ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γκρουέφσκι: Είμαστε Μακεδόνες, όμως το συζητάμε..!!


Γκρούεφσκι: Είμαστε «Μακεδόνες»
Ο κ. Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι η χώρα του εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια που της ετέθησαν από την Επιτροπή και τον αρμόδιο για την διεύρυνση Επίτροπο, Όλι Ρεν, και καμία από τις χώρες-μέλη της ΕΕ -προφανώς και η Ελλάδα- δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρω-ατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

«Εμείς ξέρουμε καλά ποιοι είμαστε και τι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες. Τέτοιοι ήμασταν ανέκαθεν».

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επεσήμανε σε ομιλία του στα Σκόπια πως η λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ, ήτοι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Μιλώντας σε πανηγυρική εκδήλωση, για την επέτειο της έναρξης του αντιφασιστικού αγώνα στην ΠΓΔΜ στις 11 Οκτωβρίου 1941, ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους πολίτες της χώρας.

«Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε σε κοινό τραπέζι και να ανοίξουμε με τους γείτονές μας το ζήτημα αυτό, να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναζητήσουμε λύση. Ως πολιτικοί, εγώ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχουμε χρέος να αναζητήσουμε και να βρούμε λύση. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στην σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των πολιτών της χώρας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να τεθεί σε ομηρία εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων.

Αναφερόμενος στην επικείμενη ετήσια αξιολόγηση της χώρας από την ΕΕ, ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα επιβραβεύσει τις προσπάθειες της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι η χώρα του εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια που της ετέθησαν από την Επιτροπή και τον αρμόδιο για την διεύρυνση Επίτροπο, Όλι Ρεν, και καμία από τις χώρες-μέλη της ΕΕ -προφανώς και η Ελλάδα- δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρω-ατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.
απο .....zoygla.grkai to citypress γράφει....

Δημήτρης Χρυσικόπουλος
12-10-2009

Πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος εμφανίζεται η ηγεσία της ΠΓΔΜ, εν όψει της έκθεσης προόδου από την Ε.Ε. που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο.

«Χρέος να τα βρούμε»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα Σκόπια, τόνισε ότι, αν και η εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του είναι ένα θέμα που της έχει επιβληθεί, ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχουν χρέος να βρουν λύση στο ζήτημα. Ο κ. Γκρουέφσκι περιέγραψε μια λύση που θα «πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ, ήτοι στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού», λέγοντας ότι «εμείς ξέρουμε καλά ποιοι είμαστε και τι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες. Τέτοιοι ήμασταν ανέκαθεν» και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε σε κοινό τραπέζι και να “ανοίξουμε” με τους τους γείτονές μας το ζήτημα αυτό, να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναζητήσουμε λύση. Ως πολιτικοί, εγώ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχουμε χρέος να αναζητήσουμε και να βρούμε λύση. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στη σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση».

Ελπίδα από Ευρώπη

Ο κ. Γκρουέφσκι φαίνεται να επενδύει πολλά στην ετήσια έκθεση προόδου της χώρας από την Ε.Ε., καθώς εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκθεση θα επικροτεί τις προσπάθειες της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της γείτονος τόνισε ότι ότι η χώρα εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια που της ετέθησαν από την Επιτροπή και τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Ό. Ρεν και δεν παρέλειψε να ρίξει και ένα «καρφί» προς τη μεριά της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι καμία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, συμπληρώνοντας ότι «η όρθωση εμποδίων προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί εμπόδιο για το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και των πολιτιστικών της αξιών».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια