ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

"Πόρτα" στην Αλβανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την αίτηση της Αλβανίας να γίνει υποψήφιο μέλος της ΕΕ, ενώ αποδέχτηκε την αίτηση του Μαυροβούνιου .

Η σύσταση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ εκδόθηκε την Τρίτη (9 Νοεμβρίου) σε συνδυασμό με τις τελευταίες εκθέσεις προόδου για κάθε χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αλβανία είναι η πρώτη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και έχει απορριφθεί από την Επιτροπή.
Η απόρριψη αυτή χάλασε τα κέφια των Αλβανών, οι οποίοι ήταν αισιόδοξοι έπειτα από την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών τη Δευτέρα (8 Νοεμβρίου) να επιτρέψουν στους πολίτες της Αλβανίας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, οι ενταξιακές συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναμπούν στην ημερήσια διάταξη μόλις η Αλβανία ανταποκριθεί στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με δηλώσεις της Επιτροπής.

"Αυτό που χρειάζεται είναι σταθερότητα των θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου", δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο οποίος πρόσθεσε ότι ελπίζει να είναι σε θέση να προτείνει την υποψηφιότητα της Αλβανίας το επόμενο έτος. "Καλώ την Αλβανία να καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να αξιοποιήσει τις προσπάθειες που έχει κάνει ως τώρα."

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντόπισαν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής ήταν η έλλειψη διαλόγου μεταξύ της Αλβανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

"Υπάρχει μια γενική συναίνεση σχετικά με το στόχο της ένταξης στην ΕΕ», αναφέρει η έκθεση. "Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών δεν είναι επαρκής. Οι Κοινοβουλευτικοί θεσμοί και οι διαδικασίες δεν λειτουργούν σωστά. Ως εκ τούτου, το Κοινοβούλιο δεν ασκεί αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο στην κυβέρνηση και ο έλεγχος της νομοθετικής εξέλιξης είναι αδύναμος.

Ο πολιτικός διάλογος είναι αντιπαραθετικός και ανεδαφικός, αν μη τι άλλο, λόγω του πολιτικού αδιεξόδου μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2009. Αυτό εμποδίζει το κοινοβουλευτικό έργο και αποτρέπει τις απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με βάση τη συναίνεση." Η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να συνεργαστούν ώστε να παρουσιάσουν "λύσεις που απαιτούνται για τη χώρα ώστε να προχωρήσει στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής".

Η πλήρης έκθεση εδώ

I.N.
Macedonia Hellenic Land

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια