-->

Header Ads

Τα ενεργειακά σπίτια ευνοούν τη μούχλα λόγω μεγαλύτερης υγρασίας

Πολλοί μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν σε οικοδομικά υλικά σε εσωτερικούς χώρους εάν η υγρασία είναι αρκετά υψηλή. Μεταξύ των μυκήτων που παρατηρούνται συχνά, ορισμένοι είναι ισχυροί παραγωγοί μυκοτοξινών. Αυτή η παρουσία τοξικογόνων μυκήτων σε εσωτερικά περιβάλλοντα εγείρει το ζήτημα της πιθανής έκθεσης των κατοίκων σε αυτές τις τοξικές ενώσεις μέσω της εισπνοής.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τρία συνηθισμένα είδη μούχλας που ανευρίσκονται συχνά στα σπίτια, μπορούν εύκολα να διασκορπιστούν στον αέρα και να εισπνευσθούν. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 20-40% των σπιτιών σε Ευρώπη και Αμερική έχουν εμφανή σημάδια μούχλας σε διάφορα σημεία τους. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη συνεχούς αερισμού εξαιτίας της στεγανότητας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη χρήση οικιακών συσκευών, όπως π.χ. οι καφετιέρες, που παράγουν υδρατμούς.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το πρόβλημα των μυκοτοξινών μπορεί να επιδεινώνεται από την τάση για δημιουργία ενεργειακώς αποδοτικών σπιτιών.

Τα ενεργειακώς αποδοτικά σπίτια μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας, είπαν οι Γάλλοι ερευνητές. Η ισχυρή μόνωση στο εξωτερικό αυτών των σπιτιών για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας εμποδίζει την ανακύκλωση του αέρα και παγιδεύει υγρασία στο εσωτερικό τους.

Οι ερευνητές λένε ότι οι μύκητες της μούχλας παράγουν μυκοτοξίνες, χημικές ουσίες που μπορεί να αρρωστήσουν ανθρώπους και ζώα ή να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατό τους.

Τα ενεργειακώς αποδοτικά σπίτια έχουν περισσότερη υγρασία

Διάφοροι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν στους εσωτερικούς χώρους των κτηρίων αν το επίπεδο της υγρασίας είναι αρκετά υψηλό και το ερώτημα είναι αν οι κάτοικοι των κτηρίων εισπνέουν τις μυκοτοξίνες που παράγονται.

Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες με επικεφαλής τον Jean-Denis Bailly, καθηγητή Υγιεινής στην Εθνική Κτηνιατρική Σχολή της Τουλούζης, καλλιέργησαν τρία είδη μυκήτων (penicillium brevicompactum, aspergillus versicolor, stachybotrys chartarum) σε μία ταπετσαρία τοίχου και στη συνέχεια έκαναν αναλύσεις για να δουν αν οι τοξίνες μπορούν να φτάσουν στον αέρα του δωματίου.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι τοξίνες διασκορπίζονταν εύκολα στον αέρα και έφθαναν μέχρι και στην οικιακή σκόνη.

Οι τοξίνες της μούχλας είναι εξίσου μικρές ή ακόμα μικρότερες από των σπόρια της μούχλας, επομένως «μπορούν να διεισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες», ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι των σπιτιών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για το λεγόμενο “σύνδρομο των άρρωστων κτηρίων”. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η εμφάνιση οξέων προβλημάτων υγείας, όπως οι παροξύνσεις άσθματος, ο βήχας, ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα και ο πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με το χρόνο που περνούν οι πάσχοντες στο εσωτερικό αεροστεγώς κλεισμένων κτηρίων, όπως είναι τα ενεργειακώς αποδοτικά.

Οι ερευνητές είπαν: “Τα ενεργειακώς αποδοτικά σπίτια έχουν ισχυρή μόνωση στο εξωτερικό τους για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά η μόνωση αυτή εμποδίζει την ανακύκλωση του αέρα και παγιδεύει υγρασία στο εσωτερικό τους. Έτσι, οι υδρατμοί από το ντους ή συσκευές που λειτουργούν με νερό, όπως οι καφετιέρες, αποτελούν ικανές συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων”.
πηγή
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.