ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αντιπαράθεση στο Τύπο της Βουλγαρίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη


Κεντρικό θέμα του Τύπου του Σαββάτου οι εξελίξεις για τον αγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έπειτα από τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Στα εκτενή ρεπορτάζ των βουλγάρικων μέσων σημειώνεται και η χθεσινή εκτίμηση του πρώην υπουργού Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ, ότι παρόμοια κίνηση δεν εξυπηρετεί τα βουλγαρικά αλλά τα αμερικανικά συμφέροντα.

Όπως και οι δηλώσεις, με της οποίες διάφοροι εκπρόσωποι του κεντροδεξιού Γαλάζιου Συνασπισμού εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους με τις δηλώσεις περί της αποχώρησης της Βουλγαρίας από το «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης», την οποία οι Βούλγαροι «γαλάζιοι» έχουν αναδείξει σε προγραμματικό στόχο της κεντροδεξιάς συμμαχίας τους.

«Ο Μπορίσοφ σταμάτησε ενεργειακά σχέδια», «Ο Μπόικο σταμάτησε τον αγωγό, ο Τράιτσο» αρνείται», «Ο αγωγό μέχρι την Ελλάδα παγώνει λόγω του κινδύνου διαρροής» είναι μερικοί από τους τίτλους των δημοσιευμάτων του σημερινού Τύπου για το θέμα.

«Τι τον θέλουμε πράγματι τον αγωγό αυτό» είναι ο τίτλος της εφημερίδα της Σόφιας «Τρουντ», υπό τον οποίο ο σχολιογράφος Πλάμεν Έντσεφ υποστηρίζει, ότι «ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει απόλυτο δίκιο». Τεκμηριώνοντας τον ισχυρισμό του με τα παραδοσιακά «επιχειρήματα» των αντιπάλων της βουλγάρικης συμμετοχής στο έργο, ότι η Βουλγαρία δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος από τον αγωγό, ο οποίος εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον στη Μαύρη Θάλασσα και, κατά συνέπεια, για τον τουριστικό κλάδο της Βουλγαρίας κ.α.

«Παράφρονη προσωπική απόφαση, με την οποία ο πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική του που σπέρνει χάος στη Βουλγαρία» αποκάλεσε από την πλευρά του τις περί «της αποχώρησης από το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης» δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ ο προκάτοχος το στο αξίωμα Σεργκεί Στανίσεφ (παρουσία του οποίου υπογράφτηκε η τριμερής συμφωνία κατασκευής του αγωγού στην Αθήνα εδώ και μερικά χρόνια).

Ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει γνώμη, επειδή «στην αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη για την αναπόφευκτη δραστική άνοδο των τιμών των ενεργειακών πόρων και του ρεύματος, τους οποίους η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να αγοράζει από τους γείτονες της» όπως αναφέρει ο κ. Στανίσεφ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «24 Ώρες».

«Αναρωτιέμαι πια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Μπορίσοφ με αυτή την προσωπική απόφαση του» αναφέρει στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, ότι παρόμοια μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια αγγίζουν και θέματα εθνικής ασφάλειας και προειδοποίησε ότι πέρα από τις μεγάλες οικονομικές απώλειες, η Σόφια ριψοκινδυνεύει και σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων της με τη Μόσχα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_3398.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια