ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Ελλάδα αρνήθηκε τις τελευταίες προτάσεις Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων

Κάλυψε ακριβώς τις θέσεις του Γκρούεφσκι

Επιβεβαιώθηκε η μεροληψία του Νίμιτς

Αρνητική απάντηση επέδωσε η Αθήνα στο τελευταίο, τροποποιημένο πακέτο προτάσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε την πάγια θέση της για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
Την ελληνική απάντηση επέδωσε σε συνάντησή του το βράδυ της Τρίτης με τον Μάθιου Νίμιτς ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες, πρέσβη Αδαμάντιος Βασιλάκης.
Ο Αδαμάντιος Βασιλάκης ενημέρωσε τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ότι η Αθήνα δεν αποδέχεται την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» μόνο για διμερή χρήση.
Αποδέχεται μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, κατ' επέκταση εάν ο Μάθιου Νίμτις δώσει ξανά την πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου και όχι την αναθεωρημένη την οποία κατέθεσε τον Ιούλιο, η Αθήνα δεν θα πει «όχι».

Σε γραπτή ανακοίνωση εκπροσώπου της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι ο Μάθιου Νίμιτς έλαβε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις ιδέες που συζήτησε στην Αθήνα τον Ιούλιο και την Πέμπτη θα συναντηθεί, επίσης στη Νέα Υόρκη, με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ και πρέσβη της χώρας στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι, για να συζητήσουν τις θέσεις της κυβέρνησής του.
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» στο οποίο αναφέρεται ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να αποδεχθούν ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης μια σύνθετη ονομασία στην οποία ο γεωγραφικός προσδιορισμός «βόρεια» θα προηγείται του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή θα τίθεται σε παρένθεση. Υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται η ίδια εφημερίδα φέρεται να είπε ότι για την πΓΔΜ δεν είναι αποδεκτό το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», διότι αυτό ουσιαστικά αλλάζει το όνομα της χώρας, ενώ ακολούθως θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εθνική ταυτότητα, στη γλώσσα και στον πολιτισμό της πΓΔΜ.
Η αναμενόμενη μεροληπτική στάση του κυρίου Νίμιτς, ο οποίος σχεδόν πάντα ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις – θέσεις της ΠΓΔΜ, ίσως θα έπρεπε τελικά να προβληματίσει την Ελληνική πλευρά, η οποία οφείλει πλέον μία πραγματικά σκληρή τοποθέτηση για τον ρόλο του κυρίου Νίμιτς ως διαμεσολαβητή στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
προέλευση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια