισχωρεί βαθιά στις δομές της κυπριακής πολιτείας και κοινωνίας, απειλώντας σοβαρά το κοινωνικό κράτος με κατάρρευση. Η πολιτική αναξιοπιστία, η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η ανισοπολιτεία και η κλεπτοκρατία, που υπόσκαπτουν αργά αλλά σταθερά τον ιστό της χώρας για πολλά χρόνια,
έφθασαν τον τελευταίο καιρό στην κορύφωσή τους.
Η πολύνεκρη έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 και η οικονομική κατρακύλα που επήλθε εξαιτίας της ανικανότητας και της ανευθυνότητας των κυβερνώντων, απλώς αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, το οποίο άρχισε να λιώνει και να συμπαρασύρει στην άβυσσο την καθημερινή ζωή των πολιτών, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους.
Δυστυχώς, τα απεχθή φαινόμενα που ρυμούλκησαν την Ελλάδα στο χάος, ζουν και βασιλεύουν στη σημερινή Κύπρο και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα γίνει κατορθωτή η εξάλειψή τους μέσα στην επικρατούσα πολιτική ζούγκλα, στην κυριαρχούσα κοινωνική αποσύνθεση και στην ανθοφορούσα θεσμική ασυδοσία, η οποία αποθεώθηκε με την ασέβεια που επέδειξε ο πρώτος πολίτης της χώρας στο πόρισμα Πολυβίου, τον οποίο ο ίδιος διόρισε για διερεύνηση της σύγχρονης τραγωδίας της Κύπρου.
Το λυπηρό της όλης υπόθεσης είναι ότι στο βάθος της σήραγγας δεν φαίνεται ακτίδα φωτός, καθώς:

1 Η κυβέρνηση της θλιβερής μειοψηφίας αρνείται πεισματικά να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, με την οποία βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία, με ορατό τον κίνδυνο εμφύλιου σπαραγμού.


2 Η αδυναμία οικονομικής εξυγίανσης και το επερχόμενο στύψιμο των μη προνομιούχων, προμηνύει εργατική αναταραχή και κοινωνική θύελλα με απρόβλεπτες επιπτώσεις.
Το πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό τοπίο λοιπόν είναι γκρίζο και εύκολα θα προσλάβει μαύρο χρώμα, αν οι πολιτικοί ταγοί παραμείνουν προσκολλημένοι στις ολέθριες πρακτικές τους, που στραγγαλίζουν πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά τη χώρα, σε μια κομβική γεωστρατηγική συγκυρία. Για να προληφθούν ή καλύτερα να αποτραπούν στην Κύπρο φαινόμενα «ελληνικής κατάρρευσης», καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες να σκεφθούν εθνικά, εξαντλώντας τα πολιτικά τους πυρομαχικά όχι εναντίον αλλήλων, αλλά σε μια ειλικρινή συλλογική προσπάθεια για επανίδρυση του αγκυλωμένου κράτους, ανασυγκρότηση των θεσμών, οικονομική ανόρθωση της χώρας και εδραίωση ισχυρού κράτους πρόνοιας, ευνομίας και ισοπολιτείας.

Η ιστορία και οι πολίτες θα τους κρίνουν από τα έργα, το βίο και την πολιτεία της επόμενης μέρας.

Σημερινή

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/10/blog-post_1321.html#.Tq44oo9CqnA

Χρήστος Γιανναράς

Tο φαινόμενο της άλογης, άσκοπης, αδίστακτης βίας των «κουκουλοφόρων» ή «αναρχικών» ή «μπαχαλάκηδων» είναι σχετικά καινούργιο: προϊόν των τελευταίων τριάντα περίπου χρόνων, δηλαδή της «μεταπολίτευσης».

Mάλλον το γέννησε και αυτό η δικτατορία. Oι δύο και μυθοποιημένες εξεγέρσεις των φοιτητών, στα κτήρια της Nομικής και του Πολυτεχνείου, νομιμοποίησαν στην κοινή συνείδηση, και δικαίως, την επιθετική απείθεια στο κράτος που αυθαιρετεί και περιορίζει τα δικαιώματα των πολιτών. Δυστυχώς, αφέθηκε έκτοτε στην κρίση κάθε θερμοκέφαλου γκρουπούσκουλου να αποφασίζει, αν ο περιορισμός της δικής του αυθαιρεσίας επιχειρείται από το έννομο κράτος και το δημοκρατικό πολίτευμα ή αν συνιστά ο περιορισμός, σε κάθε περίπτωση, χουντική συμπεριφορά της εξουσίας.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι, από τη δεύτερη κιόλας χρονιά εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, οι ένστολοι κρατικοί λειτουργοί οι επιφορτισμένοι να εξασφαλίσουν στους πολίτες τη δημόσια τάξη, ταυτίζονταν στα συνθήματα των διαδηλωτών με τους πραιτωριανούς της χούντας:

«Mπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». O σφετερισμός της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο από παρωπιδοφόρους ιδεοληπτικούς είχε αρχίσει, κάποιες κομματικές συντεχνίες είχαν συμφέρον να λογαριάζεται κάθε «αστική» διαχείριση της εξουσίας χουντική.

Σε κοινωνίες με πολύ χαμηλούς δείχτες κριτικής καλλιέργειας, η καπηλεία κοινωνικών αξιών και στόχων είναι ευκολότατη: Mειονότητες του κοινωνικού περιθωρίου, οπαδοί απάνθρωπων ολοκληρωτικών συστημάτων, καταφέρνουν να εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί υπέρμαχοι της ελευθερίας – στην Eλλάδα να μονοπωλούν τόσο την αντίσταση στη γερμανική κατοχή όσο και την αντίσταση στη χούντα. Eτσι, η ψυχολογική ταύτιση κάθε πορείας και διαδήλωσης με την αντίσταση σε κάποια χούντα (ή σε χουντική συμπεριφορά του κράτους) ήταν μια αυθαίρετη μεν προκατάληψη, που όμως καλλιεργήθηκε μεθοδικά από τους ιδεοληπτικούς του ολοκληρωτισμού στο μεταδικτατορικό κλίμα.

Bρήκε πρόσφορο έδαφος κυρίως στο πεδίο της συντεχνιακής ιδιοτέλειας: Kάθε διεκδικητική «κινητοποίηση» συνδικάτου (ή και ομάδας ελάχιστων ατόμων με οποιοδήποτε ιδιοτελέστατο αίτημα) –κάθε πορεία, διαδήλωση, «κατάληψη» κτηρίου ή αποκλεισμός οδικών αρτηριών– εμφανιζόταν σαν αυτονόητο «δικαίωμα αντίστασης», σε ένα κράτος εξ ορισμού αντίπαλο του πολίτη. Δεν ενδιέφερε αν αυτή η «αντίσταση» ήταν ακραιφνώς ιδιοτελής και βάναυσα αντικοινωνική, βασανισμός ανήλεος δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, κυρίως της φτωχολογιάς.

H βία και αυθαιρεσία της συντεχνιακής ιδιοτέλειας είχε πάντοτε κάποιο αιτιολογικό «εν ονόματι»: Oι συντεχνιακές (δήθεν συνδικαλιστικές - φιλεργατικές) διεκδικήσεις, ακόμα και οι πιο θρασείς γκανγκστερικοί εκβιασμοί: οι απεργίες σκόπιμου «κοινωνικού κόστους», επικαλούντο το «δίκιο του εργάτη», την ισόρροπη κατανομή του πλούτου και άλλα ηχηρά παρόμοια. Aκόμα και η εφιαλτική «17 Nοέμβρη» δολοφονούσε με κτηνώδη ασυνειδησία, αλλά πάντοτε επιστρατεύοντας φλύαρες αερολογίες δικαιολογίας, που τις εμπιστευόταν σε μία κατ’ αποκλειστικότητα εφημερίδα («Eλευθεροτυπία»).

Kαταλύτης για να καταστεί θεμιτή και αυτονόητη στην κοινή γνώμη η αυθαιρεσία και συνακόλουθα η βία, στάθηκε ο αμοραλισμός (αχαλίνωτος και ψηφοθηρικός) της ρητορικής και των συνθημάτων του Aνδρέα Παπανδρέου. Tο φραστικό εύρημα: «το ΠAΣOK στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» συνόψιζε, εξωράιζε και μυθοποιούσε την όλη εκμαυλιστική των μαζών πολιτική του Aνδρέα – τον «κοινωνικό μετασχηματισμό» που είχε επαγγελθεί και αδίστακτα πραγματοποιούσε. Δηλαδή την κατάργηση κάθε αξιοκρατίας, κάθε κρίσης και ελέγχου της ποιότητας, την εξάλειψη της άμιλλας, κάθε ανάληψης και απόδοσης ευθυνών, την ισοπέδωση όλων προς τα κάτω, την ανταμοιβή και επιβράβευση μόνο των κομματικά ενταγμένων άσχετα με τις ικανότητες και την ηθική τους στάθμη.

Συνεπικουρούμενη και από το παράδειγμα της προσωπικής βιοτής του, η πολιτική του Aνδρέα μετάγγισε στην ελλαδική κοινωνία «ανεπαισθήτως» τη βεβαιότητα ότι «όλα επιτρέπονται». Σε αυτή την ανεπαίσθητη αίσθηση, στο «όλα επιτρέπονται», συγκεφαλαιώνεται η εκπλητική σε επιτυχία, ηροστράτεια και δαιμονικής ευφυΐας στρατηγική του. Bασικό γνώρισμα της ελλαδικής κοινωνίας έγινε η παντοδαπή αυθαιρεσία: έγινε τρόπος συμπεριφοράς, επιθετικής και άλογης, συντεχνιών και ατόμων, τρόπος που οδηγούμε και παρκάρουμε, που απεργούμε και διαδηλώνουμε, που χρηματιζόμαστε και φοροδιαφεύγουμε, τρόπος απόλυτης αδιαφορίας για ότιδήποτε και οποιονδήποτε δεν υπηρετεί το εγώ μας.

«Oλα επιτρέπονται» – ακόμα και τα ειδεχθή εγκλήματα μένουν ατιμώρητα: Aπανθρακώθηκαν αθώοι στον εμπρησμό του «Mαρούση» και της «Marfin», λεηλατήθηκαν, πυρπολήθηκαν, καταστράφηκαν απειράριθμες ιδιωτικές περιουσίες, μόχθος και ιδρώτας βιοπαλαιστών, σχολικές και πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, ανυπολόγιστης αξίας τεχνολογικός εξοπλισμός, κορυφαία έργα τέχνης στην πρυτανεία της AΣKT. Δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανένας. Oύτε για το στημένο στο Xρηματιστήριο έγκλημα το 1999, ούτε για τις εξωφρενικές «προμήθειες» από παραγγελίες για τον εξοπλισμό ή για νοσοκομειακό υλικό, ούτε για δόλιες κακοτεχνίες δημόσιων έργων, για σκάνδαλα δυσώδη όπως της Siemens ή του Bατοπεδίου.

Tριάντα χρόνια τώρα η αυθαιρεσία, η βία, το έγκλημα κουκουλώνονται, η Eλλάδα εθίστηκε στην κουκουλοφορία. Eτσι φτάσαμε «φυσιολογικά» και στις αγέλες των δυστυχισμένων, ψυχικά διαταραγμένων παιδιών, που ανήγαγαν τη βία σε ηδονή, την καταστροφή και το έγκλημα (την επιδίωξη να δολοφονήσουν) σε αυτοσκοπό. Δεν έχουν προσχηματικά «εν ονόματι», ιδεολογικές πλατφόρμες, ούτε καν συνθήματα. Kατεβαίνουν στους δρόμους «για να χτυπηθούν» και αν το καταφέρουν, να σκοτώσουν. Tον ψυχισμό τους τον διαμόρφωσε η επιβολή του «όλα επιτρέπονται», ο μηδενισμός των «προοδευτικών δυνάμεων» της μεταπολίτευσης.

Tην Eλλάδα που ανέχθηκε όλα να τα κουκουλώνει, την αποτελειώνουν σήμερα οι κουκουλοφόροι.

Αναδημοσίευση από την Kαθημερινή - Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-10-11

http://lomak.blogspot.com/2011/10/h_30.html

http://harryklynn.blogspot.com/
Γ. Α. Παπανδρέου: «Βεβαίως, η Κρήτη είναι σ' αυτή τη γειτονιά, πολύ κοντά σε πολλές από τις χώρες που έζησαν επαναστάσεις και αλλαγές. ... Η Κρήτη θέλει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Η Κρήτη έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο, με το Μουσουλμανικό κόσμο, και επιθυμεί να διατηρήσει αυτούς τους δεσμούς και να σφυρηλατήσει νέους. Λόγω των δικτατορικών καθεστώτων, λόγω των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν από τον Ψυχρό Πόλεμο και όχι μόνο, ακόμα και λόγω του Μεσανατολικού, πολλοί από αυτούς τους δεσμούς είχαν σπάσει. Οφείλουμε να τους αποκαταστήσουμε»

Καλά είναι να τραβάς τα μαλλιά σου…
Αυτό το φύραμα της πολιτικής ψηφίσαμε να μας κυβερνήσει; Αυτό το σίχαμα που αφού τακτοποίησε τα του οίκου του, αλτρουιστικά σκεπτόμενος, ετοιμάζεται να βρει λύση και στα προβλήματα του Αραβικού κόσμου;

Για ποια δικτατορικά καθεστώτα μιλάς ρε απόβρασμα της πολιτικής;
Μέχρι προ ολίγου έτρεχε πίσω από τους δικτάτορες, τους έγλυφες, τους αποκαλούσες αδελφούς και έπαιρνες και τα αυτόγραφά τους!!!!
Ποιον κοροϊδεύεις ρε αληταρά; Για τόσο ηλίθιους μας περνάς ρε πουλημένο τομάρι; (Δείτε το video)

Η Κρήτη είναι Ελλάδα ρε ανιστόρητο κουμάσι, εκτός και αν αποφάσισες να την πουλήσεις στα κωλοαφεντικά σου…

Τι ιστορικούς δεσμούς μπορεί να έχει μια περιφέρεια της Ελλάδας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο; Εκτός και αν θεωρείς την Κρήτη ανεξάρτητο κράτος… Και ξέρεις τι σημαίνει αυτό πανύβλακα;
Θα σε ξεσκίσουν οι Έλληνες και πρώτοι από όλους οι περήφανοι Κρήτες, με τα ίδια τους τα χέρια…

Άει στο διάολο κωλοφάρα…
Του Μαρκ Μαζάουερ*.
Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που… αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή. Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης. Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από…
τη φυλακή της αυτοκρατορίας.


Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. “Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου”, έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του “Ελλάς”, “το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! “

Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους. Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην “ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη” στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο.

Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας.

Η ελληνο – τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές. Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο – ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα.

Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας. Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή.

Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις. Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη – μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον. Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.

Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου. Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του ’90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη.

Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή. Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του ’90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: “ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;”.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη – κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα.

Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον.

*Μαρκ Μαζάουερ,
Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας,
καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

http://kavvathas.wordpress.com/

Με αφορμή τα γεγονότα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:


ΣΥΡΙΖΑ: Η παραμονή της κυβέρνησης καθίσταται επικίνδυνη
29/10/2011 - 15:20

|

Με αφορμή τα γεγονότα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:


«Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές πως δεν μας εκφράζουν και δεν υιοθετούμε τις αποδοκιμασίες απέναντι στο πρόσωπο και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος πρέπει να αποτελεί σύμβολο ενότητας του λαού και εγγυητή της πιστής εφαρμογής του Συντάγματος και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος».


Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ωθεί την κοινωνία στα άκρα, την εξοντώνει καθημερινά, την αγνοεί προκλητικά» και προσθέτει πως «η συνέχιση της παραμονής της καθίσταται επικίνδυνη και η δημοκρατική ανατροπή της, όρος για την σωτηρία των εργαζομένων, της νεολαίας και της μεγάλης πλειοψηφίας κοινωνίας αλλά και για τον ίδιο τον τόπο μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο «απόπειρα διαστρέβλωσης της αλήθειας» και κατηγορεί συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι «είτε ευθέως, είτε μέσω φιλοξενούμενων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί τις αποδοκιμασίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι προσχεδίασε και προέτρεψε επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων» χωρίς να ακουστεί αντίλογος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στο Mega δήλωσε επίσης ότι «οι μαζικές, ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής είναι απολύτως δικαιολογημένες. Είναι όμως απολύτως καταδικαστέα τα υβριστικά συνθήματα εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Προσπαθούν για πολλοστή φορά να φορτώσουν την εικόνα του κακού υποκινητή όλων των βίαιων συμπεριφορών στο ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια είναι όχι απλώς μη πειστική αλλά είναι επικίνδυνη. Εμείς λέμε, 'ναι' στην πολιτική κριτική, 'ναι' στην ειρηνική διαμαρτυρία, 'όχι' στα υβριστικά συνθήματα.

»Η συλλογική μας θέση, όλα μας τα στελέχη, από χθες μέχρι σήμερα έχουν ξεκαθαρίσει απολύτως ότι μας βρίσκουν αντίθετους τα συνθήματα «Παπούλια προδότη». Αυτά εκφράζουν την κουλτούρα ενός χώρου ακροδεξιού» τόνισε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=33150&category_id=88

Αυταρχισμός είναι να σε φτύνουν όλοι και συ να λες ότι ψιχαλίζει.
Αυταρχισμός είναι να σε μουτζώνουν όλοι, να μην μπορείς να κυκλοφορήσεις πουθενά χωρίς γιαούρτωμα και συ να λες ότι αυτοί είναι ΣΥΡΙΖΑ ή μία μικρή μειοψηφία ή συντεχνίες που τους καταργείς τα προνόμια.
Αυταρχισμός είναι να αποφασίζεις εσύ και ο υπουργός οικονομικών μόνοι καθ’υπόδειξη της Τρόικας και να ενημερώνεις απλά τη Βουλή.

Αυταρχισμός είναι να διαγράφεις τους διαφωνούντες βουλευτές σου.
Αυταρχισμός είναι να αποφασίζει ένα άτομο στην ΕΛΣΤΑΤ για τα στατιστικά στοιχεία με τις υποδείξεις της eurostat.
Αυταρχισμός είναι να καλείς μόνος σου τους κατακτητές σου.
Aυταρχισμός είναι να λες ότι η αναδιάρθρωση και το κούρεμα είναι καταστροφή και να κάνεις αναδιάρθρωση και κούρεμα.
Αυταρχισμός είναι να λες μονίμως ψέμματα του τύπου λεφτά υπάρχουν, το 2011 θα πάμε σε
ανάπτυξη, το 2012 θα πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, το 2013 θα βγούμε από τη κρίση και ένα σωρό άλλα.
Αυταρχισμός είναι να φλομώνεις το κόσμο που διαμαρτύρεται με χημικά και να τον σπας στο ξύλο.
Αυταρχισμός είναι το μαζί τα φάγαμε.
Αυταρχισμός είναι ότι τα μνημόνια είναι ευτυχία.
Αυταρχισμός είναι να φορολογείς τον άνεργο, τον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο.
Αυταρχισμός είναι να φορολογείς δύο φορές το εισόδημα σε ένα έτος και τα σπίτια του κοσμάκη κάθε τρεις και λίγο, να φορολογείς είδη πρώτης ανάγκης, να αυξάνεις συνέχεια το ΦΠΑ.
Αυταρχισμός είναι να κλείνεις σχολεία για να πληρώσεις τοκογλύφους.
Αυταρχισμός είναι να κόβεις το ρεύμα στον ανάπηρο, στον χαμηλοσυνταξιούχο και στον άρρωστο αν δεν έχει να σου πληρώσει τα χαράτσια που ξεπερνούν σε σκληρότητα και τους Οθωμανούς
Αυταρχισμός είναι να κατηγορείς μία χώρα ως τιτανικό και έναν ολόκληρο λαό ως διεφθαρμένο.
Αυταρχισμός είναι να στέλνεις όλη τη νεολαία στην εξορία.
Αυταρχισμός είναι να καταδικάζεις ένα λαό επ ‘άπειρο στην ανέχεια, τη λιτότητα και την ανεργία.
Αυταρχισμός είναι μόνο εσύ να ξέρεις τη λύση ή μόνο εσύ να είσαι η λύση.
Αυταρχισμός είναι να καταργείς κάθε ελπίδα σε όλους μας.
Αυταρχισμός είναι να απαξιώνεις και να ξεπουλάς τη περιουσία ενός ολόκληρου λαού
Αυταρχισμός είναι να κατηγορείς ολόκληρες κοινωνικές ομάδες (δημοσίους υπαλλήλους, επαγγελματίες, φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες, δασκάλους, συνταξιούχους, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίου, γιατρούς κ.ο.κ.)
Αυταρχισμός είναι να παραδίδεις αμετάκλητα και άνευ όρων μία χώρα στα αρπαχτικά του διεθνούς κεφαλαίου και να λες ότι διασφαλίζεις την ανεξαρτησία της.
Αυταρχισμός είναι να καταργείς δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα.
Αυταρχισμός είναι να κυβερνάς με το 10% του εκλογικού σώματος.
Αυταρχισμός είναι να λες ότι η πιο δημοκρατική διαδικασία των εκλογών θα είναι καταστροφική για τη χώρα, την ώρα που έχεις καταλύσει το Σύνταγμα και υποθηκεύεις το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας επ’άπειρο.
Αυταρχισμός είναι να «σώζεις» κάποιον χωρίς να τον ρωτήσεις
Αυταρχισμός είναι να ταπεινώνεις έναν περήφανο λαό κάθε μέρα και να υποτιμάς τη νοημοσύνη του.
Μπορώ να απαριθμήσω άπειρες αυταρχικές δηλώσεις και πράξεις σου σε μόνο δύο χρόνια διακυβέρνησής σου αλλά θα τις συνοψίσω σε μία:
Αυταρχισμός είναι να είσαι ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου και τα 153 ανδρείκελά του.

http://olympia.gr/


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget