ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τα Βουλγαρικά καί Ρουμανικά ΜΜΕ για τις εκλογές στην Ελλάδα


Ένα από τα κεντρικά θέματα της βουλγαρικής ειδησεογραφίας, σήμερα, είναι οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα τηλεοπτικά κανάλια χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών ως
...

μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ, με τη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, περί αναμόρφωσης της Ελλάδας, αλλά και την πληθώρα συγχαρητηρίων που δέχθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και άλλους ξένους ηγέτες.

Το τηλεοπτικό κανάλι bTV επισημαίνει τους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, ενώ το "NOVA TV" αναφέρει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε έκκληση συμμετοχής όλων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που τίθενται ενώπιον της χώρας.

Η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία μεταδίδει ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δίνει στον κ. Παπανδρέου τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Επίσης, προσθέτει ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, υπέβαλε χθες την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ήττα του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο σημερινός βουλγαρικός τύπος αναφέρεται στις προβλέψεις των πρώτων exit polls, επικαλούμενος σχετικά τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, δεδομένου ότι οι εφημερίδες στη Βουλγαρία "κλείνουν" νωρίς το απόγευμα την Κυριακή.

Η εφημερίδα "Τρουντ" αναφέρει ότι τα exit polls έδιναν το ΠΑΣΟΚ νικητή των εκλογών με ποσοστό της τάξης του 40% και διαφορά 5%-7% από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιος ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα "24 Ώρες" σημειώνει ότι οι προβλέψεις έδιναν νίκη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 6%-7%, "με τους Έλληνες ψηφοφόρους να απορρίπτουν τη διακυβέρνηση των συντηρητικών μετά από μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, έκρηξη της βίας και πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα".

Η εφημερίδα "Στάνταρτ", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αριστερό κύμα στην Ελλάδα", αναφέρει ότι τα exit polls έδιναν καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλες πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, "απέναντι στην κουρασμένη κυβέρνηση Καραμανλή, που είχε να σηκώσει το βάρος σκανδάλων και φάνηκε ανίκανη να επιβάλει την πολιτική της, διαθέτοντας πλειοψηφία μίας μόλις έδρας στο κοινοβούλιο".

Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" σημειώνει ότι "η εκλογική νίκη της μέχρι χθες αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι σε αυτήν την έκταση, βάζει τέλος στην πενταετή διακυβέρνηση της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας".

Επίσης, προσθέτει ότι πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι αυτό που χρειάζεται πρώτα απ' όλα η Ελλάδα είναι μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να προωθήσει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Εκτενή αναφορά στις ελληνικές εκλογές έκανε και το πρακτορείο ειδήσεων "Focus", με συνεχή ροή τηλεγραφημάτων από χθες το απόγευμα.Ο ρουμανικός Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα(της ανταποκρίτριάς μας Ι. Ράντου)

Οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο της Ρουμανίας, αν και το επίκεντρο εστιάζεται στην ιρλανδική ψήφο για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τον ευρωσκεπτικισμό στην Τσεχία.

Λόγω του γεγονότος ότι τα κυριακάτικα φύλλα στη Ρουμανία "κλείνουν" αρκετά νωρίς το απόγευμα, ορισμένες εφημερίδες δεν κατάφεραν να "πιάσουν" το εκλογικό αποτέλεσμα και περιορίζονται σε απλή αναφορά στην εκλογική διαδικασία και τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών.

Η "Cotidianul" γράφει πως η Ελλάδα πηγαίνει στις κάλπες και επισημαίνει πως "οι δύο μεγάλες πολιτικές δυναστείες διαδέχονται η μία την άλλη στην εξουσία με κάποια 'διαλείμματα', εδώ και πάνω από μισό αιώνα". Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στη διαφαινόμενη (έως την ώρα που "έκλεισε" το φύλλο της) νίκη του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ.

Η "Evenimentul Zilei" γράφει ότι "οι Σοσιαλιστές θα σχηματίσουν νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα" και προσθέτει πως είναι η τρίτη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής έρχονται αντιμέτωποι, με τον πρώτο να νικά αυτή τη φορά.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται πως οι εκλογές στην Ελλάδα διεξήχθησαν σε μια "ευαίσθητη" οικονομικά περίοδο.

Στη νίκη του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και η "Romania Libera", με τίτλο: "Οι Σοσιαλιστές επικρατούν στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα".

Εκτενέστερα δημοσιεύματα και αναλύσεις για τις εκλογές στην Ελλάδα αναμένεται να δημοσιεύει, αύριο, ο ρουμανικός Τύπος.Τα αλβανικά ΜΜΕ για τις εκλογές στην Ελλάδα

Εκτενή αναφορά στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα κάνουν από χθες τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πέραν των ειδησεογραφικών αναφορών, να εντοπίζεται στους Αλβανούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και κατά πόσο η θέση τους θα επηρεαστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι δύο μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί συνεχούς ροής ειδήσεων, "News 24" και "Ora News" αναμετέδωσαν σχεδόν αμέσως χθες το απόγευμα το αποτέλεσμα του κοινού exit poll που δόθηκε από τα περισσότερα ελληνικά κανάλια, ενώ στη συνέχεια μετέδιδαν τακτικά όλες τις νεότερες πληροφορίες σχετικά με το αποτέλεσμα.

Μάλιστα, οι δύο αυτοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν προσκαλέσει σε "ζωντανές" εκπομπές τους δύο στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, τον βουλευτή Ταουλάντ Μπάλλα και τον πρώην βουλευτή και πρώην υπουργό Αναστάση Αγγέλη, οι οποίοι μίλησαν -μεταξύ άλλων- και για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μπάλλα αναφέρθηκε πιο πολύ στους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι η θέση τους θα βελτιωθεί, ενώ ο κ. Αγγέλη αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές ήταν το πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία και των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας (Top Channel και TV Klan), ενώ πρωτοσέλιδη αναφορά στο αποτέλεσμα γίνεται και στις περισσότερες σημερινές εφημερίδες.

Σύμφωνα με την "Γκαζέτα Σκιπτάρε" αλλά και άλλες αλβανικές εφημερίδες, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Έντι Ράμα, ευχήθηκε χθες το βράδυ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, για τη νίκη του στις εκλογές, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, 15 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν χθες στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να πείσουν Αλβανούς πολίτες που έχουν πάρει και την ελληνική ιθαγένεια και οι οποίοι, κατά την εφημερίδα, ανέρχονται σε 24.000, να ψηφίσουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ.ΠΓΔΜ- Δηλώσεις Ν.Γκρούεφσκι για τις εκλογές στην Ελλάδα - Αναφορές τηλεοπτικών σταθμών των Σκοπίων

(του ανταποκριτή μας N. Φραγκόπουλου)

«Ανεξαρτήτως ποιος θα κερδίσει στις εκλογές στην Ελλάδα, εμείς θα συνεχίσουμε να αναζητούμε εποικοδομητικό τρόπο για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, ώστε να συνεχιστεί η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς », δήλωσε το απόγευμα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι «όπως η Ελλάδα, έτσι κι εμείς έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας στο θέμα της ονομασίας».

Τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, προβάλουν ως πρώτο θέμα τις εκλογές στην Ελλάδα και μετέδωσαν τις πρώτες προβλέψεις των ελληνικών τηλεοπτικών δελτιών, αμέσως με το που έκλεισαν οι κάλπες.

Στις πρώτες αναφορές στα βραδυνά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών των Σκοπίων γίνεται λόγος για «καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ» και προστίθεται ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ».

Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτκός σταθμός στην ΠΓΔΜ, «Α1», σημειώνει ότι «μετά από έξι χρόνια επανέρχονται στην στην εξουσία οι Έλληνες Σοσιαλιστές του Γιώργου Παπανδρέου,ενώ το συντηρητικό κυβερνών κόμμα, Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, περνούν στην αντιπολίτευση».

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Τέλμα » αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ΠΑΣΟΚ αποσπά μεγάλη νίκη και ο Γιώργος Παπανδρέου θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα ».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια