ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΑΜΑΡΑ

DoraHil

Με μεγάλο ενδιαφέρον και αρκετή δόση ανησυχίας παρακολουθούν οι Αμερικανοί τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς βλέπουν ότι αυτό που πίστευαν ως μία εύκολη εκλογή της μετριοπαθούς και γνώριμης σ’ αυτούς Ντόρας Μπακογιάννη, δείχνει τώρα να αντιστρέφεται με το σαφές προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά, του ανθρώπου με τον οποίο συγκρούστηκαν στην περίοδο 1992-93 όταν κατείχε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.......Παρά την σαφή προτίμηση προς την κ. Μπακογιάννη, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία «άκομψη» παρέμβαση από την αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο, σε διπλωματικούς κύκλους υπάρχει ανησυχία ότι μία νίκη του Αντώνη Σαμαρά θα αυξήσει την εθνικιστική ρητορική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μαζί και τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Παπανδρέου, ιδίως σε ότι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων και το κυπριακό.

Η συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά με το Δημήτρη Αβραμόπουλο (πρώην διπλωμάτη και πολύ φιλικό στους Αμερικανούς) οπωσδήποτε αποτελεί καθησυχαστικό παράγοντα και τα ανάλογα μηνύματα (που σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές έστειλε ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος) διαβιβάστηκαν από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, προς την κεντρική υπηρεσία στην Ουάσιγκτον.

Διπλωμάτης δυτικής χώρας με τον οποίο συνομιλήσαμε είπε ότι ανεξαρτήτως του αν είναι αρεστός ή όχι ο κ. Σαμαράς, η εκλογή του δεν θα σημάνει και το τέλος του κόσμου….

«Δεν θα εκλεγεί ως πρωθυπουργός», σημείωσε.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν ότι «οι θέσεις του 1993 έχουν παρέλθει οριστικά». Μάλιστα αμέσως μετά την ανάληψη του υπουργείου Πολιτισμού είχε κάνει αρκετά ανοίγματα προς τους Αμερικανούς και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είχε ζητήσει και την συνδρομή παραγόντων του Ελληνοαμερικανικού λόμπι.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Λανθασμένες κινήσεις τακτικής, παρεμβάσεις ισχυρών οικονομικών παραγόντων αλλά και «ξεπούλημα» από στελέχη που δηλώνουν μεν ότι τη στηρίζουν, αλλά δεν κάνουν τίποτε για να κινητοποιήσουν τους κομματικούς τους μηχανισμούς, είναι οι βασικότεροι λόγοι που η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται τώρα πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο δηλώνει «ουδέτερο».

Το πρώτο λάθος τακτικής σχετίζεται με το χειρισμό του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στενός του συνεργάτης μας αποκάλυψε ότι μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας, επισκέφθηκε τη Ντόρα Μπακογιάννη με πρόθεση να τη στηρίξει. Αυτή, αντί να του προσφέρει κάποιο σημαντικό ρόλο στην ηγεσία του κόμματος, περιορίστηκε να του πει «να αισθάνεται ασφαλής όταν αυτή θα γίνει πρόεδρος». Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς αιφνιδίασε τον κ. Αβραμόπουλο με την πρόταση που του έκανε, ώστε την αποδέχθηκε αμέσως αλλάζοντας τα δεδομένα της εκλογής του προέδρου.

Στις λανθασμένες κινήσεις της κ. Μπακογιάννη κατατάσσονται οι ομιλίες της.

«Μιλά σα να είναι η υποψήφια της ΝΔ κόντρα στον Γιώργο Παπάνδρέου, απευθύνεται προς όλο τον ελληνικό λαό κι όχι στη βάση του κόμματος. Η βάση της ΝΔ ακούει από το Σαμαρά αυτό που χρειάζεται για να ανακάμψει το ηθικό της και να πιστέψει ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές’, μας είπε κορυφαίος παράγοντας της ΝΔ που δεν πρόκειται να εκφράσει την προτίμησή του σε κανέναν.

Συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη «καρφώνουν» μεγάλο οικονομικό παράγοντα, αλλά και μέσα ενημέρωσης της συμπολίτευσης, για παιγνίδι κατά της ίδιας, ενώ μιλούν και για «αγνώμονες» που δεν κινητοποιούν το μηχανισμό τους, όταν η ίδια η κ. Μπακογιάννη διέσωσε την πολιτική τους καριέρα, πριμοδοτώντας τους με ψήφους στις τελευταίες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, θεωρούν τον μηχανισμό της Ντόρας ισχυρό και παρά την «έκπληξη» έχει ανασυνταχθεί και θα φέρει τη νίκη. Το κλειδί πάντως του αποτελέσματος είναι η στάση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το στρατόπεδο Μπακογιάννη να εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΑΜΑΡΑ

Την ίδια ώρα, πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο, καταγράφουν προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά.

Σε έρευνα της ALCO για το Πρώτο Θέμα, στον πρώτο γύρο στους ψηφοφόρους της ΝΔ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 45,7%, η Ντόρα Μπακογιάννη 39,2% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 11,1%. Στο δεύτερο γύρο, ο Αντ. Σαμαράς 51,1% και η Ντ. Μπακογιάννη 42%.

Σε δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής όσοι δηλώνουν βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν, δίνουν 43% στον Αντ. Σαμαρά, 35% στη Ντ. Μπακογιάννη και 18% στον Π. Ψωμιάδη.

Στο γκάλοπ της MARC για το Έθνος της Κυριακής, στον πρώτο γύρο ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 45,3% έναντι 41,1% της Ντ. Μπακογιάννη. Ο Π. Ψωμιάδης παίρνει 10,5%. Στο δεύτερο γύρο: Αντ. Σαμαράς 52,8%, Ντ. Μπακογιάννη 45,3%.

Στην έρευνα της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο και στον πρώτο γύρο, ο Αντ. Σαμαράς συγκεντρώνει 42,9%, η Ντ. Μπακογιάννη 35,9% και ο Π. Ψωμιάδης 13%. Στο δεύτερο γύρο, ο Αντ. Σαμαράς παίρνει 49,4% και η Ντ. Μπακογιάννη 42%.

Στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστήμιου για τη Free Sunday, ο Αντ. Σαμαράς είναι μπροστά με 41,9%. Η Ντ. Μπακογιάννη λαμβάνει 38,4% και ο Π. Ψωμιάδης 12,7%.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας τόνισαν οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι συνεχίζουν τις περιοδείες τους. Η τέως υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο Ηράκλειο, ενώ ο Αντ.Σαμαράς στα Γιαννιτσά.

«Δεν έχω τίποτα προσωπικό, ούτε με τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε με το Δημήτρη Αβραμόπουλο, ούτε με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ούτε με κανέναν απ’ όσους έχουν ταχθεί στο πλευρό τους» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το Σάββατο σε συγκέντρωση οπαδών και φίλων στο Ηράκλειο.

«Η μάχη για την ηγεσία του κόμματος δεν είναι προσωπική αντιδικία. Είναι μια καθαρά πολιτική μάχη» είπε η υποψήφια για την προεδρία της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο του Λίντο.

Αφού μίλησε για ρόλο όλων στη Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα, τόνισε ότι ο μεγάλος αντίπαλος είναι κοινός: «είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, είναι τα συμφέροντα που διαχρονικά χτυπάνε τη Νέα Δημοκρατία».

Αναφερόμενη στην ήττα της ΝΔ, την απέδωσε σε «απαράδεκτες συμπεριφορές», καθυστέρηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων , παλινωδίες, χαλάρωση των σχέσεων κόμματος και κυβέρνησης και απομάκρυνση από τους «φυσικούς μας συμμάχους», όπως είπε.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη στρατηγική της στρατηγική που ενώνει την παράταξη και της δίνει προοπτική νίκης. «Έχουμε μπροστά μας, δύο μεγάλες προκλήσεις» ανέφερε.

»Η πρώτη: να κάνουμε το κόμμα μας καλύτερο, μεγαλύτερο πιο δυνατό. Και η δεύτερη: Ξεκάθαρη ιδεολογία, σύγχρονη πολιτική πρακτική, άνοιγμα στην κοινωνία και νέα νικηφόρα πορεία για τη Νέα Δημοκρατία».

Η εντολή της βάσης, όχι μόνο της οργανωμένης βάσης, αλλά όλης της κοινωνίας, ανέφερε, είναι ξεκάθαρη: «Αλλάξτε τα όλα».

Επανέλαβε στη συνέχεια την θέση της ότι η λύση για να γίνει ξανά δυνατή η Νέα Δημοκρατία είναι μία: διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς το κέντρο, άνοιγμα στην κοινωνία.

Σήμερα η κ. Μπακογιάννη θα μιλήσει στο Βόλο και την Τρίτη στη Λάρισα.

Έμφαση στην ενότητα έδωσε και ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Γιαννιτσών.

«Η ενότητα δεν απειλείται από κανέναν και όσοι διαδίδουν τέτοιες γελοιότητες ή ψελλίζουν τέτοιες ασυναρτησίες ας γνωρίζουν ότι εσείς οι παντοδύναμοι, η βάση της παράταξης είστε η εγγύηση και δεν θα αφήσετε κανέναν να παίξει με αυτή την έννοια», είπε ο κ. Σαμαράς.

Επέμεινε στο θέμα της ιδεολογίας του κόμματος διότι χωρίς αυτή έχουμε στείρο κυβερνητισμό και διαχείριση και δεν υπάρχει τίποτε πιο κενό από άτομο χωρίς ιδεολογία. Σε ότι αφορά το θέμα της οργάνωσης της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα θα πρέπει να μείνει μακριά από φέουδα.

Για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι δείχνει δείγματα του «παλιού ΠΑΣΟΚ» και υποσχέθηκε δικαστική συνδρομή σε απασχολούμενους σε προγράμματα stage, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με αγρότες και επισκέφθηκε την Κρύα Βρύση Πέλλας, ενώ την Κυριακή περιόδευσε τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Χαλκιδικής.

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Α. Σαμαράς αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που αναδειχθεί αρχηγός της ΝΔ, θα συγκρουστεί με τα στερεότυπα της κεντροαριστεράς που αφορούν όχι μόνον παραδοσιακές αξίες αλλά και σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις, όπως η ανταγωνιστικότητα, η διάχυση ευκαιριών ευημερίας, ο ρόλος της μεσαίας τάξης και η αειφορία.

Κρίνοντας την πολιτική πλατφόρμα της Ν. Μπακογιάννη, τη χαρακτηρίζει γενικόλογη, ενώ αναφερόμενος στην εκκρεμότητα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δηλώνει ότι δεσμεύεται από την κόκκινη γραμμή που τέθηκε από τον Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

“Δεν εισηγούμαι στροφή ούτε δεξιότερα, ούτε αριστερότερα, αλλά να κερδίσουμε κατά προτεραιότητα αυτούς που μας έφυγαν και δεν πήγαν σε όλλο κόμμα”, σημειώνει σε άλλη συνέντευξή του στο VETO.

Στο ερώτημα, αν θα υπερψηφίσει, στην περίπτωση εκλογής του, την ανανέωση της θητείας του Κ. Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας, απαντά καταφατικά, λέγοντας :”ισχύει απολύτως η δέσμευση του Κ. Καραμανλή”.

antinews kai www.greeknewsonline.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια