ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Μπερίσα άρχισε να δρομολογεί την «Μεγάλη Αλβανία»

Οραματίζεται εθνική ενότητα με το Κόσοβο

Τη θέση ότι, η εθνική ενότητα των Αλβανών θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική ιδέα της πολιτικής τόσο στην Αλβανία όσο και στο Κόσοβο, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.
Τη θέση ότι, η εθνική ενότητα των Αλβανών θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική ιδέα της πολιτικής τόσο στην Αλβανία όσο και στο Κόσοβο, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπως μετέδωσε το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων "ΑΤΑ", δήλωσε τα εξής:
«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν τελωνεία μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Αλβανία και το Κόσοβο να θεωρούν η μία την άλλη ξένη χώρα κι αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κυριαρχία των δύο χωρών. Η ιδέα της εθνικής ενότητας βασίζεται στα ευρωπαϊκά ιδανικά, που απαιτούν πολλή δουλειά (για την υλοποίησή τους). Γι' αυτό και ο Θάτσι (σ.σ. ο πρωθυπουργός του Κοσόβου) κι εγώ θα εργαστούμε προκειμένου να άρουμε τα εμπόδια που σταματούν τους Αλβανούς από το να αισθάνονται ενωμένοι σ' ολόκληρη την επικράτεια, στην οποία ζουν».

Μιλώντας για τις σχέσεις των Τιράνων με τους πολιτικούς στο Κόσοβο, ο κ. Μπερίσα είπε ότι είναι εξαιρετικές, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος ή της αντιπολίτευσης.
Σημείωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας, του οποίου ηγείται, έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Δημοκρατική Συμμαχία στο Κόσοβο, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν επηρεάζει καθόλου τις εξαιρετικές σχέσεις του κόμματός του με άλλα κόμματα, στο Κόσοβο.
Επιπλέον τόνισε ότι «Είμαστε ανοιχτοί κι εγώ προσωπικά σέβομαι το ρόλο κάθε κόμματος. Συνέβαλαν αποφασιστικά στην αντίσταση στο Κόσοβο και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του και γι' αυτό δεν μπορώ παρά να έχω αυτή τη στάση».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν ξέχασε φυσικά να ευχαριστήσει τους πολίτες του
Κοσόβου που μεταβαίνουν για διακοπές στην Αλβανία, λέγοντας πως ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς.
Τα σχέδια του Μπερίσα δείχνουν πως «απλώνονται» πλέον, πέρα από τα συνήθη και οδηγούν σε μία «Μεγάλη Αλβανία» που φυσικά θα πρέπει να προβληματίσει την Αθήνα, αλλά εκείνος που θα πρέπει να ανησυχεί πολύ περισσότερο είναι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι…
προέλευση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια